Kalle Koivunen ja Juuso Salmi edustavat Äänekosken Huiman uutta koripallosukupolvea

2.7.2020 08:36 Äänekosken Huimalla on takanaan rikas koripallohistoria ja edessään valoisa tulevaisuus. Uuden sukupolven edustajat kesän 2020 nuorten maajoukkueryhmässä ovat Kalle Koivunen ja Juuso Salmi.

Kalle Koivunen (vas.) ja Juuso Salmi (oik.) ovat Äänekosken Huiman edustus poikien nuorten maajoukkueryhmässä. Kuva: Ville Vuorinen.

Kun alkaa listaamaan suomalaisia paikkakuntia, jotka syvähengittävät koripalloa, niin Äänekoskea ei voi jättää pois listalta. Miesten puolella historia sikiää huippunimiä, jotka ovat tuttuja jokaiselle kotimaiselle koripalloentusiastille: Jouko Heikkinen, Kalevi Pietikäinen, Jyri Lehtonen, Toni Ilmonen, Sami Lehtoranta ja Antti Kanervo vain muutamia mainiten.

Huiman juniorimylly vain jatkaa jauhamistaan ja jälleen on nousemassa uusi sukupolvi, joka muistuttaa Äänekosken paikasta suomalaisella koripallokartalla. Sukupolven kärkiedustajiin kuuluvat Kalle Koivunen (’02) ja Juuso Salmi (’04).

Pitkänlinjan valmentaja Tommi Koskinen on nähnyt äänekoskelaisen koripallon menneisyyden etäämmältä, mutta nykyisyydessä hän on kosketusetäisyydellä. Koskinen on nyt vuoden verran valmentanut Huiman edustusjoukkuetta Divari B:ssä.

– Täällä näkyy pitkä koripallokulttuuri ja -historia. Koripalloilijoita on arvostettu vuosikymmeniä, eikä se ole kuollut mihinkään. Se motivoi nuoria pelaajia, kun ovat jonkin tason persoonia kaupungissa. Eivät he ole staroja, mutta jos pelaa nuorisomaajoukkueissa ja asenne on kunnossa, niin kyllä ihmiset kyselee kaupungilla kuulumisia, Koskinen kertoo.

Vajaan 20 000 asukkaan kaupungilla on ymmärrettävästi vähän potentiaalisia harrastajia kuhunkin ikäluokkaan, mutta niistä vähistä kaavitaan hämmentävän hyviä tuloksia.

– Ei täällä massoja ole, emmekä voi kangistua ikäluokkiin. Se on toiminut, että kolmenkin ikäluokan juniorit pelaa yhdessä. Pelaajat ovat myös tykänneet, kun ovat valmiita harjoittelemaan vanhempien kanssa, niin heillä on siihen mahdollisuus.

Junnuissa yhdistelmäjoukkueita muodostuu sekä Jyväskylän seudun että pohjanmaalaisten seurojen kanssa. Kun tähän soppaan vielä lisää Äänekoskella toimivan urheiluakatemian, joka treenaa kolmesta neljään kertaa viikossa koulupäivän keskellä, niin nuorelle pelaajalle kasvuympäristö koripalloilijaksi on ihanteellinen.

– Sen lisäksi juniorivalmentajat osaavat asiansa ja olemme onnistuneet pitämään koriksen aika edullisena, mikä mahdollistaa monilajisuuden. Koripallossa on mukana paljon pelaajia, jotka harrastaa kesällä joko jalkapalloa tai yleisurheilua, Koskinen lisää.

Junnut miesten seassa Divari B:ssä

Juuso Salmi oli päättyneellä kaudella Huiman edustusjoukkueen syöttöhai. Kuva: Ville Vuorinen.

Sekä Koivunen että Salmi ovat olleet kovassa koulussa nuoresta iästä lähtien. Molemmat ovat pelanneet vuotta tai kahta vanhempia pelaajia vastaan jo junioreina. Edustusjoukkueessa raavaiden miesten seassa molemmat ovat pelanneet isossa roolissa jo pari kautta.

– Kyllä miesten peleistä saa tärkeää oppia. Siellä on kokeneita ja fyysisempiä pelaajia, joille on tullut vuosien varrella pelisilmää ja -älyä. Se on vähän asettanut haasteita, Koivunen kertoo.

– Vanhemmilla pelaajilla on enemmän kokemusta ja ne osaa antaa neuvoja. Kaikki on paljon vahvempia, niin joutuu kamppaileen jokaisesta pallosta ja mikään ei ole helppoa, Salmi komppaa.

– Haluan kiittää vielä valmentajiani, jotka ovat päästäneet minut nuorena jo tarpeeksi koviin haasteisiin ja luottaneet minun kykyihin, Salmi lisää.

Sen minkä he häviävät voimassa, he korvaavat taidolla tai asenteella. Molemmat viihtyvät takakentällä, mutta Koivunen on enemmänkin taitava korintekijä, jonka erityisosaamista ovat kolmen pisteen heitot. Salmi taas rämäpäinen ajaja, joka on pelinrakentajan roolissa ottanut miesten joukkueen kapellimestarin roolin itselleen.

– Molempien pelinlukutaito, ennakointi ja fysiikka tekevät heistä myös erinomaisia puolustajia. Uskon, että puolustamisessa molemmat ovat maajoukkuetasolla parhaimmasta päästä, Koskinen kehuu kaksikkoa.

Koivunen oli päättyneellä kaudella Divari B:n kahdeksanneksi paras pistemies keräten 17,1 pisteensä vierelle 4,4 levypalloa ja 2,4 syöttöä ottelua kohden. Salmi taas oli sarjan kahdeksanneksi paras syöttäjä 4,0 ottelukohtaisella syötöllä, joiden kylkeen hän heitti 8,7 pistettä ja noukki 5,6 levypalloa.

Tulevalle kaudella Koivunen on siirtymässä JBA:han pelaamaan Divari A:ta, mutta Salmi jatkaa vielä Koskisen alaisuudessa Huiman edustusjoukkueessa.

Nuorten maajoukkueryhmän tähtäimessä PM-kisat Kisakalliossa

Kalle Koivunen suuntaa tulevaksi kaudeksi JBA:han. Kuva: Ville Vuorinen.

Kun Suomen mittakaavalla Huima näkyy tasaisesti valtakunnan sarjoissa, niin kansainvälisillä kentillä edustus poikapuolella ovat olleet lähivuosina olleet Salmi ja Koivunen.

Molemmat valittiin erityisen kesän erityiseen nuorten maajoukkueryhmään, jonne on kerätty maajoukkuevalmentajien näkökulman mukaan pelaajat, joilla on parhaat mahdollisuudet pelata aikuisten maajoukkueessa lähivuosina.

Nuorten maajoukkueryhmällä on nyt kaksi leiriä takana ja kolmas edessä ensi viikolla. Millaista siellä on ollut?

– Mun mielestä hyvä meininki ja päästy treenaamaan kovaa. Siellä on just kolmen ikäluokan parhaimmisto, niin pääsee kehittyyn, kun pelaa hyviä pelaajia vastaan, Salmi sanoo.

– Hyvä meno ollut. Vähän erilainen kesä kuin yleensä, koska on useampi ikäluokka samalla leirillä. Tietysti harmittaa, kun ei ole EM-kisoja tiedossa, mutta onneksi PM-kisat pidetään näillä näkymin, Koivunen kertoo.

Maajoukkuekesä saa arvoisensa päätöksen Pohjoismaiden mestaruuskisoilla elokuussa 2020 Kisakalliossa. Molemmat pelaajat ovat tyrkyllä ikäluokkiensa PM-edustuksiin. Eikä Huiman puolelta mahdolliset edustajat jää pelkästään poikiin: tyttöpuolella nuorten maajoukkueryhmään on valittu Pinja Paananen (’04).

Äänekoskelainen koripallo voi hyvin.

Teksti: Taneli Tuokko.

 
31.12.2019 13:51 Susijengi

2019 oli suomalaisen tyttökoripallon supervuosi

WU18-tyttöjen B-divisioonan EM-kulta, WU20-naisten B-divisioonan EM-hopea ja WU16- tyttöjen EM-kisojen 10. sija nostivat tyttöjuniorit Suomi-koriksen puheenaiheiksi vuodella 2019. Vuoden muita kohokohtia olivat mm. Lauri Markkasen näytöt Chicago Bullsissa, Antti Zittingin nimitys FIBA:n hallitukseen sekä Karhu Basketin ja Peli-Karhujen tuplamestaruudet.

23.4.2021 21:45 Miesten I divisioona B

Upea nousu siivitti Äänekosken Huiman Divisioona B:n mestaruuteen

Äänekosken Huima voitti Divisioona B:n mestaruuden, kun kolmannessa finaaliottelussa Huima esitteli huikean loppukirin, jonka avulla joukkue nousi 91-90 (37-49) -voittoon paikallisvastustajaan Kipinä Basketista.

19.4.2021 13:30 NCAA

Emerita Mashaire siirtyy tulevaksi kaudeksi Cincinnatin yliopiston vahvuuteen

HBA-Märskyssä kautensa päättänyt, Suomen nuorisomaajoukkueista tuttu Emerita Mashaire, 20, on sitoutunut Cincinnatin yliopistoon, jonne hän siirtyy tulevaksi kaudeksi. Leppävaaran Pyrinnön kasvatti pussitti HBA:lle naisten Korisliigassa 9,1 pistettä per ottelu.

16.3.2021 08:36 Susi All Star

Tyttöjen ja poikien SUSI All Stars -leirin ilmoittautuminen on avattu – seuravalmentajat ilmoittavat polulle pyrkivät pelaajat

SUSI All Stars on Koripalloliiton maajoukkueohjelman, Suden polun, ensimmäinen askelma. Tänä vuonna leiritykseen osallistuvat 2007–2008 syntyneet pelaajat. Seuravalmentajien tehtävänä on ilmoittaa Suden polulle pyrkivät pelaajansa SUSI All Star -leiritykseen 15.4. mennessä.

15.1.2021 17:00 Korisliiga

Sarjamääräyksiin muutoksia: Koripallon pääsarjoista ei putoa yksikään joukkue kauden 2020–21 päätteeksi

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on hyväksynyt aikuisten pääsarjaryhmän esitykset naisten Korisliigan, miesten I divisioona A ja B:n sekä naisten I divisioonan seurakokousten muutosehdotukset liittyen sarjasta putoamiseen.

7.12.2020 15:37 Sudenpennut

Nuorten maajoukkuevalmentajat valittu vuodelle 2021

Sudenpentujen valmentajat maajoukkuekesälle 2021 on valittu. Sudenpentujen valmennuksesta löytyy hieno jatkumo, jossa monet valmentajat ovat tuttuja nimiä jo aiemmilta maajoukkuevuosilta.

7.12.2020 15:00 Naisten Korisliiga

Pääsarjojen tulevien viikkojen otteluohjelma on varmistunut

Naisten Korisliigassa ja miesten sekä naisten divisioonissa pelataan otteluita kyseisenä ajanjaksona mutta ilman yleisöä.

20.11.2020 19:45 Korisliiga

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätösten vaikutukset aikuisten pääsarjoihin sekä eteläisen alueen sarjatoimintaan

Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Korisliiga ja muut pääsarjat jatkuvat pienin muutoksin, Eteläisellä alueella aikuisten harrastetoiminnassa, senioreiden SM-sarjoissa ja Unified-sarjoissa sarjatoiminta keskeytetään loppuvuodeksi.

14.10.2020 14:15 Koripalloliitto tiedottaa

Pääsarjat pyörähtäneet käyntiin – tehdään ottelutapahtumasta yhdessä turvallinen

Suomen Koripalloliitto on yhdessä pääsarjaseurojen sekä asiantuntijoiden kanssa valmistellut yhteisen toimintaohjeen, jonka avulla halutaan tehdä ottelutapahtumasta mahdollisimman turvallinen niin pelissä mukana oleville kuin katsojillekin.

13.10.2020 11:30 Korisliiga

Korisliigassa ja muissa koripallon pääsarjoissa katsojilta edellytetään jatkossa kasvomaskin käyttöä

Suomen Koripalloliitto on päättänyt tarkentaa ohjeistusta kasvomaskin käytöstä ottelutapahtumissa koronapandemian aikana.

13.10.2020 10:15 Miesten I divisioona B

Divisioona B pyörähtää käyntiin, Karkkilasta kajahtaa taas kerran

Divisioona B käynnistyy tällä viikolla ja viikonlopun jälkeen jokainen joukkue on saanut tulikasteensa kauteen 2020/21. Sarjaennakossa käydään alkavaa kautta lävitse piskuisen Karkkilan näkökulmasta asiantuntijanaan päävalmentaja Kimmo Tolvanen.

5.8.2020 21:45 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiaat pojat pääsivät maksamaan kalavelkoja Viro-maaotteluissa

Kisakallion Susi Training Centerissä pelatuissa Suomen poikamaajoukkueiden otteluissa 16-vuotiaat Sudenpennut pääsivät maksamaan kalavelkoja eiliseltä, mutta 18-vuotiaiden poikien maajoukkue hävisi virolaisille.

4.8.2020 21:03 Sudenpennut

Sudenpentujen Viro-maaottelut päittäin, Kisakalliossa nähtiin kaksi jännitysnäytelmää

Suomen poikamaajoukkueet pelasivat tänään tiistaina kaksi maaottelua Viroa vastaan Kisakallion Susi Training Centerissä. Ensimmäisessä ottelussa Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue hävisi etelänaapurille, mutta Suomen 18-vuotiaat Sudenpennut nappasi voiton nimiinsä.

3.8.2020 10:00 Korisliiga

Ruudusta pääsarjakoriksen uusi koti – Koripalloliitto ja Nelonen Media solmivat mittavan mediakumppanuuden

Korisliiga ja kaikki muut suomalaisen aikuiskoripallon pääsarjat siirtyvät Nelonen Median omistamaan Ruutuun monivuotisella sopimuksella.

3.8.2020 08:55 Sudenpennut

Sudenpennut valmiina kohtaamaan Viron, SolidSport näyttää ottelut

Suomen 16- ja 18-vuotiaiden poikien maajoukkueet tiistaina ja keskiviikkona pelattaviin Viro-otteluihin on valittu. Ottelut pelataan suljetuin ovin, mutta pelit näytetään SolidSportilla live-lähetyksinä.

27.7.2020 10:00 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan sekä miesten ja naisten I divisioonien otteluohjelmat julkaistu kaudelle 2020-21

Naisten Korisliigan ja naisten sekä miesten I divisioonien otteluohjelmat kaudelle 2020-21 on julkaistu. Naisten Korisliiga käynnistyy 8.10. Sekä naisten että miesten divisioonat starttaavat lokakuun puolessa välissä.

22.7.2020 08:53 Sudenpennut

Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

16.7.2020 09:04 Nuorten PM-kilpailut

Nuorten PM-kisat peruutettu toistaiseksi, pojille korvaavat Viro-ottelut

18- ja 16-vuotiaiden nuorten Pohjoismaiden mestaruuskisat on peruutettu elokuulta. Poikien puolella PM-kisojen tilalla järjestetään maaotteluita Viroa vastaan.

14.7.2020 13:02 WU18

Henriikka Vähäuski on kypsynyt Kouvottarissa rymisteleväksi aikuispelaajaksi

Nuorten maajoukkueryhmässä kesän viettävä Henriikka Vähäuski, 18, on kasvanut kontakteja välttelevästä junioripelaajasta rymisteleväksi naisten Korisliiga-sentteriksi. Vähäuski on malliesimerkki Kouvojen lähivuosien panostuksesta nais- ja tyttökoripalloon.

30.6.2020 09:43 Nuorten PM-kilpailut

Nuorten PM-kisat pelataan elokuussa Kisakalliossa neljän maan voimin

Alle 16- ja 18-vuotiaiden nuorten Pohjoismaiden mestaruudet ratkotaan Kisakalliossa, Lohjalla 4.-7.8.2020. Nelipäiväisten PM-kisojen osallistujina nähdään Suomen lisäksi Tanska, Islanti ja Viro.

Näytä lisää vastaavia