Koripalloa ja kielikylpyjä Kainuussa – valmentaja Alex Tricoli haluaa rakentaa Pohjois-Suomeen vahvempaa koripalloinfrastruktuuria

30.4.2020 09:24 Floridasta Kainuuseen muuttanut koripallovalmentaja Alex Tricoli luotsaa Pohjois-Suomessa kaksi vuotta sitten käynnistynyttä Kielikylpykoripallo-hanketta. Tarkoituksena on hänen mukaansa kehittää yhtä aikaa sekä englannin taitoja että koripalloinfrastruktuuria.

Alex Tricoli Kielikylpykoripallo-harjoitusten parissa. Kuva: Kajaanin Honka

Kajaanin Hongan puheenjohtajana toimiva valmentaja Alex Tricoli yhdistää tuoreessa hankkeessaan kommunikaation ja liikunnan. Floridalaislähtöinen Tricoli kiertää parhaillaan Kainuussa kouluja opettamassa kahta arvokasta taitoa: englannin kieltä ja koripalloa.

Tricoli muutti Suomeen alun perin vuonna 2016 opiskelemaan Kajaanin ammattikorkeakouluun ja kolme vuotta myöhemmin viimeisteli opinnäytetyönsä Kielikylpykoripallon konseptista. Nyt Kajaanin Honka markkinoi palvelua ahkerasti Kainuussa, ja työryhmä on tehnyt alustavia matkoja myös Pohjanmaalla ja Lapissa.

– Pohjimmiltaan tässä opetetaan englantia koripallon kautta. Samalla esitellään lajia ja herätetään kiinnostusta koripalloa kohtaan liikunnan muotona. Mukana on tähän mennessä ollut vajaat kymmenisen koulua, Tricoli kertoo.

On hyvin palkitsevaa työskennellä lasten kanssa ja nähdä, kun motivaatio harrastusta kohtaan nousee.

Oppilaat Tricolin kielikylvyissä eivät ole siis ennestään kokeneita koripallon harrastajia. Siitä, että koripalloterminologia on kansainvälisesti muutenkin valtaosin englanninkielistä, ei sinänsä ole apua Tricolin tunneilla, koska laji ja sen sanasto ovat täysin tuntemattomia hänen arvionsa mukaan noin 95 prosentille osallistuvista lapsista.

Kurssien alussa valmentaja kerää aina tietolomakkeen, jossa selvitetään, minkälainen kiinnostus ja suhde oppilailla on koripalloon ennestään.

– Käymme suurimmaksi osaksi sellaisilla alueilla, joissa kilpatason koripalloa ei ylipäätään ole olemassa, joten on hyvin harvinaista, että joukossa olisi lajin harrastajia tai yleensä edes pienintäkään kiinnostusta lajia kohtaan.

Tricoli on ollut tyytyväinen, että kun oppilailta on kerätty samat lomaketiedot Kielikylpykoripalloon osallistumisen jälkeen, heillä on esiintynyt aina vähintään jonkinlaista kiinnostusta koripallon oppimista kohtaan.

– On hyvin palkitsevaa työskennellä lasten kanssa ja nähdä, kun motivaatio harrastusta kohtaan nousee. Jotkut Kielikylpykoripalloon osallistuneista ovat myöhemmin päätyneet jopa harjoittelemaan Kajaanin Honkaan.

Pohjimmiltaan tässä opetetaan englantia koripallon kautta. Samalla esitellään lajia ja herätetään kiinnostusta koripalloa kohtaan liikunnan muotona.

Suomeen Tricoli on kotiutunut muutamassa vuodessa onnistuneesti. Hän kertoo ironiseen sävyyn, että vieraillessaan Suomessa ensimmäisen kerran jo vuonna 2012, hänellä oli hieman vaikeuksia ymmärtää kulttuuria.

– Kun tervehdin Helsingissä kadulla naapuria, ystäväni tökkäsi minua käsivarteen ja sanoi, että ”pöljä amerikkalainen, ei täällä tervehditä tuntemattomia”. Mutta sitten alasti saunanlauteilla kuitenkin keskustellaan ja jaetaan tuntemattomien ihmisten kanssa ihan mitä tahansa, Tricoli nauraa.

Nykyinen kotiseutu Kainuussa ei toki ilmaston tai ulkonäönkään puolesta muistuta kovasti Floridaa. Siitä huolimatta on selvää, että Tricolin työlle on tarvetta nimenomaan Pohjois-Suomessa, ja siellä hän haluaa työtään tehdä. Hän on käännättänyt joitakin materiaaleistaan jo myös saameksi, koska aikoo laajentaa toimintaa esimerkiksi Inariin ja Utsjoelle asti ja haluaa saada myös saamenkielisiä nuoria osallistumaan.

– Hanketta ei ole suurta tarvetta laajentaa täältä etelään, koska etelässä suomalainen koripalloinfrastruktuuri on jo ennestään niin hyvällä tolalla. Pohjois-Suomessa julkinen liikenne on heikkotasoista ja nykyiset harrastusmahdollisuudet etäällä toisistaan, joten tälle työlle on enemmän kysyntää.

Teksti: Valtteri Mörttinen

 
31.7.2020 10:31 Seurauutinen

Seurauutisia #42: Pikkusudet-koriskoulut valtaavat jälleen koko Suomen

Suomen Koripalloliiton ja K-ryhmän päivittäistavaratoimialan Pikkusudet-yhteistyö jatkuu myös kaudella 2020-2021. Koripalloliitto kannustaa kaikki seurat mukaan Pikkusudet-laumaan ja järjestämään Pikkusudet-koriskouluja.

25.5.2020 09:54 Seurauutinen

Seurauutisia #41: Urheiluseuroille verkkokurssi häirinnän ennaltaehkäisyyn ja siihen puuttumiseen

Väestöliitto on julkaissut kaikille avoimen ja ilmaisen verkkokurssin lapsiin kohdistuvan häirinnän ennaltaehkäisystä ja siihen puuttumisesta. Kurssi on suunnattu erityisesti urheiluseurojen valmentajille, työntekijöille ja vapaaehtoisille.

7.5.2020 07:57 Seurauutinen

Seurauutisia #40: Unelmien liikuntapäivää vietetään äitienpäivänä 10.5.

Perinteinen Unelmien liikuntapäivä saa koronavirustilanteen vuoksi tänä vuonna uuden muodon: se toteutuu kodeissa ja somessa. Päivä tarjoaa seuroille mahdollisuuden aktivoida jäseniään ja tutustuttaa uusia ihmisiä lajin pariin.

2.5.2020 20:30 Seurauutinen

Seurauutisia #39: Seuratoiminnan kehittämistukea myönnettiin seitsemälle koripalloseuralle

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa vuosittain tukea seuratoiminnan kehittämiseen. Vuonna 2020 tukea sai seitsemän seuraa koripallotoiminnan järjestämiseen.

30.4.2020 17:38 Seurauutinen

Kuukauden korissydän #4: Pekka Paulomäelle karkkilalainen koripallo on kaikki kaikessa

Pekka Paulomäki on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan neljäs persoona. Hän on kiitollinen karkkilalaiselle koripalloyhteisölle, joka nosti hänet takaisin jaloilleen.

16.4.2020 20:50 Seurauutinen

Seurauutisia #38: Tutustu Koripalloliiton vastuullisuusohjelmaan

Koripalloliiton vastuullisuusohjelma sisältää kolme pääteemaa: sosiaalinen, taloudellinen ja ympäristövastuullisuus otetaan tasapuolisesti huomioon toinen toisiaan tukien. Vastuullisuus on kiinteä osa Koripalloliiton strategiaa.

31.3.2020 18:24 Seurauutinen

Kuukauden korissydän #3: Tapio Riutta huoltaa pelaajia, mutta myös omaa mieltään koripallon kautta

Tapio ”Tapsa” Riutta on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan kolmas persoona. Kataja Basketin huoltajana vapaa-aikaansa viettävälle Riutalle koripallo on henkireikä, jonka merkitys on hänelle korvaamaton.

26.3.2020 11:14 Seurauutinen

Seurauutisia #37: Osoita tukea seurallesi – #Seurapaitapäiväkotona vietetään tiistaina 31.3.

Urheiluseuratoiminnan suurin vahvuus on yhteisöllisyyden voima – ja nyt sitä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Tänä vuonna seurapaitapäivää vietetään poikkeusolosuhteiden takia vain kotona sekä somessa.

9.3.2020 14:11 Haastattelu

Kuukauden korissydän #2: Aulikki Koskinen pitää huolen minipojistaan!

Aulikki Koskinen on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan toinen persoona. Koskinen toimii joukkueenjohtajana Tampereen Pyrinnön minipojissa ja pitää huolen, että pelaajat ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa – ilman, että tavarat olisivat hukassa.

24.2.2020 12:25 Seurauutinen

Seurauutisia #36: Seurapäivä 2020 – junioriseurojen asialla

Juniorityötä tekeville seuroille kohdistettu Seurapalveluyksikön järjestämä Seurapäivä kokosi kaikkiaan 35 seurahenkilöä 20 eri seurasta Honkahallin liikuntatilaan torstaina 20.2. ennen Susijengin peliä.

3.2.2020 12:02 Seurauutinen

Seurauutisia #35: Häirintävapaa urheilu -koulutuskiertue urheiluseuroille käynnistyy

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry, Väestöliitto ja Suomen Olympiakomitea järjestävät yhteistyössä liikunnan aluejärjestöjen kanssa koko maan kattavan koulutuskiertueen urheiluseuroille.

31.1.2020 11:15 Haastattelu

Kuukauden korissydän #1: Harri Vallilalle kuvattu ilo on jaettu ilo

Harri Vallila on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan ensimmäinen persoona. Vallila on vuosikymmenen ajan ollut kameransa kanssa vangitsemassa peli-ilmeitä kuvien muodossa sarjatasosta riippumatta.

29.1.2020 07:20 Seurauutinen

Seurauutisia #34: Uudet katukoriskorit valmistuvat nuoruuden innolla opiskelijoiden käsistä

Koripalloliiton vuosikymmeniä palvelleet katukoriskorit ovat nähneet lukuisia pelaajia, onnistuneita koreja ja ohiheittoja. Nyt vanhat telineet ovat hiljalleen matkalla ansaituille eläkepäiville, kun uusien korien valmistus on alkanut Salon Seudun Ammattiopistolla.

15.1.2020 08:21 Seurauutinen

Seurauutisia #33: Feeniks Basketin esimerkki innoittaa muistuttamaan hyvästä katsomokäytöksestä

Koripallon arvoihin ovat aina kuuluneet hyvät käytöstavat kentällä. Yhtä tärkeässä roolissa on myös hyvät käytöstavat pelikentän ulkopuolella katsomoissa ja kenttien laidoilla. Katsomossa oleva aikuinen toimii esimerkkinä jokaiselle nuorelle.

8.1.2020 10:24 Seurauutinen

Seurauutisia #32: Tapiolan Honka lähestyi uudella tavalla kiusaamisen ennaltaehkäisemistä

Ennaltaehkäisy on keskeisessä asemassa epäasiallisen käytöksen vähentämisessä ja se on myös yksi Et ole yksin -kampanjan pääteemoista. Tapiolan Honka toteutti hienon kiusaamista ennaltaehkäisevän kampanjan seuran sisällä.

13.12.2019 13:15 Seurauutinen

Seurauutisia #31: Susi Campus tarjoaa pelaajille ja opettajille ammattilaisten vinkkejä koripalloharjoitteluun

Tiesitkö Susi Campus -nettipalvelun olemassaolosta? Susi Campuksen ideana on tarjota lapsille, nuorille, opettajille sekä valmentajille tietoa ja käytännön vinkkejä koripalloharjoitteluun - kootusti yhdestä paikasta. Susi Campus toimii myös Koripalloliiton valmentajakoulutuksen oppimisympäristönä.

4.12.2019 12:27 Seurauutinen

Seurauutisia #30: Ilmianna ”Kuukauden korissydän” tai laita ”Hyvä kiertämään”

Basket.fi:ssä käynnistyy kaksi uutta juttusarjaa. Voit nyt ilmiantaa tuntemasi Kuukauden korissydämen tai kertoa seurassasi keksitty oivallus Hyvä kiertämään -palstalla!

18.11.2019 09:16 Seurauutinen

Seurauutisia #29: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2020 haku on käynnissä 12.11.-17.12.2019. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

22.10.2019 09:45 Seurauutinen

Seurauutisia #27: Seuratuen haku lähestyy – valmistaudu hakuun

Haku seuratoiminnan kehittämistukeen käynnistyy 12.11.2019 ja päättyy 10.12.2019 klo 16:15. Hakuprosessin tueksi Liikunnan aluejärjestöt järjestävät Seuratuki-infoja. Hakuun voi valmistautua jo etukäteen mm. päivittämällä yhdistysrekisteriotteen.

5.9.2019 16:55 Seurauutinen

Seurauutisia #22: Et ole yksin -materiaaleja seurojen käyttöön

Ennaltaehkäisy on keskeisessä asemassa epäasiallisen käytöksen vähentämisessä. Väestöliitto on koonnut kattavan paketin erilaisia materiaaleja, jotka on nyt julkaistu ja vapaasti seurojen käytössä.

Näytä lisää vastaavia