Korisliigan ennakko 2/3: Viihdyttävä Karhu, trendien vastainen Kouvot ja viime kauteen parannusta hakevat BC Nokia ja Kobrat

24.9.2017 Korisliigan kausi 2017/18 on jo ovella. Kausi pyörähtää vihdoin käyntiin tiistaina 27.9. kun sarjanousija Espoo United isännöi Uudenkaupungin Korihaita. Mitalisijojen ulkopuolelle jääneistä joukkueista Kauhajoen Karhu hamuaa mitalikantaan Jussi Laakson ja Kouvot mestarivalmentaja Jyri Lehtosen opeilla. Lars Ekström tuo uusia tuulia Lapualle ja Ville Tuominen jatkaa prosessia BC Nokian peräsimessä.

Eldar Skamo ja BC Nokia ovat myös tulevalla kaudella ikävä vastustaja ja korkealla intensiteetillä töitä tekevä joukkue.

Tuomas Hirvonen edustaa Kouvojen riveissä jatkuvuutta. Ottaako nuori takamies vielä yhden harppauksen kohti Susijengin takakenttää?

Tuttu parta, tuttu paita. Bojan Sarcevic ja Karhu jatkavat valtaosin tutuilla palasilla, vaikka palapelin kokoajana toimiikin uusi päävalmentaja, Jussi Laakso.

Tuomas Viertola ja Kobrat lähtevät kauteen tutulla kotimaisella rungolla. Kuvat: Ville Vuorinen & Erkki Hautaviita

BC Nokia lähtee alkavaan kauteen isoilta osin tutulla, mutta myös pykälän verran nuorentuneella rungolla. Näätäpaitojenkin mittarilla erikoisnäätä-statuksen itselleen pelannut Joni Harjula jätti liigaparketit viime kauden päätteeksi ja Aleksi Akpaso siirtyi sarjaporrasta alemmas, mutta tilalle Ville Tuomisen luotsaamaan ryhmään saapuivat Aapeli Alanen (201cm/21v) Korihaista, Nicolai Andersen (204/21) Kouvoista sekä kakkospaikan moniosaaja Thomas Laerke (194/26) tanskalaisesta Bakken Bearsista.

Näädät pääsevät ainakin paperilla lähtemään kauteen urheilullisella, monipuolisella, energisellä ja varsin laajalla ringillä. Näitä aseita Nokialla pyritään hyödyntämään läpi kauden.

- Tullaan tällä kaudella peluuttamaan ehkä laajemmin kuin muut joukkueet liigassa. Meillä tulee olemaan 11 tai 12 pelaajaa, jotka pystyvät pelaamaan Korisliigaa uskottavasti, päävalmentaja Tuominen linjaa.

- Tavoite on myös peluuttaa siten, että 10 jätkää pelaa joka matsissa ihan merkittäviä minuutteja. Sillä tavalla pidämme huolen siitä, että intensiteettimme pysyy jatkuvasti riittävän korkeana. Samalla varmistamme sen, että kaikki nuoremmat jätkät saavat varmasti paikan näyttää osaamistaan.

BC Nokian kotimaisen osaston kärkiryhmän muodostavat tutut kasvot. Takakentän rähinäosaston johtaja Niko Mattila (192/23) tekee vastustajien takamiesten elämästä edelleen tarpeettoman vaikeaa yhdessä kapteeni Henri Hirvikosken (191/31) kanssa. Eldar Skamo (198/30) on edelleen kävelevä matchup-ongelma ja Daniel Dolenc (205/24) partioi nokialaisten korirenkaan ympäristössä.

Aikaisemmasta poiketen, nousee Dolenc tulevalla kaudella lähtökohtaisesti näätäpaitojen aloittavaksi vitospaikan pelaajaksi. Miltä maailma näyttää Dunkin’ Daniel Dolencin silmiin näin alkavan kauden kynnyksellä?

- Hyvä meininki ja hienolla fiiliksellä päästään lähtemään kauteen. Sitä tässä on kyllä jo odotettukin, Dolenc toteaa.

- Harjulan Joni jätti kyllä aika ison aukon pukukoppiin, mutta Hirvikosken Henkka keksii varmasti jotain mukavaa. Hieno joukkuehenki on päässyt jo nyt kehittymään jengin sisällä.

BC Nokia lähtee kauteen kolmen ulkomaalaisvahvistuksen voimin. Vitospaikalle joukkue ei vahvistusta ainakaan lähtökohtaisesti hae, vaan Dolenc sekä Andersen ovat näätäpaitojen puolustuksen ankkureita. Lawrence Gilbert (200/30) tuo näköä ja kokoa, sekä kokemusta ison laiturin tontille ja Oklahoma Staten riveissä yliopistouransa päättänyt Leyton Hammonds (203/22) aloittaa ammattilaisuransa näätäpaidassa.

Vuoden verran huilannut ja itseään kuntouttanut Vincent Council (188/26) saapuu BC Nokian hyökkäyksen keihään kärjeksi takamiehen tontille. Council on harjoitusotteluissa ottanut isännän ottein nokialaisten hyökkäyksen haltuunsa ja pussitti joukkueen viimeisessä harjoitusottelussa Karhua vastaan 20 pistettä, ollen joukkueensa ykköstykki.

BC Nokian viimeinen harjoitusottelu päättyi kuitenkin tappioon, mutta valmennusjohto on nähnyt joukkueen pelaamisessa paljon hyviä merkkejä.

- Konseptimme on aika monimutkainen ja ollaan tuotu paljon asioita pelaamiseemme harjoitusotteluiden lomassa, Tuominen muistuttaa.

- Tästä syystä kaikki ei vielä voikaan toimia täydellisesti ja virheitä luonnollisesti tulee. Uskoa luo kuitenkin se, että meidän pelaamisemme hyvät jaksot ovat olleet oikeasti todella hyviä.

Iso ja ilkeä Kouvot

Kouvojen viime kausi päättyi varmasti kannattajien mielissä pettymykseen, kun mestaruuden jälkeisellä sesongilla joukkue ei hienoista esityksistä huolimatta päässytkään kamppailemaan mitalipeleihin. Tulevalle kaudelle Kouvot lähtee kuitenkin mestaruusmuistojen nosteessa, kun Jyri Lehtonen tekee paluun Kouvojen penkin päähän.

Kotimaisella osastolla Kouvot on menettänyt pykälän verran leveyttä Miikka Luosmaan, Nicolai Andersenin sekä Osku Heinosen vaihdettua kesän aikana maisemaa. Varsin mieluisa uutinen kouvolalaisnäkökulmasta on kuitenkin se, että Ville Kauniston (204/35) loukkaantumishuolet ovat selätetty ja mies on jälleen valmis uuteen liigakauteen.

- Kuntoutuminen on mennyt suunnitelmien mukaan, kaikki on oikein hyvin siltä osin. Treenimatseja on päässyt pelaamaan ja harjoittelemaan ihan normaalisti jo, Kaunisto summaa.

Miltä sitten maistuu tutun valmentajan paluu takaisin ”rikospaikalle” yhden välivuoden jälkeen.

- Hienoahan se on. Jyrillä on tietysti pitkä historia Kouvoissa, joten aika paljon tuttuja juttuja on mies tuonut mukanaan.

Kouvojen kotimainen osasto on kenties kaventunut, mutta kärkiosaaminen on edelleen Korisliigan mittapuulla varsin hyvillä kantimilla. Kauniston parina palloskriinipeleissä kirmaa edelleen liigaparkettien eliittitakamiesten joukkoon noussut Tuomas Hirvonen (181/21) ja leveyttä ovat tuomassa nuorten maajoukkueista tutut Arttu Saarijärvi (200/21), Teemu Knihtinen (194/18), Vili Nyman (198/19) sekä Severi Kaukiainen (185/19).

Ulkomaalaisvahvistusten puolella Kouvot luotti jatkuvuuteen, vanhoihin tuttavuuksiin sekä kokemukseen. Wayne Bernard (190/36) ja Jamie Skeen (203/29) edustavat kokemusta ja myös Seagullsia edustanut, viime kauden Kouvoissa päättänyt James Sinclair (194/24) jatkuvuutta.

Thomas Gipsonin läsnäolo vitospaikalla tuo ainakin Hirvoselle toisen tutun hahmon etukentälle syöttöjen kohteeksi, kun Saksassa viime kauden päättänyt Gipson tuo mestaruusvuodelta tutun keilapallon Kouvojen siirtymähyökkäysten ja palloskriinipelien keskiradalle.

Lehtonen vietti sapattivuotta viime kaudella, mutta laakereillaan mies ei ole levännyt. Päinvastoin.

- Oppi oli kovaa vuoden aikana ja se muistutti siitä, että työttömäksi ei kannata jäädä missään vaiheessa elämää. Tosi paljon tuli seurattua tietysti korista kauden aikana. Seurasin todella paljon Kouvojen harjoituksia ja Fanseatin arkistoista noin 80% Korisliigan matseista, Lehtonen paljastaa.

Minkälainen Kouvot sitten nähdään Manskarin parketilla kaudella 2017/18?

- Suurin oppi minkä viime kaudesta sain oli, että nyt mennään eteenpäin ehkä vähän trendien vastaisesti. Meillä on aika isokokoinen joukkue kasassa, Lehtonen pyörittelee.

- Olemme iso ja ehkä vähän ilkeäkin joukkue.

Vauhdikas, viihdyttävä ja vaarallinen Karhu

Kauhajoen Karhu siirtyi kesän aikana uuden, mutta ei tuntemattoman valmentajan vahtivan silmän alle. Sami Toiviaisen apuvalmentajana kaksi vuotta Kauhajoella toiminut Jussi Laakso jatkaa Karhun peräsimessä, eikä joukkue pelaajistonkaan osalta ole kokenut valtaisaa muutosta vaikka härkämäinen Devonne Giles lähtikin Toiviaisen mukana Tampereelle.

Juho Lehtoranta (195/28) jatkaa Karhun sveitsiläisenä linkkuveitsenä ja veljensä Joonas Lehtoranta (194/23) tuo sähköä sekä ajovoimaa takakentälle viime kaudesta tuttuun tapaan. Etukentällä Samuli Vanttaja (210/26) jatkaa murtautumistaan Korisliigan kotimaisten sisäpelaajien tähtikaartiin.

Isoin tekijä Karhun hyökkäyspelaamisen organisoinnissa on myös varsin tutun näköinen, parrakas hahmo.

Bojan Sarcevic (190/29) aloittaa jo viidennen kautensa Karhun takakentän kapellimestarina. Viime kaudella 10,0 pistettä ottelua kohden heittänyt Sarcevic nakutteli uransa korkeimman syöttökeskiarvon, 5,5 syöttömerkintää per ottelu. Koripalloilijan parhaassa iässä oleva Sarcevic on valmis tulevaan kauteen, vaikka uusi päävalmentaja on tuonut luonnollisesti omia mausteitaan Karhun pelaamiseen.

- Jussi toi meille oman filosofiansa ja meidän pelaajien tehtävänä on nyt ottaa se filosofia omaksemme ja toteuttaa sitä mahdollisimman korkealla tasolla illasta toiseen, Bojan toteaa.

- Tärkeintä meidän mahdollisen menestymisen kannalta on, vanhasta kokemuksesta todettuna, että olemme terveitä toukokuun koittaessa ja samalla parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Ennakkosuosikin viittaa Sarcevic lähtee asettelemaan kuitenkin viime kauden mitalikolmikon harteille.

- Ennakkosuosikkeina kauteen lähtevät varmasti Vilpas, Kataja sekä Seagulls. Me muut koitamme löytää kaikki mahdolliset keinot yllättää nämä joukkueet ja kamppailla mestaruudesta, Sarcevic muistuttaa.

Vahvistuksien rekrytoinnissa Karhu näyttää löytäneen sopivan balanssin pelipaikkojen sekä pelaajien vahvuuksien välille. Fuquan Edwin (198/26) ja Flenard Whitfield (201/27) tuovat urheilullisuutta ja monipuolisuutta laituriosastolle, Marcus Allenin (191/23) tarjotessa korintekovoimaisen takamiehen Sarcevicin ja Lehtorannan rinnalle. Korirenkaan läheisyydessä toimistoaan pitää tulevalla kaudella urheilullinen, 201-senttinen ja 24-vuotias Stephen Maxwell.

Miltä kauteen valmistautuminen on sitten Laakson silmiin näyttänyt päävalmentajan pallilla istuessa?

- Kyllähän kauteen valmistautuminen on eronnut aikaisemmasta paljon. Samoja, tuttuja asioita on koittanut ottaa mukaan mitä on matkan varrella oppinut päävalmentajilta, joiden apuna on saanut olla, Laakso runoilee.

- On tämä todella erilaista silti päävalmentajan paikalta katsottuna. Kokonaisuuden organisoinnissa tulee kaikenlaisia asioita eteen, joita ei ehkä osannut odottaa etukäteen.

Miltä Kauhajoen Karhun koripallo sitten näyttää kaudella 2017/18?

- Tämä on kai se kohta, missä pitää mainostaa meidän olevan vauhdikas, viihdyttävä ja vaarallinen joukkue, Laakso naurahtaa.

- Harjoitusottelut ovat tarjonneet paljon hyviä asioita, paljon korjattavia asioita ja tärkeintä on, että löydämme yhteisen kielen pelaajien kanssa. Siitä lähtee rakentaminen.

Kobrat uudistuneella joukkueella kauteen

Lapuan Kobrien viime kausi oli tuloksellisesti kirkkaasti sen paras Korisliigassa. Viidenneksi runkosarjassa sijoittunut joukkue joutui kuitenkin pettymään pudotuspeleissä, kun paikallisvastustaja Karhu jatkoi mitalipeleihin puolivälieristä.

Kesän aikana Kobrat on kokenut tuntuvia muutoksia niin pelaajistossa kuin penkin päässä. Lars Ekström palasi maailmalta takaisin Korisliigaan ja Lapualla onkin huhujen mukaan painettu kesällä hommia kovalla sykkeellä ja hyvässä hengessä.

Kobrien kotimainen osasto on jatkuvuuden näkökulmasta ihailtavan hyvillä kantimilla. Ville Turja (193/34), Jussi Turja (194/27) ja Tuomas Viertola (193/27) jatkavat kaikki viime kauden joukkueesta ja vuoden Uudenkaupungin reissun jälkeen Lapualle paluun tekee Panu Peltokangas (201/25). Nuoriso-osaston kirkkain tulevaisuuden lupaus on U16 maajoukkueen kantaviin voimiin lukeutuva Perttu Blomgren (193/16).

Kobrat lähtee kauteen neljän ulkomaalaisvahvistuksen voimin ja nelikosta löytyy jälleen monipuolisuutta sekä laatua. Pelinrakentajan paikalle Ekström rekrytoi 190-senttisen Lucas Woodhousen (23) ja silkkisen pehmeällä heitolla varustettu Maurice Creek (196/27) tarjoaa tulivoimaa Kobrien takakentälle.

Etukentällä Lapuan urheilutalon asiantunteva yleisö saa ihastella Christopher Ortizin (203/24) sekä Terence Jenningsin (208/28) edesottamuksia. Kaksikosta Jennings pelasi viime kaudella NBA:n kehitysliigassa Delaware 87ersin paidassa ja on viettänyt liigassa eri joukkueiden paidassa yhteensä kolme kautta, tehtaillen keskiarvoikseen 6,9 pistettä ja 4,3 levypalloa ottelua kohden.

Damon Williamsin ja Aubrey Conerlyn maiseman vaihdokset aiheuttavat Kobrille luonnollisesti haasteita. Creekin johdolla lapualaisten vahvistukset ovat kuitenkin jälleen valmiita nostamaan joukkueen pudotuspeleihin.

 
23.9.2022 20:32 Mestarien liiga

Vaisu heittopäivä vesitti Kauhajoen haaveet Mestarien liigan karsinnassa

Slovakian mestari Levice kaatoi Kauhajoen toisella karsintakierroksella 57-81 (25-37). Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden koki tappion Bakken Bearsille 65-83 (28-45).

23.9.2022 08:38 Mestarien liiga

Kauhajoki aloittaa Mestarien liigan karsinnan perjantaina

Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki aloittaa oman Mestarien liigan urakkansa perjantaina, kun se kohtaa toisella karsintakierroksella Slovakian mestarin Patrioti Levicen. Kauhajoki tarvitsee kaksi voittoa selvitäkseen lohkovaiheeseen. Ottelut ovat katsottavissa suorana Mestarien liigan YouTube-kanavalta.

22.9.2022 08:36 Korisliiga

Max Besselink vahvistaa nousija-Honkaa

Viime kaudella vahvaa näyttöä osaamisestaan BC Nokian paidassa antanut Helsingin NMKY:n kasvatti Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, on solminut yksivuotisen sopimuksen Korisliigan nousijajoukkueen Tapiolan Hongan kanssa. Besselinkin lisäksi Honkaan saapuu 21-vuotias Samppa Mäki.

22.7.2022 09:57 Korisliiga

Kolminkertainen Korisliiga-mestari René Rougeau Seagullsiin

Helsinki Seagulls on tehnyt sopimuksen 36-vuotiaan yhdysvaltalaisen René Rougeaun kanssa. Kolminkertainen Korisliiga-mestari on edustanut aiemmin urallaan Kauhajoen Karhu Basketia yhteensä 139 ottelussa.

21.7.2022 08:24 Korisliiga

Katajalle kaksi uutta pelaajaa: Christian Keeling vahvistukseksi, Thomas Exaucia Korisliiga-tulokkaaksi

Kataja Basket on tehnyt kaksi uutta pelaajasopimusta, kun joukkuetta täydentävät yhdysvaltalainen Christian Keeling, 24, ja Suomen nuorisomaajoukkueista tuttu Thomas Exaucia, 21.

19.7.2022 19:44 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2022-2023 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 10.5.2023. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

15.7.2022 17:00 FIBA Europe Cup

FIBA Europe Cup -arvonnat suoritettu – Kataja Basketin ensimmäinen karsintavastus on israelilainen Hapoel Haifa

FIBA Europe Cupin syyskuun lopussa pelattaviin karsintaturnauksiin ja alkulohkoihin suoritettiin eilen Münchenissä. Joensuulainen Kataja Basket eteni suoraan välierävaiheeseen, jossa vastustajaksi arvottiin israelilainen Hapoel Haifa.

13.7.2022 16:49 Korisliiga

Quin Cooper tuo heittovoimaa Korihaihin

Korisliigaa pelaava Uudenkaupungin Korihait on tehnyt pelaajasopimuksen 30-vuotiaan yhdysvaltalaislaituri Quin Cooperin kanssa. Cooper tulee Uuteenkaupunkiin Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelaavasta Aris Leeuwardenista.

13.7.2022 16:41 Susijengi

Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom vahvistaa Tapiolan Honkaa

Viimeiset viisi vuotta Puolan, Ranskan, Liettuan, Kroatian ja Islannin sarjoissa viihtynyt Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom, 30, palaa kotimaan kentille. 206-senttinen Lindbom on solminut tulevan kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa Tapiolan Hongan edustusjoukkueen kanssa.

11.7.2022 20:26 Susijengi

Susijengin sähikäinen Jamar Wilson lyö pelitossut naulaan

Susijengin sähikäinen, kesästä 2015 asti Suomea maajoukkuetasolla edustanut Bronxin kasvatti Jamar ”Jammu” Wilson, 38, on ilmoittanut lyövänsä tossut naulaan. Wilson edusti Susijengiä viimeisen kerran helmikuun voitokkaassa MM-karsintaikkunassa ja pelasi seurajoukkuekaudella 2021-22 Kataja Basketin ja ranskalaisen Boulazacin paidassa.

8.7.2022 10:16 Mestarien liiga

Mestarien liigan karsintaparit arvottu – Kauhajoki suoraan toiselle kierrokselle

Mestarien liigan tulevan kauden lohkoarvonnat sekä karsintaparit arvottiin torstaina. Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki kohtaa karsinta-avauksessaan voittajan parista Egis Körmend (HUN) – Patrioti Levice (SVK).

22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

20.6.2022 10:41 Korisliiga

Finaalien MVP Cameron Jones jatkaa Kauhajoella – Jeffrey Crockett uutena oranssipaitoihin

Viime kauden parhaimmaksi ulkomaalaispelaajaksi sekä finaalien arvoikkaamksi valittu Cameron Jones ja hallitseva Suomen mestari Kauhajoki ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

14.6.2022 19:36 Susijengi

Hannes Pöllälle jatkosopimus Kouvoihin

Korisliigan vuoden tulokkaaksi keväällä äänestetty Susijengin nuori sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 24, jatkaa Kouvolassa. 211-senttinen ja 123-kiloinen Pöllä takoi Kouvoille viime kaudella 10,4 pistettä ja 6,8 levypalloa ottelua kohden.

14.6.2022 18:57 Korisliiga

Mubashar Ali KTP-Basketin korien alle

Vuosi sitten Susijengissä debytoinut ja viime vuodet yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläisen Warriorsin kasvatti Mubashar Ali, 25, debytoi syksyllä Korisliigassa. 213-senttinen Ali on solminut yksivuotisen sopimuksen perinteikkään kotkalaisjoukkueen KTP-Basketin kanssa.

10.6.2022 16:57 Korisliiga

Tuukka Kotti vahvistamaan Tapiolan Honkaa

Korisliiga-paluuseen valmistautuva Tapiolan Honka on solminut sopimuksen 226 miesten maaottelua pelanneen Tuukka Kotin, 41, kanssa, joka tuo suuren annoksen kokemusta joukkueeseen.

6.6.2022 15:31 Korisliiga

Okko Järvi Seagullsin takalinjoille kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kevään 2021 arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP) palkittu Tapiolan Hongan kasvatti Okko Järvi, 26, palaa Suomeen. Susijengi-debyyttinsä viime kesänä tehnyt ja päättyneellä kaudella belgialaista Phoenix Brusselsia edustanut 193-senttinen Järvi on solminut kaksivuotisen sopimuksen Helsinki Seagullsin kanssa.

31.5.2022 15:03 Susijengi

Max Besselink pitkällä sopimuksella Würzbürgiin

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Helsingin NMKY:n kasvatti ja Suomi-koriksen suurlupaus Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, siirtyy kolmivuotisella sopimuksella Saksan Bundesliigaa edustavan s.Oliver Würzbürgin riveihin.

26.5.2022 10:32 Susijengi

Daniel Dolenc mestari-Karhun korin alle, Carter jatkaa Kauhajoella

Espoo Basket Teamin kasvatti ja Susijengin korinalusduunarina kunnostautunut Daniel Dolenc, 28, liittyy Suomen mestari Karhu Basketin vahvuuteen kaksivuotisella sopimuksella. Kauhajokisten korinalusta tulee olemaan ensi kaudella väkivahva, sillä myös mestaruuden takuumiehiin lukeutunut Simeon Carter jatkaa seurassa.

Näytä lisää vastaavia