Korisliiga-ennakko: Pieti Poikolan tavoite on palauttaa lahtelaiseen koripalloon duunarimentaliteetti

7.10.2020 21:05 Lahti Basketballin päävalmentaja Pieti Poikola opiskeli ammatillisen taukonsa aikana sekä kansainvälisiä koripallotrendejä että mielen ja kehon yhteyttä. Nyt Lahteen rakennetaan täysin uudenlaista pelikonseptia.

Neljä kertaa Vuoden puolustuspelaajaksi valitun Vesa Mäkäläisen rooli lahtelaisjoukkueessa on suuri. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Lahti Basketballin uusi päävalmentaja Pieti Poikola vietti kolme vuotta erossa koripallovalmentajan töistä. Tauon aikana hän opiskeli paljon huippukoripallon trendejä mutta myös oman mielensä ja kehonsa yhteyttä. Nyt hän on palannut Korisliigaan ja luotsaa Lahdesta täysin uudenlaista joukkuetta.

– On todella hyvä fiilis palata, koska olen uusiutunut valmentajana ja oppinut näiden kolmen vuoden aikana todella paljon. Haluamme Lahdessa olla koko ajan läsnä, tietoisia ja rehellisiä itsellemme. Koen, että kun pystymme parantamaan pelaajien omaa tietoisuutta, niin sitä kautta pystymme myös tekemään tulosta, Poikola kertoo.

Poikola on apuvalmentajansa Tom Coomanin kanssa rakentanut konseptin täysin tyhjästä, ja he ovat päättäneet lähteä valmentamaan Suomessa aivan uudenlaista koripalloa. Poikola toki muistuttaa, että koripallon lainalaisuudet, kuten tilankäyttö ja ajoitukset, eivät katoa mihinkään, mutta niitä täydennetään omintakeisella kokonaisuudella.

Lahden valmennuksessa hyödynnetään kentän ulkopuolisia elementtejä kuten meditaatiota ja mielikuvaharjoituksia. Pelikirjaan puolestaan on sisällytetty oppeja suoraan kolmiohyökkäyksen isältä Tex Winteriltä, mutta kuvioita on päivitetty moderniin koripalloon soveltuviksi.

– Nykyään pelataan pelipaikatonta koripalloa, joten kaikki taktiikat on muovattu meidän konseptiimme sopiviksi, mutta lähtökohta on yhä samanlainen. Rakenteesta ollaan todella tarkkoja, mutta suunnitelman sisällä pelaajilla on paljon mahdollisuuksia tehdä henkilökohtaisia valintoja, vaikka sitä rakennetta ei saakaan rikkoa.

Lahti Basketball jäi viime kauden keskeytyessä sarjataulukossa pudotuspeliviivan alapuolelle. Nyt joukkueenjohdon antamat tavoitteet ovat valmennusryhmälle erittäin selkeät.

– Olen sitoutunut minulle annettuun tavoitteeseen palauttaa lahtelainen duunarimentaliteetti, eli tulemme pelaamaan erittäin intensiivistä ja aktiivista koripalloa, Poikola toteaa.

Päivittäisen harjoittelun on hänen mukaansa oltava niin laadukasta, että lahtelaiset kannattajat saavat seurata parasta mahdollista koripalloa, mutta sen on tarjottava myös kasvaville pelaajille väylä, joka valmistaa pelaamaan koripalloa Euroopan korkeimmalla tasolla. Näitä tavoitteita silmällä pitäen Poikola on erittäin tyytyväinen kautta edeltäneeseen rekrytointiprosessiin ja joukkueen uuteen kokoonpanoon.

– Mietimme tarkkaan, minkälaisia pelaajaprofiileja tavoittelemme, ja onnistuimme löytämään pelaajia, jotka sekä sopivat niihin profiileihin että myös itse näkivät itsensä niissä. Eli kokoonpanomme syvyydestä homma ei ainakaan jää kiinni.

Myös ulkomaalaisvahvistukset ovat Poikolan mukaan motivoituneita ja istuvat joukkueen konseptiin hyvin. Alex Campbell, Wayne McCullough, Brandon Peel ja Brandon Myer ovat toistaiseksi verrattain tuntemattomia mutta ovat löytyneet samoilla tarkoilla vaatimuksilla etsien.

 

Koronakriisi on toki pakottanut joukkueen lähestymään alkukauden harjoituksia hieman poikkeavalla tavalla. Ulkomaalaisvahvistuksille jouduttiin maahantulon jälkeen pitämään intensiivinen kahden viikon treenijakso, jossa valmentajat valmensivat hanskat kädessä etäisyydeltä ja harjoitukset oli pakko aloittaa jo aamuseitsemältä. Lisäksi koko joukkuetta on täytynyt pitää niin sanotusti omassa kuplassaan, ja kaikkien on täytynyt välttää tarpeettomia ihmiskontakteja.

– Meillä pitää olla niin sitoutuneita pelaajia, että heidän ei tarvitse päästä illalla ravintolaelämään, ja meidän velvollisuutemme taas vastaavasti on tarjota pelaajille sosiaalinen ympäristö, joka paikkaa sitä vajetta. Myös katsojilla on parhaillaan vaikeaa, joten tarjoamme viihdettä, jonka avulla vaikeudet voi unohtaa. Mutta se väylä on auki ainoastaan niin kauan kuin itse toimimme vastuullisesti.

Sitoutuneisuus näkyy koko joukkueessa. Ulkomaalaisvahvistuksia ja heidän omistautuneisuuttaan kehuttuaan Poikola mainitsee pelaajan aivan toisesta kategoriasta. Nuorista kotimaisista hän kehottaa yleisöä kiinnittämään erityistä huomiota ensimmäistä Korisliiga-kauttaan pelaavaan laituri Eemi Luukkoseen.

– Luukkonen tulee aivan varmasti lyömään itsensä tänä vuonna läpi Korisliigassa. On todella miellyttävää päästä kehumaan nuorta miestä, joka pitää jalat maassa mutta tekee päivittäin hurjan määrän työtä tullakseen paremmaksi urheilijaksi.

Lahti Basketball 20-21 pähkinänkuoressa

Korisliiga käynnistyy 13.10., kun avausottelussa Seagulls kohtaa Kauhajoen. Kaikki Korisliigan ottelut ovat katsovissa maksullisen Ruutu+-palvelun kautta. 

 
21.10.2020 20:11 Korisliiga

Kobrat yllätysvoittoon hallitsevasta mestarista – illan kierroksella viisi kotivoittoa, joista neljä reippaalla piste-erolla

Illan viiden ottelun Korisliiga-kierroksella voittajiksi selvisivät Kobrat, Seagulls, Pyrintö, Lahti ja Kataja.

20.10.2020 20:49 Korisliiga

KTP:n Greg Mangano hurjasteli Vilppaan kumoon

KTP-Basket vei kotikentällään Salon Vilppaasta voiton. Gregory Mangano upotti 32 pistettä.

20.10.2020 14:29 Korisliiga

Jordan Semple Katajan etukentälle – kokenut laituri voittanut Euroopassa levypallokuninkuuksia

Uusi ulkomaalaisvahvistus Jordan Semple saapuu piakkoin Kataja Basketin riveihin. Nelospaikalla viihtyvä pelaaja kirjautti viime kaudella vakuuttavat tilastot Ruotsin liigassa.

18.10.2020 20:27 Korisliiga

Lahti aloitti vahvasti, mutta Karhu kiri ja ohitti – Okko Järvellä tehokas ilta

Karhu Basket otti voiton ensimmäisestä kotiottelustaan. Lahti Basketball avasi hyvin mutta taipui toisella puoliajalla.

17.10.2020 21:21 Korisliiga

Vilpas avausvoittoon viime sekunneilla – KTP, Pyrintö ja Seagulls voittoputkessa

Vilpas kaatoi Kobrat tiukan trillerin pääteeksi 95-94. Illan muissa otteluissa Tampereen Pyrintö, Seagulls ja KTP-Basket ottivat jo kauden toiset voittonsa.

16.10.2020 20:48 Korisliiga

Tuomas Hirvosen pelisilmä tarkkana – Kouvot kunnioitti Ville Kaunistoa sekä paitaseremonialla että kotivoitolla

Ville Kauniston pelipaita nousi tänään ”Manskarin” kattoon. Seremonian perään pelatussa Korisliigan runkosarjaottelussa Kouvot kukisti vieraana käyneen Uran.

14.10.2020 21:26 Korisliiga

Nokian Lehto veti Uran Nuutista pidemmän korren – Korisliigassa nyt ensimmäinen kierros pelattu

Miesten Korisliigassa kaikki joukkueet ovat nyt pelanneet oman avausottelunsa. Tänään voittajiksi selvisivät BC Nokia, Lahti Basketball, KTP-Basket, Kobrat ja Tampereen Pyrintö.

14.10.2020 14:15 Koripalloliitto tiedottaa

Pääsarjat pyörähtäneet käyntiin – tehdään ottelutapahtumasta yhdessä turvallinen

Suomen Koripalloliitto on yhdessä pääsarjaseurojen sekä asiantuntijoiden kanssa valmistellut yhteisen toimintaohjeen, jonka avulla halutaan tehdä ottelutapahtumasta mahdollisimman turvallinen niin pelissä mukana oleville kuin katsojillekin.

14.10.2020 13:30 Korisliiga

Korisliigojen avauskierroksilla nostetaan punainen kortti kiusaamiselle jo kolmatta kertaa

Punainen kortti kiusaamiselle -kampanjalla koko suomalainen koripalloyhteisö haluaa vastustaa kiusaamisen eri muotoja sekä kentällä että sen ulkopuolella.

13.10.2020 20:56 Korisliiga

Korisliiga-avaus äityi jännitysnäytelmäksi – Helsinki Seagullsille täpärä voitto

Helsinki Seagulls taivutti kotonaan Kauhajoen Karhu Basketin luvuin 84–82. Ottelun yllättäjä oli ensimmäistä Korisliiga-otteluaan pelannut Max Besselink.

13.10.2020 11:30 Korisliiga

Korisliigassa ja muissa koripallon pääsarjoissa katsojilta edellytetään jatkossa kasvomaskin käyttöä

Suomen Koripalloliitto on päättänyt tarkentaa ohjeistusta kasvomaskin käytöstä ottelutapahtumissa koronapandemian aikana.

13.10.2020 08:17 Korisliiga

Osku Heinonen on Tampereen Pyrinnön uusi keulakuva

Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.

12.10.2020 19:00 Korisliiga

Miesten Korisliigan infopaketti 2020-21

Miesten Korisliiga-kausi käynnistyy tiistaina 13.10., kun Helsinki Seagulls isännöi kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanutta Kauhajokea. Keskiviikkona ohjelmassa on viisi ottelua.

12.10.2020 13:15 Korisliiga

Korisliiga-ennakko: Antti Kanervo luottaa Helsinki Seagullsiin siinä missä viime kaudellakin – huolet ovat nyt muualla

Helsinki Seagulls jäi viime kauden keskeytyessä tasapisteisiin Korisliigan ykkössijan kanssa. Antti Kanervo pitää joukkueensa voiton mahdollisuuksia varmempina kuin tulevan kauden mutkatonta onnistumista.

12.10.2020 08:14 Korisliiga

Korisliiga-ennakko: Vilppaan uusi päävalmentaja Sami Toiviainen tietää, että ainoa järkevä tavoite on mestaruus

Vilpas vaihtoi valmentajaa ja menetti Henri Kantosen kauas etelään, mutta kortit eivät pakasta lopu. Sami Toiviaisella on käytössään laaja ja tasapainoinen kokoonpano.

11.10.2020 10:00 Korisliiga

Korisliiga-ennakko: Okko Järvi totuttelee Kauhajoella vanhemman pelaajan rooliin

Okko Järven mielestä Korisliigan hallitsevan mestarin täytyy nyt vain jatkaa siitä, mihin katkennut kausi joukkueen jätti.

10.10.2020 15:00 Korisliiga

Korisliiga-ennakko: KTP:n Joonas Lehtoranta sanoo, että mestaruudet voitetaan puolustamalla

KTP-Basket jäi katkenneella kaudella Korisliigan neljännelle sijalle, ja Joonas Lehtorannan mukaan nyt tavoitellaan tasaisempaa onnistumista.

10.10.2020 08:00 Korisliiga

Korisliiga-ennakko: Shawn Hopkins saa Pyrinnössä entistä suuremman roolin ja näkee joukkueessa toimivaa kemiaa

Länsinaapuri Nokialta Tampereelle siirtynyt takamies Shawn Hopkins kertoo, että Pyrinnölle on tehnyt hyvää päästä harjoittelemaan hyvissä ajoin.

9.10.2020 14:00 Korisliiga

Korisliiga-ennakko: Nokia lähtee pantterijahtiin itänaapurista loikanneen komentajan johdolla

BC Nokia sai kokemusta takakentälleen, kun Tampereen paikallisikoni Antero Lehto vaihtoi seuraa. Nyt Nokialla on tasapainoinen kokoonpano, joka vastaa vastustajan kokoon nopeudellaan.

8.10.2020 20:00 Korisliiga

Korisliiga-ennakko: Jamar Wilsonin tärkein tehtävä on johtaa Katajan nuoret entistä parempiin peliesityksiin

Jamar Wilson on kokenut konkari poikkeuksellisen nuoressa Kataja Basketin joukkueessa, ja tämä nimenomainen rooli on hänelle uusi koetinkivi.

Näytä lisää vastaavia