Korisliiga-ennakko: Pieti Poikolan tavoite on palauttaa lahtelaiseen koripalloon duunarimentaliteetti

7.10.2020 21:05 Lahti Basketballin päävalmentaja Pieti Poikola opiskeli ammatillisen taukonsa aikana sekä kansainvälisiä koripallotrendejä että mielen ja kehon yhteyttä. Nyt Lahteen rakennetaan täysin uudenlaista pelikonseptia.

Neljä kertaa Vuoden puolustuspelaajaksi valitun Vesa Mäkäläisen rooli lahtelaisjoukkueessa on suuri. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Lahti Basketballin uusi päävalmentaja Pieti Poikola vietti kolme vuotta erossa koripallovalmentajan töistä. Tauon aikana hän opiskeli paljon huippukoripallon trendejä mutta myös oman mielensä ja kehonsa yhteyttä. Nyt hän on palannut Korisliigaan ja luotsaa Lahdesta täysin uudenlaista joukkuetta.

– On todella hyvä fiilis palata, koska olen uusiutunut valmentajana ja oppinut näiden kolmen vuoden aikana todella paljon. Haluamme Lahdessa olla koko ajan läsnä, tietoisia ja rehellisiä itsellemme. Koen, että kun pystymme parantamaan pelaajien omaa tietoisuutta, niin sitä kautta pystymme myös tekemään tulosta, Poikola kertoo.

Poikola on apuvalmentajansa Tom Coomanin kanssa rakentanut konseptin täysin tyhjästä, ja he ovat päättäneet lähteä valmentamaan Suomessa aivan uudenlaista koripalloa. Poikola toki muistuttaa, että koripallon lainalaisuudet, kuten tilankäyttö ja ajoitukset, eivät katoa mihinkään, mutta niitä täydennetään omintakeisella kokonaisuudella.

Lahden valmennuksessa hyödynnetään kentän ulkopuolisia elementtejä kuten meditaatiota ja mielikuvaharjoituksia. Pelikirjaan puolestaan on sisällytetty oppeja suoraan kolmiohyökkäyksen isältä Tex Winteriltä, mutta kuvioita on päivitetty moderniin koripalloon soveltuviksi.

– Nykyään pelataan pelipaikatonta koripalloa, joten kaikki taktiikat on muovattu meidän konseptiimme sopiviksi, mutta lähtökohta on yhä samanlainen. Rakenteesta ollaan todella tarkkoja, mutta suunnitelman sisällä pelaajilla on paljon mahdollisuuksia tehdä henkilökohtaisia valintoja, vaikka sitä rakennetta ei saakaan rikkoa.

Lahti Basketball jäi viime kauden keskeytyessä sarjataulukossa pudotuspeliviivan alapuolelle. Nyt joukkueenjohdon antamat tavoitteet ovat valmennusryhmälle erittäin selkeät.

– Olen sitoutunut minulle annettuun tavoitteeseen palauttaa lahtelainen duunarimentaliteetti, eli tulemme pelaamaan erittäin intensiivistä ja aktiivista koripalloa, Poikola toteaa.

Päivittäisen harjoittelun on hänen mukaansa oltava niin laadukasta, että lahtelaiset kannattajat saavat seurata parasta mahdollista koripalloa, mutta sen on tarjottava myös kasvaville pelaajille väylä, joka valmistaa pelaamaan koripalloa Euroopan korkeimmalla tasolla. Näitä tavoitteita silmällä pitäen Poikola on erittäin tyytyväinen kautta edeltäneeseen rekrytointiprosessiin ja joukkueen uuteen kokoonpanoon.

– Mietimme tarkkaan, minkälaisia pelaajaprofiileja tavoittelemme, ja onnistuimme löytämään pelaajia, jotka sekä sopivat niihin profiileihin että myös itse näkivät itsensä niissä. Eli kokoonpanomme syvyydestä homma ei ainakaan jää kiinni.

Myös ulkomaalaisvahvistukset ovat Poikolan mukaan motivoituneita ja istuvat joukkueen konseptiin hyvin. Alex Campbell, Wayne McCullough, Brandon Peel ja Brandon Myer ovat toistaiseksi verrattain tuntemattomia mutta ovat löytyneet samoilla tarkoilla vaatimuksilla etsien.

 

Koronakriisi on toki pakottanut joukkueen lähestymään alkukauden harjoituksia hieman poikkeavalla tavalla. Ulkomaalaisvahvistuksille jouduttiin maahantulon jälkeen pitämään intensiivinen kahden viikon treenijakso, jossa valmentajat valmensivat hanskat kädessä etäisyydeltä ja harjoitukset oli pakko aloittaa jo aamuseitsemältä. Lisäksi koko joukkuetta on täytynyt pitää niin sanotusti omassa kuplassaan, ja kaikkien on täytynyt välttää tarpeettomia ihmiskontakteja.

– Meillä pitää olla niin sitoutuneita pelaajia, että heidän ei tarvitse päästä illalla ravintolaelämään, ja meidän velvollisuutemme taas vastaavasti on tarjota pelaajille sosiaalinen ympäristö, joka paikkaa sitä vajetta. Myös katsojilla on parhaillaan vaikeaa, joten tarjoamme viihdettä, jonka avulla vaikeudet voi unohtaa. Mutta se väylä on auki ainoastaan niin kauan kuin itse toimimme vastuullisesti.

Sitoutuneisuus näkyy koko joukkueessa. Ulkomaalaisvahvistuksia ja heidän omistautuneisuuttaan kehuttuaan Poikola mainitsee pelaajan aivan toisesta kategoriasta. Nuorista kotimaisista hän kehottaa yleisöä kiinnittämään erityistä huomiota ensimmäistä Korisliiga-kauttaan pelaavaan laituri Eemi Luukkoseen.

– Luukkonen tulee aivan varmasti lyömään itsensä tänä vuonna läpi Korisliigassa. On todella miellyttävää päästä kehumaan nuorta miestä, joka pitää jalat maassa mutta tekee päivittäin hurjan määrän työtä tullakseen paremmaksi urheilijaksi.

Lahti Basketball 20-21 pähkinänkuoressa

Korisliiga käynnistyy 13.10., kun avausottelussa Seagulls kohtaa Kauhajoen. Kaikki Korisliigan ottelut ovat katsovissa maksullisen Ruutu+-palvelun kautta. 

 
22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

20.6.2022 10:41 Korisliiga

Finaalien MVP Cameron Jones jatkaa Kauhajoella – Jeffrey Crockett uutena oranssipaitoihin

Viime kauden parhaimmaksi ulkomaalaispelaajaksi sekä finaalien arvoikkaamksi valittu Cameron Jones ja hallitseva Suomen mestari Kauhajoki ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

14.6.2022 19:36 Susijengi

Hannes Pöllälle jatkosopimus Kouvoihin

Korisliigan vuoden tulokkaaksi keväällä äänestetty Susijengin nuori sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 24, jatkaa Kouvolassa. 211-senttinen ja 123-kiloinen Pöllä takoi Kouvoille viime kaudella 10,4 pistettä ja 6,8 levypalloa ottelua kohden.

14.6.2022 18:57 Korisliiga

Mubashar Ali KTP-Basketin korien alle

Vuosi sitten Susijengissä debytoinut ja viime vuodet yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläisen Warriorsin kasvatti Mubashar Ali, 25, debytoi syksyllä Korisliigassa. 213-senttinen Ali on solminut yksivuotisen sopimuksen perinteikkään kotkalaisjoukkueen KTP-Basketin kanssa.

10.6.2022 16:57 Korisliiga

Tuukka Kotti vahvistamaan Tapiolan Honkaa

Korisliiga-paluuseen valmistautuva Tapiolan Honka on solminut sopimuksen 226 miesten maaottelua pelanneen Tuukka Kotin, 41, kanssa, joka tuo suuren annoksen kokemusta joukkueeseen.

6.6.2022 15:31 Korisliiga

Okko Järvi Seagullsin takalinjoille kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kevään 2021 arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP) palkittu Tapiolan Hongan kasvatti Okko Järvi, 26, palaa Suomeen. Susijengi-debyyttinsä viime kesänä tehnyt ja päättyneellä kaudella belgialaista Phoenix Brusselsia edustanut 193-senttinen Järvi on solminut kaksivuotisen sopimuksen Helsinki Seagullsin kanssa.

31.5.2022 15:03 Susijengi

Max Besselink pitkällä sopimuksella Würzbürgiin

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Helsingin NMKY:n kasvatti ja Suomi-koriksen suurlupaus Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, siirtyy kolmivuotisella sopimuksella Saksan Bundesliigaa edustavan s.Oliver Würzbürgin riveihin.

26.5.2022 10:32 Susijengi

Daniel Dolenc mestari-Karhun korin alle, Carter jatkaa Kauhajoella

Espoo Basket Teamin kasvatti ja Susijengin korinalusduunarina kunnostautunut Daniel Dolenc, 28, liittyy Suomen mestari Karhu Basketin vahvuuteen kaksivuotisella sopimuksella. Kauhajokisten korinalusta tulee olemaan ensi kaudella väkivahva, sillä myös mestaruuden takuumiehiin lukeutunut Simeon Carter jatkaa seurassa.

24.5.2022 09:55 Korisliiga

Ventoniemi ja Waxlax jatkavat Lahti Basketballin paidassa

Lahtelaisseura on käyttänyt sopimuksien optiovuodet Henri Ventoniemen, 26, ja Ricky Waxlaxin, 22, kanssa.

20.5.2022 11:11 Korisliiga

Korisliigan Vuoden pelaaja Remu Raitanen arvostaa saamaansa tunnustusta – ”Henkilökohtaisiin palkintoihin kannattaa suhtautua ennen kaikkea motivaattoreina”

24-vuotias Remu Raitanen pelasi KTP-Basketissa onnistuneen kauden, joka toi hänelle torstai-illan gaalassa Korisliigan vuoden pelaajan palkinnon. Ura jatkuu syksyllä joko KTP:ssä tai ulkomailla.

18.5.2022 20:16 Korisliiga

Remu Raitanen on Korisliigan Vuoden pelaaja, Suomen mestari Karhu Basketille kosolti tunnustusta

KTP-Basketia edustava Remu Raitanen on äänestetty Korisliigan Vuoden pelaajaksi. Kauhajoen Karhu Basket kahmi palkintoja viidessä eri kategoriassa.

17.5.2022 09:55 Korisliiga

Perttu Blomgren ja Vilpas jatkosopimukseen

Salon Vilpas ja Perttu Blomgren ovat solmineet yksivuotisen jatkosopimuksen. 20-vuotias takamies oli suuressa roolissa hopeaan päättyneellä kaudella.

16.5.2022 16:55 Korisliiga

Jussi Savolainen Vilppaan päävalmentajaksi, Sami Toiviaisesta seuran uusi toiminnanjohtaja

Päättyneellä kaudella SM-hopeaa saavuttanut Salon Vilpas on maanantaina kertonut uusista tulevaisuuden kuvioistaan. Päävalmentajaksi nousee seuran oma kasvatti Jussi Savolainen. Sami Toiviainen puolestaan siirtyy toimiston puolelle.

14.5.2022 11:55 Korisliiga

Mestarivalmentaja Janne Koskimies: ”En olisi koskaan uskonut tällaiseen viiden vuoden pätkään”

Kun Janne Koskimies saapui syksyllä 2017 Kauhajoelle, hän ei voinut kuvitella mitä seuraavat vuodet pitävät sisällään. Neljän edellisen loppuun asti pelatun kauden aikana Karhu Basket on juhlinut Suomen mestaruutta kolmesti ja noussut kotimaiset koripallon ehdottomaksi voimataloksi.

12.5.2022 15:19 Korisliiga

Vesa Ojala: ”Rima on nyt eurokentillä ja siellä menestymisessä”

Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala odottaa innolla seuran uutta aikakautta, kun uusi areena valmistuu ja seura ammattimaistuu entisestään. Puheenjohtajalle mestaruuden jälkeinen aamu tuntui jälleen ikimuistoiselle.

11.5.2022 20:20 Korisliiga

Kauhajoki vei mestaruuden ennätysyleisön edessä – finaalien MVP Cameron Jones varmisti voiton

Viimekautinen mestari Salon Vilpas joutui luopuman Pantterista ja tyytymään tällä kertaa hopeamitaleihin, kun kauden sensaatiotapaus Kauhajoki selätti finaalisarjan voitoin 4–1.

10.5.2022 12:22 Korisliiga

Henri Kantonen: ”On etuoikeutettua olla tässä tilanteessa ja päästä kotiyleisön eteen”

Kauhajoki pääsee keskiviikkona kotiyleisönsä eteen tilanteessa, jossa voitto toisi seuralle kolmannen Suomen mestaruuden. Henri Kantonen kokee olevansa etuoikeutettu tilanteesta, jollaista kaikki pelaajat urallaan eivät pääse kokemaan.

10.5.2022 09:47 Korisliiga

Remu Raitanen jatkaa KTP-Basketissa

Viime kauden kovin kotimainen pistenikkari Remu Raitanen on tehnyt jatkosopimuksen seuransa KTP-Basketin kanssa.

9.5.2022 20:34 Korisliiga

Korisliiga-finaalit: Roope Ahonen sytytti Vilppaan, mutta Cameron Jones ilmoitti, että ei käy

Kauhajoki taivutti huikean taistelun päätteeksi Salon Vilppaan ja otti 3–1 johtoaseman Korisliiga-finaaleissa.

Näytä lisää vastaavia