19.8.2019 11:32 Susijengin avainmiehistöön aina Montpellierin EM-kisakesästä 2015 kuulunut Jamar Wilson, 35, kuvailee päättynyttä maajoukkuekesää investoinniksi tulevaisuuden kannalta. ”Jammun” mukaan kesän kenties merkittävin anti oli joukkueen nuoren kaartin pääseminen peliminuuteille, jonka pitäisi kantaa hedelmää jo 2020-21 EM-karsinnoissa.
Jammu Wilson kohosi päärooliin vuosien 2017-19 MM-karsinnoissa. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.
Susijengin kesää seuranneet eivät voineet olla kiinnittämättä huomiota siihen, että 1990-luvun lopulla ja vuosituhannen taitteessa syntyneet nuoret pelaajat saivat rutkasti vastuuta miesten maajoukkuepeleissä.
Vastikään Utahiin siirtynyt Mikael Jantunen raivasi tiensä rotaatioon jo 2018-19 MM-karsinnoissa, kun taas kesän 2019 leirityksessä NCAA:ssa viime vuodet pelanneet Elias Valtonen, Hannes Pöllä, Edon Maxhuni ja Andre Gustavson sekä Korisliigan kehittynein pelaaja Aapeli Alanen pääsivät nauttimaan kansainvälisestä pelitemposta.
Eikä nuoriso-osasto jättänyt kylmäksi: Valtonen tyylitteli Serbiaa vastaan 12 pistettä, Maxhuni nosti kymmenellä pisteellään Susijengin takaa-ajoon sunnuntain Venäjä-ottelussa. Gustavson väläytteli kypsää pelinjohtoaan vierasotteluissa Serbiassa ja Liettuassa, Pöllä paini väkivahvasti Serbian Boban Marjanovicia ja Miroslav Raduljicaa vastaan ja Aapeli Alanen pääsi puolustuksellaan Nikita Kurbanovin pään sisään Venäjä-ottelussa.
Susijengin kokenut osasto nyökki päitään hyväksyvästi nuorukaisten otteita seuratessaan.
- Olen todella onnellinen heidän puolestaan. Heistä ei näkynyt pelkoa tai perääntymisenhalua, mikä on todella tärkeää. Jokainen heistä toi energiaa ja erityisosaamistaan jengin käyttöön, Jammu Wilson arvioi nuoren miehistön kokonaisesitystä kesällä 2019.
Wilson uskoo, että nuorten pelaajien pääseminen isoille minuuteille ja mahdollisuus harjoitella ja pelata moninkertaisten arvokisakävijöiden rinnalla auttaa niin vanhempia kuin nuorempia pelaajia jatkossa.
- Se on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Nuoret pelaajat tarvitsevat kokemusta miesten peleistä ja mahdollisuutta tottua jengiin ympärillä. Vaikka kaikki ei otteluissa mennyt niin kuin olisimme joukkueena tahtoneet, nuorilla kavereilla on nyt käsitys maajoukkuepelien temposta ja fyysisyydestä.
Bronxilaislähtöinen Wilson harjoitteli Susijengin kanssa jo joidenkin vuosien ajan ennen kuin sai postissa tiedon kansalaishakemuksensa hyväksymisestä alkuvuonna 2015. Vielä samana vuonna Wilson veti Suomi-paidan ylleen ja lauloi Maamme-laulua Montpellierin ja Lillen EM-kisakentillä.
Kaksi vuotta myöhemmin koko Hartwall Areena huusi seisaaltaan, kun Wilson veivaili Susijengin jatkoaikavoittoon Ranskasta EM-kisa-avauksessa. Sanalla sanoen: Wilsonista on tullut osa Suomi-koriksen kulmakiviä.
- Olin kokenut ammattilaispelaaja jo astuessani Susijengiin sisään, mutta viimeisen viiden vuoden aikana olen oppinut tuntemaan kaverit ympärilläni niin hyvin, että voin olla paremmin sekä oma itseni että osa joukkuetta, Jammu tuumii.
Wilson kehuu erityisesti Susijengin dynamiikkaa.
- Olemme läheisiä keskenämme ja ammennamme toistemme energiasta. Osaan antaa muille pelaajille tilaa, jos tarve vaatii, mutta osaan myös painaa kaasupoljinta ja ottaa isompaa roolia, jos jengi sitä tarvitsee. Emme ole mustasukkaisia toistemme minuuteista tai heitoista.
Vuosien 2017-19 MM-karsinnoissa Jammun rooli korostui entisestään, kun FIBA:n ja Euroliigan välinen kiista piti Petteri Koposta ja Sasu Salinia sivussa osasta joukkueen otteluita. Wilson show leiskui kuumimmillaan esimerkiksi helmikuussa 2018, kun Jammu tahditti 21 pisteellään ja 11 syötöllään Susijengin voittoon Bulgariasta tai vuotta myöhemmin, kun Wilson liukasteli 29 pistettä kotivoitossa Ranskasta.
- En ole enää niin vikkelä ja nuori kuin 2015, mutta koen olevani aika hyvässä kunnossa edelleen, naurahtaa Wilson.
- Ennen kaikkea koen, että käsitykseni pelistä on laajentunut viimeksi kuluneiden vuosien aikana. Pystyn nyt auttamaan joukkuettani entistä monipuolisemmin, olemaan nimenomaan pelinrakentaja, pelinjohtaja.
Kesän 2019 maajoukkueleiritys päättyi sunnuntaina Espoo Metro Areenalla rohkaisevan kirin päätteeksi tappioon Venäjää vastaan. Susijengi pääsee seuraavan kerran tositoimiin helmikuussa 2020, jolloin EM-karsinnat pääsystä vuoden 2021 kisoihin alkavat.
Vaikka neljän joukkueen alkulohkosta kolme etenee kisoihin, lohkon tilannetta mutkistaa Georgialle kisaisäntänä merkitty kiintiöpaikka. Lohkon kaksi muuta joukkuetta ovat hallitseva EM-, MM- ja olympiahopeamitalisti Serbia sekä erittäin suurella todennäköisyydellä vanha tuttu Islanti, joka onnistui puristamaan MM-karsinnoissa Susijengistä voiton kotiyleisönsä tukemana.
Päättyneen kesän leirityksessä rotaatiominuuteille päässeet Valtonen, Pöllä ja Gustavson pelaavat ensi helmikuussa NCAA-liigassa, kuten myös HBA-Märskystä Yhdysvaltoihin siirtyneet Mikael Jantunen ja Ville Tahvanainen, unohtamatta haastajamaajoukkueessa kunnostautuneita Tuukka Jaakkolaa ja Remu Raitasta.
Tämä tarkoittaa, että kokeneelle osastolle Wilson (35)-Tuukka Kotti (38)-Shawn Huff (35)-Mikko Koivisto (32) ja kumppaneille on tiedossa yhä edelleen merkittävä rooli jengissä.
- Veteraanijaosto ei tästä nuorru, mutta meillä on yhä bensaa tankissa. Asetelmassa on muutenkin paljon samankaltaisuuksia MM-karsintojen kanssa. Vaikka vastustajat olivat kaikki erinomaisia ja olosuhteet olivat vaikeat, pelasimme parhaimmillamme todella hyvää koripalloa ja Kiinan kisapaikka oli käytännössä yhden neljänneksen päässä. Meillä on luonnetta, Wilson arvioi tulevia EM-karsintoja.
Ja kuten Susijengin luonteeseen kuuluu, poissaoloja ei kuulu miettiä. Mieluummin keskitytään siihen, ketkä ovat paikalla.
- Kun tarve vaatii, järjestelmä takaa sen, että nuorista kavereista tulee kokoonpanoon pelaajia, joille systeemi ja joukkue ovat tuttuja, Wilson kuittaa.
- Lisäksi suomalaispelaajia on lähtenyt jo sen verran kauan NCAA:han, että heitä alkaa tulla takasinkin. Tänä kesänä debytoineista pelaajista Edon Maxhuni ja Aapeli Alanen ovat käytettävissä karsinnoissa ja kummastakin tulee olemaan apua meille.
Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.
EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.
Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.
Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.
Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.
Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.
Susijengin valmennusjohtoon heinäkuussa liittynyt Utah Jazzin apuvalmentaja Sean Sheldon, 30, kertoi Utah Jazzin Roundball Roundup -podcastin tuoreimmassa jaksosta kesästään valmentajana Suomessa. Sheldon kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä aikaa uskomattomaksi kokemukseksi.
Elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin valmistautuva Susijengin syömähammas Lauri Markkanen, 26, oli MM-avauksen aattona tyyni, leppoisa ja määrätietoinen. Australia tarjoaa perjantaina Susijengille maailmanluokan haasteen, mutta Markkanen luottaa omaan joukkueeseensa ja sen hyvään, tuttuun perustekemiseen.
Pelinrakentajansa Edon Maxhunin, 25, mukaan Susijengi haki vuoden takaisissa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa ”positiivista kiukkua” joukkueeseen kohdistuneista epäilyistä ja päättikin kisansa parhaaseen tulokseen yli 50 vuoteen. Sama näyttämisen halu toimii Susijengin johtotähtenä myös perjantaina käynnistyvissä Aasian MM-kisoissa.
Kauan odotettu hetki on viimein käsillä ja Susijengi valmis nousemaan MM-kisakoneeseen pitkälle lennolle kohti Aasian MM-kisoja. Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan viime viikot antoivat lupaavia signaaleja Susijengin iskukyvystä ja joukkue lähtee Okinawalle nöyränä, mutta itsevarmana.
Kun Susijengi kukisti perjantaina Tampereen Nokia Areenan ennätysyleisön edessä Liettuan, pyöritti joukkueen hyökkäystä ennennäkemättömässä kunnossa viilettänyt Ilari Seppälä. Susijengin avainpelaajien joukkoon itsensä viime vuosina pelannut Seppälä uskoo olevansa tänä päivänä koripalloilijana parempi kuin koskaan.
Susijengien luottopelaajien joukkoon viime vuosina murtautuneelle Elias Valtoselle, 24, viime pelikausi oli haastava, mutta opettavainen. Satakuntalaislähtöinen Valtonen uskoo voivansa valjastaa pitkän kauden kokemukset käyttöönsä MM-kisakesän aikana ja kasvavansa entistäkin merkittävämpään rooliin Susijengissä.
Susijengin syömähammas Lauri Markkanen käynnisti kesänsä 24 pisteen henkilökohtaisella potilla hurmosvoitossa Liettuaa vastaan. Markkanen löysi omasta pelistään vielä runsaasti parantamisen varaa, mutta kehui vuolaasti sekä joukkuetovereitaan että Tampereen Nokia Areenan 13 054 -päistä ennätysyleisöä.
Pitkiä perinteitä jatketaan taas perjantai-iltana, kun Susijengi juoksee saalistamaan kesän avausotteluunsa Tampereen Delfin Basket -turnausyleisön edessä. Joukkueen pirkkalaispelinrakentaja Miro Little, 19, lupaa, että Susijengi tarjoaa kotikaupunkinsa yleisölle kunnon show’n.
Nousujohteinen kolmivuotinen Latviassa, syyskesän 2022 menestyksekkäät EM-kisat ja erinomainen syksy AEK Ateenassa ovat osoittaneet, että Alexander Madsen, 208 cm ja 28 v., kuuluu koripalloilijana Euroopan kärkitasolle. ”Mädi” uskoo, että alkaneen MM-kisakesän aikana hän pystyy ottamaan vielä suuremman harppauksen huippuaan koripalloilijana.
ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 25, kohosi vuosi sitten polvivamman ikeestä Susijengin EM-kisajoukkueeseen ja loisti parrasvaloissa neljännesvälierävoitossa Kroatiasta. Kantonen kantoi EM-kisoista ammennetun itseluottamuksen Karhu Basketin paitaan Korisliigaan ja FIBA Europe Cupiin ja on nyt valmis ottamaan seuraavan askeleen urallaan.
Susijengin avainpelaajiin jo viiden vuoden ajan kuulunut Mikael Jantunen, 23, on kehittynyt viime vuosina harppauksin. Uutta roolia korintekijänä ottanut Jantunen väläytteli ratkaisuvalmiuttaan kesällä NBA:n kesäliigassa, jota hän piti silmiä avaavana kokemuksena. Jantunen uskoo, että niin hänen kuin Susijenginkin parhaat ajat ovat vielä edessä.
Syyskesällä 2022 Alex Murphy katsoi riemuissaan ja haikeana Susijengin menestyksekästä taivalta Prahan ja Berliinin EM-kisoissa. Heti kisojen jälkeen Murphy kävi Henrik Dettmannin kanssa pitkän keskustelun, jonka seurauksena hän on sitoutunut Susijengiin vahvemmin kuin koskaan ja odottaa MM-kisakesältä 2023 suuria.
Suomalainen koripalloyleisö sai kesän 2022 aikana esimakua siitä, mitä Olivier Nkamhoua voi Susijengiin tuoda. Viime kaudet Tennesseetä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut 203-senttinen Helsingin NMKY:n kasvatti uskoo, että Susijengillä on mahdollisuudet yltää seuraavien vuosien aikana ennennäkemättömiin korkeuksiin.
Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.