Kouvot teilasi Hongan 3-0 ja eteni SM-finaaleihin

31.3.2004 Espoolaisen Hongan kolme vuotta kestänyt valtakausi on ohi. Siitä piti huolen keskiviikkona Kouvot, joka nitisti kolmannen kerran peräkkäin hallitsevat mestarit. Kouvot puristi puolustuksellaan Hongasta mehut irti, voitti Espoossa lukemin 79-65 ja pelaa kevään 2004 Suomen mestaruudesta. Kouvojen finaalivastus selviää vasta myöhemmin, kun Namika Lahti kavensi välieräsarjansa KTP Basketia vastaan 1-2:een.

Nälkäinen kouvolalaisjoukkue pelasi vahvasti molemmissa päissä kenttää läpi välieräsarjan, eikä kolmas ottelu Espoossa ollut poikkeus. Kouvojen ei tarvinnut hyökkäyksessä itse asiassa edes venyä keskiviikkona parhaimpaansa. Hyvä puolustus ja keskittynyt levypallopeli olivat omiaan kaatamaan Hongan. 

- Fiilikset ovat mahtavat. On vaikea näissä tunnelmissa kiteyttää ottelusarjaa mitenkään järkevästi. Pelasimme vapautunutta hyökkäystä, vaikka tänään välillä puristettiinkin palloa. Onneksi loppua kohti tuli myös onnistumisia. Puolustus toimi kaiken aikaa ja meillä on pakka tällä hetkellä aika hyvin koossa, riemuitsi Kouvojen puolustusspesialisti Anssi Kinnaslampi.  

- Ottelusarjan avain löytyy puolustuksesta, vahvisti Kouvojen päävalmentaja Jouni Grönroos.  

- Honka teki peleissä 65, 62 ja 69 pistettä. Toteutimme erinomaisesti pelisuunnitelmaamme ja saimme Hongan sisäpelin aika sekaisin. Sillä antaumuksella, jolla pelaajamme pelasivat, he myös ansaitsivat finaalipaikan, Grönroos jatkoi. 

Honka-leirissä ei selittelyiden tielle haluttu lähteä. Parempi joukkue voitti ja eteni finaaleihin.  

- Kun häviää 0-3, ei voi kuin onnitella vastustajaa hyvästä työstä. Tämä on urani ensimmäinen hävitty pudotuspelisarja. Ja voin sanoa, että vihaan tätä tunnetta. Kouvot oli kuitenkin parempi, eikä ottelusarja jättänyt selittelyn sijaan, purki tuntojaan Hongan päävalmentaja Mihailo Pavicevic.  

Honka-sentteri Stephen Richin ottelukunto oli keskiviikkona arvoitus toisen välierän alkuverryttelyssä tulleen jalkavamman myötä. Rich ilmaantui ottelun lämmittelyyn vasta hetki ennen ottelun alkua. Rich pelasi kaikkiaan kuitenkin vain yhdeksän minuuttia, kaikki toisella puoliajalla. 

Ottelun avausneljännes mentiin pitkälti vierasjoukkueen tahdissa. Jukka Toijalan johdolla Kouvot siirtyi vajaassa yhdeksässä minuutissa 22-14-johtoon. Vain Hemdahlin veljesten taistelutahto piti kotijoukkuetta mukana. Markus Hemdahl nosteli tahtokoreja ja Jukka Hemdahl puolestaan raatoi puolustuspäässä.  

Honka sai juonesta kiinni heti toisen neljänneksen alkajaisiksi. Kun ottelua oli pelattu 13 minuuttia, oli Honka noussut Jyri Lehtosen, Heikki Zittingin ja Tuomas Iisalon koreilla tasalukemiin 26–26. Myös puoliajalle poistuttiin tasalukemista, kun Lehtonen nosti joukkueensa tilanteeseen 39-39 linkoamalla kolmosen sisään kymmenestä metristä summerin soidessa.  

Rich asteli toisella puoliajalla avausviisikkoon ja tehojakin löytyi hetkellisesti. Honka meni Richin kahden korin turvin 45-39-johtoon. Sitten iski Hongalle lukko, joka ei oikeastaan auennut enää missään vaiheessa. Kouvojen Ville Kaunisto esitti parhaita puoliaan nostaen ensin pari tärkeää koria. Sitten pisti vettä myllyyn Marcus Grant, joka teki seitsemän pistettä lähes peräkkäin. Toisessa päässä Kouvot puolusti joka tilanteen viimeiseen saakka, taisteli irtopalloista kynsin ja hampain ja oli joukkueista selvästi se, joka voittoa enemmän halusi. Viiden minuutin ajan Kouvot piti Hongan yhdessä pelitilannekorissa ja vei kyseisen jakson nimiinsä 14-3. Kokonaisuudessaan espoolaiset jäivät kolmannella jaksolla 11 pisteeseen. Silti Honka säilytti iskuetäisyyden päätösneljänneksellä lähdettäessä (50-55). 

Viimeistään viimeinen kymmenminuuttinen osoitti, että Kouvot oli täysin finaalipaikkansa arvoinen. Hyvä puolustuspeli takasi vauhdin hyökkäyspeliin, kun espoolaisilla samaan aikaan suuria vaikeuksia pitää hyökkäystään kasassa. Turhautuminen näkyi honkalaisilla keskittymisen pettämisenä puolustuslevypalloissa. Kouvot haki useamman hyökkäyslevyrin ja hankkiutui tilanteista vapaaheittoviivalle. Pitkälti bonusheittojensa turvin Kouvot siirtyikin jakson alkupuolella 13 pisteen johtoon (65-52). Lopullisen tuntuisen niitin antoi Hongan toiveille Kinnaslampi, joka pussitti kulmauksesta kolmosen, kun aikaa oli vajaat kolme minuuttia jäljellä. Kinnaslammen korilla Kouvot pääsi 11 pisteen (71-60) päähän isännistään. Lehtonen yritti loppuhetkillä ratkaista peliä Hongalle ja muutkin espoolaiset saivat mahdollisuutensa, mutta tuhri ne lukuisiin ohiheittoihin. Lopulta Kouvot viimeisteli loppulukemat vapaaheittoviivalta ja juhlinta pääsi käynnistymään. Kouvot palaa finaaleihin, joissa se viimeksi oli vuonna 1999 voittaen mestaruuden.  

- Joukkueessa on mieletön fiilis ja hyvä henki päällä. Olemme oppineet, että näitä pelejä voitetaan puolustamalla ja siinä onnistuimme. Samaan hengenvetoon on sanottava, että jos miltä tahansa SM-joukkueelta otetaan ulkomaalaisvahvistus pois, niin se näkyy. Richin poissaolo helpotti meidän työtämme. Toisaalta se ei ota mitään pois meidän taktiselta puolelta, josta kiitos kuuluu valmentajalle, eikä pelaajiltamme, jotka antoivat kaikkensa, kiitteli Kouvot-kapteeni Jukka Toijala.  

Kouvoista Marcus Grant pussitti 18 pistettä ja Ville Kaunisto ahersi teholukemikseen 17/10. Kinnaslampi ja Luke Dean heittivät 11 pistettä mieheen.  

Lehtoranta ja Gustafsson siirsivät Lahti-KTP -sarjan ratkaisun

Lahdessa nähtiin keskiviikkona playoff-koripalloa kovimmillaan. Molemmat joukkueet puolustivat kovaa ja pitivät hurjaa tempoa. Namika Lahti oli kamppailussa selkä seinää vasten, kun KTP oli aiemmissa välierissä hankkiutunut 2-0-johtoon. Lahdelta löytyi kuitenkin kaksi peluria, jotka eivät suostuneet antautumaan. Kotijoukkueen 205-senttinen maajoukkuetorni Sami Lehtoranta veti kentän molemmissa päädyissä pidemmän korren kotkalaisista virkaveljistään. Ratkaisuhetkillä Lehtoranta sai apuja vielä Tom Gustafssonilta. 

Gustafsson nosteli päätösneljänneksen puolivälissä kuusi pistettä peräkkäin. Samanaikaisesti Lahti piti KTP:n lähes viisi minuuttia ilman pisteitä ja karkasi. Kun puolen tunnin pelin jälkeen Lahden johto oli viisi pistettä (68-63), komeili ottelun jälkeen tulostaululla lukemat 91-75.  

Namika Lahti hallitsi hienokseltaan ottelua kaiken aikaa. Kolmen jakson ajan KTP kuitenkin onnistui vastaamaan Lahden irtiottoihin. Korinalustoilla Lahti oli tällä erää numeroa liian vahva KTP:lle. Namika Lahti teki pisteistään peräti 44 lähietäisyyksiltä ja se pisti kahden pisteen heitoistaan kaikkiaan 60 prosenttia (30/60) sisään. Sami Lehtoranta nosteli 25 ja Gustafsson 18 pistettä. Molemmat esittivät lisäksi hyvää puolustustyöskentelyä. Lehtoranta huudatti kotiyleisöä useaan otteeseen näyttävillä torjunnoillaan. Monte Cummings väläytteli ajoittain ja keräsi lopulta kentän korkeimman pistesaaliin, 26.  

Kotkalaisista Iiro Tenngren joutui Lehtorantaa ja Gustafssonia paimentaessaan jo varhain virhevaikeuksiin. Lahtelaiskaksikon pysäyttäjiksi ei ollut myöskään Kenny Youngerista ja Markus Myllylästä. 

Tuuliajolla KTP ei sentään ollut. Sillä oli jälleen hyvä liike päällä ja joukkue sai kohtuullisia heittopaikkoja luotua. Heittojen onnistumisprosentit jäivät kuitenkin huomattavasti Lahden vastaavia heikommiksi. Osaltaan KTP kaatui myös pallonmenetyksiin, joita joukkueelle tuli 21 ja peräti 15 ensimmäisellä puoliajalla.  

KTP:n Roope Mäkelä heitti 20 pistettä.  

Namika Lahden ja KTP:n välinen ottelusarja jatkuu perjantaina Kotkassa pelattavalla neljännellä välierällä. Ottelu käynnistyy Karhuvuoren Urheilutalolla klo 18.30. Tarvittaessa pelataan lauantaina Lahdessa. SM-finaalit käynnistyvät joko Lahden tai Kotkan kotikentältä maanantaina 5.4.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/miesten_sm-koris/
 
19.5.2023 10:40 Korisliiga

Mestarivalmentaja Jussi Laakso: ”Oli upeaa olla mukana tässä tarinassa - tämä vetää ihan sanattomaksi”

Kun Jussi Laakso otti kesällä 2019 vetovastuun Helsinki Seagullsista, odotukset pääkaupungissa nousivat. Nelivuotinen projekti huipentui tänä keväänä seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

17.5.2023 08:13 Korisliiga

Kiitollisuus, riemu, helpottuneisuus – Seagullsin sankareilla tunnetilojen roihu

Timo Heinosen ja Antti Kanervon pitkien pääsarjaurien ensimmäiset mestaruudet, Rene Rougeaun siirtymä Kauhajoelta Helsinkiin mestaruuden perässä, Lassi Nikkarisen kasvu kotikaupunkinsa ykkösjoukkueen johtajaksi – Helsinki Seagullsin mestaruuskausi 2022-23 tarjosi valtavan määrän tarinoita, joita tunnelmoida vielä vuosikymmenten päässä.

16.5.2023 21:50 Korisliiga

Helsinki Seagulls nappasi seurahistoriansa ensimmäisen Korisliiga-mestaruuden

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen kuudes finaaliottelu päättyi lukuihin 91–66 ja Seagullsin mestaruuteen.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

13.5.2023 19:17 Korisliiga

Henri Kantonen nousi komeasti tilanteen tasalle – Kauhajoki pelasti nahkansa täpärästi

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin välinen viides finaaliottelu venyi jatkoajalle mutta päättyi isäntien voittoon.

12.5.2023 12:18 Korisliiga

Seagullsin Lassi Nikkarinen tunnetaan puolustustaidoistaan ja finaaleissa Kauhajokea vastaan taidoille on ollut käyttöä

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa Kauhajokea vastaan 3–1. Puolustava pelinjohtaja Lassi Nikkarinen avaa ajatuksiaan niin aiemmista otteluista kuin tulevistakin.

11.5.2023 20:34 Korisliiga

Okko Järvi ratkaisi jännitysnäytelmän – Seagulls 3–1-johtoon

Helsinki Seagulls nosti sarjajohtonsa 3–1:een finaaleissa Kauhajokea vastaan.

10.5.2023 10:56 Korisliiga

Karhu Basketin Daniel Dolenc on nauttinut kovasta finaalisarjasta: ”Meidän on sallittu pelata kovaa”

Korisliigan finaalisarjassa kolmen ottelun jälkeen kuskin paikalla on Helsinki Seagulls, joka johtaa ottelusarjaa Kauhajokea vastaan 2–1. Kolmannessa finaalissa osat muuttuivat – ja nyt Kauhajoki yrittää jatkaa siitä, mihin joukkue maanantaina jäi.

8.5.2023 20:34 Korisliiga

Kauhajoki teki raivokkaan paluun ennätysyleisön edessä – Seagullsin sarjajohto kapeni 2–1:een

Takaa-ajoasemaan joutunut hallitseva mestari Kauhajoki kaatoi Helsinki Seagullsin luvuin 96–72.

8.5.2023 12:15 Korisliiga

Antero Lehto palaa Pyrintöön

Tampereen Pyrintö saa ensi kaudeksi kovan ja erityisen mieluisan paluumuuttajan, kun seuraikoni Antero Lehto palaa kasvattajaseuraansa 1+1-mallisella sopimuksella.

7.5.2023 15:12 Korisliiga

Antti Kanervolle meriitit ja tarinat ovat toissijaisia – ”Mestaruus on ainoa, mikä nyt kiinnostaa”

Helsinki Seagulls on päässyt pahasti hallitsevan mestarin niskan päälle. Viidettä kauttaan joukkueessa pelaava Korisliiga-veteraani on nyt lähempänä kultamitalia kuin kenties koskaan aiemmin urallaan.

5.5.2023 20:36 Korisliiga

Seagulls riisui Kauhajoen aseista – toinen finaalipeli päättyi roimaan kotivoittoon

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa 2–0.

2.5.2023 20:24 Pääjuttu

Korisliiga-finaalit käyntiin: Seagulls ryöväsi Kauhajoen kotiedun välittömästi

Kauhajoki taipui kotikentällään Helsinki Seagullsille 54–70.

2.5.2023 07:54 Korisliiga

Korisliiga-finaalit: Kolminkertainen mestari kohtaa ensimmäisiä finaalejaan pelaavan haastajan

Miesten Korisliigan finaaleissa kohtaavat Kauhajoki ja Helsinki Seagulls. Toiselle joukkueista finaalit ovat viidennet perättäiset, toiselle ensimmäiset koko seurahistoriassa. Siitä huolimatta vastakkaisten joukkueiden veteraanipelaajat Timo Heinonen ja Cameron Jones suhtautuvat molemmat tilanteeseen itsevarmuudella.

29.4.2023 20:07 Korisliiga

Jatkoaika tarvittiin, mutta Kataja piti pintansa – Korisliigan pronssimitalit Joensuuhun

Korisliigan pronssiottelu päättyi Kataja Basketin hyväksi luvuin 107–96, vaikka Salon Vilpas olikin saada viime metreillä kiinni.

25.4.2023 20:51 Korisliiga

Korisliigan finaalipari on selvillä – Kauhajoki väsytti Vilppaan pitkän väännön jälkeen

Miesten Korisliigan finaalissa kohtaavat Kauhajoki ja Helsinki Seagulls. Pronssista pelaavat Salon Vilpas ja Kataja Basket.

23.4.2023 18:59 Korisliiga

Seagulls mursi kirouksen – puhtaalla pelillä finaaleihin

Helsinki Seagullsin ja Kataja Basketin väliset välierät päättyivät tänään otteluvoitoin 4–0.

22.4.2023 22:26 Korisliiga

Kauhajoki venytti sarjajohdon 3–1:een – enää voiton päässä Korisliiga-finaalista

Salon Vilpas taipui kotonaan Kauhajoelle ja joutui välierissä 1–3-takaa-ajoasemaan.

21.4.2023 20:40 Korisliiga

Nikkarinen ja Järvi laittoivat tuulemaan – Seagulls voiton päässä finaalista

Helsinki Seagulls kaatoi Kataja Basketin ja johtaa välieräsarjaa 3–0.

20.4.2023 21:09 Korisliiga

Vilpas ei aio taipua – Kauhajoen kotitappio kavensi välierät 2–1:een

Salon Vilpas otti tiukan vierasvoiton Kauhajoesta ja sai kavennettua vastustajan sarjajohtoa.

Näytä lisää vastaavia