Gordon Herbert palaa Suomeen Hongan päävalmentajaksi

25.8.2009 Kansainvälisesti mittavan ja menestyksekkään uran omaava Gordon Herbert, 50, valmentaa Espoon Honkaa ensi kaudella Korisliigassa.

Kymmenen vuotta valmentajakokemusta Euroopasta ja NBA:sta hakenut Gordon Herbert palaa Hongan peräsimeen.

Herbertin ja Hongan sopimus on yksivuotinen.

Hongan kapteeni Jukka Matinen juhli yhdessä Herbertin kanssa Saksan Bundesliigan mestaruutta 2004.

Polvileikkauksesta toipuva Monte Cummings on Hongan ensimmäinen amerikkalaiskiinnitys kaudeksi 2009/10. Kuvat: Euroleague Pictures ja Francois Perthuis.

Viime kaudella NBA-seura Toronto Raptorsin valmennusportaaseen kuulunut, Kanadassa syntynyt ja pelaajauransa aikana Suomen kansalaisuuden saanut Herbert on solminut Hongan kanssa vuoden mittaisen sopimuksen.

- Herbertin tasoisen valmentajan saaminen Suomeen ja Honkaan on kuin täydellinen lottovoitto katsottaessa hänen tekemiään tuloksia vuosien huipputasolla ja nyt viimeksi Torontossa, toteaa Hongan toimitusjohtaja Mika Sohlberg.

Sohlbergin ja Herbertin ympyrä sulkeutuu samalla.

- Herbert valmensi Honkaa silloin, kun minä tulin tähän joukkueeseen helmikuussa 1999. Olemme olleet siitä lähtien tiiviisti yhteydessä toisiimme. Gordie on ehdottomasti paras vaihtoehto valmentajaksemme, sanoo Sohlberg.

"Honkaan on helppo tulla takaisin"

Edellisen Honka-pestinsä jälkeen kymmenen vuotta ulkomailla ja pitkälti Euroopassa (Itävalta, Saksa, Ranska, Kreikka) valmentanut Herbert rantautuu Uudestakaupungista Espooseen luottavaisin mielin ja taatusti kovan kokemuksen turvin. Herbert valmensi Itävallassa Oberwart Gunnersia, Saksassa DJK Würzburgia ja Skyliners Frankfurtia, Ranskassa Paris Basket Racingia ja Pau-Orthezia, sekä Kreikassa Aris Thessalonikia.

- En ole ehtinyt nähdä suuremmin Suomen pääsarjapelejä näiden kymmenen vuoden aikana, joten siinäkin mielessä on mielenkiintoista tulla takaisin ja nähdä, mikä on tämän liigan nykyinen taso. Hongassa on paljon nuoria ja lupaavia pelaajia, joiden kanssa on varmasti ilo tehdä töitä.

- Lisäksi joukkueessa on minulle entuudestaan tuttuja pelaajia, kuten Jukka Matinen, jonka kanssa voitimme Saksan mestaruuden Frankfurtissa. Siinäkin mielessä Honkaan on helppo tulla takaisin. Jukka on hyvä pelaaja ja hieno ihminen, jatkaa Herbert.

Sohlberg korostaa myös Georgian maajoukkuetta luotsanneen Herbertin kokonaisvaltaista työsarkaa Espoossa.

- Herbertin iso panos tulee näkymään koko Honka-perheen valmennuksen kehittämisessä minipojista edustusjoukkueeseen.

NBA:n kautta aikojen ensimmäisen eurooppalaisen ykkösvarauksen, italialaisen Andrea Bargnanin taitotasoa viime kaudella Torontossa henkilökohtaisesti kehittäneen Herbertin apuvalmentajana Hongan liigajoukkueessa toimii Jussi Syrjänen.

- Syrjänen on hyvä valmentaja ja hän kantaa paljon vastuuta varsinkin syyskaudella, sillä olen edelleen toipilas selkäleikkauksen jäljiltä. Keväällä loukkaamani selkä operoitiin kesäkuun puolivälissä. Kuntoutus sujuu aikataulussa ja pystyn liikkumaan jo ihan hyvin olosuhteisiin nähden, kertoo Herbert.

Vuonna 1984 Kanadan asussa Los Angelesin olympialaisissa pelannut Herbert tahkosi Suomen pääsarjassa aktiiviurallaan 258 ottelua 25,5 pisteen keskiarvolla. Keväällä 1994 pelaajauransa Korihaiden paidassa päättänyt Herbert ehti rikkoa Suomen kentillä myös 5000 pisteen ja 2000 levypallon rajapyykit.

- Pelaajaura opetti minua paljon ja valmentajana minua ovat tähän mennessä eniten kehittäneet pelit Euroliigassa ja tietenkin edelleen myös NBA. Edeltäjäni Pavicevic (Mihailo) on tehnyt hienoa työtä Hongan ja samalla koko suomalaisen koripallon eteen. Kunnioitan sitä paljon, mutta minulla on valmentajana oma filosofiani. Tietenkin sen toteutuminen riippuu pitkälti pelaajista, muotoilee Herbert.

Herbertin kotipaikkakuntana on säilynyt kaiken aikaa Uusikaupunki.

- Perhe jää edelleen Uuteenkaupunkiin, jossa poikani käyvät koulua, vahvistaa Herbert.

Iisalo sivussa syyskauden peleistä

Kullanhohtoisella 2000-luvulla viittä Suomen mestaruutta juhlineen Espoon Hongan ensi kauden pelaajapakka hakee lähiviikot lopullista muotoaan. Joukkueeseen on liittynyt paluumuuttajana Tuomas Iisalo, joka teloi polvensa harmittavasti ennen Suomen mallikkaasti kulkeneita EM-lisäkarsintoja.

- Tarkemmissa tutkimuksissa ilmeni valitettavasti, että polvikierukka on repeytynyt kokonaan irti. Iisalon uran kannalta oli paras vaihtoehto, että se neulottiin takaisin, jolloin toipumisaika on 3-4 kuukautta. Tämä merkinnee sitä, että Tuomas palaa kentille joulukuun jälkeen, kertoo Sohlberg.

Honka hakee edelleen riveihinsä yhtä kovaa kotimaista sekä amerikkalaista pelaajaa.

- Meillä on Monte Cummingsin kanssa voimassaoleva sopimus, joten katsomme miten hän on toipunut polvileikkauksesta ja pystyykö hän palaamaan tasolleen. Pelaamme joka tapauksessa ensi kaudella kahdella amerikkalaisella. Annamme syksyllä paljon vastuuta nuorille pelaajillemme, jolloin meitä ei nähdä mukana ehkä aivan liigan kärjessä. Viimeistään keväällä Honka on kuitenkin kova joukkue, lupaa Sohlberg.


Pähkinänkuoressa: Gordon Herbert

 • Syntynyt 16.2.1959 Penticton, Kanada
 • Kansalaisuus: Kanada / Suomi

Valmentajaura

 • 1994-1996 Korihait
 • 1996-1999 Espoon Honka
 • 1999-2000 Oberwart Gunners, Itävalta
 • 2000-2001 DJK Würzburg, Saksa
 • 2001-2004 Frankfurt Skyliners, Saksa
 • 2004-2006 Paris Basket Racing, Ranska
 • 2005-2007 Georgian maajoukkue
 • 2006-2007 Elan Bearnais Pau-Orthez, Ranska
 • 2007-2008 Aris BC, Kreikka
 • 2008-2009 Toronto Raptors, NBA
 • 2009-2010 Espoon Honka

 • Valittiin kaudella 1999-2000 Itävallan koripalloliigan vuoden valmentajaksi.
 • Voitti kaudella 2003-04 Saksan mestaruuden Frankfurt Skylinersin
  valmentajana. Joukkueessa pelasi Honkaa nykyään edustava Jukka Matinen.
 • Valittiin kaudella 2004-05 Ranskan liigan vuoden valmentajaksi.
 • Voitti kaudella 2006-07 Ranskan cupin Pau-Orthezin valmentajana.
 • Toimi kaudella 2008-09 NBA-seura Toronto Raptorsissa vastuualueenaan
  ulkomaalaispelaajien kehittäminen.

Pelaajaura

 • Herbert pelasi Kanadan maajoukkueessa vuosina 1982-87. Pelasi vuonna 1984 Los Angelesin olympialaisissa, joissa Kanada sijoittui neljänneksi.
 • Herbert siirtyi pelaamaan Suomeen vuonna 1982. Hän pelasi Suomen
  pääsarjassa yhteensä 258 ottelua 25,5 pisteen keskiarvolla. Lisäksi hän
  saavutti 5000 pisteen ja 2000 levypallon rajapyykit.
 • Herbert lopetti pelaajauransa Uudenkaupungin Korihaissa kauden 1993-94
  jälkeen.
 
10.10.2018 21:07 Korisliiga

Pyrintö tulitti Ura Basketin nurin – KTP vei Kymenlaakson derbyn

Helsinki Seagulls aloitti kautensa vahvasti Korihaiden kustannuksella.

6.10.2018 11:13 Korisliiga

Korisliiga 2018-19 ennakko 1/3: Viime kauden finalistit ottavat varaslähdön kauteen – Ottelu sunnuntaina suorana Yle TV2:lla

Muutoksia kokenut Karhu Basket ja hyvin kasassa pysynyt Salon Vilpas hakevat jälleen paikkaa loppuotteluissa.

4.10.2018 14:59 Ajankohtainen

Kotimainen koriskausi vahvasti esillä Elisa Viihde Sportilla

Uutuutena katsottavissa on myös suomalaisia vilisevä Saksan Bundesliiga.

Rene Rougeau vei Karhu Basketin Korisliigan finaaleihin

Kauhajoen Karhu Basket selvitti ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana tiensä Korisliigan finaaleihin, joukkueen kaadettua BC Nokian välierissä otteluvoitoin 4-1. Ratkaisevassa ottelussa Kauhajoen liikuntahallilla BC Nokia johti ottelua vielä päätösjakson puolivälin jälkeen, mutta Karhu Basket käänsi ottelun nimiinsä Rene Rougeaun viime hetken korilla numeroin 84-82 (34-42).

Karhu Basket venyi jatkoajan kautta 3-1 -johtoon

Kauhajoen Karhu Basket nousi voiton päähän Korisliigan finaaleista, joukkueen kairattua jatkoajan kautta tiensä voittoon perjantai-illan neljännessä välieräottelussa BC Nokiaa vastaan. Takamatkalta neljännelle jaksolle lähtenyt Karhu Basket voitti varsinaisen peliajan viimeisen neljänneksen yhdeksällä pisteellä ja venyi jatkoajan jälkeen 105-102 (42-46, 93-93) -vierasvoittoon.

Vilpas suorin 4-0 voitoin finaaleihin

Salon Vilpas suoritti tyylipuhtaan lakaisun, viikinkipurren selvittäessä tiensä Korisliigan finaaleihin 4-0 -voitoin ohi Helsinki Seagullsin. Torstai-illan ottelussa lokkipaidat hallitsivat tapahtumien kulkua avausjakson, mutta viimeiset kolme neljännestä menivät salolaismerkeissä, Vilppaan juostua lopulta 86-69 (33-29) -vierasvoittoon.

25.4.2018 22:22 Huippu- ja kilpaurheilu

Karhu Basket jatkoi kotivoittojen sarjaa

Karhu Basketin ja BC Nokian välinen välieräsarja jatkoi keskiviikkona tutulla kaavalla, joukkueiden ottaessa kolmannen kerran mittaa toisistaan. Kauhajoen liikuntahallin 1147-päinen kotiyleisö sai todistaa Karhu Basketin karatessa vierailijoilta päätösjaksolla, mesikämmenten venyessä lopulta kotivoittoon lukemin 78-72 (38-34). Karhu Basket johtaa ottelusarjaa voitoin 2-1.

Salon Vilpas voiton päähän finaalipaikasta

Salon Vilpas kaatoi tiistaina Helsinki Seagullsin jo kolmatta kertaa peräkkäin välieräsarjassa. Vilpas kaatoi helsinkiläisvieraat numeroin 79–71.

BC Nokia tasoitti välieräsarjan

Sunnuntai-illan välieräkamppailu pelattiin Nokian palloiluhallissa, jossa näätäpaitainen BC Nokia onnistui tasoittamaan välieräsarjan Kauhajoen Karhu Basketia vastaan. Tasaisen avauspuolikkaan jälkeen BC Nokia nousi kuskin paikalle kolmannella jaksolla, pysytellen loppuun asti kuskin paikalla matkalla 89-84 (38-37) -voittoon.

Vilpas venyi jatkoajan kautta 2-0 -johtoon

Salon Vilpas otti tuiki tärkeän vierasvoiton lauantai-iltana, joukkueen matkattua välieräsarjan toisessa ottelussa Helsinki Seagullsin vieraaksi Töölön Kisahalliin. Kisiksen parketilla tahtipuikkoa heilutti pitkään Seagulls, mutta jatkoajalle venynyt Vilpas otti kuskin paikan ylimääräisellä viisiminuuttisella ja karkasi 77-86 (35-35, 72-72) -vierasvoittoon.

Lapuan Kobrat liigakarsinnan voittoon – jatkaa Korisliigassa kaudella 2018/19

Lapuan Kobrat päihitti HBA-Märskyn suoraan kahdessa ottelussa kuluvan vuoden liigakarsinnoissa. Paikka ensi kauden Korisliigassa varmistui Kobrien perjantaisella 84–72-voitolla.

Karhu Basket säilytti kotiedun

Kauhajoen Karhu Basket otti komealla tavalla välieräsarjan avausvoiton BC Nokiaa vastaan perjantai-iltana Kauhajoen liikuntahallilla. Jokaisen jakson nimiinsä vieneet mesikämmenet karkasivat lopulta 92-78 (39-31) -voittoon, kauhajokisten pitäessä täten tiukasti kiinni sarjasijoituksen tuomasta kotiedusta.

BC Nokia ja Karhu Basket vääntämään finaalipaikasta

Korisliigan toinen välieräsarja käynnistyy perjantai-iltana, kun runkosarjan kolmanteen sijaan päättänyt BC Nokia matkustaa sarjataulukon toisen sijan valloittaneen Karhu Basketin vieraaksi. Molemmat joukkueet selvittivät tiensä puolivälierien läpi suoraan kolmessa ottelussa ja ottelusarjasta onkin ennakoitavissa äärimmäisen tasainen.

Timo Heinonen kaikkien aikojen ykkönen pudotuspeliotteluissa

Helsinki Seagullsin ja Kouvolan Kouvojen välisen puolivälieräsarjan ratkaisuottelussa tehtiin viime sunnuntaina liigahistoriaa. Lokkipaitojen laituri ja puolustuspelaamisen kulmakivi Timo Heinonen siirtyi nimittäin kaikkien aikojen listalla ykköseksi pelatuissa pudotuspeliotteluissa.

Vilppaalle ensimmäinen kiinnitys finaalipaikkaan

Salon Vilpas otti ensimmäisenä välieräjoukkueena askeleen kohti finaalipaikkaa, joukkueen aloittaessa välieräsarjan Helsinki Seagullsia vastaan torstai-iltana Salohallissa. Päätösjakson alkupuolella vielä tasoissa ollut ottelu kääntyi lopulta Vilppaan aavistuksen leveämmän materiaalin ansiosta isännille lukemin 78 -71 (37-38).

Seagulls haastaa Vilppaan taistelussa finaalipaikasta

Korisliigan välierät polkaistaan käyntiin torstaina, kun Salon Vilppaan ja Helsinki Seagullsin välinen ottelusarja saa alkunsa Salohallin täpötäysien lehtereiden edessä. Runkosarjan ykkösjoukkue Vilpas eteni 3-1 -otteluvoitoin finaaliin, kuten myös lokkipaitainen runkosarjan nelonen.

Korisliigan välierien otteluohjelma

Miesten Korisliiga on edennyt välierävaiheeseen. Salon Vilpas saa vastaansa Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen Karhu Basket kohtaa BC Nokian. Kotiedut itselleen runkosarjassa pelasivat sarjataulukon ykkönen Vilpas ja kakkonen Karhu Basket. Välierät alkavat Salohallissa torstaina 19.4.

Seagulls Korisliigan välieriin

Helsinki Seagulls selvitti tiensä neljäntenä joukkueena Korisliigan välieriin, lokkipaitojen tiputtaessa Kouvolan Kouvot kesälomille otteluvoitoin 3-1. Ottelusarjan katkaisuottelu Kouvolassa suoritti ratkaisevan irtioton kolmannella jaksolla, matkaten lopulta 83-74 (35-33) -vierasvoittoon.

Näytä lisää vastaavia