Korisliiga-ennakko: Salon Vilpas, Tampereen Pyrintö ja KTP-Basket

29.9.2022 18:30 Salon Vilpas saa vanhasta tutusta Jussi Savolaisesta uuden päävalmentajan ja uusia vivahteita peliinsä. Heittäjä-ässä Osku Heinonen luottaa Tampereen Pyrinnön kykyyn kilpailla alkavalla kaudella. KTP-Basket täydentää rivejään harvinaisen monipuolisella 213-senttisellä Mubashar Alilla.

Mubashar Ali on yksi Korisliiga-kauden mielenkiintoisimmista uusista tuttavuuksista. Kuva: Ville Vuorinen

Miesten Korisliigan runkosarja 2022–23 käynnistyy 30. syyskuuta Helsinki Seagullsin ja Korihaiden välisellä kohtaamisella. 12 seuraa valmistautuu jälleen kauden mittaiseen koitokseen, ja Basket.fi esittelee joukkueet neljän artikkelin sarjassa, joka jatkuu nyt viime keväänä runkosarjassa kuudenneksi, viidenneksi ja neljänneksi sijoittuneilla joukkueilla.

Vilppaan päävalmentajaksi nouseva Jussi Savolainen ei halua korjata mitään ehjää

Salon Vilpas näytti viime keväänä jälleen kyntensä oikealla hetkellä. Kauteen hallitsevana mestarina lähtenyt varsinaissuomalainen seura jäi hieman yllättäen runkosarjassa vaatimattomalle sijalle kuusi. Se riitti kuitenkin vielä pääsyyn ylempään jatkosarjaan, jossa menestys alkoikin karttua tiuhemmin. Pudotuspeleihin Vilpas lähti kolmannelta sijalta ja eteni finaaliin saakka. Kaulaan ripustettiin lopulta hopeamitali.

Alkavalle kaudelle Vilppaassa on suoritettu kevyttä vallanvaihtoa. Edellinen päävalmentaja Sami Toiviainen on siirtynyt toiminnanjohtajan rooliin ja hänen apuvalmentajanaan työskennellyt Jussi Savolainen edennyt päävalmentajan tehtävään.

– Olen pelannut koko junioriaikani Salossa ja sen jälkeen yhdeksän vuotta edustuksessa, joista viisi viimeistä vuotta pääsarjatasolla. Lopetettuani pelaamisen olen valmentanut 16-, 17- ja 19-vuotiaita sekä viime kaudella yhtä aikaa kakkosjoukkuettamme ja tätä Vikingsiä apuvalmentajana. Eli on tässä nyt jokunen vuosi pyöritty maisemissa, Savolainen muistelee.

Savolaisen hyppy päävalmentajan paikalle ei tapahdu hyppynä tuntemattomaan. Ympärillä on tuttu toiminnanjohtaja Toiviaisessa, tutut apuvalmentajat Jere Anttilassa ja Teemu Rannikossa sekä kentällä yhä kotimaiset runkopelaajat Mikko Koivisto, Juho Nenonen ja Riku Laine.

– Siirtymä on tällä tavalla helpompi, kun ympärillä on tukiverkosto. Meillä on toimiva valmennustiimi, joka on saatu roolitettua mielestäni hyvin. Myös pelaajien osalta paketti on ollut kasassa jo hyvän aikaa, ja sieltä löytyy toimiva sekoitus korilleajajia ja heittouhkaa, Savolainen toteaa.

Tämä ei silti tarkoita, että kentällä nähdään tasan samat elkeet kuin viime vuonna. Savolaisen myötä ovat uudistuneet myös monet pelitaktiikan ulottuvuudet.

– Sekä hyökkäys- että puolustuskonseptimme on hyvin erilainen viime kauteen nähden. Se tulee viemään aikansa, että koko porukka omaksuu uuden systeemin, varsinkin siirtymäpelaamisessa. Mitä pelikirjaan taas tulee, niin tyhmäähän se olisi jättää käyttämättä niitä vanhoja asioita, jotka ovat toimineet hyvin.

Vilpas 22-23 pähkinänkuoressa


Pyrinnön Osku Heinonen: Vanha koiraa oppii uusia temppuja, kun työskentelee nuorten kanssa

Viime kaudella Tampereen Pyrintö pelasi itsensä tehokkaasti ylempään jatkosarjaan mutta sai heti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella liian pahan vastuksen. Kautensa nousujohteisesti päättänyt Vilpas viiletti voittoon ja eteni lopulta finaaliin.

Tulevaan kauteen Pyrintö lähtee Pantteri ajatuksissaan. Kapteeni Osku Heinonen haluaa edetä tällä kertaa niin pitkälle kuin eteenpäin vain pääsee ja vaikuttaa pelien alkua odotellessa olemukseltaan tyyneltä.

– Meillä on hyvä valikoima keskenään erilaisia pelaajia sekä suomalaisten että ulkomaisten osalta. Heittovoimaa ja puolustusosaamista löytyy ainakin reippaasti. Rooleja täytyy vähän vielä hioa ja sovitella, kun tässä harjoitellaan, mutta en ole mistään huolissani.

Pyrintö on pelannut päävalmentaja Miikka Sopasen aikana huomiota herättävällä pelityylillä. Liigan kaikista muista joukkueista poikkeavaa hyökkäystä tullaan varmasti näkemään tälläkin kaudella, sillä sekä valmennus että kotimaiset runkopelaajat ovat kutakuinkin ennallaan.

Viime vuonna tulokset olivat riittävän hyviä viemään Pyrintö jatkoon runkosarjasta viidennellä sijalla, joten onnistumisia tuli reippaasti. Matka kuitenkin tyssäsi ennen mitalipelejä, joten Heinonenkin tiedostaa, että jotain on tehtävä eri lailla.

– Sellainen kehitysaskel, jota itse kaipaan viime vuoteen nähden, on tietynlainen tasaisuus. Meillä tuli kentällä aikamoisia ylä- ja alamäkiä nopeasti vaihdellen. Viime vuonna toki asiaa vaikeutti se, että kauden alussa vahvistuksemme vähän myöhästyivät ja tuli kaikkea sähläämistä yhä koronan kanssa. Nyt pitäisi olla ihanteellinen tilaisuus saada alusta asti vähän parempi draivi päälle.

Oma rooli joukkueessa on Heinoselle käynyt vuosien varrella jo tutuksi. Hän pyrkii kentän vanhimpana johtamaan esimerkillään ja nyt, kun David Gonzalvez on astunut sivuun, vastuu on entistä enemmän hänen harteillaan.

– Pyrin pitämään huolta, että joukkueessa pysyy yhtenäisyys yllä. Kai tässä kolmekymppinen jätkä voi jonkinlaisena isähahmona jo ollakin tälle porukalle. Ja oppiihan siinä vanha koira uusiakin temppuja, kun nuorempiensa kanssa työskentelee. Välillä nuorten juttuja kuunnellessa on naama melkoisella kysymysmerkillä, mutta sehän on pelkästään hyvä.

Pyrintö 22-23 pähkinänkuoressa


KTP:n tuore joka paikan höylä Mubashar Ali lupaa joukkueeltaan salamannopeaa koripalloa

Mubashar Ali syntyi ja kasvoi lapsuutensa Helsingissä, mutta hän ei varmasti ole kotimaiselle koripalloyleisölle tutuin nimi – vielä. 25-vuotias sentteri aloitti pelaamisen paikallisseura Warriorsissa ja edusti viimeisenä juniorivuotenaan 2014–15 A-poikien SM-sarjassa Vantaan Pussihukkia. Sen jälkeen tie vei Yhdysvaltoihin, ensin high schooliin ja sieltä yliopistoon.

Pelattuaan viime kaudella ammattikoripalloa sekä Turkin kakkosliigassa että Perussa hän sai tarjouksen KTP-Basketilta ja päätti tarttua sopimukseen.

– Turkissa en päässyt kunnolla edes minuuteille, vaikka olisin kyennyt auttamaan joukkuetta. Valmentajan päätökset tuntuivat usein vähän jopa poliittisilta. Sen jälkeen vietin kaksi kuukautta Perussa, koska tarvitsin lisää kokemusta ja maisemanvaihtoa puhdistaakseni mieltäni. Olen käynyt koripallon kanssa läpi paljon kaikenlaista ja halusin kokea taas positiivisen kokemuksen.

Kotkassa Alilla on ympärillään päävalmentaja Roope Mäkelän luotsaama nippu, johon liittymisestä tuore sentteri on vilpittömän innoissaan. Viime kaudella joukkue selvisi runkosarjan neljänneksi, mutta playoffeissa matka katkesi ensimmäisellä kierroksella. Kevään haasteista huolimatta, niin Alin kuin KTP:nkin osalta, nyt palaset tuntuvat loksahtaneen paikoilleen.

– Roope on valmentaja, joka antaa pelaajiensa käyttää kentällä vaistojaan. Harjoitusotteluiden perusteella näyttää siltä, että kokoonpanomme on erinomaisesti koottu, enkä sano tätä vain mainostamisen takia. Uskon tosissani, että vakavissaan meidän kanssamme kilpailevat vain Kauhajoki, Seagulls ja Vilpas. Meiltä voi odottaa tällä kaudella erittäin nopeaa ja vapaata run and gun -hyökkäystä ja erittäin tiukkaa puolustusta sekä sisällä että ulkona.

Ali on 213 senttiä pitkä ja harvinaisen ulottuva pelaaja eli varsin poikkeuksellinen yksilö suomalaisessa koripallossa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että mies on palkattu KTP:n korin alle seisomaan paikoillaan ja vain lätkimään palloa. Hän on nimittäin kokoonsa nähden ainutlaatuisen liikkuva ja monipuolinen vitospaikan pelaaja ja näin ollen istuu lupailemaansa KTP:n pelityyliin erittäin hyvin.

– Kuuntelen peliä ja kykenen ottamaan sen roolin, jonka tilanne vaatii. Jos minulta tarvitaan fyysistä puolustusta ja heitontorjuntaa, teen sitä. Jos minun täytyy levittää kenttää ja astua kaarelle, teen sitä. Olen saanut jopa NBA-kykyjenetsijöiltä erinomaisia arvioita myös monista sellaisista tärkeistä asioista, jotka eivät välttämättä näy tilastokorteissa.

KTP-Basket 22-23 pähkinänkuoressa

 
12.9.2023 08:22 Susijengi

Roope Ahosen koripalloura päätökseen

Kahdesti Susijengiä EM-kisoissa (2013, 2015) edustanut Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 33, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. 187-senttisen Ahosen ansioluetteloon kuuluvat mm. Espanjan kakkosliigan ja Espanjan kakkoscupin mestaruudet, kahdeksan kautta Korisliigaa ja kahdeksan kautta ammattilaisena ulkomailla.

3.9.2023 04:33 Susijengi

Henri Kantonen jatkaa Karhu Basketissa

Susijengin MM-kisajoukkueeseen kuulunut ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 198 cm ja 26 vuotta, jatkaa uraansa Karhu Basketissa. Viime kaudella Karhun Korisliigan hopealle ja FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon johdattaneen Kantosen ja Karhun sopimuksessa on ulkomaanpykälä, joka on voimassa tammikuuhun asti.

25.8.2023 09:00 Korisliiga

Korisliigat jatkuvat Ruudussa - Koripalloliitto ja Nelonen Media jatkosopimukseen

Korisliiga ja naisten Korisliiga näkyy alkavalla kaudella Ruutu-palvelussa. Vuonna 2020 käynnistynyt yhteistyö jatkuu monivuotisella jatkosopimuksella.

21.8.2023 10:00 Yhteistyökumppanit

Millpoint Koripalloliiton ja Korisliigan yhteistyökumppaniksi

Suomen Koripalloliitto on solminut yhteistyösopimuksen mainos- ja liikelahjamaailman syövereissä vaikuttavan Millpointin kanssa. Millpoint tulee avuksi kehittämään Koripalloliiton virallista verkkokauppaa.

15.8.2023 16:12 Susijengi

Shawn Hopkins vahvistaa Karhu Basketia

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä ja viime keväänä FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon edennyt Karhu Basket on jatkanut aktiivisena siirtomarkkinoilla. Tuoreimpana kiinnityksenään kauhajokiset hankkivat riveihinsä viime kauden Romaniassa pelanneen 195-senttisen ja 28-vuotiaan Susijengi-laituri Shawn Hopkinsin.

8.8.2023 09:06 Susijengi

Topias Palmi vahvistaa Karhu Basketia

Erinomaisen kevään Romaniassa pelannut Tampereen Pyrinnön kasvatti ja Susijengin vakiokasvo Topias Palmi, 28, on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Korisliigaan ja FIBA Mestareiden Liigan karsintaan valmistautuvan Karhu Basketin kanssa. Lisäksi Karhu Basket on allekirjoittanut kaksivuotisen pelaajasopimuksen 203-senttisen Chris Brandonin kanssa.

20.7.2023 19:35 Susijengi

Korisliigan MVP Severi Kaukiainen Slovakian mestarin puikkoihin

Karhu Basketissa erinomaista jälkeä niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissakin tehnyt Susijengi-takamies ja Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 25, käyttää ulkomaanoptionsa ja siirtyy ensi kaudeksi Slovakian mestarin Patrioti Levicen takalinjoille.

17.7.2023 13:06 Korisliiga

Ilmari Toikkanen siirtyy Tanskaan

Viime kaudella Kouvoja Korisliigassa edustanut Sykki-kasvatti Ilmari Toikkanen, 26, siirtyy Tanskaan. 207-senttisen ja kuusi kautta Korisliigaa tahkonneen Toikkasen uusi seura on Tanskan pääsarjassa pelaava Svendborg Rabbits.

14.7.2023 12:00 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2023-2024 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 25.5.2024. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

5.7.2023 17:57 Mestarien liiga

Kauhajoen Mestarien liigan karsintaturnausjoukkueet arvottu

Mestarien liigan tulevan kauden lohkoarvonnat sekä karsintaturnausten joukkueet arvottiin torstaina. Karhu Basket Kauhajoki kohtaa puolueettomalla kentällä Turkin Antalyassa 25.9. israelilaisen roni Hay Motors Ness Zionan.

4.7.2023 13:55 Korisliiga

Salon Vilpas vahvistuu Luukas Vaaralla

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä Salon Vilpas kaappasi korinsa alle kärkipään suomalaisjärkäleen. Susijengi Rising Stars -kokoonpanossa erinomaisia otteita esittänyt 207-senttinen ja 22-vuotias Lahti Basketball -kasvatti Luukas Vaara siirtyy salolaisjoukkueeseen 1+1-vuotisella sopimuksella.

4.7.2023 09:00 Korisliiga

Tomas Murphy aloittaa ammattilaisuransa Korisliigassa ja liittyy BC Nokian riveihin

BC Nokian Korisliiga-joukkue on tehnyt kaksivuotisen pelaajasopimuksen tänä kesänä Susijengi Risings Starsissa pelanneen Tomas Murphyn, 25, kanssa. 204-senttisen Murphyn sopimuksen toisessa vuodessa on ulkomaanoptio.

28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 19:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2023–24 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2023–24. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 9 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään tulevalla kaudella 64 joukkuetta.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

9.6.2023 10:26 Susijengi

Mestaruus toi lisämotivaatiota Lassi Nikkariselle

ToPo Junioreiden kasvatti Lassi Nikkarinen, 26, sai kunnian tuoda Pantteri-patsaan Helsinkiin neljännesvuosisadan tauon jälkeen, kun Helsinki Seagulls peittosi Karhu Basketin Korisliigan finaaleissa. Tuoreen Suomen mestarin aloittava pelinrakentaja ja Korisliigan kotimaisen kaartin kärkinimi tähyää nyt seuraavaa kehityspaikkaa urallaan Susijengi-kesän merkeissä.

4.6.2023 09:59 Korisliiga

Mikael Laihonen siirtyy Puolaan

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Raision Palloseuran kasvatti Mikael Laihonen, 29, siirtyy Puolaan. 202-senttisen ja viisi kautta Korisliigaa pelanneen Laihosen uusi työnantaja on Puolan divarin välieriin keväällä yltänyt perinteikäs Rosa Radom.

Näytä lisää vastaavia