Korisliiga 2016-17 pähkinänkuoressa: Yltääkö uudistunut Vilpas viime kevään vireeseensä?

28.9.2016 Salon Vilpas keräsi viime keväänä jalkeille kenties seurahistoriansa parhaan joukkueen ja kävi parin minuutin päässä sittemmin mestaruuden voittaneen Kouvojen kaatamisesta puolivälierissä. Koripalloinnostus Salossa on valtava, mutta haasteitakin löytyy – täysin uudistuneen joukkueen koheesio tulee viemään aikaa.

Okko Järvi on ainoa viime kaudesta jatkava Vilppaan rotaatiopelaaja.

Susijengi-konkari Mikko Koivisto tuo Saloon kokemusta, heittovoimaa ja joukkuepelaamista.

Matias Ojala on Vilppaan ison miehistön "liima".

Uusi mies Vilppaan viikinkipurren peräsimessä on Joonas Iisalo. Kuvat: Francois Perthuis, Ville Vuorinen, Erkki Hautaviita & Tuomas Venhola.

Kausi 2015/16

Päävalmentaja Mikko Tupamäen rakentama palapeli alkoi viimein loksahdella valmiiksi hänen viidennellä päävalmentajakaudellaan. Sherman Gay saapui joukkueen korin alle, Alex Vaenerberg värvättiin Tampereelta Doug Wigginsin huilauttajaksi ja faniryhmä Vilpas Ultras kasvoi hetkessä Korisliigan äänekkäimmäksi. Vilppaalla oli käytössään kaikki ainekset pelata jopa mestaruudesta, ja puolivälierätappio Kouvoja vastaan oli raskas isku hurmokseen päässeelle joukkueelle.

Saapuneet pelaajat

Vilppaan paletti on yhtä pelaajaa lukuun ottamatta uudistunut lähes kokonaan.

Juuri ennen kauden alkua joukkue vahvistui Susijengi-veteraani Mikko Koivistolla, joka hakee uutta pelivirettä kahden vaivojen ja seuravaihdosten rikkoman kauden jälkeen. Koivisto tuo Vilppaaseen kansainvälisen tason kaukoheittäjän ja korkeaa koripallo-ÄO:ta.

Likaisen työn tekijät Matias Ojala ja Michael Pounds hankittiin kesällä Saloon korvaamaan elämänsä kauden pelannut Juho Nenonen. Molemmilta odotetaan merkittävää roolia Vilppaan paletissa ja kumpikin on joukkueen uuden valmentajan näköinen joukkue.

Vilppaan viikinkipurteen on kavunnut myös useampi potentiaalinen läpimurtopelaaja. Henri Niemistö on korintekijä korkeamman armosta, joka hakee uutta nostetta lähes koko viime kauden kestäneen loukkaantumisen jälkeen. Ennakkoluulottomasti harjoitusottelussa pelannut pelirakentaja Aatu Kivimäki, heittäjänä divaritasolla tuikkinut Topias Kuukkanen sekä Kaarinassa kannuksensa hankkinut nuorten maajoukkuemies Riku ”Baby-VilleMäkäläinen” Laine kannattaa myös ottaa seurantaan.

Täysin uusia pelaajia Salossa ovat myös joukkueen amerikkalaisvahvistukset: korinaluspelaaja Al’lonzo Coleman ja Tiel Daniels, laituri Desmond Williams ja pelinrakentaja Juwan Staten.

Lähteneet pelaajat

Jos pikatiet ja ilmasillat ovat kesän aikana johtaneet Saloon, virta on ollut kova myös poispäin. Sherman Gay ja Monyea Pratt lähtivät Kotkaan, joiden lisäksi takamiesvirtuoosi Doug Wiggins ja korinalusduunari Austin Dufault ovat jättäneet Suomen taakseen.

Alex Vaenerberg otti suunnakseen Helsingin ja Seagullsin, väläyksiä potentiaalistaan esittänyt Ville Hänninen suuntasi Kaarinaan. Joukkueen puolustuspelin ilmentymäksi noussut Ilmari Kallio lähti Oulun NMKY:hyn ja viime kauden joukkueen sielu, Juho Nenonen, jatkoi uraansa Argentiinassa. Viime kauden rotaatiopelaajista jäljellä on enää 20-vuotiaiden miesten maajoukkueessakin esiintynyt fyysinen heittäjä Okko Järvi.

Valmennusjohto

Pitkän päivätyön Salossa tehnyt Mikko Tupamäki jättää seuraajalleen, viime kaudet Bisonsissa ja FoKoPossa valmentaneelle loviisalaislähtöiselle Joonas Iisalolle, siistissä kunnossa olevan talon.

Kevään 2016 Vilpas-ilmiön jälkeen Salossa odotetaan alkavaa kautta valtavan innostuksen vallassa. Taktisesti valveutuneella, tulisieluisella Iisalolla on käytössään kunnioitusta herättävä pelaaja-arsenaali, josta on hyvä rakentaa. Iisalon apuna toimii Toni Nyman.

Seuraa häntä

Vielä pari vuotta sitten Henri Niemistöstä puhuttiin potentiaalisena Euroliiga-pelaajana. Pohjattomalla itseluottamuksella varustetulla korintekijällä on ollut kehno onni loukkaantumisten kanssa, mutta 20-vuotiaana hänellä on edelleen kaikki aseet nousta luontaiselle paikalleen skoraajan tontilla. Oma kysymyksensä on, pysyykö Niemistö terveenä ja löytääkö hän rotaatiominuuttinsa kahden muun kovan heittäjän, Mikko Koiviston ja Okko Järven, takana.

Värikkäin pelaaja

Aatu Kivimäki on pelannut itsensä salolaisyleisön uudeksi lemmikiksi kolhuja kaihtamattomalla, rohkealla pelillään. Korisliigassa minuutit eivät tule ilmaiseksi, mutta Kivimäki on valmentajansa näköinen pelaaja, joka saattaa hyvinkin käydä energiaa penkiltä tuovaksi pelinrakentajan huilauttajaksi.

Ennuste

Periaatteessa Vilppaalla on kaikki kohdallaan. On heittovoimaa (Koivisto, Järvi, Niemistö, Kuukkanen), on puolustuksen työmyyriä (Pounds, Ojala). On kokemusta (Koivisto, Pounds, Ojala), on lunastamatonta potentiaalia (Niemistö, Kivimäki, Kuukkanen, Laine).

Suurin kysymys tässä vaiheessa kautta on kuitenkin ulkomaalaispelaajien tilanne. Salolaisjoukkueilla on ollut tapana kierrättää ulkomaanapujaan pitkälle kevättalvelle, eikä ruletti näytä vielä pysähtyneen täysosumiin. Kotimainen roolipelaajakasti on Suomen parhaimmistoa, mutta Vilppaan on löydettävä uusi Wiggins tai Gay.

On myös selvää, että uuden valmentajan ja lähes täysin uudistuneen joukkueen yhdistelmä on haastava, ja oppirahoja on maksettava. Paperilla Vilpas on jopa mitalipelikelpoinen joukkue, mutta ennen oikean vaihteen löytymistä luvassa voi olla kompastelua ja identiteettiongelmia.

Salon Vilpas pähkinänkuoressa

  • Kaupunki: Salo (53,800 asukasta)
  • Viime kaudella: Runkosarjan 6:s (17-19), puolivälierätappio vs Kouvot (2-3)
  • Budjetti: 430.000€
  • Tavoite: Mestaruus
  • Veikkauksen mestarikerroin: 13,00
  • www: www.vilpasvikings.fi
  • Facebook: VilpasVikings
  • Twitter: @VilpasVikings

Salon Vilppaan kokoonpano 28.9.2016

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Pelipaikka

Kasvattajaseura

3

STATEN Juwan

185

21.5.1992

1

West Virginia (USA)

4

KOIVISTO Mikko

194

18.4.1987

1, 2

Pussihukat, Vantaa

8

POUNDS Michael

189

15.9.1988

1, 2

KTP, Kotka

9

OJALA Matias

197

20.7.1989

4

JKS, Järvenpää

10

RÄKKÖLÄINEN Jesse

187

31.8.1997

2

Salon Vilpas

12

KIVIMÄKI Aatu

184

8.6.1997

1

Karkkilan Urheilijat

14

JÄRVI Okko

192

12.1.1996

2

Tapiolan Honka

15

DANIELS Tiel

201

24.6.1992

5

Colorado State (USA)

21

LAINE Riku

197

14.5.1997

3, 4

Ura Basket, Kaarina

23

KUUKKANEN Topias

187

6.3.1992

2

HoNsU, Jyväskylä

24

WILLIAMS Desmond

196

12.12.1991

3

Southern Connecticut (USA)

32

NIEMISTÖ Henri

195

4.4.1996

2, 3

ToPo Juniorit

34

COLEMAN Al’lonzo

201

10.3.1989

4, 5

Presbyterian (USA)

 
27.1.2023 21:16 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat käynnistyivät – Heinonen ja Sajantila ottivat tiukassa väännössä kolmoskilpailun

Miesten Korisliigan ensimmäisenä jatkosarjailtana ylemmän portaan voitot menivät Kouvoille, KTP:lle ja Seagullsille. Alemmassa sen sijaan juhlivat Pyrintö ja Nokia.

26.1.2023 09:16 Korisliiga

Joulukuun vahvin Jeffrey Carroll: ”Täällä ei laiteta yhtä tai kahta kaveria voittamaan otteluita viiden puolesta”

Yhdysvaltalainen laituri Jeffrey Carroll valittiin joulukuussa 2022 miesten Korisliigan Kuukauden vahvimmaksi.

25.1.2023 22:19 FIBA Europe Cup

Hurja toinen puoliaika johdatti Kauhajoen vierasvoittoon – puolivälieräpaikka askeleen lähempänä

Kauhajoki jatkoi upeita otteitaan FIBA Europe Cupissa, kun se kaatoi slovakialaisen Patrioti Levicen vieraskentällä 55–86 (31–28). Kauhajoki jatkaa jatkolohkonsa kärjessä puhtaalla pelillä.

24.1.2023 16:00 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjojen ohjelma on vahvistettu

Korisliigan jatkosarjat käynnistyvät perjantaina 27. tammikuuta. Joukkueet pelaavat jatkosarjoissa kaksinkertaisen sarjan, jossa joukkueet kohtaavat samassa jatkosarjassa pelaavat joukkueet kertaalleen kotikentällä ja kerran vieraskentällä.

24.1.2023 12:00 Korisliiga

Oikeusturvalautakunta hyväksyi Korihaiden valituksen – uusintaottelua Korihait-Pyrintö ei pelata

Urheilun oikeusturvalautakunta käsitteli maanantaina 23.1. Korisliiga-joukkue Korihaiden tekemän valituksen Suomen Koripalloliiton hallituksen päätöksestä määrätä liigaottelu Korihait-Pyrintö uudelleen pelattavaksi. Oikeusturvalautakunta hyväksyi valituksen, jonka myötä tiistaille 24.1. aikataulutettua uusintaottelua ei pelata.

21.1.2023 20:45 Korisliiga

Kouvot otti Taylorin johdolla viimeisen paikan ylemmästä jatkosarjasta – Sarcevicin hurja tilastorivi toi Korihaille neljännen voiton

Miesten Korisliigassa pelattiin varsinaisen runkosarjan viimeinen kierros. Tiistai-iltana pelattavan Pyrinnön ja Korihaiden uusintaottelun jälkeen käynnistyvät jatkosarjat.

20.1.2023 20:46 Pääjuttu

KTP varmisti voitolla paikkansa ylemmässä jatkosarjassa – Vili Nyman kentän tehokkain

KTP-Basket jatkaa runkosarjan jälkeen pelejä ylemmässä jatkosarjassa. Yksi paikoista on yhä ratkaisematta.

20.1.2023 13:15 Korisliiga

Korisliigojen päätöskierroksilla riittää rutkasti panosta – näin eri skenaariot vaikuttavat paikkoihin jatkosarjoissa

Korisliigassa KTP-Basket ja BC Nokia eivät tarvitse apua muilta joukkueilta, vaan heille riittää ylempään jatkosarjaan voitto runkosarjan päätöskierroksen ottelusta. Naisten Korisliigassa Forssan Alku voi varmistaa paikkansa ylemmässä jatkosarjassa voittamalla oman ottelunsa.

20.1.2023 12:20 Korisliiga

Korihaiden ja Tampereen Pyrinnön Korisliiga-ottelu uusitaan

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on kokouksessaan hyväksynyt Tampereen Pyrinnön valituksen Korisliigan ottelusta Korihait-Pyrintö 30.12.2022, jonka myötä ottelu pelataan uudelleen.

18.1.2023 20:36 Korisliiga

Nokia hukutti Pyrinnön haaveet ylemmästä jatkosarjasta – Vilpas varmisti oman paikkansa

Salon Vilpas ja BC Nokia ottivat kumpikin tärkeän voiton tavoitellessaan ylemmän jatkosarjan paikkoja tiukassa sumpussa. Voiton sai myös ykkössijansa jo varmistanut Kauhajoki.

17.1.2023 20:32 Korisliiga

KTP katkaisi tappioputkensa kovalla päänahalla – Kobrat kesti Korihaiden paineen

Miesten Korisliigassa viedään runkosarjan viimeisiä kierroksia. Tänään voiton ottivat KTP, Kobrat ja Honka.

14.1.2023 19:41 Korisliiga

Kataja vei kultamitalit Hirvosen hurjien syöttötilastojen siivittämänä – miesten Suomen Cup -finaalia jännitettiin jatkoajalle asti

Kataja Basket kaatoi Helsinki Seagullsin jatkoajalla miesten Suomen Cup -finaalissa.

14.1.2023 09:21 Suomen Cup

Seagulls ja Kataja Basket kohtaavat Suomen Cupin finaalissa klo 17

Miesten Suomen Cupin mestari 2022 ratkeaa lauantaina, kun Helsinki Seagulls ja Kataja Basket kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Seagulls tavoittelee neljättä perättäistä cup-mestaruutta.

13.1.2023 21:57 Pääjuttu

Seagulls ja Kataja miesten Suomen Cup -finaaliin – Tuomas Hirvosella tehokas ilta välierävoitossa

Kumpikin miesten Suomen Cup -välieristä ratkesi selkeällä erolla. Huomiseen finaaliin etenevät Kataja Basket ja Helsinki Seagulls.

12.1.2023 13:00 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina luvassa kaksi huimaa välierää

Miesten Suomen Cupin Final Four -vaihe pelataan perjantaina ja lauantaina Urhea-hallissa Helsingissä. 10 000 euron rahapalkinnosta mittelevät BC Nokia, Helsinki Seagulls, Kataja Basket ja Kauhajoki.

10.1.2023 21:58 FIBA Europe Cup

Kauhajoki jatkaa hurjana eurokentillä – haki arvokkaan vierasvoiton Israelista lohkon kärkiottelusta

Kauhajoen vierassaldo FIBA Europe Cupissa pysyi puhtaana, kun joukkue kaatoi tiistaina jatkolohkon kärkiottelussa israelilaisen Hapoel Haifan 59–66 (30–41). Kauhajoki jatkaa lohkon kärjessä puhtaalla pelillä.

10.1.2023 20:30 Korisliiga

LJ Thorpen lähes koko kentän kolmonen siivitti Pyrinnön voittoon – Katajalle kotivoitto Nokiasta

Miesten Korisliigassa nähtiin tänä iltana kaksi kotivoittoa, kun sarjapisteet menivät Tampereen Pyrinnölle ja Kataja Basketille.

10.1.2023 12:00 Korisliiga

Seagullsin Jeffrey Carroll on Korisliigan Kuukauden vahvin

Korisliigojen ja NOCCOn solmiman markkinointiyhteistyön myötä kuukauden pelaajat ovat jatkossa Kuukauden vahvimpia. Joulukuussa 2022 miesten Korisliigan Kuukauden vahvimmaksi valittiin Helsinki Seagullsin Jeffrey Carroll.

8.1.2023 18:55 Korisliiga

Kauhajoki otti vierasvoiton Kouvoista – pitää kiinni paalupaikastaan

Illan ainoa Korisliiga-ottelu päättyi Kauhajoen vierasvoittoon Severi Kaukiaisen johdolla.

7.1.2023 19:37 Korisliiga

Vilpas pelasi KTP:n kumoon tasaisen varmalla esityksellä – valmentaja kiitteli kohentunutta joukkuepuolustusta

Salon Vilpas otti kovan kotivoiton KTP-Basketista Korisliiga-illan ainoassa ottelussa.

Näytä lisää vastaavia