Kouvot, Karhu ja KTP ennakkosuosikkien kintereillä

2.10.2012 Ennakkoon suurimpina mestarisuosikkeina Korisliigan kauteen 2012/13 lähtevät Nilan Bisons, Joensuun Kataja sekä Tampereen Pyrintö. Kärkeen on kuitenkin tunkua: viime kevään pudotuspeleissä Pyrintöä kiusannut KTP, seurahistorian ensimmäisiin mitalipeleihin hamuava Kauhajoen Karhu sekä paluuta pudotuspeleihin tekevä Kouvot muodostavat uskottavan haastajakatraan kärkitriolle.

Antto Nikkarisen Kouvot tähtää paluuta pudotuspeleihin.

Eldar Skamon Karhun tavoite on neljän joukossa.

Donkkikone Sefton Barrettin KTP hakee mestaruutta. Kuvat: Francois Perthuis & Kai Kilappa.

Nuorekas Kouvolan Kouvot kuului syyskaudella 2011 Korisliigan kuntopuntarin kärkijoukkueisiin, mutta kevättalven tappioputki tiputti Jyri Lehtosen valmentaman joukkueen pudotuspeleistä. Kesän pelaajamarkkinoilla Kouvojen paletti pysyi pitkälti kasassa, jonka lisäksi Lehtosen uudet täsmähankinnat amerikkalaismiehistöön nostattavat kouvolalaisjoukkueen toivoa uuden kauden kynnyksellä.

– Suomalainen kokoonpanomme on niin tasokas, että olemme käytännössä yhtä maajoukkuepelaajaa ja huipputason amerikkalaispelaajia lukuun ottamatta vaille valmis joukkue EuroChallengeen. Ennen europelejä meidän on tietenkin menestyttävä kotimaassa, missä tietenkin riittää tekemistä, koska vastassa on niin kovia joukkueita, Lehtonen arvioi.

Laadukkaan ulkomaalaiskolmikon lisäksi Kouvojen menestys lepää pitkälti Susijengi-debyyttinsä tehneen pelinrakentajan Antto Nikkarisen sekä 210-senttisen Samuli Vanttajan harteilla. Kouvojen rotaatioon tuovat lisäsyvyyttä mm. sentteri Atte Perttu sekä takamiehet Ilari Seppälä ja Aleksi Akpaso.

– Olemme juosseet samoja kuvioita nyt pari vuotta, ja pelitapa on kaikilla jätkillä selkärangassa. Näistä asetelmista on hyvä lähteä kauteen, Nikkarinen pohtii.

Kouvot rakentaa tulevaisuuttaan myös farmisopimuksella I Divisioona A:ssa pelaavan Säynätsalon Riennon kanssa. Lehtosen mukaan Kouvojen menestystavoitteet kulkevat käsi kädessä seuran pitkän tähtäimen kehitysprojektin kanssa.

– Korisliigassa tavoitteemme on edetä pudotuspeleihin ja menestyä siellä. Toinen tavoite on, että ensi kesänä kymmenen kotimaista pelaajaamme osallistuu nuorten tai aikuisten maajoukkuetoimintaan kesällä 2013. Liigan rotaatiopelaajien kastiin nouseminen on nuorimmilta jätkiltämme kovan työn takana, mutta minuutteja on tarjolla divarissakin.

Karhu kauteen entistä ammattimaisempana

Kauhajoen Karhu lähti pelikauteen 2011/12 yhdeksän ammattilaispelaajan voimin ja lunasti ensimmäistä kertaa seuran historiassa paikkansa runkosarjan neljän parhaan joukossa. Loukkaantumisten kiusaama joukkue kuitenkin hävisi puolivälieräsarjansa ToPoa vastaan. Karhun päävalmentaja Ari Tammivaara kertoo, että Kauhajoella aloitettiin työt uuden liigakauden varalta hyvissä ajoin.

– Pelaajia oli sairastuvalla viime kauden aikana niin paljon, että otimme tavoitteeksemme kasvattaa ammattilaispelaajiemme lukumäärää. Nyt meillä on kasassa 11 ammattilaispelaajaa, Tammivaara iloitsee.

Karhun viime kauden kotimaisesta tehoremmistä Vesa Mäkäläinen suuntasi Joensuuhun ja Aleksi Huuskonen Lapualle. Runkopelaajista Ilkka Vuori, Jussi Eskola, Henri Hirvikoski ja Eldar Skamo kuitenkin pysyivät Kauhajoella, jonka lisäksi uudet kotimaiset miehet kuten Lappeenrannasta tullut Matias Ojala sekä huippulupaus Niko Mattila antavat Tammivaaralle lisää pelivaraa.

– Meillä on viisi kokenutta kotimaista pelaajaa, kolme jo aiemmin ammattilaisena pelannutta amerikkalaista sekä monta lahjakasta nuorta miestä, joilta odotamme paljon, Tammivaara miettii.

– Ensimmäinen tavoitteemme on selvitä neljän parhaan joukkoon runkosarjassa ja saavuttaa siten itsellemme kotietu. Sen jälkeen katsotaan, mihin rahkeet riittävät.

KTP:lla mestaruus mielessä

Kotkalaisen KTP-Basketin kausi 2011/12 oli kaksijakoinen. Syyskaudella KTP suistui liigan hiilikellariin, mutta uuden päävalmentajan Sami Toiviaisen komennossa kotkalaiset aloittivat raivokkaan takaa-ajonsa pudotuspelipaikan saavuttamiseksi.

Puolivälierissä KTP urakoi viiteen otteluun venyneen, eeppisiä mittasuhteita saaneen pudotuspelisarjan Tampereen Pyrintöä vastaan ennen kaatumistaan. Tappion tuoma pettymys kuitenkin huuhtoutui nopeasti kotkalaisten mielistä, ja joukkue tähtää nyt viime kevään positiivisten tunnelmien myötä Suomen mestaruuteen.

– Jos kasassa on tämän verran rahaa ja olemme Kotkasta, ei kai meillä muita tavoitteita voi olla kuin Suomen mestaruus. Vuodesta 1994 on kuitenkin kulunut aika pitkä aika, hymyilee KTP:n edelliseen mestaruuteen viitaten päävalmentaja Toiviainen.

KTP:n ulkomaalaistrio meni täysin uusiksi, mutta erityisesti Suomessa jo kyntensä näyttäneet Sefton Barrett ja Antwine Williams ovat turvallisia valintoja. Jukka Matisen, Bojan Sarcevicin ja Michael Poundsin edustama kotimainen osasto vahvistui puolestaan liigakonkari Timo Heinosella.

– Joukkueen rakentaminen oli helppoa, kun voimassa olevia sopimuksia oli niin paljon. Etsimme yhtä kokenutta suomalaispelaajaa, ja Timi Heinonen sopi meidän pakkaamme aivan täydellisesti. Pari tuttua, turvallista vahvistusvalintaa (Williams, Barrett) olivat hyvä pelinavaus. Ison miehen (Devonne Giles) kunnon kanssa otimme pienen riskin, mutta hän on ihan hyvässä tahdissa, Toiviainen kertailee.

KTP:n yllätyskortti voi olla 192-senttinen, 18-vuotias Joonas Lehtoranta, joka mätti viime kesänä hurjia pistelukemia Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkueen kanssa ja tuli valituksi ikäluokkansa B-divisioonan EM-kisojen All Star -viisikkoon.

– Odotukset Joonasta kohtaan ovat suuret. Hänellä on hyvä paikka kehittyä Bojan Sarcevicin ja Antwine Williamsin kanssa. Odotan hänen pelaavan 15–30 minuuttia ottelua kohden, mutta paljon on Joonaksesta itsestäänkin kiinni, sillä yksikään pelaaja ei tässä sarjassa ilmaiseksi pelaa, päättää Toiviainen.

 
24.1.2020 13:20 Suomen Cup

Ennakko: Kaksi parasta taistelee mestaruudesta, Vilpas lähtee kiusaamaan Seagullsia cup-finaaliin

Lauantaina pelattavassa Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Korisliigan kaksi parasta joukkuetta, kun sarjakärki Helsinki Seagulls isännöi viime vuoden cup-mestari Vilpas Vikingsiä.

22.1.2020 21:21 Korisliiga

Pyrintö murskasi Lahden lähes 40 pisteen erolla – Vilpas vahvisti kakkossijaansa sarjassa

Illan murskavoittaja oli Tampereen Pyrintö, joka kaatoi Lahti Basketballin 101–65. Salon Vilpas puolestaan vahvisti kakkossijaansa voittamalla niskaan hengittävän Kauhajoen. Illan muita voittajia olivat BC Nokia, Ura Basket eGame Stars ja sarjakärki Helsinki Seagulls.

21.1.2020 09:17 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #2: heittäjän häiritsemistä huutamalla ja vääriä päätöksiä sattuu tuomareillekin

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

20.1.2020 10:59 Korisliiga

Korismaanantai: Kataja vierailee Uudessakaupungissa

Edellisestä ottelustaan voiton napannut liigajumbo Korihait saa vieraakseen Katajan Joensuusta ja yrittää nostaa itseään putoamisvaarasta.

17.1.2020 20:39 Korisliiga

Korihait katkaisi kymmenen ottelua kestäneen tappioputkensa

Kouvot taipui kotikentällään Korisliiga-jumbo Korihaille 86–88.

16.1.2020 16:21 Korisliiga

Tobin Carberry tekee paluun Vilppaan paitaan

Teemu Rannikon loukkaantumisesta toipuva Salon Vilpas saa takakentälleen tutun vahvistuksen, kun Tobin Carberry palaa Venäjältä takaisin Korisliigaan.

14.1.2020 12:30 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrike ja epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

13.1.2020 20:37 Korisliiga

Kobrat ei päässyt yllättämään Etelä-Pohjanmaan derbyssä

Ennakkosuosikki Kauhajoki otti odotetun voiton Kobrien vieraana Lapualla. Illan ottelu päättyi 71–89.

13.1.2020 10:26 Korisliiga

Korismaanantai: Kobrat isännöi Kauhajokea Etelä-Pohjanmaan derbyssä

Elisa Viihteen Korismaanantai-lähetyksessä seurataan tänään, kuinka Kobrat haastaa Korisliigan kolmatta paikkaa pitävän Kauhajoen, ja nähdään videoterveiset Vilma Kesäseltä.

12.1.2020 21:08 Korisliiga

Lahti yllätti sarjakärki Seagullsin – altavastaajat ottivat roiman voiton

Miesten Korisliigassa pelattiin tänään kaksi ottelua, joissa voittajiksi selvisivät Lahti Basketball ja BC Nokia.

6.1.2020 20:51 Korisliiga

Pyrintö katkaisi Uran kotivoittoputken jännitysnäytelmän päätteeksi

Tampereen Pyrintö vei pisteet Ura Basket eGame Starsin nenän edestä Kupittaalla 82–85 päättyneessä ottelussa.

6.1.2020 10:00 Korisliiga

Korismaanantai: Piristyneen Ura Basketin tähtäimessä Pyrinnön kaataminen

Elisa Viihteen vuosikymmenen ensimmäinen Korismaanantai-lähetys tulee tänään Kupittaan Palloiluhallista, jossa Ura Basket eGameStars isännöi Tampereen Pyrintöä.

5.1.2020 21:58 Korisliiga

Ennätystäydessä Salohallissa juhlittiin tiukan väännön päätteeksi kotivoittoa – Rannikko poistui kentältä loukattuaan polvensa

Salon Vilpas otti kotonaan ennätysyleisön edessä 93–82-voiton Kouvoja vastaan, vaikka tunnelmaa latisti Teemu Rannikon poistuminen kentältä loukkaantumisen takia. Illan toisessa ottelussa voittoa juhli Kauhajoen Karhu.

3.1.2020 21:52 Korisliiga

Seagulls vahvisti sarjajohtoaan – joulukuun pelaaja Elijah Stewart jatkoi näyttäviä otteita

Korisliigassa kuukauden pelaajan palkinnon juuri napannut Elijah Stewart oli tehokkaalla tuulella Helsinki Seagullsin kotivoitossa. Muita voittajia illan kierroksella olivat BC Nokia, KTP ja Pyrintö.

2.1.2020 08:44 Korisliiga

Korisliigan joulukuun kuukauden pelaajaksi Seagullsin Elijah Stewart

Joulukuun parhaaksi pelaajaksi valittiin helsinkiläisjoukkueen 196-senttinen Elijah Stewart, joka oli johdattamassa Helsinki Seagullsin kuuteen voittoon kuukauden aikana.

31.12.2019 13:51 Susijengi

2019 oli suomalaisen tyttökoripallon supervuosi

WU18-tyttöjen B-divisioonan EM-kulta, WU20-naisten B-divisioonan EM-hopea ja WU16- tyttöjen EM-kisojen 10. sija nostivat tyttöjuniorit Suomi-koriksen puheenaiheiksi vuodella 2019. Vuoden muita kohokohtia olivat mm. Lauri Markkasen näytöt Chicago Bullsissa, Antti Zittingin nimitys FIBA:n hallitukseen sekä Karhu Basketin ja Peli-Karhujen tuplamestaruudet.

30.12.2019 21:38 Korisliiga

Kataja jatkoi KTP:n vierastappioiden putkea

Kärkijoukkueet Vilpas ja Seagulls hakivat vierasvoitot vuoden 2019 päättymisen kunniaksi. Ura kellisti BC Nokian kotonaan.

30.12.2019 07:47 Korisliiga

Korismaanantai: Kataja saa vieraita Kotkasta vuosikymmenen viimeiseen koitokseen

KTP-Basket on hävinnyt edelliset kolme vierasotteluaan.

29.12.2019 19:12 Korisliiga

Jordan Capps siivitti Kobrat kauden toiseen vierasvoittoon – Pyrintö kukisti Karhu Basketin

Hallitsevan mestarin neljän ottelun voittoputki katkesi Tampereella.

28.12.2019 21:10 Korisliiga

Korisliiga palasi lyhyeltä joulutauolta täyden kierroksen voimin

Vilppaan Aatu Kivimäki ja Karhu Basketin Mikael Laihonen avittivat joukkueensa kotivoittoihin.

Näytä lisää vastaavia