Iisalon ja Vertion valmentama Crailsheim teki seurahistoriaa – Frankfurtin suomalaiskolmikolla ailahteleva kausi

23.5.2019 15:56 Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion luotsaama Crailsheim Merlins varmisti sarjapaikkansa Bundesliigassa vasta viimeisen kierroksen viimeisillä hetkillä. Shawn Huffin kipparoima ja Gordon sekä Daniel Herbertin valmentama Frankfurt Skyliners jäi niukasti ulos Saksan Bundesliigan pudotuspeleistä vahvasta loppukaudesta huolimatta.

Tuomas Iisalo siivitti Crailsheimin seurahistorian parhaaseen Bundesliiga-kauteen. (Kuva: Oma Design)

Paljon jännittävämpää loppua Crailsheimin kaudelle olisi ollut vaikea käsikirjoittaa. Päätösottelussa oli vastassa runkosarjan kakkonen Oldenburg ja sarjapaikan uusiminen vaati myös Bremerhavenin tappiota Mitteldeutscherin vieraana. Crailsheim osoitti taistelutahtonsa nousten vahvan päätösneljänneksen siivittämänä 99-87-voittoon, mutta samaan aikaan Bremerhaven oli kiinni voitossa vielä 16 sekuntia ennen loppua. Bremerhaven lopulta hävisi oman ottelunsa ja Crailsheimin juhlat olivat valmiina alkamaan.

- Oli aika tunteellinen tapahtuma ja tapa lopettaa kausi. Jos ei voita mestaruutta tai pääse viimeisessä ottelussa pudotuspeleihin, niin tämä oli se kolmas upea tapa lopettaa kausi, Iisalo kertoo.

Haastava alkukausi

Crailsheim säilytti sarjapaikkansa pelaamalla ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana ja kaudella saavutetut yhdeksän voittoa olivat niin ikään uusi seuraennätys. Vaikka kausi päättyi lopulta iloisissa merkeissä, mahtui matkaan paljon mutkia ja ylämäkiä.

- Mestarivalmentaja Ettore Messina sanoi: ”Pelaajien valinta on tärkeämpää kuin valmennus”, ja me teimme virheitä joukkueen kasaamisessa. Osa olisi ollut vältettävissä ja osa taas sellaisia, että niin voi vain käydä. Suurin syy viimevuotisen rungon säilyttämiseksi oli jatkuvuus, joka toisi voittoja alkukaudesta. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, sillä yhteisen sävelen löytyminen vei odotettua pidempään.

Alkukausi olikin Crailsheimille vaikea. Vuoden 2018 puolella se onnistui voittamaan ainoastaan yhden ottelun.

- Ajatuksena oli, että alussa pystyisimme jatkuvuudella ottamaan kilpailijoilta voittoja ja säilyttää yhdessä tekemisen meininki läpi kauden, joka mahdollistaisi voitot kauden loppupuolella. Toinen näistä asioista toteutui. Vuoden 2019 pelasimme jo melkein pudotuspelijoukkueiden tasolla. Kesti vain se 3-4 kuukautta ennen kuin se tapahtui.

Usein pelaajien loukkaantumiset vaikuttavat joukkueeseen, mutta Crailsheimilla myös Vertion loukkaantuminen kauden alla toi harmaita hiuksia.

- Vesa mursi nilkkansa ensimmäisen harjoituspelin lämmittelyssä ja se hidasti prosessia. Tämä on ollut alusta asti tiimityötä ja siihen liittyi myös paljon käytännön haasteita. Se oli yksi merkittävä haaste alkukaudella.

”Vaikein ja raskain kausi”

Iisalo tuli Crailsheimin peräsimeen loppukaudesta 2016, kun joukkue edellisen kerran taisteli paikastaan Bundesliigassa. Tuolloin Iisalon tilille ei kertynyt voittoja Bundesliigassa. Seuraavat kaksi kautta menivät ProA:ssa ennen kuin viime kaudella se nousi takaisin pääsarjaan. Kaikkinensa vaikea kausi oli Iisalolle samalla myös uran palkitsevin.

- Tämä oli erittäin opettavainen kausi. Tämä oli viides kauteni päätoimisena valmentajana ja henkilökohtaisesti vaikein ja raskain. Opin kuitenkin myös eniten, sillä ympäristö oli anteeksiantamaton. ProA:ssa dominoimme välillä eivätkä heikkoudet välttämättä tulleet niin selvästi esille. Se oli samalla kehittävää ja stressaavaa, kun koko ajan puskettiin äärirajoilla. Sellaisen ympäristön pyrimme luomaan myös pelaajille, sillä siellä kehitystä tapahtuu. Saimme hyvän oppitunnin eikä tullut rangaistusta kauden päätteeksi. Ei kuitenkaan tullut fiilistä, että tämä olisi pelattu läpi, vaan tässä on monta asiaa opittavana, Iisalo toteaa naureskellen.

Vesa Vertio toimi Tuomas Iisalon apuvalmentajana. (Kuva: Oma Design)

Sarjapaikan uusiminen tuo sekä vakautta että uusia mahdollisuuksia koko seuralle.

- Sarjapaikalla oli valtava merkitys seuralle. Seurajohdolta tuli viesti jo hyvissä ajoin, että ensi kauden liigalisenssiin vaadittava minimibudjetti on jo kasassa, eli piti vielä urheilullisesti varmistaa sarjapaikka. Se oli myös tärkeä askel, jotta pelaajat ja agentit näkevät, että tämä on paikka, jossa tehdään töitä pitkäjänteisesti ja olemme vakavasti otettava ohjelma.

Uuden joukkueen rakentaminen vaatii luonnollisesti runsaasti töitä, mutta samalla suuntaviivat ovat selkeämmät yhden Bundesliigakauden jälkeen.

- Joukkue tulee muuttumaan ensi kaudeksi merkittävästi ja yritämme pitää 2-3 samaa pelaajaa. Nyt on enemmän pelaajia tarjolla ja kilpailuympäristö on selvempi. Tietyissä asioissa viime kaudella ei tullut hahmotettua sitä tasoa mitä vaaditaan, mutta toisaalta löytyi sellaisia asioita, joissa voi löytää etuja. Pelaajavalinnat ratkaisevat lopulta sen kuinka korkealle voimme yltää, sillä emme meidän budjetillamme tule saamaan jokaiseen rooliin ideaalipelaajaa. Nyt on kuitenkin selvillä Bundesliigan ympäristö ja ”make-or-break” –tekijät tällä tasolla.

Frankfurtin kausi vuoristorataa

Huffin ja Herbertien Frankfurt keikkui pääosan kaudesta pudotuspelien ulkopuolella ja sen mahdollisuudet näyttivät kuivuneen kokoon kymmenen kierrosta ennen loppua. Frankfurt pisti kuitenkin kirivaihteen silmään loppukaudesta ja voitti kahdeksasta viimeisestä pelistään kuusi. Pudotuspelipaikka jäi kuitenkin yhden voiton päähän.

Shawn Huff pelasi jälleen vahvan kauden. (Kuva: Ville Vuorinen)

- Kausi oli vähän vuoristorataa. Bundesliiga jäi harmittamaan, ettemme päässeet pudotuspeleihin. Meillä oli kolme kertaa sellainen tilanne, että pudotuspeliunelma meni jo. Ensin hävisimme Würzburgille ja ajattelimme, että mahdollisuudet menivät siinä. Sen jälkeen kuitenkin voitimme pelejä ja edessä olevat hävisivät, ja kun kohtasimme Ulmin, ajattelimme voittamalla sen, meillä olevan vielä mahdollisuudet. No, hävisimme sen 28 pisteellä ja taas meni mahdollisuudet. Sitten taas pelattiin, voitettiin ja yhtäkkiä meillä oli vieläkin mahdollisuuksia, mutta hävisimme sitten Braunschweigille, joka meni lopulta viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin, Huff kertaa tapahtumarikasta loppukautta.

Frankfurtin kauteen mahtui hyviäkin asioita. Joukkue eteni kovasta Eurocup-lohkosta jatkoon, mutta jatkolohkossa sen rahkeet eivät enää riittäneet.

- Eurocup meni mielestäni hyvin. Jatkolohkossa oli sen verran kovia jengejä, ettemme enää pärjänneet, kun meiltä puuttui neljä rotaation pelaajaa. Kuitenkin alkulohkosta pääseminen jatkoon oli kova juttu.

Europelit rasittivat kauden aikana

Europelit vaativat joukkueelta enemmän, kun viikon ohjelmassa oli kaksi ottelua ja matkustamiset päälle. Ne söivät valmistautumisaikaa pois Bundesliigan peleistä, joka omalta osaltaan saattoi vaikuttaa hieman menestykseen kotimaan kentillä.

- Varmaan Eurocupilla oli jonkin verran vaikutusta. Esimerkiksi Oldenburg on yleensä ollut runkosarjassa sijoilla 5-6 ja nyt he olivat pitkälti samalla jengillä toisena, kun eivät osallistuneet mihinkään eurokilpailuun. Jos ei pelaa europelejä, niin siinä pääsee viikon verran valmistautumaan seuraavaan peliin. Se on fakta, että jos haluaa pelata europeleissä, niin se vaatii myös isompaa rotaatiota.

Shawn Huff palaa Korisliigaan. (Kuva: Ville Vuorinen)

Loukkaantumiset vaivasivat Frankfurtin kautta eikä menestykseen vaadittua tasaisuutta löytynyt kuin vasta päätösmetreillä.

- En tiedä löysimmekö joukkueena yhteistä säveltä ja identiteettiä muuten kuin vasta loppukaudesta. Toisaalta terveinä ollessamme pelasimme hyvää korista ja otimme kovia voittoja. Hieman liikaa oli ailahtelua kauden aikana, harmittelee Huff.

Huffilla ja Susijengillä on edessään hieman erilainen kesä, kun joukkueen viralliset tapahtumat osuvat vasta loppukesään. Susijengin kapteeni aikookin keskittyä entistä enemmän henkilökohtaisiin harjoituksiin kesän aikana.

- Ei ole vähään aikaan ollut rauhallista kesää ja nyt on enemmän aikaa treenata henkilökohtaisia asioita. Sitten loppukesästä on pari kivaa juhlapeliä Susijengin kanssa.

Huffin tulevaisuuden suunnitelmat tulivat julki perjantaina, kun hän palaa takaisin Suomeen ja Korisliigaan hänen tehtyä kolmen vuoden sopimuksen Seagullsin kanssa. Edellisen kerran hän pelasi Korisliigassa vuonna 2004, jonka jälkeen hän siirtyi neljäksi vuodeksi Valparaison yliopistoon USA:han. Sen jälkeen hän loi yli vuosikymmenen ammattilaisuran Kreikassa, Italiassa, Saksassa ja Ranskassa.

 

 
16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

16.6.2023 13:28 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkinsilla uran paras kausi takana – ”Sai paljon irti”

Shawn Hopkins, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Kausi antoi Hopkinsin mukaan hyvät eväät jatkoa ajatellen.

12.6.2023 11:10 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosen kauteen mahtui käänteitä – ”Paljon tuli oppia erilaisista tilanteista”

Elias Valtonen sai paljon kokemusta reppuun tällä kaudella, kun hän aloitti kautensa Espanjan ACB-liigassa Manresassa, mutta päätti sen Saksan Bundesliigassa Rostock Seawolvesissa. Kausi oli Valtoselle kokonaisuudessaan kasvattava.

Näytä lisää vastaavia