Iisalo siirsi finaalitappion jälkeen katseet jo kohti Bundesliigaa

12.5.2018 10:19 Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentaman Crailsheim Merlinsin upea kausi Saksan ProA:ssa jäi ilman lopullista kirsikkaa kakun päältä, kun Crailsheim taipui kahden ottelun finaalisarjassa Vechtalle yhteistuloksin 158-165. Finaalipaikka kuitenkin riitti jo nostamaan Crailsheimin ensi kaudeksi Bundesliigaan ja valmentajakaksikon katseet ovat jo tiukasti tulevassa

Finaalitappio jäi vaivaamaan Tuomas Iisaloa. (Kuva: Oma Design)

ProA:n finaali pelattiin kaksiosaisena, jossa yhteistuloksissa parempi joukkue korjasi pokaalin palkintokaappiinsa. Vechta otti etulyöntiaseman ensimmäisessä ottelussa voittamalla Crailsheimin vieraskentällä 103-87 eikä Crailsheimin 71-62-voitto toisessa ottelussa riittänyt tuomaan himoittua pystiä seuralle.

- Finaalit olivat tosi kaksijakoiset. Ensimmäisessä pelasimme pitkään tasaisesti, mutta kolmannella neljänneksellä vastustaja pisti kovia heittoja säkkiin. Huomasi, että Trier-ottelusarjan jälkeen oli rentouduttu puolustuksessa, kun vastustaja sai kolmannella neljänneksellä 18 vapaaheittoa ja teki sillä neljänneksellä 31 pistettä. Saimme eron kutistettua jossain vaiheessa yhdeksään, mutta lopulta se oli 16 pistettä. Se peli oli meiltä suuri pettymys.

- Toisessa pelissä, se miten hakeuduimme paikkoihin ja miten puolustimme, niin se saattoi olla jopa kauden paras pelimme, jos jätämme huomioimatta heittopelin. Pystyimme samalla aiheuttamaan Vechtalle sen kauden ainoan kotitappion. Nelisen minuuttia ennen loppua olimme johdossa 13 pistettä ja meillä oli siinä pari kolmen pisteen heittoa ilmassa, mutta ne eivät menneet sisään. Sitten meille tuli pari huonoa ratkaisua ja väsymyksestä johtuvia pallonmenetyksiä ja se oli siinä. Olen tyytyväinen toiseen peliin, mutta ensimmäisestä jäi hampaankoloon, Iisalo analysoi finaaliotteluita.

 

Vaikka nousu Bundesliigaan oli jo varmistunut välieräsarjan voitolla, niin voittaminen ja mestaruudet ovat kuitenkin aina kilpailun suola. Iisalo myöntää finaalitappion olleen kova paikka.

- Kyllä siinä oli sekä pelaajilla että valmentajilla pala kurkussa ja punaisia silmiä pukukopissa. Pidimme itseämme sarjan parhaana joukkueena ja halusimme siitä palkinnon, mutta se jäi saamatta. Kyllä se jäi vaivaamaan. Näitä mahdollisuuksia osuu pelaajien ja valmentajien uralle aika harvoin.

 

Joukkueen rakennus ja suunnittelu jo käynnissä

 

Iisalo ja Vertio eivät kuitenkaan ehtineet kauaa surkutella finaalitappiota, sillä ensi kauden suunnittelutyöt käynnistyivät lähes välittömästi.

- Viimeisen pelin jälkeen oli vuorossa palautekeskustelut pelaajien kanssa ja teimme alustavat suunnitelmat kesälle sekä jatkoimme ensi kauden hahmottamisen. Toivottavasti saamme pidettyä rungon kasassa ja vahvistettua sitä sitten Bundesliigatason vahvistuksilla.

 

ProA:ssa valmentajien kädet ovat tietyllä tavalla sidotut sekä joukkueen rakentamisen että peluutuksen suhteen, sillä sarjan sääntöjen mukaan kentällä pitää olla koko ajan vähintään kaksi saksalaispelaajaa. Bundesliigassa vastaavanlaisia säädöksiä ei ole, joka avaa myös valmentajille uusia mahdollisuuksia.

- Bundesliigassa ei ole peluutussääntöä ja siellä saa olla kuusi ulkomaalaispelaajaa. Se tuo jo omat mahdollisuutensa joukkueen rakentamiseen. ProA:ssa pitää olla koko ajan kaksi saksalaista kentällä ja se vaikuttaa myös joukkueen kasaamiseen. Nyt voimme rakentaa enemmänkin kymmenen pelaajan kokonaisuuden eikä miettiä sitä tarvitsemmeko saksalaispelaajia tietyille pelipaikoille. Se helpottaa joukkueen rakentamista.

Vesa Vertio oli yhdessä Iisalon kanssa nostamassa Crailsheimia Bundesliigaan. (Kuva: Oma Design)

Iisalo myöntää, että peluutussääntö oli valmentajalle äärimmäisen vaikea.

- Se oli erittäin haastavaa ja meillä meni Vesan kanssa 1,5 kautta ennen kuin saimme siihen todella toimivan yhtälön. Meille tuli kaksi uutta pelaajaa kymmenen kierrosta ennen loppua. Meillä oli sen jälkeen toimiva rakenne joukkueessa ja kaikille oli selvää kuka menee milloinkin kenen tilalle. Harjoittelimme myös pääasiallisesti yhdessä pelaavilla viisikoilla. Peluutukseen tuli muutoksia ainoastaan poissaolojen, virhevaikeuksien tai yrityksen puutteen takia. Se oli toimiva konsepti, joka vapautti ajattelua pelin muille osa-alueille.

 

Iisalo nimitettiin Crailsheimin päävalmentajaksi maaliskuussa 2016, kun joukkue oli Bundesliigan jumbopaikalla. Kausi päättyi putoamiseen, mutta Iisalon ei tarvitse lähteä Bundesliigaan untuvikkona, kun alla on jo kokemusta Saksan korkeimmalta sarjatasolta.

- Sieltä tarttui tosi paljon mukaan ja Bundesliigaan hyppääminen oli silloin aika shokkihoitoa. Ne olivat hyvin työntäyteisiä päiviä enkä nukkunut kuin muutaman tunnin yöunia. Kauden jälkeen nukuin sitten pari viikkoa putkeen, Iisalo naurahtaa.

- Se oli hieno kokemus ja nyt on tiedossa missä kontekstissa siellä toimitaan. Bundesliiga kovenee koko ajan ja sen tavoitteena on olla vuonna 2020 Euroopan paras kansallinen sarja. Se on hyvin fyysinen sarja, jossa pelaajat ovat isokokoisia, atleettisia ja fiksuja. Häntäpään ja kärjen budjeteissa erot ovat suuret. Bayern esimerkiksi taitaa lähteä ensi kauteen noin 30 miljoonan euron budjetilla ja meidän budjetti on  yksi pienimmästä ellei pienin eli noin kaksi miljoonaa. Kun joukkuetta rakennetaan, niin meillä on selkeä hahmotelma siitä, ettemme kilpaile ensi kaudella Euroliigassa pelaavien Bayernin ja Bambergin kanssa, vaan  sijoilla 10-16 olevien joukkueiden kanssa. Siihen väliin lähdemme runttaamaan, kertoo Iisalo.

 

 
14.2.2020 10:21 Suomalaiset ulkomailla

Salinin ja Tuovin cup-urakat käynnistyvät perjantaina

Euroopan koripallosarjoissa pelataan cup-kilpailuja viikonlopun aikana. Sasu Salin jahtaa viime viikonlopun Intercontinental Cupin mestaruuden jatkoksi Espanjan Copa del Rey'n voittoa ja Lassi Tuovin SIG Strasbourg puolustaa Ranskan Leaders Cupin voittoa.

13.2.2020 11:55 Suomalaiset ulkomailla

Lindbom ja Palmi aloittavat taistelun cup-mestaruuksista

Useissa Euroopan koripallosarjoissa taistellaan loppuviikosta cup-mestaruuksista. Susijengiläisistä ensimmäisinä tositoimissa ovat Carl Lindbom Puolassa ja Topias Palmin Vanoli Cremona lähtee puolustamaan Italian cup-mestaruuttaan.

6.2.2020 14:31 Suomalaiset ulkomailla

Salin uskoo voittomahdollisuuksiin Mestarien liigassa – Madsen ja Tuovi pettyivät

Mestarien liigan lohkovaihe saatiin päätökseen keskiviikkona. Sasu Salinin Teneriffa eteni lohkostaan jatkoon ja jatkaa taistelua kilpailun voitosta. Alexander Madsenin VEF Riian ja Lassi Tuovin SIG Strasbourgin urakka päättyi sen sijaan lohkovaiheeseen.

1.1.2020 09:00 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi aloittanut lupaavasti Italiassa – ”Mielestäni olen pelannut minuuttini ihan hyvin”

Topias Palmi, 25, otti tänä syksynä ensimmäiset askeleensa ulkomailla, kun hän kesällä solmi kolmen vuoden sopimuksen italialaisen Vanoli Cremonan kanssa. Palmin debyyttikausi ulkomailla on alkanut hyvin sekä kentällä että sen ulkopuolella.

13.12.2019 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutinen ja Oviedo päässeet hyvään vauhtiin – ”Meillä on nyt hyvä vaihe menossa”

Matti Nuutisen kausi Espanjan LEB Orossa on alkanut hyvin, vaikka joukkueella on ollut omat vaikeutensa. Tällä hetkellä kaikki näyttää kuitenkin sekä Nuutisen että Oviedon kannalta paljon valoisammalta.

26.11.2019 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen selättänyt loukkaantumiset ja jahtaa nyt tuplamestaruutta

Alexander Madsen, 24, siirtyi täksi kaudeksi latvialaisen VEF Riian riveihin vaikean Gran Canariassa vietetyn vuoden jälkeen. Viime kaudella vaivanneet loukkaantumiset ovat jääneet nyt taakse ja monipuolinen Madsen on taas pääsemässä huippukuntoon.

15.10.2019 07:58 Suomalaiset ulkomailla

Salin, Tuovi ja Madsen aloittavat Mestarien liigan lohkovaiheen tiistaina

Vaikka hallitsevan Korisliigan mestari Karhu Basketin haaveet Mestarien liigan lohkovaiheesta kariutuivat dramaattisesti viimeisellä sekunnilla, niin Mestarien liigassa nähdään tällä kaudella suomalaisväriä. Sasu Salin on Teneriffan kanssa samassa lohkossa Alexander Madsenin VEF Riian kanssa ja Lassi Tuovin valmentama SIG Strasbourg on niin ikään mukana.

30.9.2019 09:51 Susijengi

Petteri Koponen puolustamaan Bundesliigan mestaruutta

Saksan Bundesliigan kausi alkaa Petteri Koposen, 31, ja Bayern Münchenin osalta maanantaina. Bayern lähtee kauteen hallitsevana mestarina ja Bundesliigan lisäksi joukkue tähyää menestystä myös Euroliigassa.

28.9.2019 08:19 Susijengi

Suomalaiskolmikko taistelee noususta Espanjan LEB Orossa

Espanjan kakkosliigassa, LEB Orossa, nähdään tulevalla kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Roope Ahonen ja Matti Nuutinen jatkavat sarjassa ja he ovat saaneet seuraa Alex Murphystä. Suomalaisittain tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että kaikkien kolmen joukkueet lukeutuvat ennakolta sarjan nousijakandidaatteihin.

25.9.2019 13:50 Susijengi

Carl Lindbom jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäi

Susijengin laituri Carl Lindbom, 27, teki jatkosopimuksen kesällä Puolan liigassa pelaavan Radomin kanssa. Lindbom kuului jo viime kaudella joukkueen avainpelaajiin ja aikoo jatkaa siitä mihin viime kauden päätteeksi jäi.

21.9.2019 13:34 Susijengi

Salin uuden haasteen edessä – Maxhunilla debyyttikausi ammattilaisena

Espanjassa aiemmin Gran Canariassa sekä Malagassa pelannut Sasu Salin vaihtoi kesällä maisemaa, kun hän teki kaksivuotisen sopimuksen teneriffalaisen CB Canariasin kanssa. Edon Maxhuni sen sijaan jätti kahden vuoden jälkeen yliopiston taakseen ja aloittaa ammattilaisuransa Gran Canarian organisaatiossa.

21.9.2019 11:49 Susijengi

Topias Palmi hakee kauden ensimmäistä pokaalia viikonloppuna – sopeutuminen Italiaan sujunut hyvin

Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi viime kaudella valittu Topias Palmi, 25, tarttui kesällä Italian huippuseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan sopimustarjoukseen ja teki seuran kanssa kolmen vuoden diilin. Palmi lähtee havittelemaan isoa roolia heti alusta lähtien.

20.9.2019 09:55 Susijengi

Wilsonin, Tuovin ja Seppälän kaudet käyntiin Ranskassa

Ranskan koripallokentillä nähdään tulevalla kaudella kolme Susijengin jäsentä, kun Jamar Wilson palasi ProA-kentille tehdessään kesällä sopimuksen JL Bourg Basketin kanssa, Ilari Seppälä ottaa ensiaskeleensa ulkomailla ProB-joukkue Aix-Mauriennen kanssa ja Lassi Tuovi jatkaa SIG Strasbourgin valmennusryhmässä valmentajalegenda Vincent Collet’n oikeana kätenä.

27.6.2019 09:04 Susijengi

Mestaruus kruunasi Petteri Koposen kauden

Petteri Koposen, 31, debyyttikausi Bayern Münchenin riveissä päättyi pokaalin nostoon, kun Bayern München juhli toista peräkkäistä Saksan mestaruutta. Mestaruus oli Koposelle ensimmäinen kansallinen mestaruus kansainvälisillä kentillä.

15.6.2019 11:08 Susijengi

Petteri Koponen aloittaa finaalit Saksassa sunnuntaina

Petteri Koponen on raivannut tiensä Bayern Münchenin kanssa Saksan Bundesliigan finaaleihin. Sunnuntaina alkavissa finaaleissa Bayern München saa vastaansa ALBA Berliinin.

13.6.2019 16:04 Susijengi

Salinilla ”sasumainen” kausi Malagassa

Sasu Salin, 28, pelasi toisen kautensa Espanjan huippuseuroihin lukeutuvassa Malagassa. Salinin kausi päättyi pohjevammaan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, mutta muuten kauden aikana nähtiin totuttua Salinia.

12.6.2019 17:45 Susijengi

Jamar Wilson palaa Ranskaan vaiherikkaan Liettuan kauden jälkeen

Erinomaisen kauden Liettuan liigan mitalipeleihin edenneen BC Lietkabelisin kanssa pelannut Susijengin takakentän tukipilari Jamar Wilson, 35, palaa yhden kauden jälkeen Ranskan pääsarjaan. 185-senttisen Albanyn yliopiston kasvatin uusi seura on suurin satsauksin 2019-20-kauteen lähtevä JL Bourg Basket.

6.6.2019 15:00 Susijengi

Lassi Tuovin valmentama Strasbourg jäi kauden tavoitteistaan

Lassi Tuovin, 32, valmentaman Strasbourgin kausi päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Menestykseen tottuneelle Strasbourgille kausi oli pienoinen pettymys.

30.5.2019 12:08 Susijengi

Salin ja Murphy aloittavat Espanjan liigan pudotuspeleissä – Ahosen huippukausi laiha lohtu

Espanjan liigan pudotuspelit alkavat torstaina. Suomalaispelaajista Sasu Salin ja Erik Murphy aloittavat mestaruustaistelun. Sarjaporrasta alempana Roope Ahosen Oviedon kausi päättyi pettymykseen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

24.5.2019 16:05 Susijengi

Lassi Tuovin valmentama Strasbourg yllätysvalmiina pudotuspeleihin

Ranskan liigan runkosarja saatiin paketoitua viikonloppuna ja Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin osalta pudotuspelit käynnistyvät lauantaina.

Näytä lisää vastaavia