Euroliiga-debytantti Meral Bedretdin: ”Antaa vain virran viedä”

25.10.2016 Keskiviikkona 26.10. tehdään suomalaista koripallohistoriaa Välimeren rannalla Turkin Mersinissä, kun naisten Euroliigan parketille astelee ensimmäistä kertaa suomalainen. Ranskalaisjoukkue BLMA:n Meral Bedretdin, 23, on antanut koripallourallaan virran viedä – tällä kertaa se on vienyt hänet pelaamaan Euroliigaa Ranskan hallitsevan mestarin paidassa.


– Jännittää aivan hemmetisti. En olisi ikinä uskonut, että mulla, tai ylipäätänsä kellään suomalaisella, on mahiksia päästä tällaiseen ympäristöön, Bedretdin ennakoi ensimmäistä Euroliiga-peliään.
 

Bedretdin on monellakin tavalla käynyt normia mukailevan kehityskäyrän koripallourallaan: pienen kasvattajaseuran (Touhun Pojat Lauttasaari) kautta B-ikäisenä tyttökoripallon jättiläiseen (Tapiolan Honka) ja sitä kautta Naisten Korisliiga -debyytti jo alaikäisenä.
 

Mutta Bedretdin ei päättänytkään lähteä Atlantin yli yhdysvaltalaiseen yliopistoon. Hän arvosti suomalaista koulutusta ja päätti saada korkeakoulutuksensa kotimaassaan. Sitä kautta Bedretdin päätyi vaihto-oppilaaksi Tampereen yliopistosta Ranskan Montpellieriin – sekä pelaamaan Euroliigaan täksi kaudeksi nousseeseen Basket Lattes Montpellier Agglomerationiin (BLMA).
 

– Se, että mihin pääsee vaihto-oppilaaksi ei ole kokonaan omissa käsissä. Pyrin pääsemään johonkin, missä pääsisi pelaamaan.
 

– Jossain vaiheessa tuli esille Montpellier ja se, että siellä on aika kova koripallojoukkue. Etelä-Ranskassa on muutenkin mukavan lämmintä ja se on kivaa vaihtelua Suomen marraskuun pimeyteen, Bedretdin naureskelee.

Yksi palanen täysammattilaisjoukkueessa

Ranskan kieltä yliopistossa opiskeleva Bedretdin hyppäsi lentokoneeseen kohti Montpellieriä ilman takuuta pelipaikasta. Try-outit oltiin jo sovittu ennakkoon BLMA:n kanssa Suomen nuorisomaajoukkuevalmentajien Ville Nevan ja Danny Janssonin kontaktien kautta.
 

Uhrautuvasta pelityylistään tunnettu Bedretdin vakuutti ripeästi uuden joukkueensa ja pelipaikka löytyi. Koko joukkueesta vain yksi on puolipäiväisesti töissä ja Bedretdin opiskelee – muuten joukkue on täynnä täysammattilaisia. Kolme pelaajaa saapuivat harjoitusvahvuuteen ennen kauden alkua suoraan olympialaisista.
 

– Olen oikeastaan ainoa koko joukkueessa, joka ei harjoittele kahta kertaa päivässä.
 

– Totta kai lähdin sillä mielellä, että en hirveästi tule tänä kautena pelaamaan. Lähinnä ajattelin, että autan joukkuetta treenaamaan lujaa. Ja jos koutsi näkee, että musta on jotain apua kentällä, niin olen valmiina.
 

Lokakuun alussa Bedretdin pääsi pelaamaan. BLMA voitti Pariisissa pidetyn Ranskan mestarien cupin, jossa hän pääsi pelaamaan noin kymmenen minuuttia ottelua kohden. Itse Ranskan pääsarjassa Bedretdin on saanut tähän mennessä peliaikaa vain kaksi minuuttia neljässä ottelussa.
 

– Pariisi-viikonloppu toi hieman toivon kipinää ja huomasin, että pärjään tällä tasolla. Totta kai fiilis on laskenut sen jälkeen, kun ei ole päässyt pelaamaan.
 

– Mutta toisaalta on myös tajunnut sen, että kuinka hieno mahdollisuus on olla yksi palanen tämän tason joukkuetta. Vaikkei pääse pelaamaan, niin se ei tarkoita, että olisi huono. Se meinaa, että on vielä paljon opittavaa ja oppimisen kautta tulee mahdollisuuksia näyttää.

”En aseta uralleni isoja paineita”

Bedretdinin koko koripalloura on mennyt hänen elämänsä virran mukana. Hongasta tie vei Belgiaan United Woluween, koska hän lähti sinne au pairiksi lukion jälkeiseksi välivuodeksi. Siellä vahvistunut kielitaito taas toi hänet opiskelemaan Ranskaa Tampereen yliopistoon. Ja sitä kautta Tampereen Pyrinnön Naisten Korisliiga -joukkueen tukipilariksi.
 

Koripallourakehityksen kannalta Bedretdinin yksi iso osatekijä on koulu, joka pitää saada loppuun. Se, että missä ja milloin, onkin jo iso kysymysmerkki. Koripalloammattilaisuudesta, tai ylipäätänsä koripallourastaan, Bedretdin ei ota turhia paineita.
 

– En osannut kuvitella itseäni ammattilaisena oikeastaan ikinä. Ehkä ajan myötä virta vei mukanaan. Junnumaajoukkueiden kautta nuorten EM-kisoihin ja siitä yhtäkkiä naisten maajoukkueen rinkiin. Nälkä kasvaa syödessä, kun tuli merkkejä, että voin tässä lajissa pärjätä.
 

– En halua asettaa paineita, että missä pelaan tulevaisuudessa. Jos pelaan Suomessa, niin sitten pelaan.
 

– Mielellään kokeilisin, että kuinka pitkälle rahkeet riittää. Jollen pääse tämän pidemmälle, niin ei se ole sen kummallisempaa. Antaa vain virran viedä.
 

Bedretdin ja BLMA aloittavat Euroliiga-kautensa keskiviikkona 26.10. Turkissa, kun ranskalaiset kohtaavat Mersinin 18:30 paikallista aikaa.

Lisätietoja: Meral Bedretdin
 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

Näytä lisää vastaavia