Maajoukkueille haetaan uutta lähtöä

31.1.2002 Suomen koripallomaajoukkueiden menestys on viimeisen vuosikymmenen aikana jäänyt jokseenkin laihaksi. Aikuistasolla miesten maajoukkue on viimeksi selviytynyt EM-kisoihin vuonna 1995, naiset puolestaan 1987. Nuorissakin tuorein EM-kisaesiintyminen on vuodelta 1995, jolloin B-poikien maajoukkue raivasi tiensä EM-lopputurnaukseen.

- Tilastot ovat tässä mielessä korutonta luettavaa. Kilpailu kansainvälisillä kentillä on kiristynyt huomattavasti ja mikäli haluamme pysyä kehityksessä mukana, on toimintaa tehostettava, kertoi viime vuoden keväänä Koripalloliiton valmennuksenjohtajana aloittanut Ari Tammivaara.

Ja niin ollaan tekemässäkin. Koripalloliitossa ollaan viime kuukaudet valmisteltu ja käynnistetty kehitysohjelmaa, jonka tarkoituksena on parantaa yksilöiden harjoittelua, valmennuksen tasoa ja seuratoimintaa.

Yhteinen pelitapa - yhteinen tunnus symbolina

Lyhyellä tähtäimellä tuloksia haetaan erityisesti maajoukkuetoiminnan tehostamisesta. Maajoukkueiden toimintatapoja yhtenäistetään ja joukkueille haetaan yhtenäistä, suomalaista, pelitapaa sekä lisää kansainvälisiä otteluita.

- Tarkoitus on saada kaikki maajoukkueet pelaamaan aggressiivista ja suunnitelmallista puolustusta sekä nopeaa hyökkäystä, jossa korostuu vastustajan voittaminen yksilötasolla, Tammivaara selvitti.

Yhteisen pelitavan iskostaminen lähtee liikkeelle jo Koripalloliiton aluevalmennuksesta, jonka avulla kartoitetaan pelaajia maajoukkueympyröihin. Aluevalmennuksen tasoa pyritään nostamaan mahdollisimman lähellä maajoukkuevalmennusta valmentajien yhteistoiminnalla sekä yhteisillä harjoitussisällöillä. Yksi tärkeimpiä kehityshankkeita on myös ominaisuusvalmennus ja siihen panostaminen. Jotta suomalaiset maajoukkueet pystyvät toteuttamaan yhteistä, aggressiivista ja nopeaa, pelitapaansa, pitää yksilöiden olla henkilökohtaiselta fysiikaltaan parempia.

Maajoukkueiden yhteisiä toimintatapoja symbolisoimaan Koripalloliitto on suunnitellut uuden maajoukkuetunnuksen, joka yhdistää arvoillaan ja ilmeellään maajoukkueet niin aikuis- kuin nuorisotasollakin. Tunnuksessa esiintyy susi, joka tunnetaan luonnossa vahvana yksilönä, selviytyjänä, joka on kuitenkin yksilöäkin vahvempi toimiessaan laumassa.

- Sana susi pitää sisällään neljä asiaa, joita haluamme korostaa maajoukkuetoiminnassa: suomalaisuus, urheilullisuus, sisukkuus ja iloisuus. Susi-tunnus tulee esiintymään mm. maajoukkueiden yhteisissä asusteissa, joita on jo myynnissä. Susi-tunnuksella varustetuiden tuotteiden tuotosta osa menee suoraan nuorten maajoukkuetoimintaan, kertoi Tammivaara.

Potentiaalisimmat tehoharjoitteluryhmiin

Yksittäisen maajoukkuepelurin kehityksen kannalta mielenkiintoinen hanke Koripalloliiton kehitysohjelmassa on tehoharjoitteluryhmät, jotka kantavat työnimeä Millennium-ryhmät. Kyse on valmennusryhmästä, jonka teemoina on tehostettu taito- ja ominaisuusharjoittelu sekä kansainvälisyys.

Nykykoripalloilu on kansainvälisellä tasolla nopeutunut ja hyökkäysajan lyhentymisen vuoksi aikaa ja tilaa on kentällä entistäkin vähemmän, joka asettaa uusia vaatimuksia pelaajille. Kun hitaammassa tyylissä kentälle on ollut helpompaa "piilottaa" pelaaja, joka ei ole varsinaisesti hyvä heittäjä tai pallonkäsittelijä, ei se ole enää mahdollista nopeammassa tyylissä.

- Jokaisen pelaajan pitää pystyä heittämään ja ratkaisemaan. Se on nykyisin pelin henki kansainvälisessä pelissä. Jotta pystymme toteuttamaan nopeaa hyökkäystä ja siinä oman vastustajan voittamista sekä aggressiivista puolustusta, on pelaajien oltava myös fyysisiltä valmiuksiltaan parempia, Tammivaara peräsi.

Millennium-ryhmiin on kerätään jo kesällä 2002 vuonna 1982-87-syntyneitä, aikuismaajoukkueiden kannalta potentiaalisimpia yksilöitä. Sekä poika- että tyttöpuolella toimivat ryhmät kokoontuvat ensin viisipäiväiselle leirille kesäkuun alussa. Pelureiden fysiikkaa testataan, jonka pohjalta luodaan yksilöllinen ominaisuusharjoitteluohjelma. Lisäksi pelaajien taitoharjoittelua evästetään. Toisen kerran ryhmät kokoontuvat nelipäiväiselle leirille heinäkuun lopussa, jonka tarkoituksena on seurata kesäharjoittelun etenemistä ja sen tuottamaa tulosta. Seurantaa tehdään myös nuorisomaajoukkueiden parissa, joiden toimintaan Millennium-ryhmään kuuluvat pelaajat myös osallistuvat. Nuorisomaajoukkueiden kansainvälisten tapahtumien lisäksi Millennium-ryhmät osallistuvat kesän aikana yhteen kansainväliseen tapahtumaan, jossa pelaajat pääsevät mittaamaan tasoaan kansainvälisessä ilmapiirissä.

- Millennium-ryhmän ajatus on hyvin yksinkertainen: potentiaalisille nuorille on tarkoitus tarjota mahdollisimman hyvät eväät kehittymiselle urheilijana ja koripalloilijana. Työnteko on tietenkin kiinni aina yksilöstä, mutta tarkoituksemme onkin seuloa Millennium-ryhmään pelurit, jotka tosissaan tähtäävät kansainvälisille kentille ja ovat valmiita sitoutumaan kovaan työhön.

Tammivaaran suunnitelmissa Millennium-ryhmän jokaiselle jäsenelle tehdään lisäksi henkilökohtainen urasuunnitelma, jota Koripalloliitto omalla toiminnallaan tukee. Tavoitteena on saada Millennium-ryhmästä mahdollisimman moni joko Euroopan ammattilaiskentille tai Yhdysvaltain yliopistoihin.

Valmentaja- ja seurakoulutukset uusiksi

Koripalloliiton kehitysohjelma ei keskity ainoastaan maajoukkuetoimintaan, vaan tarkastelun alle ovat joutuneet myös valmentaja- ja seurakoulutukset sekä nuorten kotimainen kilpailutoiminta.

- Valmentaja- ja seurakoulutukseen kohdistuvilla toimenpiteillä haetaan tuloksia pidemmällä tähtäimellä. Tähdätään 5-10 vuoden päähän, visioi Tammivaara.

Valmennuskoulutuksessa on jo käynnissä massiivinen sisältöjen kehittäminen sekä koulutusmateriaalin nykyaikaistaminen kaikilla koulutuksen tasoilla. Seuratasolle tulee lisäksi uusi koulutus, joka suunnattu suoraan seuroissa toimiville valmennuspäälliköille.

Myös seuran toimintatapojen kehittämiseen suunniteltu Sinettiseura-ohjelman kriteeristö on kokenut uudistuksen. Ohjelmassa on seuroille asetettu kolmessa eri tasossa kriteereitä koulutuksen, ohjauksen, reilu peli -teeman toteuttamisen, viestinnän sekä talouden että hallinnon suhteen. Mikäli seura täyttää kyseiset kriteerit, tulee siitä Koripalloliiton Sinettiseura, jonka toimintaa tuetaan ja suositellaan. Lisäksi seuraa on tarkoitus auttaa luomaan oma konseptinsa, joka ohjaa toimintaa kaikilla tasoilla.

Nuorten kilpailutoiminnan kehittämisessä keskitytään pääasiassa aikataulutukseen. Kilpailutoiminnan tulee tukea pelaajan kehitystä urheilijana sekä ihmisenä. Pelaajan on saatava sopiva määrä lepoa kilpailu- ja maajoukkuetoiminnan ohella.

 

#Hi5 – osallistu ja jaa seurasi positiivista meininkiä

Koripalloliiton #Hi5 on valtakunnallinen hanke, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä. Jaa nyt seurasi onnistumiset ja kerro myös muille, miksi teillä on hyvä meno!

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

30.7.2015 07:39 Pohjoinen alue

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä torstaina 30.7.

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

24.1.2015 12:00 Junioriturnaus

Susijengi kohtaa Euroopan mestari Ranskan Tampereella!

Susijengi aloittaa ensi kesänä pelillisen valmistautumisensa EM-kisoihin 1.8.2015 isännöimällä itseään Ranskaa, hallitsevaa Euroopan mestaria. Suomen Koripalloliitto on päättänyt järjestää huippuottelun Tampereella suositun Delfin Basket –turnauksen yhteydessä Hakametsän Jäähallissa. Tampereen kaupunki tarjoaa 2500 ensimmäiselle turnausosallistujalle sisäänpääsyn.

22.10.2014 Yhteistyökumppanit

Susijengin Petteri Koponen haastaa korisyhteisön Movemberiin

Suomen koripallomaajoukkueen eli Susijengin Petteri Koponen haluaa aktivoida koko suomalaisen koripalloyhteisön mukaan Movemberiin. Movember on kansainvälinen hyväntekeväisyyskampanja, joka kerää varoja eturauhas- ja kivessyövän tutkimukseen sekä miesten terveyden edistämiseen.

16.12.2013 Pohjoinen alue

Kisakalliosta Koripalloliiton valmennus- ja harjoituskeskus – Susi Training Center avautuu kesäksi

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto ovat solmineet monivuotisen, strategisen kumppanuussopimuksen, jonka myötä Kisakalliosta tulee Koripalloliiton valmennus- ja harjoituskeskus. Kisakallio rakentaa koripallon ja maajoukkueiden tarpeisiin oman harjoitusluolan – Susi Training Centerin, joka avataan käyttöön jo ensi kesäksi. Kisakallio sijoittaa koripallon optimaalisiin valmentautumisolosuhteisiin noin kaksi miljoonaa euroa.

30.4.2010 EM-karsinnat

Basket.fi-sivut avattu Facebookissa – osallistu kisaan!

Suomen Koripalloliitto on avannut ”Basket.fi – Korista 24/7” –sivut yhteisöpalvelu Facebookissa. Avajaisten kunniaksi Facebook-sivulla on tarjolla muun muassa kilpailu, jonka pääpalkintona on Nokia 97 mini –multimedialaite Comes with Music –palvelulla.

9.10.2009 11:55 Liittoa koskeva tiedote

Korisliiga ja miesten maajoukkue viiden vuoden sopimuksella URHOtv:lle

Kotimaisen joukkueurheilun TV-markkinoille voimakkaasti panostava URHOtv ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet viiden vuoden mittaisen mediaoikeussopimuksen. Jääkiekon SM-liigan ja jalkapallon Veikkausliigan oikeudet jo aiemmin hankkineelle URHOtv:lle siirtyy tuoreen sopimuksen myötä niin Korisliigan kuin miesten koripallomaajoukkueenkin mediaoikeudet.

22.4.2004 Pohjoinen alue

EM-karsintojen kotiottelupaikat valittu – YLE vahvasti mukana

Miesten ja naisten maajoukkueet pelaavat ensi syyskuussa viisi EM-karsintojen otteluaan Suomen kamaralla. Pelipaikat kyseisille otteluilla on valittu. Suomen Koripalloliitto on myös solminut EM-karsintoja koskevan televisiointisopimuksen YLE:n kanssa, joka takaa kattavan näkyvyyden Suomi-koriksen lippulaivoille.

Dettmannista päävalmentaja, Selkeestä valmennuksen ja koulutuksen johtaja

Suomen Koripalloliiton hallitus on keskiviikkona pitämässään ylimääräisessä kokouksessa valinnut Henrik Dettmannin Suomen miesten koripallomaajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi. Dettmann valmensi viimeiset kuusi vuotta Saksan maajoukkuetta luotsaten joukkueen mm. sensaatiomaisesti MM-pronssille 2002. Kokouksessaan liittohallitus valitsi myös Koripalloliitolle valmennuksen ja koulutuksen johtajan.

26.11.2003 EM-karsinnat

Suomen naiset EM-karsintojen A-divisioonaan, miehet ottavat vauhtia B-divisioonasta

Suomen naisten koripallomaajoukkue aloittaa syyskuussa 2004 taistelun kohti vuoden 2005 EM-kisoja kovassa joukossa. Miesten maajoukkue puolestaan joutuu hakemaan vauhtia uudistuneissa EM-karsintajärjestelmissä B-divisioonasta. Molemmat asiat saivat varmistuksen, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) Euroopan hallitus käsitteli kokouksessaan sekä miesten että naisten maajoukkueiden ranking-listaukset ja rankingin edellyttämät paikat EM-karsintojen A- tai B-divisioonissa.

17.9.2003 EM-kilpailut

Suomalaisvalmentajat ihastelivat Liettuan monipuolisuutta

Miesten EM-kilpailut päättyivät Tukholman Globe Arenalla sunnuntaina Liettuan mestaruusjuhliin. Ratkaisuotteluita oli seuraamassa 13.500-päisen katsojajoukon seassa 55 suomalaista maajoukkue- ja alue- eli liittovalmentajaa. Mitä jäi valmentajien opintomatkasta käteen?

12.5.2000 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.7.2000

Suomen Koripalloliiton liittohallitus kokoontui Helsingissä perjantaina 12.5. Kokouksen merkittävin päätös oli se, että pelisääntöihin tulevat muutokset otetaan käyttöön Suomessa jo 1. heinäkuuta alkaen, kun kansainvälisesti säännöt muuttuvat vasta Sydneyn olympialaisten jälkeen (1.10.).

3.12.1999 Pohjoinen alue

FIBA vahvisti sääntömuutoksiaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n hallitus kokoontui 2.-3. joulukuuta Münchenissä, Saksassa. Kokouksessaan se vahvisti tukun sääntömuutoksia, jotka astuvat voimaan Sydneyn olympialaisten jälkeen eli 1.10.2000 alkaen.

6.5.1999 Pohjoinen alue

FIBA vapautti pelaajamarkkinat

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n hallitus kokoontui 4.-5.5. Barcelonassa. Kokouksessaan se teki tukun tärkeitä päätöksiä, joista merkittävin on pelaajamarkkinoiden vapauttaminen maailmanlaajuisesti koskien kansainvälisiä seurajoukkuekilpailuita. Myös koripallosääntöjä rukattiin uusiksi.

31.7.2015 Pohjoinen alue

Elokuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

Susijengin luottoluotsi Pekka Salmisesta naisten päävalmentaja

Vuodesta 2001 Suomen miesten koripallomaajoukkueen eli Susijengin nousua rakentamassa ollut Pekka Salminen, 51, on nimitetty naisten päävalmentajaksi. Paraikaa joensuulaista Kataja Basketia Korisliigassa valmentava Salminen aloittaa laaja-alaisessa ja päätoimisessa tehtävässään Koripalloliitossa 1.6.

13.1.2015 Valmentajat

”Nykyisen Susijengin henkinen isä” Robert Petersen suomalaisen urheilun Hall of Fameen

Suomi-koriksen ja koripallovalmennuksen isähahmo, vuonna 2003 poisnukkunut Robert ”Petteri” Petersen nimettiin tiistaina Helsingissä järjestetyssä Urheilugaalassa suomalaisen urheilun kunniagalleriaan, Hall of Fameen. Petersen on Hall of Famen ensimmäinen koripallon edustaja.

Dettmann kutsuttiin Olympiakomitean tehtäviin, jatkaa myös Susijengin päävalmentajana

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on nimittänyt Henrik Dettmannin palloilulajien vastuuvalmentajaksi. Dettmann jatkaa edelleen myös Suomen koripallomaajoukkueen eli Susijengin päävalmentajana.

Näytä lisää vastaavia