Koripalloa ja kielikylpyjä Kainuussa – valmentaja Alex Tricoli haluaa rakentaa Pohjois-Suomeen vahvempaa koripalloinfrastruktuuria

30.4.2020 09:24 Floridasta Kainuuseen muuttanut koripallovalmentaja Alex Tricoli luotsaa Pohjois-Suomessa kaksi vuotta sitten käynnistynyttä Kielikylpykoripallo-hanketta. Tarkoituksena on hänen mukaansa kehittää yhtä aikaa sekä englannin taitoja että koripalloinfrastruktuuria.

Alex Tricoli Kielikylpykoripallo-harjoitusten parissa. Kuva: Kajaanin Honka

Kajaanin Hongan puheenjohtajana toimiva valmentaja Alex Tricoli yhdistää tuoreessa hankkeessaan kommunikaation ja liikunnan. Floridalaislähtöinen Tricoli kiertää parhaillaan Kainuussa kouluja opettamassa kahta arvokasta taitoa: englannin kieltä ja koripalloa.

Tricoli muutti Suomeen alun perin vuonna 2016 opiskelemaan Kajaanin ammattikorkeakouluun ja kolme vuotta myöhemmin viimeisteli opinnäytetyönsä Kielikylpykoripallon konseptista. Nyt Kajaanin Honka markkinoi palvelua ahkerasti Kainuussa, ja työryhmä on tehnyt alustavia matkoja myös Pohjanmaalla ja Lapissa.

– Pohjimmiltaan tässä opetetaan englantia koripallon kautta. Samalla esitellään lajia ja herätetään kiinnostusta koripalloa kohtaan liikunnan muotona. Mukana on tähän mennessä ollut vajaat kymmenisen koulua, Tricoli kertoo.

On hyvin palkitsevaa työskennellä lasten kanssa ja nähdä, kun motivaatio harrastusta kohtaan nousee.

Oppilaat Tricolin kielikylvyissä eivät ole siis ennestään kokeneita koripallon harrastajia. Siitä, että koripalloterminologia on kansainvälisesti muutenkin valtaosin englanninkielistä, ei sinänsä ole apua Tricolin tunneilla, koska laji ja sen sanasto ovat täysin tuntemattomia hänen arvionsa mukaan noin 95 prosentille osallistuvista lapsista.

Kurssien alussa valmentaja kerää aina tietolomakkeen, jossa selvitetään, minkälainen kiinnostus ja suhde oppilailla on koripalloon ennestään.

– Käymme suurimmaksi osaksi sellaisilla alueilla, joissa kilpatason koripalloa ei ylipäätään ole olemassa, joten on hyvin harvinaista, että joukossa olisi lajin harrastajia tai yleensä edes pienintäkään kiinnostusta lajia kohtaan.

Tricoli on ollut tyytyväinen, että kun oppilailta on kerätty samat lomaketiedot Kielikylpykoripalloon osallistumisen jälkeen, heillä on esiintynyt aina vähintään jonkinlaista kiinnostusta koripallon oppimista kohtaan.

– On hyvin palkitsevaa työskennellä lasten kanssa ja nähdä, kun motivaatio harrastusta kohtaan nousee. Jotkut Kielikylpykoripalloon osallistuneista ovat myöhemmin päätyneet jopa harjoittelemaan Kajaanin Honkaan.

Pohjimmiltaan tässä opetetaan englantia koripallon kautta. Samalla esitellään lajia ja herätetään kiinnostusta koripalloa kohtaan liikunnan muotona.

Suomeen Tricoli on kotiutunut muutamassa vuodessa onnistuneesti. Hän kertoo ironiseen sävyyn, että vieraillessaan Suomessa ensimmäisen kerran jo vuonna 2012, hänellä oli hieman vaikeuksia ymmärtää kulttuuria.

– Kun tervehdin Helsingissä kadulla naapuria, ystäväni tökkäsi minua käsivarteen ja sanoi, että ”pöljä amerikkalainen, ei täällä tervehditä tuntemattomia”. Mutta sitten alasti saunanlauteilla kuitenkin keskustellaan ja jaetaan tuntemattomien ihmisten kanssa ihan mitä tahansa, Tricoli nauraa.

Nykyinen kotiseutu Kainuussa ei toki ilmaston tai ulkonäönkään puolesta muistuta kovasti Floridaa. Siitä huolimatta on selvää, että Tricolin työlle on tarvetta nimenomaan Pohjois-Suomessa, ja siellä hän haluaa työtään tehdä. Hän on käännättänyt joitakin materiaaleistaan jo myös saameksi, koska aikoo laajentaa toimintaa esimerkiksi Inariin ja Utsjoelle asti ja haluaa saada myös saamenkielisiä nuoria osallistumaan.

– Hanketta ei ole suurta tarvetta laajentaa täältä etelään, koska etelässä suomalainen koripalloinfrastruktuuri on jo ennestään niin hyvällä tolalla. Pohjois-Suomessa julkinen liikenne on heikkotasoista ja nykyiset harrastusmahdollisuudet etäällä toisistaan, joten tälle työlle on enemmän kysyntää.

Teksti: Valtteri Mörttinen

 
18.4.2024 09:01 Seurauutinen

Seurauutisia #86: Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa seuroille 3,8 miljoonaa euroa seuratoiminnan kehittämiseen

Seuratuen avulla edistetään ja toteutetaan tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia liikunnan harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille erityisesti matalan kynnyksen toiminnan kautta.

8.4.2024 13:16 Seurauutinen

Seurauutisia #84: Koripalloperheessä uusia Tähtiseura-tunnustuksia

Raholan Pyrkivälle ja Äänekosken Huimalle myönnettiin maaliskuussa lasten ja nuorten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta seuratoiminnasta. Tähtimerkin saaneita seuroja on nyt kaikkiaan 16.

22.11.2023 09:45 Seurauutinen

Seurauutisia #83: Et ole yksin -palvelu järjestää infotilaisuuden katusovittelusta nuorten konfliktien ratkaisumallina

Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.

3.11.2023 08:15 Seurauutinen

Seurauutisia #82: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2024 haku on käynnissä 1.-30.11.2023. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

21.9.2023 10:17 Seurauutinen

Seurauutisia #81: Seurapaitapäivää juhlitaan tiistaina 26.9

Jälleen on aika kaivaa kaapeista seurapaidat, -pipot ja muut seuravärein varustetut kamppeet. Tiistaina 26.9. juhlistetaan syksyn kohokohdaksi noussutta seurapaitapäivää.

2.5.2023 11:53 Seurauutinen

Seurauutisia #80: Unelmien liikuntapäivää vietetään 10.5.

Unelmien liikuntapäivää vietetään jälleen keskiviikkona 10.5. Unelmien liikuntapäivä on seuroille loistava tilaisuus avata ovensa, esitellä toimintaansa ja kutsua mukaan kaiken ikäisiä liikkujia.

16.3.2023 12:54 Seurauutinen

Seurauutisia #78: Koripalloliitto mukana lahjoittamassa liikuntavälineitä Ukrainaan

Koripalloliitto oli yksi lajiliitoista, jotka olivat mukana lähettämässä sodan keskellä eläville ukrainalaisille harrastusvälineitä.

10.2.2023 08:00 Seurauutinen

Seurauutisia #77: Olympiakomitea haastaa kansanedustajaehdokkaat edistämään liikuntaa ja urheilua

Suomen Olympiakomitea on julkaissut Liikettä Suomeen – liikunnan ja urheilun manifestin, johon on koottu liikunnan ja urheilun edistämisen tavoitteita seuraavalle hallituskaudelle. Kaikki eduskuntavaaliehdokkaat kutsutaan allekirjoittamaan manifestin tavoitteet. Allekirjoittaneiden liikuntaehdokkaiden lista julkaistaan Olympiakomitean nettisivuilla.

1.12.2022 13:16 Seurauutinen

Seurauutisia #76: SPORTTI-hankkeen verkkokurssi tutustuttaa nuorten digipelaamiseen

EHYT ry:n SPORTTI-hankkeen uusi verkkokurssi on suunnattu erityisesti kaikille lasten ja nuorten urheilun parissa toimiville valmentajille ja muille urheiluseuratoimijoille.

14.10.2022 12:47 Seurauutinen

Seurauutisia #74: Lisenssiwebinaari tarjosi tärkeää lisenssidataa seuroille

Webinaarissa käytiin läpi kauden 2021–2022 loppuun saakka kerättyä lisenssidataa ja siitä työstettyä jatkoanalyysia. Uutena osana lisenssidatasta on irrotettu Koripallon suosio lasten keskuudessa -osio.

Näytä lisää vastaavia