Käsitys yhteiskuntavastuusta rohkaisi Susijengi-kapteeni Shawn Huffin kuntavaaliehdokkaksi

12.12.2020 12:12 Ranskan EM-kisoissa 2015 Susijengiä edustanut Ville Kaunisto (kok) käynnisti poliittisen uransa ryminällä kohoamalla Kouvolan kaupunginvaltuuston kautta eduskuntaan. Seuraavana susijengiläisenä politiikkaan on ehdolla Torpan Poikien kasvatti ja viisivuotinen susikapteeni Shawn Huff, 36, joka pyrkii Helsingin kaupunginvaltuustoon vihreiden listoilta.

Susikapteeni Shawn Huff hakee Helsingin kaupunginvaltuustoon keväällä 2021. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi

Huff kertoo olleensa kiinnostunut politiikasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta jo parikymppisenä. Varsinaisen oivalluksen politiikan suomista mahdollisuuksista hän sai heinäkuussa 2015, kun Susijengi kohosi Helsingin Kansalaistorin Meillä on unelma -mielenosoituksessa lavalle.

Pitkäaikainen susikapteeni Hanno Möttölä oli lyönyt tossut naulaan vuotta aiemmin, Espanjan vuoden 2014 MM-kisojen jälkeen. Kapteeninnauhan peri Huff, joka sai kapteenin tulikasteensa mikrofoni kädessä kymmenen tuhannen ihmisen edessä.

- Vaikka olen koko ikäni esiintynyt matseissa tuhansille ihmisille ja puhunut medialle suorissa tv-lähetyksissä, ihan pelkästä jännityksen määrästä lavalle astuessa huomasi, miten merkittävä hetki se oli mulle, Huff kertoo.

- Tuntui tärkeältä käyttää annettua ääntä mahdollisuuteen puhua isolle yleisölle tärkeiden asioiden puolesta. Olen palannut siihen hetkeen itsetutkiskelun merkeissä monta kertaa myöhemmin ja huomannut sen kasvattaneen mussa halua vaikuttaa asioihin. Se on iso syy siihen, miksi lähdin ehdolle kunnallispolitiikkaan.

”Itä-Helsingin pormestari”

Huff, jos joku, on kylmän sodan jälkeisen EU-Suomen edustaja.

Amerikkalaisen isän ja suomalaisen äidin poika asui lapsuutensa ja nuoruutensa 1980- ja 90-lukujen Itä-Helsingissä ja lähti 2000-luvun alun hiljalleen kansainvälistyvästä Nokia-Suomesta ensiksi neljäksi vuodeksi Valparaison yliopistoon Yhdysvaltoihin ja sieltä yhdeksitoista vuodeksi ammattilaiskoripalloilijaksi Kreikkaan, Italiaan, Ranskaan ja Saksaan. Seurajoukkuevuosiensa ohessa Huff on edustanut Suomea miesten maajoukkuetasolla kohta 17 vuotta.

Huff palasi pitkältä ulkomaankomennukselta perheineen Helsinkiin syksyllä 2019, jolloin hän solmi kolmivuotisen sopimuksen Helsinki Seagullsin kanssa. Vaikka Huffin sopimuksen toinen vuosi on vasta käynnissä, hänen katseensa on jo osittain peliuran jälkeisessä ajassa.

- Kapteenin tehtävä on yhdenlainen edustusrooli, joka on osaltaan antanut mulle uskallusta käyttää ääntäni. Etenkin Suomeen paluun jälkeen mulla on voimistunut ajatus siitä, että mun pitäisi hyödyntää näkyvää asemaani, kansainvälistä kokemustani ja näkemyksiäni hyödykseni. 

Helsingin metroradan itäpäässä, Vuosaaressa, asuva Huff identifioituu Helsingin vaalikartalla ennen kaikkea pääkaupungin kansanvälisimmän ja samalla tulorajoiltaan jyrkimmän alueen, Itä-Helsingin, asioiden ajajaksi.

- Ihmisoikeusasiat ja niiden edistäminen on aina ollut mulle tärkeitä. Siihen liittyy olennaisesti se, että haluaisin madaltaa lasten ja nuorten kynnystä päästä mukaan urheiluseurojen toimintaan. Harrastaminen ei voi jäädä kulkuvälineistä tai rahasta kiinni, hän kertoo.

- Itä-Helsinki on puolestaan perinteisesti aliedustettu alue kaupunginvaltuustossa. Tilanne kaipaa kipeästi muutosta. Itä on tosi iso alue, jolla on tilaa kasvaa. Paikallisten kanssa jutellessani joka kerta yllätyn siitä, mitä kaikkea sellaista idässä on meneillään, mistä ei välttämättä kantakaupungissa edes tiedetä.

Kansainvälistä oppia paikalliselle tasolle

Huff kuuluu ikäpolveen, joka on varttunut 1900-luvun jälkipuoliskon ”sodanjälkeisessä Suomessa” ja nähnyt omakohtaisesti Suomen kehittyvän länsivallaksi länsivaltojen joukkoon. Tässä kehityskulussa aivan omanlaisensa asema on Helsingillä, joka on asemoitunut ketterästi osaksi Pohjois-Euroopan merkittävien kaupan ja talouden keskuksia.

Huff uskoo, että hänen koripallosta juurensa juontavat kokemuksensa kansainvälisiltä pelikentiltä ovat kartuttaneet hänessä ymmärrystä maailmasta ja sen kehityssuunnista.

- Ennen kaikkea oon koripalloilijana kuudessa maassa oppinut kansainvälisessä ympäristössä toimimista ja yhteistyön tärkeyttä; sitä, että erilaiset ihmiset ymmärtää toisiaan ja osaa työskennellä yhdessä. Pienenevässä maailmassa se on koko ajan tärkeämpää, Huff pohtii.

- Suomi on tosi hyvä maa elää ja olla. Viidentoista ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen oon ollut vain tosi hyvilläni siitä, miten hyvin asiat täällä on. Me suomalaiset ollaan tosi kriittisiä maatamme kohtaan, mutta kritiikissä on myös muutoksen siemen. Maailmaa on helpompi kehittää, jos ei tyydy vanhaan.

Ensi kevään kuntavaaleissa Huff näkee valtavasti mahdollisuuksia. Helsinki ja muu Suomi on tuolloin astumassa vähitellen koronaviruksen jälkeiseen aikaan. Taitekohdat ovat muutoksille otollista aikaa.

- Koronan taltuttaminen on kaikkien päätoive ja -prioriteetti juuri nyt. Sen jälkeen on käytävä viipymättä kiinni muun muassa niihin ongelmiin, joita korona on voimistanut. Nuoriso- ja sosiaalityö on tässä ainakin ihan avainasemassa.

Kuntavaalit järjestetään 18. huhtikuuta 2021.

 

Henkilöt

 
7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

28.11.2021 12:04 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja”

Panokset ovat sunnuntai-iltana huipussaan, kun MM-karsintojen C-lohkon voitottomat joukkueet Susijengi ja Kroatia kohtaavat Espoo Metro Areenalla. Pallollisia pelaajia koko kentän paineella vartioivan Kroatian puristuksessa paljon vartijana on Susijengin kosovolaistaustainen pelinrakentaja Edon Maxhuni, 23, jolle Kroatia-koris on hyvin tuttua.

26.11.2021 11:10 Susijengi

Kapteeni Huff: ”Otetaan oppi eilisestä ja suunnataan katseet sunnuntaihin”

Susijengin MM-karsintataival kohti syyskesän 2023 MM-kisoja sai karvaan startin myöhään torstai-iltana, kun jääkylmästä heittopäivästä kärsinyt jengi taipui Ruotsille lukemin 72–62 (31–19). Urallaan kaiken nähnyt susikapteeni Shawn Huff, 37, kertoo joukkueen ammentavan kaiken opin avausottelusta ja saapuvan entistä ehompana sunnuntain Kroatia-kotipeliin.

23.11.2021 12:40 Susijengi

Topias Palmi: ”Kun juna lähtee oikeaan suuntaan, meitä on vaikea pysäyttää”

Puoli vuotta on pitkä aika odottaa. Italian kivikovassa Serie A:ssa ja Susijengissä vahvoja näyttöjä viime vuosina antanut Topias Palmi, 27, joutui viettämään puolivuotisen parkettien ulkopuolella koronaviruksen jälkitaudin vuoksi. Alkaviin karsintoihin Tampereen Pyrinnön heittäjä-ässä lähtee ylpeydellä ja nälkäisin mielin.

22.11.2021 10:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Suomi-Ruotsi-otteluissa on aina spesiaalitunnetta”

Susijengin karsinnat kohti syyskesän 2023 MM-kisoja alkavat tällä viikolla, kun joukkue kohtaa torstaina täpötäydessä Tukholman Globenissa Ruotsin ja sunnuntaina kotipesässään Espoo Metro Areenalla Kroatian. Jengin veteraanikööriin lukeutuva Sasu Salin, 30, ammentaa karsinnat avaavaan Ruotsi-peliin motivaatiota nuorten PM-kisoista ja Espanjan liigasta.

19.11.2021 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä viihtynyt Romaniassa – ”Täällä on kiva pelata”

Ilari Seppälä, 28 aloitti kolmannen vuotensa ulkomailla tehtyään sopimuksen romanialaisen Arges Pitestin kanssa. Pienen loukkaantumisen jälkeen Susijengin MM-karsintajoukkueeseen valittu Seppälä on päässyt jälleen tositoimiin.

22.10.2021 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi lähti hakemaan uusia haasteita Belgiasta – ”Uskomattoman paljon lisää motivaatiota”

Viime kauden päätteeksi Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, koki kauden jälkeen, että on aika kokeilla jotain uutta. Järvi teki jo alkukesästä sopimuksen belgialaisen Phoenix Brysselin kanssa ja siirtyi ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaan kentille.

15.10.2021 13:14 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni nauttii suuresta roolista – ”Olen tottunut siihen”

Edon Maxhuni, 23, johdatti Pärnun viime kaudella Viron liigan hopealle ja täksi kaudeksi hän siirtyi Hollannin viime kauden hopeajoukkue Heroes Den Boschin joukkueeseen. Maxhuni on ottanut alkukaudesta heti ison ja johtavan roolin joukkueessa.

8.10.2021 13:08 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen saanut jo oppia ammattilaisuransa alkutaipaleella – ”Tein urani kannalta oikean ratkaisun”

Mikael Jantunen, 21, jätti USA:n yliopistokentät taakseen kahden vuoden jälkeen ja otti ensimmäisen askeleen ammattilaisurallaan tehtyään sopimuksen Belgian hallitsevan mestari Filou Oostenden kanssa. Jantunen on ollut tyytyväinen kauden alkuun.

1.10.2021 12:28 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla uusi pelipaikka täksi kaudeksi – ”Peli muuttuu ja täytyy muuttua sen mukana”

Alexander Madsen aloittaa Latvian mestari VEF Riiassa kolmannen kautensa. Vielä viime kaudella nelos- ja vitospaikan välillä sukkuloinut Madsen lähtee kauteen nyt selkeänä sentterinä.

25.9.2021 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Aatu Kivimäki ei pelkää vahvistuksen paineita – ”Sitä on tultu hakemaankin”

Aatu Kivimäki, 24, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille tänä kesänä, kun hän siirtyi Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin riveihin. Kivimäkeä odottaa iso rooli Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin valmentamassa joukkueessa.

17.9.2021 17:26 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen lähtee ennakkoluulottomasti Espanjan valloitukseen

Elias Valtonen otti ison hyppäyksen urallaan, kun hän teki kesällä kolmivuotisen sopimuksen kivikovassa Espanjan liigassa pelaavan Manresan kanssa. Valtonen on osoittanut harjoitusotteluissa olevansa valmis tulevaan haasteeseen.

11.9.2021 10:45 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin haluaa palkintokaappiinsa täytettä – ”Olisi hieno päästä voittamaan jotain”

Sasu Salin pelasi viime kaudella yhden uransa parhaimmista kausista ja pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan Espanjan liigan välierien tunnelmaa. Tällä kaudella Salin haluaa voittaa jotain ja ensimmäisen kerran siihen on mahdollisuus jo viikonloppuna.

5.8.2021 10:48 Susijengi

Petteri Koponen: ”Odotan vesi kielellä MM-karsintoja ja EM-kisoja”

Susijengin 2010-luvun keulakuva Petteri Koponen on esiintynyt viime vuosina maajoukkuepaidassa vain harvakseltaan Euroliigan ja Euroopan MM- ja EM-karsinta-aikataulujen päällekkäisyyksien johdosta. Marraskuussa alkavissa MM-karsinnoissa asia on kuitenkin toisin ja ”Kenraali Koposella” tulee olemaan merkittävä rooli.

28.7.2021 10:26 Susijengi

Luukas Vaara: ”Ihan tänne asti en uskaltanut itseäni unelmoida”

Susijengin kesän 2021 merkittävimpiin nousijoihin ja yllätyspelaajiin on lukeutunut viime vuodet HBA-Märskyssä pelannut ja harjoitellut Lahti Basketball Junioreiden kasvatti Luukas Vaara, 20. Kimmoisa ja nopea 206-senttinen Vaara on päässyt pelaamaan vahvuuksillaan ja viime kaudella otetut kehitysaskeleet näkyvät nyt miesten maajoukkuetasolla.

27.7.2021 16:15 Susijengi

Roope Ahonen: ”Koen kehittyneeni kolmessa vuodessa tosi paljon”

Susijengi on saanut vahvuuteensa tervetulleen paluumuuttajan, kun Salon Vilppaan kasvatti ja tuore Espanjan kakkosliigan mestari Roope Ahonen, 31, on vetänyt susipaidan ylleen kolmen vuoden tauon jälkeen. Kuin varkain eurokenttien konkariksi varttunut Ahonen kertoo palavansa halusta tuoda taitonsa ja kokemuksensa maajoukkueen käyttöön.

5.7.2021 14:36 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaispelaajilla haastavat kaudet Ranskassa

Ranskan pelikentillä nähtiin menneellä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa. ProB:ssä Ilari Seppälä ja Henri Kantonen pelasivat Aix-Mauriennen riveissä ja Carl Lindbom pelasi samassa sarjassa Antibes Sharksin joukkueessa. NM1:ssä Marius van Andringa vietti kauden Lorientin paidassa.

4.7.2021 10:28 Susijengi

Korisliigan MVP Okko Järvi Susijengissä: ”Taktiset puolet ja kokemus on mun valttikortteja”

Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuva Okko Järvi on kuulunut jo puolen vuosikymmenen aikana Korisliigan kirkkaimpiin tähtiin, mistä osoituksena mm. kevään 2021 arvokkaimman pelaajan palkinto. Uusi virstanpylväs Järven, 25, uralla on vuorossa ensi viikolla, kun hän matkustaa Susijengin kanssa kansainväliseen turnaukseen Okinawalle.

2.7.2021 10:11 Susijengi

Olivier Nkamhoua: ”Tässä on sellainen jengi, mistä meitsi tykkää”

Susijengin kesän 2021 uusien kasvojen joukkoon lukeutuu myös neljä vuotta sitten Helsingistä maailmalle lähtenyt, viimeiset kaksi kautta Tennesseen huippuyliopistoa NCAA-liigassa edustanut 203-senttinen ja 21-vuotias Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, joka tuo jengiin urheilullisuutta, kovuutta, monipuolisuutta ja intohimoa.

30.6.2021 09:38 Susijengi

Susitulokas Jacob Grandison: ”Voittaminen on tärkeintä!”

Susijengi on saanut kesäkuussa riveihinsä tukun mielenkiintoisia uusia vahvistuksia, joista kalifornialaislähtöistä, Illinoisin yliopistoa NCAA-liigassa edustavaa Jacob Grandisonia, 23, on syytä pitää tarkalla silmällä. 198-senttinen Grandison kuvailee itseään ennen kaikkea voitonhaluiseksi joukkuepelaajaksi.

Näytä lisää vastaavia