25.10.2016 Keskiviikkona 26.10. tehdään suomalaista koripallohistoriaa Välimeren rannalla Turkin Mersinissä, kun naisten Euroliigan parketille astelee ensimmäistä kertaa suomalainen. Ranskalaisjoukkue BLMA:n Meral Bedretdin, 23, on antanut koripallourallaan virran viedä – tällä kertaa se on vienyt hänet pelaamaan Euroliigaa Ranskan hallitsevan mestarin paidassa.
– Jännittää aivan hemmetisti. En olisi ikinä uskonut, että mulla, tai ylipäätänsä kellään suomalaisella, on mahiksia päästä tällaiseen ympäristöön, Bedretdin ennakoi ensimmäistä Euroliiga-peliään.
Bedretdin on monellakin tavalla käynyt normia mukailevan kehityskäyrän koripallourallaan: pienen kasvattajaseuran (Touhun Pojat Lauttasaari) kautta B-ikäisenä tyttökoripallon jättiläiseen (Tapiolan Honka) ja sitä kautta Naisten Korisliiga -debyytti jo alaikäisenä.
Mutta Bedretdin ei päättänytkään lähteä Atlantin yli yhdysvaltalaiseen yliopistoon. Hän arvosti suomalaista koulutusta ja päätti saada korkeakoulutuksensa kotimaassaan. Sitä kautta Bedretdin päätyi vaihto-oppilaaksi Tampereen yliopistosta Ranskan Montpellieriin – sekä pelaamaan Euroliigaan täksi kaudeksi nousseeseen Basket Lattes Montpellier Agglomerationiin (BLMA).
– Se, että mihin pääsee vaihto-oppilaaksi ei ole kokonaan omissa käsissä. Pyrin pääsemään johonkin, missä pääsisi pelaamaan.
– Jossain vaiheessa tuli esille Montpellier ja se, että siellä on aika kova koripallojoukkue. Etelä-Ranskassa on muutenkin mukavan lämmintä ja se on kivaa vaihtelua Suomen marraskuun pimeyteen, Bedretdin naureskelee.
Ranskan kieltä yliopistossa opiskeleva Bedretdin hyppäsi lentokoneeseen kohti Montpellieriä ilman takuuta pelipaikasta. Try-outit oltiin jo sovittu ennakkoon BLMA:n kanssa Suomen nuorisomaajoukkuevalmentajien Ville Nevan ja Danny Janssonin kontaktien kautta.
Uhrautuvasta pelityylistään tunnettu Bedretdin vakuutti ripeästi uuden joukkueensa ja pelipaikka löytyi. Koko joukkueesta vain yksi on puolipäiväisesti töissä ja Bedretdin opiskelee – muuten joukkue on täynnä täysammattilaisia. Kolme pelaajaa saapuivat harjoitusvahvuuteen ennen kauden alkua suoraan olympialaisista.
– Olen oikeastaan ainoa koko joukkueessa, joka ei harjoittele kahta kertaa päivässä.
– Totta kai lähdin sillä mielellä, että en hirveästi tule tänä kautena pelaamaan. Lähinnä ajattelin, että autan joukkuetta treenaamaan lujaa. Ja jos koutsi näkee, että musta on jotain apua kentällä, niin olen valmiina.
Lokakuun alussa Bedretdin pääsi pelaamaan. BLMA voitti Pariisissa pidetyn Ranskan mestarien cupin, jossa hän pääsi pelaamaan noin kymmenen minuuttia ottelua kohden. Itse Ranskan pääsarjassa Bedretdin on saanut tähän mennessä peliaikaa vain kaksi minuuttia neljässä ottelussa.
– Pariisi-viikonloppu toi hieman toivon kipinää ja huomasin, että pärjään tällä tasolla. Totta kai fiilis on laskenut sen jälkeen, kun ei ole päässyt pelaamaan.
– Mutta toisaalta on myös tajunnut sen, että kuinka hieno mahdollisuus on olla yksi palanen tämän tason joukkuetta. Vaikkei pääse pelaamaan, niin se ei tarkoita, että olisi huono. Se meinaa, että on vielä paljon opittavaa ja oppimisen kautta tulee mahdollisuuksia näyttää.
Bedretdinin koko koripalloura on mennyt hänen elämänsä virran mukana. Hongasta tie vei Belgiaan United Woluween, koska hän lähti sinne au pairiksi lukion jälkeiseksi välivuodeksi. Siellä vahvistunut kielitaito taas toi hänet opiskelemaan Ranskaa Tampereen yliopistoon. Ja sitä kautta Tampereen Pyrinnön Naisten Korisliiga -joukkueen tukipilariksi.
Koripallourakehityksen kannalta Bedretdinin yksi iso osatekijä on koulu, joka pitää saada loppuun. Se, että missä ja milloin, onkin jo iso kysymysmerkki. Koripalloammattilaisuudesta, tai ylipäätänsä koripallourastaan, Bedretdin ei ota turhia paineita.
– En osannut kuvitella itseäni ammattilaisena oikeastaan ikinä. Ehkä ajan myötä virta vei mukanaan. Junnumaajoukkueiden kautta nuorten EM-kisoihin ja siitä yhtäkkiä naisten maajoukkueen rinkiin. Nälkä kasvaa syödessä, kun tuli merkkejä, että voin tässä lajissa pärjätä.
– En halua asettaa paineita, että missä pelaan tulevaisuudessa. Jos pelaan Suomessa, niin sitten pelaan.
– Mielellään kokeilisin, että kuinka pitkälle rahkeet riittää. Jollen pääse tämän pidemmälle, niin ei se ole sen kummallisempaa. Antaa vain virran viedä.
Bedretdin ja BLMA aloittavat Euroliiga-kautensa keskiviikkona 26.10. Turkissa, kun ranskalaiset kohtaavat Mersinin 18:30 paikallista aikaa.
Helmi Tulonen, 26, pelaa neljättä kauttaan Italiassa, kun hän teki sopimuksen sarjanousija Alpo Basketin kanssa. Sekä Tulosen että seuran alkukausi on ollut haastava.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Niko Kuusi, 35, sai tänä vuonna hienon mahdollisuuden, kun Saksan Bundesliigassa pelaava Angels Nördlingen palkkasi hänet uudeksi päävalmentajakseen. Samalla suomalaisvalmentaja hyppäsi kohti uutta ja osin tuntematonta.
Lotta-Maj Lahtinen, 24, vaihtoi seuraa viime viikolla, kun belgialainen Castors Braine vaihtui espanjalaiseen Ardoihin. Lahtinen on saanut hyvän startin uudessa joukkueessa.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä pelaava Roosa Lehtoranta, 27, pääsee hyvässä iskussa tuleviin EM-karsintoihin. Lehtorannalla on takanaan vahva alkukausi seurajoukkueessaan.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Kaikki näytti hyvältä, kun Sara Bejedi, 24, paukutti Euroliigan karsinnoissa kolmen pisteen heittoja sisään ja auttoi joukkueensa himoitun kilpailun porteille. Sen jälkeen kaikki kuitenkin muuttui.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.
Salon Vilppaassa kevään 2021 Suomen mestaruuden voittanut ja sittemmin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana sekä vuoden puolustuspelaajana palkittu Perttu Blomgren, 22, otti ison askeleen eteenpäin urallaan Slovenian hopeajoukkue Helios Domzalessa. Ensivaikutelma vanhan Jugoslavian alueen koripallosta maistui lapualaislähtöiselle Pertulle.