Damon Williams: "Jos voitamme mestaruuden, koko Tampere juhlii kanssamme"

6.4.2010 Korisliigakauden alussa vain harva uskoi, että edellisen kevään SM-pronssijoukkue Tampereen Pyrintö olisi mukana mestaruustaistelussa kaudella 2009/10. Liigan nestori, 36-vuotias Damon Williams, piiskasi kuitenkin tamperelaiset suvereenisti runkosarjan ykköseksi. Tampereelle kotiutunut Williams tähtää nyt uransa ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

Korisliigan ikäpresidentti Damon Williams kurkottaa uransa ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

Joulukuussa 37 vuotta täyttävä Williams kertoo, että koripallo tuntuu nykyisin helpommalta kuin ennen.

Williams on löytänyt uuden vaihteen peliinsä valmentaja Pieti Poikolan (kuvassa) järjestelmässä.

Pyrintö saa pudotuspelien avauskierroksella vastaansa Espoon Hongan. Kuvassa Pyrintö-sentteri Olli Ahvenniemi. Kuvat: Francois Perthuis ja Tytti Nuoramo.

Kun 210-senttinen maajoukkuesentteri Antti Nikkilä siirsi juuri ennen runkosarjakauden 2009/10 alkua lisenssipaperinsa Tampereelta Espanjan kakkosliigan Sant Josep Gironan riveihin, suomalaisen koripalloväen keskuudessa vallitsi konsensus: Pyrinnön nousukiito jäisi yhden kauden mittaiseksi tähdenlennoksi. Toisin kävi.

Syyskauden 2009 Pyrintö selvitti puhtain paperein, häviämällä vain kaksi ensimmäisestä 22 ottelustaan. Tammi-helmikuussa tahti tasaantui (kahdeksan voittoa, neljä tappiota), mutta maaliskuussa Pyrintö suoristi jälleen rivinsä ja nousi runkosarjan toiseksi viimeisellä kierroksella Kouvojen ohi Korisliigan kärkeen. Kun kevään 2010 pudotuspelien alkuun on enää yksi yö, painottaa Pyrinnön tehopelaaja Damon Williams, ettei joukkueen runkosarjamenestys tullut yhdellekään joukkueen pelaajalle, valmentajalle tai taustahenkilölle yllätyksenä.

- Totta kai Andyn (Nikkilä) lähtö oli meille vaikea pala. Tiesimme kuitenkin olevamme mestaruuskelpoinen joukkue myös ilman häntä, Williams toteaa.

- Minä, Kenny (Lowe) ja Chris (Hester) tunnemme toisemme pitkältä aikaväliltä. Olli (Ahvenniemi) kehittyi paljon viime kauden aikana. Suomalaisemme ovat fiksuja tyyppejä, jotka tuntevat toisensa ja osaavat pelata paineessa. Ensimmäisestä treenipäivästä asti oli selvää, että pelaamme runkosarjassa vähintään neljän parhaan joukkoon.

"Pieti on uudenaikainen valmentaja"

Pyrinnön nousukiito alkoi käytännössä jo helmikuussa 2009, jolloin Williams palasi puolen kauden mittaisen Kotkan visiitin jälkeen Tampereelle. Paluunsa jälkeen Williams siivitti Pyrinnön 15 matsin voittoputkeen, pudotuspelit mukaan lukien. Williamsin liityttyä Pyrinnön riveihin voittivat Tamperelaiset vuonna 2009 pelaamistaan 42 ottelusta huikaisevat 37.

- Meillä on ollut viime helmikuusta asti todella hyvä henki, ja voittomme olivat sen hengen ilmentymä. Kuitenkin jo voittoputken loppuvaiheilla kävi niin, että emme pelanneet kovin hyvin, vaan meillä oli joko onnea tai vastustaja heitti ratkaisevat heittonsa ohi, Williams myöntää.

- Tämän kauden puolivälin jälkeen muut liigan joukkueet vahvistuivat ja saivat meidät kiinni, jonka johdosta jouduimme tekemään pelityyliimme joitain uudistuksia, jotta emme tippuisi kelkasta. Meillä oli pari vaikeampaa viikkoa, mutta maaliskuussa saimme tarvittavan korjausliikkeen tehtyä.

Williamsin Kotkan visiitin syynä oli Pyrinnön pelikauden 2007/08 heikompi pelillinen menestys. Voittamaan tottunut Williams on parin heikomman kauden jälkeen löytänyt itsestään uuden vaihteen toista kauttaan Pyrintöä valmentavan Pieti Poikolan järjestelmässä.

- Pieti on uudenaikainen valmentaja. Hän antaa pelaajilleen paljon vapauksia, kiittelee Williams.

- Pieti ymmärtää taktisesti pelistä todella paljon, mutta hän käsittää sen, että pelaajilla on enemmän tuntumaa kenttätapahtumista, eikä kaikki mene aina taktiikkakirjan mukaan. Niin pelaajilla kuin valmentajilla on toisiinsa niin kova keskinäinen luotto, että jokaisella joukkueen jäsenellä on vapaus ehdottaa korjauksia pelijärjestelmäämme aikalisillä ja tauoilla.

"Koripallo on helpompaa kuin ennen"

Joulukuussa 37 vuotta täyttävänä Williams ylittää peräti vuosikymmenellä normaalin Korisliigan pelaajan keski-iän. Williams myöntää hidastuneensa muutaman askeleen parhaista vuosistaan, mutta samaan hengenvetoon hän uskoo pelaavansa nykyrutiinillaan aina 40-vuotiaaksi asti.

- Olen joskus kuullut sanottavan, että koripallo on 90-prosenttisesti henkistä ja 10-prosenttisesti fyysistä. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sen vakuuttunempi olen siitä.

- Fyysinen valmistautuminen on helppoa. Kiinnitän tätä nykyä enemmän huomiota venyttelyyn ja lämmittelyyn kuin nuorempana, mutta henkisesti koripallo on helpompaa kuin ennen. Tiedän paljon paremmin, miten pelaajilla on tapana reagoida tasaisen matsin loppuhetkillä. Lisäksi tunnen vastapelaajani Suomessa paljon paremmin kuin vielä kolme vuotta sitten.

Puolivälierissä Williamsin Pyrintö saa vastaansa Espoon Hongan, joka voitti kauden kaksi ensimmäistä runkosarjakohtaamistaan tamperelaisten kanssa, sekä vei Suomen cupin kultaa Pyrinnön edestä Pyynikillä joulukuussa. Vaikka Hongan kevätkausi meni alamäessä ja Pyrintö tasoitti talven kuluessa runkosarjan otteluvoitot espoolaisia vastaan, ei Williams tahdo aliarvioida puolivälierävastustaan.

- Hongan kokoonpano ei ole muuttunut mitenkään merkittävästi viime syksystä. Hongalla on vahvat suomalaispelaajat ja Gordon Herbert palasi heidän valmentajakseen, joten meidän täytyy olla äärimmäisen keskittyneitä ekasta matsista lähtien.

Pyrinnön johdattamista seuran kautta aikojen ensimmäiseen koripallon miesten Suomen mestaruuteen Williams pitää ensisijaisena päämääränään. Tampereella on aivan oma, erityinen sijansa konkarin sydämessä.

- Muistan hyvin, kuinka tulin Tampereelle ensimmäisen kerran 11 vuotta sitten ja valmentaja kertoi ekojen treenien jälkeen, että kaikki lehdet veikkaavat meitä sarjajumboksi. Kahdessa kaudessa meistä tuli runkosarjan voittaja ja annoimme kovan vastuksen Hongalle finaaleissa, Williams hymyilee.

- Auttamalla Pyrinnön mestaruuteen voisin antaa seuralle jotain takaisin kiitokseksi siitä luottamuksesta, mitä seura osoitti minua kohtaan yli kymmenen vuotta sitten. Jääkiekko on Tampereen ykköslaji, mutta tiedän, että jos voitamme mestaruuden, koko Tampere juhlii kanssamme.

 
23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

13.10.2020 08:17 Korisliiga

Osku Heinonen on Tampereen Pyrinnön uusi keulakuva

Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.

29.9.2020 11:59 Korisliiga

Kobrat-ikoni Jussi Turja ei ole miettinytkään siirtymistä muualle

Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

22.7.2020 08:53 Sudenpennut

Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

Näytä lisää vastaavia