22.6.2022 14:54 Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.
Elias Valtonen esiintyi vahvasti Manresan paidassa. (Kuva: Ville Vuorinen)
Manresan huippuhetket osuivat viime vuosituhannen loppuun, kun joukkue voitti kertaalleen Espanjan liigan ja Copa del Rey'n. Sen jälkeen seura on käynyt pari kertaa sarjaporrasta alempana nopealla vierailulla ja kuulunut Espanjan liigassa lähinnä alempaan keskikastiin taistellen pääsystä pudotuspeleihin.
Tällä kaudella Manresa nousi takaisin parrasvaloihin. Ennen kauden alkua se voitti Katalonian cupin, kauden aikana se oli runkosarjassa kärkipäässä käytännössä koko kauden ja Mestarien liigassa se selvitti tiensä finaaliin, mutta taipui siellä Sasu Salinin Teneriffalle.
- Kausi meni oman ja joukkueen odotusten osalta erittäin hyvin. Preseasonilla hävisimme jokaisen matsin, ja sitten Katalonian cupissa saatiin yllätettyä heti voitolla. Siitä sitten alkoivat roolit hahmottua hyvää vauhtia ja joulun jälkeen olimme pitkään kolmantena sarjassa.
- Samalla Mestarien liigassa menimme alkulohkosta jatkoon puhtaalla pelillä. Saimme pidettyä hyvää vauhtia loppuun asti, vaikka muutama loukkaantuminen joukkueessa sekoitti peliä. Harmittavasti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella sitten ulos Real Madridia vastaan ja Mestarien liigassa finaalitappio, mutta historiallinen kausi Manresalle kaikin puolin, Valtonen pui kautta.
Valtoselle kausi oli toinen ammattilaiskentillä. Viime kauden hän pelasi Saksassa ProA:ssa Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa, mutta täksi kaudeksi hän otti ison harppauksen siirryttyään Espanjaan ja Manresaan. Valtonen oli kauden aikana isossa roolissa joukkueessa nousten välillä jopa avausviisikkoon. Peliaikaa hän sai keskimäärin 22 minuuttia ottelua kohden ja tilastokeskiarvoikseen hän merkkautti 6,8 pistettä ja 2,4 levypalloa.
- Itse en lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla kauteen, mutta sain kuitenkin heti pelattua itselle hyvää roolia. Auttoi myös, että paikaltani yksi pelaaja lähti pois ennen joulua ja rooli kasvoi jopa avausviisikkoon silloin.
Valtonen otti pelaajana kovassa sarjassa harppauksia eteenpäin, mutta kuten nuorella pelaajalla aina, niin kehitettävääkin vielä löytyy.
- Mielestäni menin paljon taktisesti eteenpäin pelin ymmärtämisessä ja itseluottamuksessa kovissa peleissä. Edellinen kausi oli oman uran tähän asti pisin, joten uskon että myös jonkinlainen kestävyys ja rutiini menivät eteenpäin.
- Uskon, että suurin kehityskohteeni on tasaisuus. Pelit vaihtelivat liikaa vastustajan mukaan. Pitää pystyä paremmin tekemään samoja suorituksia joka kerta pelistä riippumatta. Koen, että voin edelleen mennä eteenpäin pelin jokaisella osa-alueella monipuolisesti, arvioi Valtonen.
Valtonen on taas Susijengin mukana valmistautumassa isoon kesään. Hän odottaa innolla kesän haasteita.
- Taas kyllä odotan, että pääsen pukemaan Suomipaidan kesällä. EM-kisat ovat olleet itselle pienimuotoinen unelma jo siitä asti, kun aloitin koripallon. Kun me paikka sinne saatiin viime vuonna, on itsellä ollut tähtäin sinne siitä asti.
Elias Valtosen tilastot Espanjan liigassa
Elias Valtosen tilastot Mestarien liigassa
Viime kaudella Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Remu Raitanen teki kesällä sopimuksen Espanjan kakkostasolla, LEB Orossa, pelaavan Albaceten kanssa. Raitanen on esiintynyt vahvasti ensimmäisellä ulkomaan ammattilaiskaudellaan.
Miro Little kohosi helmikuussa Susijengiin ensimmäisenä alle 18-vuotiaana debytanttina sitten Teemu Rannikon (1997). Päättyvä vuosi on vienyt Tampereen Pyrinnön kasvatin Susijengin EM-kisamittelön kautta Yhdysvaltoihin ja Sunrise Christian Academyyn, jossa Little on alkuyskähtelyjen jälkeen lunastanut paikkansa joukkueensa eliitissä matkalla kohti NCAA:ta.
Alexander Madsen siirtyi kesällä Kreikan huippuseuroihin lukeutuvan AEK Ateenan joukkueeseen. Madsenin alkukauteen on mahtunut paljon.
Saksalaisen Merlins Crailsheimin kanssa sopimuksen tehnyt takamiesvelho Edon Maxhuni on aloittanut kautensa Bundesliigassa lupaavasti. Merlins on mukana myös keskiviikkona alkavassa FIBA Europe Cupissa, jossa Maxhuni saa vastaansa muun muassa Craiovan suomalaiskaksikon Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin.
Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.
Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.
Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.
Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.
Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.
Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.
Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.
Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.
Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.
Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.
Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.
Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.
Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.
Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.
Ranskassa vietetään viikonloppuna cupin finaalitapahtumaa, jossa ratkotaan cup-voittajat. Lassi Tuovin valmentama Strasbourg kohtaa lauantaisessa finaalissa Pau-Lacq-Orthezin.
Espanjan perinteinen ja arvostettu cup-kilpailu, Copa del Rey, pelataan loppuviikon aikana. Suomalaisedustuksesta vastaavat Teneriffan Sasu Salin ja Emir Sulejmanovic sekä Manresan Elias Valtonen.