Kalle Koivunen ja Juuso Salmi edustavat Äänekosken Huiman uutta koripallosukupolvea

2.7.2020 08:36 Äänekosken Huimalla on takanaan rikas koripallohistoria ja edessään valoisa tulevaisuus. Uuden sukupolven edustajat kesän 2020 nuorten maajoukkueryhmässä ovat Kalle Koivunen ja Juuso Salmi.

Kalle Koivunen (vas.) ja Juuso Salmi (oik.) ovat Äänekosken Huiman edustus poikien nuorten maajoukkueryhmässä. Kuva: Ville Vuorinen.

Kun alkaa listaamaan suomalaisia paikkakuntia, jotka syvähengittävät koripalloa, niin Äänekoskea ei voi jättää pois listalta. Miesten puolella historia sikiää huippunimiä, jotka ovat tuttuja jokaiselle kotimaiselle koripalloentusiastille: Jouko Heikkinen, Kalevi Pietikäinen, Jyri Lehtonen, Toni Ilmonen, Sami Lehtoranta ja Antti Kanervo vain muutamia mainiten.

Huiman juniorimylly vain jatkaa jauhamistaan ja jälleen on nousemassa uusi sukupolvi, joka muistuttaa Äänekosken paikasta suomalaisella koripallokartalla. Sukupolven kärkiedustajiin kuuluvat Kalle Koivunen (’02) ja Juuso Salmi (’04).

Pitkänlinjan valmentaja Tommi Koskinen on nähnyt äänekoskelaisen koripallon menneisyyden etäämmältä, mutta nykyisyydessä hän on kosketusetäisyydellä. Koskinen on nyt vuoden verran valmentanut Huiman edustusjoukkuetta Divari B:ssä.

– Täällä näkyy pitkä koripallokulttuuri ja -historia. Koripalloilijoita on arvostettu vuosikymmeniä, eikä se ole kuollut mihinkään. Se motivoi nuoria pelaajia, kun ovat jonkin tason persoonia kaupungissa. Eivät he ole staroja, mutta jos pelaa nuorisomaajoukkueissa ja asenne on kunnossa, niin kyllä ihmiset kyselee kaupungilla kuulumisia, Koskinen kertoo.

Vajaan 20 000 asukkaan kaupungilla on ymmärrettävästi vähän potentiaalisia harrastajia kuhunkin ikäluokkaan, mutta niistä vähistä kaavitaan hämmentävän hyviä tuloksia.

– Ei täällä massoja ole, emmekä voi kangistua ikäluokkiin. Se on toiminut, että kolmenkin ikäluokan juniorit pelaa yhdessä. Pelaajat ovat myös tykänneet, kun ovat valmiita harjoittelemaan vanhempien kanssa, niin heillä on siihen mahdollisuus.

Junnuissa yhdistelmäjoukkueita muodostuu sekä Jyväskylän seudun että pohjanmaalaisten seurojen kanssa. Kun tähän soppaan vielä lisää Äänekoskella toimivan urheiluakatemian, joka treenaa kolmesta neljään kertaa viikossa koulupäivän keskellä, niin nuorelle pelaajalle kasvuympäristö koripalloilijaksi on ihanteellinen.

– Sen lisäksi juniorivalmentajat osaavat asiansa ja olemme onnistuneet pitämään koriksen aika edullisena, mikä mahdollistaa monilajisuuden. Koripallossa on mukana paljon pelaajia, jotka harrastaa kesällä joko jalkapalloa tai yleisurheilua, Koskinen lisää.

Junnut miesten seassa Divari B:ssä

Juuso Salmi oli päättyneellä kaudella Huiman edustusjoukkueen syöttöhai. Kuva: Ville Vuorinen.

Sekä Koivunen että Salmi ovat olleet kovassa koulussa nuoresta iästä lähtien. Molemmat ovat pelanneet vuotta tai kahta vanhempia pelaajia vastaan jo junioreina. Edustusjoukkueessa raavaiden miesten seassa molemmat ovat pelanneet isossa roolissa jo pari kautta.

– Kyllä miesten peleistä saa tärkeää oppia. Siellä on kokeneita ja fyysisempiä pelaajia, joille on tullut vuosien varrella pelisilmää ja -älyä. Se on vähän asettanut haasteita, Koivunen kertoo.

– Vanhemmilla pelaajilla on enemmän kokemusta ja ne osaa antaa neuvoja. Kaikki on paljon vahvempia, niin joutuu kamppaileen jokaisesta pallosta ja mikään ei ole helppoa, Salmi komppaa.

– Haluan kiittää vielä valmentajiani, jotka ovat päästäneet minut nuorena jo tarpeeksi koviin haasteisiin ja luottaneet minun kykyihin, Salmi lisää.

Sen minkä he häviävät voimassa, he korvaavat taidolla tai asenteella. Molemmat viihtyvät takakentällä, mutta Koivunen on enemmänkin taitava korintekijä, jonka erityisosaamista ovat kolmen pisteen heitot. Salmi taas rämäpäinen ajaja, joka on pelinrakentajan roolissa ottanut miesten joukkueen kapellimestarin roolin itselleen.

– Molempien pelinlukutaito, ennakointi ja fysiikka tekevät heistä myös erinomaisia puolustajia. Uskon, että puolustamisessa molemmat ovat maajoukkuetasolla parhaimmasta päästä, Koskinen kehuu kaksikkoa.

Koivunen oli päättyneellä kaudella Divari B:n kahdeksanneksi paras pistemies keräten 17,1 pisteensä vierelle 4,4 levypalloa ja 2,4 syöttöä ottelua kohden. Salmi taas oli sarjan kahdeksanneksi paras syöttäjä 4,0 ottelukohtaisella syötöllä, joiden kylkeen hän heitti 8,7 pistettä ja noukki 5,6 levypalloa.

Tulevalle kaudella Koivunen on siirtymässä JBA:han pelaamaan Divari A:ta, mutta Salmi jatkaa vielä Koskisen alaisuudessa Huiman edustusjoukkueessa.

Nuorten maajoukkueryhmän tähtäimessä PM-kisat Kisakalliossa

Kalle Koivunen suuntaa tulevaksi kaudeksi JBA:han. Kuva: Ville Vuorinen.

Kun Suomen mittakaavalla Huima näkyy tasaisesti valtakunnan sarjoissa, niin kansainvälisillä kentillä edustus poikapuolella ovat olleet lähivuosina olleet Salmi ja Koivunen.

Molemmat valittiin erityisen kesän erityiseen nuorten maajoukkueryhmään, jonne on kerätty maajoukkuevalmentajien näkökulman mukaan pelaajat, joilla on parhaat mahdollisuudet pelata aikuisten maajoukkueessa lähivuosina.

Nuorten maajoukkueryhmällä on nyt kaksi leiriä takana ja kolmas edessä ensi viikolla. Millaista siellä on ollut?

– Mun mielestä hyvä meininki ja päästy treenaamaan kovaa. Siellä on just kolmen ikäluokan parhaimmisto, niin pääsee kehittyyn, kun pelaa hyviä pelaajia vastaan, Salmi sanoo.

– Hyvä meno ollut. Vähän erilainen kesä kuin yleensä, koska on useampi ikäluokka samalla leirillä. Tietysti harmittaa, kun ei ole EM-kisoja tiedossa, mutta onneksi PM-kisat pidetään näillä näkymin, Koivunen kertoo.

Maajoukkuekesä saa arvoisensa päätöksen Pohjoismaiden mestaruuskisoilla elokuussa 2020 Kisakalliossa. Molemmat pelaajat ovat tyrkyllä ikäluokkiensa PM-edustuksiin. Eikä Huiman puolelta mahdolliset edustajat jää pelkästään poikiin: tyttöpuolella nuorten maajoukkueryhmään on valittu Pinja Paananen (’04).

Äänekoskelainen koripallo voi hyvin.

Teksti: Taneli Tuokko.

 
31.12.2019 13:51 Susijengi

2019 oli suomalaisen tyttökoripallon supervuosi

WU18-tyttöjen B-divisioonan EM-kulta, WU20-naisten B-divisioonan EM-hopea ja WU16- tyttöjen EM-kisojen 10. sija nostivat tyttöjuniorit Suomi-koriksen puheenaiheiksi vuodella 2019. Vuoden muita kohokohtia olivat mm. Lauri Markkasen näytöt Chicago Bullsissa, Antti Zittingin nimitys FIBA:n hallitukseen sekä Karhu Basketin ja Peli-Karhujen tuplamestaruudet.

5.8.2020 21:45 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiaat pojat pääsivät maksamaan kalavelkoja Viro-maaotteluissa

Kisakallion Susi Training Centerissä pelatuissa Suomen poikamaajoukkueiden otteluissa 16-vuotiaat Sudenpennut pääsivät maksamaan kalavelkoja eiliseltä, mutta 18-vuotiaiden poikien maajoukkue hävisi virolaisille.

4.8.2020 21:03 Sudenpennut

Sudenpentujen Viro-maaottelut päittäin, Kisakalliossa nähtiin kaksi jännitysnäytelmää

Suomen poikamaajoukkueet pelasivat tänään tiistaina kaksi maaottelua Viroa vastaan Kisakallion Susi Training Centerissä. Ensimmäisessä ottelussa Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue hävisi etelänaapurille, mutta Suomen 18-vuotiaat Sudenpennut nappasi voiton nimiinsä.

3.8.2020 10:00 Korisliiga

Ruudusta pääsarjakoriksen uusi koti – Koripalloliitto ja Nelonen Media solmivat mittavan mediakumppanuuden

Korisliiga ja kaikki muut suomalaisen aikuiskoripallon pääsarjat siirtyvät Nelonen Median omistamaan Ruutuun monivuotisella sopimuksella.

3.8.2020 08:55 Sudenpennut

Sudenpennut valmiina kohtaamaan Viron, SolidSport näyttää ottelut

Suomen 16- ja 18-vuotiaiden poikien maajoukkueet tiistaina ja keskiviikkona pelattaviin Viro-otteluihin on valittu. Ottelut pelataan suljetuin ovin, mutta pelit näytetään SolidSportilla live-lähetyksinä.

27.7.2020 10:00 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan sekä miesten ja naisten I divisioonien otteluohjelmat julkaistu kaudelle 2020-21

Naisten Korisliigan ja naisten sekä miesten I divisioonien otteluohjelmat kaudelle 2020-21 on julkaistu. Naisten Korisliiga käynnistyy 8.10. Sekä naisten että miesten divisioonat starttaavat lokakuun puolessa välissä.

22.7.2020 08:53 Sudenpennut

Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

16.7.2020 09:04 Nuorten PM-kilpailut

Nuorten PM-kisat peruutettu toistaiseksi, pojille korvaavat Viro-ottelut

18- ja 16-vuotiaiden nuorten Pohjoismaiden mestaruuskisat on peruutettu elokuulta. Poikien puolella PM-kisojen tilalla järjestetään maaotteluita Viroa vastaan.

14.7.2020 13:02 WU18

Henriikka Vähäuski on kypsynyt Kouvottarissa rymisteleväksi aikuispelaajaksi

Nuorten maajoukkueryhmässä kesän viettävä Henriikka Vähäuski, 18, on kasvanut kontakteja välttelevästä junioripelaajasta rymisteleväksi naisten Korisliiga-sentteriksi. Vähäuski on malliesimerkki Kouvojen lähivuosien panostuksesta nais- ja tyttökoripalloon.

30.6.2020 09:43 Nuorten PM-kilpailut

Nuorten PM-kisat pelataan elokuussa Kisakalliossa neljän maan voimin

Alle 16- ja 18-vuotiaiden nuorten Pohjoismaiden mestaruudet ratkotaan Kisakalliossa, Lohjalla 4.-7.8.2020. Nelipäiväisten PM-kisojen osallistujina nähdään Suomen lisäksi Tanska, Islanti ja Viro.

24.6.2020 09:41 Sudenpennut

Emilia Klemetti on Rovaniemen tyttökoripallon tienraivaaja

Emilia Klemetti, 17, on Rovaniemen NMKY:n seurahistorian toinen tyttöpelaaja, joka on päässyt pelaamaan Suomen nuorisomaajoukkueissa. Klemetti kuuluu tänä kesänä nuorten maajoukkueryhmään.

16.6.2020 18:45 Korisliiga

Korisliigojen sarjalisenssit kaudelle 2020-21 myönnetty

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2020-21. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

22.5.2020 12:00 Sudenpennut

Nuorten maajoukkueohjelmaa päivitetty kesälle 2020

Suomen koripallonuorten maajoukkueohjelmaa on päivitetty kesälle 2020. Kesän harjoitteluryhmät ovat muuttuneet totutusta U15-U20-ikäluokkamaajoukkueista.

8.4.2020 15:03 Sudenpennut

FIBA peruutti nuorten EM-turnaukset kesältä 2020

Kansainvälinen koripalloliitto (FIBA) ilmoitti keskiviikkona 8.4.2020, ettei koripallon nuorten EM-kilpailuja järjestetä kesällä 2020 koronaviruksen (COVID-19) takia.

19.3.2020 18:32 Korisliiga

Koripallon kilpailukauden lopettamistoimista päätetty

Suomen Koripalloliiton sarjoissa pelataan yli 12.000 ottelua vuosittain ”Stadista Sallaan”. Sarjakaudet päättyivät viime viikolla ennenaikaisesti koronavirusepidemian takia. Suomen Koripalloliiton hallitus on etäkokouksessaan päättänyt sarjakauden päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä.

13.3.2020 17:30 Korisliiga

Myös miesten ja naisten Korisliiga- ja divisioonakaudet päätökseen

Suomen Koripalloliitto on perjantaina 13.3.2020 päättänyt lopettaa myös miesten ja naisten Korisliigojen ja I divisioonien pelikaudet koronaviruksen (COVID-19) takia.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

9.3.2020 08:42 Susi All Star

Tyttöjen ja poikien SUSI All Stars -leirin ilmoittautuminen nyt avoinna, pojat pilotoivat uutta leiritysmallia

SUSI All Stars on Koripalloliiton maajoukkueohjelman, Suden polun, ensimmäinen askelma. Tänä vuonna leiritykseen osallistuvat 2006-2007 syntyneet pelaajat. Poikien leiritys uudistuu tulevaksi kesäksi ja toimii pilottihankkeena. Poikien leirien ajankohdat ja paikat ovat tarkentuneet kesäkuun ensimmäisten leirien osalta.

14.1.2020 09:00 Susijengi

Aviasta Suomen koripallomaajoukkueiden uusi varustekumppani monivuotisella sopimuksella

Yhdysvaltalainen urheiluvaatemerkki Avia vaatettaa jatkossa kaikki Suomen koripallomaajoukkueet. Avia saapui vuoden alusta yksinoikeudella K-Citymarketeihin, jonka valikoimista löytyy jatkossa Susijengin fanituotteita.

10.1.2020 17:42 Miesten I divisioona B

Miesten Divari-B etenee Tapiolan Hongan komennossa

Miesten I divisioona B on hyvässä vauhdissa ja sarjan piikkipaikkaa hallitsee pelkkiä voittoja kahminut Tapiolan Honka. Muutaman pisteen päässä kärkkyvät Raholan Pyrkivä sekä PeU-Basket.

Näytä lisää vastaavia