Korisliigan ennakkokatsaus 2/4: Korihait, Vilpas ja Lappeenranta odottavat terveyttä ja tasaista kehitystä

2.10.2013 10:50 Uudenkaupungin Korihait, Salon Vilpas ja Namika Lappeenranta ovat viime kausina kuuluneet Korisliigan keskikastiin ja saaneet oman osansa pelaajarivejä heikentävistä loukkaantumisista. Uudessakaupungissa, Salossa ja Lappeenrannassa tähdätään nyt kohti tervettä Korisliiga-kautta 2013/14 ja tasapainoista jatkoa kehitysprojekteille.

Pyry Rainamaa kehittyi viime kaudella Korihaissa jättiharppauksin.

Värikäs Sami Ikävalko tuo korintekovoimaa Uuteenkaupunkiin.

Mikko Tupamäki on ohjannut Vilppaan viikingit kahtena perättäisenä keväänä puolivälieriin.

Eero Lehtinen on Tupamäen mukaan valmis entistä isompaan rooliin.

Antti Niskasen Namika on harjoitellut apuvalmentajansa Juha Stenin johdolla.

Sentteri Atte Perttu kuuluu Kouvojen uusiin kasvoihin. Kuvat: Francois Perthuis, Matti O. Koskinen & Tytti Nuoramo.

Korihaiden avainpelaajista mm. Petri Heinonen ja Mikael Herbert joutuivat jättämään viime kauden kesken loukkaantumisten johdosta ja ”haiparven” uintia sekoitti myös syyskauden mittainen epäonnistunut amerikkalaispelaajakokeilu.

 

Pilven kultareunuksena nähtiin kuitenkin Pyry Rainamaan ja Niko Malisen lopullinen läpilyönti Korisliigan tasolla. Uusien pelaajien esiinnousua tarvitaan taas uuden kauden alkaessa, sillä loukkaantumiset ovat kohdelleet joukkuetta kaltoin liigakauteen valmistavien viikkojen aikana.

 

– Olemme päässeet harjoittelemaan viidellä pelaajalla viittä vastaan preseasonin aikana kokonaiset 35 minuuttia. Tällä hetkellä kokoonpanossamme on seitsemän ehjää pelaajaa ja neljä loukkaantunutta, ja loukkaantuneista kaksi amerikkalaisia, Korihaiden tuore päävalmentaja Ari Mikkola kertoo tunnelmia Vakka-Suomesta.

 

– Vaikka emme ole varmastikaan kauden alkaessa siinä kunnossa kuin sopimuksen solmiessani kuvittelin meidän olevan, emme kuitenkaan aio missään vaiheessa mennä loukkaantumisten taakse. Kun saamme koko joukkueen jalkeille, pystymme pelaamaan hyvää koripalloa tässä äärettömän kovassa ”isojen poikien liigassa”, Mikkola jatkaa.

 

Mikäpä uskoessa. Uransa parhaan kauden pelanneen Mikko Jalosen (186 cm/31 v) lisäksi korintekovoimaa ja väriä Pohitulliin tuo Mikkolan pitkäaikainen luottopelaaja Sami Ikävalko (187/23). Rainamaa (194/22) ja Malinen (191/23) jatkavat siitä, mihin viime kaudella jäivät, ja divarijyrä Sami Mäntymaa (193/25) tekee liigadebyyttinsä.

 

Viime syksyn amerikkalaiskokeilun jälkeen Korihait on valinnut konservatiivisemman linjan, ja troikka Sam McLaurin (203/24)-Josh Dollard (203/27)-Chase Stanback (203/24) on osoittautunut iskukykyiseksi jo varhaisessa vaiheessa.

 

– Meillä on aika pienikokoinen joukkue, mutta pyrimme hyökkäämään nopeasti vastaiskuilla, pyörittämään organisoitua 5-5-hyökkäystä ja olemaan aggressiivisia puolustuspäässä. Kunhan saadaan enemmän kuin seitsemän jamppaa parketille, hyvä tästä tulee, Malinen vakuuttaa.

 


 

Vilpas siirtyy Tupamäen kolmannelle vuodelle

 

Korisliigan viime kauden toiseksi paras yleisöjoukkue Salon Vilpas aloittaa kolmannen kautensa Mikko Tupamäen valvovan silmän alla. ”Viikinkipursi” on yltänyt Tupamäen komennossa kahtena perättäisenä keväänä pudotuspeleihin, mutta Vilpas on saanut molempina kausina oman osansa turbulenssista.

 

– Suurin toiveeni olisi päättää liigakausi sillä joukkueella, millä me sen aloitamme. Laskeskelin, että jo pelkästään viime kauden aikana jouduimme erilaisten loukkaantumisten ja miehistönvaihdosten vuoksi pelaamaan neljä erilaista preseasonia. Nyt jos selviäisi vähän vähemmällä, Tupamäki naureskelee.

 

Viikinkipurressa asiat näyttävät olevan hyvällä mallilla. Amerikkalaiset Mikhail Torrance (196/25), Joseph Harris (196/26) ja James Padgett (203/22) ovat vakuuttaneet, mikä on mainio lähtökohta uuteen kauteen lähdettäessä.

 

– Meillä on nuori, mutta hyvä joukkue. Fanit ovat loistavia. Kahtena vuonna olemme edenneet puolivälieriin, ja meillä on täydet mahdollisuudet ottaa vielä harppaus eteenpäin, ensimmäistä kautta Salossaan pelaava Torrance kertoo.

 

Seuraikonit Jukka Kataja (197/31) ja Samu Kaaresvirta (192/32) tuovat johtajuutta ja vakautta ryhmään. Mikael Sandbergin (210/22) kesä miesten haastajamaajoukkueessa oli lupauksia herättävä. Joukkueen viime kauden paras kotimainen korintekijä Eero Lehtinen (194/28) on puolestaan ennakkotietojen mukaan kehittynyt edelleen.

 

– Eerolle viime kausi oli siinäkin mielessä koettelemus, että hän ei ollut koskaan aiemmin pelannut niin isoja minuutteja. Hän on rehkinyt kesällä todella kovaa kehittyäkseen ja näyttää, että hänen työnsä on tuottanut tulosta. Hän on valmis astumaan isompiin saappaisiin, Tupamäki vakuuttaa.

 

Ison loven purren kylkeen on sahannut pelinrakentaja Alex Vaenerbergin paluu Pirkanmaalle. Tupamäki kuitenkin uskoo, että korvaajia löytyy.

 

– Meillä on paljon nuoria pelaajia, joilta voi odottaa kehitystä alkavalla kaudella. Esimerkiksi Vesa-Pekka Laine (179/19) on nuori mies, jolla on täydet edellytykset nousta seuraavalle tasolle.

 

Lisätietoja: Salon Vilpas

 

Namika Lappeenranta on apuvalmentajansa näköinen joukkue

 

Salon lisäksi pudotuspelitunnelmaa on maistelu viimeisenä kahtena keväänä myös Lappeenrannassa, missä Suomen Susijengin nuori apuvalmentaja Lassi Tuovi, 26, aloittaa tuota pikaa kolmannen päävalmentajakautensa.

 

Susijengin kiireinen EM-kisakesä on kuitenkin pitänyt Tuovin kaukana Etelä-Karjalasta ja joukkue on valmistautunut uuteen kauteen apuvalmentajansa Juha Stenin komennuksessa. Pallorosvona ja ikitaistelijana tunnetun ”Jupen” kädenjälki näkyy.

 

– Juppe on vetänyt itsensä näköisiä treenejä, ja jokainen Jupen tunteva voi päätellä, mitä se tarkoittaa. Energiaa ja vauhtia on riittänyt, naurahtaa Namikan pomppuihme Antti ”Jumppa” Niskanen (188/27).

 

Namikan konsepti pysyy Tuovin kolmantena päävalmentajakautena vanhana tuttuna: hyvin roolitetut ja luotettavat ulkomaalaiset, kaksi kokenutta kotimaista aloitusviisikkoon sekä leveä rivi parikymppisiä kehityspelaajia.

 

Niskasen lisäksi Namikassa jatkavat viime kaudesta tutut sentterirouhija Clifton Jones (201/35), jatkopestin ansainnut amerikkalainen iso mies Greg Logins (201/25), uransa parhaan kauden pelannut Lasse Aavamäki (211/31) sekä oman kylän heittokone Anttoni Tapio (193/21).

 

Uusina miehinä Saimaan rantaan ovat saapuneet uransa seuraavalle kehitysportaalle tähtäävät Atte Perttu (202/23) ja Eero Aaltonen (194/22), amerikkalaislaituri Todd Brown (196/25) sekä monissa Euroopan huippusarjoissa kovaa jälkeä tehnyt pointti Brandon McKnight (186/30).

 

– Viikko sitten oltiin vielä maajoukkueen mukana, ja uuden projektin kimppuun on hypätty aika nopeasti. Tämä on tosiaan apuvalmentajansa näköinen joukkue ja Jupen käsittelyn seurauksena hyvässä kunnossa, Tuovi heittää.

 

– Uudet pelaajamme ovat päässeet mukaan kuvioihin, pelaajat ovat kunnossa ja porukka on alkanut tuntea toisensa. Uutta kautta kohti vaan.

 

Lisätietoja: Namika Lappeenranta
 
19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

Näytä lisää vastaavia