15.5.2020 13:25 Vesa Hämäläinen aloitti Lahdessa NMKY:ssä junioripelaajana ja työskentelee nykyään toiminnanjohtajana Heinolan NMKY:ssä. Hänelle koko NMKY-instituutio on yhtä suurta perhettä.
Vesa Hämäläinen on ollut namikalainen jo 38 vuotta. Hän aloitti koripallon pelaamisen seitsemänvuotiaana Lahden NMKY:ssä ja on siitä asti kokenut lajin omakseen. Nyt hän on YMCA Heinolan toiminnanjohtaja ja työskennellyt kaiken kaikkiaan päätoimisesti koripallon parissa eri tehtävissä vuodesta 1998 alkaen.
– Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että tärkeästä harrastuksesta tuli minulle ammatti, ja olen saanut tehdä sitä jo 22 vuotta, Hämäläinen toteaa.
Matkan varrelle mahtuu monta eri toimenkuvaa. Hämäläinen siirtyi Lahdessa kokoonpanossa kentältä valmentajaksi jo 14-vuotiaana. Myöhemmin hän toimi muun muassa Alakoulun korisliigan presidenttinä hetken aikaa ja työskenteli miesten SM-sarjassakin toimitsijapöydässä kymmenisen vuotta urastaan. Viime aikoina eniten aikaa on vienyt Heinolan hallihankkeen projektivastaavan vastuu.
Heinolaan Hämäläisen toi alun perin paikkakunnalle muutto. Paikallinen YMCA alkoi tulla tutuksi 11 vuotta sitten, kun vanhempi hänen lapsistaan valitsi itselleen urheilulajia ja Hämäläinen pääsi ensimmäistä kertaa korisvanhemman rooliin.
– Elämäntapahan tämä on. Onneksi kuitenkin on perhe, jota ei haittaa, että tähän kuluu aikaa, koska tämä on kaikille yhteinen harrastus.
Eikä tämä tarkoita ainoastaan lapsia. Hämäläisen vaimo on nimittäin SM-sarjassa pelannut Riikka Hämäläinen, joka valmentaa Heinolassa nykyään mikrotyttöjä.
Kaikille uusille YMCA Heinolaan liittyville pelaajille Hämäläinen haluaa painottaa, kuinka tärkeää on, että toiminta on iloista ja mukavaa. Tärkeää hänelle itselleen ei ole ainoastaan nuorten valmentaminen koripalloilijoina vaan myös rooli ihmisten kasvattajana.
– Toivon, että jonain päivänä joku muistaa minutkin samanlaisena esikuvana kuin itse muistan vaikkapa Lahden ajoilta Markku Lindqvistin, joka minut alun perin houkutteli valmentamisen pariin.
Hämäläisen elämässä Lahti on matkan varrella vaihtunut Heinolaan, mutta NMKY-instituutio on pysynyt. Hänen mielestään seuran ehdoton vahvuus on nimenomaan maailmanlaajuinen kulttuuri ja verkosto.
– Laji on maailman toiseksi suurin, ja NMKY on koko maailman suurin nuorisojärjestö. Eli olemme mukana isossa perheessä, jonka sisällä on sen yhteisöllisyyden ansiosta helppoa siirtyä lajista toiseen tai paikkakunnalta toiselle.
Nuorten kesätoiminnan ja kesätyömahdollisuuksien lisäämiseksi liikunnan aluejärjestöt tukevat nuorten toimintaa järjestävien kesätyöntekijöiden lyhytaikaista palkkaamista. Nuoreksi määritellään tukihaussa 15–29-vuotiaat.
Koripalloliitto on yhdessä seurojen kanssa koonnut iltapäiväkerhotoiminnan käynnistämisen oppaan, jonka avulla seura voi halutessaan osallistua Harrastamisen Suomen malliin ja tarjota kerhoja alueensa lapsille ja nuorille.
Tampereen Pyrintö oli ensimmäinen seura, jossa erotuomaritoimintaa käsittelevä tilaisuus järjestettiin. Tilaisuudessa oli mukana reilut 20 erotuomaritoiminnasta kiinnostunutta henkilöä.
Verkkopalvelu VertaaEnsin.fi teki laajan lasten ja nuorten harrastusten kustannusvertailun, jossa vertailtiin yhtätoista suosittua liikuntaharrastusta pääkaupunkiseudulla. Vertailussa laskettiin harrastuksien vuosikustannukset ikäryhmän ja panostustason mukaan. Koripallo oli vertailussa halvin joukkuelaji.
Suomalaisessa koripallossa on tehty uusi lisenssiennätys. Tällä kaudella lajissa on nähty harrastajia lajin ennätysmäärä, kun uusi ennätyslukema kirjataan nyt 20 813.
Tapiolan Hongan koripallovalmentaja Eero Neva vastaanotti lauantaina 27.11.2021 Alfred Kordelinin säätiön lasten ja nuorten valmentajapalkinnon. Palkinto myönnettiin hänelle säätiön Urheilun Tuki -rahastosta ja se on suuruudeltaan 2 000 euroa. Tunnustuspalkinto julkaistiin ja stipendi ojennettiin Espoon Tapiolassa Naisten Korisliigan Tapiolan Honka - EBT -ottelussa.
Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakaa tukia jo kahdeksannen kerran vähävaraisten perheiden koripalloharrastuksen tukemiseen. Hae tukea sunnuntaihin 28.11. mennessä.
Koripalloliiton liittokokous käsitteli lauantaina liiton edellistä tilikautta. Koripalloliitto sai historiansa 13. kunniajäsenen, kun Pentti Hilke valittiin kunniajäseneksi mittavasta ja monimuotoisesta päivätyöstään koripallon parissa.
Alkukauden lisenssi- ja katsojatilastot ovat rohkaisevaa luettavaa koripalloperheelle. Lisenssimäärät ovat palanneet samalle tasolle kuin ennen koronapandemiaa, ja yleisö on löytänyt myös takaisin liigakatsomoihin.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut liikunta- ja urheiluseurojen haettavaksi avustuksen, jolla turvataan lasten ja nuorten harraste-, kilpa- ja huippu-urheilutoimintaa koronaepidemian aikana.
Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi syyskuussa 110 stipendiä vähävaraisien perheiden koripallon harrastamisesta aiheutuvien kulujen kattamiseen.
Koripallokausi 2021–2022 käynnistyi virallisesti 1.7.2021 ja samalla käynnistyi uuden kauden lisenssien myynti.
Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa vuosittain tukea seuratoiminnan kehittämiseen. Vuonna 2021 tukea sai peräti 15 seuraa koripallotoiminnan järjestämiseen.
Koripalloliitto on toteuttanut oman digitaalisen ottelupöytäkirjan, joka korvaa jatkossa paperiset pöytäkirjat. Nettiselaimessa toimiva eSCO on kaikkien Koripalloliiton jäsenseurojen käytössä veloituksetta. Kaikki sarjat siirtyvät digitaaliseen pöytäkirjaan ensi kauden aikana.
Parhaillaan on käynnissä avustushaku kunnille Harrastamisen Suomen mallin toteuttamiseen lukuvuonna 2021–2022. Hakuaika päättyy 15.4.2021. Avustusta haetaan aluehallintovirastojen sähköisessä asiointipalvelussa.
Espoolaisseuralle myönnettiin 13.1. punainen aikuisten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta aikuisten liikunnan seuratoiminnasta. Hongasta tuli ensimmäinen koripalloseura, jolla on status niin lasten ja nuorten sekä aikuisten puolella.
Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksen tavoitteena on lievittää koronapandemian seuralle aiheuttamia taloudellisia menetyksiä. Hakuaika päättyy 13.2.2021 klo 16:15.
Lahti Basketball Junioreille myönnettiin 15.12.2020 lasten ja nuorten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta seuratoiminnasta. Seurasta tuli 14. koripalloseura, joka sai Tähtimerkin.
Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2021 haku on käynnissä 13.11.-18.12.2020. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.
Koripalloliiton laajassa lisenssiselvityksessä tutkittiin lukuja drop out -ilmiön takaa. Lisäksi lisenssilukuja verrattiin Tilastokeskuksen julkaisemiin lukuihin väestörakenteesta ja piirrettiin lajin tulevaisuuden näkymiä pohjautuen väestömuutoksen ennusteisiin.