Gordon Herbert palaa Suomeen Hongan päävalmentajaksi

25.8.2009 Kansainvälisesti mittavan ja menestyksekkään uran omaava Gordon Herbert, 50, valmentaa Espoon Honkaa ensi kaudella Korisliigassa.

Kymmenen vuotta valmentajakokemusta Euroopasta ja NBA:sta hakenut Gordon Herbert palaa Hongan peräsimeen.

Herbertin ja Hongan sopimus on yksivuotinen.

Hongan kapteeni Jukka Matinen juhli yhdessä Herbertin kanssa Saksan Bundesliigan mestaruutta 2004.

Polvileikkauksesta toipuva Monte Cummings on Hongan ensimmäinen amerikkalaiskiinnitys kaudeksi 2009/10. Kuvat: Euroleague Pictures ja Francois Perthuis.

Viime kaudella NBA-seura Toronto Raptorsin valmennusportaaseen kuulunut, Kanadassa syntynyt ja pelaajauransa aikana Suomen kansalaisuuden saanut Herbert on solminut Hongan kanssa vuoden mittaisen sopimuksen.

- Herbertin tasoisen valmentajan saaminen Suomeen ja Honkaan on kuin täydellinen lottovoitto katsottaessa hänen tekemiään tuloksia vuosien huipputasolla ja nyt viimeksi Torontossa, toteaa Hongan toimitusjohtaja Mika Sohlberg.

Sohlbergin ja Herbertin ympyrä sulkeutuu samalla.

- Herbert valmensi Honkaa silloin, kun minä tulin tähän joukkueeseen helmikuussa 1999. Olemme olleet siitä lähtien tiiviisti yhteydessä toisiimme. Gordie on ehdottomasti paras vaihtoehto valmentajaksemme, sanoo Sohlberg.

"Honkaan on helppo tulla takaisin"

Edellisen Honka-pestinsä jälkeen kymmenen vuotta ulkomailla ja pitkälti Euroopassa (Itävalta, Saksa, Ranska, Kreikka) valmentanut Herbert rantautuu Uudestakaupungista Espooseen luottavaisin mielin ja taatusti kovan kokemuksen turvin. Herbert valmensi Itävallassa Oberwart Gunnersia, Saksassa DJK Würzburgia ja Skyliners Frankfurtia, Ranskassa Paris Basket Racingia ja Pau-Orthezia, sekä Kreikassa Aris Thessalonikia.

- En ole ehtinyt nähdä suuremmin Suomen pääsarjapelejä näiden kymmenen vuoden aikana, joten siinäkin mielessä on mielenkiintoista tulla takaisin ja nähdä, mikä on tämän liigan nykyinen taso. Hongassa on paljon nuoria ja lupaavia pelaajia, joiden kanssa on varmasti ilo tehdä töitä.

- Lisäksi joukkueessa on minulle entuudestaan tuttuja pelaajia, kuten Jukka Matinen, jonka kanssa voitimme Saksan mestaruuden Frankfurtissa. Siinäkin mielessä Honkaan on helppo tulla takaisin. Jukka on hyvä pelaaja ja hieno ihminen, jatkaa Herbert.

Sohlberg korostaa myös Georgian maajoukkuetta luotsanneen Herbertin kokonaisvaltaista työsarkaa Espoossa.

- Herbertin iso panos tulee näkymään koko Honka-perheen valmennuksen kehittämisessä minipojista edustusjoukkueeseen.

NBA:n kautta aikojen ensimmäisen eurooppalaisen ykkösvarauksen, italialaisen Andrea Bargnanin taitotasoa viime kaudella Torontossa henkilökohtaisesti kehittäneen Herbertin apuvalmentajana Hongan liigajoukkueessa toimii Jussi Syrjänen.

- Syrjänen on hyvä valmentaja ja hän kantaa paljon vastuuta varsinkin syyskaudella, sillä olen edelleen toipilas selkäleikkauksen jäljiltä. Keväällä loukkaamani selkä operoitiin kesäkuun puolivälissä. Kuntoutus sujuu aikataulussa ja pystyn liikkumaan jo ihan hyvin olosuhteisiin nähden, kertoo Herbert.

Vuonna 1984 Kanadan asussa Los Angelesin olympialaisissa pelannut Herbert tahkosi Suomen pääsarjassa aktiiviurallaan 258 ottelua 25,5 pisteen keskiarvolla. Keväällä 1994 pelaajauransa Korihaiden paidassa päättänyt Herbert ehti rikkoa Suomen kentillä myös 5000 pisteen ja 2000 levypallon rajapyykit.

- Pelaajaura opetti minua paljon ja valmentajana minua ovat tähän mennessä eniten kehittäneet pelit Euroliigassa ja tietenkin edelleen myös NBA. Edeltäjäni Pavicevic (Mihailo) on tehnyt hienoa työtä Hongan ja samalla koko suomalaisen koripallon eteen. Kunnioitan sitä paljon, mutta minulla on valmentajana oma filosofiani. Tietenkin sen toteutuminen riippuu pitkälti pelaajista, muotoilee Herbert.

Herbertin kotipaikkakuntana on säilynyt kaiken aikaa Uusikaupunki.

- Perhe jää edelleen Uuteenkaupunkiin, jossa poikani käyvät koulua, vahvistaa Herbert.

Iisalo sivussa syyskauden peleistä

Kullanhohtoisella 2000-luvulla viittä Suomen mestaruutta juhlineen Espoon Hongan ensi kauden pelaajapakka hakee lähiviikot lopullista muotoaan. Joukkueeseen on liittynyt paluumuuttajana Tuomas Iisalo, joka teloi polvensa harmittavasti ennen Suomen mallikkaasti kulkeneita EM-lisäkarsintoja.

- Tarkemmissa tutkimuksissa ilmeni valitettavasti, että polvikierukka on repeytynyt kokonaan irti. Iisalon uran kannalta oli paras vaihtoehto, että se neulottiin takaisin, jolloin toipumisaika on 3-4 kuukautta. Tämä merkinnee sitä, että Tuomas palaa kentille joulukuun jälkeen, kertoo Sohlberg.

Honka hakee edelleen riveihinsä yhtä kovaa kotimaista sekä amerikkalaista pelaajaa.

- Meillä on Monte Cummingsin kanssa voimassaoleva sopimus, joten katsomme miten hän on toipunut polvileikkauksesta ja pystyykö hän palaamaan tasolleen. Pelaamme joka tapauksessa ensi kaudella kahdella amerikkalaisella. Annamme syksyllä paljon vastuuta nuorille pelaajillemme, jolloin meitä ei nähdä mukana ehkä aivan liigan kärjessä. Viimeistään keväällä Honka on kuitenkin kova joukkue, lupaa Sohlberg.


Pähkinänkuoressa: Gordon Herbert

 • Syntynyt 16.2.1959 Penticton, Kanada
 • Kansalaisuus: Kanada / Suomi

Valmentajaura

 • 1994-1996 Korihait
 • 1996-1999 Espoon Honka
 • 1999-2000 Oberwart Gunners, Itävalta
 • 2000-2001 DJK Würzburg, Saksa
 • 2001-2004 Frankfurt Skyliners, Saksa
 • 2004-2006 Paris Basket Racing, Ranska
 • 2005-2007 Georgian maajoukkue
 • 2006-2007 Elan Bearnais Pau-Orthez, Ranska
 • 2007-2008 Aris BC, Kreikka
 • 2008-2009 Toronto Raptors, NBA
 • 2009-2010 Espoon Honka

 • Valittiin kaudella 1999-2000 Itävallan koripalloliigan vuoden valmentajaksi.
 • Voitti kaudella 2003-04 Saksan mestaruuden Frankfurt Skylinersin
  valmentajana. Joukkueessa pelasi Honkaa nykyään edustava Jukka Matinen.
 • Valittiin kaudella 2004-05 Ranskan liigan vuoden valmentajaksi.
 • Voitti kaudella 2006-07 Ranskan cupin Pau-Orthezin valmentajana.
 • Toimi kaudella 2008-09 NBA-seura Toronto Raptorsissa vastuualueenaan
  ulkomaalaispelaajien kehittäminen.

Pelaajaura

 • Herbert pelasi Kanadan maajoukkueessa vuosina 1982-87. Pelasi vuonna 1984 Los Angelesin olympialaisissa, joissa Kanada sijoittui neljänneksi.
 • Herbert siirtyi pelaamaan Suomeen vuonna 1982. Hän pelasi Suomen
  pääsarjassa yhteensä 258 ottelua 25,5 pisteen keskiarvolla. Lisäksi hän
  saavutti 5000 pisteen ja 2000 levypallon rajapyykit.
 • Herbert lopetti pelaajauransa Uudenkaupungin Korihaissa kauden 1993-94
  jälkeen.
 
13.2.2021 19:32 Suomen Cup

Seagulls uusi cup-mestaruutensa Kisahallin heittorallissa

Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö kiskoivat vuoden 2021 Suomen cupin finaalissa kolmen pisteen heittoja kahteen pekkaan paitsi enemmän kuin yhdessäkään ottelussa aiemmin, myös erinomaisin tarkkuuksin. Lopussa Seagullsin kylmähermoisuus ratkaisi periksiantamattoman Pyrinnön rynnistyksessä ja cup-pokaali pysyi Helsingissä pistein 97–95 (51–46).

13.2.2021 17:11 Korisliiga

Kobrat jatkoi pirteitä otteitaan, Vilppaalle murskavoitto Korihaista

Edellisessä ottelussaan Lahti Basketballille kapsahtanut Lapuan Kobrat haki viidennen voittonsa kuuteen matsiin luutimalla loppuhetkillä BC Nokian tieltään pistein 105-96 (49–48). Samaan aikaan Salohallissa Vilpas vankisti asemiaan pudotuspelien kotietuasetelmissa höykyttämällä liigajumbo Korihaita 119–66 (55–28).

12.2.2021 20:08 Korisliiga

KTP vaikeuksien kautta voittoon Kymenlaakson derbyssä – pudotuspelit askeleen lähempänä

KTP-Basket isännöi Kouvoja ja otti hankalan kamppailun jälkeen tiukan 101–95-voiton.

12.2.2021 08:56 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu Seagullsin ja Pyrinnön finaaliotteluun – Yle TV2 televisioi ottelun suorana

Lauantaina 13. helmikuuta klo 17:15 Töölön Kisahallissa pelataan Suomen Cupin finaaliottelu, jossa kohtaavat Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö. Ottelun televisioi suorana lähetyksenä Yle TV2, selostajanaan Antti-Jussi Sipilä.

10.2.2021 21:00 Korisliiga

Uralle ja Korihaille kummallekin kauden toinen voitto – Kauhajoki kiilasi Pyrinnön ohi kakkoseksi

Miesten Korisliigassa Ura Basket ja Korihait ottivat molemmat vihdoin kauden toisen voittonsa. Kakkossijasta käy kiihkeä taisto, kun Kauhajoki ja Salon Vilpas vahvistivat omaa asemaansa.

9.2.2021 20:15 Korisliiga

Lahden pyörteet liikaa Kobrille – Seagulls vahvisti sarjajohtoaan

Miesten Korisliigassa illan otteluvoitot menivät Lahti Basketballille ja Helsinki Seagullsille.

8.2.2021 08:30 Korisliiga

Tammikuun Valopilkku Antto Nikkarinen: ”Olemme sijoitustamme parempi joukkue”

Lupaavaan nousukiitoon päässeen Kobrien pelinjohtaja Antto Nikkarinen valittiin miesten Korisliigassa tammikuun Valopilkuksi. Nikkarisen mukaan Kobrien sijoitus sarjataulukossa antaa virheellisen kuvan joukkueen potentiaalista.

6.2.2021 19:04 Korisliiga

Pyrinnöstä ei ollut pysäyttämään Seagullsia – Kauhajoki hengittää kärkikaksikon niskaan

Korisliigan kärkikolmikko tiivistyy, kun kauden loppusuora lähenee. Seagulls pitää visusti kiinni ykköspaikastaan, mutta Pyrinnön ja Kauhajoen välillä nousee jo jännitys.

5.2.2021 20:15 Korisliiga

Kobrat ryöväsi pisteet Mansikka-aholta – Grimes syttyi toisella puolikkaalla

Kouvojen ja Kobrien kohtaaminen miesten Korisliigassa päättyi isäntien 85–95-tappioon.

5.2.2021 13:39 Korisliiga

Rajapyykkeihin yltänyt Sami Toiviainen nauttii päivittäisestä valmentajan työstä ja jatkuvasta oppimisesta

Salon Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen tuuletti kahta merkkipaalua tammikuussa, kun hän saavutti 600 Korisliiga-ottelun sekä 300 runkosarjavoiton rajapyykit päävalmentajana - molemmat vasta historian neljäntenä valmentajana.

5.2.2021 10:25 Korisliiga

Korisliigan kärkiottelu Seagulls-Pyrintö lauantaina ilmaiskanavalla – Jim näyttää ottelun suorana

Korisliigan huippuottelu on nähtävissä vapaalla kanavalla tulevana lauantaina, kun sarjan kaksi parasta joukkuetta kohtaavat toisensa. Ennakkostudio käynnistyy klo 16.00 ja ottelu puoli tuntia myöhemmin.

3.2.2021 20:30 Korisliiga

Korisliigassa nähtiin kaksi jatkoeräjännäriä – Kaukiainen ja Kouvot juhlivat voittoa Nuutisen loistopelistä huolimatta

Voitonjuhlia miesten Korisliigassa viettivät tänään Kouvot, Pyrintö, Seagulls ja Kauhajoki.

2.2.2021 20:09 Korisliiga

Kobrien putki jatkuu – Vilpas kaadettiin varmoin ottein

Kobrat otti neljännen perättäisen voittonsa miesten Korisliigassa kaatamalla kotikentällään Salon Vilppaan 98–74.

2.2.2021 13:15 Korisliiga

Antto Nikkarisesta tammikuun Valopilkku

Lupaavaan nousukiitoon päässeen Kobrien pelinjohtaja Antto Nikkarinen valittiin miesten Korisliigassa tammikuun Valopilkuksi.

30.1.2021 18:48 Korisliiga

Seagulls runnoi tiensä taas Suomen cup -finaaliin – Korisliigassa Kobrille kolmas voitto putkeen

Eilisen tavoin miesten Suomen cup -välierissä tasoero näkyi enemmän kuin Korisliigan puolella. Voittajina Helsinki Seagulls ja Kobrat.

29.1.2021 20:39 Korisliiga

Pyrintö hoiti Suomen cup -välierän helposti vajaamiehistä Karhua vastaan – Korisliigan puolella juhli Vilpas

Miesten koripalloa pelattiin kahden eri sarjan puitteissa, kun Tampereen Pyrintö voitti Suomen cupissa ja Salon Vilpas Korisliigassa.

29.1.2021 09:14 Suomen Cup

Miesten Suomen cupin finalistit ratkaistaan viikonloppuna

Perjantain välierässä Pyrintö kohtaa kotikentällään Kauhajoen. Lauantaina pelattavassa toisessa välierässä sarjakärki Seagulls isännöi BC Nokiaa. Ruutu näyttää suorana lähetyksenä molemmat välierät kanavallaan.

27.1.2021 20:04 Korisliiga

Okko Järvi laittoi ennätyslistat uusiksi – Kauhajoki järjesti jymy-yllätyksen ja katkaisi Seagullsin voittoputken

Miesten Korisliigassa pelattiin viiden ottelun ilta, jossa voittajiksi selvisivät myös Kataja, Nokia, Kobrat ja Pyrintö, mutta huomion vei yksinoikeudella sarjakärjen kaatanut Kauhajoki. Illan kohokohta olivat Okko Järven 47 pistettä.

26.1.2021 19:59 Korisliiga

Vilpas hallitsi voitto-otteluaan hyökkäyslevypalloilla, vaikka Teemu Rannikon paluu vei suurimman osan huomiosta

Pelinjohtajavirtuoosi Teemu Rannikko palasi yli vuoden jälkeen Korisliiga-parketille Vilppaan voitto-ottelussa Lahtea vastaan.

23.1.2021 19:22 Korisliiga

Tuukka Kotti innostui korintekoon läheltä ja kaukaa – Antto Nikkarinen hipoi omaa syöttöennätystään

Miesten Korisliigassa nähtiin kotimaisten pelaajien sensaatioesityksiä, kun Seagullsin Tuukka Kotti iski 20 pistettä täydellisellä kaukoheittopelillä ja Kobrien Antto Nikkarinen jäi syötön päähän omasta ennätyksestään.

Näytä lisää vastaavia