Kylmähermoinen Kouvot tiputti runkosarjan voittajan finaaleista – Loppuottelut alkavat perjantaina Kauhajoella

14.5.2019 21:22 Korisliigan historian toinen joukkueiden välinen seitsemäs pudotuspeliottelu päättyi vierasvoittoon Salohallissa. Vilpas nousi 23 pisteen takaa jo kannoille, mutta Kouvot ei panikoinut.

Kouvojen pelintekijä Tuomas Hirvonen oli avausjaksolla liekeissä. Taustalla Vilppaan Joonas Iisalo harmitteli Hirvosen virettä. Kuva: Ville Vuorinen

Runkosarjassa kuudenneksi sijoittunut Kouvolan Kouvot marssi Korisliigan loppuotteluihin kaadettuaan Salohallissa yli 2000 katsojan edessä Vilppaan seitsemännessä välieräkohtaamisessa koriluvuin 82–91 (33–47). Näin Kouvot eteni finaaleihin runkosarjan ykkösen kustannuksella otteluvoiton 4–3.

Aiemmat kuusi Vilppaan ja Kouvojen välierävääntöä päättyivät kotivoittoihin. Kouvot nipisti siis vierasvoiton viimeisellä mahdollisella hetkellä. Vilpas joutui tulemaan toimeen ilman puolustuspään tilkitsijä Juho Nenosta, joka kärsi edellisestä ottelusta saamastaan yhden ottelun pelikiellosta.

Korisliigan loppuottelut alkavat perjantaina Kauhajoella.

– Täytyy sanoa se, että olen totta kai tyytyväinen, että pääsimme jatkoon. Mutta samalla harmittaa hirveästi Vilppaan puolesta. Hieno organisaatio, joukkue ja fanit. Vilpas olisi ansainnut finaalipaikan tällä toiminnalla, Kouvojen käskyttäjä Jyri Lehtonen linjasi.

– Käytimme hirveästi energiaa henkiseen puoleen, kun kaksi kertaa aiemmissa kohtaamisissa menetimme täällä johdon ja hävisimme pisteellä. Nyt päätimmekin, ettei ennen tätä viimeistä ottelua paljon videoita katseltu, vaan söimme porukalla pizzaa ja katsoimme NBA-dokumentia. Söimme vielä eilenkin possumunkkia ja joimme kolaa emmekä puhuneet pelistä oikein mitään. Se auttoi meitä, Lehtonen puhalsi jälkikäteen.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

 

Kouvot sai otteluun unelma-alun, kun Thomas Gipson III loi painovoimallaan tukun vapaita heittopaikkoja kaarelle. Etenkin pelintekijä Tuomas Hirvonen kiitti tilasta ja latoi peräti 14 pistettä avausneljänneksellä. Ensimmäisen jakson jälkeen Kouvot johtikin jo 13 pisteellä.

Toisella neljänneksellä Kouvot jatkoi vakuuttavasti päättäväistä karkumatkaansa. Parhaimmillaan vierailijat johtivat Salohallissa jo 23 pisteellä. Puoliajan loppua kohden Vilpas sai uskoa kirivaihteeseensa muun muassa Mikko Koiviston kylmäpäisillä heitoilla. Lopulta Kouvojen johtoasema kaventui puoliaikataukoon mennessä 14 pisteeseen.

Mikko Koivisto oli seitsemännessä välierässä Vilppaan paras pistemies. Kuva Ville Vuorinen

Kolmannella jaksolla koripallo näytti luonnettaan. Molemmat joukkueet tekivät pisteputkia vuoron perään. Vilppaan sytyttäjänä toimi Aatu Kivimäki kahdella peräkkäisellä kolmosellaan. Päätösneljännekselle Kouvot pääsi kuitenkin kahdeksan pisteen johdossa.

Vilpas taisteli suurella sydämellä ottelusarjan viimeisellä jaksolla. Kahdeksan minuuttia ennen päätössummeria kotijoukkue kävi jo yhden pisteen päässä Kouvoista. Kouvot kuitenkin kesti Vilppaan lähentelyt ja piti kynsin hampain johtoasemastaan kiinni. Vilpas ei päässyt enää iskuetäisyydelle, vaikka yritys oli vähintäänkin kova.

– Se oli aikamoinen se meidän alku ja se johto, mikä siinä saatiin. Heitimme todella hyvin. Se ei ole kuitenkaan aina helpoin mahdollinen tilanne olla tuossa vaiheessa ottelua noin isossa johdossa Salon tasoista joukkuetta vastaan, Kouvojen kapteeni ja tuore kansanedustaja Ville Kaunisto kertasi.

– Hienosti saimme pidettyä pään kylmänä, vaikka Vilpas tuli jo lähelle. Onneksi tällä kertaa onnistumiset sattui tulemaan lopussa meille. Urheilussa kirjoitetaan aina voittajan historiaa, mutta tässä oli kaksi upeaa joukkuetta, jotka molemmat halusivat voittaa ihan älyttömästi. Nyt se kääntyi tällaisella älyttömän pienellä marginaalilla sitten meille.

Kaunistolla oli loppuottelupaikan lisäksi pelissä myös paljon henkilökohtaista tavoiteltavaa. 37-vuotiaan ja 205-senttisen kansanedustajan koripalloura loppuu tähän kauteen. 

– Jos olisimme hävinneet, niin ei olisi ollut yhtään kotipeliä enää uralla. Olisi se ollut tavallaan kamala lopettaa vierasotteluun, joten se toimi omana motivaationa. Ei tässä kohtaa enää voi kuin nauttia ja olla kiitollinen siitä, mitä laji on itselle antanut.

Kouvojen Thomas Gipson III oli Vilppaan puolustukselle vaikea pala purtavaksi. Kuva: Ville Vuorinen

Vilppaalta kolme pelaajaa nousivat ylitse muiden. Koivisto (23/1), Teemu Rannikko (18/4/6s) ja peräti kymmenen hyökkäyslevypalloa repinyt Antonio Ballard (19/14) tekivät kaikkensa loppuottelupaikan eteen. Sen sijaan Jack Gibbs (2/0) pystyi auttamaan joukkuettaan kentällä ainostaan reilun yhdeksän minuutin verran.

– Katastrofaalinen alku. Oltiinko hereillä. joo. Voiko Kouvot saada parempaa alkua, ei. Taktiikkana oli Tumpista (Tuomas Hirvonen) auttaa, mutta hän heitti alkuun 4/4 kolmoset ekalla jaksolla, Vilppaan pelintekijä Rannikko totesi.

– Selityksiä voi aina kehitellä, mutta ne ovat aika turhia tässä vaiheessa. Meillä oli omat saumat viedä tämä ottelusarja, mutta Kouvot vei homman seiskapeliin ja voitti sen. Onnittelut heille.

Kouvoilta viisi pelaajaa ylsi kaksinumeroisille pistelukemille. Järkälemäisen sentteri Gipsonin pysäyttämiseksi (20/9/4s) Vilpas ei lopulta löytänyt tarpeeksi keinoja. Hirvonen (19/3/2s), David Gonzalvez (18/4/2s) ja Jeremy Morgan (14/5) pysyivät tarvittavan rauhallisina ratkaisijoina. Kaunisto (7/8) ja vaihtopenkiltä vaihtoehtoja tuova Brian Asbury (10/2/2t) täydensivät Kouvojen menestysreseptin.

– Täytyy sanoa, että Tuomas Hirvonen oli lopulta jopa meidän tärkein pelaaja tässä välieräsarjassa. Hän toi kentälle sellaista rauhallisuutta, joka tarttui muihinkin, Lehtonen ylisti.

– Olen ylpeä omasta joukkueesta. Jatkoimme taistelua, vaikka eroa oli jo 23 pistettä. Siinä olisi moni joukkue jo taipunut, Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo kehaisi.

Korisliiga-finaalit alkavat perjantaina Kauhajoella. Kouvolassa Lumon Areenalla pelataan toinen finaali maanantaina. Suomen mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

– Pelaajat saavat huomisen vapaaksi, kun taas valmennus jo tutkii Karhu Basketia. Hieno mahdollisuus meille, perjantaina olemme valmiita, Lehtonen lupasi.

Vilpas isännöi puolestaan pronssiottelussa lauantaina Kotkan KTP-Basketia. Pronssimitalin lunastaa yhdellä voitolla.

– Meillä oli oikeastaan kaksi pelaajaa, joihin emme saaneet koko ottelusarjan aikana kunnolla otetta: Gipson ja Gonzalvez. Kouvojen peruskonsepti oli toimivuudessaan koko ajan meitä pikkuisen edellä. Me jouduimme jatkuvasti vähän muuttamaan taktiikkaamme ja niin sanotusti kikkailemaan, keksimään koko ajan uutta. Se ei ole ikinä hyvä merkki, Iisalo mietti.

– Perustekemisen laatu ei vaan lopulta riittänyt. Minä kannan siitä tietenkin vastuun. Nyt lähdemme vielä pronssiotteluun. Kokemuksen kautta tiedän, kuinka paljon mukavampi on päättää kausi onnistumiseen.

Ottelutilasto

 
27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

Näytä lisää vastaavia