KTP piti hermonsa, tasoitti finaalien otteluvoitot

15.5.2013 Veitsi kurkulla pelannut KTP hallitsi hermonsa kotiyleisönsä edessä Korisliigan finaalien neljännessä ottelussa eikä jäätynyt, vaikka joukkueen 21 pisteen johto kuihtui Bisonsin rynnistyksessä kahdeksaan. Läpi ottelun vieraitaan terävämmällä ilmeellä pelannut KTP teki rauhoittavan aikalisän jälkeen tarvittavan ryhtiliikkeen ja siirsi 94–78 (43–33)-voitollaan finaalien ratkaisun perjantaille.

Sefton Barrettin KTP vei keskiviikkona selkeän voiton Martin Zenon Bisonsista.

Syntymäpäiväsankari Antwine Williams johti KTP-tykitystä 24 pisteellä..

..ja Devonne Giles pelasi finaalisarjan selkeästi parhaan ottelunsa.

Hermokontrollissaan epäonnistuneen Bisonsin pirtein oli Ville Mäkäläinen.

Edellisen ottelun ratkaissut Mikko Koivisto jäi KTP:n pihdeissä kolmeen pisteeseen.

KTP:n on perjantaina yllettävä toiseen vierasvoittoonsa mestaruuden voittaakseen. Kuvat: Tytti Nuoramo, Kai Kilappa & Matti O. Koskinen.

Ikävät muistot maanantailta hiipivät KTP-miehistön puseroon neljännen osaottelun viimeisen jakson alussa, kun kotijoukkueen 21 pisteen johto (67–46) oli kuihtunut kahdeksaan ja Karhuvuoren Steveco Areenan päätyyn majoittunut puna-asuinen loimaalaiskannattajien joukko sai vettä myllyynsä.

 

Kaksi päivää aiemmin KTP piti Bisonsia naruissa johtamalla Loimaalla pelattua kolmatta osaottelua 11 pisteellä. Bisons sai kuitenkin tuolloin hiljalleen palapelinsä palaset kasaan ja kuittasi mestaruuden lopulta katkolle 11 pisteen voitolla.

 

Vastaavaa työtapaturmaa ei KTP:lle enää tapahtunut Kotkassa. Sefton Barrett palautti kylmähermoisella kolmosellaan kotkalaiset 11 pisteen johtoon (80–69) kuusi ja puoli minuuttia ennen loppua, ja hetkeä myöhemmin Antwine Williams ajoi päädystä kotijohdon 13 pisteeseen. Viime minuuteilla KTP napsi tärkeän hyökkäyslevypallon toisensa jälkeen ja varmisti, että Suomen mestaruus ratkeaa vasta perjantain viidennessä finaaliottelussa Loimaalla.

 

– Pakko myöntää, että kun Bisons hiipi kahdeksaan pisteeseen, minulle tuli vähän sellainen olo, että nytkö me alamme hyytyä, KTP-päävalmentaja Sami Toiviainen kertailee tuntojaan Bisonsin kirivaiheen aikana.

 

– Onneksi saimme kuitenkin pari vapauttavaa koria siihen päälle ja ero takaisin meidän kannaltamme turvallisiin pisteisiin. Puolustuksessa olemme olleet tähänkin asti riittävän hyviä, mutta hyökkäyksessä olimme ratkaisevasti parempia kuin kolmessa aiemmassa finaaliottelussa.

 

Ylilataus kostautui Bisonsille

 

Kuluvan kevään finaalisarja on ollut kahden äärimmäisen hyvin valmistautuneen joukkueen shakkia, jossa kilpakumppanit ovat pystyneet parantamaan suoritustasoaan joka ainut kerta, kun vastustaja on näyttänyt rientävän karkuteille.

 

Edellisessä ottelussa Loimaalla 25 minuuttia kiitettävän arvosanan joukkuekoripalloa pelannut KTP pysyi keskiviikkona kuskin paikalla jopa kymmenen minuuttia pidemmän ajan, kun taas Bisonsin otteista huokui hermostuneisuus ja ylilatautuneisuus.

 

Hallitsevan mestarin ylilataus kostautui erityisesti taukoa edeltävillä hetkillä. Biisonilaumasta Ryan McDade teloi Jukka Matista kovalla virheellä ja Martin Zeno protestoi itselleen teknisen virheen; seurauksena KTP vei runsaan minuutin jakson 8-0 ja lähti tauolle 43–33-johdossa.

 

Bisons-komentaja Greg Gibson yritti läpi ottelun latoa jäitä omiensa hattuun, mutta kolmannen ja neljännen jakson taitteen kirivaihetta lukuun ottamatta loimaalaiset eivät olleet ominaistasollaan enää tauon jälkeen.

 

– Menetimme täysin malttimme ennen taukoa. Niin ei kerta kaikkiaan voi tapahtua näissä peleissä. Meidän on välipäivän aikana taas muistutettava itsellemme, että tätä peliä on pelattava järjellä sen sijaan, että ajautuisimme tunteiden riepoteltaviksi, Gibson linjasi.

 

– KTP oli meitä paljon parempi. He tahtoivat voittoa enemmän, toteuttivat pelisuunnitelmaansa huolella, eivät hermostuneet kun tulimme heidän kantaansa. Asiat, jotka me toteutimme hyvin toisessa ja kolmannessa osaottelussa, lensivät roskakoriin. Olimme ennen kaikkea todella itsekkäitä hyökkäyspäässä.

 

Bisonsista tasollaan oli ainoastaan Ville Mäkäläinen (15/1), joka piinasi kotkalaisyleisöä kolmella kolmosellaan ja uhkui taistelutahtoa puolustuspäässä.

 

Mäkäläisen pistemäärään ylsivät myös Martin Zeno (15/6/3 syöttöä) ja Jeb Ivey (15/2/6 syöttöä), mutta viime kevään mestaruuden takuukaksikko oli ratkaisuhetkillä pimennossa. KTP-puolustus onnistui myös kolmannen osaottelun sankarin Mikko Koiviston (3/1) suitsemisessa.

 

Syntymäpäiväsankari Williams irrotteli

 

KTP aloitti ottelun väkivahvalla ”statementilla”, kun edellisessä ottelussa vain kaksi pistettä upottanut Devonne Giles (21/7/3 syöttöä) pujotteli Ryan McDaden edestä joukkueensa kuusi ensimmäistä pistettä.

 

Giles pelasi ylivoimaisesti finaalisarjan parhaan osaottelunsa ja uhkui itseluottamusta. Gilesin onnistuessa lähietäisyyksiltä pystyi KTP pitämään pelinsä leveänä.

 

Illan varsinainen sankari oli kuitenkin 38-vuotispäiviään viettänyt ja toista Suomen mestaruuttaan metsästävä Antwine Williams (24/8), joka upotti kolmannen jakson puolivälissä neljä kolmen pisteen heittoa neljään minuuttiin KTP:n rynnistäessä ratkaisevaan 67–46-johtoon.

 

– Halusimme antaa kotiyleisöllemme jotain kannustamisen arvoista surkean edellisen kotiottelumme jälkeen. Emme ole olleet näissä finaaleissa tasollamme, mutta tänään onnistuimme koko joukkueena, Williams puki tuntonsa sanoiksi ottelun jälkeen.

 

Finaalien toisessa osaottelussa Karhuvuoren Steveco Areenalla KTP:lla oli yksi kauden ylivoimaisesti huonoimmista heittoilloistaan, mutta neljännessä ottelussa KTP:n kakkosista upposi 69%, kolmosista 47% ja vapaaheitoista 83%.

 

Gilesin ja Williamsin lisäksi KTP:n neljän parhaan pistemiehen kaartin muodostivat Martin Zenoa 1-1-tilanteissa vienyt Sefton Barrett (19/7) sekä joukkueensa kirivaiheen alkumetreillä sekä Bisonsin kirin jälkeen ennakkoluulottomia ajoja korille viimeistellyt Bojan Sarcevic (13/5).

 

– Giles aloitti low postista ihan sovittuun tapaan, ja hänen onnistumisillaan saimme syvyyttä hyökkäyspeliimme ja siten jopa muutamia helppoja heittoja aikaiseksi. Ja olihan tuon syntymäpäiväsankarin heittopeli ihan mukavaa, naurahti Toiviainen.

 

Edessä kolmas ”viides peli” neljään vuoteen

 

Korisliigan mestaruus ratkeaa siis perjantaina Loimaalla pelattavassa finaalien viidennessä osaottelussa.

 

Finaalisarjat ovat venyneet edellisen kerran viiteen otteluun vuosina 2010 ja 2011, jolloin Tampereen Pyrintö haki kotonaan Pyynikillä ratkaisevat kolmannet voitot ToPosta ja Joensuun Katajasta. Kahden yön jälkeen selviää, hakeeko Bisons nuoren pääsarjahistoriansa toisen perättäisen Suomen mestaruuden vai päättääkö KTP 19 vuoden ”kuivan kautensa”.

 

– Meidän on pelattava paljon fiksummin ja toteutettava perusasioita. Meidän on pidettävä peli yksinkertaisena. Paljon on kiinni omasta pääkopastamme, Gibson painotti.

 

– Selvää on, että molemmat haluavat voittaa ja paineita on niin minulla, Gregillä (Gibson) kuin molempien joukkueiden pelaajillakin. Kausi ratkeaa viidenteen otteluun perjantaina ja KTP on siinä mukana, eikä sen parempaa asetelmaa voisi olla, hymyili Toiviainen.

 

KTP-Basket, Kotka – Nilan Bisons, Loimaa 94–78 (15–17, 43–33, 71–58)

 

KTP: Antwine Williams 24/8, Devonne Giles 21/7/3 syöttöä, Sefton Barrett 19/7, Bojan Sarcevic 13/5, Timo Heinonen 7/5/4 syöttöä, Jukka Matinen 5/3, Michael Pounds 5/0, Joonas Lehtoranta 0/0, Joonas Pentti 0/0, Otto Kilpeläinen 0/0.

Bisons:
Martin Zeno 15/6, Jeb Ivey 15/2/6 syöttöä, Ville Mäkäläinen 15/1, Matti Nuutinen 12/3, Ryan McDade 11/8, Kimmo Muurinen 5/2, Mikko Koivisto 3/1, Ilpo Pehkonen 2/0, Santeri Latvala 0/0, Eero Aaltonen 0/0, Jerome Djeen 0/0, Liam Djeen.

Lisätietoja: Ottelutilastot
 
26.5.2022 10:32 Susijengi

Daniel Dolenc mestari-Karhun korin alle, Carter jatkaa Kauhajoella

Espoo Basket Teamin kasvatti ja Susijengin korinalusduunarina kunnostautunut Daniel Dolenc, 28, liittyy Suomen mestari Karhu Basketin vahvuuteen kaksivuotisella sopimuksella. Kauhajokisten korinalusta tulee olemaan ensi kaudella väkivahva, sillä myös mestaruuden takuumiehiin lukeutunut Simeon Carter jatkaa seurassa.

24.5.2022 09:55 Korisliiga

Ventoniemi ja Waxlax jatkavat Lahti Basketballin paidassa

Lahtelaisseura on käyttänyt sopimuksien optiovuodet Henri Ventoniemen, 26, ja Ricky Waxlaxin, 22, kanssa.

20.5.2022 11:11 Korisliiga

Korisliigan Vuoden pelaaja Remu Raitanen arvostaa saamaansa tunnustusta – ”Henkilökohtaisiin palkintoihin kannattaa suhtautua ennen kaikkea motivaattoreina”

24-vuotias Remu Raitanen pelasi KTP-Basketissa onnistuneen kauden, joka toi hänelle torstai-illan gaalassa Korisliigan vuoden pelaajan palkinnon. Ura jatkuu syksyllä joko KTP:ssä tai ulkomailla.

18.5.2022 20:16 Korisliiga

Remu Raitanen on Korisliigan Vuoden pelaaja, Suomen mestari Karhu Basketille kosolti tunnustusta

KTP-Basketia edustava Remu Raitanen on äänestetty Korisliigan Vuoden pelaajaksi. Kauhajoen Karhu Basket kahmi palkintoja viidessä eri kategoriassa.

17.5.2022 09:55 Korisliiga

Perttu Blomgren ja Vilpas jatkosopimukseen

Salon Vilpas ja Perttu Blomgren ovat solmineet yksivuotisen jatkosopimuksen. 20-vuotias takamies oli suuressa roolissa hopeaan päättyneellä kaudella.

16.5.2022 16:55 Korisliiga

Jussi Savolainen Vilppaan päävalmentajaksi, Sami Toiviaisesta seuran uusi toiminnanjohtaja

Päättyneellä kaudella SM-hopeaa saavuttanut Salon Vilpas on maanantaina kertonut uusista tulevaisuuden kuvioistaan. Päävalmentajaksi nousee seuran oma kasvatti Jussi Savolainen. Sami Toiviainen puolestaan siirtyy toimiston puolelle.

14.5.2022 11:55 Korisliiga

Mestarivalmentaja Janne Koskimies: ”En olisi koskaan uskonut tällaiseen viiden vuoden pätkään”

Kun Janne Koskimies saapui syksyllä 2017 Kauhajoelle, hän ei voinut kuvitella mitä seuraavat vuodet pitävät sisällään. Neljän edellisen loppuun asti pelatun kauden aikana Karhu Basket on juhlinut Suomen mestaruutta kolmesti ja noussut kotimaiset koripallon ehdottomaksi voimataloksi.

12.5.2022 15:19 Korisliiga

Vesa Ojala: ”Rima on nyt eurokentillä ja siellä menestymisessä”

Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala odottaa innolla seuran uutta aikakautta, kun uusi areena valmistuu ja seura ammattimaistuu entisestään. Puheenjohtajalle mestaruuden jälkeinen aamu tuntui jälleen ikimuistoiselle.

11.5.2022 20:20 Korisliiga

Kauhajoki vei mestaruuden ennätysyleisön edessä – finaalien MVP Cameron Jones varmisti voiton

Viimekautinen mestari Salon Vilpas joutui luopuman Pantterista ja tyytymään tällä kertaa hopeamitaleihin, kun kauden sensaatiotapaus Kauhajoki selätti finaalisarjan voitoin 4–1.

10.5.2022 12:22 Korisliiga

Henri Kantonen: ”On etuoikeutettua olla tässä tilanteessa ja päästä kotiyleisön eteen”

Kauhajoki pääsee keskiviikkona kotiyleisönsä eteen tilanteessa, jossa voitto toisi seuralle kolmannen Suomen mestaruuden. Henri Kantonen kokee olevansa etuoikeutettu tilanteesta, jollaista kaikki pelaajat urallaan eivät pääse kokemaan.

10.5.2022 09:47 Korisliiga

Remu Raitanen jatkaa KTP-Basketissa

Viime kauden kovin kotimainen pistenikkari Remu Raitanen on tehnyt jatkosopimuksen seuransa KTP-Basketin kanssa.

9.5.2022 20:34 Korisliiga

Korisliiga-finaalit: Roope Ahonen sytytti Vilppaan, mutta Cameron Jones ilmoitti, että ei käy

Kauhajoki taivutti huikean taistelun päätteeksi Salon Vilppaan ja otti 3–1 johtoaseman Korisliiga-finaaleissa.

6.5.2022 20:33 Korisliiga

Vihdoin tasaväkinen vääntö – kolmas Korisliiga-finaali ratkesi epäonnistuneeseen voittoheittoon

Kauhajoki piti pintansa Salon Vilppaan loppukiriä vastaan ja nousi Korisliiga-finaaleissa 2–1-johtoon.

4.5.2022 20:02 Korisliiga

Vilpas tuli otteluun täysin uudella varmuudella – Korisliiga-finaalit tasan

Salon Vilpas tasoitti miesten Korisliigan finaalisarjan Kauhajokea vastaan 1–1:een.

2.5.2022 20:56 Korisliiga

Korisliiga-finaalit ryminällä käyntiin – Kauhajoki otti rajun avausvoiton

Rene Rougeau ja Lee Skinner dominoivat kentällä, kun Kauhajoki kaatoi Salon Vilppaan miesten Korisliiga-finaalien avauksessa.

2.5.2022 09:30 Korisliiga

Korisliigan finaalit tänään käytiin – avausfinaali vapaasti katsottavissa Jimiltä

Kauhajoki ja Vilpas huipentavat Pantterijahdin tänään käynnistyvässä finaalisarjassa. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa. Avausfinaalin ennakkostudio käynnistyy tänään klo 18.00.

1.5.2022 16:50 Korisliiga

Janne Koskimies: ”Viime vuosien ylivoimaisesti kovimmat kilpakumppanit kohtaavat finaalisarjassa”

Kauhajoki lähtee neljänteen peräkkäiseen finaalisarjaan ennakkosuosikin viitta harteillaan. Päävalmentaja Koskimies myöntää, että vastus on pahin mahdollinen, kuten kauden aikaiset keskinäiset kohtaamiset ovat osoittaneet.

1.5.2022 10:15 Korisliiga

Sami Toiviainen: ”Kauhajoki herättää suuria tunteita Salossa”

Hallitseva Suomen mestari lähtee monissa papereissa finaalisarjaan hienoisena altavastaajana, mutta se sopii paremmin kuin hyvin salolaisjoukkueelle, joka runkosarjassa aiheutti Kauhajoella harmaita hiuksia.

30.4.2022 20:50 Korisliiga

Kauhajoen Severi Kaukiainen luottaa joukkueensa kykyyn käsitellä ennakkosuosikin paineet: ”Valmentaja ja vahvistukset pitävät huolta, ettei jengi lähde leijumaan”

Kauhajoki esitti yhden kaikkien aikojen runkosarjasuorituksista miesten Korisliigassa. Finaalissa vastaan asettuu vanha tuttu ja hallitseva mestari, Salon Vilpas, mutta takamies Severi Kaukiainen tietää, miten tilanne pitää kohdata.

30.4.2022 08:45 Korisliiga

Vilppaan Juho Nenosella edessään kymmenennet Korisliiga-finaalit – muistaa yhä uransa raskaimmat loppuottelut

Juho Nenonen on juossut parketille Korisliigan loppuotteluissa jo yhdeksän kertaa. Maanantaina 2. toukokuuta juhlitaan pyöreitä, kun hänen edustamansa hallitseva mestari Salon Vilpas kohtaa kauden ennakkosuosikin Kauhajoen.

Näytä lisää vastaavia