Mestari-Kataja putsasi pöydän Korisliigan palkintogaalassa

27.5.2015 Ensimmäisen Suomen mestaruutensa voittaneen Kataja Basketin miehistö rohmusi palkintoja koripallokauden vuotuisessa päätösgaalassa, kun joensuulaisjoukkueelta palkittiin Teemu Rannikko, Robert Arnold, Pekka Salminen, Petri Virtanen ja Marius van Andringa.

Teemu Rannikko ja Kataja voittivat paitsi ensimmäisen Suomen mestaruutensa myös putsasivat palkintopöydän Korisliiga-kauden päätösgaalassa.

Rannikko oli Korisliigan vuoden pelaaja 1999 ja 2000. Vuonna 2015 hän pokkasi samaisen palkinnon, jonka lisäksi hänet valittiin finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Toisen kautensa Suomessa päättänyt Robert Arnold oli Rannikon ohessa Kataja Basketin kulmakivi ja Korisliigan vuoden ulkomaalaispelaaja.

Yllätysnimi Marius van Andringa veti puolestaan Joensuuhun Korisliigan vuoden tulokkaan pystin.

KTP-Basketin pronssille johtanut Joonas Lehtoranta palkittiin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana.

Lahteen palannut Vesa Mäkäläinen valittiin jo kolmannen kerran Korisliigan parhaaksi puolustajaksi. Kuvat: Vesa Kuukka/Kuvanmaailma, Tytti Nuoramo & Kai Kilappa.

Korisliigan päävalmentajat ja kapteenit äänestivät Katajan kapellimestarin Teemu Rannikon sekä vuoden pelaajaksi että SM-finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP). Merkittävän kansainvälisen uran Euroopassa tahkonneelle Rannikolle vuoden pelaajan palkinto oli hänen kolmantensa.

Ennen ulkomaille siirtymistään Rannikko voitti nuorena pelaajana kahdesti peräkkäin vuoden pelaajan palkinnon kausina 1998-99 ja 1999-00. Katajan ja Rannikon ensimmäisiin mestaruuksiin päättyneellä kaudella 2014-15 189-senttinen takamies tyylitteli keskiarvoikseen 14,9 pistettä, 3,1 levypalloa ja 8,4 syöttöä. Syöttökeskiarvo on kaikkien aikojen toiseksi kovin.

Loppuotteluissa 34-vuotias Rannikko nakutti keskimäärin 16,0 pistettä, haki 1,8 levypalloa jakoi 7,2 syöttöä ja onnistui mainiosti heittopelissään: kakkoset 50,0 %, kolmoset 41,2 % ja vapaaheitot 87,5 %. Heittoihin lukeutui ratkaisukorit Korisliigan viidennessä finaalissa.

- Viimeisessä finaalissa, kun summeri soi, oli tunteet aika pinnassa, eikä siinä paljon pystynyt ajattelemaan. Oikeastaan vasta nyt on alkanut tajuta, mitä kauden aikana tehtiin niin joukkueena kuin seuranakin. Kun Bilbaon MM-kisoista tultiin, niin kotona odotti aikalailla uusi joukkue ja joukossa oli kavereita, jotka olin vain nähnyt aiemmin. Yhteisellä duunilla peli alkoi pikkuhiljaa kulkemaan, alettiin uskoa, että pitkälle voidaan mennä ja tässä sitä nyt ollaan, summasi Teemu Rannikko Katajan upeaa kautta.

- Kai jotain tuli itsekin tehtyä oikein, kun vastustajien valmentajat ja kapteenit kirjoittivat nimeä lappuun. Jossain voi sanoa onnistuneensa myös vuosien varrella, sillä en nyt välttämättä vuonna 2000 kuvitellut pokkaavani saman tittelin 15 vuotta myöhemmin uudelleen, Rannikko naureskeli.

Arnold vuoden vahvistus, Salminen vuoden valmentaja

Korisliigan kausi 2014-15 oli täynnä erinomaisia ulkomaalaisvahvistuksia, mutta selkeä ykkönen oli Katajan Robert Arnold, joka palkittiin vuoden ulkomaalaisvahvistuksen palkinnon.

26-vuotias Arnold voitti Korisliigan pistekuninkuuden 22,3 pisteen keskiarvolla, mutta häikäisi katsojia loistavan heittopelinsä (2p 55,1 %, 3p 36,8 %, 1p 73,0 %) lisäksi myös monipuolisuudellaan: pisteiden lisäksi 198-senttinen laituri noukki 5,8 levypalloa ja jakoi 2,8 syöttöä.

Mestari-Katajan päävalmentaja Pekka Salminen taas palkittiin Korisliigan vuoden valmentajana. Kaksi Ruotsin mestaruutta Solna Vikingsissa voittanut Salminen, 51, johdatti Katajan seurahistoriansa ensimmäiseen mestaruuteensa. Suomen mestaruus oli myös Salmiselle uran ensimmäinen.

- Harvoin menen hiljaiseksi, mutta kyllä mestaruus veti hiljaiseksi ja pisti melkein itkettämään. Päällimmäisenä niissä tunteissa on tietenkin joukkue ja kaikki raavaat miehet Katajan taustoilla. Fanien ja kaikkien joensuulaisten kanssa kun juttelee, niin entistä paremmalta vain tuntuu, eikä tästä ole helppoa puhua vieläkään, Salminen sanoi.  

Virtanen paras penkiltä, van Andringa vuoden debytantti

Katajan mestaruusjoukkueen aseet eivät kuitenkaan jääneet pelkästään tähtiin, vaan penkiltä heittovoimaa tuova konkari Petri Virtanen, 34, palkittiin vuoden parhaana kuudentena pelaajana.

Penkiltä keskimäärin 8,7 pistettä, 2,0 levypalloa ja 2,2 syöttöä kirjauttanut ”Pistooli-Pete” nousi tuttuun tapaan esille erityisesti tiukoissa paikoissa kylmäpäisillä kolmosillaan.

- Kauan ollaan Peten kanssa tunnettu, mutta ihan samanlainen veijari se edelleen on. Nopeudesta voi olla vähän lähtenyt, mutta pääkoppa toimii entistäkin paremmin, kuvaili Rannikko pelikaveriaan.

Vuoden tulokkaaksi arvostettiin Virtasen manttelinperijä Marius van Andringa, 21, jonka nopeasti kuumeneva ranne heitti Katajalle keskimäärin 5,2 pistettä ottelua kohden. MaSu-kasvatti tulitti mm. ratkaisevassa välieräpelissä Kauhajoen Karhua vastaan 17 pistettä erinomaisin prosentein.

- Olihan se Karhu-matsi kauden paras. Mutta niin se meillä menee – pallon kun kerran saa, niin heti pitää heittää, nauratti van Andringa yleisöä.

- Tulokkaalle Katajassa tuli kyllä oppia. Teemun (Rannikko) suu käy treeneissä ja Pete (Virtanen) kouluttaa muuten vaan.

Mäkäläiselle kolmas puolustuspalkinto, Lehtoranta vuoden kehittynein

Kotikaupunkiinsa Lahteen ja Namikaan palannut Vesa Mäkäläinen, 28, taas palkittiin kolmannen kerran urallaan Korisliigan vuoden puolustuspelaajana. Namikan ”duunarikoriksen” ilmentymä pimensi illasta toiseen vastustajien isoja pelaajia.

21-vuotias KTP-Basketin takamies Joonas Lehtoranta taas pelasi nuoren uransa parasta koripalloa: keskimäärin vähän alle 26 minuuttia pelannut 194-senttinen Lehtoranta heitti pronssimitalisteille 8,1 pistettä, haki 2,0 levypalloa ja jakoi 1,9 syöttöä per ottelu.

Korisliigan vuoden erotuomariksi joukkueiden edustajat arvostivat kolmatta kertaa peräkkäin Petri Mäntylän.

Koriskauden parhaat 2014-15

Korisliiga

  

Vuoden pelaaja

Teemu Rannikko

Kataja-Basket

Vuoden valmentaja

Pekka Salminen

Kataja-Basket

SM-finaalien MVP

Teemu Rannikko

Kataja-Basket

Vuoden ulkomaalaisvahvistus

Robert Arnold

Kataja-Basket

Vuoden puolustuspelaaja

Vesa Mäkäläinen

Namika Lahti

Vuoden kehittynein pelaaja

Joonas Lehtoranta

KTP-Basket

Vuoden kuudes pelaaja

Petri Virtanen

Kataja-Basket

Vuoden tulokas

Marius van Andringa

Kataja-Basket

Vuoden erotuomari

Petri Mäntylä

 

Vapaaheittopalkinto

Ilari Seppälä

Kouvot

Fair Play -palkinto (Framin pytty)

 

Kouvot

   

Naisten Korisliiga

  

Vuoden pelaaja

Heta Korpivaara

ToPo Helsinki

Vuoden valmentaja

Mika Haakana

Catz Lappeenranta

SM-finaalien MVP

Chandrea Jones

Catz Lappeenranta

Vuoden ulkomaalaisvahvistus

Michaela Houser

Äänekosken Huima

Vuoden puolustuspelaaja

Lotta Richter

Peli-Karhut

Vuoden kehittynein pelaaja

Camilla Grönberg

Äänekosken Huima

Vuoden kuudes pelaaja

Roosa Lehtoranta

Peli-Karhut

Vuoden tulokas

Sara Rokkanen

Tapiola Honka

Vuoden erotuomari

Joonas Hannukainen

 

Vapaaheittopalkinto

Lotta Richter

Peli-Karhut

Fair Play -palkinto (Karénin kannu)

 

Äänekosken Huima

   

Muut

  

Miesten I A divisioonan paras pelaaja

Mikko Jalonen

Korihait

Miesten I B divisioonan paras pelaaja

Lauri Markkanen

HBA-Märsky

Naisten I divisioonan paras pelaaja

Lotta Aaltonen

PuHu Juniorit

Vuoden pyörätuolikoripalloilija

Anwar Fadhal

Tampereen NMKY

A-poikien SM-sarjan vuoden pelaaja

Aapeli Alanen

Namika Lahti Juniorit

A-tyttöjen SM-sarjan vuoden pelaaja

Marianne Kalin

Catz Lappeenranta

B-poikien SM-sarjan vuoden pelaaja

Miika Heinonen

Munkkiniemen Kisapojat

B-tyttöjen SM-sarjan vuoden pelaaja

Ellen Järvinen

Tapiolan Honka

Juniorisarjojen lupaava kaukoheittäjä

Miika Heinonen

Munkkiniemen Kisapojat

Vuoden naiskoripalloseniori

Risto Kala

Pantterit

Vuoden mieskoripalloseniori

Mia Venhola

ToPo

Vuoden koripallojohtaja

Helsinki Seagullsin johto

 

Paras toimitsijapöytä

KTP-Basket

 

Unified-koripallo, vuoden urheilija

Aleksi Hienonen

PuHu Juniorit

Unified-koripallo, vuoden partneri

Otto Konola

Tapiolan Honka

 
22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

20.6.2022 10:41 Korisliiga

Finaalien MVP Cameron Jones jatkaa Kauhajoella – Jeffrey Crockett uutena oranssipaitoihin

Viime kauden parhaimmaksi ulkomaalaispelaajaksi sekä finaalien arvoikkaamksi valittu Cameron Jones ja hallitseva Suomen mestari Kauhajoki ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

14.6.2022 19:36 Susijengi

Hannes Pöllälle jatkosopimus Kouvoihin

Korisliigan vuoden tulokkaaksi keväällä äänestetty Susijengin nuori sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 24, jatkaa Kouvolassa. 211-senttinen ja 123-kiloinen Pöllä takoi Kouvoille viime kaudella 10,4 pistettä ja 6,8 levypalloa ottelua kohden.

14.6.2022 18:57 Korisliiga

Mubashar Ali KTP-Basketin korien alle

Vuosi sitten Susijengissä debytoinut ja viime vuodet yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläisen Warriorsin kasvatti Mubashar Ali, 25, debytoi syksyllä Korisliigassa. 213-senttinen Ali on solminut yksivuotisen sopimuksen perinteikkään kotkalaisjoukkueen KTP-Basketin kanssa.

10.6.2022 16:57 Korisliiga

Tuukka Kotti vahvistamaan Tapiolan Honkaa

Korisliiga-paluuseen valmistautuva Tapiolan Honka on solminut sopimuksen 226 miesten maaottelua pelanneen Tuukka Kotin, 41, kanssa, joka tuo suuren annoksen kokemusta joukkueeseen.

6.6.2022 15:31 Korisliiga

Okko Järvi Seagullsin takalinjoille kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kevään 2021 arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP) palkittu Tapiolan Hongan kasvatti Okko Järvi, 26, palaa Suomeen. Susijengi-debyyttinsä viime kesänä tehnyt ja päättyneellä kaudella belgialaista Phoenix Brusselsia edustanut 193-senttinen Järvi on solminut kaksivuotisen sopimuksen Helsinki Seagullsin kanssa.

31.5.2022 15:03 Susijengi

Max Besselink pitkällä sopimuksella Würzbürgiin

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Helsingin NMKY:n kasvatti ja Suomi-koriksen suurlupaus Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, siirtyy kolmivuotisella sopimuksella Saksan Bundesliigaa edustavan s.Oliver Würzbürgin riveihin.

26.5.2022 10:32 Susijengi

Daniel Dolenc mestari-Karhun korin alle, Carter jatkaa Kauhajoella

Espoo Basket Teamin kasvatti ja Susijengin korinalusduunarina kunnostautunut Daniel Dolenc, 28, liittyy Suomen mestari Karhu Basketin vahvuuteen kaksivuotisella sopimuksella. Kauhajokisten korinalusta tulee olemaan ensi kaudella väkivahva, sillä myös mestaruuden takuumiehiin lukeutunut Simeon Carter jatkaa seurassa.

24.5.2022 09:55 Korisliiga

Ventoniemi ja Waxlax jatkavat Lahti Basketballin paidassa

Lahtelaisseura on käyttänyt sopimuksien optiovuodet Henri Ventoniemen, 26, ja Ricky Waxlaxin, 22, kanssa.

20.5.2022 11:11 Korisliiga

Korisliigan Vuoden pelaaja Remu Raitanen arvostaa saamaansa tunnustusta – ”Henkilökohtaisiin palkintoihin kannattaa suhtautua ennen kaikkea motivaattoreina”

24-vuotias Remu Raitanen pelasi KTP-Basketissa onnistuneen kauden, joka toi hänelle torstai-illan gaalassa Korisliigan vuoden pelaajan palkinnon. Ura jatkuu syksyllä joko KTP:ssä tai ulkomailla.

18.5.2022 20:16 Korisliiga

Remu Raitanen on Korisliigan Vuoden pelaaja, Suomen mestari Karhu Basketille kosolti tunnustusta

KTP-Basketia edustava Remu Raitanen on äänestetty Korisliigan Vuoden pelaajaksi. Kauhajoen Karhu Basket kahmi palkintoja viidessä eri kategoriassa.

17.5.2022 09:55 Korisliiga

Perttu Blomgren ja Vilpas jatkosopimukseen

Salon Vilpas ja Perttu Blomgren ovat solmineet yksivuotisen jatkosopimuksen. 20-vuotias takamies oli suuressa roolissa hopeaan päättyneellä kaudella.

16.5.2022 16:55 Korisliiga

Jussi Savolainen Vilppaan päävalmentajaksi, Sami Toiviaisesta seuran uusi toiminnanjohtaja

Päättyneellä kaudella SM-hopeaa saavuttanut Salon Vilpas on maanantaina kertonut uusista tulevaisuuden kuvioistaan. Päävalmentajaksi nousee seuran oma kasvatti Jussi Savolainen. Sami Toiviainen puolestaan siirtyy toimiston puolelle.

14.5.2022 11:55 Korisliiga

Mestarivalmentaja Janne Koskimies: ”En olisi koskaan uskonut tällaiseen viiden vuoden pätkään”

Kun Janne Koskimies saapui syksyllä 2017 Kauhajoelle, hän ei voinut kuvitella mitä seuraavat vuodet pitävät sisällään. Neljän edellisen loppuun asti pelatun kauden aikana Karhu Basket on juhlinut Suomen mestaruutta kolmesti ja noussut kotimaiset koripallon ehdottomaksi voimataloksi.

12.5.2022 15:19 Korisliiga

Vesa Ojala: ”Rima on nyt eurokentillä ja siellä menestymisessä”

Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala odottaa innolla seuran uutta aikakautta, kun uusi areena valmistuu ja seura ammattimaistuu entisestään. Puheenjohtajalle mestaruuden jälkeinen aamu tuntui jälleen ikimuistoiselle.

11.5.2022 20:20 Korisliiga

Kauhajoki vei mestaruuden ennätysyleisön edessä – finaalien MVP Cameron Jones varmisti voiton

Viimekautinen mestari Salon Vilpas joutui luopuman Pantterista ja tyytymään tällä kertaa hopeamitaleihin, kun kauden sensaatiotapaus Kauhajoki selätti finaalisarjan voitoin 4–1.

10.5.2022 12:22 Korisliiga

Henri Kantonen: ”On etuoikeutettua olla tässä tilanteessa ja päästä kotiyleisön eteen”

Kauhajoki pääsee keskiviikkona kotiyleisönsä eteen tilanteessa, jossa voitto toisi seuralle kolmannen Suomen mestaruuden. Henri Kantonen kokee olevansa etuoikeutettu tilanteesta, jollaista kaikki pelaajat urallaan eivät pääse kokemaan.

10.5.2022 09:47 Korisliiga

Remu Raitanen jatkaa KTP-Basketissa

Viime kauden kovin kotimainen pistenikkari Remu Raitanen on tehnyt jatkosopimuksen seuransa KTP-Basketin kanssa.

9.5.2022 20:34 Korisliiga

Korisliiga-finaalit: Roope Ahonen sytytti Vilppaan, mutta Cameron Jones ilmoitti, että ei käy

Kauhajoki taivutti huikean taistelun päätteeksi Salon Vilppaan ja otti 3–1 johtoaseman Korisliiga-finaaleissa.

Näytä lisää vastaavia