Kouvottarien Taeler Deer: ”Me olemme valmiita pudotuspeleihin”

18.2.2019 15:19 Kouvottarien takakentän sensaatio Taeler Deer, 22, on kulkenut kivikkoisen ja sinnikkään tien yliopistosta ammattilaispelaajaksi naisten Korisliigaan. Kova harjoittelu tuotti lopulta tulosta, ja nyt nuori pelintekijä elää unelmaansa todeksi.

Taeler Deer on ihastuttanut pitkin kautta katsojia näyttävillä ja nopeilla ajoillaan. Kuva: Ville Vuorinen

Kouvottarien pelintekijä Taeler Deer on tullut pitkän matkan rapakon takaa ammattilaiskentälle naisten Korisliigaan. Texas Staten kasvatti pelasi yliopistonsa koripallojoukkueessa (Bobcats) täydet neljä vuotta. Ensimmäisenä kahtena kautena peliaikaa herui vain noin 17 minuutin verran per ottelu, eivätkä tilastot olleet merkillepantavia. Deer jatkoi tästä huolimatta sinnikkäästi harjoittelua ja ansaitsi viimein myös enemmän peliaikaa valmentajien huomattua hänen työmoraalinsa ja nousujohteisen kehityksen.

Käänteentekeväksi hetkeksi muodostui lopulta yliopiston viimeinen vuosi, jolloin nuori pelintekijä todella noteerattiin. Deer rikkoi kaudella ennätyksiä ja ansaitsi muitakin tunnustuksia: syöttömäärällään Taeler oli koko Sun Belt -konferenssin ykkönen ja hänet valittiinkin kauden päätteeksi konferenssinsa vuoden pelaajaksi. Viimeisen kauden syöttömäärä (213) oikeuttaa samalla Texas Staten yliopiston kautta aikain syöttötilaston kärkipaikalle yhden kauden aikana annetuissa syötöissä.

– Alkuni yliopiston parketeilla oli hieman kivikkoinen. Vähitellen kuitenkin minun ja valmentajien välille syntyi luottamus, jonka ansiosta palaset todella loksahtelivat paikoilleen.

– Viimeinen kauteni yliopistossa oli todella huikea. Rikoin ennätyksiä ja minun ja joukkueen välillä vallitsi hyvä yhteys ja energia. Loppuaikana siellä sujui siis erittäin mukavissa merkeissä, päädyimme lopulta nappaamaan myös peräti 20 voittoa kauden aikana.

Deer kertoo pallon kasvaneen hänen käsiinsä jo pienenä tyttönä. Pihapelit kavereiden kanssa vaihtuivat lopulta kilpailuhenkisimpiin otteluihin paikallisessa pienessä liigassa.

– Pienenä minulla oli aina pallo käsissäni. Siskoni pelasi lentopalloa ja isäni aikoinaan jalkapalloa. Isäpuoleni kanssa meillä oli tapana mennä läheisille ulkokoriskentille, minne myös kaikki kaverini tulivat aina pelaamaan. Lopulta aloin pelata sekajoukkueissa pienessä liigassa. Kilpailin pienenä sekä tyttöjä että poikia vastaan.

Pelintekijän tontilla viihtyvä Deer pelaa ensimmäistä ammattilaiskauttaan Kouvolassa. Seuran tiedotteessa alkukaudesta joukkuejohdon odotukset olivat korkealla nuoren tulokkaan suhteen. Alkukauden pienen kankeuden jälkeen Deer todella lunasti lupaukset. Tammikuun aikana 165-senttinen takuri viimeisteli huimaa jälkeä tyylitellen 26,6 pistettä, 9,2 levypalloa sekä 7,4 syöttöä ottelu kohden. Teholukemaksi kuukaudelta kertyi 31,2, ja kuun päätteeksi Deer nimettiin kuukauden pelaajaksi. 

– Menen aina sinne, minne minut todella halutaan. Agenttini sanoi, että tämä on hyvä paikka ja hyvä startti uralleni. Saan nyt tehdä mitä todella rakastan, olin vain iloinen päästessäni lähtemään tänne.

Kuva: Ville Vuorinen

Paljon lunta, vähemmän draamaa

Moni ammattilaisuraansa käynnistelevä voisi hätkähtää suurista elämänmuutoksista toisessa maanosassa, puhumattakaan lumesta, jota satoi tammikuun aikana Kouvolassa ennätysmäärä kaikista Suomen kaupungeista mitattuna. Deer suhtautuu asioihin kuitenkin ilmeisen rennolla ja odottavalla elämänasenteella.

– Asun nyt Atlantin toisella puolella, mutta peli täällä on ihan sama kuin muuallakin. Suurimman muutoksen olen kokenut ilmastossa ja lumessa, jota sataa melkein päivittäin. On kuitenkin hienoa kokea jotakin erilaista. Kaiken kaikkiaan asuminen Suomessa on rauhallista, täällä ei ole draamaa, Deer hymähtää.

Deer kehuu useaan otteeseen joukkueen hyvää kemiaa ja henkeä, joka on myös välittynyt kuluneella kaudella katsomoon asti. Hyvän joukkuehengen takaa paljastuu pelaajien keskinäinen puuhastelu vapaa-ajalla:

– Jos meillä on ylimääräistä aikaa, hengaamme Clairen (Lamunu) ja Camillen (Zimmerman) kanssa meidän kotimme lähellä olevassa kahvilassa. Usein myös laitamme terveellistä kotiruokaa iltaisin yhdessä kaikki kolme. He ovat todella tietoisia ravintosisällöistä, mikä on ollut avuksi myös minulle. Me olemme kaikki erilaisia kokkaajia, mutta minun ruoassani on eniten makua, Deer nauraa.

Katseet kohti tulevaa

Kentän laidalta on saatu pitkin kautta todistaa Deerin liukkaita ja räjähtäviä otteita, sekä tyylikkäitä korille ajoja. Deer nimeääkin yhdeksi valttikortikseen nopeat jalkansa.

– Vahvuuksinani pidän nopeuttani, monipuolisuuttani sekä pelillistä hahmotuskykyäni. Kukaan ei tiedä seuraavaa liikettäni, pääsen vastustajan ohi nopeasti.

– Kehityskohteekseni nimeäisin puolustamisen. Voisin ottaa myös levypalloja enemmän ja kommunikoida kentällä vieläkin paremmin. Esikuvani on LeBron James, haluan olla kuten hän. Toivoisin voivani olla kentällä hänen kaltaisensa johtaja, enkä pistäisi pahakseni, jos saisin hänen ponnistusvoimansa, Deer naurahtaa.

Kouvottaret on napannut yhteensä kauden aikana 14 voittoa, ja joukkue kärkkyy runkosarjan kärkisijoja. Parhaimmillaan joukkue on käväissyt sarjataulukon kolmannella sijalla, mutta pitää nyt tonttia neljänsinä, tasapisteissä Espoo Basket Teamin kanssa. Kouvolalaisilla on runkosarjataivaltaan jäljellä vielä kolmen ottelun verran, eikä joukkue halua vielä liikaa keskittyä haaveilemaan tulevasta.

– Emme ole vielä oikeastaan puhuneet playoff-peleistä. Puhumme sitten, kun niiden aika koittaa. Fokuksemme on vielä jäljellä olevissa peleissä, menemme matsi kerrallaan. Koko joukkueemme on innoissaan tulevista koitoksista, mutta nyt vain painamme vielä eteenpäin.

Samaan hengenvetoon Deer vakuuttaa joukkueen olevan valmis tuleviin koitoksiin, ja korostaa palasten loksahtaneen nyt raiteilleen:

– Aloitimme kauden vähän ontuen ja epäyhtenäisesti, mutta nyt olemme saaneet viimein kemiat kohdalleen ja osaamme pelata yhteen. Meillä on nyt hyvä energia, olemme valmiita playoffeihin.

Entä mitä tapahtuu, jos joukkue nappaa seuran ensimmäisen Suomen mestaruuden naisten liigassa?

– Mestaruus on tietysti tavoitteemme ja sen voittaminen olisi hienoa meille kaikille. Jos me sen nappaamme, koittaa juhlat. Saatan mennä silloin avantouimaan, ken tietää, Deer päättää.

Kouvottarien seuraava ottelu ottaa paikkansa Jatke Areenalla perjantaina 1.3. , jolloin joukkue kohtaa HBA:n klo 18.30. Ottelu on katsottavissa Elisa Viihde- palvelusta. 

Henkilöt

 
6.6.2019 20:26 Naisten Korisliiga

HBA:n Sara Bejedi palkittiin arvokkaimpana pelaajana, Peli-Karhut rohmusi palkintoja

Naisten Korisliiga-seurojen valmentajat ja kapteenit valitsivat 18-vuotiaan huippulupauksen, Sara Bejedin, sarjan parhaimmaksi pelaajaksi. Suomen mestari Peli-Karhujen pelaajia palkittiin kolmessa kategoriassa.

14.5.2019 13:02 Naisten Korisliiga

Mäkelä jatkaa mestarijoukkue Peli-Karhujen päävalmentajana

Kaksi edellistä naisten Suomen mestaruutta voittanut Peli-Karhut jatkaa ensi kaudella tutulla valmennuskaksikolla.

21.4.2019 16:03 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut juhlii naisten Korisliigan mestaruutta toista vuotta peräkkäin

Naisten Korisliigan neljäs finaaliottelu tarjosi pääsiäisen ratoksi laadukasta naiskoripalloa, josta ei tunnelmaa ja jännitystä puuttunut. Catz taisteli viimeiseen asti, mutta lopulta trilleriksi venynyt ottelu kruunasi Peli-Karhut Suomen mestariksi toista kertaa peräkkäin ottelun päättyessä kahden pisteen erolla 71-73 (37-37). Suomen mestaruus on PeKalle viides.

18.4.2019 22:57 Naisten Korisliiga

Catzin Roosa Kosonen: ”Luvassa on todella mielenkiintoinen ottelu”

Catzin oma kasvatti Roosa Kosonen kertoo joukkueen ottavan kaiken irti finaalisarjan välipäivistä, jolloin aika menee pelaajilla pitkälti palautumiseen ja seuraavaan otteluun valmistautumisessa.

16.4.2019 21:46 Naisten Korisliiga

Catz taisteli selkä seinää vasten ja nappasi ensimmäisen voiton finaalisarjassa

Lappenrannan Catz kykeni venymään vaikean paikan edessä finaalisarjan ollessa jo 0-2 kotkalaisille. Ryhdikkäästi ottelun aloittanut Catz oli vähällä jälleen menettää otettaan voitosta päätösjaksolla, mutta lopulta Elena Reshetkon ja Valencia McFarlandin vapaaheitot toivat joukkueelle voiton lukemin 77-83 (29-40).

14.4.2019 20:49 Naisten Korisliiga

Sinnikäs PeKa taisteli itsensä jatkoajan päätteeksi voiton päähän mestaruudesta

Peli-Karhut nappasi tiukan ja monivaiheisen ottelun päätteeksi voiton jatkoajalla lukemin 80-84 (40-35). Finaalisarja on katkolla PeKalle ensi tiistaina Karhuvuoressa ottelusarjan ollessa jo 2-0.

13.4.2019 20:09 Naisten Korisliiga

Hyvinkään Ponteva on naisten Korisliigan pronssimitalisti 2018-19

Hyvinkään Ponteva on naisten Korisliigan pronssimitalisti vuosimallia 2018-19. Hurjassa vireessä ollut Ponteva selätti Kouvottaret murskaavasti kotiyleisön edessä luvuin 104-59 (55-30).

12.4.2019 21:57 Naisten Korisliiga

Peli-Karhujen ehjä joukkuepeli takasi voiton kotiyleisön edessä

Naisten Korisliigan finaalisarja 2018-19 käynnistyi Kotkan Karhuvuoressa, jossa Peli-Karhut nappasi Catzista selvän voiton koriluvuin 76-61.

11.4.2019 10:53 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaaliennakko: PeKa puolustaa mestaruutta kotiedun turvin Catzia vastaan

Naisten Korisliigan fiinaalisarja vuosimallia 2018-19 käynnistyy huomenna perjantaina 12. huhtikuuta. Vastakkain asettuvat Kotkan Peli-Karhut ja Lappeenrannan Catz, jotka kohtasivat toisensa myös viime vuoden loppuotteluissa. Joukkueiden päävalmentajilla on edessään tuttu vastustaja, jossa pelaajat ja pelityylit ovat hyvin hallussa puolin ja toisin.

7.4.2019 20:05 Naisten Korisliiga

Kouvottarien puhti ei riittänyt kaatamaan Peli-Karhuja – hallitseva mestari jälleen finaaliin

Kymenlaakson paikallisvälieräsarja ratkesi tänään Peli-Karhujen voittoon. PeKa vei sarjan lopulta nimiinsä 3-1 ja otteluparin viimeisin koitos Jatke Areenalla oli jo selvää hallitsevan mestarin komentoa.

5.4.2019 22:13 Naisten Korisliiga

Valencia McFarland upotti Pontevan kolmen pisteen heitollaan ja vei Catzin finaaliin

Lappeenrannan Catz on varmistanut paikkansa naisten Korisliigan finaalipeleissä. Hyvinkään Ponteva pisti tiukasti kampoihin kotihallissaan, mutta joutui jälleen ottelun loppuminuuteilla taipumaan Catzille, joka jyräsi puhtaalla 0-3 saldolla loppuotteluihin. Illan toisessa välieräottelussa Kouvottaret puolestaan pelasi onnistuneesti selkä seinää vasten vieraissa voittamalla Peli-Karhut lukemin 76-82. Otteluparin sarja on nyt 2-1.

3.4.2019 22:23 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut ja Catz kiinni finaalipaikassa – välierät katkolla perjantaina

Peli-Karhut sai jälleen suorittaa kovan iltapuhteen Kouvottaria vastaan, mutta edellisensä kaltaisesti illan ottelu ratkesi loppuminuuteilla kotkalaisten eduksi numeroin 86-91. Hyvinkään Ponteva onnistui petraamaan aiempaan peliin nähden, mutta Catzin kova päätösjakson rynnistys ja henkinen kantti piti ottelun loppuun asti kissojen repiessä voitto niukasti lukemin 76-73.

1.4.2019 22:04 Naisten Korisliiga

Catzin ryöstöretki Hyvinkäälle onnistui suvereenisti – Peli-Karhut piti kotiedun Kouvottaria vastaan

Lappeenrannan Catz venyi voittoon ensimmäisessä välieräottelussa vaikean paikan edessä, kun vastaan asettui runkosarjavoittaja Hyvinkään Ponteva kotiedun turvin. Catzin toteutus toimi nyt molemmissa päissä kenttää ja lappeenrantalaiset nappasivat selvän voiton koriluvuin 69-84. Ensimmäisen kiinnityksen finaalipaikkaan sai myös Peli-Karhut, joka sai vääntää Kouvottaria vastaan summerin soittoon asti. Lopulta kotkalaiset olivat kuitenkin piirun verran parempia numeroin 70-66.

1.4.2019 10:24 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan välieräennakko: HyPo saa vastaansa kestomenestyjä Catzin, PeKa ja Kouvottaret Kymenlaakson paikallisvääntöön

Naisten Korisliigan lopulliset välieräparit selvisivät viime perjantaina. Runkosarjavoittaja Hyvinkään Ponteva aloittaa välieräurakkansa Martinhallista ja saa vastaansa kestomenestyjäjoukkue Catzin. Hallitseva mestari Peli-Karhut pääsee omaan ottelusarjaansa levänneenä ja kohtaa pitkän puolivälieräurakan käyneen Kouvottaret. Otteluparin sarja aloitetaan Kotkan Karhuvuoresta.

29.3.2019 22:06 Naisten Korisliiga

Kouvottaret taisteli tiensä välieriin: ”Ihan hemmetin hieno fiilis”

Kouvottaret onnistui viimein ottamaan kotivoiton Forssan Alkua vastaan. Otteluparin tunteikas ja tasaväkinen sarja venyi lopulta aina viidenteen otteluun, mutta viimeisessä kohtaamisessa kouvolalaiset olivat selvästi parempia koriluvuin 75-51. Sijoitus on samalla Kouvottarien tähänastisen liigahistorian paras.

27.3.2019 22:17 Naisten Korisliiga

Catz jatkaa välieriin – Kouvottaret venytti ottelusarjan viidenteen peliin

Lappeenrannan Catz nousi voittoon Espoo Basket Teamista polveilevan ottelun päätteeksi kotikentällään koriluvuin 70-64. Otteluparin voitot menivät Catzille lopulta 3-1 ja näin ollen lappeenrantalaiset selvittivät tiensä välieriin. Kouvottaret sai puolestaan taistella pakkovoitosta Feeniksillä aina jatkoajalle asti, mutta lopulta vieraat karvasivat voiton Forssan Alusta 82-87. Otteluparin sarja on nyt 2-2 ja välieräpaikka ratkeaa perjantaina Kouvolassa.

25.3.2019 22:33 Naisten Korisliiga

EBT venytti ottelusarjaa vaikean paikan edessä – Peli-Karhut ja Hyvinkään Ponteva puhtaalla saldolla välieriin

Espoo Basket Team pelasi selkä seinää vasten kotikentällään Catzia vastaan, mutta onnistui ottamaan trillerivoiton pisteellä loppusekunneilla. Forssan Alku puolestaan otti toisen kiinnityksen välieräpaikkaan voittamalla Kouvottaret jälleen vieraskentällä. Suoran välieräpaikan 3-0 voitoilla tänään itselleen varmistivat sen sijaan Peli-Karhut sekä Hyvinkään Ponteva. Tapiolan Hongan ja HBA:n kaudet ovat nyt näin ollen taputeltuja.

25.3.2019 11:32 Naisten Korisliiga

Maaliskuun pelaaja Claire Lamunu: ”Toivoisin voivani auttaa lapsia näkemään mahdollisuutensa”

Ugandalaissyntyinen Claire Lamunu aloitti koripallon pelaamiseen vasta teini-iässä, mutta on siitä huolimatta ehtinyt kehittymään valtavasti lyhyen ajan sisällä. Laji on vienyt Lamunun kauas pois kotimaasta, mutta 25-vuotias sisäpelaaja on tarttunut ennakkoluulottomasti haasteisiin ja madollisuuksiin. Kouvottarien seuraava pudotuspelien puolivälieräottelu on tänään maanantaina 25.3. Forssan Alkua vastaan Jatke Areenalla. Selostajana ottelussa toimii Kouvojen Korisliigan otteluista tuttu ääni Simo Pyöriä ja kommentaattorina koripallolegenda Auli Nyman.

22.3.2019 22:19 Naisten Korisliiga

Kouvottaret tasoitti ottelusarjan Alkua vastaan – toinen kiinnitys välieräpaikkaan PeKalle, HyPolle sekä Catzille

Kouvottaret tasoitti vieraissa puolivälierien ottelusarjan Forssan Alkua vastaan. Tilanne on nyt 1-1 molempien onnistuessa nousemaan voittoon vieraissa. Toiseen voittoonsa tänään ylettyivät sen sijaan Peli-Karhut, Hyvinkään Ponteva, sekä Catz. Kaikilla kolmella on mahdollisuus napata välieräpaikka ensi maanantaina.

20.3.2019 21:04 Naisten Korisliiga

Hongan vahva aloitus ei riittänyt loppuun asti – Peli-Karhut avausvoittoon

Tapiolan Honka pisti kovaa kampoihin ensimmäisessä puolivälieräkohtaamisessaan hallitsevalle mestarille vieraskentällä, mutta Peli-Karhut ei luopunut avausvoitosta pelin päättyessä niukasti 75-67.

Näytä lisää vastaavia