Hyvinkään Ponteva piti kotietunsa - Espoo Basket Team ja Kouvottaret taipuivat kotihallissa

19.3.2019 22:05 Naisten Korisliigan pudotuspelien ensimmäiset puolivälierät polkaistiin käyntiin. Hyvinkään Ponteva rynnisti voittoon HBA:sta käsittämättömän päätösneljänneksen avulla ja Catz puolestaan nappasi voiton EBT:stä hyvän avauksen ansiosta. Kouvottaret joutui taipumaan tasaisessa ottelussa Forssan Alulle.

Randi Brown sai jälleen kätensä kuumaksi ja tykitti 29 pistettä. Kuva: Ville Vuorinen.

Hyvinkään Ponteva onnistui pitämään täpärästi HBA:n takanaan Martinhallissa. Ottelun voitto irtosi runkosarjavoittajalle lopulta vain kuuden pisteen erolla, kun peli päättyi numeroin 88-82 (34-43).

HBA:n ottelun alku sujui kuin tanssi. Toisen neljänneksen aikana vierasjoukkue lätki taululle Sara Bejedin johdolla murskaavat 29 pistettä ja jätti kotijoukkueen yhdeksällä pisteellä taakseen puoliajalle lähdettäessä.

Vielä ennen päätösneljännestä kaikki näytti enemmän kuin hyvältä HBA:n kannalta, kun ero oli revennyt lisää. Viimeiselle kymmenminuuttiselle vierasjoukkue pääsi jo 17 pisteen etumatkasta ja useampi joukkueen riveistä oli saanut pistehanansa komeasti auki.

Viimeisellä neljänneksellä tapahtui ottelussa kuitenkin kummia. HBA:n pistetykitys loppui kuin seinään ja Ponteva aloitti sensaatiomaisen loppukirin. Kun summerin soittoon oli enää vajaa kolme minuuttia, oli kotijoukkue tasoittanut ottelun. Titta-Riina Lepistön (16/4/4s) tärkeillä onnistumisilla joukkue siirtyi ohi ja johtoon, eikä HBA saanut enää yrityksistä huolimatta palloa korirenkaan läpi. HBA sai viimeisen kuuden minuutin aikana aikaseksi enää kaksi pistettä ja koko jakson aikana yhteensä vaivaiset yhdeksän. HyPo sen sijaan mäiski tulostauluun päätösjakson aikana huimat 32 pistettä.

HyPon valmentaja Besim Maxhunin mukaan joukkue luotti tekemiseensä loppuun asti:

– Nyt viimeistään kaikki tietävät mitä tarkoittaa playoff –pelit. HBA on todella kova joukkue, jossa tehdään mahtavasti töitä. Kiitokset yleisölle, joka viimeisellä neljänneksellä nosti adrenaliinin kaikilla korkealle. Pelaajille iso kiitos, että olemme oppineet, että peli kestää täydet 40 minuuttia ja mehän uskomme tekemiseemme aina pelin loppuun saakka.

Ponteva heitti paremmin korin läheltä, HBA puolestaan osui puolestaan kaukaa selvästi paremmin. Vierasjoukkue myös voitti ottelun levypallot, mutta vastoin ennakko-odotuksia Ponteva viimeisteli tuhdimman pistetilin nopeista hyökkäyksistä.

Kotijoukkueesta peräti neljä pelaajaa pääsi kolminumeroiselle pistelukemalle. Joukkueen tehokkain oli Randi Brown, joka säkitti 29 pistettä ja jakoi neljä namupassia. Komean tupla-tuplan puolestaan tehtaili Taru Tuukkanen (18/11).

Sara Bejedi oli HBA:n ehdoton piste- ja syöttökuningatar hurjilla lukemilla (31/5/10s). Mainioita onnistumisia saivat myös Elina Arike (15/12) sekä Lotta Vehka-aho (12). Awak Kuier repi kymmenen levypalloa, mutta sai viimeisteltyä vain neljä pistettä.

– Pysyimme pelikonseptissamme ja pelasimme pitkään hyvin. Lopussa passivoiduttiin ja päästettiin Ponteva ohi. HyPoa vastaan 37 minuuttia ei riitä, heitä vastaan pitää pelata hyvin koko 40 minuuttia. Perjantaina parannamme vain entisestään omaa tekemistämme, Sara Bejedi summasi.

Ottelutilastot

Kouvottaret ei löytänyt lääkkeitä Forssan Alkua vastaan 

Ei pystynyt Kouvottaret kaatamaan Forssan Alkua vieläkään ottelun päättyessä luvuin 63-73 (31-32). Jatke Areenan kotiyleisö kannusti kotijoukkuetta vimmaisesti, mutta niin vain kävi, että forssalaiset ottivat ensimmäisen kiinnityksen jatkopaikkaan.

Jatke Areenalla todistettiin kuumatunteinen ja latautunut ottelu, jossa virheitä jaeltiin molempien joukkueiden suuntaan tiuhaan. Viimeisille minuuteille asti ottelu oli korista koriin taistelua, jossa ei suuria pisteputkia nähty.

Ottelun ratkaisi lopulta päätösjakso, joka meni Forssan Alulle selvästi numeroin 14-27. Jakson puolessa välissä Alku sai myllynsä kunnolla käyntiin ja sai onnistumisia kaaren takaa. Ensin sukkaa heilutti Meral Bedretdin (11/7), sitten osui Hanna Vapaamaa (3/4/5s) ja loppusäestyksen pistetalkoisiin antoivat Mia Loydin kahden ja kolmen pisteen heitot. Lyhyessä ajassa ero oli revennyt kymmeneen pisteeseen, kun pelikellossa aikaa oli kahden minuutin verran. Kouvottarilla oli teoreettisesti aikaa vielä kaventaa eroa, mutta loppuajan sähellykset vesittivät lopulta kotijoukkueen loppukirin Alun astellessa joukkuevirheiden täyttymisen vuoksi vapariviivalle.

Suuria eroja ei joukkueiden tilastoissa ollut. Ahnaammin Forssan Alku meni levypalloihin, jonka lisäksi se myös heitti kaukaa tarkemmin. Vieraat myös puolustivat kovaa ja etenkin joukkueen isot pelaajat tuottivat Kouvottarille molemmissa päissä kenttää haasteita.

Alun tehokkain oli Emily Kinneston (21/8/4s), jonka perässä pysyminen tuotti vastustajille haasteita. Totutun kovaa kentällä työskenteli myös Mia Loyd (27/5).

Kouvottarien Taeler Deer hukkasi pallon peräti kuusi kertaa, mutta iski tauluun silti messevän pistetilin (22/9). Tärkeillä hetkillä joukkuetta piti mukana Camille Zimmerman (18/9). Claire Lamunu jätettiin tylysti pimentoon, sillä sisäpelaajalle suotiin vain kahdeksan pistettä ja kahdeksan levypalloa.

Ottelutilastot

Catz nappasi avausvoiton vieraissa 

Lappeenrannan Catz heräsi talviuniltaan ja nujersi ennakkosuosikiksi asetetun Espoo Basket Teamin lukemin 48-56 (15-29).

Catz karisti kotijoukkueen kannoiltaan vahvan pelinavauksen turvin. Jo avausjakson päätteeksi kissat repivät eron yhdeksään pisteeseen emäntien hyökkäyspelin yskähdellessä. Edes toinen neljännes ei tuonut helpotusta EBT:n hyökkäyspeliin ja puoliajalle lähdettäessä joukkueen ykköstykki Kamilah Jackson oli saanut pallon korisukan läpi vain kerran.

Catz käväisi jo parhaimmillaan ottelussa 21 pisteen johdossa ja viimeiselle neljännekselle kissat pääsivät 15 pisteen etumatkasta.

Ottelun päätösjakso osoittautui kuitenkin Catzille vaikeaksi EBT:n tullessa peliin vimmaisesti mukaan Lotta Eräkankaan (13) johdolla. Virhevaikeudet alkoivat piinata vierasjoukkueen kokoonpanoa, jonka seurauksena Roosa Kososen ja Petra Noposen virhetilit täyttyivät ennen aikojaan. EBT pääsi vielä peliin mukaan ja Sanni Tuomiston (8) kova kolmonen oli tasoittanut eron jo viiteen pisteeseen, kun summerin soittoon oli jäljellä 35 sekuntia. Valencia McFarlandin onnistuneet vapaaheitot yhdessä peliajan hupenemisen kanssa avittivat tällä kertaa vieraat pälkähästä ja ottelun voittoon täpärästi.

EBT vei nimiinsä ottelun levypallot niukasti, mutta osui kaaren takaa ainoastaan kuusi kertaa. Ei tosin Catz myöskään kaukoheitoilla juhlinut saadessaan sisään tästä vain viidesti. Kahden pisteen heitoissa vieraat osuivat puolestaan kotijoukkuetta paremmin: Catz sai näistä sisään 17 kertaa, EBT kahdeksan.

– Hyvä suoritus, puolustettiin erittäin hyvin läpi ottelun. Jos mekään emme osuneet hyvin, niin ei EBT:kään osunut. Ei peli kaunista ollut, mutta ainoastaan 3 pallon menetystä ja 12 syöttöä on hyvä suoritus. EBT:n levypallopainetta vastaan vaikea pitää intensiteettiä koko ottelun ajan, mutta kestettiin loppuun asti, Mika Haakana kommentoi.

Aleighsa Welch pelasi lähes täydet minuutit ja tehtaili tupla-tuplan (12/16/4s). Alusta asti ottelussa hereillä olivat myös Roosa Kosonen (13/4) sekä Valencia McFarland (19/8).

Alun vaikeuksista huolimatta Kamilah Jackson oli lopulta EBT:n ykköstykki tupla-tuplalla (12/24). Delaney Hodgins pelasi täydet minuutit ja nikkaroi niin ikää tupla-tuplan (13/13).

– Sarjaa ei ole mukava aloittaa tappiolla, mutta en ole huolissani. Jos 48 pisteellä on vielä mukana pelissä, niin silloin meidän puolustus oli todella hyvää. 2 pisteen heittoprosenttimme oli varmaan huonoin ikinä, vaikka ihan hyviä heittopaikkoja saimmekin, Lotta Eräkangas kommentoi.

Ottelutilastot

 
27.5.2020 11:38 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2015: Suvereenille Catzille neljäs perättäinen

Vain kaksi tappiota runkosarjakauden aikana, 3-0-voitto Hongasta puolivälierissä, 3-0-voitto Peli-Karhuista välierissä ja Äänekosken Huima nurin finaaleissa voitoin 3-0. Lappeenrannan Catzin neljäs perättäinen mestaruus keväällä 2015 oli sanakirjaesimerkki suvereniteetista ja silkasta ylivoimasta, jolla Catz hallitsi Naisten Korisliigaa 2010-luvulla.

25.5.2020 10:46 Naisten Korisliiga

Sentterikonkari Minna Sten jatkaa Peli-Karhuissa

Kokenut sentteri Minna Sten aloittaa jo viidennentoista kautensa Naisten Korisliigassa, kun 32-vuotias Sten on tehnyt jatkosopimuksen Peli-Karhujen kanssa.

22.5.2020 08:31 Haastattelu

Saara Sandell: Minun valmentajani

Saara Sandell, 26, on Naisten Korisliigan jokapaikanhöylä, jonka vasuri laukoi päättyneellä kaudella kolmen pisteen heittoja kasvattajaseuransa EBT:n riveissä. Sandell nostaa merkittävimmiksi valmentajikseen urallaan Tapio Ahosen, Tuomas Rahkosen ja Kimmo Kujansivun.

20.5.2020 09:58 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2014: Yhtä tappiota vaille täydellinen Catz

Voitettuaan Naisten Korisliigan mestaruuden jo kahtena edellisenä keväänä Lappeenrannan Catz nytkähti todelliseen dynastiamoodiin, kun joukkue selvitti kauden 2013-14 runkosarjan ja kaksi ensimmäistä pudotuspelikierrosta kokonaan tappioitta. Finaaleissa Peli-Karhut haki Catzista yhden otteluvoiton, mutta kolmas perättäismestaruus matkasi silti Lappeenrantaan.

19.5.2020 08:31 Naisten Korisliiga

Tuulia Timo: Hullu heittäjä Vimpelistä

Tuulia Timo, 23, on elävä esimerkki siitä, että Vimpelistä tulee korintekijöitä. Päättyneellä kaudella Timo nousi pohjanmaalaisella identiteetillä ja hullun heittäjän mentaliteetilla yhdeksi Naisten Korisliigan parhaiksi kotimaisiksi pisteidentekijöiksi Catz Lappeenrannassa.

13.5.2020 12:29 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2013: Suvereenille Catzille toinen perättäinen

2010-luvun ensimmäisinä vuosina Naisten Korisliigan finaaleissa nähtiin toinen toistaan kutkuttavampia jännitysnäytelmiä, mutta keväällä 2013 nupuillaan ollut Catz-dynastia puhkesi täyteen kukintoonsa. ”Kissalauma” päätti kautensa 24 voiton putkeen ja päihitti finaalissa hegemoniavastustajansa Peli-Karhut suoraan otteluvoitoin 3-0.

6.5.2020 11:11 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2012: Catzille kultaa Huiman hermopaineessa

Lappeenrannan Catz palasi kultakantaan yhden välikauden jälkeen keväällä 2012 pyyhittyään mielestään edelliskevään tappionsa Peli-Karhuille. Vaikka Catzin kausi oli riemumarssia voitosta voittoon, sinnikäs haastaja Äänekosken Huima oli laittaa luun kissojen kurkkuun viisimatsiseksi venyneessä finaalisarjassa.

29.4.2020 11:40 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2011: PeKa saa revanssinsa

Kevään 2010 Naisten Korisliigan finaalit päättyivät kultajuhliin Lappeenrannassa, kun Catz onnistui neljännellä yrittämällä tuomaan seuralle sen historian ensimmäisen SM-kullan. Hopealle jäänyt Peli-Karhut sisuuntui tappiostaan ja tuli kevään 2011 finaaleihin täynnä tulta ja tappuraa. Mestaruus irtosi Kotkaan lopulta Catzin kotikentällä.

25.4.2020 11:47 Naisten Korisliiga

Alexandra Ailus otti päättyneellä kaudella isoja kehitysaskelia Tapiolan Hongan paidassa

Alexandra Ailukselle kulunut kausi oli läpimurtokausi Naisten Korisliigassa. Pelaajan tavoitteena on jatkaa kehittymistä ja ponnistaa tulevaisuudessa Euroopan kentille.

22.4.2020 09:40 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2010: Catz neljännellä yrittämällä mestariksi

Karahdettuaan perättäisinä finaalikeväinä ensiksi kahdesti Peli-Karhuihin ja sitten Espoo Teamiin käänsi Catz viimein kurssinsa Naisten Korisliigan vuoden 2010 finaaleissa. Lappeenrantalaisjoukkueen historian ensimmäinen Suomen mestaruus lohkesi lopulta ikimuistoisimpaan mahdolliseen tapaan – viidennessä ottelussa.

17.4.2020 11:19 Naisten Korisliiga

EBT harjoittelee tällä hetkellä itsenäisesti - ‘’Itse oivallettu on usein vahvempi kun ulkoapäin taottu’’

EBT:ssä lajiharjoittelu on tällä hetkellä hyvin itsenäistä. Päävalmentaja Niko Hellman näkee, että itsenäinen harjoittelu voi opettaa pelaajille asioita, joita ei normaaleissa joukkueharjoituksissa opittaisi.

17.4.2020 08:17 Naisten Korisliiga

Lotta Aaltonen: Minun valmentajani

Lotta Aaltonen, 34, on Raumalta ponnistanut Naisten Korisliiga -konkari, joka pelasi päättyneellä kaudella EBT:n kakkosjoukkueessa naisten ykkösdivisioonaa. Aaltonen käy Minun valmentajani -juttusarjassa lävitse uransa kolme tärkeintä valmentajaa, jotka ovat auttaneet häntä kasvamaan raumalaisesta juniorista kolmekymppiseksi Susiladies-debytantiksi.

16.4.2020 08:06 Susiladies

Elina Arike valitsi yliopistokseen UTEP:n

Suomen laiturilupauksiin kuuluva Elina Arike, 20, on valinnut yliopistokseen Yhdysvaltojen yliopistosarjassa NCAA:ssa University of Texas at El Pason.

14.4.2020 15:27 Naisten Korisliiga

Studio 6: Supertalentti Awak Kuier keskiviikkona vieraana, lähetä kysymyksiä Awakille

Uusi Studio 6 -keskusteluohjelma tuo suomalaisen koripallon huippuvieraat ruudullesi ja antaa sinulle tilaisuuden esittää kysymyksiä koristähdille. Studio 6:ssa vieraana keskiviikkona 15.4. huipputalentti, HBA-Märskystä ammattilaiskentille lähtevä Awak Kuier.

10.4.2020 21:10 Korisliiga

Yleisö äänesti Awak Kuierin ja Henri Kantosen Korisliigojen parhaiksi

Tänä keväänä yleisö sai valita suosikkinsa naisten ja miesten liigojen parhaiksi eri viidessä eri kategorioissa. HBA:n Kuier ja Vilppaan Kantonen putsasivat palkintopöytää voittamalla kaksi kategoriaa.

10.4.2020 10:42 Naisten Korisliiga

Kaisa Lind: Minun valmentajani

Kaisa Lind, 32, on Kouvottarien monivuotinen kapteeni, jolta löytyy pääsarjakokemusta Naisten Korisliigasta jo kahdentoista kauden verran. Lindin taustalta löytyy neljä valmentajaa, jotka ovat olleet merkittävässä osassa hänen pelaajakaaressaan: Eero-Pekka Lind, Riku Parkatti, Mikko Tupamäki ja Tuomas Oja.

8.4.2020 12:03 Naisten Korisliiga

Minna Stenin mukaan Naisten Korisliigan taso on noussut huimasti

Tällä kaudella Kotkan Peli-Karhujen riveissä Suomen Cupin voittaneen Minna Stenin mukaan Suomen naisten pääsarjan taso on parantunut huimasti hänen uransa alkuajoista.

7.4.2020 14:22 Naisten Korisliiga

Tähtipelaaja Elena Melto ja päävalmentaja Roope Mäkelä jatkavat Peli-Karhuissa

Elena Melto on solminut jatkosopimuksen kotkalaisseuran kanssa. Päävalmentajana jatkaa joukkueen kahteen Suomen mestaruuteen luotsannut Roope Mäkelä. Molempien jatkosopimukset ovat yksivuotiset.

1.4.2020 18:49 Korisliiga

Yleisöäänestys Korisliigojen parhaista käynnistyy nyt

Tänä keväänä yleisö saa valita suosikkinsa naisten ja miesten liigojen parhaiksi eri kategorioissa. Äänestysaikaa on sunnuntaihin 5.4. asti.

30.3.2020 13:47 Naisten Korisliiga

Etäopiskelu ja -harjoittelu tuonut uusia haasteita liigatulokas Kati Ollilaisen arkeen

Kati Ollilainen pelasi Naisten Korisliigan debyyttikauttaan HBA:ssa, kun kausi keskeytettiin. Samoihin aikoihin opiskeluihin tuli iso muutos, kun lähiopetus pistettiin tauolle.

Näytä lisää vastaavia