”Kultasormi-Kokoskov” tuo Serbialle yllätysmomentin EM-karsinnoissa

19.2.2020 15:55 Vaikka Serbia-koriksen 2010-luvun suurin nimi pelinrakentaja Milos Teodosic ei vastoin ennakkotietoja maansa EM-karsintaryhmään helmikuun ikkunassa liitykään, on hallitseva EM-hopeamitalisti tuttuun tapaan fyysinen, kärsivällinen ja äärimmäisen vaarallinen joukkue, johon uuden päävalmentaja Igor Kokoskovin sisääntulo tuo oman yllätyselementtinsä.

”Kaikki eurooppalaista koripalloa seuraavat tietävät Raduljican hyvin, vaikka hän on pelannutkin viime vuodet Kiinassa. Äärettömän hyvä iso mies, Euroopan parhaita lähietäisyyden korintekijöitä, joka skoraa selkä koriinpäin, rullaa korille skriinin jälkeen ja viime vuosina on heittänyt yhä tarkemmin kaukaa", avaa Mikko Larkas Susijengin valmennuksesta. Kuva: FIBA

Pääosin entisen Jugoslavian alueen suurseurojen pelaajista koottu Serbian EM-karsintaryhmä on vakuuttavaa luettavaa kenelle tahansa eurooppalaiseen huippukoripalloon perehtyneelle – unohtamatta yksittäisiä Espanjan ja Venäjän liigan pelaajia tai Kiinassa elantoaan tahkovaa, vuoden 2015 EM-kisajoukkueen sentterijätti Miroslav Raduljicaa.

Susijengin apuvalmentaja Mikko Larkas toteaakin, että oli kentällä sitten lähes kuka tahansa serbipelaaja, Serbian peli pysyy vuodesta toiseen samankaltaisena: kärsivällisenä, fyysisenä ja tehokkaana.

- Serbian pelaajilla on yleisesti ottaen todella korkea koripallo-ÄO. Hyvin organisoituja, kurinalaisia pelaajia, jotka avoimelle kentälle päästessäänkin ovat erittäin vaarallisia. Heidän isonsa viimeistelevät erittäin hyvin läheltä koria, jonka lisäksi heiltä löytyy usealta pelipaikalta kaukoheittovoimaa. Jokainen serbipelaaja osaa pelata monipuolisesti, mikä tekee heistä aina vaikean vastustajan.

Jalkavaivojen vuoksi viime kesän MM-kisat väliin jättäneen pelinrakentajavelho Milos Teodosicin uutisoitiin vielä viikko sitten liittyvän Serbian EM-karsintavahvuuteen, mutta alkuviikolla serbialaiset ilmoittivat joukkueen joutuvan tulevan EM-karsinnoissa toimeen ilman Teodosicin palveluksia. Vaikka Teodosic onkin nyt sivussa ”kotkien” kokoonpanosta, Larkas korostaa, että Serbian takakentältä löytyy edelleen runsaasti laatua.

- Paras arvio tällä hetkellä on, että kokoonpanon puhtaimpana pelinrakentajana Nikola Rebic astuu Teodosicin kenkiin aloitusviisikossa ja hän vaihtelee pelintekovastuuta Ognjen Jaramazin kanssa, joka on pelaajatyyppinä vähän isokokoisempi ja urheilullisempi korintekijä.

Yllätyselementin Serbian peliin tuo edellisissä EM-kisoissa Slovenian Euroopan mestaruuteen luotsanneen Igor Kokoskovin saapuminen Serbian päävalmentajan tuolille. ”Kultasormi-Kokoskov” sai Slovenian pelaamaan äärimmäisen nykyaikaista ja tehokasta koripalloa. Nähtäväksi jää, kuinka Kokoskov vaikuttaa Serbian maajoukkueen peliin.

- Pitää muistaa, että torstain ottelu on Kokoskovin ensimmäinen ottelu Serbian peräsimessä koskaan. Kun edellisen kerran pelasimme Kokoskovin joukkuetta vastaan (Slovenia vuoden 2017 EM-kisoissa), heidän epätyypillinen skriinipelinsä aiheutti meille paljon vaikeuksia. Serbia osaa perinteisesti rankaista vastustajan erehdyksistä, Kokoskovin saapumisen myötä meidän täytyy olla kaksin verroin hereillä.

Susijengi ja Serbia kohtaavat torstai-iltana 20.2. klo 19.00 EM-karsintaottelussa. YLE TV2 televisioi ottelun suorana klo 18.45 alkaen.

Tarkkaile heitä – coach Larkaksen tärpit

Miroslav Raduljica (213 cm/32 v): ”Kaikki eurooppalaista koripalloa seuraavat tietävät Raduljican hyvin, vaikka hän on pelannutkin viime vuodet Kiinassa. Äärettömän hyvä iso mies, Euroopan parhaita lähietäisyyden korintekijöitä, joka skoraa selkä koriinpäin, rullaa korille skriinin jälkeen ja viime vuosina on heittänyt yhä tarkemmin kaukaa.”

Marko Simonovic (203/33): ”Äärimmäisen kokenut ja todella kovaa pelaava laituri, jolla olisi oma paikkansa Serbian kokoonpanossa, vaikka kaikki pelaajat NBA-miehiä myöten olisivat mukana. Viime hetkien ratkaisija, jonka kanssa on oltava tarkkana.”

Nikola Rebic (188/25): ”Serbian EM-karsintakokoonpanon puhtain pelintekijä, jonka odotamme rakentavan joukkueensa peliä Teodosicin ollessa poissa. Lukee peliä äärimmäisen hyvin, ei hötkyile pallon kanssa ja osaa tarvittaessa itsekin ratkaista.”

Serbian kokoonpano, helmikuun 2020 EM-karsintaikkuna

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura 2019-20

5

Marko SIMONOVIC

203

1986

Cedevita Olimpija (SVN)

6

Aleksa RADANOV

201

1998

FMP (SRB)

10

Ognjen JARAMAZ

193

1995

Partizan Belgrad (SRB)

11

Dejan KRAVIC

213

1990

Obradoiro (ESP)

12

Novica VELICKOVIC

205

1986

Partizan Belgrad (SRB)

13

Miroslav RADULJICA

213

1988

Jiangsu Dragons (CHN)

20

Dejan TODOROVIC

196

1994

Andorra (ESP)

22

Dalibor ILIC

202

2000

Igokea (BIH)

25

Rade ZAGORAC

205

1995

Partizan Belgrad (SRB)

30

Aleksa AVRAMOVIC

192

1994

Estudiantes (ESP)

31

Luka ASCERIC

201

1997

Mega Bemax (SRB)

32

Uros TRIFUNOVIC

199

2000

Partizan Belgrad (SRB)

44

Nikola REBIC

188

1995

Jenisei (RUS)

45

Stefan DJORDJEVIC

206

1998

FMP (SRB)

Päävalmentaja Igor Kokoskov

Valmentaja Dejan Milojevic

Valmentaja Vladimir Jovanovic

Valmentaja Jovica Antonic

 
27.3.2020 16:37 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomin pelissä alkaa näkyä vuosien kerätty kokemus – ”Suorittamiseni oli tänä vuonna tasaisempaa”

Carl Lindbom, 28, pelasi toista kauttaan puolalaisen Radomin riveissä. Lindbom urakoi tälläkin kaudella isoja minuutteja hyvillä tehoilla. Erityisen iloinen Lindbom oli koko kauden jatkuneesta tasaisuudesta.

24.3.2020 10:15 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenista Latvian mestari

Alexander Madsen, 25, sai tililleen Latvian mestaruuden, kun Latvian koripalloliitto päätti lopettaa koripallokauden kruunaten samalla VEF Riian mestariksi. Madsenille itselleen kausi oli jälleen rikkonainen loukkaantumisten takia, mutta paljon viitteitä paremmasta löytyi myös.

23.3.2020 15:52 Pääjuttu

Susijengin nuori kaarti isännöi ”karanteeniliveä” Instagramissa

Äkkilopun saaneen NCAA-kauden 2019-20 jälkeen Suomeen palanneet nuoret Susijengi-pelaajat Andre Gustavson, Tuukka Jaakkola ja Elias Valtonen ovat viettäneet viime päivät maahantulokaranteenissa Koripallosäätiön mökillä Kisakalliossa. Gustavson, Jaakkola ja Valtonen isännöivät Susijengin Instagram-tiliä lähipäivinä.

19.3.2020 12:39 Susijengi

Shawn Huff kehottaa keskittymään oleelliseen – ”kun päästään murehtimaan koripallosta, asiat ovat jo aika hyvin”

Kotimaan koripallosankari Shawn Huff ottaa koronan vuoksi päättyneen kauden aikaisena kesälomana ja kokee, että keskeyttämisratkaisu oli ainoa oikea.

18.3.2020 08:54 NCAA

Valtonen jättää Arizona Staten, Murphy vaihtaa koulua

Susijengiä myöten kannuksiaan kerännyt Elias Valtonen, 20, jättää Arizona Staten ja on palaamassa Suomeen pohtimaan koripallouransa seuraavaa askelta. Tomas Murphy, 21, taas vaihtaa yliopistoa Yhdysvalloissa.

11.3.2020 13:50 Pelaajat

Huff, Kotti ja Tuukkanen FIBA:n Time Out 2.0 -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

5.3.2020 09:19 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin vireessä Mestarien liigan pudotuspeleissä – ”Peli kulki ihan kivasti”

Mestarien liigan pudotuspelit alkoivat viikolla ja Sasu Salin oli auttamassa Teneriffaa neljännesvälierän avausvoittoon. Alexander Madsen pääsi juhlimaan kärkiottelun voittoa Viron ja Latvian yhteisliigassa.

1.3.2020 23:31 Suomalaiset ulkomailla

Lindbom säväytti donkilla ja tupla-tuplalla

Carl Lindbom vastasi suomalaismiesten viikon näyttävimmästä suorituksesta iskemällä Puolan liigassa komean putback-donkin sekä tilastoimalla tupla-tuplan. Espanjassa Sasu Salin, Alex Murphy ja Edon Maxhuni olivat jälleen joukkueensa parhaimmistoa ja Alexander Madsen oli tehokkaana Latviassa.

28.2.2020 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi jatkaa SIG Strasbourgin peräsimessä kauden loppuun

Kuukauden päivät Ranskan Pro A:ta pelaavan SIG Strasbourgin päävalmentajana toiminut lappeenrantalaislähtöinen Lassi Tuovi, 33, jatkaa joukkueen peräsimessä pelikauden 2019-20 loppuun asti. Tiedosta uutisoi SIG Strasbourg verkkosivuillaan torstai-iltana.

24.2.2020 09:33 Susijengi

Dettmann ja Huff kohosivat uusille sataluvuille

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann saavutti jo 400 valmennetun A-maaottelun rajapyykin helmikuun EM-karsintaikkunassa, kun Dettmannin Saksan ja Suomen peräsimessä valmentamat ottelut lasketaan yhteen. Susikapteeni Shawn Huffille sunnuntai-illan Sveitsi-peli oli puolestaan jo uran 200. maaottelu.

23.2.2020 23:29 Susijengi

Susijengi kaivautui vaikeimman kautta voittoon Fribourgissa

Kuten niin monta kertaa aiemminkin, Susijengi syttyi peliin jouduttuaan selkä seinää vasten. Sveitsi oli jo vasaroimassa nauloja sunnuntain EM-karsintavieraansa arkkuun, kun Susijengi löysi asemansa puolustuspäässä ja Sasu Salin heittojyvänsä. Susijengi kaivautui lopulta 18 pisteen takaa-ajoasemasta tuiki tärkeään 64-69 (36-21)-vierasvoittoon.

23.2.2020 14:35 Susijengi

Susijengin Salin ja Maxhuni: ”Kovalla energialla alusta alkaen”

Saatuaan puolen vuorokauden verran kadoksissa olleet matkalaukkunsa Fribourgiin pääsi Susijengi toden teolla valmistautumaan sunnuntai-illan tärkeään EM-karsintaotteluun Sveitsiä vastaan. Joukkueen takakentän energiapakkaukset Sasu Salin ja Edon Maxhuni korostivat huolellisuuden ja aggressiivisuuden merkitystä illan ottelussa.

22.2.2020 21:55 Susijengi

Susijengi ja Sveitsi vahvistivat tusinansa sunnuntain otteluun

Sunnuntai-iltana Fribourgissa vastakkain iskevät Susijengi ja Sveitsi ovat nimenneet miehistönsä helmikuun EM-karsintaikkunan keskinäiseen otteluunsa.

22.2.2020 19:05 Susijengi

200 ottelua ”Huhvia”: Shawn Huffin Susijengi-uran kohokohdat 2003-2020

Jo toinen suomalainen Susijengi-pelaaja on ylittämäisillään 200 pelatun miesten A-maaottelun rajan. Torstain maaottelu Serbiaa vastaan oli helsinkiläisen ToPo:n kasvatille ja Susijengin kapteenille Shawn Huffille, 35, jo uran 199. A-maaottelu. Ohessa Huffin muistoja pitkän maaottelutaipaleen alkuvuosilta tähän päivään asti.

22.2.2020 11:26 Susijengi

Kovat yksilöt ja periksiantamattomuus tekevät Sveitsistä vaarallisen vastustajan

Vaikka Sveitsiä ei perinteisesti tunneta koripallovaltana, joukkue näytti vaarallisuutensa viime kesänä nujertamalla kovatasoisen Islannin EM-esikarsinnoissa. Sama tahti jatkui torstaina, kun Sveitsi oli yllättää Georgian vierasottelussa Tbilisissä. Susijengin apuvalmentaja Hanno Möttölä luonnehtii kovia yksilöitä ja periksiantamattomuutta Sveitsin suurimmiksi vahvuuksiksi.

21.2.2020 13:50 Susijengi

Susijengi kolmentoista pelaajan vahvuisena Sveitsiin

Susijengi matkustaa tänään perjantaina Sveitsiin kolmentoista pelaajan vahvuisella miehistöllä. EM-karsintansa eilen tappiolla Serbiaa vastaan aloittanut Susijengi kohtaa sunnuntai-iltana lohkon toisen voitottoman joukkueen Sveitsin Fribourgissa.

21.2.2020 09:57 Susijengi

EM-karsinnat: Toijala avausvoittoon Viron peräsimessä, Sveitsi oli yllättää Georgian

Viime vuodet Susijengin apuvalmentajana toiminut Jukka Toijala nappasi avausvoittonsa Viron maajoukkueen päävalmentajana, kun Viro peittosi Pohjois-Makedonian Skopjessa 72-81 (23-47). Susijengin lohkossa Sveitsi pakotti Georgian vieraskentällä jatkoajalle ennen kuin Georgia kohosi kolmosillaan 96-88 (42-29, 79-79)-voittoon.

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

20.2.2020 12:20 Susijengi

Sasu Salin: ”Kotiyleisön edessä voidaan voittaa kenet tahansa”

Yhtä uransa parhaista kausista pelaava Susijengin ja Iberostar Teneriffan Sasu Salin, 28, pelasi ammattilaisuransa ensimmäiset kaudet entisen Jugoslavian koripallomaihin lukeutuvassa Sloveniassa ja ymmärtää kokemansa perusteella, mistä torstain EM-karsintavastus Serbia ammentaa voimansa. Torstai-illan tavoitteena on avausvoitto kotiyleisön tuella.

20.2.2020 09:38 Susijengi

Susijengin EM-karsinnan avausottelu Serbiaa vastaan on loppuunmyyty

Susijengi pääsee aloittamaan EM-karsinnat kotiyleisön edessä. Torstain kotiotteluun Serbiaa vastaan joukkue saa tuekseen täyden Espoo Metro Areenan.

Näytä lisää vastaavia