30.4.2020 09:24 Floridasta Kainuuseen muuttanut koripallovalmentaja Alex Tricoli luotsaa Pohjois-Suomessa kaksi vuotta sitten käynnistynyttä Kielikylpykoripallo-hanketta. Tarkoituksena on hänen mukaansa kehittää yhtä aikaa sekä englannin taitoja että koripalloinfrastruktuuria.
Alex Tricoli Kielikylpykoripallo-harjoitusten parissa. Kuva: Kajaanin Honka
Kajaanin Hongan puheenjohtajana toimiva valmentaja Alex Tricoli yhdistää tuoreessa hankkeessaan kommunikaation ja liikunnan. Floridalaislähtöinen Tricoli kiertää parhaillaan Kainuussa kouluja opettamassa kahta arvokasta taitoa: englannin kieltä ja koripalloa.
Tricoli muutti Suomeen alun perin vuonna 2016 opiskelemaan Kajaanin ammattikorkeakouluun ja kolme vuotta myöhemmin viimeisteli opinnäytetyönsä Kielikylpykoripallon konseptista. Nyt Kajaanin Honka markkinoi palvelua ahkerasti Kainuussa, ja työryhmä on tehnyt alustavia matkoja myös Pohjanmaalla ja Lapissa.
– Pohjimmiltaan tässä opetetaan englantia koripallon kautta. Samalla esitellään lajia ja herätetään kiinnostusta koripalloa kohtaan liikunnan muotona. Mukana on tähän mennessä ollut vajaat kymmenisen koulua, Tricoli kertoo.
On hyvin palkitsevaa työskennellä lasten kanssa ja nähdä, kun motivaatio harrastusta kohtaan nousee.
Oppilaat Tricolin kielikylvyissä eivät ole siis ennestään kokeneita koripallon harrastajia. Siitä, että koripalloterminologia on kansainvälisesti muutenkin valtaosin englanninkielistä, ei sinänsä ole apua Tricolin tunneilla, koska laji ja sen sanasto ovat täysin tuntemattomia hänen arvionsa mukaan noin 95 prosentille osallistuvista lapsista.
Kurssien alussa valmentaja kerää aina tietolomakkeen, jossa selvitetään, minkälainen kiinnostus ja suhde oppilailla on koripalloon ennestään.
– Käymme suurimmaksi osaksi sellaisilla alueilla, joissa kilpatason koripalloa ei ylipäätään ole olemassa, joten on hyvin harvinaista, että joukossa olisi lajin harrastajia tai yleensä edes pienintäkään kiinnostusta lajia kohtaan.
Tricoli on ollut tyytyväinen, että kun oppilailta on kerätty samat lomaketiedot Kielikylpykoripalloon osallistumisen jälkeen, heillä on esiintynyt aina vähintään jonkinlaista kiinnostusta koripallon oppimista kohtaan.
– On hyvin palkitsevaa työskennellä lasten kanssa ja nähdä, kun motivaatio harrastusta kohtaan nousee. Jotkut Kielikylpykoripalloon osallistuneista ovat myöhemmin päätyneet jopa harjoittelemaan Kajaanin Honkaan.
Pohjimmiltaan tässä opetetaan englantia koripallon kautta. Samalla esitellään lajia ja herätetään kiinnostusta koripalloa kohtaan liikunnan muotona.
Suomeen Tricoli on kotiutunut muutamassa vuodessa onnistuneesti. Hän kertoo ironiseen sävyyn, että vieraillessaan Suomessa ensimmäisen kerran jo vuonna 2012, hänellä oli hieman vaikeuksia ymmärtää kulttuuria.
– Kun tervehdin Helsingissä kadulla naapuria, ystäväni tökkäsi minua käsivarteen ja sanoi, että ”pöljä amerikkalainen, ei täällä tervehditä tuntemattomia”. Mutta sitten alasti saunanlauteilla kuitenkin keskustellaan ja jaetaan tuntemattomien ihmisten kanssa ihan mitä tahansa, Tricoli nauraa.
Nykyinen kotiseutu Kainuussa ei toki ilmaston tai ulkonäönkään puolesta muistuta kovasti Floridaa. Siitä huolimatta on selvää, että Tricolin työlle on tarvetta nimenomaan Pohjois-Suomessa, ja siellä hän haluaa työtään tehdä. Hän on käännättänyt joitakin materiaaleistaan jo myös saameksi, koska aikoo laajentaa toimintaa esimerkiksi Inariin ja Utsjoelle asti ja haluaa saada myös saamenkielisiä nuoria osallistumaan.
– Hanketta ei ole suurta tarvetta laajentaa täältä etelään, koska etelässä suomalainen koripalloinfrastruktuuri on jo ennestään niin hyvällä tolalla. Pohjois-Suomessa julkinen liikenne on heikkotasoista ja nykyiset harrastusmahdollisuudet etäällä toisistaan, joten tälle työlle on enemmän kysyntää.
Teksti: Valtteri Mörttinen
Koulutus on suunnattu mm. valmentajille, seuratoimijoille ja muille urheilun ruohonjuuritasolla työskenteleville. Se sopii myös laajemmin urheilujärjestöissä toimiville ihmisille. Koulutus on tehty urheilutoimijoiden kanssa yhteistyössä.
Vuoden nuori seuratekijä -palkinto nostaa esiin nuorten tekemää seuratyötä. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa ja sen vastaanotti Tikkurila-Seuran Rianna Soppela. Palkinnon lahjoitti Tähtiseura-ohjelman pääyhteistyökumppani Cloetta.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT järjestää yhteistyössä Tampereen urheilulääkäriaseman/Terve urheilija -ohjelman, UKK-instituutin ja Syöpäjärjestöjen kanssa miniwebinaarin Päihteet eivät kuulu urheiluun – miten ja miksi tukea nuoren urheilijan päihteettömyyttä?
Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2025 haku on käynnissä 1.11.-2.12.2024. Seuratukea haetaan OKM:n kautta.
Kysely on suunnattu Suomessa asuville harrastavien lasten ja nuorten (kotona asuvat alle 18v.) vanhemmille. Tarkoituksena on selvittää lasten ja nuorten kouluajan ulkopuolella tapahtuviin harrastuksiin kulkemisen määrää, kulkumuotoja ja toisteisuutta.
Seuratuen avulla edistetään ja toteutetaan tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia liikunnan harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille erityisesti matalan kynnyksen toiminnan kautta.
Raholan Pyrkivälle ja Äänekosken Huimalle myönnettiin maaliskuussa lasten ja nuorten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta seuratoiminnasta. Tähtimerkin saaneita seuroja on nyt kaikkiaan 16.
Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.
Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2024 haku on käynnissä 1.-30.11.2023. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.
Jälleen on aika kaivaa kaapeista seurapaidat, -pipot ja muut seuravärein varustetut kamppeet. Tiistaina 26.9. juhlistetaan syksyn kohokohdaksi noussutta seurapaitapäivää.