Henrik Dettmann siirtyy turkkilaisseura Besiktasin päävalmentajaksi

23.2.2015 Suomen koripallomaajoukkueen eli Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann, 56, on kutsuttu Besiktas Istanbulin päävalmentajaksi. Dettmannin ja turkkilaisseuran sopimus kattaa käynnissä olevan pelikauden lopun sekä kauden 2015-16. Dettmann jatkaa seurapestinsä ohella EM-kisoissa syyskuussa pelaavan Susijengin päävalmentajana.

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann on solminut sopimuksen turkkilaisen huippuseuran Besiktasin kanssa.

Dettmann jatkaa seurapestistään huolimatta Susijengin päävalmentajana.

Vuosi sitten Vuoden valmentajana Suomessa palkittu Dettmann lähtee nöyränä hakemaan oppia Istanbulista.

56-vuotias Dettmann on Suomen maaotteluhistorian voitokkain päävalmentaja kautta aikain. Kuvat: Ville Vuorinen.

Henrik Dettmann toimi viime lokakuuhun saakka myös Koripalloliiton valmennuksen johtajana, kunnes Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö nimitti hänet palloilulajien vastuuvalmentajaksi.

- Hieman yllättäen tämä Besiktas-kuvio kieltämättä tuli. Olen äärimmäisen kiitollinen siitä, että Olympiakomitean ja Koripalloliiton puolelta siihen suhtauduttiin myönteisesti, kommentoi parhaillaan Yhdysvalloissa oleva Dettmann.

- Kotimaassa hommat jatkuvat. Syksyllä on koriksen EM-kisat ja Olympiakomitean palloiluprojekti on hyvällä alulla ja jää hyviin käsiin. Organisaatiossa on osaavia ihmisiä viemään aloitettuja hankkeita eteenpäin.

Maajoukkuepelaajia Yhdysvalloissa parhaillaan katsastamassa oleva Dettmann keskeyttää USA-kiertueensa ja lentää tällä viikolla suoraan Turkkiin. Tuoretta pestiään hän pitää upeana oppimismahdollisuutena.
 

- Turkki on suuri koripallomaa ja kuuluu seurajoukkuekoripallossa Euroopan mahtimaihin Espanjan ja Venäjän rinnalla. Tämä on upea mahdollisuus. Lähden nöyrästi Istanbuliin hakemaan oppia, jotta on taas jotain jota jakaa Suomessa, Dettmann kertoo.

Suomen Olympiakomiteassa Dettmannin lähtöä pidetään menetyksenä, mutta myös erinomaisena mahdollisuutena suomalaisen valmennusosaamisen kehittämisessä. 

- Henkka on ollut keskeisessä roolissa joukkuepelien menestyssuunnitelmaa rakentaneen projektiryhmän vetäjänä ja palloilulajien vastuuvalmentajana. Henkan lähtö on menetys Huippu-urheiluyksikölle, koska hän on tehnyt erinomaista työtä. Uskon kuitenkin, että tämä on pitkässä juoksussa voitto suomalaiselle urheilulle, sillä haluamme edistää suomalaisen valmentajaosaamisen kasvua ja suomalaisvalmentajien kansainvälistä oppimista ja verkostoitumista, kommentoi Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski.

Besiktas Istanbul kuuluu Turkin laajaan eurokilpailuihin osallistuvaan joukkuekatraaseen. Kuluvalla kaudella joukkue eteni Euroopan kakkossarjassa Eurocupissa jatkosarjaan, jossa Besiktasin tie nousi kuitenkin pystyyn. Turkin liigassa Besiktas on hävinnyt kuusi peräkkäistä ottelua, joka sai joukkuetta alkukauden valmentaneen Ahmet Kandemirin eroamaan tehtävistään. Besiktas on 16 joukkueen Turkin liigassa tällä hetkellä seitsemäntenä.

Perinteikäs Besiktas on historiansa aikana kahdesti juhlinut Turkin mestaruutta. Mestaruuksista tuoreempi tuli menestysvuonna 2012, jolloin Besiktas voitti myös Turkin cupin sekä Eurochallenge-sarjan.

Kaikkien aikojen voitokkain

Dettmann on valmentanut yhtäjaksoisesti miesten maajoukkueita vuodesta 1992, jolloin hän otti ensimmäisen kerran vetovastuun Suomen maajoukkueen penkin päässä. Saksan maajoukkuetta Dettmann valmensi menestyksekkäästi vuodet 1997-2003 johdattaen maan sensaatiomaisesti MM-pronssille 2002.

Susijengi on Dettmannin komennossa tehnyt määrätietoista nousua Euroopan eliittiin siitä lähtien, kun hän palasi Suomen päävalmentajaksi 2004. Suomi osallistuu ensi syksynä kolmanteen peräkkäiseen EM-lopputurnaukseensa ja pelasi ensimmäistä kertaa historiansa aikana viime syksynä MM-kisoissa.

Seurajoukkuetta Dettmann on luotsannut viimeksi keväällä 2010, jolloin hänet kutsuttiin ranskalaisseura Dijonin valmentajaksi. Saksassa Dettmann johdatti Mitteldeutscher BC:n FIBA Euroopan Cupin (nykyinen Eurochallenge) voittoon 2004.

Suomessa Dettmann on palkittu Vuoden valmentajana kahdesti, Saksan MM-pronssin myötä 2002 ja Susijengin EM-kisaotteiden siivittämänä 2013. Susijengi voitti vuoden 2013 EM-kisoissa neljä maailman silloista top-15-maata edeten EM-jatkosarjaan.  

Dettmann on Suomen maajoukkuehistorian voitokkain valmentaja. Hän ohitti voittotilastossa maajoukkuetta 1950- ja 1960-luvuilla valmentaneen Kalevi Tuomisen vuonna 2013. Suomi on voittanut Dettmannin alaisuudessa 116 maaottelua. Kaikkien aikojen tilastossa Dettmann on ottelumäärässä (231) enää muutaman maaottelun päässä oppi-isästään Robert ”Petteri” Petersenistä (234).

Lisätiedot: Besiktasin tiedote

Henkilöt

 
12.10.2017 13:20 Liittoa koskeva tiedote

Lauri Markkanen vahvasti esillä Ruudun koripallopaketissa

Uusittu yhteistyösopimus tuo NBA:n entistä vahvemmin esille Ruudun urheilutarjontaan. Susijengin nostattama sinivalkoinen koripallobuumi jatkuu runsaan viikon päästä Atlantin toisella puolen, kun Lauri Markkanen vetää legendaarisen Chicago Bullsin pelipaidan päälleen NBA:n runkosarja-avauksessa.

30.4.2018 09:00 Susijengi

Susijengi ja Islanti iskevät yhteen Hartwall Arenalla – lipunmyynti käynnissä

Susijengi jatkaa MM-karsintoja kesä-heinäkuussa, kun se kohtaa ensin vieraskentällä Tshekin 29.6. ja sen jälkeen EM-kotikisoista tutulla areenalla Islannin 2.7. Islanti-ottelun lipunmyynti on käynnissä.

14.4.2018 09:00 Liittoa koskeva tiedote

EM-kotikisat oli vuoden 2017 paras kuluttajatapahtuma

Elämys Group vastaanotti parhaan kuluttajatapahtuman palkinnon Evento Awards -gaalassa.

Koripalloliiton ja K-ryhmän yhteistyö jatkuu vahvana – liikunnan riemua tarjottu jo yli 42 000 lapselle

Suomen Koripalloliitto ja K-ryhmän päivittäistavaratoimiala ovat solmineet monivuotisen jatkon yhteistyölleen. Lasten liikuttamiseen keskittyneen yhteistyön helmiä ovat olleet Pikkusudet -tapahtumat sekä Pirkka Street Basket -kiertue, joiden avulla on tarjottu liikunnan riemua jo yli 42 000 lapselle.

24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

Susijengi ja 3 Step IT jatkavat menestyksekästä yhteistyötä

Susijengin ja 3 Step IT:n monivuotinen ja menestyksekäs yhteistyö jatkuu uuden sopimuksen myötä ainakin seuraavat kaksi vuotta.

NBA-matkasta unohtumaton startti 6. pelaajien vuodelle – ”Upea kokemus”

NBA-matkan voittajat Matti ja Henri näkivät aitiopaikoilta Lauri Markkasen ennätysillan ja pääsivät tapaamaan suomalaistähteä New Yorkissa.

17.1.2018 12:00 Suomalaiset ulkomailla

Lauri Markkasesta ensimmäistä kertaa vuoden koripalloilija

Vastikään NBA:n ennätyksen taalaliigan historian kaikkien aikojen nopeimmin 100 onnistunutta kolmen pisteen heittoa upottaneena pelaajana kirjauttanut Lauri Markkanen, 20, on nimetty ensimmäistä kertaa urallaan Suomen urheilutoimittajien valinnoissa vuoden koripalloilijaksi. Markkanen katkaisi Petteri Koposen kuusivuotisen putken vuoden koripalloilijana.

8.1.2018 20:45 Suomalaiset ulkomailla

Susiladies-kulmakivi Vilma Kesänen palaa Catziin

Syyskauden Espanjan kivenkovassa kakkosliigassa pelannut Orimattilan Jymyn kasvatti ja Susiladiesin pitkäaikainen pelinrakentaja Vilma Kesänen, 29, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen 2010-luvun Naisten Korisliigan kestomenestyjän Lappeenrannan Catzin kanssa. Kesänen edusti Catzia viimeksi vuosina 2007-2012.

4.1.2018 08:00 Suomalaiset ulkomailla

Tehokas Taru Tuukkanen jatkaa Zaragozassa tammikuun

Hyvinkään Pontevasta yksikuukautisella sopimuksella Espanjan liigan Mann Filter Zaragozaan siirtynyt maajoukkueikoni Taru Tuukkanen, 40, jatkaa Espanjassa vielä tammikuunkin. Tuukkanen on kuulunut voitokkaan joulukuun aikana Zaragozan parhaimmistoon.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

Evita Iiskola ei jatka Italiassa

Syyskauden Italian kakkosliigassa pelaavaa Pallacanestro Femminile Umbertidea edustanut Evita Iiskola, 24, ei jatka italialaisseurassa loukkaantumisen vuoksi. Iiskola oli Umbertiden pisteykkönen pelaamassaan kuudessa ottelussa 17,2 pisteen keskiarvolla.

Erik Murphy ei jatka Nanterressa

Ranskan Pro A -liigan kärkikahinoissa pelaavaa Nanterre-92:a syyskaudella edustanut Susijengi-laituri Erik Murphy, 27, ei jatka ranskalaisjoukkueessa uuteen vuoteen. 208-senttinen Murphy pelasi viimeisen ottelunsa Nanterren paidassa viikonloppuna, kun joukkue voitti kotikentällään Chalon/Saonen.

Taru Tuukkanen siirtyy Espanjaan Zaragozaan

Susiladiesin ja Hyvinkään Pontevan Taru Tuukkanen, 39, on allekirjoittanut määräaikaisen sopimuksen Espanjan pääsarjan Liga Femeninan huippujoukkue Mann Filter Zaragozan kanssa. Tuukkanen on ollut Naisten Korisliigan parhaimpia pelaajia kuluvalla kaudella 17,8 pisteen, 12,4 levypallon ja 4,3 syötön keskiarvoilla.

2.12.2017 15:00 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisoissa menestynyt Susijengi ja Lauri Markkanen ehdolla vuoden urheiluilmiöksi, Markkanen kisaa myös vuoden läpimurrosta

Vuoden 2017 EM-kotikisoissa voittoja kerännyt ja ennätysyleisöjä hurmannut Susijengi nuoren tähtensä Lauri Markkasen johdolla kisaa vuoden 2017 urheiluilmiön palkinnosta Suomen Urheilugaalassa. Markkanen nimettiin lauantaisessa ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa myös kisaamaan vuoden läpimurrosta.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

18.11.2017 16:00 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin Carl Lindbom ei jatka Liettuassa

Alkusyksyllä kaksivuotisen sopimuksen liettualaisen Juventus Utenan kanssa allekirjoittanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 26, ei jatka Liettuassa. Susijengiä viime syyskesän EM-kotikisoissa edustanut 206-senttinen iso laitahyökkääjä etsii paraikaa uutta seuraa.

Näytä lisää vastaavia