Korisliigan ennakkokatsaus 2/4: Korihait, Vilpas ja Lappeenranta odottavat terveyttä ja tasaista kehitystä

2.10.2013 10:50 Uudenkaupungin Korihait, Salon Vilpas ja Namika Lappeenranta ovat viime kausina kuuluneet Korisliigan keskikastiin ja saaneet oman osansa pelaajarivejä heikentävistä loukkaantumisista. Uudessakaupungissa, Salossa ja Lappeenrannassa tähdätään nyt kohti tervettä Korisliiga-kautta 2013/14 ja tasapainoista jatkoa kehitysprojekteille.

Pyry Rainamaa kehittyi viime kaudella Korihaissa jättiharppauksin.

Värikäs Sami Ikävalko tuo korintekovoimaa Uuteenkaupunkiin.

Mikko Tupamäki on ohjannut Vilppaan viikingit kahtena perättäisenä keväänä puolivälieriin.

Eero Lehtinen on Tupamäen mukaan valmis entistä isompaan rooliin.

Antti Niskasen Namika on harjoitellut apuvalmentajansa Juha Stenin johdolla.

Sentteri Atte Perttu kuuluu Kouvojen uusiin kasvoihin. Kuvat: Francois Perthuis, Matti O. Koskinen & Tytti Nuoramo.

Korihaiden avainpelaajista mm. Petri Heinonen ja Mikael Herbert joutuivat jättämään viime kauden kesken loukkaantumisten johdosta ja ”haiparven” uintia sekoitti myös syyskauden mittainen epäonnistunut amerikkalaispelaajakokeilu.

 

Pilven kultareunuksena nähtiin kuitenkin Pyry Rainamaan ja Niko Malisen lopullinen läpilyönti Korisliigan tasolla. Uusien pelaajien esiinnousua tarvitaan taas uuden kauden alkaessa, sillä loukkaantumiset ovat kohdelleet joukkuetta kaltoin liigakauteen valmistavien viikkojen aikana.

 

– Olemme päässeet harjoittelemaan viidellä pelaajalla viittä vastaan preseasonin aikana kokonaiset 35 minuuttia. Tällä hetkellä kokoonpanossamme on seitsemän ehjää pelaajaa ja neljä loukkaantunutta, ja loukkaantuneista kaksi amerikkalaisia, Korihaiden tuore päävalmentaja Ari Mikkola kertoo tunnelmia Vakka-Suomesta.

 

– Vaikka emme ole varmastikaan kauden alkaessa siinä kunnossa kuin sopimuksen solmiessani kuvittelin meidän olevan, emme kuitenkaan aio missään vaiheessa mennä loukkaantumisten taakse. Kun saamme koko joukkueen jalkeille, pystymme pelaamaan hyvää koripalloa tässä äärettömän kovassa ”isojen poikien liigassa”, Mikkola jatkaa.

 

Mikäpä uskoessa. Uransa parhaan kauden pelanneen Mikko Jalosen (186 cm/31 v) lisäksi korintekovoimaa ja väriä Pohitulliin tuo Mikkolan pitkäaikainen luottopelaaja Sami Ikävalko (187/23). Rainamaa (194/22) ja Malinen (191/23) jatkavat siitä, mihin viime kaudella jäivät, ja divarijyrä Sami Mäntymaa (193/25) tekee liigadebyyttinsä.

 

Viime syksyn amerikkalaiskokeilun jälkeen Korihait on valinnut konservatiivisemman linjan, ja troikka Sam McLaurin (203/24)-Josh Dollard (203/27)-Chase Stanback (203/24) on osoittautunut iskukykyiseksi jo varhaisessa vaiheessa.

 

– Meillä on aika pienikokoinen joukkue, mutta pyrimme hyökkäämään nopeasti vastaiskuilla, pyörittämään organisoitua 5-5-hyökkäystä ja olemaan aggressiivisia puolustuspäässä. Kunhan saadaan enemmän kuin seitsemän jamppaa parketille, hyvä tästä tulee, Malinen vakuuttaa.

 


 

Vilpas siirtyy Tupamäen kolmannelle vuodelle

 

Korisliigan viime kauden toiseksi paras yleisöjoukkue Salon Vilpas aloittaa kolmannen kautensa Mikko Tupamäen valvovan silmän alla. ”Viikinkipursi” on yltänyt Tupamäen komennossa kahtena perättäisenä keväänä pudotuspeleihin, mutta Vilpas on saanut molempina kausina oman osansa turbulenssista.

 

– Suurin toiveeni olisi päättää liigakausi sillä joukkueella, millä me sen aloitamme. Laskeskelin, että jo pelkästään viime kauden aikana jouduimme erilaisten loukkaantumisten ja miehistönvaihdosten vuoksi pelaamaan neljä erilaista preseasonia. Nyt jos selviäisi vähän vähemmällä, Tupamäki naureskelee.

 

Viikinkipurressa asiat näyttävät olevan hyvällä mallilla. Amerikkalaiset Mikhail Torrance (196/25), Joseph Harris (196/26) ja James Padgett (203/22) ovat vakuuttaneet, mikä on mainio lähtökohta uuteen kauteen lähdettäessä.

 

– Meillä on nuori, mutta hyvä joukkue. Fanit ovat loistavia. Kahtena vuonna olemme edenneet puolivälieriin, ja meillä on täydet mahdollisuudet ottaa vielä harppaus eteenpäin, ensimmäistä kautta Salossaan pelaava Torrance kertoo.

 

Seuraikonit Jukka Kataja (197/31) ja Samu Kaaresvirta (192/32) tuovat johtajuutta ja vakautta ryhmään. Mikael Sandbergin (210/22) kesä miesten haastajamaajoukkueessa oli lupauksia herättävä. Joukkueen viime kauden paras kotimainen korintekijä Eero Lehtinen (194/28) on puolestaan ennakkotietojen mukaan kehittynyt edelleen.

 

– Eerolle viime kausi oli siinäkin mielessä koettelemus, että hän ei ollut koskaan aiemmin pelannut niin isoja minuutteja. Hän on rehkinyt kesällä todella kovaa kehittyäkseen ja näyttää, että hänen työnsä on tuottanut tulosta. Hän on valmis astumaan isompiin saappaisiin, Tupamäki vakuuttaa.

 

Ison loven purren kylkeen on sahannut pelinrakentaja Alex Vaenerbergin paluu Pirkanmaalle. Tupamäki kuitenkin uskoo, että korvaajia löytyy.

 

– Meillä on paljon nuoria pelaajia, joilta voi odottaa kehitystä alkavalla kaudella. Esimerkiksi Vesa-Pekka Laine (179/19) on nuori mies, jolla on täydet edellytykset nousta seuraavalle tasolle.

 

Lisätietoja: Salon Vilpas

 

Namika Lappeenranta on apuvalmentajansa näköinen joukkue

 

Salon lisäksi pudotuspelitunnelmaa on maistelu viimeisenä kahtena keväänä myös Lappeenrannassa, missä Suomen Susijengin nuori apuvalmentaja Lassi Tuovi, 26, aloittaa tuota pikaa kolmannen päävalmentajakautensa.

 

Susijengin kiireinen EM-kisakesä on kuitenkin pitänyt Tuovin kaukana Etelä-Karjalasta ja joukkue on valmistautunut uuteen kauteen apuvalmentajansa Juha Stenin komennuksessa. Pallorosvona ja ikitaistelijana tunnetun ”Jupen” kädenjälki näkyy.

 

– Juppe on vetänyt itsensä näköisiä treenejä, ja jokainen Jupen tunteva voi päätellä, mitä se tarkoittaa. Energiaa ja vauhtia on riittänyt, naurahtaa Namikan pomppuihme Antti ”Jumppa” Niskanen (188/27).

 

Namikan konsepti pysyy Tuovin kolmantena päävalmentajakautena vanhana tuttuna: hyvin roolitetut ja luotettavat ulkomaalaiset, kaksi kokenutta kotimaista aloitusviisikkoon sekä leveä rivi parikymppisiä kehityspelaajia.

 

Niskasen lisäksi Namikassa jatkavat viime kaudesta tutut sentterirouhija Clifton Jones (201/35), jatkopestin ansainnut amerikkalainen iso mies Greg Logins (201/25), uransa parhaan kauden pelannut Lasse Aavamäki (211/31) sekä oman kylän heittokone Anttoni Tapio (193/21).

 

Uusina miehinä Saimaan rantaan ovat saapuneet uransa seuraavalle kehitysportaalle tähtäävät Atte Perttu (202/23) ja Eero Aaltonen (194/22), amerikkalaislaituri Todd Brown (196/25) sekä monissa Euroopan huippusarjoissa kovaa jälkeä tehnyt pointti Brandon McKnight (186/30).

 

– Viikko sitten oltiin vielä maajoukkueen mukana, ja uuden projektin kimppuun on hypätty aika nopeasti. Tämä on tosiaan apuvalmentajansa näköinen joukkue ja Jupen käsittelyn seurauksena hyvässä kunnossa, Tuovi heittää.

 

– Uudet pelaajamme ovat päässeet mukaan kuvioihin, pelaajat ovat kunnossa ja porukka on alkanut tuntea toisensa. Uutta kautta kohti vaan.

 

Lisätietoja: Namika Lappeenranta
 
28.5.2020 08:29 Korisliiga

Niko Mattila ja Tomi Lommi siirtyvät Kataja Basketin takakentälle

Joensuulaisseura on solminut kahden kauden mittaisen sopimuksen edelliset viisi kautta BC Nokiaa edustaneen Niko Mattilan kanssa. Tomi Lommi siirtyy Katajaan Kouvoista, jossa hän pelasi viime kaudella ensimmäisen Korisliiga-kautensa.

26.5.2020 16:49 Korisliiga

Korisliigan parhaaksi äänestetty Henri Kantonen siirtyy Vilppaasta Ranskaan

22-vuotias takamies on allekirjoittanut pelaajasopimuksen Ranskan ProB-liigassa pelaavan Aix-Maurienne Savoie Basketin kanssa. Viime kaudella samassa seurassa pelasi Susijengin takamies Ilari Seppälä.

23.5.2020 10:00 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2014: Tampereen Pyrintö palaa kultakantaan

Kahden perättäisen Bisons-mestaruuden jälkeen Kataja Basket kaatoi hallitsevan mestarin välierissä kapellimestarinsa Teemu Rannikon johdolla. Finaaleissa pidemmän korren vei kuitenkin runkosarjaykkönen Tampereen Pyrintö, jonka näytös finaaleissa oli lähestulkoon ylivoimainen.

18.5.2020 09:50 Korisliiga

Elisa Viihde tarjoilee tänään yhden viime kausien hurjimmista avausfinaaleista

Tänään klassikko-otteluna Elisa Viihteellä nähdään ensimmäinen finaali keväältä 2017, jossa Vilpas ja Kataja taistelivat avausvoitosta päätössekunneille asti. Ensimmäisestä ottelusta muodostui jännitysnäytelmä, joka lopulta oli merkityksellinen finaalisarjan kannalta.

16.5.2020 09:23 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2013: Bisons peittoaa KTP:n klassikkosarjassa

Päätettyään ensimmäisen pääsarjakautensa mestaruuteen pääsi Nilan Bisons liigakauteen 2012-13 äärimmäisen pienin kokoonpanomuutoksin ja jylläsi runkosarjavoiton nimiinsä. Finaaleissa Bisons sai kuitenkin tasaveroisen vastuksen nimivahvasta KTP:sta, joka eteni loppuotteluihin ensimmäistä kertaa sitten kevään 1994.

13.5.2020 08:27 Korisliiga

Jeremiah Wood jatkaa Vilppaassa

Salon Vilpas on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen kesken viime kauden joukkueeseen liittyneen Jeremiah Woodin kanssa. 35-vuotias Wood ehti viime kaudella osoittaa olevansa kovassa iskussa.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

11.5.2020 12:36 Korisliiga

Matias Ojala muistelee kuumaa heittokättään välierissä 2018 – ”jouduimme opettelemaan, miten pelataan ilman Teemua”

Elisa Viihteen maanantai-illassa nähdään klassikko-otteluna vuoden 2018 kolmas välierä. Vilppaassa pelannut Matias Ojala muistaa yhä elävästi tuon kevään pudotuspelit.

9.5.2020 10:19 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2012: Nousija-Bisons kertayrittämällä mestariksi

Voitettuaan divarin mestaruuden keväällä 2011 Loimaan Korikonkarit pisti tuulemaan. Nilan Bisonsiksi nimensä vaihtanut joukkue haavi riveihinsä tukun maajoukkuepelaajia ja ensiluokkaisia ulkomaalaisvahvistuksia. Keväällä 2012 Loimaalla tuuleteltiin Suomen mestaruutta vasta toisena nousijajoukkueena kautta Korisliigan historian.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

5.5.2020 12:30 Korisliiga

Sami Toiviaisesta Vilppaan uusi päävalmentaja kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kärkiseuroihin viime vuosina noussut Salon Vilpas on solminut päävalmentajasopimuksen kokeneen Sami Toiviaisen kanssa.

1.5.2020 11:46 Korisliiga

Vesa Mäkäläinen jatkaa Lahti Basketballin riveissä

Lahti Basketball ja kapteeni Vesa Mäkäläinen, 33, ovat solmineet vuoden jatkosopimuksen. Mäkäläiselle tuleva kausi on jo hänen neljästoista Suomen pääsarjatasolla.

1.5.2020 11:36 Korisliiga

Miikka Sopanen Pyrinnön päävalmentajaksi

Tampereen Pyrinnön tulevan Korisliiga-kauden päävalmentaja on lyöty lukkoon, kun Miikka Sopanen, 46, palaa kasvattajaseuransa luotsiksi. Sopasen ja Pyrinnön välinen sopimus kattaa kauden 2020/21.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

27.4.2020 08:36 Korisliiga

Antto Nikkarinen muistelee Seagullsin pronssikautta: ”Tuntui, että ohjat oli käsissä”

Elisa Viihde matkustaa maanantaina ajassa takaisin keväälle 2017, kun Helsinki Seagulls ja Kouvot väänsivät ikimuistoisen puolivälieräsarjan. Stadilaisten pelinrakentaja Antto Nikkarinen muistelee ottelun loppuhetkiä sekä tuplajatkoaikaa, joiden jälkeen Lokit eteni välieriin.

25.4.2020 10:04 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2010: Williamsin Pyrintö voittoon ToPosta klassikkosarjassa

Miesten Korisliigan finaalit saivat 2010-luvulla näyttävimmän mahdollisen lähdön, kun Kotkasta Tampereelle palanneen Damon Williamsin Pyrintö haastoi kultakamppailuun pitkän ammattilaisuran jälkeen koti-Suomeen asettuneen Hanno Möttölän ToPon. ToPo vei sarjan katkolle kotikentälleen kolmannessa ottelussa, mutta viimeiset kaksiosaottelua olivat määrätietoisen Pyrinnön näytöstä.

24.4.2020 10:21 Susijengi

Susijengi-ikoni Tuukka Kotti jatkaa Seagullsissa

Korisliigan kärkisijaa runkosarjakaudella 2019-20 isännöinyt Helsinki Seagulls on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen Susijengin teräsmiehen, 39-vuotiaan ja urallaan käsittämättömät 225 miesten maaottelua pelanneen Forssan Koripoikien kasvatin Tuukka Kotin kanssa.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

23.4.2020 08:51 Katsojat

Katsojan opas: Mikä ihmeen pick and roll?

Koripallon katsojan oppaan päivitetyssä versiossa tutustumme koripallon peruspeleihin. Ensimmäisellä kerralla vuorossa on legendaarinen pick and roll, jota käydään lävitse Teemu Rannikon videoiden kautta opastajanaan tuore Suomen nuorten maajoukkueiden päävalmentaja Juha Sten.

21.4.2020 08:41 Korisliiga

Studio 6: Vilppaan ja Susijengin Juho Nenonen vieraana keskiviikkona

Studio 6 -keskusteluohjelma tuo suomalaisen koripallon huippuvieraat ruudullesi ja antaa sinulle tilaisuuden esittää kysymyksiä koristähdille. Studio 6:ssa vieraana keskiviikkona 22.4. Juho Nenonen

Näytä lisää vastaavia