Catz ja PeKa jälleen tukkanuottasilla naisten SM-finaaleissa

18.4.2013 Asetelma perjantaina alkaviin naisten koripallon SM-finaaleihin on tuttuakin tutumpi: Lappeenrannan Catz vastaan kotkalainen Peli-Karhut. Catz ja PeKa ovat kamppailleet kultamitaleista viisi kertaa viimeisen seitsemän vuoden aikana. Ennakkosuosikkina finaalisarjaan lähtee puolustava mestari Catz, joka on vienyt kauden 39 ottelustaan – Suomen Cup mukaan lukien – nimiinsä 37.

Anni Mäkitalon Catz ottaa naisten finaaleissa tuttuun tapaan mittaa..

..Reetta Piiparin Peli-Karhuista.

Jelena Reshetkon Catz voitti joukkueiden keskinäisestä kolmesta kohtaamisesta kaksi.

Miriam McKenzien PeKan voiton avain on valmentaja Seppo Kurjen mukaan puolustus ja levypallopelaaminen. Kuvat: Francois Perthuis & Kai Kilappa.

Lappeenrantalaisten osaksi on satanut viimeisen parin vuoden aikana ylisanoja, eikä suinkaan suotta. Mika Haakanan suojatit ovat pelanneet Suomen kurinalaisinta ja tehokkainta joukkuekoripalloa, mistä joukkueen voittosarakekin kertoo kaiken tarpeellisen.

 

Eikä Catz kalpene vähääkään myöskään yksilötasolla – esimerkiksi viime kauden mestaruuden avainhahmot Jelena Reshetko ja Alexandria Anderson sekä kotimaiset takuupelaajat Anni Mäkitalo ja Hanna Vapamaa ovat olleet läpi kauden tasaisen vahvoja.

 

Pudotuspeleissä Catzin tahti on pysynyt hurjana. Turun Riento ja Tapiolan Honka hävisivät playoff-ottelunsa kissalaumalle keskimäärin 25,2 pisteen marginaalilla. Haakana on ollut hyvillään joukkueensa kevätviikkojen taisteluilmeestä.

 

– Ensimmäisessä Turku-pelissä olimme ehkä vähän passiivisia, mutta sen jälkeen olemme pelanneet hyvin. Välieriin löysimme yhden vaiheen lisään puolivälieriin nähden, ja nyt meidän on taas vastattava haasteeseen, kun vastassa on vielä astetta kovempi joukkue, Haakana arvioi.

 

Catzin ja PeKan väliset välienselvittelyt ovat tavanmukaisesti olleet naisten SM-sarjan ehdottomia helmiä. Kuluvan kauden kolmesta keskinäisestä ottelusta Catz on voittanut kaksi, mutta toisaalta Catz on kärsinyt kahdesta tappiostaan nimenomaan Peli-Karhuille ja vielä suurin numeroin: 66–88 Kotkassa marraskuussa.

 

– Pelasimme viimeisen runkosarjaottelumme PeKaa vastaan hyvin, mutta totuuden nimissä runkosarjasijoituksemme olivat jo siinä pelissä selvillä, eikä ottelussa ollut varsinaista panosta. Marraskuussa Kotkassa pelatun ottelun jälkeen PeKan kokoonpano on puolestaan elänyt niin paljon, ettei siitäkään ottelusta voi oikein vetää johtopäätöksiä. Tiedossa on ihan uusi ottelusarja, miettii Haakana.


Haakana muistuttaa myös finaalisarjojen arvoituksellisuudesta. Viime keväänä Äänekosken Huima lähti selkeänä altavastaajana finaaleihin Catzia vastaan, mutta fyysinen ottelusarja eteni aina viidenteen peliin asti, ennen kuin lappeenrantalaiset pääsivät juhlimaan seurahistoriansa toista Suomen mestaruutta.

 

– Hyvä muistutus on se, että viime vuonna hävisimme kotona ensimmäisen finaaliottelun Äänekosken Huimaa vastaan – toki Huima oli voittanut PeKan välierissä voitoin 3-0 ja tiesimme, että vastassa on todella kova joukkue. Nytkään emme saa tuudittautua siihen, että voitimme keskinäisistä otteluista kaksi ja että voitimme runkosarjan, Haakana linjaa.

 

Peli-Karhut panostaa levypallopeliin

 

Vaikka Catz on ollut SM-sarjakauden aikana oma lukunsa, Peli-Karhujen suoritukset eivät seuraa kaukana perässä. Runkosarjassa PeKa voitti 30 ottelustaan 25 ja veti joulukuun ja maaliskuun välisenä aikana 14 ottelun voittoputken ennen runkosarjan päätöskierroksen tappiotaan Catzille.

 

SM-välierissä Catz eteni finaaliin kaatamalla Forssan Alun otteluvoitoin 3-1. Peli-Karhujen päävalmentaja Seppo Kurki uskoo, että neljän tasokkaan välieräottelun sarja koituu kotkalaisten hyödyksi finaaleihin valmistautumisen kannalta.

 

– Neljä peliä, joista kolme olivat tasaisia ja yksi vähän selvempi. Oli hyvä saada pari mahdollisimman kovaa peliä alle ennen finaalisarjan alkua, niin olemme heti valmiit loppuotteluiden haasteeseen, Kurki miettii.

 

Catz on ollut joukkuekonseptinsa toteuttamisessa Suomen kärkeä jo kaksi vuotta, mutta Peli-Karhujen kokoonpano kertoo myös omaa kieltään: esimerkiksi amerikkalaiset Korinne Campbell ja Miriam McKenzie sekä kotimaiset huiput Linda-Lotta Lehtoranta, Reetta Piipari, Juta Jahilo ja Anissa Pounds takaavat, että ennakkosuosikille on tiedossa hikinen finaalisarja.

 

– En tässä vaiheessa tuijottelisi liikaa runkosarjan otteluiden lopputuloksia. Meillä on ollut koko kauden aikana hirvittävä määrä loukkaantumisia, jotka ovat vasta kevättalven myötä hellittäneet. Edessämme on ihan uusi sarja, lataa Kurki.

 

Kurki jakaa täyden tunnustuksen Catzille ja toteaa, että mestaruuden voittaakseen on Peli-Karhujen onnistuttava täydellisesti pelikontrollin hallinnassa. Vaikka Catzin voittovire on ollut ilmiömäistä, lappeenrantalaisetkin ovat haavoittuvia.

 

– Puolustuksesta kaikki lähtee. Meidän täytyy olla hereillä, kun Catz jauhaa hyökkäystään ja pidettävä huoli siitä, että he eivät pääse hyökkäyslevypalloihin. Kun muistamme nämä asiat, meillä on hyvät mahdollisuudet.

 

 

Naisten SM-finaalien otteluaikataulu

 

  • Pe 19.4. klo 18:30 Catz – PeKa
  • Su 21.4. klo 15:00 PeKa – Catz
  • Ti 23.4. klo 18:30 Catz – PeKa
  • Pe 26.4. klo 18:30 PeKa – Catz (tarvittaessa)
  • Su 28.4. klo 18:00 Catz – PeKa (tarvittaessa)

 

 
27.7.2022 15:02 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2022-2023 on julkaistu

Kamppailu Suomen mestaruudesta naisien osalta käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja mestari on selvillä viimeistään 27.4. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 18 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

21.7.2022 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta Vesiluoma siirtyy Ruotsin pääsarjan Alvik Basketiin

Espoo Basket Teamin kantaviin voimiin jo yli puoli vuosikymmentä kuulunut Lotta Vesiluoma, 25, siirtyy ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaille, kun Vesiluoma on tehnyt sopimuksen Ruotsin pääsarjassa pelaavan Alvik Basketin kanssa.

18.7.2022 10:03 Naisten Korisliiga

Magdalene Agyei ja Meri Damoiseaux jatkavat ToPossa

Torpan Poikien naisten Korisliiga-joukkue on tehnyt kaksi jatkosopimusta, kun Magdalene Agyei, 23, ja Meri Damoiseaux, 21, jatkavat joukkueessa myös ensi kauden.

22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

25.5.2022 09:40 Naisten Korisliiga

Vuoden pelaaja Elena Melto päättää uransa: ”Olen onnellinen, että tein nuorena päätöksen muuttaa koripallon perässä Suomeen”

Elena Melto on harvinainen tapaus, sillä hänet on palkittu Naisten Korisliigassa sekä vuoden ulkomaalaisvahvistuksena että vuoden kotimaisena pelaajana. Nyt Lappeenrannan Catzin tähtilaituri nostaa tossunsa naulaan.

18.5.2022 20:13 Naisten Korisliiga

Elena Melto naisten Korisliigan Vuoden pelaaja, sarjan nuorisokaarti putsasi palkintopöytää

Naisten Korisliiga-seurojen valmentajat ja kapteenit valitsivat 36-vuotiaan, Catzia edustavan Elena Melton sarjan parhaimmaksi pelaajaksi. Palkinnot osuivat laajalla skaalalla eri joukkueille, kun finalistijoukkueet olivat ainoat kahden palkinnon saaneet.

27.4.2022 20:43 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut on Suomen mestari

914 silmäparia seurasi Kouvolassa, kun Kotkan Peli-Karhut nappasi neljännen peräkkäisen Suomen mestaruuden. Se voitti neljännen ottelun 88-82.

24.4.2022 18:54 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut siirtyi johtoon finaalisarjassa

Naisten Korisliigan kolmas finaali pelattiin Kotkassa. PeKa nappasi kotikentällään voiton 74-64 ja siirtyi finaalisarjassa 2-1 johtoon.

22.4.2022 13:06 Korisliiga

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä yli 1,2 miljoonaa euroa tukea Korisliigan seuroille

OKM myönsi tukea eritysavustuksena Korisliigan ja naisten Korisliigan joukkueille koronapandemiasta aiheutuneiden tappioiden kattamiseksi. Kyseessä oli neljäs koronaan liittyvä OKM:n eritysavustus.

21.4.2022 20:05 Naisten Korisliiga

PeKa tasoitti finaalisarjan

Naisten Korisliigan finaaleissa pelattiin toinen ottelu. Peli-Karhut tasoitti ottelusarjan vieraskentällä, kun se haki voiton 64-49.

18.4.2022 19:41 Naisten Korisliiga

Kouvottarille ensimmäinen kiinnitys Suomen mestaruuteen

Naisten Korisliigan finaalit käynnistyivät vierasvoitolla Kotkassa, kun Kouvottaret haki voiton 95-78.

18.4.2022 11:20 Naisten Korisliiga

Finaaliennakko: Kouvottaret ja Peli-Karhut ratkaisevat Suomen mestarin

Naisten Korisliigan finaalit alkavat tänään Kotkassa. Mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa. Ruutu näyttää kaikki ottelut suorana kanavillaan.

17.4.2022 14:50 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalien otteluohjelma on vahvistettu

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy maanantaina 18.4. klo 17.00 Kotkassa. Mestariksi vaaditaan kolme voittoa. Ruutu lähettää kaikki naisten finaaliottelut monikameratuotantona ja selostettuna kanavillaan.

15.4.2022 21:26 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut eteni finaaliin

Kotkan Peli-Karhut nappasi neljännen peräkkäisen finaalipaikan, kun se kaatoi ratkaisevassa viidennessä finaalissa HBA-Märskyn 81-64. Finaalissa joukkue kohtaa Kouvottaret.

15.4.2022 09:02 Susiladies

Janette Aarnio on valinnut yliopistokseen South Floridan

HBA-Märskyä kuluneella kaudella edustanut Janette Aarnio, 19, on valinnut menevänsä ensi kaudeksi South Floridan yliopistoon. Helsingin NMKY:n kasvatti on ehtinyt pelata jo neljä maaottelua Susiladiesin paidassa.

13.4.2022 20:26 Naisten Korisliiga

HBA jälleen parempi ratkaisuhetkillä

HBA oli välieräsarjassa jo toista kertaa selkä seinää vasten. Se ei vieläkään suostunut häviämään vaan nappasi voiton trillerin päätteksi 68-66 ja siirsi välieräsarjan ratkaisun viidenteen otteluun.

11.4.2022 21:53 Naisten Korisliiga

Kouvottaret eteni finaaleihin – HBA pakotti PeKa:n neljänteen peliin

Naisten Korisliigan ensimmäinen finaalijoukkue on Kouvottaret, joka eteni välieristä jatkoon suoraan voitoin 3-0. HBA puolestaan pakotti Peli-Karhut ainakin neljänteen otteluun.

9.4.2022 19:43 Naisten Korisliiga

Kouvottaret voiton päässä finaaleista

Välieräsarjan toisessa ottelussa ToPo emännöi avausottelun vienyttä Kouvottaria. Vierasjoukkue ryösti voiton Helsingistä ja siirtyi ottelusarjassa 2-0 johtoon.

6.4.2022 20:04 Naisten Korisliiga

Kouvottaret piti ToPo:n tähdet kurissa

Kouvottaret ja ToPo avasivat välieräsarjan Kouvolassa. Kouvottaret puolusti alusta alkaen vahvasti ja nappasi ensimmäisen kiinnityksen välieräpaikkaan 66-56.

5.4.2022 10:38 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan maaliskuun Valopilkku on Rashida Timbilla

Timbilla tuikki maaliskuussa Kouvottarien ja koko sarjan kirkkaimpana tähtenä. Hänen johdollaan Kouvottaret nappasi sarjassa toisen sijan.

Näytä lisää vastaavia