Mestari-Kataja putsasi pöydän Korisliigan palkintogaalassa

27.5.2015 Ensimmäisen Suomen mestaruutensa voittaneen Kataja Basketin miehistö rohmusi palkintoja koripallokauden vuotuisessa päätösgaalassa, kun joensuulaisjoukkueelta palkittiin Teemu Rannikko, Robert Arnold, Pekka Salminen, Petri Virtanen ja Marius van Andringa.

Teemu Rannikko ja Kataja voittivat paitsi ensimmäisen Suomen mestaruutensa myös putsasivat palkintopöydän Korisliiga-kauden päätösgaalassa.

Rannikko oli Korisliigan vuoden pelaaja 1999 ja 2000. Vuonna 2015 hän pokkasi samaisen palkinnon, jonka lisäksi hänet valittiin finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Toisen kautensa Suomessa päättänyt Robert Arnold oli Rannikon ohessa Kataja Basketin kulmakivi ja Korisliigan vuoden ulkomaalaispelaaja.

Yllätysnimi Marius van Andringa veti puolestaan Joensuuhun Korisliigan vuoden tulokkaan pystin.

KTP-Basketin pronssille johtanut Joonas Lehtoranta palkittiin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana.

Lahteen palannut Vesa Mäkäläinen valittiin jo kolmannen kerran Korisliigan parhaaksi puolustajaksi. Kuvat: Vesa Kuukka/Kuvanmaailma, Tytti Nuoramo & Kai Kilappa.

Korisliigan päävalmentajat ja kapteenit äänestivät Katajan kapellimestarin Teemu Rannikon sekä vuoden pelaajaksi että SM-finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP). Merkittävän kansainvälisen uran Euroopassa tahkonneelle Rannikolle vuoden pelaajan palkinto oli hänen kolmantensa.

Ennen ulkomaille siirtymistään Rannikko voitti nuorena pelaajana kahdesti peräkkäin vuoden pelaajan palkinnon kausina 1998-99 ja 1999-00. Katajan ja Rannikon ensimmäisiin mestaruuksiin päättyneellä kaudella 2014-15 189-senttinen takamies tyylitteli keskiarvoikseen 14,9 pistettä, 3,1 levypalloa ja 8,4 syöttöä. Syöttökeskiarvo on kaikkien aikojen toiseksi kovin.

Loppuotteluissa 34-vuotias Rannikko nakutti keskimäärin 16,0 pistettä, haki 1,8 levypalloa jakoi 7,2 syöttöä ja onnistui mainiosti heittopelissään: kakkoset 50,0 %, kolmoset 41,2 % ja vapaaheitot 87,5 %. Heittoihin lukeutui ratkaisukorit Korisliigan viidennessä finaalissa.

- Viimeisessä finaalissa, kun summeri soi, oli tunteet aika pinnassa, eikä siinä paljon pystynyt ajattelemaan. Oikeastaan vasta nyt on alkanut tajuta, mitä kauden aikana tehtiin niin joukkueena kuin seuranakin. Kun Bilbaon MM-kisoista tultiin, niin kotona odotti aikalailla uusi joukkue ja joukossa oli kavereita, jotka olin vain nähnyt aiemmin. Yhteisellä duunilla peli alkoi pikkuhiljaa kulkemaan, alettiin uskoa, että pitkälle voidaan mennä ja tässä sitä nyt ollaan, summasi Teemu Rannikko Katajan upeaa kautta.

- Kai jotain tuli itsekin tehtyä oikein, kun vastustajien valmentajat ja kapteenit kirjoittivat nimeä lappuun. Jossain voi sanoa onnistuneensa myös vuosien varrella, sillä en nyt välttämättä vuonna 2000 kuvitellut pokkaavani saman tittelin 15 vuotta myöhemmin uudelleen, Rannikko naureskeli.

Arnold vuoden vahvistus, Salminen vuoden valmentaja

Korisliigan kausi 2014-15 oli täynnä erinomaisia ulkomaalaisvahvistuksia, mutta selkeä ykkönen oli Katajan Robert Arnold, joka palkittiin vuoden ulkomaalaisvahvistuksen palkinnon.

26-vuotias Arnold voitti Korisliigan pistekuninkuuden 22,3 pisteen keskiarvolla, mutta häikäisi katsojia loistavan heittopelinsä (2p 55,1 %, 3p 36,8 %, 1p 73,0 %) lisäksi myös monipuolisuudellaan: pisteiden lisäksi 198-senttinen laituri noukki 5,8 levypalloa ja jakoi 2,8 syöttöä.

Mestari-Katajan päävalmentaja Pekka Salminen taas palkittiin Korisliigan vuoden valmentajana. Kaksi Ruotsin mestaruutta Solna Vikingsissa voittanut Salminen, 51, johdatti Katajan seurahistoriansa ensimmäiseen mestaruuteensa. Suomen mestaruus oli myös Salmiselle uran ensimmäinen.

- Harvoin menen hiljaiseksi, mutta kyllä mestaruus veti hiljaiseksi ja pisti melkein itkettämään. Päällimmäisenä niissä tunteissa on tietenkin joukkue ja kaikki raavaat miehet Katajan taustoilla. Fanien ja kaikkien joensuulaisten kanssa kun juttelee, niin entistä paremmalta vain tuntuu, eikä tästä ole helppoa puhua vieläkään, Salminen sanoi.  

Virtanen paras penkiltä, van Andringa vuoden debytantti

Katajan mestaruusjoukkueen aseet eivät kuitenkaan jääneet pelkästään tähtiin, vaan penkiltä heittovoimaa tuova konkari Petri Virtanen, 34, palkittiin vuoden parhaana kuudentena pelaajana.

Penkiltä keskimäärin 8,7 pistettä, 2,0 levypalloa ja 2,2 syöttöä kirjauttanut ”Pistooli-Pete” nousi tuttuun tapaan esille erityisesti tiukoissa paikoissa kylmäpäisillä kolmosillaan.

- Kauan ollaan Peten kanssa tunnettu, mutta ihan samanlainen veijari se edelleen on. Nopeudesta voi olla vähän lähtenyt, mutta pääkoppa toimii entistäkin paremmin, kuvaili Rannikko pelikaveriaan.

Vuoden tulokkaaksi arvostettiin Virtasen manttelinperijä Marius van Andringa, 21, jonka nopeasti kuumeneva ranne heitti Katajalle keskimäärin 5,2 pistettä ottelua kohden. MaSu-kasvatti tulitti mm. ratkaisevassa välieräpelissä Kauhajoen Karhua vastaan 17 pistettä erinomaisin prosentein.

- Olihan se Karhu-matsi kauden paras. Mutta niin se meillä menee – pallon kun kerran saa, niin heti pitää heittää, nauratti van Andringa yleisöä.

- Tulokkaalle Katajassa tuli kyllä oppia. Teemun (Rannikko) suu käy treeneissä ja Pete (Virtanen) kouluttaa muuten vaan.

Mäkäläiselle kolmas puolustuspalkinto, Lehtoranta vuoden kehittynein

Kotikaupunkiinsa Lahteen ja Namikaan palannut Vesa Mäkäläinen, 28, taas palkittiin kolmannen kerran urallaan Korisliigan vuoden puolustuspelaajana. Namikan ”duunarikoriksen” ilmentymä pimensi illasta toiseen vastustajien isoja pelaajia.

21-vuotias KTP-Basketin takamies Joonas Lehtoranta taas pelasi nuoren uransa parasta koripalloa: keskimäärin vähän alle 26 minuuttia pelannut 194-senttinen Lehtoranta heitti pronssimitalisteille 8,1 pistettä, haki 2,0 levypalloa ja jakoi 1,9 syöttöä per ottelu.

Korisliigan vuoden erotuomariksi joukkueiden edustajat arvostivat kolmatta kertaa peräkkäin Petri Mäntylän.

Koriskauden parhaat 2014-15

Korisliiga

  

Vuoden pelaaja

Teemu Rannikko

Kataja-Basket

Vuoden valmentaja

Pekka Salminen

Kataja-Basket

SM-finaalien MVP

Teemu Rannikko

Kataja-Basket

Vuoden ulkomaalaisvahvistus

Robert Arnold

Kataja-Basket

Vuoden puolustuspelaaja

Vesa Mäkäläinen

Namika Lahti

Vuoden kehittynein pelaaja

Joonas Lehtoranta

KTP-Basket

Vuoden kuudes pelaaja

Petri Virtanen

Kataja-Basket

Vuoden tulokas

Marius van Andringa

Kataja-Basket

Vuoden erotuomari

Petri Mäntylä

 

Vapaaheittopalkinto

Ilari Seppälä

Kouvot

Fair Play -palkinto (Framin pytty)

 

Kouvot

   

Naisten Korisliiga

  

Vuoden pelaaja

Heta Korpivaara

ToPo Helsinki

Vuoden valmentaja

Mika Haakana

Catz Lappeenranta

SM-finaalien MVP

Chandrea Jones

Catz Lappeenranta

Vuoden ulkomaalaisvahvistus

Michaela Houser

Äänekosken Huima

Vuoden puolustuspelaaja

Lotta Richter

Peli-Karhut

Vuoden kehittynein pelaaja

Camilla Grönberg

Äänekosken Huima

Vuoden kuudes pelaaja

Roosa Lehtoranta

Peli-Karhut

Vuoden tulokas

Sara Rokkanen

Tapiola Honka

Vuoden erotuomari

Joonas Hannukainen

 

Vapaaheittopalkinto

Lotta Richter

Peli-Karhut

Fair Play -palkinto (Karénin kannu)

 

Äänekosken Huima

   

Muut

  

Miesten I A divisioonan paras pelaaja

Mikko Jalonen

Korihait

Miesten I B divisioonan paras pelaaja

Lauri Markkanen

HBA-Märsky

Naisten I divisioonan paras pelaaja

Lotta Aaltonen

PuHu Juniorit

Vuoden pyörätuolikoripalloilija

Anwar Fadhal

Tampereen NMKY

A-poikien SM-sarjan vuoden pelaaja

Aapeli Alanen

Namika Lahti Juniorit

A-tyttöjen SM-sarjan vuoden pelaaja

Marianne Kalin

Catz Lappeenranta

B-poikien SM-sarjan vuoden pelaaja

Miika Heinonen

Munkkiniemen Kisapojat

B-tyttöjen SM-sarjan vuoden pelaaja

Ellen Järvinen

Tapiolan Honka

Juniorisarjojen lupaava kaukoheittäjä

Miika Heinonen

Munkkiniemen Kisapojat

Vuoden naiskoripalloseniori

Risto Kala

Pantterit

Vuoden mieskoripalloseniori

Mia Venhola

ToPo

Vuoden koripallojohtaja

Helsinki Seagullsin johto

 

Paras toimitsijapöytä

KTP-Basket

 

Unified-koripallo, vuoden urheilija

Aleksi Hienonen

PuHu Juniorit

Unified-koripallo, vuoden partneri

Otto Konola

Tapiolan Honka

 
26.1.2021 19:59 Korisliiga

Vilpas hallitsi voitto-otteluaan hyökkäyslevypalloilla, vaikka Teemu Rannikon paluu vei suurimman osan huomiosta

Pelinjohtajavirtuoosi Teemu Rannikko palasi yli vuoden jälkeen Korisliiga-parketille Vilppaan voitto-ottelussa Lahtea vastaan.

23.1.2021 19:22 Korisliiga

Tuukka Kotti innostui korintekoon läheltä ja kaukaa – Antto Nikkarinen hipoi omaa syöttöennätystään

Miesten Korisliigassa nähtiin kotimaisten pelaajien sensaatioesityksiä, kun Seagullsin Tuukka Kotti iski 20 pistettä täydellisellä kaukoheittopelillä ja Kobrien Antto Nikkarinen jäi syötön päähän omasta ennätyksestään.

22.1.2021 20:17 Korisliiga

Marcus Lewis järjesti show'n – Pyrintö ryöväsi pisteet Kotkasta

KTP:n Braxton Hugginsin 26 pistettä ja Joseph Burtonin 23 levypalloa eivät riittäneet, kun Pyrintö vei Marcus Lewisin johdolla voiton miesten Korisliiga-illassa.

22.1.2021 16:54 Korisliiga

Nyt se on varmaa: Teemu Rannikko palaa tulevana tiistaina pelikentille

Yli vuoden loukkaantumisen takia sivussa ollut Teemu Rannikko palaa Korisliiga-kentille tiistaina 26. tammikuuta, kun Vilpas isännöi Lahti Basketballia Kisakallion Susi Training Centerissä.

21.1.2021 09:52 Korisliiga

Mestarivalmentaja Jyri Lehtonen palaa ensi kaudeksi Kouvoihin

Jyri Lehtonen tekee paluun Kouvojen miesten edustusjoukkueen päävalmentajaksi kahden vuoden tauon jälkeen ensi kaudella. Lehtonen on luotsannut Kouvoja kaikkiaan kahdeksan kauden ajan.

20.1.2021 20:58 Korisliiga

Antero Lehto vei pelinjohtajien kaksinkamppailun – illan voittajina Nokia, Seagulls ja Lahti

Miesten Korisliigan kolmen ottelun kierros tarjoili sekä tiukkaa vääntöä että yhden murskavoiton. Illan sytyttäjä oli BC Nokian kapteeni Antero Lehto.

19.1.2021 09:27 Korisliiga

19-vuotias Erik Sajantila siirtyy HBA-Märskystä Lahti Basketballin riveihin

Lahti Basketball on tehnyt kahden ja puolen vuoden sopimuksen tulevaisuudenlupaus Erik Sajantilan kanssa. Sajantila nähdään mahdollisesti kentällä jo keskiviikkona.

15.1.2021 20:39 Korisliiga

Vilpas otti vierasvoiton Kouvolassa – Koivisto–Nenonen-tandem iskussa

Miesten Korisliigassa Kouvot kärsi roiman kotitappion Salon Vilppaan käsittelyssä.

15.1.2021 17:00 Korisliiga

Sarjamääräyksiin muutoksia: Koripallon pääsarjoista ei putoa yksikään joukkue kauden 2020–21 päätteeksi

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on hyväksynyt aikuisten pääsarjaryhmän esitykset naisten Korisliigan, miesten I divisioona A ja B:n sekä naisten I divisioonan seurakokousten muutosehdotukset liittyen sarjasta putoamiseen.

14.1.2021 09:40 Susijengi

Samuel Haanpään ansiokas pelaajaura päätökseen

Ikäpolvensa ansiokkaimpiin suomalaisiin koripalloilijoihin lukeutuva Keravan Kori-80:n kasvatti Samuel Haanpää, 34, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. Haanpää ehti pitkän uransa aikana edustaa Suomea EM-kisoissa, rikkoa yliopistonsa kolmen pisteen heittoennätyksen ja pelata ammattilaisena mm. Espanjassa, Kyproksella ja Argentiinassa.

13.1.2021 20:20 Korisliiga

Aapeli Alanen toi penkiltä tehoa Katajan voitossa – Seagulls jatkoi vottokulkuaan Lahden loppukiristä huolimatta

Illan Korisliiga-kierroksella voittajiksi kruunattiin Kataja Basket, Helsinki Seagulls ja Kauhajoki.

12.1.2021 20:05 Korisliiga

Osku Heinonen laittoi satamaan – Pyrintö ryöväsi ilon Sami Toiviaisen 600. päävalmentajaottelusta

Tampereen Pyrintö otti tiukan ja tärkeän kotivoiton Salon Vilppaasta ja säilytti samalla kakkossijansa Korisliigan runkosarjassa.

6.1.2021 20:54 Korisliiga

Trey Zeigler johti Korihait kauden ensimmäiseen voittoon – Ura taipui Matti Nuutisen kuumasta kolmoskädestä huolimatta

Miesten Korisliigan viiden ottelun kierros tarjoili toinen toistaan tiukempia vääntöjä, joissa voittajiksi selvisivät KTP-Basket, Salon Vilpas, Kouvot, Tampereen Pyrintö ja kauden ensimmäisen kerran myös Korihait.

30.12.2020 20:02 Korisliiga

Jeremiah Woodilla sensaatioilta – vuoden viimeinen Korisliiga-ottelu päättyi Vilppaan voittoon

Salon Vilpas puolusti kotikenttäänsä KTP:tä vastaan konkari Jeremiah Woodin ja ensimmäistä Korisliiga-otteluaan pelanneen Deondre Parks Jr:n johdolla.

28.12.2020 20:06 Korisliiga

Korisliigassa putket jatkuvat – voittoja Seagullsille ja KTP:lle

Helsinki Seagulls venytti voittoputkensa 11:een ja Korihait tappioputkensa 12:een, kun miesten Korisliiga palasi ottelutauolta. Korihaiden havittelemat sarjapisteet vei KTP-Basket.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 17:45 Korisliiga

Korisliigan kilpailujärjestelmään muutoksia loppukauden osalta: jatkosarjoista luovutaan, mestari selvillä huhtikuussa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on hyväksynyt kokouksessaan Korisliigan seurakokouksen esityksen, jonka mukaisesti Korisliigan kauden 2020–21 kilpailujärjestelmää muutetaan luopumalla jatkosarjoista. 22 ottelun runkosarjan jälkeen käynnistyy kahdeksan joukkueen pudotuspelivaihe.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

10.12.2020 17:15 Korisliiga

Karhu Basket rakennuttaa oman monitoimiareenan, 2300-paikkainen areena valmistuu 2022

Korisliigan kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Karhu Basket kertoi torstaina tiedotustilaisuudessaan uudesta monitoimiareenasta.

Näytä lisää vastaavia