Catz jatkaa välieriin – Kouvottaret venytti ottelusarjan viidenteen peliin

27.3.2019 22:17 Lappeenrannan Catz nousi voittoon Espoo Basket Teamista polveilevan ottelun päätteeksi kotikentällään koriluvuin 70-64. Otteluparin voitot menivät Catzille lopulta 3-1 ja näin ollen lappeenrantalaiset selvittivät tiensä välieriin. Kouvottaret sai puolestaan taistella pakkovoitosta Feeniksillä aina jatkoajalle asti, mutta lopulta vieraat karvasivat voiton Forssan Alusta 82-87. Otteluparin sarja on nyt 2-2 ja välieräpaikka ratkeaa perjantaina Kouvolassa.

Catzin Aleighsa Welch oli hurjassa vedossa ja tärkeä tukipilari joukkueelleen. Kuva: Ville Vuorinen.

Lappeenrannan Catz taisteli itselleen välieräpaikan voittamalla Espoo Basket Teamin kotiyleisön edessä koriluvuin 70-64 (35-31). Ottelusarjan voitot menivät Catzille lopulta 3-1. Espoo Basket Team pelasi vahvan runkosarjan ja sijoittui vastustajaansa paremmin, mutta kotiluolasta aloitettu pudotuspeliurakka ei tällä kertaa kantanut riittävästi hedelmää ja näin ollen espoolaisten sarjaurakka on tullut päätökseen.

Catz aloitti ottelun vimmaisesti ja etenkin joukkueen kapteeni Aleighsa Welch oli pysäyttämätön. Avausjakson päätteeksi Welch oli säkittänyt jo mojovat 16 pistettä taululle. Vierasjoukkueen ensimmäinen kymmenminuuttinen oli puolestaan kangertelevampi ja etenkin jakson alkupuolella joukkue eli Lotta Vesiluoman (9) onnistumisilla muiden hakiessa vielä sihtiään, mikä päästi kissat heti yhdeksän pisteen etumatkaan.

EBT pääsi hapuilevasta alusta huolimatta nopeasti takaisin peliin mukaan. Vajaa kolme minuuttia ennen toisen jakson päätöstä Catzin ote herpaantui ja EBT sai päälle seitsemän pisteen pallorallin, mikä toi joukkueet jo liki tasoihin.

Myös kolmas neljännes oli jo EBT:n hallintaa. Vieraat aloittivat jakson väkevästi säkittämällä lyhyessä ajassa sisään niin läheltä, kuin kaukaakin, eikä aikaakaan, kun Catzin pienetkin etumatkan rippeet olivat kuivuneet kasaan ottelun muuttuessa taistoksi rinta rinnan.

EBT:n haaveet välieräpaikasta kaikkosivat kuitenkin käytännössä synkkään viimeiseen jaksoon ja etenkin sen alkuun. Joukkue jakeli huonoja syöttöjä, jonka lisäksi korinteko oli vaikeaa. Jakson puoliväliin mennessä pallon korisukan läpi oli saanut ainoastaan Ulriikka Nuolikoski (7/6), mutta Catzin leirissä Valencia McFarland sekä Welch olivat ottaneet kotijoukkueen reppuselkään ja vastasivat kokeneina pelaajina pistetehtailusta. Vajaa kolme minuuttia ennen päätöskellon soittoa ero oli revennyt jo 11 pisteeseen. EBT sai kirittyä ero vielä raivokkaasti umpeen ajan sallimissa rajoissa, mutta ei pystynyt enää nousemaan voittoon ajan valuessa loppuun.

– Olen tyytyväinen voittoon ja ylpeä jokaisesta pelaajasta. Tosi kova sarja, fyysistä peliä. EBT:n intensiteetti on todella kovaa ja he tekevät erittäin hyvin sisäpeliä. Olimme tietyissä tilanteissa vähän onnekkaitakin tänään. Menetysten (5) vähäinen määrä on todella uskomaton tällaisessa ottelussa. Hyökkäykseen pitää saada jotain vähän lisää, nyt se on edelleen vähän tahmeaa. Puolustus oli meiltä hyvää läpi sarjan, se ratkaisi tämän meille, Mika Haakana kommentoi.

Ottelun tilastot jakautuivat lopulta mielenkiintoisesti. EBT pystyi viimeisessä kohtaamisessa ottamaan levypallot selvästi nimiinsä sekä nakuttamaan hyökkäyslevyistä 16 pistettä Catzin viittä vastaan. Kahden pisteen heittoja lappeenrantalaiset säkittivät enemmän, mutta vapaaheitoissa ja kolmen pisteen heitoissa vieraat olivat tarkempia sihtauksessaan. Pallon menetyksistä Catz kuittasi itselleen 13 pistettä EBT:n kahdeksaa vastaan. Kotijoukkue ei saanut helpotusta pisteen pistettä penkiltä, mutta vierasjoukkue kykeni tuomaan täältä apuja 16 pinnaa. Catzin aloitusviisikko esiintyi sen sijaan murskaavasti, sillä viisikko tehtaili kaikki 70 pistettä. Tappiosta huolimatta EBT:n päävalmentaja Niko Hellman oli tyytyväinen joukkueen esityksiin:

– Onnittelut Catzille. Älyttömän kurinalaisesti pelaava joukkue, vaikka mekin onnistuimme tässä ottelusarjassa todella hyvin ja pelasimme parasta koripalloamme koko kauden aikana. Heidän pallollisessa roolissa olevat päätöksentekijät ovat niin hyviä, että siellä harvoin tapahtuu huonoja valintoja. Olen silti tosi ylpeä joukkueestani, meistä ei ollut ihan vielä katkaisemaan Catzin 12 mitalin kulkua, Hellman kertoo.

Ottelun ylivoimainen tehotykki oli alusta asti hurjalla päällä ollut Welch, jonka tupla-tupla ei juuri kysymyksiä jättänyt (35/13). Oman kortensa kekoon kantoivat myös McFarland (16/5/8s) sekä Elena Reshetko (16/4/4s). Muut joukkueen pelaajat olivat tällä kertaa vaisumpia pistetehtailussa.

– Kova ottelu, todella fyysinen peli. Me aloitimme hyvin, mutta he pääsivät peliin mukaan ja sitten ottelu aaltoili puolin ja toisin. Olen onnellinen, että pystyimme pelaamaan omaa peliämme tiukassa paikassa ja pitämään pallosta huolta viimeisten minuuttien ajan. Todella rankka peli molemmille joukkueille. Omalla pistemäärällä ei ole väliä, jos lopputulos on oikea, Welch kommentoi ottelun jälkeen.

Eniten peliaikaa EBT:n kokoonpanosta saivat joukkueen vahvistukset. Kamilah Jackson oli tupla-tuplallaan tehokkain (15/12) ja kasaan hyvät lukemat kääri niin ikää Delaney Hodgins (9/6). Kelpo pistesaldon aikaiseksi sai jälleen myös Lotta Eräkangas, joka pussitti 14 pistettä. Joukkueen konkari Lotta Aaltonen kertoi fiiliksen olevan pettynyt, vaikka kokikin Catzin olleen tällä kertaa parempi:

–Totta kai olen tosi pettynyt, se on päällimmäisenä mielessä. Meillä oli tosi huikea kausi ja tavoitteena oli päästä mitalipeleihin. Ennen tätä sarjaa sanoin, että olisimme ansainneet sen, mutta on pakko sanoa, että Catz oli tosi kova ja tänäänkin juuri tuon verran meitä parempi. En oikein tiedä mitä olisimme voineet tehdä paremmin. Catz ansaitsi voittonsa ja onnittelut heille siitä.

Ottelutilastot

Kouvottaret voittoon jatkoajan päätteeksi

Kouvottaret pelasi tulos tai ulos -tilanteessa Feeniksillä vieraissa Forssan Alkua vastaan. Kiihkeä ja polveileva trillerinäytelmä venyi lopulta jatkoajalle, jonka aikana kouvolalaiset pystyivät lopulta nousemaan ottelun voittajaksi numeroin 82-87 (43-37). Ottelusarja on nyt tasan 2-2 ja se ratkeaa perjantaina Kouvottarien kotihallissa Jatke Areenalla.

Otteluparin kamppailu osoittautui jälleen melkoiseksi soutamiseksi ja huopaamiseksi: molemmat saivat vuorotellen työnnettyä toisensa puolin ja toisin aina jo melkein kymmenen pisteen päähän, mutta aina yhtäjaksoiset pistetehtailut avittivat jommankumman takaisin peliin mukaan. Ei siis ihme, että ottelussa todistettiin peräti kymmenen johtoaseman muutosta ja seitsemän tasatilannetta.

Pelin viimeinen jakso tarjoili monivaiheisen näytöksen, josta ei jännitystä puuttunut. Neljänneksen keskivaiheilla Kouvottaret sai Maria Koskisen (8) sekä Kaisa Lindin (3) hengennostatuskolmosista draivin päälle Forssan Alun pelatessa hermostuneesti omissa hyökkäyksissään. Kun pelikellossa oli aikaa kolmen minuutin verran, oli vierasjoukkue karannut jo kymmenen pisteen karkumatkalle.

Tämän jälkeen kovassa paikassa onnistui kuitenkin puolestaan Forssan Alun kapteeni Hanna Vapamaa, joka heilutti sukkaa kaaren takaa ja viitoitti joukkuettaan takaisin voiton tielle. Nyt oli puolestaan Kouvottarien vuoro sortua säheltämiseen, eikä aikakaan kun joukkueet olivat jälleen tasoissa. Ella Salminen pääsi vielä 13 sekuntia ennen varsinaista peliaikaa vapaaheittoviivalle, mutta toinen ohimennyt heitto pakotti otteluparin lopulta jatkoajalle.

Jatkoajalla kotijoukkue ei saanut enää yhtäkään pelitilanneheittoa sisään, mutta pysyivät vapaaheitoillaan vielä mukana. Ottelun ratkaisuja nähtiin viimeistään, kun Camille Zimmerman nosti kaksi pistettä sisään ja heti perään Taeler Deer säkitti omasta ratkaisustaan heiton niin ikää pussiin Alun epäonnistuessa omissa tasoituksissaan. Loppukaneetin ottelulle löi Claire Lamunu, joka riistosta naulasi vielä fiilis lay upin loppusekunneilla.

Kouvottaret iski kolmen sekunnin alueelta nyt 44 pinnaa Alun 30 vastaan. Vieraat saivat myös tällä kertaa hieman enemmän etua hyökkäyslevypalloista, joista se viimeisteli 17 forssalaisten 12 vastaan, vaikka levypallot jakautuivatkin muuten tasan. Menetyksistä molemmat joukkueet rokottivat toisiaan mojovasti: Alku säi näistä 20 pistettä hyötyä, Taret niin ikää 19.

Kouvottarien Claire Lamunu on ollut aiemmissa otteluissa tiukassa puolustuksen puristuksessa korin alla, mutta nyt sentteri oli ottelun tehokkain tupla-tuplalla (26/14). Isot minuutit tehokkaasti pelasi Camille Zimmerman (22/7) ja Taeler Deer löysi syötöillään useasti pelitovereitaan (19/9/11s/5r).

Urheilullinen taitopelaaja Mia Loyd oli ottelussa jälleen vertaansa vailla. Loyd osui niin läheltä kuin kaukaa ja tehtaili tupla-tuplan (26/14/7s). Meral Bedretdin osui jälleen tarkasti kaikilta etäisyyksiltä ja oli lähes yhtä tehokas Loydin kanssa (18/7/5s). Emily Kinneston oli tasaisen vahva (7/9s/4r), mutta jäi tällä kertaa vaisuksi pisteissä yhdellä onnistuneella korillaan.

Viimeinen välieräpaikka ratkeaa perjantaina 29.3. Tällöin Forssan Alku kohtaa Kouvottaret vieraskentällä Jatke Areenalla. Ottelu pyörähtää käyntiin klo 18:30 ja se on katsottavissa Elisa Viihde Sport -kanavalta.

3.4.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Kotijoukkueille voitot välieräavauksissa

Naisten Korisliigan välierät käynnistyivät kotijoukkueiden voitoilla. ToPo ja PeKa siirtyivät ottelusarjoissaan johtoon.

3.4.2024 12:35 Naisten Korisliiga

Kouvottaret hienoon kevätlentoon johdattanut Shaiquel McGruder maaliskuun kuukauden pelaaja

Upeaa kevättä pelaavan Kouvottarien Shaiquel McGruder on valittu naisten Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.

3.4.2024 09:14 Naisten Korisliiga

ToPo saa vastaansa Kouvottaret – PeKa ja FoA taistelevat toisesta finaalipaikasta

Naisten Korisliigan välierät alkavat tänään Helsingissä ja Kotkassa. Finaalipaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

1.4.2024 19:12 Naisten Korisliiga

FoA nappasi välieräpaikan huimalla heittopelillä

Naisten Korisliigan neljä parasta joukkuetta on selvillä. Viimeisenä joukkueena välieriin paineli FoA, joka kaatoi vieraskentällä Pyrinnön 104-80 ja vei ottelusarjan 3-2.

30.3.2024 19:20 Naisten Korisliiga

FoA puolusti Pyrinnön nurin ja siirsi ratkaisun viidenteen otteluun

Pyrinnön ja Forssan Alun ottelusarjassa ratkaisu siirtyi ratkaisevaan viidenteen otteluun, kun FoA kaatoi kotikentällään Pyrinnön 78-49.

29.3.2024 21:18 Naisten Korisliiga

PeKa eteni jälleen välieriin

Kotkan Peli-Karhut eteni Naisten Korisliigan välieriin, kun se haki vierasvoiton Vimpelistä 90-58. Ottelusarjan PeKa vei otteluvoitoin 3-1.

28.3.2024 21:34 Naisten Korisliiga

Pyrintö taisteli välierien kynnykselle

Naisten Korisliigan puolivälierät jatkuivat yhdellä ottelulla. Siinä Pyrintö kaatoi kotikentällään FoA:n 88-82 ja siirtyi ottelusarjassa 2-1 johtoon.

27.3.2024 20:42 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin – Peli-Karhut voiton päässä jatkopaikasta

Naisten Korisliigan ensimmäiset välieräjoukkueet ovat selvillä, kun Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin otteluvoitoin 3-0. Illan kolmas voittaja Peli-Karhut siirtyi johtoon ottelusarjassa Vimpeliä vastaan.

25.3.2024 21:48 Naisten Korisliiga

ToPo ja Kouvottaret voiton päässä välieristä – Pyrintö ja ViVe tasoittivat sarjat

Naisten Korisliigan puolivälierissä pelattiin toiset ottelut. ToPo ja Kouvottaret pelasivat itsensä välierien kynnykselle. Pyrintö ja ViVe avasivat voittotilinsä omissa ottelusarjoissaan.

23.3.2024 19:58 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA voittoihin vieraskentällä – myös ToPo ja PeKa avasivat puolivälierät voitoilla

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyivät. Kouvottaret ja Forssan Alku kävivät ryöstöretkillä, kun taas ToPo ja PeKa ottivat ensimmäiset kiinnitykset välieräpaikkoihin kotikentillään.