Iisalo siirsi finaalitappion jälkeen katseet jo kohti Bundesliigaa

12.5.2018 10:19 Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentaman Crailsheim Merlinsin upea kausi Saksan ProA:ssa jäi ilman lopullista kirsikkaa kakun päältä, kun Crailsheim taipui kahden ottelun finaalisarjassa Vechtalle yhteistuloksin 158-165. Finaalipaikka kuitenkin riitti jo nostamaan Crailsheimin ensi kaudeksi Bundesliigaan ja valmentajakaksikon katseet ovat jo tiukasti tulevassa

Finaalitappio jäi vaivaamaan Tuomas Iisaloa. (Kuva: Oma Design)

ProA:n finaali pelattiin kaksiosaisena, jossa yhteistuloksissa parempi joukkue korjasi pokaalin palkintokaappiinsa. Vechta otti etulyöntiaseman ensimmäisessä ottelussa voittamalla Crailsheimin vieraskentällä 103-87 eikä Crailsheimin 71-62-voitto toisessa ottelussa riittänyt tuomaan himoittua pystiä seuralle.

- Finaalit olivat tosi kaksijakoiset. Ensimmäisessä pelasimme pitkään tasaisesti, mutta kolmannella neljänneksellä vastustaja pisti kovia heittoja säkkiin. Huomasi, että Trier-ottelusarjan jälkeen oli rentouduttu puolustuksessa, kun vastustaja sai kolmannella neljänneksellä 18 vapaaheittoa ja teki sillä neljänneksellä 31 pistettä. Saimme eron kutistettua jossain vaiheessa yhdeksään, mutta lopulta se oli 16 pistettä. Se peli oli meiltä suuri pettymys.

- Toisessa pelissä, se miten hakeuduimme paikkoihin ja miten puolustimme, niin se saattoi olla jopa kauden paras pelimme, jos jätämme huomioimatta heittopelin. Pystyimme samalla aiheuttamaan Vechtalle sen kauden ainoan kotitappion. Nelisen minuuttia ennen loppua olimme johdossa 13 pistettä ja meillä oli siinä pari kolmen pisteen heittoa ilmassa, mutta ne eivät menneet sisään. Sitten meille tuli pari huonoa ratkaisua ja väsymyksestä johtuvia pallonmenetyksiä ja se oli siinä. Olen tyytyväinen toiseen peliin, mutta ensimmäisestä jäi hampaankoloon, Iisalo analysoi finaaliotteluita.

 

Vaikka nousu Bundesliigaan oli jo varmistunut välieräsarjan voitolla, niin voittaminen ja mestaruudet ovat kuitenkin aina kilpailun suola. Iisalo myöntää finaalitappion olleen kova paikka.

- Kyllä siinä oli sekä pelaajilla että valmentajilla pala kurkussa ja punaisia silmiä pukukopissa. Pidimme itseämme sarjan parhaana joukkueena ja halusimme siitä palkinnon, mutta se jäi saamatta. Kyllä se jäi vaivaamaan. Näitä mahdollisuuksia osuu pelaajien ja valmentajien uralle aika harvoin.

 

Joukkueen rakennus ja suunnittelu jo käynnissä

 

Iisalo ja Vertio eivät kuitenkaan ehtineet kauaa surkutella finaalitappiota, sillä ensi kauden suunnittelutyöt käynnistyivät lähes välittömästi.

- Viimeisen pelin jälkeen oli vuorossa palautekeskustelut pelaajien kanssa ja teimme alustavat suunnitelmat kesälle sekä jatkoimme ensi kauden hahmottamisen. Toivottavasti saamme pidettyä rungon kasassa ja vahvistettua sitä sitten Bundesliigatason vahvistuksilla.

 

ProA:ssa valmentajien kädet ovat tietyllä tavalla sidotut sekä joukkueen rakentamisen että peluutuksen suhteen, sillä sarjan sääntöjen mukaan kentällä pitää olla koko ajan vähintään kaksi saksalaispelaajaa. Bundesliigassa vastaavanlaisia säädöksiä ei ole, joka avaa myös valmentajille uusia mahdollisuuksia.

- Bundesliigassa ei ole peluutussääntöä ja siellä saa olla kuusi ulkomaalaispelaajaa. Se tuo jo omat mahdollisuutensa joukkueen rakentamiseen. ProA:ssa pitää olla koko ajan kaksi saksalaista kentällä ja se vaikuttaa myös joukkueen kasaamiseen. Nyt voimme rakentaa enemmänkin kymmenen pelaajan kokonaisuuden eikä miettiä sitä tarvitsemmeko saksalaispelaajia tietyille pelipaikoille. Se helpottaa joukkueen rakentamista.

Vesa Vertio oli yhdessä Iisalon kanssa nostamassa Crailsheimia Bundesliigaan. (Kuva: Oma Design)

Iisalo myöntää, että peluutussääntö oli valmentajalle äärimmäisen vaikea.

- Se oli erittäin haastavaa ja meillä meni Vesan kanssa 1,5 kautta ennen kuin saimme siihen todella toimivan yhtälön. Meille tuli kaksi uutta pelaajaa kymmenen kierrosta ennen loppua. Meillä oli sen jälkeen toimiva rakenne joukkueessa ja kaikille oli selvää kuka menee milloinkin kenen tilalle. Harjoittelimme myös pääasiallisesti yhdessä pelaavilla viisikoilla. Peluutukseen tuli muutoksia ainoastaan poissaolojen, virhevaikeuksien tai yrityksen puutteen takia. Se oli toimiva konsepti, joka vapautti ajattelua pelin muille osa-alueille.

 

Iisalo nimitettiin Crailsheimin päävalmentajaksi maaliskuussa 2016, kun joukkue oli Bundesliigan jumbopaikalla. Kausi päättyi putoamiseen, mutta Iisalon ei tarvitse lähteä Bundesliigaan untuvikkona, kun alla on jo kokemusta Saksan korkeimmalta sarjatasolta.

- Sieltä tarttui tosi paljon mukaan ja Bundesliigaan hyppääminen oli silloin aika shokkihoitoa. Ne olivat hyvin työntäyteisiä päiviä enkä nukkunut kuin muutaman tunnin yöunia. Kauden jälkeen nukuin sitten pari viikkoa putkeen, Iisalo naurahtaa.

- Se oli hieno kokemus ja nyt on tiedossa missä kontekstissa siellä toimitaan. Bundesliiga kovenee koko ajan ja sen tavoitteena on olla vuonna 2020 Euroopan paras kansallinen sarja. Se on hyvin fyysinen sarja, jossa pelaajat ovat isokokoisia, atleettisia ja fiksuja. Häntäpään ja kärjen budjeteissa erot ovat suuret. Bayern esimerkiksi taitaa lähteä ensi kauteen noin 30 miljoonan euron budjetilla ja meidän budjetti on  yksi pienimmästä ellei pienin eli noin kaksi miljoonaa. Kun joukkuetta rakennetaan, niin meillä on selkeä hahmotelma siitä, ettemme kilpaile ensi kaudella Euroliigassa pelaavien Bayernin ja Bambergin kanssa, vaan  sijoilla 10-16 olevien joukkueiden kanssa. Siihen väliin lähdemme runttaamaan, kertoo Iisalo.

 

 
19.5.2018 19:12 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi toi Anton Odabasille itseluottamusta

Anton Odabasilla, 22, oli tapahtumarikas kausi turkkilaisessa Trabzonsporissa. Kauteen mahtui paljon sekä kentällä että sen ulkopuolella, mutta vahvan loppukauden myötä kausi jäi hienosti plussan puolelle.

4.5.2018 15:00 Haastattelu

Huffin Frankfurt yllätysvalmiina pudotuspeleihin

Shawn Huffin ja Gordon Herbertin Frankfurt Skyliners selvitti tiensä Saksan Bundesliigan pudotuspeleihin viimeisenä joukkueena. Pudotuspeleissä vastaan asettuu kovin mahdollinen haaste, kun se kohtaa runkosarjan ykkösjoukkue Bayern Münchenin.

3.5.2018 15:16 Suomalaiset ulkomailla

Nousu ei tyydyttänyt Iisalon joukkueen menestysnälkää – finaalit edessä viikonloppuna

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama Crailsheim Merlins juhli viikonloppuna nousua Saksan ProA-liigasta Bundesliigaan. Edessä siintää kuitenkin vielä viikonloppuna pelattava finaalisarja Vechtaa vastaan.

24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

3.8.2011 Haastattelu

PM-kisoissa kunnostautunut Lee odottaa tosipelejä

Ensimmäisen ammattilaiskautensa Italiassa keväällä päättänyt maajoukkuelaituri Gerald Lee jr, 23, kunnostautui Suomen parhaana korintekijänä viime viikolla järjestetyissä miesten PM-kisoissa. Hyvistä otteistaan huolimatta Lee painottaa, että hänen ja ”susijengin” todellinen taso mitataan vasta elokuun EM-karsinnoissa.

7.7.2011 Haastattelu

Sasu Salinilla takanaan ikimuistoinen kausi

Elokuussa 2010 rakettimaisen nousun miesten maajoukkueeseen tehneellä Sasu Salinilla, 20, on takanaan ikimuistoinen kausi slovenialaisen Euroliiga-joukkue Union Olimpija Ljubljanan takakentällä. Tänä kesänä Salin toivoo menestyksekkäälle vuodelleen jatkoa aina Liettuan EM-kisoista asti.

1.7.2011 Haastattelu

Samuel Haanpää: "Tavoitteina ehjä kesä ja EM-kisat"

Miesten maajoukkueen tarkka-ampujajaostoon kuuluvan Samuel Haanpään, 24, valmistautuminen maajoukkuekesään on täydessä vauhdissa. Rikkonaisen pelikauden 2010/11 jälkeen keravalaislähtöinen Haanpää on asettanut kesälle 2011 kaksi päätavoitetta: pelata ehjä kesä sinivalkopaidassa ja auttaa Suomi kuudentoista vuoden tauon jälkeen aina EM-kisoihin asti.

25.1.2011 Haastattelu

Huippukuntoinen Rannikko nauttii isyydestä

Aloitusviisikon pelinrakentajan tehtävät Italian Serie A:n pudotuspeleihin tähtäävän Cimberio Varesen riveissä ovat pitäneet Teemu Rannikon kiireisinä pelikentällä. Kentän ulkopuolella maajoukkueen takamiesveteraani nauttii laatuajasta vajaat kaksi kuukautta vanhan Lilja-tyttärensä kanssa.

14.7.2010 Haastattelu

Antti Nikkilä odottaa EM-karsintojen korinaluspaineja

Keväällä 2009 Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi äänestetty Antti Nikkilä, 31, on palannut maajoukkueen matkaan vietettyään kauden Espanjan kakkosliigassa Sant Josep Gironan riveissä. Kokenut korinaluspelaaja suuntaa nyt katseensa elokuun EM-karsintoihin, joissa hän saa korin alle painitovereita Euroopan huipulta.

7.7.2010 Haastattelu

Bundesliigaan siirtyvän Muurisen tulevaisuus näyttää valoisalta

Italian kakkosliigasta Saksan Bundesliigan Frankfurt Skylinersiin siirtyvä maajoukkuelaituri Kimmo Muurinen, 29, on tyytyväinen mies. Kevätkautta varjostaneet loukkaantumiset ovat tiessään, toipuminen elokuun EM-karsintoihin aikataulussa ja ammattilaisuran tulevaisuus näyttää valoisalta.

14.9.2009 Haastattelu

Petteri Koponen valmistautuu toiseen ammattilaiskauteensa

Petteri Koponen ei jäänyt lepäämään laakereillaan kiireisen maajoukkuekesän päätyttyä, vaan liittyi välittömästi Italian Porto San Giorgiossa pelatun EM-karsintaottelun jälkeen seurajoukkueensa Virtus Bolognan kokoonpanoon. Alkavalla Serie A -kaudella Koponen odottaa entistä suurempaa roolia uudistuneessa joukkueessaan.

23.7.2009 Haastattelu

Shawn Huff: "Peli peliltä lähdetään kehittymään"

Viime kesän EM-karsinnoissa maajoukkueen parhaaksi pistemieheksi nousseella Shawn Huffilla on meneillään tapahtumarikas kesä. 198-senttistä takamiestä ovat viimeisten kuukausien aikana työllistäneet varusmiespalvelus, seurajoukkueen vaihto ja maajoukkueleiritys. Elokuussa alkavat EM-jatkokarsinnat pitävät huolen siitä, että Huff ei ehdi lepäämään laakereillaan loppukesästäkään.

23.6.2009 Haastattelu

Samuel Haanpäällä takanaan värikäs ammattilaiskausi

Suomen maajoukkueen nuoreen kaartiin kuuluva 203-senttinen Samuel Haanpää joutui heti päättyneen pelikauden alussa kasvotusten ammattilaisurheilun realiteettien kanssa, kun suomalaislaiturin listoilleen värvännyt Capo D'Orlando joutui luopumaan sarjapaikastaan Italian liigassa talousvaikeuksien vuoksi. Sopimuksen kariuduttua Haanpää siirtyi loppukauden kestävällä sopimuksella Ranskan kolmosliigan Fos Quest Provenceen käynnistämään ammattilaisuraansa.

Näytä lisää vastaavia