5.8.2022 11:29 Namika Lahti junioreiden koripallotalenttien poolista kohoavalla Hannes Pöllällä, 24, menee hyvin. 211-senttinen mörssäri kuittasi Kouvojen kanssa pelatun menestyskauden päätteeksi Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon ja silminnähden nauttii pelaamisesta. Susijengissä Pöllä pelaa ”pitkää peliä”, jonka tähtäimessä on läpimurto rotaatioon lähivuosina.
Hannes Pöllä nauttii roolistaan Susijengin korien alla. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.
Pöllä ammensi koripallo-oppia Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa Oklahoman ja Tennessee-Martinin joukkueissa neljän vuoden ajan ja siirtyi vanhan mantereen ammattilaiskentille vuosi sitten.
Alustavien ulkomaiden tunnustelujen jälkeen Pöllä päätti pelata varman päälle ja solmia yksivuotisen sopimuksen Kouvojen kanssa. Jos minuutit NCAA:ssa jäivät verrattain vähiin, Kouvolassa maailma aukeni. Pöllä kuittasi päävalmentaja Jyri Lehtosen rotaatiossa 22 minuuttia ottelua kohden ja kirjautti keskiarvoikseen 10,4 pistettä, 6,8 levypalloa ja 0,9 blokkia per peli.
- Oli hauskaa koko viime kausi koripallon kanssa. Huomasin eron siinä, että oli ihan oikeasti onnellinen fiilis ja homma kului eri tavalla joihinkin aikaisempiin kausiin verrattuna. Homma skulasi vapautuneemmin ja homma oli myötävaikuttavampaa, Pöllä hymyilee.
Pöllä siirtyi yliopistokentille kaudeksi 2017-18 Trae Youngin tähdittämän Oklahoma Soonersin paitaan. Kolmen Oklahoman kauden jälkeen Pöllä edusti seniorikautensa aikana Tennessee-Martinia 4,2 pisteen ja 2,8 levypallon ottelukeskiarvoin.
Vaikka minuutit jäivät vähiin, lahtelaisjätti näkee pilvessä kultareunuksen.
- Itse ajattelen sitä nelivuotista yhtenä kokonaisuutena ja pidän sitä ennen kaikkea oppimiskokemuksena. Uskon ammentaneeni siitä todella paljon asioita viime kauteen ja tuleviinkin.
Nykyaikaisen huippukoripallon maailmassa Pöllä on tuulahdus vanhan liiton maailmasta, jossa Patrick Ewingin, Vlade Divacin ja Arvidas Saboniksen kaltaiset voimapelaajat hallitsivat korinalustoja ja koripallopeliä.
Ainakin viimeksi kuluneen kahdenkymmenen vuoden aikana koripallopiireissä on puhuttu jatkuvalla syötöllä pelin nopeutumisesta ja vanhan koulukunnan senttereiden on epäilty kuolevan sukupuuttoon. Tässä ympäristössä Pöllä on ylpeästi ”old school”.
- Mä otan mun pelitavan ylpeytenä. Ammennan sieltä perinteisistä tavoista. Partioin mieluusti sisällä, bruisaan ja möyrin vastustajien kanssa, hän arvioi rooliaan.
- Isoista pelaajista tulee ehkä vähän nopeampia kuin ennen, mutta kyllä meitä yli 210-senttisiä tulee korin alla jatkossakin olemaan. Kyllä nämä Miroslav Raduljicat ja muut ovat aika kovia kavereita edelleen.
Pöllä itse arvioi olevansa tänä päivänä uransa parhaassa kunnossa. Iso mies on edelleen iso mies, mutta mörssäristäkin löytyy tarpeen tullen sähäkkyyttä.
- Kouvoilla on aika liikkuva ja nopea pelityyli ja juokseminenhan on kivaa, jos pallo liikkuu. Ja jos treeniin ottaa mukaan jenkkifutiselementtejä, kyllä isoonkin mieheen saadaan nopeutta tarttumaan.
Pöllä kutsuttiin Susijengin rinkiin ensimmäisen kerran kesällä 2018. Iso mies on urakoinut ahkerasti harva se kesä maajoukkueen matkassa ja pelannut nöyrästi rooliaan.
Lähitulevaisuuteen hän suhtautuu odottavaisin mielin: pitkään Susijengiä johtaneesta ”vanhasta miehistöstä” mukana ringissä ovat tällä hetkellä enää Shawn Huff, Petteri Koponen ja Sasu Salin ja peliminuutteja on yhtäkkiä jaossa eri tavalla kuin ennen.
- Onhan tässä tulossa sellainen tilanne, että lähivuosina olisi tarkoitus sementoida oma rooli joukkueessa. Tässä on tehty monta vuotta joka kesä töitä sitä varten ja tehdään jatkossakin. Jos käytetään kliseistä sanontaa, niin tämä on maraton, eikä sprintti.
Kuluvaan vuoteen Pöllälle on mahtunut myös varusmiespalvelus Santahaminan urheilujoukoissa. Tätä kirjoitettaessa aamuja on nuorella miehellä jäljellä enää nelisenkymmentä ja bonukset päälle.
- Mulle intti on ollut tosi hauska kokemus, lopulta olen nauttinut joka ikisestä hetkestä tiellä. Koripallon ja intin kanssa on tietysti ollut vähän tasapainottamista, mutta koen äärimmäisen tärkeänä sen, että se homma hoidetaan kunnialla. Näen, että armeijassakin ollaan lopulta kaikki Suomen maajoukkueessa.
Susijengi ja Belgia kohtaavat lauantai-iltana 6.8. klo 19.30 Tampereen Hakametsän palloiluhallissa. Liput otteluun täällä.
Historian lehdet havisivat loppuviikolla Tampereella, kun Susijengin peliä kolmella vuosikymmenellä, 149 miesten maaottelussa ja neljissä kansainvälisissä arvokisoissa johtanut Teemu Rannikko, 41, siirtyi joukkueen valmennusjohtoon. Rannikko arvioi ensimmäisiä maaotteluitaan valmentajana positiiviseksi kokemukseksi.
Susijengin pelinrakentajalegioonaan lukeutuva ToPo Junioreiden kasvatti Henri Kantonen, 24, päätti kevätkauden 2022 Suomen mestaruuteen Karhubasketin kanssa, mutta on käyttänyt kesäkuukaudet kuntoutumiseen. Henkilökohtaiset tavoitteensa korkealle asettava Kantonen kertoo pitävänsä Susijengiä ensiluokkaisena oppimisympäristönä.
Osoituksena Susijengin alati kohentuvasta kilpailutilanteesta nähdään ringissä kasvavin määrin nuoria, nälkäisiä haastajapelaajia kilpailemassa maajoukkuepaikasta kokeneempia vastaan. Salon Vilppaan Perttu Blomgren, 20, taisteli tänä kesänä tiensä haastajamaajoukkueesta Susijengiin ja kärkkyy Tampereen Scandic Cupissa ensimmäisiä A-maaotteluitaan.
Susijengin valmennusosasto sai tällä viikolla pitkään odotetun ja tervetulleen vahvistuksen joukkoihinsa, kun ainutlaatuisen uran Euroopan ammattilaiskentillä, maajoukkueessa ja kotimaan pääsarjassa pelannut Teemu Rannikko, 41, siirtyi fläppitaulun varteen.
Kroatia oli onnistunut jäähdyttämään Lauri Markkasen tulikuuman heittokäden sunnuntain MM-karsintaottelun jälkipuoliskolla, mutta Jyväskylän jätti osui silloin, kun joukkue sitä eniten kaipasi ja johdatti Susijengin kahden pisteen vierasvoittoon. Markkasen mukaan kaksi voittoa oli joukkueen tavoite keskikesän karsintaikkunasta ja MM-kisapaikka täysin omissa käsissä.
Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.
Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.
Lauri Markkasen paluu susipaitaan on herättänyt odotetusti innostusta, mutta syitä kasvavaan mielenkiintoon Susijengiä kohtaan löytyy muutenkin. Eräs syistä on vahvan kauden Yhdysvaltain NCAA-liigan Tennesseessä pelannut Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 22, joka tekee ensiesiintymisensä susifanien edessä torstaina.
Kun Lauri Markkanen puoli vuosikymmentä sitten valmistautui Helsingin EM-kotikisoihin huipentuvaan maajoukkuekesään, oli hän vuoden yliopistokoripalloa Arizonassa pelannut 20-vuotias ensimmäisen kierroksen NBA-varaus. Tänä päivänä Markkanen on viisi vuotta NBA:ssa pelannut veteraani, joka ymmärtää merkityksensä kasvaneen myös penkillä ja pukukopissa.
Shawn Huff, 38, vastaanotti Susijengin kapteeninnauhan Hanno Möttölältä seitsemän vuotta sitten ja kantaa sitä nyt viimeistä maajoukkuekesäänsä. Taaksepäin katsoessa Huff pitää seitsemää kapteenivuottaan opettavaisina ja ikimuistoisina ja edessä on vielä yksi koitos – joukkueen luotsaaminen ensimmäisiin EM-kisoihinsa viiteen vuoteen.
Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.
Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.
Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.
Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.
Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.
Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.
Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.
Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.
Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.
Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.