Kouvottarien Taeler Deer: ”Me olemme valmiita pudotuspeleihin”

18.2.2019 15:19 Kouvottarien takakentän sensaatio Taeler Deer, 22, on kulkenut kivikkoisen ja sinnikkään tien yliopistosta ammattilaispelaajaksi naisten Korisliigaan. Kova harjoittelu tuotti lopulta tulosta, ja nyt nuori pelintekijä elää unelmaansa todeksi.

Taeler Deer on ihastuttanut pitkin kautta katsojia näyttävillä ja nopeilla ajoillaan. Kuva: Ville Vuorinen

Kouvottarien pelintekijä Taeler Deer on tullut pitkän matkan rapakon takaa ammattilaiskentälle naisten Korisliigaan. Texas Staten kasvatti pelasi yliopistonsa koripallojoukkueessa (Bobcats) täydet neljä vuotta. Ensimmäisenä kahtena kautena peliaikaa herui vain noin 17 minuutin verran per ottelu, eivätkä tilastot olleet merkillepantavia. Deer jatkoi tästä huolimatta sinnikkäästi harjoittelua ja ansaitsi viimein myös enemmän peliaikaa valmentajien huomattua hänen työmoraalinsa ja nousujohteisen kehityksen.

Käänteentekeväksi hetkeksi muodostui lopulta yliopiston viimeinen vuosi, jolloin nuori pelintekijä todella noteerattiin. Deer rikkoi kaudella ennätyksiä ja ansaitsi muitakin tunnustuksia: syöttömäärällään Taeler oli koko Sun Belt -konferenssin ykkönen ja hänet valittiinkin kauden päätteeksi konferenssinsa vuoden pelaajaksi. Viimeisen kauden syöttömäärä (213) oikeuttaa samalla Texas Staten yliopiston kautta aikain syöttötilaston kärkipaikalle yhden kauden aikana annetuissa syötöissä.

– Alkuni yliopiston parketeilla oli hieman kivikkoinen. Vähitellen kuitenkin minun ja valmentajien välille syntyi luottamus, jonka ansiosta palaset todella loksahtelivat paikoilleen.

– Viimeinen kauteni yliopistossa oli todella huikea. Rikoin ennätyksiä ja minun ja joukkueen välillä vallitsi hyvä yhteys ja energia. Loppuaikana siellä sujui siis erittäin mukavissa merkeissä, päädyimme lopulta nappaamaan myös peräti 20 voittoa kauden aikana.

Deer kertoo pallon kasvaneen hänen käsiinsä jo pienenä tyttönä. Pihapelit kavereiden kanssa vaihtuivat lopulta kilpailuhenkisimpiin otteluihin paikallisessa pienessä liigassa.

– Pienenä minulla oli aina pallo käsissäni. Siskoni pelasi lentopalloa ja isäni aikoinaan jalkapalloa. Isäpuoleni kanssa meillä oli tapana mennä läheisille ulkokoriskentille, minne myös kaikki kaverini tulivat aina pelaamaan. Lopulta aloin pelata sekajoukkueissa pienessä liigassa. Kilpailin pienenä sekä tyttöjä että poikia vastaan.

Pelintekijän tontilla viihtyvä Deer pelaa ensimmäistä ammattilaiskauttaan Kouvolassa. Seuran tiedotteessa alkukaudesta joukkuejohdon odotukset olivat korkealla nuoren tulokkaan suhteen. Alkukauden pienen kankeuden jälkeen Deer todella lunasti lupaukset. Tammikuun aikana 165-senttinen takuri viimeisteli huimaa jälkeä tyylitellen 26,6 pistettä, 9,2 levypalloa sekä 7,4 syöttöä ottelu kohden. Teholukemaksi kuukaudelta kertyi 31,2, ja kuun päätteeksi Deer nimettiin kuukauden pelaajaksi. 

– Menen aina sinne, minne minut todella halutaan. Agenttini sanoi, että tämä on hyvä paikka ja hyvä startti uralleni. Saan nyt tehdä mitä todella rakastan, olin vain iloinen päästessäni lähtemään tänne.

Kuva: Ville Vuorinen

Paljon lunta, vähemmän draamaa

Moni ammattilaisuraansa käynnistelevä voisi hätkähtää suurista elämänmuutoksista toisessa maanosassa, puhumattakaan lumesta, jota satoi tammikuun aikana Kouvolassa ennätysmäärä kaikista Suomen kaupungeista mitattuna. Deer suhtautuu asioihin kuitenkin ilmeisen rennolla ja odottavalla elämänasenteella.

– Asun nyt Atlantin toisella puolella, mutta peli täällä on ihan sama kuin muuallakin. Suurimman muutoksen olen kokenut ilmastossa ja lumessa, jota sataa melkein päivittäin. On kuitenkin hienoa kokea jotakin erilaista. Kaiken kaikkiaan asuminen Suomessa on rauhallista, täällä ei ole draamaa, Deer hymähtää.

Deer kehuu useaan otteeseen joukkueen hyvää kemiaa ja henkeä, joka on myös välittynyt kuluneella kaudella katsomoon asti. Hyvän joukkuehengen takaa paljastuu pelaajien keskinäinen puuhastelu vapaa-ajalla:

– Jos meillä on ylimääräistä aikaa, hengaamme Clairen (Lamunu) ja Camillen (Zimmerman) kanssa meidän kotimme lähellä olevassa kahvilassa. Usein myös laitamme terveellistä kotiruokaa iltaisin yhdessä kaikki kolme. He ovat todella tietoisia ravintosisällöistä, mikä on ollut avuksi myös minulle. Me olemme kaikki erilaisia kokkaajia, mutta minun ruoassani on eniten makua, Deer nauraa.

Katseet kohti tulevaa

Kentän laidalta on saatu pitkin kautta todistaa Deerin liukkaita ja räjähtäviä otteita, sekä tyylikkäitä korille ajoja. Deer nimeääkin yhdeksi valttikortikseen nopeat jalkansa.

– Vahvuuksinani pidän nopeuttani, monipuolisuuttani sekä pelillistä hahmotuskykyäni. Kukaan ei tiedä seuraavaa liikettäni, pääsen vastustajan ohi nopeasti.

– Kehityskohteekseni nimeäisin puolustamisen. Voisin ottaa myös levypalloja enemmän ja kommunikoida kentällä vieläkin paremmin. Esikuvani on LeBron James, haluan olla kuten hän. Toivoisin voivani olla kentällä hänen kaltaisensa johtaja, enkä pistäisi pahakseni, jos saisin hänen ponnistusvoimansa, Deer naurahtaa.

Kouvottaret on napannut yhteensä kauden aikana 14 voittoa, ja joukkue kärkkyy runkosarjan kärkisijoja. Parhaimmillaan joukkue on käväissyt sarjataulukon kolmannella sijalla, mutta pitää nyt tonttia neljänsinä, tasapisteissä Espoo Basket Teamin kanssa. Kouvolalaisilla on runkosarjataivaltaan jäljellä vielä kolmen ottelun verran, eikä joukkue halua vielä liikaa keskittyä haaveilemaan tulevasta.

– Emme ole vielä oikeastaan puhuneet playoff-peleistä. Puhumme sitten, kun niiden aika koittaa. Fokuksemme on vielä jäljellä olevissa peleissä, menemme matsi kerrallaan. Koko joukkueemme on innoissaan tulevista koitoksista, mutta nyt vain painamme vielä eteenpäin.

Samaan hengenvetoon Deer vakuuttaa joukkueen olevan valmis tuleviin koitoksiin, ja korostaa palasten loksahtaneen nyt raiteilleen:

– Aloitimme kauden vähän ontuen ja epäyhtenäisesti, mutta nyt olemme saaneet viimein kemiat kohdalleen ja osaamme pelata yhteen. Meillä on nyt hyvä energia, olemme valmiita playoffeihin.

Entä mitä tapahtuu, jos joukkue nappaa seuran ensimmäisen Suomen mestaruuden naisten liigassa?

– Mestaruus on tietysti tavoitteemme ja sen voittaminen olisi hienoa meille kaikille. Jos me sen nappaamme, koittaa juhlat. Saatan mennä silloin avantouimaan, ken tietää, Deer päättää.

Kouvottarien seuraava ottelu ottaa paikkansa Jatke Areenalla perjantaina 1.3. , jolloin joukkue kohtaa HBA:n klo 18.30. Ottelu on katsottavissa Elisa Viihde- palvelusta. 

Henkilöt

 
8.7.2020 08:12 Naisten Korisliiga

Edellisellä visiitillä hurjaa jälkeä tehnyt Mia Loyd palaa Forssaan

Forssan Alun naisten Korisliiga-joukkue sai mieluisan paluumuuttajan, kun 26-vuotias Loyd palaa joukkueeseen vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisellä kaudellaan Loyd oli sarjan paras pisteiden tekijä.

26.6.2020 19:09 Naisten Korisliiga

Mika Haakana aloittaa jo yhdennentoista kautensa Catzin päävalmentajana

Naisten Korisliigaan valmistautuva lappeenrantalainen Catz on kiinnittänyt edustusjoukkueensa päävalmentajaksi Mika Haakanan, jolle tuleva kausi on yhdestoista joukkueen luotsina.

24.6.2020 09:04 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliiga 2019: Peli-Karhut trillerisarjassa toiseen perättäiseen

Saatuaan äitiyslomalta palanneen Lena Reshetkon takaisin vahvuuteensa oli Catz lähellä nousta Naisten Korisliigan mestarin valtaistuimelle kahden välikauden jälkeen. Hallitseva mestari Peli-Karhut pakotti kuitenkin sinnikkään haastajansa seinää vasten ja varmisti mestaruutensa vieraskentällä toisena keväänä peräkkäin.

17.6.2020 11:53 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2018: Peli-Karhuille tahtomestaruus viidessä pelissä

Luovutettuaan edellisenä keväänä Naisten Korisliigan mestarin valtikan Hyvinkään Pontevalle palasi Catz kauteen 2017-18 revanssi mielessään ja veikin runkosarjan nimiinsä suvereenisti. Finaaleissa kissalauma jäi kuitenkin kakkoseksi henki päällä pelanneiden Peli-Karhujen rinnalla, kun kotkalaiset tyylittelivät viidennen osaottelun nimiinsä tahdolla ja taidolla.

16.6.2020 18:45 Korisliiga

Korisliigojen sarjalisenssit kaudelle 2020-21 myönnetty

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2020-21. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

11.6.2020 14:55 Susiladies

Suurlupaus Awak Kuier aloittaa ammattilaisuransa Italiassa

Suomen koripallon huipputalentti ja yleisöäänestyksessä naisten Korisliigan vuoden pelaajaksi arvostettu Awak Kuier, 18, on allekirjoittanut pelaajasopimuksen Italian Serie A:ssa pelaavan Virtus Eirene Ragusan kanssa.

10.6.2020 11:12 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2017: Hyvinkään Ponteva kuilun partaalta ensimmäiseen mestaruuteen

Kevään 2017 finaaleihin lähdettäessä oli varmaa, että mestari tulisi vaihtumaan, kun viisi perättäistä kultaa voittanut Catz tipahti välierissä. Espoo United kuittasi finaalien kaksi ensimmäistä osaotteluvoittoa nimiinsä, mutta Hyvinkään Ponteva ryhdistäytyi ja rynni Taru Tuukkanen johtohahmonaan kolmen perättäisen voiton myötä ensimmäiseen mestaruuteensa.

5.6.2020 09:51 Naisten Korisliiga

Meral Bedretdin: Minun valmentajani

Meral Bedretdin, 27, on kulkenut pitkän matkan Lauttasaaresta, Espoon, Tampereen ja Hyvinkään kautta Forssaan. Väliin on mahtunut myös Brysseliä ja Montpellieriä. Valmentajia on mahtunut matkalle reilusti, mutta kuusi nousee kaikkein merkittävimmiksi.

3.6.2020 10:29 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2016: Haastaja-HyPo väläyttelee, Catz viidenteen perättäiseen

Naisten Korisliigan kärkikahinoihin ilmestyi keväällä 2016 uusi nimi, kun kokeneiden suomalaispelaajien kannattelema Hyvinkään Ponteva kohosi runkosarjan kakkossijalle. Finaaleissa tanssittiin kuitenkin vanhaa tuttua säveltä, kun rautaisella rutiinilla varustettu Catz luuti hyvinkääläiset tieltään viidenteen perättäiseen mestaruuteensa.

3.6.2020 09:24 Haastattelu

Ella Salminen: Odysseia altavastaajasta

Ella Salminen, 21, ei ole välttämättä säväyttänyt sinua junnupelaajana, mutta aikuispelaajana kyllä. Salminen on noussut pyöreän nollan junnumaajoukkuekokemuksella Susiladies-rinkiläiseksi, jonka tulevaisuudessa kiiltää ulkomaankentät.

27.5.2020 11:38 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2015: Suvereenille Catzille neljäs perättäinen

Vain kaksi tappiota runkosarjakauden aikana, 3-0-voitto Hongasta puolivälierissä, 3-0-voitto Peli-Karhuista välierissä ja Äänekosken Huima nurin finaaleissa voitoin 3-0. Lappeenrannan Catzin neljäs perättäinen mestaruus keväällä 2015 oli sanakirjaesimerkki suvereniteetista ja silkasta ylivoimasta, jolla Catz hallitsi Naisten Korisliigaa 2010-luvulla.

25.5.2020 10:46 Naisten Korisliiga

Sentterikonkari Minna Sten jatkaa Peli-Karhuissa

Kokenut sentteri Minna Sten aloittaa jo viidennentoista kautensa Naisten Korisliigassa, kun 32-vuotias Sten on tehnyt jatkosopimuksen Peli-Karhujen kanssa.

22.5.2020 08:31 Haastattelu

Saara Sandell: Minun valmentajani

Saara Sandell, 26, on Naisten Korisliigan jokapaikanhöylä, jonka vasuri laukoi päättyneellä kaudella kolmen pisteen heittoja kasvattajaseuransa EBT:n riveissä. Sandell nostaa merkittävimmiksi valmentajikseen urallaan Tapio Ahosen, Tuomas Rahkosen ja Kimmo Kujansivun.

20.5.2020 09:58 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2014: Yhtä tappiota vaille täydellinen Catz

Voitettuaan Naisten Korisliigan mestaruuden jo kahtena edellisenä keväänä Lappeenrannan Catz nytkähti todelliseen dynastiamoodiin, kun joukkue selvitti kauden 2013-14 runkosarjan ja kaksi ensimmäistä pudotuspelikierrosta kokonaan tappioitta. Finaaleissa Peli-Karhut haki Catzista yhden otteluvoiton, mutta kolmas perättäismestaruus matkasi silti Lappeenrantaan.

19.5.2020 08:31 Naisten Korisliiga

Tuulia Timo: Hullu heittäjä Vimpelistä

Tuulia Timo, 23, on elävä esimerkki siitä, että Vimpelistä tulee korintekijöitä. Päättyneellä kaudella Timo nousi pohjanmaalaisella identiteetillä ja hullun heittäjän mentaliteetilla yhdeksi Naisten Korisliigan parhaiksi kotimaisiksi pisteidentekijöiksi Catz Lappeenrannassa.

13.5.2020 12:29 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2013: Suvereenille Catzille toinen perättäinen

2010-luvun ensimmäisinä vuosina Naisten Korisliigan finaaleissa nähtiin toinen toistaan kutkuttavampia jännitysnäytelmiä, mutta keväällä 2013 nupuillaan ollut Catz-dynastia puhkesi täyteen kukintoonsa. ”Kissalauma” päätti kautensa 24 voiton putkeen ja päihitti finaalissa hegemoniavastustajansa Peli-Karhut suoraan otteluvoitoin 3-0.

6.5.2020 11:11 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2012: Catzille kultaa Huiman hermopaineessa

Lappeenrannan Catz palasi kultakantaan yhden välikauden jälkeen keväällä 2012 pyyhittyään mielestään edelliskevään tappionsa Peli-Karhuille. Vaikka Catzin kausi oli riemumarssia voitosta voittoon, sinnikäs haastaja Äänekosken Huima oli laittaa luun kissojen kurkkuun viisimatsiseksi venyneessä finaalisarjassa.

29.4.2020 11:40 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2011: PeKa saa revanssinsa

Kevään 2010 Naisten Korisliigan finaalit päättyivät kultajuhliin Lappeenrannassa, kun Catz onnistui neljännellä yrittämällä tuomaan seuralle sen historian ensimmäisen SM-kullan. Hopealle jäänyt Peli-Karhut sisuuntui tappiostaan ja tuli kevään 2011 finaaleihin täynnä tulta ja tappuraa. Mestaruus irtosi Kotkaan lopulta Catzin kotikentällä.

25.4.2020 11:47 Naisten Korisliiga

Alexandra Ailus otti päättyneellä kaudella isoja kehitysaskelia Tapiolan Hongan paidassa

Alexandra Ailukselle kulunut kausi oli läpimurtokausi Naisten Korisliigassa. Pelaajan tavoitteena on jatkaa kehittymistä ja ponnistaa tulevaisuudessa Euroopan kentille.

22.4.2020 09:40 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2010: Catz neljännellä yrittämällä mestariksi

Karahdettuaan perättäisinä finaalikeväinä ensiksi kahdesti Peli-Karhuihin ja sitten Espoo Teamiin käänsi Catz viimein kurssinsa Naisten Korisliigan vuoden 2010 finaaleissa. Lappeenrantalaisjoukkueen historian ensimmäinen Suomen mestaruus lohkesi lopulta ikimuistoisimpaan mahdolliseen tapaan – viidennessä ottelussa.

Näytä lisää vastaavia