Korisliiga-ennakko: Pieti Poikolan tavoite on palauttaa lahtelaiseen koripalloon duunarimentaliteetti

7.10.2020 21:05 Lahti Basketballin päävalmentaja Pieti Poikola opiskeli ammatillisen taukonsa aikana sekä kansainvälisiä koripallotrendejä että mielen ja kehon yhteyttä. Nyt Lahteen rakennetaan täysin uudenlaista pelikonseptia.

Neljä kertaa Vuoden puolustuspelaajaksi valitun Vesa Mäkäläisen rooli lahtelaisjoukkueessa on suuri. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Lahti Basketballin uusi päävalmentaja Pieti Poikola vietti kolme vuotta erossa koripallovalmentajan töistä. Tauon aikana hän opiskeli paljon huippukoripallon trendejä mutta myös oman mielensä ja kehonsa yhteyttä. Nyt hän on palannut Korisliigaan ja luotsaa Lahdesta täysin uudenlaista joukkuetta.

– On todella hyvä fiilis palata, koska olen uusiutunut valmentajana ja oppinut näiden kolmen vuoden aikana todella paljon. Haluamme Lahdessa olla koko ajan läsnä, tietoisia ja rehellisiä itsellemme. Koen, että kun pystymme parantamaan pelaajien omaa tietoisuutta, niin sitä kautta pystymme myös tekemään tulosta, Poikola kertoo.

Poikola on apuvalmentajansa Tom Coomanin kanssa rakentanut konseptin täysin tyhjästä, ja he ovat päättäneet lähteä valmentamaan Suomessa aivan uudenlaista koripalloa. Poikola toki muistuttaa, että koripallon lainalaisuudet, kuten tilankäyttö ja ajoitukset, eivät katoa mihinkään, mutta niitä täydennetään omintakeisella kokonaisuudella.

Lahden valmennuksessa hyödynnetään kentän ulkopuolisia elementtejä kuten meditaatiota ja mielikuvaharjoituksia. Pelikirjaan puolestaan on sisällytetty oppeja suoraan kolmiohyökkäyksen isältä Tex Winteriltä, mutta kuvioita on päivitetty moderniin koripalloon soveltuviksi.

– Nykyään pelataan pelipaikatonta koripalloa, joten kaikki taktiikat on muovattu meidän konseptiimme sopiviksi, mutta lähtökohta on yhä samanlainen. Rakenteesta ollaan todella tarkkoja, mutta suunnitelman sisällä pelaajilla on paljon mahdollisuuksia tehdä henkilökohtaisia valintoja, vaikka sitä rakennetta ei saakaan rikkoa.

Lahti Basketball jäi viime kauden keskeytyessä sarjataulukossa pudotuspeliviivan alapuolelle. Nyt joukkueenjohdon antamat tavoitteet ovat valmennusryhmälle erittäin selkeät.

– Olen sitoutunut minulle annettuun tavoitteeseen palauttaa lahtelainen duunarimentaliteetti, eli tulemme pelaamaan erittäin intensiivistä ja aktiivista koripalloa, Poikola toteaa.

Päivittäisen harjoittelun on hänen mukaansa oltava niin laadukasta, että lahtelaiset kannattajat saavat seurata parasta mahdollista koripalloa, mutta sen on tarjottava myös kasvaville pelaajille väylä, joka valmistaa pelaamaan koripalloa Euroopan korkeimmalla tasolla. Näitä tavoitteita silmällä pitäen Poikola on erittäin tyytyväinen kautta edeltäneeseen rekrytointiprosessiin ja joukkueen uuteen kokoonpanoon.

– Mietimme tarkkaan, minkälaisia pelaajaprofiileja tavoittelemme, ja onnistuimme löytämään pelaajia, jotka sekä sopivat niihin profiileihin että myös itse näkivät itsensä niissä. Eli kokoonpanomme syvyydestä homma ei ainakaan jää kiinni.

Myös ulkomaalaisvahvistukset ovat Poikolan mukaan motivoituneita ja istuvat joukkueen konseptiin hyvin. Alex Campbell, Wayne McCullough, Brandon Peel ja Brandon Myer ovat toistaiseksi verrattain tuntemattomia mutta ovat löytyneet samoilla tarkoilla vaatimuksilla etsien.

 

Koronakriisi on toki pakottanut joukkueen lähestymään alkukauden harjoituksia hieman poikkeavalla tavalla. Ulkomaalaisvahvistuksille jouduttiin maahantulon jälkeen pitämään intensiivinen kahden viikon treenijakso, jossa valmentajat valmensivat hanskat kädessä etäisyydeltä ja harjoitukset oli pakko aloittaa jo aamuseitsemältä. Lisäksi koko joukkuetta on täytynyt pitää niin sanotusti omassa kuplassaan, ja kaikkien on täytynyt välttää tarpeettomia ihmiskontakteja.

– Meillä pitää olla niin sitoutuneita pelaajia, että heidän ei tarvitse päästä illalla ravintolaelämään, ja meidän velvollisuutemme taas vastaavasti on tarjota pelaajille sosiaalinen ympäristö, joka paikkaa sitä vajetta. Myös katsojilla on parhaillaan vaikeaa, joten tarjoamme viihdettä, jonka avulla vaikeudet voi unohtaa. Mutta se väylä on auki ainoastaan niin kauan kuin itse toimimme vastuullisesti.

Sitoutuneisuus näkyy koko joukkueessa. Ulkomaalaisvahvistuksia ja heidän omistautuneisuuttaan kehuttuaan Poikola mainitsee pelaajan aivan toisesta kategoriasta. Nuorista kotimaisista hän kehottaa yleisöä kiinnittämään erityistä huomiota ensimmäistä Korisliiga-kauttaan pelaavaan laituri Eemi Luukkoseen.

– Luukkonen tulee aivan varmasti lyömään itsensä tänä vuonna läpi Korisliigassa. On todella miellyttävää päästä kehumaan nuorta miestä, joka pitää jalat maassa mutta tekee päivittäin hurjan määrän työtä tullakseen paremmaksi urheilijaksi.

Lahti Basketball 20-21 pähkinänkuoressa

Korisliiga käynnistyy 13.10., kun avausottelussa Seagulls kohtaa Kauhajoen. Kaikki Korisliigan ottelut ovat katsovissa maksullisen Ruutu+-palvelun kautta. 

 
15.1.2021 20:39 Korisliiga

Vilpas otti vierasvoiton Kouvolassa – Koivisto–Nenonen-tandem iskussa

Miesten Korisliigassa Kouvot kärsi roiman kotitappion Salon Vilppaan käsittelyssä.

15.1.2021 17:00 Korisliiga

Sarjamääräyksiin muutoksia: Koripallon pääsarjoista ei putoa yksikään joukkue kauden 2020–21 päätteeksi

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on hyväksynyt aikuisten pääsarjaryhmän esitykset naisten Korisliigan, miesten I divisioona A ja B:n sekä naisten I divisioonan seurakokousten muutosehdotukset liittyen sarjasta putoamiseen.

14.1.2021 09:40 Susijengi

Samuel Haanpään ansiokas pelaajaura päätökseen

Ikäpolvensa ansiokkaimpiin suomalaisiin koripalloilijoihin lukeutuva Keravan Kori-80:n kasvatti Samuel Haanpää, 34, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. Haanpää ehti pitkän uransa aikana edustaa Suomea EM-kisoissa, rikkoa yliopistonsa kolmen pisteen heittoennätyksen ja pelata ammattilaisena mm. Espanjassa, Kyproksella ja Argentiinassa.

13.1.2021 20:20 Korisliiga

Aapeli Alanen toi penkiltä tehoa Katajan voitossa – Seagulls jatkoi vottokulkuaan Lahden loppukiristä huolimatta

Illan Korisliiga-kierroksella voittajiksi kruunattiin Kataja Basket, Helsinki Seagulls ja Kauhajoki.

12.1.2021 20:05 Korisliiga

Osku Heinonen laittoi satamaan – Pyrintö ryöväsi ilon Sami Toiviaisen 600. päävalmentajaottelusta

Tampereen Pyrintö otti tiukan ja tärkeän kotivoiton Salon Vilppaasta ja säilytti samalla kakkossijansa Korisliigan runkosarjassa.

6.1.2021 20:54 Korisliiga

Trey Zeigler johti Korihait kauden ensimmäiseen voittoon – Ura taipui Matti Nuutisen kuumasta kolmoskädestä huolimatta

Miesten Korisliigan viiden ottelun kierros tarjoili toinen toistaan tiukempia vääntöjä, joissa voittajiksi selvisivät KTP-Basket, Salon Vilpas, Kouvot, Tampereen Pyrintö ja kauden ensimmäisen kerran myös Korihait.

30.12.2020 20:02 Korisliiga

Jeremiah Woodilla sensaatioilta – vuoden viimeinen Korisliiga-ottelu päättyi Vilppaan voittoon

Salon Vilpas puolusti kotikenttäänsä KTP:tä vastaan konkari Jeremiah Woodin ja ensimmäistä Korisliiga-otteluaan pelanneen Deondre Parks Jr:n johdolla.

28.12.2020 20:06 Korisliiga

Korisliigassa putket jatkuvat – voittoja Seagullsille ja KTP:lle

Helsinki Seagulls venytti voittoputkensa 11:een ja Korihait tappioputkensa 12:een, kun miesten Korisliiga palasi ottelutauolta. Korihaiden havittelemat sarjapisteet vei KTP-Basket.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 17:45 Korisliiga

Korisliigan kilpailujärjestelmään muutoksia loppukauden osalta: jatkosarjoista luovutaan, mestari selvillä huhtikuussa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on hyväksynyt kokouksessaan Korisliigan seurakokouksen esityksen, jonka mukaisesti Korisliigan kauden 2020–21 kilpailujärjestelmää muutetaan luopumalla jatkosarjoista. 22 ottelun runkosarjan jälkeen käynnistyy kahdeksan joukkueen pudotuspelivaihe.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

10.12.2020 17:15 Korisliiga

Karhu Basket rakennuttaa oman monitoimiareenan, 2300-paikkainen areena valmistuu 2022

Korisliigan kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Karhu Basket kertoi torstaina tiedotustilaisuudessaan uudesta monitoimiareenasta.

4.12.2020 17:00 Korisliiga

Korisliiga jää tauolle 4.-23.12. väliseksi ajaksi

Miesten Korisliiga on päätetty asettaa pelitauolle 4.-23.12 väliseksi ajaksi Aluehallintovirastojen asettamien rajoituksien johdosta. Korisliiga-seurat päättivät asiasta perjantaina pitämässään seurakokouksessa.

4.12.2020 08:56 Korisliiga

Helsinki Seagulls kiinnitti valmennusjohtonsa pitkillä jatkosopimuksilla

"Kerrassaan mahtavaa, että meillä oli mahdollisuus tämän kaiken synkkyyden keskellä kiinnittää koko valmennustiimimme pitkäksi aikaa eteenpäin", Helsinki Seagullsin toimitusjohtaja iloitsee valmennusjohdon jatkosopimuksista.

3.12.2020 14:45 Korisliiga

Korisliigan ensimmäiseksi Kuukauden Valopilkuksi on nimetty Pyrinnön Marcus Lewis

Tuhoisaa jälkeä tehnyt Tampereen Pyrinnön Marcus Lewis on nimetty miesten Korisliigassa marraskuun pelaajaksi. Palkinto kantaa vastaisuudessa nimeä Kuukauden Valopilkku.

3.12.2020 08:15 Korisliiga

Korisliigan kuukauden pelaaja on jatkossa Kuukauden Valopilkku

Korisliigan ja Taksi Helsingin solmiman markkinointiyhteistyön myötä Korisliigan kuukauden pelaaja on jatkossa Kuukauden Valopilkku. Valopilkku on Taksi Helsingin omistama taksintilaussovellus, millä kuluttajat voivat tilata taksin vuorokauden ympäri, lähes koko maassa.

2.12.2020 20:11 Pääjuttu

Alanen ja Wilson huippuvireessä maajoukkueviikon jälkeen – Korisliiga-ilta tarjosi kaksi tiukkaa kamppailua

Miesten Korisliiga-illan voittajat olivat Kataja Basket ja Kauhajoki. EM-karsinnoista palanneet Aapeli Alanen ja Jamar Wilson esittivät vakuuttavia otteita.

1.12.2020 19:57 Korisliiga

Shawn Hopkins liekeissä Pyrinnön kotivoitossa – kolmoset upposivat Korihaita vastaan virheettömästi

Illan ainoassa miesten Korisliigan ottelussa Tampereen Pyrintö taivutti Korihait 128–67.

1.12.2020 18:17 Korisliiga

Otteluiden peruutuksia miesten Korisliigassa – perjantain seurakokouksessa päätetään jatkosta

Miesten Korisliigan otteluohjelmaan on tulossa pikaisia muutoksia. Neljä ottelua on peruttu toistaiseksi. Jatkosta tiedotetaan perjantain seurakokouksen jälkeen.

Näytä lisää vastaavia