Hanno Möttölän NBA-unelma toteutui

26.7.2000 Hanno Möttölästä tulee historian ensimmäinen suomalaispelaaja yhdysvaltalaisessa NBA-koripalloliigassa. 23-vuotias Möttölä on allekirjoittanut Atlanta Hawks -joukkueen kanssa yksivuotisen sopimuksen, joka pitää sisällään Hawksin option Möttölän palveluksista toiseksi vuodeksi.

Keskiviikkona Suomeen saapunut Möttölä kuittaa ensimmäisestä NBA-kaudestaan 316.969 USA:n dollaria eli vajaat kaksi miljoonaa Suomen markkaa. Möttölän saama rahasumma on NBA:n minimipalkka, joka on standardi sopimuksen saaville toisen kierroksen varauksille. Möttölähän varattiin Atlantaan kesäkuisessa NBA Draftissa toisella kierroksella ja koko tilaisuuden 40. valintana.

Sopimus Hawksin kanssa syntyi Bostonin kesäliigan jälkeen. Möttölä pelasi Bostonissa Atlantan testijoukkueen mukana 17.-24. heinäkuuta seitsemän ottelua. Bostonin turneella Möttölän heitto oli kadoksissa ja hän kirjautti tehoikseen 6,3 pistettä ja 3,0 levypalloa. Möttölä antoi kuitenkin harjoituksissa ja Atlantassa 12.-14.7. isännöimässään turnauksessa Hawksin valmennusjohdon vakuuttaneet näytöt. Atlantassa 209-senttinen Möttölä oli joukkueen paras korintekijä 17,0 pisteen keskiarvollaan. Lisäksi hän noukki 8,3 irtopalloa ottelua kohden johdattaessaan Hawksit kahteen voittoon kolmessa kamppailussa.

Mutombon aisapariksi

Utahin yliopistosta viime toukokuussa neljän vuoden aherruksen jälkeen taloustieteiden opintonsa päätökseen saanut Möttölä viettää seuraavat viisi viikkoa koti-Suomessa lomaillen. Syyskuun alussa on edessä muutto Atlantaan ja orientoituminen NBA-elämään. NBA:n runkosarja käynnistyy 31. lokakuuta. Atlanta Hawks avaa kautensa kyseisenä päivänä kotiottelulla Charlotte Hornetsia vastaan.

Atlantassa Möttölä saa rinnalleen zairelaissentteri Dikembe Mutombon, joka on Hawksin joukkueen ykkösnimi, supertähti ja puolustuksen viimeinen lukko. 218-senttinen Mutombo on valittu kolmesti liigan parhaaksi puolustajaksi. Kuluneella kaudella Mutombo oli sarjan ahkerin levypallojen kerääjä ja toiseksi kovin torjuja 14,2 levyrin ja 3,30 "blokin" ottelukohtaisilla keskiarvoillaan. Lisäksi Mutombo pussitti 11,5 pistettä.

Mutombon ohella nimekkäimmät "haukat" ovat heittävä takamies Jim Jackson (16,7 pistettä/ottelu viime kaudella) sekä laituri Alan Henderson (13,2). 206-senttinen Henderson kuuluukin siihen Hawks-laitureiden ryhmään, jonka kanssa Möttölä tulee peliminuuteistaan kisailemaan.

Takana heikko kausi

Atlanta Hawksille kulunut kausi oli vaikea. Joukkue voitti runkosarjassa vain 28 ottelua ja hävisi 54, joka on seuran historian huonoin yhden kauden voittosuhde sitten vuoden 1968. Hawks jäi pudotuspelien ulkopuolelle ensimmäisen kerran sitten kauden 1991-92. Ainoastaan kotiotteluiden plus-merkkiseen voittosuhteeseen 21-20 voidaan Atlantassa olla tyytyväisiä.

NBA-historian voitokkain valmentaja Lenny Wilkens (1.179 voittoa) erosikin tehtävästään seitsemän kauden jälkeen. Hawks palkkasi Wilkensin seuraajaksi Illinoisin yliopistojoukkueen valmentajatontilta Lon Krugerin, jolla on edessään Möttölän lailla NBA-tulokaskausi.

 
2.1.2019 11:07 Susijengi

EuroCupin jatkolohkot käynnistyvät - Susijengin kolmikko valmiina

EuroCupin lohkovaihe saatiin päätökseen joulukuun lopussa ja heti vuoden 2019 toisena päivänä pyörähtävät käyntiin jatkolohkot. Susijengin pelaajista mukana on Malagaa edustava Sasu Salin sekä Frankfurt Skylinersin Shawn Huff ja Erik Murphy.

31.12.2018 10:32 Pääjuttu

Koripallovuoden 2018 kohokohtina Markkanen, Susijengi ja mestarit

Suomalainen koripallovuosi 2018 on vajaata vuorokautta vaille historiaa. Päättyvän koripallovuoden kohokohtia suomalaisperspektiivistä ovat Basket.fi:n lukijamäärien perusteella olleet Lauri Markkasen loisto-otteet Chicago Bullsissa, Susijengin loppuunmyydyt MM-karsintaottelut sekä Suomen mestaruudet.

31.12.2018 09:35 Susijengi

Jamar Wilson palaa Lietkabelisin kokoonpanoon

Viikko sitten Liettuan liigaa ja FIBA Mestarien Liigaa pelaavan BC Lietkabelisin kokoonpanosta ulkopuolelle jätetty Susijengi-pelinrakentaja Jamar Wilson, 34, palaa joukkueeseensa. Wilson liittyy jälleen Lietkabelisin vahvuuteen 1. tammikuuta.

31.12.2018 08:59 NCAA

Suomalaisnaiset voitokkaina NCAA:ssa - Vaalavirran San Francisco konferenssin avausvoittoon

Välipäivien NCAA-otteluissa tehokkaimpiin suomalaisnimiin lukeutuivat San Franciscon Kia Vaalavirta sekä George Masonin Marika Korpinen.

30.12.2018 23:51 Susijengi

Koposen Bayernin vahva vire jatkui – Huff käsi kuumana

Petteri Koposen edustama Bayern München otti neljännen voittonsa Euroliigassa viidessä viime pelissään joukkueen voitettua Buducnostin ja kruunasi loppuvuotensa jatkamalla puhtaalla pelillä Saksan Bundesliigassa. Shawn Huff, Sasu Salin, Roope Ahonen ja Carl Lindbom olivat niin ikään hyvässä iskussa.

30.12.2018 21:16 Susiladies

Anniina Äijäsen Sedis Basquet päätti vuotensa komeasti

Anniina Äijäsen Sedis Basquet liihottaa vahvassa myötätuulessa Espanjan liigassa, kun joukkue päätti vuotensa peräti seitsemän ottelun voittoputkessa.

30.12.2018 09:36 Susiladies

Helmi Tulonen nauttinut vastuusta Saksassa – ”Olen päässyt hyvin pelaamaan”

Ensimmäistä kauttaan ammattilaisena pelaava Helmi Tulonen, 20, on ollut Saksan Bundesliigassa pelaavat Saarlouis Royalsin valopilkkuja tällä kaudella. Tulonen on ottanut heti ison roolin joukkueessa ja myös tulosta on tullut.

29.12.2018 13:51 Susijengi

Jamar Wilson sivuun Lietkabelisin kokoonpanosta

Liettuan liigaa ja FIBA Mestarien Liigaa pelaava BC Lietkabelis on jättänyt Susijengin pelinrakentajaveteraani Jamar Wilsonin, 34, kokoonpanonsa ulkopuolelle. Wilsonin ja Lietkabelisin välinen sopimus pysyy toistaiseksi voimassa.

27.12.2018 09:57 Susijengi

Erik Murphylla vahva iltapuhde Saksassa

Erik Murphy oli Frankfurt Skylinersin tehomies, kun Frankfurt nappasi kotonaan tärkeän voiton. Petteri Koposen edustaman Bayern Münchenin puhdas tili Saksan Bundesliigassa jatkui.

23.12.2018 23:13 Susijengi

Susijengin pelaajat hyvässä heitossa

Peräti viisi pelaajaa ylsi kaksinumeroisiin pisteisiin loppuviikon peleissä Euroopan korisparketeilla. Ilonaiheisiin kuului myös Jukka Toijalan ensimmäinen voitto Sopotin peräsimessä.

23.12.2018 11:48 Susiladies

Anniina Äijäsen joukkue voittoputkessa joulun viettoon

Naisten kansainväliset korissarjat vetäytyivät joulutauolle lauantain jälkeen. Anniina Äijäsen Sedis Basquet liihottaa viiden ottelun voittoputkessa ja Vilma Kesäsen KR pitää jaettua kärkisijaa Islannin liigassa.

22.12.2018 09:55 NCAA

Rokkasen Toledo voittoputkessa joulutauolle - Vaalavirta ja Salmi ennätyspisteille

Naisten NCAA-kentillä Sara Rokkasen Toledo nappasi voitot kauden kahdesta viimeisestä konferenssin ulkopuolisesta ottelustaan. Kia Vaalavirta heitti San Franciscon trillerissä tulokaskauden ennätyksensä 20 pistettä ja Northern Illinoisin Ninni Salmi ylsi voittokkaassa ottelussa kauden parhaimpaansa.

20.12.2018 09:56 Susijengi

Koponen ja Salin voittojen takuumiehinä eurokentillä

Petteri Koponen pääsi keskiviikkoiltana juhlimaan Bayern Münchenin kolmatta peräkkäistä voittoa Euroliigassa ja EuroCupissa Sasu Salin ja Malaga päättivät alkulohkon tyylikkäästi voittoon.

19.12.2018 22:07 FIBA Europe Cup

Kataja Basket ei onnistunut nujertamaan voittamatonta Bakken Bearsia

Tanskalaisjoukkue on voittanut nyt kauden kaikki kahdeksan otteluaan FIBA Europe Cupissa.

19.12.2018 14:36 Haastattelu

Tulokaskauttaan NCAA:ssa pelaava Lotta-Maj Lahtinen: ”Itsevarmuus on avain”

HBA:n peliasu vaihtui kesän aikana Georgia Techin paitaan, kun Lotta-Maj Lahtinen lähti Atlantaan tavoittelemaan unelmaansa ja keräämään kokemusta kansainvälisiltä koripallokentiltä. Nyt 19-vuotiaalla Lahtisella on takanaan kymmenen ottelua Yhdysvaltojen arvostetuimmassa yliopistosarjassa NCAA:ssa.

19.12.2018 14:07 Susijengi

Carl Lindbom pelaa vahvaa kautta Puolassa

Carl Lindbom, 27, otti uuden askeleen urallaan tällä kaudella, kun hän siirtyi Puolan pääsarjassa pelaavan Rosa Radomin joukkueeseen. Lindbom nappasi nopeasti ison roolin joukkueessa ja on pelannut vahvaa kautta.

19.12.2018 09:47 FIBA Europe Cup

Voittamaton Bakken Bears saapuu keskiviikkona Joensuuhun – "Vielä ei ole löytynyt pysäyttäjää"

Katajalla on edessään tärkeä kotiavaus FIBA Europe Cupin jatkolohkossa.

17.12.2018 08:30 NCAA

Nina Augustin johdatti Robert Morrisin voittoon

Naisten NCAA-kentillä Nina Augustin nakutti kauden korkeimmat pistelukemansa Robert Morrisin palatessa voittojen tielle. Lotta-Maj Lahtinen osoitti monipuolisuuttaan Georgia Techin ottaessa kauden kahdeksannen voittonsa.

17.12.2018 08:06 Susijengi

Koponen loisti Bayern Münchenin voitossa – Salin juhli Barcelonan kaatoa

Petteri Koponen oli avainroolissa, kun Bayern München jatkoi puhtaalla pelillä Saksan Bundesliigassa. Sasu Salinin ja Malagan vahva kausi Espanjan liigassa sai jatkoa komealla voitolla kärkijoukkue Barcelonasta.

16.12.2018 21:03 Susiladies

Anniina Äijäsen joukkue voittoputkessa Espanjassa – Pelanderille tupla-tupla

Anniina Äijäsen edustama Sedis Basquet on vahvassa iskussa Espanjan liigassa, kun joukkue kirjautti jo neljännen peräkkäisen voittonsa. Sofia Pelander oli jälleen hienolla pelipäällä kirjauttaen komean 15 pisteen ja 12 levypallon tupla-tuplan Ruotsissa.

Näytä lisää vastaavia