Korisliigan ennakko 2/3: Viihdyttävä Karhu, trendien vastainen Kouvot ja viime kauteen parannusta hakevat BC Nokia ja Kobrat

24.9.2017 Korisliigan kausi 2017/18 on jo ovella. Kausi pyörähtää vihdoin käyntiin tiistaina 27.9. kun sarjanousija Espoo United isännöi Uudenkaupungin Korihaita. Mitalisijojen ulkopuolelle jääneistä joukkueista Kauhajoen Karhu hamuaa mitalikantaan Jussi Laakson ja Kouvot mestarivalmentaja Jyri Lehtosen opeilla. Lars Ekström tuo uusia tuulia Lapualle ja Ville Tuominen jatkaa prosessia BC Nokian peräsimessä.

Eldar Skamo ja BC Nokia ovat myös tulevalla kaudella ikävä vastustaja ja korkealla intensiteetillä töitä tekevä joukkue.

Tuomas Hirvonen edustaa Kouvojen riveissä jatkuvuutta. Ottaako nuori takamies vielä yhden harppauksen kohti Susijengin takakenttää?

Tuttu parta, tuttu paita. Bojan Sarcevic ja Karhu jatkavat valtaosin tutuilla palasilla, vaikka palapelin kokoajana toimiikin uusi päävalmentaja, Jussi Laakso.

Tuomas Viertola ja Kobrat lähtevät kauteen tutulla kotimaisella rungolla. Kuvat: Ville Vuorinen & Erkki Hautaviita

BC Nokia lähtee alkavaan kauteen isoilta osin tutulla, mutta myös pykälän verran nuorentuneella rungolla. Näätäpaitojenkin mittarilla erikoisnäätä-statuksen itselleen pelannut Joni Harjula jätti liigaparketit viime kauden päätteeksi ja Aleksi Akpaso siirtyi sarjaporrasta alemmas, mutta tilalle Ville Tuomisen luotsaamaan ryhmään saapuivat Aapeli Alanen (201cm/21v) Korihaista, Nicolai Andersen (204/21) Kouvoista sekä kakkospaikan moniosaaja Thomas Laerke (194/26) tanskalaisesta Bakken Bearsista.

Näädät pääsevät ainakin paperilla lähtemään kauteen urheilullisella, monipuolisella, energisellä ja varsin laajalla ringillä. Näitä aseita Nokialla pyritään hyödyntämään läpi kauden.

- Tullaan tällä kaudella peluuttamaan ehkä laajemmin kuin muut joukkueet liigassa. Meillä tulee olemaan 11 tai 12 pelaajaa, jotka pystyvät pelaamaan Korisliigaa uskottavasti, päävalmentaja Tuominen linjaa.

- Tavoite on myös peluuttaa siten, että 10 jätkää pelaa joka matsissa ihan merkittäviä minuutteja. Sillä tavalla pidämme huolen siitä, että intensiteettimme pysyy jatkuvasti riittävän korkeana. Samalla varmistamme sen, että kaikki nuoremmat jätkät saavat varmasti paikan näyttää osaamistaan.

BC Nokian kotimaisen osaston kärkiryhmän muodostavat tutut kasvot. Takakentän rähinäosaston johtaja Niko Mattila (192/23) tekee vastustajien takamiesten elämästä edelleen tarpeettoman vaikeaa yhdessä kapteeni Henri Hirvikosken (191/31) kanssa. Eldar Skamo (198/30) on edelleen kävelevä matchup-ongelma ja Daniel Dolenc (205/24) partioi nokialaisten korirenkaan ympäristössä.

Aikaisemmasta poiketen, nousee Dolenc tulevalla kaudella lähtökohtaisesti näätäpaitojen aloittavaksi vitospaikan pelaajaksi. Miltä maailma näyttää Dunkin’ Daniel Dolencin silmiin näin alkavan kauden kynnyksellä?

- Hyvä meininki ja hienolla fiiliksellä päästään lähtemään kauteen. Sitä tässä on kyllä jo odotettukin, Dolenc toteaa.

- Harjulan Joni jätti kyllä aika ison aukon pukukoppiin, mutta Hirvikosken Henkka keksii varmasti jotain mukavaa. Hieno joukkuehenki on päässyt jo nyt kehittymään jengin sisällä.

BC Nokia lähtee kauteen kolmen ulkomaalaisvahvistuksen voimin. Vitospaikalle joukkue ei vahvistusta ainakaan lähtökohtaisesti hae, vaan Dolenc sekä Andersen ovat näätäpaitojen puolustuksen ankkureita. Lawrence Gilbert (200/30) tuo näköä ja kokoa, sekä kokemusta ison laiturin tontille ja Oklahoma Staten riveissä yliopistouransa päättänyt Leyton Hammonds (203/22) aloittaa ammattilaisuransa näätäpaidassa.

Vuoden verran huilannut ja itseään kuntouttanut Vincent Council (188/26) saapuu BC Nokian hyökkäyksen keihään kärjeksi takamiehen tontille. Council on harjoitusotteluissa ottanut isännän ottein nokialaisten hyökkäyksen haltuunsa ja pussitti joukkueen viimeisessä harjoitusottelussa Karhua vastaan 20 pistettä, ollen joukkueensa ykköstykki.

BC Nokian viimeinen harjoitusottelu päättyi kuitenkin tappioon, mutta valmennusjohto on nähnyt joukkueen pelaamisessa paljon hyviä merkkejä.

- Konseptimme on aika monimutkainen ja ollaan tuotu paljon asioita pelaamiseemme harjoitusotteluiden lomassa, Tuominen muistuttaa.

- Tästä syystä kaikki ei vielä voikaan toimia täydellisesti ja virheitä luonnollisesti tulee. Uskoa luo kuitenkin se, että meidän pelaamisemme hyvät jaksot ovat olleet oikeasti todella hyviä.

Iso ja ilkeä Kouvot

Kouvojen viime kausi päättyi varmasti kannattajien mielissä pettymykseen, kun mestaruuden jälkeisellä sesongilla joukkue ei hienoista esityksistä huolimatta päässytkään kamppailemaan mitalipeleihin. Tulevalle kaudelle Kouvot lähtee kuitenkin mestaruusmuistojen nosteessa, kun Jyri Lehtonen tekee paluun Kouvojen penkin päähän.

Kotimaisella osastolla Kouvot on menettänyt pykälän verran leveyttä Miikka Luosmaan, Nicolai Andersenin sekä Osku Heinosen vaihdettua kesän aikana maisemaa. Varsin mieluisa uutinen kouvolalaisnäkökulmasta on kuitenkin se, että Ville Kauniston (204/35) loukkaantumishuolet ovat selätetty ja mies on jälleen valmis uuteen liigakauteen.

- Kuntoutuminen on mennyt suunnitelmien mukaan, kaikki on oikein hyvin siltä osin. Treenimatseja on päässyt pelaamaan ja harjoittelemaan ihan normaalisti jo, Kaunisto summaa.

Miltä sitten maistuu tutun valmentajan paluu takaisin ”rikospaikalle” yhden välivuoden jälkeen.

- Hienoahan se on. Jyrillä on tietysti pitkä historia Kouvoissa, joten aika paljon tuttuja juttuja on mies tuonut mukanaan.

Kouvojen kotimainen osasto on kenties kaventunut, mutta kärkiosaaminen on edelleen Korisliigan mittapuulla varsin hyvillä kantimilla. Kauniston parina palloskriinipeleissä kirmaa edelleen liigaparkettien eliittitakamiesten joukkoon noussut Tuomas Hirvonen (181/21) ja leveyttä ovat tuomassa nuorten maajoukkueista tutut Arttu Saarijärvi (200/21), Teemu Knihtinen (194/18), Vili Nyman (198/19) sekä Severi Kaukiainen (185/19).

Ulkomaalaisvahvistusten puolella Kouvot luotti jatkuvuuteen, vanhoihin tuttavuuksiin sekä kokemukseen. Wayne Bernard (190/36) ja Jamie Skeen (203/29) edustavat kokemusta ja myös Seagullsia edustanut, viime kauden Kouvoissa päättänyt James Sinclair (194/24) jatkuvuutta.

Thomas Gipsonin läsnäolo vitospaikalla tuo ainakin Hirvoselle toisen tutun hahmon etukentälle syöttöjen kohteeksi, kun Saksassa viime kauden päättänyt Gipson tuo mestaruusvuodelta tutun keilapallon Kouvojen siirtymähyökkäysten ja palloskriinipelien keskiradalle.

Lehtonen vietti sapattivuotta viime kaudella, mutta laakereillaan mies ei ole levännyt. Päinvastoin.

- Oppi oli kovaa vuoden aikana ja se muistutti siitä, että työttömäksi ei kannata jäädä missään vaiheessa elämää. Tosi paljon tuli seurattua tietysti korista kauden aikana. Seurasin todella paljon Kouvojen harjoituksia ja Fanseatin arkistoista noin 80% Korisliigan matseista, Lehtonen paljastaa.

Minkälainen Kouvot sitten nähdään Manskarin parketilla kaudella 2017/18?

- Suurin oppi minkä viime kaudesta sain oli, että nyt mennään eteenpäin ehkä vähän trendien vastaisesti. Meillä on aika isokokoinen joukkue kasassa, Lehtonen pyörittelee.

- Olemme iso ja ehkä vähän ilkeäkin joukkue.

Vauhdikas, viihdyttävä ja vaarallinen Karhu

Kauhajoen Karhu siirtyi kesän aikana uuden, mutta ei tuntemattoman valmentajan vahtivan silmän alle. Sami Toiviaisen apuvalmentajana kaksi vuotta Kauhajoella toiminut Jussi Laakso jatkaa Karhun peräsimessä, eikä joukkue pelaajistonkaan osalta ole kokenut valtaisaa muutosta vaikka härkämäinen Devonne Giles lähtikin Toiviaisen mukana Tampereelle.

Juho Lehtoranta (195/28) jatkaa Karhun sveitsiläisenä linkkuveitsenä ja veljensä Joonas Lehtoranta (194/23) tuo sähköä sekä ajovoimaa takakentälle viime kaudesta tuttuun tapaan. Etukentällä Samuli Vanttaja (210/26) jatkaa murtautumistaan Korisliigan kotimaisten sisäpelaajien tähtikaartiin.

Isoin tekijä Karhun hyökkäyspelaamisen organisoinnissa on myös varsin tutun näköinen, parrakas hahmo.

Bojan Sarcevic (190/29) aloittaa jo viidennen kautensa Karhun takakentän kapellimestarina. Viime kaudella 10,0 pistettä ottelua kohden heittänyt Sarcevic nakutteli uransa korkeimman syöttökeskiarvon, 5,5 syöttömerkintää per ottelu. Koripalloilijan parhaassa iässä oleva Sarcevic on valmis tulevaan kauteen, vaikka uusi päävalmentaja on tuonut luonnollisesti omia mausteitaan Karhun pelaamiseen.

- Jussi toi meille oman filosofiansa ja meidän pelaajien tehtävänä on nyt ottaa se filosofia omaksemme ja toteuttaa sitä mahdollisimman korkealla tasolla illasta toiseen, Bojan toteaa.

- Tärkeintä meidän mahdollisen menestymisen kannalta on, vanhasta kokemuksesta todettuna, että olemme terveitä toukokuun koittaessa ja samalla parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Ennakkosuosikin viittaa Sarcevic lähtee asettelemaan kuitenkin viime kauden mitalikolmikon harteille.

- Ennakkosuosikkeina kauteen lähtevät varmasti Vilpas, Kataja sekä Seagulls. Me muut koitamme löytää kaikki mahdolliset keinot yllättää nämä joukkueet ja kamppailla mestaruudesta, Sarcevic muistuttaa.

Vahvistuksien rekrytoinnissa Karhu näyttää löytäneen sopivan balanssin pelipaikkojen sekä pelaajien vahvuuksien välille. Fuquan Edwin (198/26) ja Flenard Whitfield (201/27) tuovat urheilullisuutta ja monipuolisuutta laituriosastolle, Marcus Allenin (191/23) tarjotessa korintekovoimaisen takamiehen Sarcevicin ja Lehtorannan rinnalle. Korirenkaan läheisyydessä toimistoaan pitää tulevalla kaudella urheilullinen, 201-senttinen ja 24-vuotias Stephen Maxwell.

Miltä kauteen valmistautuminen on sitten Laakson silmiin näyttänyt päävalmentajan pallilla istuessa?

- Kyllähän kauteen valmistautuminen on eronnut aikaisemmasta paljon. Samoja, tuttuja asioita on koittanut ottaa mukaan mitä on matkan varrella oppinut päävalmentajilta, joiden apuna on saanut olla, Laakso runoilee.

- On tämä todella erilaista silti päävalmentajan paikalta katsottuna. Kokonaisuuden organisoinnissa tulee kaikenlaisia asioita eteen, joita ei ehkä osannut odottaa etukäteen.

Miltä Kauhajoen Karhun koripallo sitten näyttää kaudella 2017/18?

- Tämä on kai se kohta, missä pitää mainostaa meidän olevan vauhdikas, viihdyttävä ja vaarallinen joukkue, Laakso naurahtaa.

- Harjoitusottelut ovat tarjonneet paljon hyviä asioita, paljon korjattavia asioita ja tärkeintä on, että löydämme yhteisen kielen pelaajien kanssa. Siitä lähtee rakentaminen.

Kobrat uudistuneella joukkueella kauteen

Lapuan Kobrien viime kausi oli tuloksellisesti kirkkaasti sen paras Korisliigassa. Viidenneksi runkosarjassa sijoittunut joukkue joutui kuitenkin pettymään pudotuspeleissä, kun paikallisvastustaja Karhu jatkoi mitalipeleihin puolivälieristä.

Kesän aikana Kobrat on kokenut tuntuvia muutoksia niin pelaajistossa kuin penkin päässä. Lars Ekström palasi maailmalta takaisin Korisliigaan ja Lapualla onkin huhujen mukaan painettu kesällä hommia kovalla sykkeellä ja hyvässä hengessä.

Kobrien kotimainen osasto on jatkuvuuden näkökulmasta ihailtavan hyvillä kantimilla. Ville Turja (193/34), Jussi Turja (194/27) ja Tuomas Viertola (193/27) jatkavat kaikki viime kauden joukkueesta ja vuoden Uudenkaupungin reissun jälkeen Lapualle paluun tekee Panu Peltokangas (201/25). Nuoriso-osaston kirkkain tulevaisuuden lupaus on U16 maajoukkueen kantaviin voimiin lukeutuva Perttu Blomgren (193/16).

Kobrat lähtee kauteen neljän ulkomaalaisvahvistuksen voimin ja nelikosta löytyy jälleen monipuolisuutta sekä laatua. Pelinrakentajan paikalle Ekström rekrytoi 190-senttisen Lucas Woodhousen (23) ja silkkisen pehmeällä heitolla varustettu Maurice Creek (196/27) tarjoaa tulivoimaa Kobrien takakentälle.

Etukentällä Lapuan urheilutalon asiantunteva yleisö saa ihastella Christopher Ortizin (203/24) sekä Terence Jenningsin (208/28) edesottamuksia. Kaksikosta Jennings pelasi viime kaudella NBA:n kehitysliigassa Delaware 87ersin paidassa ja on viettänyt liigassa eri joukkueiden paidassa yhteensä kolme kautta, tehtaillen keskiarvoikseen 6,9 pistettä ja 4,3 levypalloa ottelua kohden.

Damon Williamsin ja Aubrey Conerlyn maiseman vaihdokset aiheuttavat Kobrille luonnollisesti haasteita. Creekin johdolla lapualaisten vahvistukset ovat kuitenkin jälleen valmiita nostamaan joukkueen pudotuspeleihin.

 
3.3.2021 20:20 Korisliiga

Kataja kiipesi pudotuspeliviivan päälle – Pyrintö kiilasi Kauhajoen ohi kakkoseksi

Miesten Korisliigassa käy kova kamppailu niin kärkisijoista kuin viimeisistä playoff-paikoistakin. Illan voittajia olivat Kataja Basket ja Tampereen Pyrintö.

2.3.2021 20:13 Korisliiga

Vilpas taisteli, mutta Seagulls piti pintansa – Shawn Huff johti korintekoa

Salon Vilpas antoi kotikentällään kovan vastuksen Helsinki Seagullsille, mutta sarjakärki ei suostunut taipumaan.

1.3.2021 20:06 Korisliiga

Sisuuntunut KTP kynsi tiensä takaisin viivan päälle – Lahden heitot satoivat rautoihin

KTP-Basket haki pisteet Lahdesta ja pitää playoff-haaveensa yhä hengissä.

27.2.2021 18:35 Korisliiga

Seagulls, Pyrintö ja Kauhajoki porskuttavat karkuun – viimeisillä playoff-sijoilla tiukka sumppu

Korisliigan kolmen kärki Helsinki Seagulls, Tampereen Pyrintö ja Kauhajoki vahvistivat asemaansa illan voitoilla.

26.2.2021 10:16 Korisliiga

Pekka Saros viheltää lauantaina 1200. liigaottelunsa

Erotuomari Pekka Saros saavuttaa jälleen huiman rajapyykin, kun lauantaina hän viheltää erotuomariuransa 1200. pääsarjaottelun. Saros on viheltänyt miesten pääsarjassa yhtäjaksoisesti jo kaudesta 1987–88.

24.2.2021 19:55 Korisliiga

Pyrinnön Shawn Hopkins hassutti kasvattajaseuraansa Pirkanmaan derbyssä – Antero Lehdon 16 syöttöäkään eivät kamppailussa riittäneet

Miesten Korisliigassa voittoja hakivat Tampereen Pyrintö, Kauhajoki ja Lahti Basketball. Playoff-viivan ylä- ja alapuoliset joukkueet pysyivät ennallaan.

13.2.2021 19:32 Suomen Cup

Seagulls uusi cup-mestaruutensa Kisahallin heittorallissa

Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö kiskoivat vuoden 2021 Suomen cupin finaalissa kolmen pisteen heittoja kahteen pekkaan paitsi enemmän kuin yhdessäkään ottelussa aiemmin, myös erinomaisin tarkkuuksin. Lopussa Seagullsin kylmähermoisuus ratkaisi periksiantamattoman Pyrinnön rynnistyksessä ja cup-pokaali pysyi Helsingissä pistein 97–95 (51–46).

13.2.2021 17:11 Korisliiga

Kobrat jatkoi pirteitä otteitaan, Vilppaalle murskavoitto Korihaista

Edellisessä ottelussaan Lahti Basketballille kapsahtanut Lapuan Kobrat haki viidennen voittonsa kuuteen matsiin luutimalla loppuhetkillä BC Nokian tieltään pistein 105-96 (49–48). Samaan aikaan Salohallissa Vilpas vankisti asemiaan pudotuspelien kotietuasetelmissa höykyttämällä liigajumbo Korihaita 119–66 (55–28).

12.2.2021 20:08 Korisliiga

KTP vaikeuksien kautta voittoon Kymenlaakson derbyssä – pudotuspelit askeleen lähempänä

KTP-Basket isännöi Kouvoja ja otti hankalan kamppailun jälkeen tiukan 101–95-voiton.

12.2.2021 08:56 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu Seagullsin ja Pyrinnön finaaliotteluun – Yle TV2 televisioi ottelun suorana

Lauantaina 13. helmikuuta klo 17:15 Töölön Kisahallissa pelataan Suomen Cupin finaaliottelu, jossa kohtaavat Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö. Ottelun televisioi suorana lähetyksenä Yle TV2, selostajanaan Antti-Jussi Sipilä.

10.2.2021 21:00 Korisliiga

Uralle ja Korihaille kummallekin kauden toinen voitto – Kauhajoki kiilasi Pyrinnön ohi kakkoseksi

Miesten Korisliigassa Ura Basket ja Korihait ottivat molemmat vihdoin kauden toisen voittonsa. Kakkossijasta käy kiihkeä taisto, kun Kauhajoki ja Salon Vilpas vahvistivat omaa asemaansa.

9.2.2021 20:15 Korisliiga

Lahden pyörteet liikaa Kobrille – Seagulls vahvisti sarjajohtoaan

Miesten Korisliigassa illan otteluvoitot menivät Lahti Basketballille ja Helsinki Seagullsille.

8.2.2021 08:30 Korisliiga

Tammikuun Valopilkku Antto Nikkarinen: ”Olemme sijoitustamme parempi joukkue”

Lupaavaan nousukiitoon päässeen Kobrien pelinjohtaja Antto Nikkarinen valittiin miesten Korisliigassa tammikuun Valopilkuksi. Nikkarisen mukaan Kobrien sijoitus sarjataulukossa antaa virheellisen kuvan joukkueen potentiaalista.

6.2.2021 19:04 Korisliiga

Pyrinnöstä ei ollut pysäyttämään Seagullsia – Kauhajoki hengittää kärkikaksikon niskaan

Korisliigan kärkikolmikko tiivistyy, kun kauden loppusuora lähenee. Seagulls pitää visusti kiinni ykköspaikastaan, mutta Pyrinnön ja Kauhajoen välillä nousee jo jännitys.

5.2.2021 20:15 Korisliiga

Kobrat ryöväsi pisteet Mansikka-aholta – Grimes syttyi toisella puolikkaalla

Kouvojen ja Kobrien kohtaaminen miesten Korisliigassa päättyi isäntien 85–95-tappioon.

5.2.2021 13:39 Korisliiga

Rajapyykkeihin yltänyt Sami Toiviainen nauttii päivittäisestä valmentajan työstä ja jatkuvasta oppimisesta

Salon Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen tuuletti kahta merkkipaalua tammikuussa, kun hän saavutti 600 Korisliiga-ottelun sekä 300 runkosarjavoiton rajapyykit päävalmentajana - molemmat vasta historian neljäntenä valmentajana.

5.2.2021 10:25 Korisliiga

Korisliigan kärkiottelu Seagulls-Pyrintö lauantaina ilmaiskanavalla – Jim näyttää ottelun suorana

Korisliigan huippuottelu on nähtävissä vapaalla kanavalla tulevana lauantaina, kun sarjan kaksi parasta joukkuetta kohtaavat toisensa. Ennakkostudio käynnistyy klo 16.00 ja ottelu puoli tuntia myöhemmin.

3.2.2021 20:30 Korisliiga

Korisliigassa nähtiin kaksi jatkoeräjännäriä – Kaukiainen ja Kouvot juhlivat voittoa Nuutisen loistopelistä huolimatta

Voitonjuhlia miesten Korisliigassa viettivät tänään Kouvot, Pyrintö, Seagulls ja Kauhajoki.

2.2.2021 20:09 Korisliiga

Kobrien putki jatkuu – Vilpas kaadettiin varmoin ottein

Kobrat otti neljännen perättäisen voittonsa miesten Korisliigassa kaatamalla kotikentällään Salon Vilppaan 98–74.

2.2.2021 13:15 Korisliiga

Antto Nikkarisesta tammikuun Valopilkku

Lupaavaan nousukiitoon päässeen Kobrien pelinjohtaja Antto Nikkarinen valittiin miesten Korisliigassa tammikuun Valopilkuksi.

Näytä lisää vastaavia