Kataja otti kiinnityksen EuroChallengen jatkopaikkaan

4.12.2012 21:43 Joensuun Kataja joutuu jännittämään paikkaansa EuroChallengen 16 parhaan joukossa vielä ensi viikolla. Kuuden pisteen voitto kyproslaisesta Keravnos Nikosiasta olisi varmistanut Katajan jatkopaikan, mutta voitto irtosi joensuulaisille ”vain” viidellä pisteellä 71–66 (39–38). Katajan jatkopaikka on silti äärimmäisen lähellä joensuulaisjoukkueen kaikkien otteluiden yhteenlasketun korisuhteen ansiosta.

Jerald Fieldsin Kataja taisteli jalkansa EuroChallengen jatkosarjan oven väliin.

Jonte Flowers ja Kataja päättävät EuroChallengen alkusarjataipaleensa ensi viikolla Venäjällä. Kuvat: Ville Vuorinen.

Kun loppusummeri oli soinut Joensuun Areenalla ja tulostaululla komeilivat Katajan viiden pisteen voittolukemat, oli moni katsoja hämillään – miten tästä edetään?

Kataja siirtyi EuroChallengen B-lohkon sarjataulukossa Keravnosin edelle hankittuaan kolmannen voittonsa viidennessä ottelussaan. Katajan ja kyproslaisjoukkueen jatkopaikka selvitetäänkin korkeamman tason matematiikalla. 

 

Jos Kataja voittaa ensi viikolla vierasottelussa toistaiseksi tappiottomana EuroChallengea pelanneen väkivahvan Krasnie Krilija Samaran, ovat joensuulaiset varmasti 16 parhaan joukossa. Jos taas Kataja häviää Samaralle ja Keravnos voittaa lohkojumboksi jäävän Ploiestin, ovat Keravnos ja Kataja tasapisteissä.

 

Koska Kataja ja Keravnos ovat voittaneet toisensa kumpikin kertaalleen viidellä pisteellä, ratkaistaan jatkopaikka tasavoitoissa olevien joukkueiden välillä kaikkien otteluiden korisuhteella. Katajan piste-ero on tällä hetkellä turvallinen +27 ja Keravnosin -25, joten Kataja voi menettää jatkopaikkansa käytännössä vain silloin, jos joensuulaiset kärsivät murskatappion Venäjällä ja Keravnos aiheuttaa Romaniassa murskatappion Ploiestille.

 

– Pakko oli tuulettaa, kun summeri soi. Viiden pisteen voitto oli varmaankin paras mahdollinen tulos, joka meillä tänä iltana oli otettavissa. Kävimme jo sillassa, mutta kasasimme rivimme lopussa hienosti, Katajan päävalmentaja Jukka Toijala totesi helpottuneena.

 

Keravnos oli ratkaista, Katajan kantti piti

 

Kuten Toijala totesi, äärimmäisen tasainen peli näytti ratkeavan kyproslaisten hyväksi runsaat kaksi minuuttia ennen loppua, kun Keravnosin Lawrence Kinnard donkkasi joukkueensa 62–66-johtoon pakottaen Katajan aikalisälle. Tuossa tilanteessa Katajalla oli käytännössä yhdeksän pisteen rako kiinni kurottavanaan viimeisen kahden minuutin aikana.

 

Katajan seuraavassa hyökkäyksessä Petri Virtanen saalisti kuitenkin itselleen kolme vapaaheittoa ja toi Katajan pisteen päähän. Hetkeä myöhemmin Jerald Fields nosti Jonte Flowersin ohiheitosta joensuulaiset 67–66-johtoon, jolloin oli Keravnosin vuoro siirtyä aikalisälle.

 

Ottelun viimeisen minuutin ja 20 sekunnin aikana Katajan hermopeli onnistui. Fieldsin neljä vapaaheittoa lisäsivät Kataja-johdon lopulliseen viiteen pisteeseen, kun taas Keravnos päätti viimeiset hyökkäyksensä huonoihin ratkaisuihin. Erityisen hyvin Katajan puolustus toimi viimeisen 23 sekunnin aikana, kun Keravnos ei saanut edes heittoa ilmaan.

 

– Kävimme pari minuuttia ennen loppua aikalisällä läpi, mitä meidän tarvitsee tehdä ja pidimme viiden pisteen voittoa vähimmäissuorituksena. Erityisesti viimeinen puolustuksemme oli todella vahva esitys, Toijala kiitteli.

 

Katajalla on kaikkien otteluiden keskinäisten korieron ansiosta jo jalka oven välissä EuroChallengen 16 parhaan joukkoon. Keravnosilla on toki vielä pienoinen oljenkorsi tartuttavanaan: kyproslaiset kohtaavat alkulohkon viimeisessä ottelussa Ploiestin, jolle ensi viikon peli on merkityksetön, kun taas Kataja ottaa vieraskentällä mittaa Samarasta, joka on ollut alkulohkossa vakuuttava.

 

– Lähdemme Venäjälle pelaamaan hyvää ottelua ja voittamaan. Jokainen tietää, mitkä ovat realiteetit ja minkä tason vastustajan kohtaamme, mutta emme voi lähteä hidastelemaan ja peruuttelemaan vaan sen sijaan pelaamaan parasta mahdollista korista. Hyvältä näyttää ja olemme pelanneet itsemme paikkaan, jossa meillä ei ole hävittävää, Toijala ennakoi.

 

Joensuun Kataja – Keravnos Nikosia 71–66 (22–18, 39–38, 54–53)

Kataja: Jerald Fields 19/7/2 blokkia, Jonte Flowers 16/8/5 syöttöä/3 riistoa, Antti Kanervo 11/1, Petri Virtanen 8/4/6 syöttöä, Julian Terrell 6/6, Juho Nenonen 4/3, Johnell Smith 4/2/3 syöttöä, Juho Lehtoranta 3/0, Arttu Koljonen, Johannes Lasaroff, Ville Viita.

Keravnos: Bobby Maze 25/3/4 syöttöä, Andre Owens 13/2.

 

Lisätietoja: Ottelutilastot
 
8.2.2024 21:32 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat käyntiin: Vilpas avasi voitolla

Miesten Korisliigan ylempi jatkosarja polkaistiin käyntiin Salon Vilppaan kotivoitolla.

7.2.2024 12:15 Korisliiga

BC Nokian Tucker Richardson Korisliigan tammikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon tammikuussa marssineen BC Nokian monipuolinen Tucker Richardson on valittu tammikuun kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

5.2.2024 16:30 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjojen ohjelma vahvistettu

Korisliigan jatkosarjat käynnistyvät torstaina 8. helmikuuta Salon Vilppaan ja BC Nokian välisellä ylemmän jatkosarjan ottelulla. Joukkueet pelaavat jatkosarjoissa kaksinkertaisen sarjan, jossa joukkueet kohtaavat samassa jatkosarjassa pelaavat joukkueet kertaalleen kotikentällä ja kerran vieraskentällä.

3.2.2024 18:24 Korisliiga

Korisliiga-runkosarja päätökseen: jatkosarjapaikat nyt jaettu!

Miesten Korisliigan runkosarja huipentui tänään täydellä kuuden ottelun kierroksella. Ylempään jatkosarjaan selvisivät Helsinki Seagulls, BC Nokia, Kataja Basket, Salon Vilpas, Korihait ja Kauhajoki.

27.1.2024 19:51 Korisliiga

Pyrintö antoi Korihaille kovan kolauksen – ylempi jatkosarjapaikka vaarassa

Illan voittajista Kataja Basket ja BC Nokia ovat jo varmistaneet paikkansa ylemmässä jatkosarjassa. Korihait ei onnistunut tekemään samaa, kun Tampereen Pyrintö osoittautui liian kovaksi vastukseksi.

26.1.2024 20:32 Korisliiga

Kouvot yllätti sarjakärjen – Kauhajoki voiton ansiosta kiinni ylemmän jatkosarjan paikassa

Miesten Korisliigassa mitellään ylemmän jatkosarjan viimeisistä vapaista sijoista. Niitä tavoittelevat Kouvot ja Kauhajoki ottivat kumpikin pisteet tänään.

24.1.2024 21:36 Korisliiga

Vilpas haki vieraspisteet Lahdesta

Salon Vilpas paranteli asemiaan sarjataulukossa, kun joukkue kävi hakemassa vieraspisteet Lahdesta. Ottelu päättyi vierasjoukkueen hyväksi 103-80.

24.1.2024 11:30 Korisliiga

Vaikeita kausi kokenut Topias Palmi on palannut tasolleen ja ylittänyt sen – Korisliigan joulukuun pelaaja kertoo, miten Kauhajoki nousi suosta

Kauhajoen heittävä takamies Topias Palmi valittiin miesten Korisliigassa joulukuun 2023 Kuukauden pelaajaksi. Hänen onnistumistensa kanssa käsi kädessä ovat kulkeneet koko seuran onnistumiset.

20.1.2024 22:07 Pääjuttu

Miesten Motonet Suomen Cup 2023 ratkesi – Seagullsille neljäs mestaruus

Helsinki Seagulls pääsi lauantai-iltana nostamaan ilmaan Motonet Suomen Cupin mestaruuspokaalin jo neljättä kertaa viiden vuoden sisällä. Finaalissa Seagulls päihitti hyvän vastuksen antaneen BC Nokian 83–76.

20.1.2024 11:55 Suomen Cup

Seagulls ja BC Nokia Motonet Suomen Cupin finaalissa lauantaina klo 19

Miesten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa lauantai-iltana, kun Helsinki Seagulls ja BC Nokia kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä.

Näytä lisää vastaavia