Korisliiga 2016-17 pähkinänkuoressa: Yltääkö uudistunut Vilpas viime kevään vireeseensä?

28.9.2016 Salon Vilpas keräsi viime keväänä jalkeille kenties seurahistoriansa parhaan joukkueen ja kävi parin minuutin päässä sittemmin mestaruuden voittaneen Kouvojen kaatamisesta puolivälierissä. Koripalloinnostus Salossa on valtava, mutta haasteitakin löytyy – täysin uudistuneen joukkueen koheesio tulee viemään aikaa.

Okko Järvi on ainoa viime kaudesta jatkava Vilppaan rotaatiopelaaja.

Susijengi-konkari Mikko Koivisto tuo Saloon kokemusta, heittovoimaa ja joukkuepelaamista.

Matias Ojala on Vilppaan ison miehistön "liima".

Uusi mies Vilppaan viikinkipurren peräsimessä on Joonas Iisalo. Kuvat: Francois Perthuis, Ville Vuorinen, Erkki Hautaviita & Tuomas Venhola.

Kausi 2015/16

Päävalmentaja Mikko Tupamäen rakentama palapeli alkoi viimein loksahdella valmiiksi hänen viidennellä päävalmentajakaudellaan. Sherman Gay saapui joukkueen korin alle, Alex Vaenerberg värvättiin Tampereelta Doug Wigginsin huilauttajaksi ja faniryhmä Vilpas Ultras kasvoi hetkessä Korisliigan äänekkäimmäksi. Vilppaalla oli käytössään kaikki ainekset pelata jopa mestaruudesta, ja puolivälierätappio Kouvoja vastaan oli raskas isku hurmokseen päässeelle joukkueelle.

Saapuneet pelaajat

Vilppaan paletti on yhtä pelaajaa lukuun ottamatta uudistunut lähes kokonaan.

Juuri ennen kauden alkua joukkue vahvistui Susijengi-veteraani Mikko Koivistolla, joka hakee uutta pelivirettä kahden vaivojen ja seuravaihdosten rikkoman kauden jälkeen. Koivisto tuo Vilppaaseen kansainvälisen tason kaukoheittäjän ja korkeaa koripallo-ÄO:ta.

Likaisen työn tekijät Matias Ojala ja Michael Pounds hankittiin kesällä Saloon korvaamaan elämänsä kauden pelannut Juho Nenonen. Molemmilta odotetaan merkittävää roolia Vilppaan paletissa ja kumpikin on joukkueen uuden valmentajan näköinen joukkue.

Vilppaan viikinkipurteen on kavunnut myös useampi potentiaalinen läpimurtopelaaja. Henri Niemistö on korintekijä korkeamman armosta, joka hakee uutta nostetta lähes koko viime kauden kestäneen loukkaantumisen jälkeen. Ennakkoluulottomasti harjoitusottelussa pelannut pelirakentaja Aatu Kivimäki, heittäjänä divaritasolla tuikkinut Topias Kuukkanen sekä Kaarinassa kannuksensa hankkinut nuorten maajoukkuemies Riku ”Baby-VilleMäkäläinen” Laine kannattaa myös ottaa seurantaan.

Täysin uusia pelaajia Salossa ovat myös joukkueen amerikkalaisvahvistukset: korinaluspelaaja Al’lonzo Coleman ja Tiel Daniels, laituri Desmond Williams ja pelinrakentaja Juwan Staten.

Lähteneet pelaajat

Jos pikatiet ja ilmasillat ovat kesän aikana johtaneet Saloon, virta on ollut kova myös poispäin. Sherman Gay ja Monyea Pratt lähtivät Kotkaan, joiden lisäksi takamiesvirtuoosi Doug Wiggins ja korinalusduunari Austin Dufault ovat jättäneet Suomen taakseen.

Alex Vaenerberg otti suunnakseen Helsingin ja Seagullsin, väläyksiä potentiaalistaan esittänyt Ville Hänninen suuntasi Kaarinaan. Joukkueen puolustuspelin ilmentymäksi noussut Ilmari Kallio lähti Oulun NMKY:hyn ja viime kauden joukkueen sielu, Juho Nenonen, jatkoi uraansa Argentiinassa. Viime kauden rotaatiopelaajista jäljellä on enää 20-vuotiaiden miesten maajoukkueessakin esiintynyt fyysinen heittäjä Okko Järvi.

Valmennusjohto

Pitkän päivätyön Salossa tehnyt Mikko Tupamäki jättää seuraajalleen, viime kaudet Bisonsissa ja FoKoPossa valmentaneelle loviisalaislähtöiselle Joonas Iisalolle, siistissä kunnossa olevan talon.

Kevään 2016 Vilpas-ilmiön jälkeen Salossa odotetaan alkavaa kautta valtavan innostuksen vallassa. Taktisesti valveutuneella, tulisieluisella Iisalolla on käytössään kunnioitusta herättävä pelaaja-arsenaali, josta on hyvä rakentaa. Iisalon apuna toimii Toni Nyman.

Seuraa häntä

Vielä pari vuotta sitten Henri Niemistöstä puhuttiin potentiaalisena Euroliiga-pelaajana. Pohjattomalla itseluottamuksella varustetulla korintekijällä on ollut kehno onni loukkaantumisten kanssa, mutta 20-vuotiaana hänellä on edelleen kaikki aseet nousta luontaiselle paikalleen skoraajan tontilla. Oma kysymyksensä on, pysyykö Niemistö terveenä ja löytääkö hän rotaatiominuuttinsa kahden muun kovan heittäjän, Mikko Koiviston ja Okko Järven, takana.

Värikkäin pelaaja

Aatu Kivimäki on pelannut itsensä salolaisyleisön uudeksi lemmikiksi kolhuja kaihtamattomalla, rohkealla pelillään. Korisliigassa minuutit eivät tule ilmaiseksi, mutta Kivimäki on valmentajansa näköinen pelaaja, joka saattaa hyvinkin käydä energiaa penkiltä tuovaksi pelinrakentajan huilauttajaksi.

Ennuste

Periaatteessa Vilppaalla on kaikki kohdallaan. On heittovoimaa (Koivisto, Järvi, Niemistö, Kuukkanen), on puolustuksen työmyyriä (Pounds, Ojala). On kokemusta (Koivisto, Pounds, Ojala), on lunastamatonta potentiaalia (Niemistö, Kivimäki, Kuukkanen, Laine).

Suurin kysymys tässä vaiheessa kautta on kuitenkin ulkomaalaispelaajien tilanne. Salolaisjoukkueilla on ollut tapana kierrättää ulkomaanapujaan pitkälle kevättalvelle, eikä ruletti näytä vielä pysähtyneen täysosumiin. Kotimainen roolipelaajakasti on Suomen parhaimmistoa, mutta Vilppaan on löydettävä uusi Wiggins tai Gay.

On myös selvää, että uuden valmentajan ja lähes täysin uudistuneen joukkueen yhdistelmä on haastava, ja oppirahoja on maksettava. Paperilla Vilpas on jopa mitalipelikelpoinen joukkue, mutta ennen oikean vaihteen löytymistä luvassa voi olla kompastelua ja identiteettiongelmia.

Salon Vilpas pähkinänkuoressa

  • Kaupunki: Salo (53,800 asukasta)
  • Viime kaudella: Runkosarjan 6:s (17-19), puolivälierätappio vs Kouvot (2-3)
  • Budjetti: 430.000€
  • Tavoite: Mestaruus
  • Veikkauksen mestarikerroin: 13,00
  • www: www.vilpasvikings.fi
  • Facebook: VilpasVikings
  • Twitter: @VilpasVikings

Salon Vilppaan kokoonpano 28.9.2016

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Pelipaikka

Kasvattajaseura

3

STATEN Juwan

185

21.5.1992

1

West Virginia (USA)

4

KOIVISTO Mikko

194

18.4.1987

1, 2

Pussihukat, Vantaa

8

POUNDS Michael

189

15.9.1988

1, 2

KTP, Kotka

9

OJALA Matias

197

20.7.1989

4

JKS, Järvenpää

10

RÄKKÖLÄINEN Jesse

187

31.8.1997

2

Salon Vilpas

12

KIVIMÄKI Aatu

184

8.6.1997

1

Karkkilan Urheilijat

14

JÄRVI Okko

192

12.1.1996

2

Tapiolan Honka

15

DANIELS Tiel

201

24.6.1992

5

Colorado State (USA)

21

LAINE Riku

197

14.5.1997

3, 4

Ura Basket, Kaarina

23

KUUKKANEN Topias

187

6.3.1992

2

HoNsU, Jyväskylä

24

WILLIAMS Desmond

196

12.12.1991

3

Southern Connecticut (USA)

32

NIEMISTÖ Henri

195

4.4.1996

2, 3

ToPo Juniorit

34

COLEMAN Al’lonzo

201

10.3.1989

4, 5

Presbyterian (USA)

 
17.8.2021 18:23 Susijengi

Hannes Pöllä Kouvojen paitaan

Viimeiset neljä kautta yliopistokoripalloa Yhdysvaltain NCAA-liigan Oklahomassa ja Tennessee-Martinissa pelannut Susijengin sentteri ja Lahti Basketball Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 211 cm ja 23 vuotta, edustaa alkavalla 2021-22 Korisliiga-kaudella Kouvoja.

16.8.2021 09:50 Korisliiga

Henri Kantonen, Cameron Jones ja Rene Rougeau tekevät paluun Korisliigaan ja Kauhajoelle

Susijengiin murtautunut ja viime kaudella Ranskan Pro B:ssä pelannut Henri Kantonen vahvistaa Karhu Basketia alkavalla kaudella. Edellisen mestaruuden takuumiehet Rene Rougeau ja Cameron Jones pukevat oranssin paidan jälleen.

13.8.2021 10:58 Korisliiga

Petteri Koponen Korisliigaan pitkän tauon jälkeen, vahvistaa Seagullsia

Korisliigasta keväällä 2008 Suomen mestarina ja liigan arvokkaimpana pelaajana lähtenyt MaSu-Basketin kasvatti Petteri Koponen, 33, palaa kotimaan pääsarjakentille kolmentoista ulkomaan ammattilaisvuoden jälkeen. Susijengin pitkäaikaisen keulakuvan, mm. Espanjassa, Venäjällä ja Italiassa uraa tehneen Koposen uusi seura on Helsinki Seagulls.

5.8.2021 13:34 Susijengi

Roope Ahonen Vilppaaseen kymmenen vuoden jälkeen

Korisliigan hallitseva mestarijoukkue, salolainen Vilpas Vikings sai haaviinsa yhden kesän siirtomarkkinoiden kovimmista pelaajista, kun Vilppaan oma kasvatti Roope Ahonen, 31, allekirjoitti seuran kanssa yksivuotisen sopimuksen. Keväällä Espanjan kakkosliigan mestaruutta juhlineen Ahosen sopimuksessa on ulkomaanoptio 15.8. asti.

23.7.2021 10:01 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2021-2022 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy lokakuussa alussa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 9.5.2022. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

18.7.2021 12:03 Susijengi

Shawn Hopkinsille sopimus Islannin liigaan

Viimeisen kahden kauden ajan Korisliigan ystäviä Tampereen Pyrinnössä ja BC Nokiassa ihastuttanut BC Nokian kasvatti Shawn Hopkins, 26, on allekirjoittanut ensimmäisen Suomen ulkopuolisen ammattilaissopimuksensa. Susijengin vahvuuteen kuuluva 195-senttinen Hopkins edustaa ensi kaudella KK Stjarnania Islannin liigassa.

7.7.2021 09:00 Korisliiga

Joonas Lehtoranta palaa KTP-Basketiin

Kevään Hollannin liigassa Feyenoordissa pelannut Joonas Lehtoranta, 27, on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa KTP-Basketin kanssa. Lehtoranta siirtyi Korisliiga-kauden jälkeen juuri Kotkasta Hollantiin.

27.6.2021 08:34 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi Belgian pääsarjan Phoenix Brysseliin

Korisliigan Vuoden pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, siirtyy urallaan ensimmäistä kertaa ulkomaille, kun hän solmi vuoden mittaisen sopimuksen belgialaisseuran kanssa. Järvi on kesän ajan kuulunut Susijengin Open Gym -leiritykseen.

24.6.2021 08:46 Korisliiga

Kobrat julkaisi ensi kauden joukkueensa rungon: Carter, Kilpinen ja JBA-kaksikko Lapualle

Korisliiga-kauteen valmistuva Kobrat on solminut sopimukset Paul Carterin, Justus Kilpisen, Henry Boydin ja Chrysostom Chukwuman kanssa. Lapualaisjoukkue luottaa jatkossakin Jussi Turjaan ja Juho Lehtorantaan.

17.6.2021 20:00 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2021–22 myönnetty – mukana ennätysmäärä joukkueita

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

16.6.2021 13:08 Korisliiga

Vuoden ulkomaalaispelaaja Jeremiah Wood ja Vilpas jatkosopimukseen

Tuore Suomen mestari Salon Vilpas ja finaaleiden arvokkaimmaksi pelaajaksi sekä Vuoden ulkomaalaispelaajaksi valittu Jeremiah Wood solmivat yksivuotisen jatkosopimuksen.

9.6.2021 14:50 Korisliiga

Osku Heinoselle kahden vuoden jatkosopimus Pyrintöön

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen Osku Heinosen kanssa. Kokenut ja tarkkakätinen Heinonen aloittaa jo 12. kautensa Pyrinnön Korisliiga-joukkueessa.

7.6.2021 11:26 Korisliiga

Pyrinnölle merkittävä jatkosopimus, David Gonzalvez jatkaa Tampereella kevääseen 2023

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen kapteeninsa David Gonzalvezin, 33, kanssa. Tuleva kausi on amerikkalaisen kuudes Korisliigassa.

3.6.2021 10:00 Susijengi

Matti Nuutinen nostaa tossut naulaan

Kolmet arvokisat, kahdet EM-karsinnat ja yhdet MM-karsinnat Susijengin sinivalkopaidassa pelannut likaisen työn tekijä ja kaksinkertainen Suomen mestari, kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 31, lopettaa koripallouransa.

2.6.2021 15:00 Mestarien liiga

Suomen mestari Vilpas lähtee Mestarien liigan karsintoihin

Keväällä ensimmäisen koripalloilun Suomen mestaruutensa voittanut Salon Vilpas on päättänyt osallistua syyskuussa Mestarien liigan karsintoihin. Mestarien liigan karsinnat pelataan 13.–17. syyskuuta. Arvonta suoritetaan heinäkuussa ja otteluohjelma varmistetaan heinäkuun viimeinen päivä.

2.6.2021 13:00 Suomen Cup

Koripallon Suomen Cup Ylelle pitkällä sopimuksella

Suomen Koripalloliitto ja Yle solmivat kolmivuotisen sopimuksen miesten ja naisten Suomen Cupin finaaliviikonloppujen tv-oikeuksista.

2.6.2021 08:34 Korisliiga

Korisliigassa ja Susijengissä debytoinut Remu Raitanen siirtyy KTP:hen

KTP-Basket ja Susijengin nuorempaan osastoon kuuluva Remu Raitanen solmivat 1+1-mallisen sopimuksen. 206-senttinen Raitanen esiintyi viime kesänä ensimmäistä kertaa Susijengin paidassa.

30.5.2021 14:12 Korisliiga

Aatu Kivimäki Tigers Tübingenin vahvuuteen

Kevään 2021 Suomen mestaruuden salolaiselle Vilpas Vikingsille ratkaisseiden pelaajien eliittiin ryminällä kohonnut karkkilalaislähtöinen Aatu Kivimäki, 23, siirtyy ensi kaudeksi Saksan kakkostasolle Pro A:han. Kivimäen uusi työnantaja on suomalaisen valmentajakaksikon Daniel Jansson-Hussain Dassouki luotsaama Tigers Tübingen.

25.5.2021 10:00 Korisliiga

Aalto, Luukkonen ja Salonen divisioonien parhaat pelaajat, Vilppaan Vihiniemi Vuoden seurajohtaja

Mikael Aalto valittiin I divisioona A:n parhaaksi pelaajaksi, I divisioona B:n paras oli Eemi Luukkonen. Naisten I divisioonan Vuoden pelaajaksi valittiin Sanni Salonen. Mestaruutta juhlineen Salon Vilppaan toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi palkittiin Vuoden seurajohtajana. 

21.5.2021 14:03 Korisliiga

Teemu Rannikko Vilppaan valmennukseen - Sami Toiviainen jatkaa päävalmentajana kevääseen 2023

Suomen mestaruutta kauden päätteeksi juhlinut Salon Vilpas on solminut vuoden lisäjatkon päävalmentaja Sami Toiviaisen sopimukseen. Teemu Rannikko ja Jussi Savolainen vahvistavat salolaisjoukkueen valmennusta.

Näytä lisää vastaavia