Edon Maxhuni: Itseluottamusta, säpinää ja korintekotaitoa

22.7.2020 11:29 Edon Maxhunin juniorimaajoukkueura hakee vertaistaan. Pelaamassaan 125 nuorten ja haastajien maaotteluissa Hyvinkään Pontevan kasvatti on liekittänyt korisukkaa yhteensä 1809 pisteen edestä. Susijengi-debyyttinsä vuosi sitten tehnyt Maxhuni on nyt murtautumassa jengiin ennen kaikkea pohjattomalla itseluottamukselle varustettuna energiapelaajana.

Tässä Mustapha Amzilia ohittava Edon Maxhuni on hyvää vauhtia matkalla Susijengin luottomieheksi. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Kolmessa ensimmäisessä pelaamassaan miesten maaottelussa kesällä 2019 Maxhuni kävi parketilla juuri sen verran, että ehti saada muutaman tehokkaan peliminuutin verran tuntumaa maajoukkuekoripallosta korkeimmalla eurooppalaisella tasolla.

Ensimmäiset suuremmat minuuttinsa Maxhuni lunasti samaisen maajoukkuekesän viimeisessä ottelussa, jossa heittonsa kanssa tuskaileva Susijengi oli taipumassa pahasti siltaan Venäjää vastaan. Pudisteltuaan vaihtopenkin tikut pohkeistaan Maxhuni alkoi ajaa talla pohjassa kohti koria ja käynnisti silkalla tahdonvoimallaan kirin, joka toi Suomen 15 pisteen takaa-ajoasemasta kahden heiton päähän.

Helmikuussa Maxhuni sai tilaisuuden osoittaa sytyttäjäntaitonsa samankaltaisessa tilanteessa. Susijengi takelteli historiallisen kehnon heittoillan siimeksessä Sveitsin Fribourgissa pelatussa EM-karsintaottelussa, kun Maxhuni komennettiin parketille. Vaikka Maxhunin heittojyvä ei ollutkaan matsissa kohdallaan (pelitilanneheitot 1/7), hän sai varmalla pallonkäsittelyllään ja energiallaan joukkueen kollektiivisen itseluottamuksen kohotettua tutulle tasolle.

Kuin sanakirjaesimerkkinä itseluottamuksestaan kalasti Maxhuni kirivaiheen aikana sveitsiläisille kaksi hyökkääjänvirhettä laittamalla kroppansa likoon.

- En mä tiedä, se on vaan mun luonne, Edon nauraa kysymykselle ”hakkaa päälle”-mentaliteetistaan.

- Oon ihan junnusta asti tuntenut mun omat vahvuudet ja heti, kun pääsen kentälle, vedän hirveällä haipilla alusta asti ja yritän saada virtaa imettyä yleisöstä ja joukkuekavereista. Se on mun tapa pelata.

”Kun peli alkaa, kaikki jännitys katoaa”

Sinivalkonutun Edon kiskoi ylleen juniorimaajoukkueessa ensimmäisen kerran toukokuussa 2013 vasta 15 vuotta täytettyään. Seuraavan runsaan puolen vuosikymmenen aikana hänen pistetehtailunsa junnumaajoukkuetasolla oli vailla vertaa. Vuosien 2013–17 aikana Maxhuni ylsi 20 pisteen maaottelusaaliiseen hurjat 32 kertaa eri maajoukkueikäluokissa.

Vaikka 1997–99 syntyneiden juniorimaajoukkueissa Maxhuni on ollut jo vuosia merkattu mies, Susijengi-komennukseen hän on suhtautunut asiaankuuluvalla nöyryydellä. Ensimmäisiin harjoituksiinsa Jamar Wilsonin, Petteri Koposen ja Sasu Salinin kaltaisia susi-ikoneita vastaan Maxhuni astui lakki kourassa ja korvat höröllä.

- Olihan siinä vähän jännitystä, että miten mä pärjään maan parhaita takamiehiä vastaan. Ei siinä kuitenkaan auttanut jäädä jännittämään, vaan mennä treenisaliin kovalla itseluottamuksella ja tehdä niitä asioita, mitä osaa. Ja mä oon kuitenkin sellainen, että kun peli alkaa, kaikki jännitys katoaa, Maxhuni palaa kesän 2019 tunnelmiinsa.

Juniorimaajoukkuevuodet ovat Maxhunin osalta olleet hyvän aikaa ohitse. Miesten maajoukkueessa pelin taso on monin tasoin juniorimaajoukkueita korkeampi. Hyvinkään lahja Suomen koripallolle ymmärtääkin olevansa monella tavoin uuden ja jännittävän aikakauden kynnyksellä.

- Kilpailu täällä on paljon kovempaa eikä yksittäisellä pelaajalla ole samanlaisia vapauksia kuin junnumaajoukkueissa. Kun tilanne on sellainen, jokaisen on löydettävä oma tapansa ansaita peliminuutit, Edon miettii.

- Esimerkiksi Sveitsi-matsissa näin, että me oltiin passiivisia hyökkäyspäässä. Ajattelin auttavani jengiä parhaiten, jos tuon pallon säpinällä ylös, komennan kaverit paikalleen ja pistän heittoa ilmaan. Ja kun heitto ei alkanut pudota, ajattelin, että nyt pitää alkaa ottaa stoppeja.

Maxhuni kertoo pisteidenteon olevan hänellä edelleen ”takaraivossa”, luontaisin keino lähestyä lajia. Siltikin, realiteetit pysyvät hallussa.

- Tiedän, että jos haluan pelata ammatikseni, mun on monipuolistettava mun peliä. Yritän olla koko ajan parempi pelinjohtaja, parempi joukkuekaveri, johtaja kentällä. Yritän matsin aikana vaistota, milloin tarvitaan pisteidentekoa, milloin puolustusta, milloin vauhtia ja milloin pelin rauhoittamista. Tärkeintä on, että tekee oikean valinnan oikeassa paikassa.

”EM-karsinnoissa meillä on kaikki omissa käsissä”

Vietettyään neljä kautta HBA:ssa Maxhuni lähti kesällä 2017 Suomesta osoitteenaan Yhdysvaltain NCAA-liigassa korkeaoktaaniselle hyökkäykselle joukkuetyöskentelynsä perustanut Long Beach State.

Oltuaan kahden kauden ajan tärkeä osa tasaisesti jyrisevää Long Beach Staten hyökkäysmoottoria päätti Maxhuni, että oli hänen aikansa siirtyä ammattilaiseksi. Koronaviruksen keskeyttämällä 2019–20-pelikaudella hän saikin pitkälti avaimet käteensä Espanjan ACB-liigaa pelaavan CB Gran Canarian farmijoukkueessa LEB Plata -liigassa.

Maxhuni ei aikaillut, vaan omaksui kertaheitolla paitsi joukkueensa pelinrakentajan, myös sen takakentän ykköstykin vastuun.

- Mun odotukset ekasta ammattilaiskaudesta tosi isot ja ne pitkälti toteutuikin. Parin ekan onnistuneen pelin jälkeen oli sellainen olo, että ymmärrän mun roolin ja pystyn pelaamaan mun vahvuuksilla kauden loppuun asti. Jos ei olis korona tullut väliin, uskon, että oltais pelattu parasta palloamme keväällä.

Vielä Maxhuni ei ole kirjoittanut pelaajasopimusta tulevasta seurajoukkuekaudesta, mutta äärimmäisen suurella todennäköisyydellä uusi komennuspaikka löytyy Euroopan mantereelta. Jos ja kun näin käy, on hän myös Susijengin käytettävissä marraskuussa ja helmikuussa pelattavissa EM-karsintaikkunoissa.

- Tähänastisista maajoukkuepelistä on jäänyt hyvä maku suuhun. Tiedän, että mä pärjään tällä tasolla jo nyt, vaikka parantamisen varaa aina onkin, Edon arvioi.

- EM-karsinnoissa meillä on kaikki omissa käsissä. Jokaisen pelaajan tehtävä on olla valmis ensiksi, kun kutsu rinkiin tulee ja myöhemmin, kun määrätään kentälle. Täytyy vetää täysillä omat minuutit siinä roolissa kun koutsi vaatii.

Henkilöt

 
15.10.2021 13:14 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni nauttii suuresta roolista – ”Olen tottunut siihen”

Edon Maxhuni, 23, johdatti Pärnun viime kaudella Viron liigan hopealle ja täksi kaudeksi hän siirtyi Hollannin viime kauden hopeajoukkue Heroes Den Boschin joukkueeseen. Maxhuni on ottanut alkukaudesta heti ison ja johtavan roolin joukkueessa.

8.10.2021 13:08 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen saanut jo oppia ammattilaisuransa alkutaipaleella – ”Tein urani kannalta oikean ratkaisun”

Mikael Jantunen, 21, jätti USA:n yliopistokentät taakseen kahden vuoden jälkeen ja otti ensimmäisen askeleen ammattilaisurallaan tehtyään sopimuksen Belgian hallitsevan mestari Filou Oostenden kanssa. Jantunen on ollut tyytyväinen kauden alkuun.

1.10.2021 12:28 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla uusi pelipaikka täksi kaudeksi – ”Peli muuttuu ja täytyy muuttua sen mukana”

Alexander Madsen aloittaa Latvian mestari VEF Riiassa kolmannen kautensa. Vielä viime kaudella nelos- ja vitospaikan välillä sukkuloinut Madsen lähtee kauteen nyt selkeänä sentterinä.

25.9.2021 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Aatu Kivimäki ei pelkää vahvistuksen paineita – ”Sitä on tultu hakemaankin”

Aatu Kivimäki, 24, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille tänä kesänä, kun hän siirtyi Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin riveihin. Kivimäkeä odottaa iso rooli Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin valmentamassa joukkueessa.

17.9.2021 17:26 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen lähtee ennakkoluulottomasti Espanjan valloitukseen

Elias Valtonen otti ison hyppäyksen urallaan, kun hän teki kesällä kolmivuotisen sopimuksen kivikovassa Espanjan liigassa pelaavan Manresan kanssa. Valtonen on osoittanut harjoitusotteluissa olevansa valmis tulevaan haasteeseen.

11.9.2021 10:45 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin haluaa palkintokaappiinsa täytettä – ”Olisi hieno päästä voittamaan jotain”

Sasu Salin pelasi viime kaudella yhden uransa parhaimmista kausista ja pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan Espanjan liigan välierien tunnelmaa. Tällä kaudella Salin haluaa voittaa jotain ja ensimmäisen kerran siihen on mahdollisuus jo viikonloppuna.

27.7.2021 16:15 Susijengi

Roope Ahonen: ”Koen kehittyneeni kolmessa vuodessa tosi paljon”

Susijengi on saanut vahvuuteensa tervetulleen paluumuuttajan, kun Salon Vilppaan kasvatti ja tuore Espanjan kakkosliigan mestari Roope Ahonen, 31, on vetänyt susipaidan ylleen kolmen vuoden tauon jälkeen. Kuin varkain eurokenttien konkariksi varttunut Ahonen kertoo palavansa halusta tuoda taitonsa ja kokemuksensa maajoukkueen käyttöön.

5.7.2021 14:36 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaispelaajilla haastavat kaudet Ranskassa

Ranskan pelikentillä nähtiin menneellä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa. ProB:ssä Ilari Seppälä ja Henri Kantonen pelasivat Aix-Mauriennen riveissä ja Carl Lindbom pelasi samassa sarjassa Antibes Sharksin joukkueessa. NM1:ssä Marius van Andringa vietti kauden Lorientin paidassa.

26.6.2021 12:17 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla hieno kausi – ”Kokonaisuudessaan kausi oli tosi onnistunut”

Sasu Salinin kausi Espanjan liigassa Teneriffan kanssa päättyi välierään. Vaikka joukkue ei päässyt taistelemaan mestaruudesta, niin kausi oli kokonaisuudessaan sekä Salinille että Teneriffalle positiivinen.

21.6.2021 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Pudotuspelit käynnistyvät Ranskassa – Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin kausi jo nyt menestys

Lassi Tuovin Strasbourg sijoittui Ranskan ProA:n runkosarjassa kolmanneksi ja pääsee hyvistä lähtökohdista maanantaina alkaviin pudotuspeleihin. Tapahtui viimeisen viikon loppurutistuksessa miten tahansa, on Strasbourgin kausi ollut jo menestys.

3.6.2021 17:14 Suomalaiset ulkomailla

Itävallan mestaruus maistui suomalaisille – ”Kyllä se näkyi kuinka tärkeä se oli”

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta. Mirolyboville ja Dolencille mestaruus merkitsi paljon ja tuntui hyvältä.

31.5.2021 21:15 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin valmiina pudotuspelien alkuun – ”Vastustaja on tuttu”

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyvät maanantaina ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin osalta puolivälierät alkavat tiistaina. Suomalaiskaksikon joukkueen Teneriffan vastustajaksi asettuu Mestarien liigan mestari San Pablo Burgos.

30.5.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen sai ehjän kauden - "Kehitystä tapahtui”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan uransa toista Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi. Henkilökohtaisella tasolla Madsen välttyi pahimmilta loukkaantumisilta ja ainoa takaisku kauden aikana oli sairastuminen koronavirukseen.

29.5.2021 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni kasvoi johtajana kauden aikana – ”Sain olla isossa roolissa joukkueessa”

Edon Maxhuni pelasi erinomaisen kauden virolaisen Pärnu Sadamin riveissä. Maxhuni johdatti Pärnun aina Viron liigan finaaliin saakka ja palkintona kaudesta oli hopeinen mitali sekä valinta Viron liigan tähdistöviisikkoon.

14.5.2021 15:58 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koposella erilainen kausi – ”Oli kiva palata Italiaan”

Petteri Koposen kausi oli hänen aiempaan uraansa verrattuna erilainen, sillä hän oli koko alkukauden pelaamatta ja siirtyi vuodenvaihteen jälkeen Italiaan Pallacanestro Reggianan joukkueeseen. Pätkäkausi Italiassa jätti Koposelle hyvän maun.

7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

6.5.2021 12:19 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon Swans Gmunden aloittaa Itävallan finaalit – ”Nälkä on iso”

Itävallan liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja mukana nähdään Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden. Finaalissa vastaan asettuu Kapfenberg Bulls.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

27.4.2021 16:16 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

Näytä lisää vastaavia