Edon Maxhuni: Itseluottamusta, säpinää ja korintekotaitoa

22.7.2020 11:29 Edon Maxhunin juniorimaajoukkueura hakee vertaistaan. Pelaamassaan 125 nuorten ja haastajien maaotteluissa Hyvinkään Pontevan kasvatti on liekittänyt korisukkaa yhteensä 1809 pisteen edestä. Susijengi-debyyttinsä vuosi sitten tehnyt Maxhuni on nyt murtautumassa jengiin ennen kaikkea pohjattomalla itseluottamukselle varustettuna energiapelaajana.

Tässä Mustapha Amzilia ohittava Edon Maxhuni on hyvää vauhtia matkalla Susijengin luottomieheksi. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Kolmessa ensimmäisessä pelaamassaan miesten maaottelussa kesällä 2019 Maxhuni kävi parketilla juuri sen verran, että ehti saada muutaman tehokkaan peliminuutin verran tuntumaa maajoukkuekoripallosta korkeimmalla eurooppalaisella tasolla.

Ensimmäiset suuremmat minuuttinsa Maxhuni lunasti samaisen maajoukkuekesän viimeisessä ottelussa, jossa heittonsa kanssa tuskaileva Susijengi oli taipumassa pahasti siltaan Venäjää vastaan. Pudisteltuaan vaihtopenkin tikut pohkeistaan Maxhuni alkoi ajaa talla pohjassa kohti koria ja käynnisti silkalla tahdonvoimallaan kirin, joka toi Suomen 15 pisteen takaa-ajoasemasta kahden heiton päähän.

Helmikuussa Maxhuni sai tilaisuuden osoittaa sytyttäjäntaitonsa samankaltaisessa tilanteessa. Susijengi takelteli historiallisen kehnon heittoillan siimeksessä Sveitsin Fribourgissa pelatussa EM-karsintaottelussa, kun Maxhuni komennettiin parketille. Vaikka Maxhunin heittojyvä ei ollutkaan matsissa kohdallaan (pelitilanneheitot 1/7), hän sai varmalla pallonkäsittelyllään ja energiallaan joukkueen kollektiivisen itseluottamuksen kohotettua tutulle tasolle.

Kuin sanakirjaesimerkkinä itseluottamuksestaan kalasti Maxhuni kirivaiheen aikana sveitsiläisille kaksi hyökkääjänvirhettä laittamalla kroppansa likoon.

- En mä tiedä, se on vaan mun luonne, Edon nauraa kysymykselle ”hakkaa päälle”-mentaliteetistaan.

- Oon ihan junnusta asti tuntenut mun omat vahvuudet ja heti, kun pääsen kentälle, vedän hirveällä haipilla alusta asti ja yritän saada virtaa imettyä yleisöstä ja joukkuekavereista. Se on mun tapa pelata.

”Kun peli alkaa, kaikki jännitys katoaa”

Sinivalkonutun Edon kiskoi ylleen juniorimaajoukkueessa ensimmäisen kerran toukokuussa 2013 vasta 15 vuotta täytettyään. Seuraavan runsaan puolen vuosikymmenen aikana hänen pistetehtailunsa junnumaajoukkuetasolla oli vailla vertaa. Vuosien 2013–17 aikana Maxhuni ylsi 20 pisteen maaottelusaaliiseen hurjat 32 kertaa eri maajoukkueikäluokissa.

Vaikka 1997–99 syntyneiden juniorimaajoukkueissa Maxhuni on ollut jo vuosia merkattu mies, Susijengi-komennukseen hän on suhtautunut asiaankuuluvalla nöyryydellä. Ensimmäisiin harjoituksiinsa Jamar Wilsonin, Petteri Koposen ja Sasu Salinin kaltaisia susi-ikoneita vastaan Maxhuni astui lakki kourassa ja korvat höröllä.

- Olihan siinä vähän jännitystä, että miten mä pärjään maan parhaita takamiehiä vastaan. Ei siinä kuitenkaan auttanut jäädä jännittämään, vaan mennä treenisaliin kovalla itseluottamuksella ja tehdä niitä asioita, mitä osaa. Ja mä oon kuitenkin sellainen, että kun peli alkaa, kaikki jännitys katoaa, Maxhuni palaa kesän 2019 tunnelmiinsa.

Juniorimaajoukkuevuodet ovat Maxhunin osalta olleet hyvän aikaa ohitse. Miesten maajoukkueessa pelin taso on monin tasoin juniorimaajoukkueita korkeampi. Hyvinkään lahja Suomen koripallolle ymmärtääkin olevansa monella tavoin uuden ja jännittävän aikakauden kynnyksellä.

- Kilpailu täällä on paljon kovempaa eikä yksittäisellä pelaajalla ole samanlaisia vapauksia kuin junnumaajoukkueissa. Kun tilanne on sellainen, jokaisen on löydettävä oma tapansa ansaita peliminuutit, Edon miettii.

- Esimerkiksi Sveitsi-matsissa näin, että me oltiin passiivisia hyökkäyspäässä. Ajattelin auttavani jengiä parhaiten, jos tuon pallon säpinällä ylös, komennan kaverit paikalleen ja pistän heittoa ilmaan. Ja kun heitto ei alkanut pudota, ajattelin, että nyt pitää alkaa ottaa stoppeja.

Maxhuni kertoo pisteidenteon olevan hänellä edelleen ”takaraivossa”, luontaisin keino lähestyä lajia. Siltikin, realiteetit pysyvät hallussa.

- Tiedän, että jos haluan pelata ammatikseni, mun on monipuolistettava mun peliä. Yritän olla koko ajan parempi pelinjohtaja, parempi joukkuekaveri, johtaja kentällä. Yritän matsin aikana vaistota, milloin tarvitaan pisteidentekoa, milloin puolustusta, milloin vauhtia ja milloin pelin rauhoittamista. Tärkeintä on, että tekee oikean valinnan oikeassa paikassa.

”EM-karsinnoissa meillä on kaikki omissa käsissä”

Vietettyään neljä kautta HBA:ssa Maxhuni lähti kesällä 2017 Suomesta osoitteenaan Yhdysvaltain NCAA-liigassa korkeaoktaaniselle hyökkäykselle joukkuetyöskentelynsä perustanut Long Beach State.

Oltuaan kahden kauden ajan tärkeä osa tasaisesti jyrisevää Long Beach Staten hyökkäysmoottoria päätti Maxhuni, että oli hänen aikansa siirtyä ammattilaiseksi. Koronaviruksen keskeyttämällä 2019–20-pelikaudella hän saikin pitkälti avaimet käteensä Espanjan ACB-liigaa pelaavan CB Gran Canarian farmijoukkueessa LEB Plata -liigassa.

Maxhuni ei aikaillut, vaan omaksui kertaheitolla paitsi joukkueensa pelinrakentajan, myös sen takakentän ykköstykin vastuun.

- Mun odotukset ekasta ammattilaiskaudesta tosi isot ja ne pitkälti toteutuikin. Parin ekan onnistuneen pelin jälkeen oli sellainen olo, että ymmärrän mun roolin ja pystyn pelaamaan mun vahvuuksilla kauden loppuun asti. Jos ei olis korona tullut väliin, uskon, että oltais pelattu parasta palloamme keväällä.

Vielä Maxhuni ei ole kirjoittanut pelaajasopimusta tulevasta seurajoukkuekaudesta, mutta äärimmäisen suurella todennäköisyydellä uusi komennuspaikka löytyy Euroopan mantereelta. Jos ja kun näin käy, on hän myös Susijengin käytettävissä marraskuussa ja helmikuussa pelattavissa EM-karsintaikkunoissa.

- Tähänastisista maajoukkuepelistä on jäänyt hyvä maku suuhun. Tiedän, että mä pärjään tällä tasolla jo nyt, vaikka parantamisen varaa aina onkin, Edon arvioi.

- EM-karsinnoissa meillä on kaikki omissa käsissä. Jokaisen pelaajan tehtävä on olla valmis ensiksi, kun kutsu rinkiin tulee ja myöhemmin, kun määrätään kentälle. Täytyy vetää täysillä omat minuutit siinä roolissa kun koutsi vaatii.

Henkilöt

 
25.1.2021 15:55 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen ja Carl Lindbom aloittavat pelit FIBA Europe Cupissa

FIBA Europe Cupin lohkovaiheet pelataan tällä viikolla ja suomalaispelaajista ovat mukana Petteri Koponen ja Carl Lindbom.

27.12.2020 12:30 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosella opettavainen alku ulkomaan uralle – ”Aika paljon on tapahtunut”

Viime kauden jälkeen Korisliigan palkintopöydän putsannut Henri Kantonen, 23, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille, kun hän siirtyi Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa myös Kantosen kauteen, mutta tehnyt siitä samalla ikimuistoisen.

20.11.2020 18:40 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin isolla itseluottamuksella EM-karsintakuplaan – ”Koko ajan olen parantanut”

Susijengin EM-karsinnat jatkuvat 28.11.-30.11. Espoossa pelattavassa EM-karsintakuplassa, jossa Suomi kohtaa Georgian ja Serbian. Sasu Salin saapuu Suomeen täynnä intoa ja itseluottamusta.

1.11.2020 11:30 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen aloittaa ammattilaisuransa Daniel Janssonin alaisuudessa

Daniel Jansson nimettiin talvella Saksan ProA:ssa pelaavan Tübingen Tigersin päävalmentajaksi ja hän hankki riveihinsä muun muassa USA:n yliopistosta Eurooppaan palanneen Elias Valtosen sekä apuvalmentajakseen Hussain Dassoukin. Nyt kolmikko pääsee vihdoin tositoimiin, kun Tigersin kausi käynnistyy sunnuntaina.

23.10.2020 09:33 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosen ja Ilari Seppälän kausi vihdoin käyntiin Ranskassa

Henri Kantonen ja Ilari Seppälä pääsevät vihdoin tositoimiin Ranskan ProB:ssä, kun kahden siirretyn ottelun jälkeen Aix-Mauriennen kausi starttaa perjantaina. Kantosella on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla ja Seppälä sen sijaan aloittaa toisen kautensa Aix-Mauriennessa.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

3.10.2020 17:07 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc ei pelkää isoa vastuuta – ”Se oli sellainen asia mitä kaipasin”

Itävallassa sarjakausi alkaa viikonloppuna ja suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on ehdottomasti Swans Gmunden. Anton Mirolybov aloittaa toisen kautensa joukkueen päävalmentajana apunaan Aleksi Koskinen. Lisää suomalaisväriä joukkue sai tällä kaudella, kun Daniel Dolenc kirjoittaa uuden luvun omalla urallaan pelatessaan ensimmäistä kauttaan ulkomailla.

2.10.2020 11:35 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen toivoo ehjää kautta – ”Se on ykkösprioriteetti”

Alexander Madsen aloittaa toisensa kautensa hallitsevan Latvian mestari VEF Riian joukkueessa. Madsen on parin edelliskauden ajan tuskaillut loukkaantumisten kanssa, mutta niiden suhteen on vihdoin valoa tunnelin päässä.

16.9.2020 16:15 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla vaiherikas kesä – ”En tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli”

Italialaisessa Vanoli Cremonassa pelaavan Topias Palmin kesä oli varsin vuoristoratamainen. Ensin seurasta ilmoitettiin, ettei se pysty pelaamaan Serie A:ssa tulevaa kautta, mutta kurssi saatiin kääntymään ja seura pysyi pystyssä. Palmi on aloittanut vahvasti uudistuneessa joukkueessa ja lähtee toiveikkaana tulevaan kauteen.

4.7.2020 11:05 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla positiivinen kausi lopputurnauksen pettymyksestä huolimatta – ”Henkilökohtaisesti tämä oli varmaan paras kauteni”

Sasu Salinin Teneriffa lähti korkein odotuksin Espanjan liigan kauden päättäneeseen lopputurnaukseen, mutta joukkueen tie tyssäsi jo alkulohkoon. Se ei kuitenkaan himmentänyt joukkueen muuten vahvaa kautta.

2.7.2020 15:45 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen pettyi kauteen - "Täytyy jokaisen katsoa peiliin”

Bayern Münchenin kausi päättyi pettymykseen, kun hallitseva mestari jäi Saksan Bundesliigan lopputurnauksessa puolivälierävaiheeseen. Petteri Koposen mukaan koko kausi oli kaikin puolin hankala.

16.6.2020 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Espanjan lopputurnaus alkaa – Sasu Salin haluaa saavuttaa jotain hienoa Teneriffan kanssa

Espanjan koripallokausi viedään loppuun 12 joukkueen lopputurnauksena. Sasu Salinin Teneriffa lähtee hakemaan lopputurnauksesta menestystä.

5.6.2020 12:38 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen mestaruus mielessä Bundesliigan lopputurnaukseen – ”Tiukka rutistus on tulossa”

Saksan Bundesliigan lopputurnaus käynnistyy lauantaina ja Petteri Koposen Bayern München lähtee puolustamaan mestaruutta. Koposen mukaan lopputurnauksesta ei tule helppoa ja siinä piilee yllätysmomentti.

31.5.2020 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena – ”Kaudesta jäi tosi hyvä maku”

Edon Maxhuni, 22, vaihtoi täksi kaudeksi USA:n yliopistokentät Euroopan ammattilaisparkettiin pelattuaan espanjalaisen Gran Canarian reservijoukkueessa. Maxhuni oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

14.5.2020 16:35 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutisella ehjä kausi – ”Oli kiva treenata ja pelata”

Matti Nuutinen, 30, pelasi toisen kautensa Espanjan kakkossarjassa LEB Orossa Oviedon joukkueessa. Nuutiselle kausi oli positiivinen, vaikka joukkueen kausi meni alle odotusten.

22.4.2020 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi ulkomailla – ”Ihan tyytyväinen olen omaan peliini”

Ilari Seppälä, 27, sai tällä kaudella ensikosketuksensa ulkomaiden koriskentille, kun hän pelasi hyvän kauden Ranskan ProB:ssä Aix-Mauriennen joukkueessa. Kausi oli kokonaisuudessaan Seppälälle hyvä kokemus.

19.4.2020 21:58 Suomalaiset ulkomailla

Päävalmentajapesti nosti Lassi Tuovin pyramidin huipulle – ”Stressitasot ja paineet ovat ihan eri sfääreissä”

Lassi Tuovin kauteen mahtui paljon, kun hän nousi kesken kauden SIG Strasbourgin päävalmentajaksi ja allekirjoitti seuran kanssa myös kahden vuoden jatkosopimuksen. Seuraavaksi Tuovi yrittää nostaa Strasbourgin takaisin Ranskan kärkijoukkueiden joukkoon.

15.4.2020 16:11 Suomalaiset ulkomailla

Perheenlisäys piristi Sasu Salinin karanteeniarkea – ”Vaipanvaihtokin on sujunut ihan hyvin”

Sasu Salin odottelee edelleen kauden jatkopäätöksiä Espanjassa. Normaaleihin karanteenirutiineihin on tullut viime aikoina muutos, kun Salinin ja hänen avopuolisonsa perheeseen syntyi tyttövauva.

12.4.2020 20:43 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla ikimuistoinen debyyttikausi ulkomailla

Topias Palmi, 25, siirtyi viime syksynä Italian kärkiseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan riveihin. Palmin kauteen mahtui käänteitä sekä kentällä että sen ulkopuolella.

10.4.2020 20:23 Suomalaiset ulkomailla

Harjoittelu ja perhe täyttäneet Petteri Koposen arjen

Petteri Koponen on pystynyt pitämään kunnostaan hyvin huolta siltä varalta, että Saksan Bundesliiga ja Euroliiga vielä jatkuisivat tällä kaudella. Koponen on päässyt Münchenissä sekä hyvin harjoittelemaan että viettämään laatuaikaa perheen kanssa.

Näytä lisää vastaavia