28.6.2022 10:52 Kun Lauri Markkanen puoli vuosikymmentä sitten valmistautui Helsingin EM-kotikisoihin huipentuvaan maajoukkuekesään, oli hän vuoden yliopistokoripalloa Arizonassa pelannut 20-vuotias ensimmäisen kierroksen NBA-varaus. Tänä päivänä Markkanen on viisi vuotta NBA:ssa pelannut veteraani, joka ymmärtää merkityksensä kasvaneen myös penkillä ja pukukopissa.
Lauri Markkanen liitää jälleen susipaidassa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.
Kun Laurilta utelee muistoja viiden vuoden takaisista EM-kotikisoista, Jyväskylän iso mies luettelee tapahtumia kuin kertaisi eilistä.
- Voitettiin Ranska Jammun (Wilson) viime hetken koreilla. Tappio Slovenialle ja sitä seurannut harmitus. Ja sitten toisaalta ihan käsittämätön nousu Puolaa vastaan varsinaisen peliajan viimeisellä puolitoistaminuuttisella.
Hartwall Areena oli viitenä otteluiltana täpötäynnä, meteli suomalaisittain ennenkokematon ja Markkanen paistatteli paraatipaikalla suomalaisen urheilun historian oman hetkensä suurimmista sankareista.
- Olihan se ihan järjettömän siistiä. Mä en ollut pelannut Susijengissä vielä mitenkään hirveän pitkään, ja sitten oltiin yhtäkkiä täydellä Areenalla ja voitettiin neljä peliä viidestä, Lauri jatkaa.
- Ei sen kaiken merkitystä oikein tajunnut sillä hetkellä, kun kaikki tapahtui. Sitä vaan meni kentälle ja pelasi. Koko se aika Arizonasta NBA-draftiin ja niihin EM-kisoihin palautuu mieleen jotenkin sumuisena.
Edellisen kerran Markkanen edusti Susijengiä virallisesti kesä-heinäkuun 2018 MM-karsintaotteluissa Tshekkiä ja Islantia vastaan pelattuaan menestyksekkään tulokaskauden Chicago Bullsissa.
Ensiksi FIBA:n maajoukkueikkunauudistus harvensi EM-kisat pelattavaksi joka neljäs vuosi kahden vuoden välin sijaan, sen jälkeen Susijengi jäi kuuden minuutin päähän paikasta Kiinan vuoden 2019 MM-kisoissa. Kun vielä koronaviruspandemia sekoitti kansainvälisen kilpailukalenterin, ei Markkasella ollut mahdollisuuttakaan pukea sinivalkopaitaa ylleen ennen tätä kesää.
Lauri on ollut kuitenkin koko matkan hengessä mukana.
- Suorana olen katsonut ne pelit, mitkä olen pystynyt, ja jälkilähetyksinä loput. Parhaimmillaan olen istunut NBA:n pelipäivänä kylmäaltaassa ja katsellut peliä läppärin näytöltä. Tietenkin on harmittanut, että en ole päässyt mukaan auttamaan kavereita, mutta aika hyvin nuo ovat pelanneet ilman minuakin. Oisko jengi voittanut viimeisestä kuudesta karsintapelistään viisi.
Susikorista pitkään seuranneet muistavat tietenkin Markkasen uroteot Hartwall Areenalta viiden vuoden takaa sekä kenties jopa kesän 2018 MM-karsintaikkunan. Tänä kesänä Susijengissä pelaa miehen itsensä mukaan ”Markkanen 2.0”, päivitetty versio.
- Kai mä oon ainakin fiksumpi pelaaja tänä päivänä. Sellainen rookie-pelaajan höntyily on jäänyt pois, ainakin toivottavasti, hän nauraa.
- Tässä on kuitenkin viisi vuotta NBA:ssa takana, niin ihme olisi, jos jotain ei olisi mukaan tarttunut. Olen sinänsä aika kivassa asetelmassa, että tiedän jo aika hyvin, kuka olen koripalloilijana, mutta tiedän myös, että mulla on tässä iässä kehitysvaraa vielä vaikka kuinka.
Vuoden 2017 EM-kisajoukkueessa Markkanen oli kokonaista kuusi vuotta nuorempi kuin jengin toiseksi nuorin pelaaja, tuolloin 26-vuotias Sasu Salin.
Tämän päivän Susijengin ringissä mukana on enää kolme 1980-luvulla syntynyttä pelaajaa – Shawn Huff, Juho Nenonen ja Petteri Koponen. 25-vuotiaana Markkanen on Susijengissä keski-ikäinen ja samalla suoranainen nestori verrattuna mm. 2000-luvulla syntyneisiin Mikael Jantuseen, Olivier Nkamhouaan ja Miro Littleen.
- Tuntui viime kaudella aika jännältä, kun olin muutamassa Cavaliersin ottelussa aloitusviisikon vanhin pelaaja, hän naurahtaa.
Kokemus tuo mukanaan vastuuta. Vielä viisi vuotta sitten EM-kisoissa Lauri saattoi antaa pelinsä puhua puolestaan. Tänä vuonna odotusarvo puolestaan on, että HoNsU:n kasvatti antaa äänensä kuulua myös pukukopissa ja aikalisillä.
- Kyllä sekin rooli on tullut tutuksi viimeksi Clevelandissa. En mä ole luonteeltani mikään maailman äänekkäin mies, mutta jos ja kun joukkue sitä vaatii, kyllä sekin multa ihan luonnollisesti tulee, Lauri itse arvioi.
Markkanen tiedostaa myös sen, että jokaisella NBA:sta saapuvalla pelaajalla on vanhalla mantereella tähtäin selässään – joka ikisen vastustajajoukkueen pelaaja pitää kunnia-asianaan Atlantin takaa saapuvien tähtien pimentämisen.
- Se on tiedossa, että maajoukkuekoriksessa ei saa mitään ilmaiseksi. Totta kai se on yhdenlainen haaste. Mutta samaan aikaan mä ajattelen niin, että etenkin kansainvälinen koris on joukkuekorista. Mun tehtävä on pelata mun oma rooli joukkueessa mahdollisimman hyvin ja auttaa sillä tavalla kentällä ollessani neljää muuta kaveria siinä vieressä.
Kuuman susikesän 2022 ensimmäisestä haasteesta vastaa tämän viikon MM-karsintaikkuna, jossa vastaan saapuu torstaina Susijengin marraskuussa päihittänyt Ruotsi ja sunnuntaina NBA-pelaajiensa tähdittämä Kroatia.
- Matsi kerrallaan. Ruotsia vastaan en oo hetkeen päässyt pelaamaankaan. Siitä tulee hauskaa, Markkanen toteaa ja antaa leveän hymyn laskeutua kasvoilleen.
Historian lehdet havisivat loppuviikolla Tampereella, kun Susijengin peliä kolmella vuosikymmenellä, 149 miesten maaottelussa ja neljissä kansainvälisissä arvokisoissa johtanut Teemu Rannikko, 41, siirtyi joukkueen valmennusjohtoon. Rannikko arvioi ensimmäisiä maaotteluitaan valmentajana positiiviseksi kokemukseksi.
Susijengin pelinrakentajalegioonaan lukeutuva ToPo Junioreiden kasvatti Henri Kantonen, 24, päätti kevätkauden 2022 Suomen mestaruuteen Karhubasketin kanssa, mutta on käyttänyt kesäkuukaudet kuntoutumiseen. Henkilökohtaiset tavoitteensa korkealle asettava Kantonen kertoo pitävänsä Susijengiä ensiluokkaisena oppimisympäristönä.
Namika Lahti junioreiden koripallotalenttien poolista kohoavalla Hannes Pöllällä, 24, menee hyvin. 211-senttinen mörssäri kuittasi Kouvojen kanssa pelatun menestyskauden päätteeksi Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon ja silminnähden nauttii pelaamisesta. Susijengissä Pöllä pelaa ”pitkää peliä”, jonka tähtäimessä on läpimurto rotaatioon lähivuosina.
Osoituksena Susijengin alati kohentuvasta kilpailutilanteesta nähdään ringissä kasvavin määrin nuoria, nälkäisiä haastajapelaajia kilpailemassa maajoukkuepaikasta kokeneempia vastaan. Salon Vilppaan Perttu Blomgren, 20, taisteli tänä kesänä tiensä haastajamaajoukkueesta Susijengiin ja kärkkyy Tampereen Scandic Cupissa ensimmäisiä A-maaotteluitaan.
Susijengin valmennusosasto sai tällä viikolla pitkään odotetun ja tervetulleen vahvistuksen joukkoihinsa, kun ainutlaatuisen uran Euroopan ammattilaiskentillä, maajoukkueessa ja kotimaan pääsarjassa pelannut Teemu Rannikko, 41, siirtyi fläppitaulun varteen.
Kroatia oli onnistunut jäähdyttämään Lauri Markkasen tulikuuman heittokäden sunnuntain MM-karsintaottelun jälkipuoliskolla, mutta Jyväskylän jätti osui silloin, kun joukkue sitä eniten kaipasi ja johdatti Susijengin kahden pisteen vierasvoittoon. Markkasen mukaan kaksi voittoa oli joukkueen tavoite keskikesän karsintaikkunasta ja MM-kisapaikka täysin omissa käsissä.
Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.
Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.
Lauri Markkasen paluu susipaitaan on herättänyt odotetusti innostusta, mutta syitä kasvavaan mielenkiintoon Susijengiä kohtaan löytyy muutenkin. Eräs syistä on vahvan kauden Yhdysvaltain NCAA-liigan Tennesseessä pelannut Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 22, joka tekee ensiesiintymisensä susifanien edessä torstaina.
Shawn Huff, 38, vastaanotti Susijengin kapteeninnauhan Hanno Möttölältä seitsemän vuotta sitten ja kantaa sitä nyt viimeistä maajoukkuekesäänsä. Taaksepäin katsoessa Huff pitää seitsemää kapteenivuottaan opettavaisina ja ikimuistoisina ja edessä on vielä yksi koitos – joukkueen luotsaaminen ensimmäisiin EM-kisoihinsa viiteen vuoteen.
Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.
Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.
Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.
Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.
Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.
Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.
Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.
Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.
Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.
Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.