Koripallopatsas ”Vapaaheitto” paljastettiin Munkkiniemessä

29.10.2010 Taiteilija Juhana Blomstedtin (1937–2010) viimeiseksi työksi jäänyt Vapaaheitto-niminen veistos näki päivänvalon perjantaina Helsingin Munkkiniemessä. Urheilu- ja erityisesti koripallokulttuuria huokuvan teoksen paljasti Helsingin liikuntajohtaja, ex-maajoukkuepelaaja ja ToPo-legenda Anssi Rauramo.

Vapaaheitto-patsaan paljastustilaisuus keräsi satoja oppilaita ja koripallonystäviä paikalle perjantaina Munkkiniemessä.

Koria kohti suuntautuvaa kaarta kuvaavaa Vapaaheittoa olivat ihastelemassa mm. ToPo-legenda Anssi Rauramo (etualalla) ja ToPoa nykyisin edustava maajoukkuekapteeni Hanno Möttölä (taka-alalla). Kuvat: Matti Siukosaari & Lauri Ilomäki.

Vapaaheitto-veistos sijaitsee Munkkiniemen yhteiskoulun nurmialueella.

Nimensä veistos on saanut koripallon liikerataa kuvaavasta kaaresta, ja se nousee lähes kuuden metrin korkeuteen. Veistoksen kärki päättyy 3.05 metrin korkeuteen, joka vastaa korirenkaan korkeutta kentän pinnasta. Veistos on toteutettu corten-teräksestä, ja se on valaistu neljällä maahan upo­tettavalla valaisimella.

Veistoksen tarkoituksena on vaalia urheilu- ja koripallokulttuuria Munkkiniemessä ja Hel­singissä. Munkkiniemen yhteiskoulu ja koripalloseura Torpan Pojat ovat yhdessä tehneet lajia tunnetuksi ja kohottaneet paikkakunnan mainetta koko maassa. Veistos nousi myös koko lajin valtakunnalliseksi kunnianosoitukseksi.

Innokkaana koripalloilijanakin tunnettu Juhana Blomstedt oli maamme johtavia klassisen modernismin edustajia, jonka taiteelle on ominaista ilmaisun tiiviys ja ajatuksen selkeys. Blomstedt oli kiinnostunut havaitsemisen lainalaisuuksista ja geometristen muotojen moniselitteisyydestä, mikä nä­kyy taidekriitikko Timo Valjakan mukaan myös Vapaaheitto-veistoksessa.

- Ajateltua korirengasta kohti suuntautuva ja kapeneva teräsmuoto ei kuvaa yhtä yksittäistä vapaaheittoa vaan satoja sellaisia. Kyse on jokaista kunnianhimoista koripalloilijaa ja taiteilijaa yhdistävästä asiasta, pyrkimyksestä mahdollisimman tarkkaan ja puhtaaseen suoritukseen, Valjakka kuvailee.

Veistosidean isä Tom Hynninen kertoo koripalloinnostuksen alkaneen Munkkiniemessä vuonna 1948, kun Munkkiniemen yhteiskoulua käyvät pojat pystyttivät vanhan vedenpumppaamon lähelle omatekoisen koripallotelineen. Myöhemmin pojat liittyivät Torpan Poikiin, ja helsinkiläisen koripalloseu­ran voittokulku Suomessa ja maailmalla alkoi.

Torpan Poikien pelaajista monet pelasivat myös Munkkiniemen yhteiskoulun riveissä, ja 1960-luvulla Munkkiniemen yhteiskoulu voittikin peräkkäin neljä oppikoulujen Suomen mestaruutta ja myös Pohjoismaiden oppikoulujen mestaruuden. 1970-luvulla koulun poikien ykkösjoukkue sijoittui ho­pealle oppikoulujen Euroopan mestaruusturnauksessa. Pojat valmensi voittoon Pentti Nohynek, joka oli jo vuosikausia tehnyt järjestelmällistä työtä munkkiniemeläisen koripalloilun hyväksi.

Vapaaheitto-veiston julkaisu suoritettiin Munkkiniemessä satojen koulun oppilaiden, koripallojunioreiden, munkkalaisten ja Munkkiniemen Yhteiskoulun senioreiden läsnä ollessa. Nykyisistä ToPo-pelaajista julkistustilaisuudessa oli mm. Suomen maajoukkuekapteeni Hanno Möttölä.

Veistoksen kustannukset hankittiin kansalaiskeräyksellä, ja hankkeen suo­jelijana on toiminut Munkkiniemen säätiö. Veistos luovutettiin paljastuksen yhteydessä Munkkiniemen yhteiskoululle.

Asiat

 
16.1.2019 16:29 Korisliiga

198-senttinen Alex Ruoff tuo kosolti kokemusta Seagullsin pelaajistoon

Viime kaudella polvivammasta kärsinyt laituri on pelannut urallaan muun muassa Espanjan ja Saksan pääsarjoissa.

16.1.2019 13:12 Korisliiga

BC Nokia hankki ikäluokkansa lupauksiin nostetun Jalek Felton

Koeajalla ollut Johnathan Hudson ei jatka joukkueessa.

16.1.2019 12:45 Susijengi

Lauri Markkasesta toistamiseen vuoden koripalloilija

Susijengiä ja NBA:n Chicago Bullsia edustava Lauri Markkanen, 21, on nimetty toisen perättäisen kerran vuoden koripalloilijaksi Suomen urheilutoimittajien vuotuisissa valinnoissa. Jyväskyläläisen HoNsU:n kasvatti Markkanen on valittu urallaan vuoden koripalloilijaksi nyt kaksi kertaa.

16.1.2019 08:49 NBA

Markkanen säkitti 17 pistettä, Bullsin tappioputki kahdeksaan

Lauri Markkasen Chicago Bulls hävisi ilman LeBron Jamesia pelanneelle Los Angeles Lakersille vieraissa 100-107. Markkanen oli joukkueensa toiseksi paras pistemies heittäen 17 pistettä.

15.1.2019 20:38 Korisliiga

Voittoputkessa liitävä Pyrintö aiheutti Ura Basketille jo kuudennen peräkkäisen tappion

Tamperelaisjoukkueen heittovoimainen Osku Heinonen jatkoi erinomaisia esityksiään.

15.1.2019 17:37 Valmentajat

Nuorisovalmennusseminaari keräsi 135 valmentajaa Kisakallioon

Vuotuinen Nuorisovalmennusseminaari Kisakallion Susi Training Centerissä keräsi jälleen kerran ison joukon valmentajia yhteen. Seminaarin ohjelmassa oli tuttuun tyyliin mielenkiintoisia esityksiä ja valmentajien illallinen Rantamakasiinin tunnelmallisessa miljöössä. Nuorisovalmennusseminaarin esitykset ja materiaalit löytyvät nyt Koripalloliiton valmentajakoulutuksen oppimisympäristöstä, Susi Campuksesta.

14.1.2019 16:25 Korisliiga

Iso laitahyökkääjä Jalen Jackson siirtyy Seagullsista Kotkaan

"Jackson ei vaadi koko ajan palloa, joten hänen ei pitäisi sotkea meidän rytmiä."

14.1.2019 09:26 NCAA

Maxhuni jatkaa pistetehtailuaan NCAA:ssa

Yhdysvaltojen yliopistosarjassa NCAA:ssa Edon Maxhuni oli jälleen tulessa pussittaen 15 pistettä Long Beach Staten voittopelissä. Suomalaisonnistujiin viikonloppuna kuuluivat myös Andre Gustavson ja Tomas Murphy.

14.1.2019 09:01 Susiladies

Susiladiesin pelaajat tehokkaina viikonloppuna – Poundsille 24 pistettä

Anissa Pounds heitti Espanjan Liga Femenina 2:ssa komeasti 24 pistettä viikonloppuna, Ruotsissa Sofia Pelander kasasi jälleen tupla-tuplan, Saksassa Veera Pirttinen esitti vahvoja otteita ja Helmi Tulonen juhli kovaa voittoa.

14.1.2019 08:47 Susijengi

Koponen auttoi Bayern Münchenin voittoihin – Susijengiläiset hyvässä iskussa

Petteri Koponen oli jälleen Bayern Münchenin tehopelaajia loppuviikosta, kun saksalaisjoukkue nappasi nimiinsä voitot Euroliigassa ja Bundesliigassa. Espanjassa Sasu Salin pääsi tärkeän voiton makuun ja lisäksi Erik Murphy, Jamar Wilson, Antti Kanervo ja Carl Lindbom tehtailivat taas kovia pistemääriä.

14.1.2019 08:47 NCAA

Augustinin yliopisto voittoputkessa, Koskimies 17 pistettä

Naisten NCAA:n konferenssiottelut ovat alkaneet Nina Augustinin ja Robert Morrisin osalta loistavasti kolmella voitolla. Viikonlopun ottelussa Elina Koskimies nakutti varmoin ottein 17 pistettä ja johdatti Americanin tärkeään kotivoittoon.

13.1.2019 18:54 Korisliiga

Kataja karkasi Kobrilta heti ottelun alussa

Joensuulaisten viikonlopun urakointi tuotti yhden kotivoiton.

13.1.2019 16:25 Naisten Korisliiga

Kouvottaret juoksivat Catzin kumoon

Naisten Korisliigan sunnuntain ainoassa ottelussa Kouvottaret katkaisivat kaksi ottelua kestäneen tappioputkensa voittamalla Catzin vieraissa numeroin 63-73 (32-31).

13.1.2019 09:53 Sudenpennut

Sudenpentujen Perttu Blomgren: ”Pallollisen puolustus on vahvuuteni”

Viime viikolla perinteikkäässä Baltic Sea Basketball Cupissa Perttu Blomgren, 17, valittiin koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi, kun Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue huuhtoi kultaa puhtaalla pelillä.

12.1.2019 20:47 Korisliiga

Seagulls murskasi Korihait Kisahallissa – Mangano johdatti Kauhajoen kotivoittoon

Pyrintö nousi arvokkaaseen voittoon Joensuussa.

12.1.2019 15:11 Naisten Korisliiga

Honka ja HBA nousivat yllätysvoittoihin - pisteet myös HyPolle ja ViVelle

Naisten Korisliigaa pelattiin neljän ottelun verran. Honka onnistui nousemaan Espoon paikalliskamppailuun voittoon, ja HBA katkaisi PeKan voittoputken. Sarjakärki Hyvinkään Ponteva kasvatti etumatkaansa ja Vimpelin Veto haki sarjapisteet vieraskentältä.

11.1.2019 20:49 Korisliiga

KTP otti jo kauden kolmannen voittonsa Kymenlaakson paikalliskohtaamisessa

Kotkalaisjoukkue on pitänyt kotiparkettinsa voittamattomana jo kuuden ottelun ajan.

11.1.2019 18:27 Susijengi

Tule tekemään Susijengin MM-karsintaottelua – vapaaehtoisten haku käynnissä

Miesten koripallon MM-karsintaottelu Suomi–Ranska pelataan torstaina 21.2.2019 Espoo Metro Areenalla. Iloiseen ja osaavaan vapaaehtoisten joukkoon haetaan nyt uusia vapaaehtoisia. MM-karsintaottelun järjestämisessä tarvitaan noin 100 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 27.1. saakka.

11.1.2019 13:10 Nuorten SM-sarjat

Kevätkausi käyntiin tyttöjen ja poikien SM-sarjoissa

Nuorten SM-sarjat ovat edenneet vauhdikkaasti puoliväliin ja taistelu kevään pudotuspelipaikoista kiihtyy. 19- ja 16-vuotiaiden SM-sarjojen lisäksi kuluvalla kaudella pelataan Suomen mestaruudesta ensimmäistä kertaa myös 17- ja 15-vuotiaiden sarjoissa.

10.1.2019 19:27 Naisten Korisliiga

HBA murskasi ToPon kotikentällään

Naisten Korisliigan torstain ainoassa ottelussa kohtasivat sarjan häntäpäät. HBA katkaisi tappioputkensa murskaamalla ToPon kotikentällään numeroin 97-56.

Näytä lisää vastaavia