LePy teki historiaa – 90-vuotiaasta korismummosta iäkkäin sarjaottelussa pelannut pelaaja

27.11.2016 Leppävaaran Pyrintö teki sunnuntaina koripalloilun historiaa, kun 90-vuotias Maj Forsman-Vakio pelasi naisten eteläisen alueen 3. divisioonan ottelussa. Forsman-Vakiosta tuli kaikkien aikojen iäkkäin koripallon sarjaotteluun osallistunut naispelaaja.

Forsman-Vakio juoksi kentälle junioreiden muodostaman kunniakujan läpi aplodien saattelemana.

Urheilullinen Forsman-Vakio harrastaa koripalloa edelleen kerran viikossa LePy Ladies –joukkueessa. Kuvat: LePy

Forsman-Vakio pelasi LePyn Black Horse –joukkueen paidassa PaKua vastaan ja ottelu päättyi LePyn voittoon lukemin 62-48.

Forsman-Vakio myönsi jännittäneensä ottelua ja omaa osaamistaan.

- Ovathan kaikki pelaajat noin 60 vuotta nuorempia, Forsman-Vakio heitti.

Forsman-Vakio pelasi ottelun avauskokoonpanossa ja heitti ensimmäisellä jaksolla kaksi pistettä. Kuntonsa puolesta Forsman-Vakio olisi voinut pelata enemmänkin kuin yhden jakson, mutta seuraavat kolme jaksoa menivät median haastatellessa maailmanennätysnaista.

LePy Ladies jo 45 vuotta

Urheilullinen Forsman-Vakio harrastaa koripalloa edelleen kerran viikossa LePy Ladies –joukkueessa, jossa pelaajien keski-ikä on 75 vuotta. Joukkue perustettiin 45 vuotta sitten, ja Forsman-Vakio on ollut mukana joukkueessa sen perustamisesta lähtien.

Hyvän kuntonsa salaisuudeksi Forsman-Vakio paljastaa liikunnan. Koripallon lisäksi Forsman-Vakion harrastuksiin on kuulunut naisvoimistelu ja hän on kiertänyt kisoissa ympäri Eurooppaa.

- Kun lääkärille kertoo kysyttäessä harrastuksia, että pelaa koripalloa, niin lääkäri on saman tien lähettämässä psykiatriselle. Pojatkin sanoo, että mutsi lopeta jo. Lapset pitävät mua ihan pöhkönä, kun en ymmärrä olla paikallani. Siihen en kuitenkaan suostu, onhan tämä niin älyttömän kivaa, Forsman-Vakio hehkuttaa.

- Ihmiset eivät ymmärrä tätä joukkueurheilun sosiaalista puolta ollenkaan. Olemme syöneet joulupuuroa 37 vuotta meillä. Käymme teattereissa ja konserteissa, joskus matkoillakin. Taas olemme menossa Albergaan teatteriin. Monet vanhat ihmiset jäykistyvät paikallensa. Kun on tämmöinen porukka, niin ei kerkeä potea masennusta, kun aina pitää mennä vaan. Tämä on parasta henkistä hoitoa, Forsman-Vakio kertoo.

Maailmanennätysottelua Lintumetsän kouluun saapui seuraamaan runsas yleisö, ja Forsman-Vakio juoksi kentälle junioreiden muodostaman kunniakujan läpi aplodien saattelemana. 

 
28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

25.11.2015 Pohjoinen alue

Koripallon harrastajamäärät hyvässä nosteessa

Koripallon harrastajamäärät ovat olleet kasvukäyrällä koko kuluvan vuosikymmenen. Pelikausi 2015-16 on tuomassa lajin pitkäjänteiseen kasvuun merkittävän pyrähdyksen. Koripallolisenssin lunastaneiden määrä on kasvanut kahdeksalla prosentilla viime kauden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

1.7.2015 Pohjoinen alue

Koripallolisenssit pelikaudelle 2015-2016

Koripallokausi 2015-2016 käynnistyy 1.7.2015 ja samalla tulevat myyntiin uuden kauden koripallolisenssit. Seuraavassa pikaohjeet lisenssin lunastamiseen.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

20.6.2012 Pohjoinen alue

Tom Westerholmista Koripalloliiton kilpailutoiminnan johtaja

Pitkän, 17 vuotta kestäneen päivätyön Uudenkaupungin Korihaissa tehnyt Tom Westerholm on valittu Suomen Koripalloliiton kilpailutoiminnan johtajaksi. Westerholm, 39, aloittaa uudessa tehtävässään 1.9.2012.

6.5.2011 Erotuomarit

Koripalloliitolta pitkä kilpailukielto lisärangaistuksena erotuomarin koskemattomuuden loukkauksesta

Suomen Koripalloliiton hallitus on langettanut 18 kuukauden mittaisen kilpailukiellon alueellisessa III divisioonassa pelanneelle pelaajalle erotuomarin koskemattomuuden loukkaamisesta. Koripalloliiton kilpailukielto on lisärangaistus tapauksesta, josta käräjäoikeus antoi pelaajalle tuomion pahoinpitelystä.

13.9.2010 Pohjoinen alue

Koripallon uudet pelisäännöt, pelikentän muutokset ja niiden voimassaolo

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) tekemät sääntömuutokset astuivat voimaan Suomessa kaikilla sarjatasoilla 1.7.2010. Kauden kynnyksellä ja otteluiden käynnistyessä on aika kerrata muutokset. Tähän artikkeliin on koottu tuhti paketti, johon koottu niin koosteet kuin yksityiskohtaisemmatkin tiedot.

Eteläinen alue nimeää erotuomarit kaikkiin sarjoihinsa kaudesta 2009–10 lähtien

Koripalloliiton Eteläinen alue kehittää sarjatoimintaansa merkittävällä tavalla. Kaudesta 2009–10 alkaen Koripalloliiton Eteläisen alueen kaikkien sarjojen otteluihin nimetään erotuomarit.

26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

Näytä lisää vastaavia