Miesten Korisliigan ennakko 1/3: Nokia ja Lapua tavoittelemassa pudotuspelipaikkaa, Vilpas ja Seagulls tähtäävät mitaleille

30.9.2015 Miesten Korisliiga vuosimallia 2015/2016 käynnistyy perjantaina. Ennakkoasetelmien puolesta ennätystasaiselta vaikuttavan sarjan ”häntäpää” on laadukkain pitkiin aikoihin kuten koko Korisliiga, sen supistuttua kymmenen joukkueen kokoiseksi. Nousijajoukkue Nokia ja viime kaudella yhdeksänneksi sijoittunut Lapuan Kobrat tavoittelevat paikkaa pudotuspeleissä, kun taas Salossa ja Helsingissä hamutaan paluuta mitalipelien kirkkaisiin valoihin.

Eldar Skamo oli nostamassa Nokiaa 1-divisioona A:sta Korisliigaan. Nyt tavoitteena ovat pudotuspelit.

Vuoden Lapualla viettämisen jälkeen, vaihtui Juho Nenosen osoitteeksi Salon Vilpas. Nähtäväksi jää, yltävätkö Nenonen ja Vilpas mitalipelien tavoitteeseensa.

Tuomas Viertola on Kobrien suomalaisrungon tärkeimpiä palasia. Nähdäänkö Lapualla vihdoin pudotuspelejä?

Susijengin EM-joukkueen portteja kolkutellut Carl Lindbom ja Seagulls ovat asettaneet tähtäimekseen kotiedun pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Kuvat: Francois Perthuis, Erkki Hautaviita, Seagulls

Miesten 1-Divisioona A:n viime kaudella kovan taistelun jälkeen voittanut BC Nokia lukeutuu tulevalla kaudella mielenkiintoisimpien liigaryhmien joukkoon. Sarjanousun ansainnut ryhmä on vahvistunut nuorilla ja lupaavilla pelimiehillä kun Niko Mattila (192cm/21v), Daniel Dolenc (205/22) ja Joni Herrala (191/21) lähtivät Nokialle hakemaan vastuuta sekä onnistumisia, ja viemään nousijajoukkuetta kohti pudotuspelejä.

Ryhmästä on divarivoiton jälkeen poistunut Troyn yliopistoon lähtenyt 20-vuotias juniorimaajoukkueiden vakiokasvo Shawn Hopkins, sekä Uruguayn sarjaan siirtynyt serbi Nikola Jeftic.

Ryhmää vahvistaneiden nuorten pelaajien lisäksi Nokian rotaatio saa jenkkiväriä joukkueen mukana jo divarissa 11,6 pisteen ja 7,3 levypallon keskiarvoilla pelanneesta laiturista Daniel Baileysta (196/25), takamies Isaiah Wilkersonista (191/24) ja 208-senttisestä vitospaikalla tonttiaan pitävästä David Kravishista. Kravishin kanssa vitospaikan minuutteja palaa jakamaan ikinuori, kansainvälisen tason niskaskriinien tekijä Antti Nikkilä (210/37).

- Meillä on hyvä joukkue, kokenut joukkue. Tietysti Korisliiga eroaa divarista, etenkin pelin fyysisyyden ja pelaajien henkilökohtaisen taitotason kohdalla, mutta meillä on liigakokemusta joukkueessa paljon. Taidan itseasiassa olla melkein joukkueemme ainoa jäsen jolle tämä on ensimmäinen kausi Korisliigassa, hymähtää BC Nokian päävalmentajana jatkava serbialainen Oliver Vidin.

Vidin on oikeassa. Nokia on tietyllä tapaa todella epätavallinen sarjanousija. Ylempänä mainitun rungon täyttävät liigakartalle Nokian paidassa palaavat Eldar Skamo (198/28) ja seuran oma kasvatti Henri Hirvikoski (191/29). Hirvikoskelle tuleva kausi on kahdeksas Korisliigan parketeilla, Skamolle jo yhdeksäs.

- Todella hienoa että Nokia nousi takaisin liigakartalle. Itse sain viime kaudella pelata vähän erilaisessa roolissa kuin aiemmin, sain vastuuta ja menin eteenpäin, kertoo Skamo.

- Fyysisesti olemme kovassa kunnossa, vielä pitää saada pelillinen puoli samalle tasolle. Lähdetään voittamaan jokaista ottelua ja pyritään pääsemään pudotuspeleihin. Liiga näyttää etukäteen aika tasaiselta ja kokonaisuutena taso tuntuu taas nousseen.

Lisätietoja: BC Nokia

Vilppaan tavoitteena mitalipelit

Kahden pettymykseen päättyneen kauden jälkeen ollaan Salossa panostettu joukkueen kokoamiseen siinä määrin, että tavoitteeksi joukkue on asettanut jopa mitalipelit. Tavoite on kova sarjan supistuttua kymmeneen joukkueeseen ja neljän jenkin säännön annettua jokaiselle joukkueelle yhden lisäpanoksen kokoonpanon parantamiseen.

- Aikaisempina vuosina on enemmän puhuttu jostain abstraktimmasta asiasta kuin varsinaisesta tuloksesta. Aika sen sitten näyttää. Leveyttä kokoonpanossa on ehkä enemmän kuin ennen, pyörittelee päävalmentaja Mikko Tupamäki.

Leveyttä salolaisten kokoonpanosta kieltämättä tuntuu etukäteen ajateltuna löytyvän hyvissä määrin. Viime kauden joukkueen rungosta jatkavat jo Korisliiga-veteraanin titteliä pelivuosien määrässä lähestyvä Sami Ikävalko (188/25), sekä nuoremmat roolipelaajat Ville Hänninen (194/20) ja Ilmari Kallio (194/23). Suomalainen runko on täydentynyt Lapualla askeleen eteenpäin urallaan ottaneella Juho Nenosella (202/28), sekä Hännisen tavoin kesän U20-maajoukkueen kokoonpanoon kuuluneella Okko Järvellä (192/19).

Vilpas on myös yksi niistä joukkueista joka lähtee kauteen neljällä amerikkalaispelaajalla. Jukka Kataja ja Samu Kaaresvirta lopettivat liigauransa viime kauteen, mutta Nenosen, Järven ja neljän amerikkalaispelaajan lisäysten myötä joukkue on ainakin paperilla leveämpi kuin aiempina vuosina.

- Loppujen lopuksi se meidän taso määräytyy paljolti siten, että mikä on minkäkin yksittäisen pelaajan taso. Ja sen loppuviimein näyttää sitten se kun päästään pelaamaan. Neljä harjoitusottelua on niin pieni otanta, ettei pitkälle meneviä johtopäätöksiä voi niistä vielä vetää, Tupamäki jatkaa.

Neljän amerikkalaisen sallivaa sääntöä heti kauden alusta hyödyntävä Vilpas on kiinnittänyt uusina jenkkihankintoina riveihinsä pelintekijä Doug Wigginsin (185/27), Tanskan liigan korikuninkaan Darryl Partinin (198/27), sekä nelos-vitospaikkojen isot pelaajat Austin Dufaultin (205/25) ja Cavell Johnsonin (205/30).

Isojen jenkkien kanssa minuutteja jakava Nenonen lähtee luottavaisin mielin kauteen uudessa seurassa. Seurassa, johon miehen on huhuttu muutamana aikaisempana kesänä jo siirtyvän, lopullisen osoitteen osoittauduttua kuitenkin joksikin ihan muuksi.

- On ollut muutamaan otteeseen jo puhetta Mikon (Tupamäki) kanssa, että olisin siirtynyt Saloon. Nyt kaikki asiat loksahtivat paikalleen ja täällä ollaan. Ja on ihan mahtavaa hei, tunnin ajomatkan päässä Espoosta. Ilolla, ilolla asutaan Salossa, liigan parhaaksi pukukoppipelaajaksi itsensä taannoin julistanut Nenonen vitsailee hymynkare kasvoilla.

- Hyvä valmennus, viimeisen päälle fasiliteetit, hyvä joukkue ja mahtava meininki. Eihän sitä paljon muuta voi toivoa. Mutta tosissaan, niin hyvältä tuntuu olla joukkueen kanssa. Oma rooli on sellainen, että meillä on kolme isoa pelaajaa ja aika tasaisesti pelataan. Ihan varmasti saa just sen roolin minkä ansaitsee.

Lisätietoja: Salon Vilpas

Pudotuspelit Kobrien tähtäimessä

Korisliigaan nousunsa jälkeen pudotuspelien ulkopuolelle tähän asti jääneet Lapuan Kobrat ovat asettaneet kevään kovimpiin peleihin pääsyn tavoitteekseen täksi kaudeksi. Tavoite on kova, mutta joka vuosi pelaamistaan parantaneet lapualaiset olivat viime kaudella ensimmäinen pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt joukkue.

Eikä tuon joukkueen runko ole liiemmin muuttunut. Suomalaisista ainoastaan Vilppaan paitaan siirtynyt Juho Nenonen voidaan laskea merkittäväksi menetykseksi, mutta neljännen jenkkivahvistuksen peluuttamisen mahdollistava sääntö antaa oivan mahdollisuuden korvata jopa Nenosen tasoisen pelaajan lähtö.

- Nenonen tosiaan lähti ja jenkki tuli tilalle. Katsotaan nyt miten jenkki pärjää ”Neposen” kengissä. Näyttäisi että ihan hyvin ollaan onnistuttu hankinnoissa. Me suomalaiset sitten vissiin puolustetaan enemmän ja annetaan jenkkien hoitaa hyökkääminen, naurahtaa Kobrien suomalaiseen runkoon kuuluva Tuomas Viertola (194/25).

Neljän amerikkalaispelaajan sääntöä hyödyntävän Lapuan joukkuetta täydentää myös suomalaistunut, Namika Lappeenrantaa aikaisemmin edustanut takamies Aubrey Conerly (182/32). Conerlyn ja Viertolan lisäksi ryhmän suomalaisrungon muodostavat Jussi Turja (194/25), Pyry Rainamaa (194/24) ja Panu Peltokangas (198/23).

Kobrat lähtevät kauteen jenkkinelikolla, joka koostuu takamies Lamont Jonesista (183/25), 2-3 paikkoja pelaavasta Darien Brothersista (190/24), sekä 4-5 paikkoja miehittävistä Dom Morrisista (201/24) ja Damen Bell-Holterista (206/25).

- Meillä näyttäisi olevan pelaajia, jotka osaavat laittaa palloa säkkiin. Toivottavasti amerikkalaiset pelaajamme syöttävät suomalaisille pelaajille myös palloa, vitsailee Kobrien pääkäskijä Derrick Crayton.

- Mutta tosissaan, puolustuksemme on yksi asioista joita meidän pitää parantaa. Olen ihan tyytyväinen pre-seasoniin, mutta luonnollisesti on paljon asioita joita pitää parantaa ja meidän kohdallamme isoimmat asiat ovat puolustuspäässä. Pelaajat jotka olemme tuoneet uusina joukkueeseen ovat tulleet hyvällä asenteella sisään, ja suomalainen runkomme on pysynyt isoksi osaksi samana. Pelaajat tietävät roolinsa ja sen, mitä heiltä vaaditaan jotta joukkueemme voi menestyä.

Lisätietoja: Lapuan Kobrat

Pudotuspelien kotietu Seagullsin tavoitteena

Tulokaskautensa Helsinki Seagulls –nimen alla pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle päättänyt joukkue ei jäänyt kesän aikana lepäämään laakereilleen, vaan panosti joukkueen pelaajamateriaalin leveyteen ja suomalaisrungon vahvistamiseen.

Tämän tuloksena lähteneiden Eero Lehtisen, Jouko Järvisen ja Anton Odabasin tilalle saapuivat Bisonsista Antto Nikkarinen (185/24), KTP:sta Timo Heinonen (198/33), Katajasta Marcel Moore (200/21), paluun liigaparketeille tekevä Nanayaw Awauh-Addae (178/31) ja Kouvoista Jason Conley (196/34).

- Minusta meillä on hyvä joukkue, on riittävästi taitoa ja laajuutta, niputtaa Seagullsin peräsimessä jatkava Mikko Larkas.

- On lähdetty valmistautumaan kauteen vähän eri tavalla juuri pelaajamateriaalin laajuuden takia. On koitettu saada hyökkäystä kollektiivisemmaksi, ja sitten pitäisi tietysti puolustaa kovaa jotta saadaan materiaalin leveyttä hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla. Mielummin kolme minuuttia täysillä kuin kymmenen säästöliekillä.

Edellämainittujen pelaajien lisäksi joukkue on vahvistunut tulevaksi kaudeksi heittävällä takamiehellä James Sinclairilla (198/22),  sekä korinaluspelaaja Ryan Watkinsilla (206/23)

Suomalaisen rungon joukkueessa täydentävät toista kauttaan joukkueessa pelaavat Antti Niskanen (188/29), Lauri Toivonen (200/24), sekä Susijengin EM-joukkueen portteja kesällä kolkutellut Carl Lindbom (206/23).

Mitä sitten kesä maajoukkueen kanssa antoi 23-vuotiaalle Lindbomille, ja kuinka valmis miehen itsensä mielestä Seagulls tulevaan kauteen on?

- Kaikkea koitin parantaa henkilökohtaisella tasolla, etenkin puolustuksen kanssa on tehty paljon töitä ja siihen on keskitytty varmaan eniten, Lindbom paljastaa.

- Toimistolla on tehty todella hyvää työtä, kovia vahvistuksia on tullut sisään. Pantteri-patsaasta lähdetään taistelemaan ja kotietu pudotuspeleissä olisi hyvä ensimmäinen askel sen tavoitteen saavuttamiseen. Jos kotietu saadaan, niin miksei mestaruuskin olisi täysin mahdollinen.

Lisätietoa: Helsinki Seagulls
 
23.9.2022 20:32 Mestarien liiga

Vaisu heittopäivä vesitti Kauhajoen haaveet Mestarien liigan karsinnassa

Slovakian mestari Levice kaatoi Kauhajoen toisella karsintakierroksella 57-81 (25-37). Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden koki tappion Bakken Bearsille 65-83 (28-45).

23.9.2022 08:38 Mestarien liiga

Kauhajoki aloittaa Mestarien liigan karsinnan perjantaina

Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki aloittaa oman Mestarien liigan urakkansa perjantaina, kun se kohtaa toisella karsintakierroksella Slovakian mestarin Patrioti Levicen. Kauhajoki tarvitsee kaksi voittoa selvitäkseen lohkovaiheeseen. Ottelut ovat katsottavissa suorana Mestarien liigan YouTube-kanavalta.

22.9.2022 08:36 Korisliiga

Max Besselink vahvistaa nousija-Honkaa

Viime kaudella vahvaa näyttöä osaamisestaan BC Nokian paidassa antanut Helsingin NMKY:n kasvatti Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, on solminut yksivuotisen sopimuksen Korisliigan nousijajoukkueen Tapiolan Hongan kanssa. Besselinkin lisäksi Honkaan saapuu 21-vuotias Samppa Mäki.

22.7.2022 09:57 Korisliiga

Kolminkertainen Korisliiga-mestari René Rougeau Seagullsiin

Helsinki Seagulls on tehnyt sopimuksen 36-vuotiaan yhdysvaltalaisen René Rougeaun kanssa. Kolminkertainen Korisliiga-mestari on edustanut aiemmin urallaan Kauhajoen Karhu Basketia yhteensä 139 ottelussa.

21.7.2022 08:24 Korisliiga

Katajalle kaksi uutta pelaajaa: Christian Keeling vahvistukseksi, Thomas Exaucia Korisliiga-tulokkaaksi

Kataja Basket on tehnyt kaksi uutta pelaajasopimusta, kun joukkuetta täydentävät yhdysvaltalainen Christian Keeling, 24, ja Suomen nuorisomaajoukkueista tuttu Thomas Exaucia, 21.

19.7.2022 19:44 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2022-2023 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 10.5.2023. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

15.7.2022 17:00 FIBA Europe Cup

FIBA Europe Cup -arvonnat suoritettu – Kataja Basketin ensimmäinen karsintavastus on israelilainen Hapoel Haifa

FIBA Europe Cupin syyskuun lopussa pelattaviin karsintaturnauksiin ja alkulohkoihin suoritettiin eilen Münchenissä. Joensuulainen Kataja Basket eteni suoraan välierävaiheeseen, jossa vastustajaksi arvottiin israelilainen Hapoel Haifa.

13.7.2022 16:49 Korisliiga

Quin Cooper tuo heittovoimaa Korihaihin

Korisliigaa pelaava Uudenkaupungin Korihait on tehnyt pelaajasopimuksen 30-vuotiaan yhdysvaltalaislaituri Quin Cooperin kanssa. Cooper tulee Uuteenkaupunkiin Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelaavasta Aris Leeuwardenista.

13.7.2022 16:41 Susijengi

Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom vahvistaa Tapiolan Honkaa

Viimeiset viisi vuotta Puolan, Ranskan, Liettuan, Kroatian ja Islannin sarjoissa viihtynyt Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom, 30, palaa kotimaan kentille. 206-senttinen Lindbom on solminut tulevan kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa Tapiolan Hongan edustusjoukkueen kanssa.

11.7.2022 20:26 Susijengi

Susijengin sähikäinen Jamar Wilson lyö pelitossut naulaan

Susijengin sähikäinen, kesästä 2015 asti Suomea maajoukkuetasolla edustanut Bronxin kasvatti Jamar ”Jammu” Wilson, 38, on ilmoittanut lyövänsä tossut naulaan. Wilson edusti Susijengiä viimeisen kerran helmikuun voitokkaassa MM-karsintaikkunassa ja pelasi seurajoukkuekaudella 2021-22 Kataja Basketin ja ranskalaisen Boulazacin paidassa.

8.7.2022 10:16 Mestarien liiga

Mestarien liigan karsintaparit arvottu – Kauhajoki suoraan toiselle kierrokselle

Mestarien liigan tulevan kauden lohkoarvonnat sekä karsintaparit arvottiin torstaina. Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki kohtaa karsinta-avauksessaan voittajan parista Egis Körmend (HUN) – Patrioti Levice (SVK).

22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

20.6.2022 10:41 Korisliiga

Finaalien MVP Cameron Jones jatkaa Kauhajoella – Jeffrey Crockett uutena oranssipaitoihin

Viime kauden parhaimmaksi ulkomaalaispelaajaksi sekä finaalien arvoikkaamksi valittu Cameron Jones ja hallitseva Suomen mestari Kauhajoki ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

14.6.2022 19:36 Susijengi

Hannes Pöllälle jatkosopimus Kouvoihin

Korisliigan vuoden tulokkaaksi keväällä äänestetty Susijengin nuori sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 24, jatkaa Kouvolassa. 211-senttinen ja 123-kiloinen Pöllä takoi Kouvoille viime kaudella 10,4 pistettä ja 6,8 levypalloa ottelua kohden.

14.6.2022 18:57 Korisliiga

Mubashar Ali KTP-Basketin korien alle

Vuosi sitten Susijengissä debytoinut ja viime vuodet yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläisen Warriorsin kasvatti Mubashar Ali, 25, debytoi syksyllä Korisliigassa. 213-senttinen Ali on solminut yksivuotisen sopimuksen perinteikkään kotkalaisjoukkueen KTP-Basketin kanssa.

10.6.2022 16:57 Korisliiga

Tuukka Kotti vahvistamaan Tapiolan Honkaa

Korisliiga-paluuseen valmistautuva Tapiolan Honka on solminut sopimuksen 226 miesten maaottelua pelanneen Tuukka Kotin, 41, kanssa, joka tuo suuren annoksen kokemusta joukkueeseen.

6.6.2022 15:31 Korisliiga

Okko Järvi Seagullsin takalinjoille kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kevään 2021 arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP) palkittu Tapiolan Hongan kasvatti Okko Järvi, 26, palaa Suomeen. Susijengi-debyyttinsä viime kesänä tehnyt ja päättyneellä kaudella belgialaista Phoenix Brusselsia edustanut 193-senttinen Järvi on solminut kaksivuotisen sopimuksen Helsinki Seagullsin kanssa.

31.5.2022 15:03 Susijengi

Max Besselink pitkällä sopimuksella Würzbürgiin

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Helsingin NMKY:n kasvatti ja Suomi-koriksen suurlupaus Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, siirtyy kolmivuotisella sopimuksella Saksan Bundesliigaa edustavan s.Oliver Würzbürgin riveihin.

26.5.2022 10:32 Susijengi

Daniel Dolenc mestari-Karhun korin alle, Carter jatkaa Kauhajoella

Espoo Basket Teamin kasvatti ja Susijengin korinalusduunarina kunnostautunut Daniel Dolenc, 28, liittyy Suomen mestari Karhu Basketin vahvuuteen kaksivuotisella sopimuksella. Kauhajokisten korinalusta tulee olemaan ensi kaudella väkivahva, sillä myös mestaruuden takuumiehiin lukeutunut Simeon Carter jatkaa seurassa.

Näytä lisää vastaavia