Matti Nuutisella vahva alkukausi Romaniassa

15.12.2017 Matti Nuutinen, 27, otti kesällä uuden askeleen urallaan, kun hän siirtyi Kreikassa ja Ranskassa vietettyjen kausien jälkeen Romaniaan Pitestin joukkueeseen. Niin Nuutisen kuin Pitestinkin alkukausi on sujunut hyvin, sillä joukkue on kahdeksan pelatun ottelun jälkeen sarjan kärkipaikalla.

Matti Nuutinen pelaa ensimmäistä kauttaan Romaniassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Nuutisen ja muun Susijengin MM-karsinnat jatkuvat helmikuussa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Pitesti sijoittui viime kaudella runkosarjassa kuudenneksi ja pudotuspeleissä sen matka katkesi ensimmäisellä kierroksella Jukka Toijalan valmentaman Steaua Bukarestin käsittelyssä. Tällä kaudella joukkue on aloittanut kuitenkin vahvasti ja pitää sarjan kärkipaikkaa hallussaan kahdeksan kierroksen jälkeen. Pitestin alkukauden saldona on kuusi voittoa ja kaksi tappiota.

- Kausi on lähtenyt ihan hyvin käyntiin, vaikkei tässä hirveästi ole vielä pelejä pelattu. Olemme joukkueen kanssa menneet eteenpäin, Nuutinen perkaa joukkueen alkukautta.

Romanian liigassa on käytössään kaksi mielenkiintoista peluuttamiseen liittyvää sääntöä, jotka vaikuttavat myös Nuutisen kaltaisten ulkomaalaispelaajien tilanteeseen. Joukkueen on peluutettava alle 23-vuotiasta romanialaispelaajaa ensimmäisen neljänneksen aikana ja lisäksi kentällä on koko ajan oltava vähintään yksi romanialaispelaaja.

- Ne asiat luonnollisesti vaikuttavat rotaatioon. En ole ennen kuullut tai pelannut missään, jossa olisi ollut vastaavanlaiset säännöt. Tämä on täysin uusi tilanne ja aiheuttaa varmasti myös valmentajalle mietittävää rotaation suhteen. Olemme saaneet paketin kuitenkin toimimaan aika hyvin.

Peluuttamissäännöistä huolimatta Nuutinen on kuulunut joukkueen avainpelaajiin koko alkukauden ajan. Luottoa on tullut keskimäärin yli 27 minuuttia ottelua kohden ja Kaarinan Uran kasvatti on kiittänyt vastuusta 6,8 pisteen, 5,3 levypallon ja 1,4 syötön keskiarvoin. Hän aloitti ulkomailla uransa Kreikan pääsarjasta Arkadikosin riveissä ja viime kaudella hän pelasi Ranskan ProB-sarjan Chorale Roannessa. Romanian korisparketeille sopeutuminen on sujunut ongelmitta.

- Täällä saa pelata aika kovaa ja vastassa on tosi isojakin äijiä välillä. Joukkueessa saa olla kuusi ulkomaalaista pelaajaa ja mielestäni se nostaa koko sarjan tasoa. Koripalloilullisesti tämä asettuu mielestäni Kreikan ja Ranskan välimaastoon, vertailee Nuutinen.

Jouluaaton aattona Romaniassa nähdään mielenkiintoinen suomalaiskohtaaminen, kun Pitesti matkustaa Toijalan Steauan vieraaksi. Nuutinen odottaa jo mielenkiinnolla tulevaa ottelua.

- Tässä on vielä kierros ennen sitä, mutta kyllä sitä jo vähän odottaa. Se on melkein paikalliskamppailu, kun täältä on vain tunnin matka Bukarestiin. Kova peli tulossa.

Nuutinen ja Toijala ovat vastakkain ensimmäistä kertaa kentällä, mutta muuten kaksikko pitää tiiviisti yhteyttä.

- Kyllä me melkein viikoittain juttelemme kuulumisia ja kyselemme asioita.

Steaua-ottelun jälkeen Nuutinen ei ehdi juuri joulua viettämään, sillä pelit jatkuvat jo heti 28. päivä.

- Aatto on vapaa ja joulupäivänä palataan jo treeneihin, eli on siinä yksi päivä joululomaa. Jouluna tulee varmaan lähinnä huilattua perheen kanssa ja jaettua lahjoja. Kinkun syönti taitaa jäädä vähän vähemmälle, Nuutinen valottaa perheensä joulusuunnitelmia.

Susijengin pelit katkaisevat seurakauden

Nuutinen oli luonnollisesti myös mukana Susijengin MM-karsintojen avausotteluissa, kun Susijengi kohtasi Bulgarian ja Tshekin. Susijengi pystyi hakemaan kovan vierasvoiton Bulgariasta, mutta Tshekki oli Helsingissä liian kova pala purtavaksi.

- Meillä oli tietenkin aika muuttunut kokoonpano EM-kisoista, mutta meillä oli ihan hyviä asioita pelissä, mutta myös vähän huonompia joita pitää kehittää. Joukkue taisteli hyvin, mutta erityisesti hyökkäyspäässä näkyi Petterin [Koponen], Sasun [Salin] ja Laurin [Markkanen] puuttuminen. Puolustuspeli oli ihan hyvää, varsinkin Tshekkiä vastaan, mutta siinä hyökkäyspeli oli sitten vähän huonompaa, Nuutinen arvioi MM-karsintojen kahta ensimmäistä ottelua.

Suomen karsinnat jatkuvat helmikuussa, jolloin vieraskentällä on vastassa Islanti jonka jälkeen Susijengi isännöi Bulgariaa Helsingissä.

- Tavoitteena on tietysti kaksi voittoa kahdesta ottelusta. Helmikuussa pyrimme taas astetta parempaan peliin. Saa nähdä josko Petterin ja Sasun tilanne Euroliigan suhteen olisi silloin jo selkiytynyt.

MM-karsintoja pelataan ensimmäistä kertaa kesken seurajoukkuekauden. Nuutisen mielestä maaottelutauot tuovat sopivaa vaihtelua arkeen.

- Oli ihan mukava nähdä ja treenata kavereiden kanssa näin kesken kauden, ettei pelkästään kesällä. Rikkoo sopivasti kautta, kun parin kuukauden välein on pienet pätkät Suomessa.

Kahden karsintakierroksen jälkeen Tshekki johtaa lohkoa puhtaalla pelillä ja Suomella sekä Bulgarialla on tilillään yksi voitto. Suomen helmikuinen vastustaja Islanti on sen sijaan vielä voitoitta. Lohkosta kolme parasta etenee jatkovaiheeseen ja Nuutinen on luottavaisena, että pelit jatkuvat myös ensi syksynä.

- Mielestäni meillä on hyvä lohko ja hyvät mahdollisuudet klaarata jatkopaikka. Helmikuussa on tavoitteena ottaa kahdesta pelistä kaksi voittoa.

 
17.6.2018 10:50 Suomalaiset ulkomailla

Jukka Toijalalla uran opettavaisin ja antoisin kausi

Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin Romanian liigan hopealle. Vaikka finaalitappio luonnollisesti kismitti Toijalaa, niin hän piti kautta uransa opettavaisimpana.

15.6.2018 08:29 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi lämmitti Koposta

Petteri Koposen, 30, toinen kausi maineikkaassa FC Barcelonassa päättyi sunnuntaina, kun Barcelona taipui Espanjan liigan välierissä Baskonialle otteluvoitoin 1-3. Koposelle kausi oli henkilökohtaisella tasolla hyvin kaksijakoinen, mutta hieno loppukausi jätti hyvän maun.

8.6.2018 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorin vahva kausi Israelissa päättyi pettymykseen

Ensimmäisenä suomalaispelaajana Israelin liigassa pelanneen Gerald Lee Juniorin, 30, kausi loppui alkuviikosta, kun hänen seuransa Maccabi Ashdod putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kausi päättyi pettymykseen, oli Lee kokonaisuudessaan tyytyväinen kauteen.

4.6.2018 14:20 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin suhteellisen tyytyväinen kauteen Malagassa

Sasu Salinin ensimmäinen kausi Malagassa päättyi pettymykseen, kun joukkue putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Baskonialle suoraan kahdessa ottelussa. Kokonaisuudessaan Salin piti kautta kuitenkin kohtuullisen hyvänä.

3.6.2018 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Romanian liigassa alkavat finaalit – Toijalan Steaua havittelee mestaruutta

Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

28.5.2018 16:12 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Junior aloittaa pudotuspelit Israelissa

Israelin liigan runkosarja saatiin päätökseen monen mutkan kautta sunnuntaina ja pudotuspelit käynnistyvät jo tiistaina. Vielä viime viikolla koko kauden loppu oli vaakalaudalla.

27.5.2018 17:55 Suomalaiset ulkomailla

Suuri rooli maistui Huffille: ”Mitä enemmän tulee ikää, niin sitä helpompi on pelata”

Shawn Huffin Frankfurt Skyliners oli lähellä suuryllätystä, kun se pisti Saksan Bundesliigan pudotuspeleissä runkosarjan ykkösen Bayern Münchenin tiukoille. Kausi päättyi lopulta putoamiseen otteluvoitoin 2-3. Kokonaisuudessaan Huff piti kuitenkin sekä omaa että joukkueensa kautta onnistuneena.

27.5.2018 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Koponen ja Salin aloittavat pudotuspelit Espanjan liigassa

Espanjan koripalloliigassa alkavat pudotuspelit sunnuntaina. Petteri Koposen Barcelona saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa Andorran ja Malagaa edustavan Sasu Salinin avauskierroksen vastustaja on Baskonia.

21.5.2018 21:45 Suomalaiset ulkomailla

Jamar Wilson aloittaa taistelun Ranskan mestaruudesta

Ranskan liigan runkosarja saatiin viime viikolla päätökseen ja Jamar Wilson sekä Nanterre aloittavat pudotuspelit tiistaina Strasbourgia vastaan.

19.5.2018 19:12 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi toi Anton Odabasille itseluottamusta

Anton Odabasilla, 22, oli tapahtumarikas kausi turkkilaisessa Trabzonsporissa. Kauteen mahtui paljon sekä kentällä että sen ulkopuolella, mutta vahvan loppukauden myötä kausi jäi hienosti plussan puolelle.

12.5.2018 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Iisalo siirsi finaalitappion jälkeen katseet jo kohti Bundesliigaa

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentaman Crailsheim Merlinsin upea kausi Saksan ProA:ssa jäi ilman lopullista kirsikkaa kakun päältä, kun Crailsheim taipui kahden ottelun finaalisarjassa Vechtalle yhteistuloksin 158-165. Finaalipaikka kuitenkin riitti jo nostamaan Crailsheimin ensi kaudeksi Bundesliigaan ja valmentajakaksikon katseet ovat jo tiukasti tulevassa

5.5.2018 20:59 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisella kasvattava kausi

Annika Holopaisen, 25, debyyttikausi ammattilaiskentillä päättyi ikävästi Saksan Bundesliigan finaalitappioon. Karvaasta kauden päätöksestä huolimatta Holopainen katsoi kautta positiivisin mielin.

4.5.2018 15:00 Haastattelu

Huffin Frankfurt yllätysvalmiina pudotuspeleihin

Shawn Huffin ja Gordon Herbertin Frankfurt Skyliners selvitti tiensä Saksan Bundesliigan pudotuspeleihin viimeisenä joukkueena. Pudotuspeleissä vastaan asettuu kovin mahdollinen haaste, kun se kohtaa runkosarjan ykkösjoukkue Bayern Münchenin.

3.5.2018 15:16 Suomalaiset ulkomailla

Nousu ei tyydyttänyt Iisalon joukkueen menestysnälkää – finaalit edessä viikonloppuna

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama Crailsheim Merlins juhli viikonloppuna nousua Saksan ProA-liigasta Bundesliigaan. Edessä siintää kuitenkin vielä viikonloppuna pelattava finaalisarja Vechtaa vastaan.

30.4.2018 Haastattelu

Ahosen ja Madsenin kaudet jättivät hampaankoloon

Roope Ahosen kausi Ourensen joukkueessa Espanjan LEB Orossa ja Alexander Madsenin urakka Tshekin liigan USK Prahassa tulivat päätökseen viikonloppuna. Sekä Ahosen että Madsenin kaudesta löytyi sekä hyviä että mieltä kaihertaneita asioita.

26.4.2018 Haastattelu

Holopainen valmiina finaaleihin – Iiskolalle jäi kaudesta paljon oppia

Annika Holopaisen kausi jatkuu viikonloppuna Bundesliigan finaaleilla, kun Wasserburg jahtaa kuudetta peräkkäistä Saksan mestaruuttaan. Evita Iiskolan kausi sen sijaan päättyi viime viikonloppuna, kun joukkue hävisi Kakkosbundesliigan finaaleissa Wolfenbüttelille. Pettymyksestä huolimatta Iiskolalle jäi käteen kaudesta paljon positiivisia asioita.

12.4.2018 Haastattelu

Mäkitalon ja Grönbergin kaudet päättyivät pettymykseen

Saksan Bundesliigassa pelaavan Anni Mäkitalon kausi Donau-Riesin joukkueessa päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja sarjaporrasta alempana pelaavan Camilla Grönbergin taival Bad Homburgin kanssa päättyi välierissä.

9.4.2018 Haastattelu

Salinille ja Koposelle jäi jossiteltavaa Euroliigasta

Petteri Koposen ja Sasu Salinin urakka Euroliigassa päättyi runkosarjaan, kun sekä Barcelona että Malaga jäivät pudotuspelien ulkopuolelle. Molemmille jäi Euroliigasta hieman hampaankoloon.

6.4.2018 Haastattelu

Iisalon ja Vertion Crailsheim taistelee noususta Bundesliigaan – Mirolybovilla ja Janssonilla opettavainen kausi

Saksan ProA-liigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja suomalaisittain runkosarja oli varsin monimuotoinen. Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama Crailsheim Merlins ylsi seurahistorian parhaaseen runkosarjasuoritukseen, Anton Mirolybovin käskyttämä Kirchheim Knights jäi niukimmalla mahdollisella tavalla ulos pudotuspeleistä ja Daniel Janssonin luotsaaman OrangeAcademy Ulmin kohtaloksi tuli pudota sarjasta.

5.4.2018 Haastattelu

Pelanderille ja Weckströmille jäi positiivinen maku kaudesta

Sofia Pelanderin, 25, kausi Ruotsin liigassa päättyi putoamiseen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja Sophie Weckströmin, 24, urakka Saksan Kakkosbundesliigassa päättyi joukkueensa niukkaan säilymiseen sarjassa. Molemmat pelaajat löysivät menneestä kaudesta positiivisia asioita.

Näytä lisää vastaavia