Miesten Korisliigan ennakko 1/3: Nokia ja Lapua tavoittelemassa pudotuspelipaikkaa, Vilpas ja Seagulls tähtäävät mitaleille

30.9.2015 Miesten Korisliiga vuosimallia 2015/2016 käynnistyy perjantaina. Ennakkoasetelmien puolesta ennätystasaiselta vaikuttavan sarjan ”häntäpää” on laadukkain pitkiin aikoihin kuten koko Korisliiga, sen supistuttua kymmenen joukkueen kokoiseksi. Nousijajoukkue Nokia ja viime kaudella yhdeksänneksi sijoittunut Lapuan Kobrat tavoittelevat paikkaa pudotuspeleissä, kun taas Salossa ja Helsingissä hamutaan paluuta mitalipelien kirkkaisiin valoihin.

Eldar Skamo oli nostamassa Nokiaa 1-divisioona A:sta Korisliigaan. Nyt tavoitteena ovat pudotuspelit.

Vuoden Lapualla viettämisen jälkeen, vaihtui Juho Nenosen osoitteeksi Salon Vilpas. Nähtäväksi jää, yltävätkö Nenonen ja Vilpas mitalipelien tavoitteeseensa.

Tuomas Viertola on Kobrien suomalaisrungon tärkeimpiä palasia. Nähdäänkö Lapualla vihdoin pudotuspelejä?

Susijengin EM-joukkueen portteja kolkutellut Carl Lindbom ja Seagulls ovat asettaneet tähtäimekseen kotiedun pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Kuvat: Francois Perthuis, Erkki Hautaviita, Seagulls

Miesten 1-Divisioona A:n viime kaudella kovan taistelun jälkeen voittanut BC Nokia lukeutuu tulevalla kaudella mielenkiintoisimpien liigaryhmien joukkoon. Sarjanousun ansainnut ryhmä on vahvistunut nuorilla ja lupaavilla pelimiehillä kun Niko Mattila (192cm/21v), Daniel Dolenc (205/22) ja Joni Herrala (191/21) lähtivät Nokialle hakemaan vastuuta sekä onnistumisia, ja viemään nousijajoukkuetta kohti pudotuspelejä.

Ryhmästä on divarivoiton jälkeen poistunut Troyn yliopistoon lähtenyt 20-vuotias juniorimaajoukkueiden vakiokasvo Shawn Hopkins, sekä Uruguayn sarjaan siirtynyt serbi Nikola Jeftic.

Ryhmää vahvistaneiden nuorten pelaajien lisäksi Nokian rotaatio saa jenkkiväriä joukkueen mukana jo divarissa 11,6 pisteen ja 7,3 levypallon keskiarvoilla pelanneesta laiturista Daniel Baileysta (196/25), takamies Isaiah Wilkersonista (191/24) ja 208-senttisestä vitospaikalla tonttiaan pitävästä David Kravishista. Kravishin kanssa vitospaikan minuutteja palaa jakamaan ikinuori, kansainvälisen tason niskaskriinien tekijä Antti Nikkilä (210/37).

- Meillä on hyvä joukkue, kokenut joukkue. Tietysti Korisliiga eroaa divarista, etenkin pelin fyysisyyden ja pelaajien henkilökohtaisen taitotason kohdalla, mutta meillä on liigakokemusta joukkueessa paljon. Taidan itseasiassa olla melkein joukkueemme ainoa jäsen jolle tämä on ensimmäinen kausi Korisliigassa, hymähtää BC Nokian päävalmentajana jatkava serbialainen Oliver Vidin.

Vidin on oikeassa. Nokia on tietyllä tapaa todella epätavallinen sarjanousija. Ylempänä mainitun rungon täyttävät liigakartalle Nokian paidassa palaavat Eldar Skamo (198/28) ja seuran oma kasvatti Henri Hirvikoski (191/29). Hirvikoskelle tuleva kausi on kahdeksas Korisliigan parketeilla, Skamolle jo yhdeksäs.

- Todella hienoa että Nokia nousi takaisin liigakartalle. Itse sain viime kaudella pelata vähän erilaisessa roolissa kuin aiemmin, sain vastuuta ja menin eteenpäin, kertoo Skamo.

- Fyysisesti olemme kovassa kunnossa, vielä pitää saada pelillinen puoli samalle tasolle. Lähdetään voittamaan jokaista ottelua ja pyritään pääsemään pudotuspeleihin. Liiga näyttää etukäteen aika tasaiselta ja kokonaisuutena taso tuntuu taas nousseen.

Lisätietoja: BC Nokia

Vilppaan tavoitteena mitalipelit

Kahden pettymykseen päättyneen kauden jälkeen ollaan Salossa panostettu joukkueen kokoamiseen siinä määrin, että tavoitteeksi joukkue on asettanut jopa mitalipelit. Tavoite on kova sarjan supistuttua kymmeneen joukkueeseen ja neljän jenkin säännön annettua jokaiselle joukkueelle yhden lisäpanoksen kokoonpanon parantamiseen.

- Aikaisempina vuosina on enemmän puhuttu jostain abstraktimmasta asiasta kuin varsinaisesta tuloksesta. Aika sen sitten näyttää. Leveyttä kokoonpanossa on ehkä enemmän kuin ennen, pyörittelee päävalmentaja Mikko Tupamäki.

Leveyttä salolaisten kokoonpanosta kieltämättä tuntuu etukäteen ajateltuna löytyvän hyvissä määrin. Viime kauden joukkueen rungosta jatkavat jo Korisliiga-veteraanin titteliä pelivuosien määrässä lähestyvä Sami Ikävalko (188/25), sekä nuoremmat roolipelaajat Ville Hänninen (194/20) ja Ilmari Kallio (194/23). Suomalainen runko on täydentynyt Lapualla askeleen eteenpäin urallaan ottaneella Juho Nenosella (202/28), sekä Hännisen tavoin kesän U20-maajoukkueen kokoonpanoon kuuluneella Okko Järvellä (192/19).

Vilpas on myös yksi niistä joukkueista joka lähtee kauteen neljällä amerikkalaispelaajalla. Jukka Kataja ja Samu Kaaresvirta lopettivat liigauransa viime kauteen, mutta Nenosen, Järven ja neljän amerikkalaispelaajan lisäysten myötä joukkue on ainakin paperilla leveämpi kuin aiempina vuosina.

- Loppujen lopuksi se meidän taso määräytyy paljolti siten, että mikä on minkäkin yksittäisen pelaajan taso. Ja sen loppuviimein näyttää sitten se kun päästään pelaamaan. Neljä harjoitusottelua on niin pieni otanta, ettei pitkälle meneviä johtopäätöksiä voi niistä vielä vetää, Tupamäki jatkaa.

Neljän amerikkalaisen sallivaa sääntöä heti kauden alusta hyödyntävä Vilpas on kiinnittänyt uusina jenkkihankintoina riveihinsä pelintekijä Doug Wigginsin (185/27), Tanskan liigan korikuninkaan Darryl Partinin (198/27), sekä nelos-vitospaikkojen isot pelaajat Austin Dufaultin (205/25) ja Cavell Johnsonin (205/30).

Isojen jenkkien kanssa minuutteja jakava Nenonen lähtee luottavaisin mielin kauteen uudessa seurassa. Seurassa, johon miehen on huhuttu muutamana aikaisempana kesänä jo siirtyvän, lopullisen osoitteen osoittauduttua kuitenkin joksikin ihan muuksi.

- On ollut muutamaan otteeseen jo puhetta Mikon (Tupamäki) kanssa, että olisin siirtynyt Saloon. Nyt kaikki asiat loksahtivat paikalleen ja täällä ollaan. Ja on ihan mahtavaa hei, tunnin ajomatkan päässä Espoosta. Ilolla, ilolla asutaan Salossa, liigan parhaaksi pukukoppipelaajaksi itsensä taannoin julistanut Nenonen vitsailee hymynkare kasvoilla.

- Hyvä valmennus, viimeisen päälle fasiliteetit, hyvä joukkue ja mahtava meininki. Eihän sitä paljon muuta voi toivoa. Mutta tosissaan, niin hyvältä tuntuu olla joukkueen kanssa. Oma rooli on sellainen, että meillä on kolme isoa pelaajaa ja aika tasaisesti pelataan. Ihan varmasti saa just sen roolin minkä ansaitsee.

Lisätietoja: Salon Vilpas

Pudotuspelit Kobrien tähtäimessä

Korisliigaan nousunsa jälkeen pudotuspelien ulkopuolelle tähän asti jääneet Lapuan Kobrat ovat asettaneet kevään kovimpiin peleihin pääsyn tavoitteekseen täksi kaudeksi. Tavoite on kova, mutta joka vuosi pelaamistaan parantaneet lapualaiset olivat viime kaudella ensimmäinen pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt joukkue.

Eikä tuon joukkueen runko ole liiemmin muuttunut. Suomalaisista ainoastaan Vilppaan paitaan siirtynyt Juho Nenonen voidaan laskea merkittäväksi menetykseksi, mutta neljännen jenkkivahvistuksen peluuttamisen mahdollistava sääntö antaa oivan mahdollisuuden korvata jopa Nenosen tasoisen pelaajan lähtö.

- Nenonen tosiaan lähti ja jenkki tuli tilalle. Katsotaan nyt miten jenkki pärjää ”Neposen” kengissä. Näyttäisi että ihan hyvin ollaan onnistuttu hankinnoissa. Me suomalaiset sitten vissiin puolustetaan enemmän ja annetaan jenkkien hoitaa hyökkääminen, naurahtaa Kobrien suomalaiseen runkoon kuuluva Tuomas Viertola (194/25).

Neljän amerikkalaispelaajan sääntöä hyödyntävän Lapuan joukkuetta täydentää myös suomalaistunut, Namika Lappeenrantaa aikaisemmin edustanut takamies Aubrey Conerly (182/32). Conerlyn ja Viertolan lisäksi ryhmän suomalaisrungon muodostavat Jussi Turja (194/25), Pyry Rainamaa (194/24) ja Panu Peltokangas (198/23).

Kobrat lähtevät kauteen jenkkinelikolla, joka koostuu takamies Lamont Jonesista (183/25), 2-3 paikkoja pelaavasta Darien Brothersista (190/24), sekä 4-5 paikkoja miehittävistä Dom Morrisista (201/24) ja Damen Bell-Holterista (206/25).

- Meillä näyttäisi olevan pelaajia, jotka osaavat laittaa palloa säkkiin. Toivottavasti amerikkalaiset pelaajamme syöttävät suomalaisille pelaajille myös palloa, vitsailee Kobrien pääkäskijä Derrick Crayton.

- Mutta tosissaan, puolustuksemme on yksi asioista joita meidän pitää parantaa. Olen ihan tyytyväinen pre-seasoniin, mutta luonnollisesti on paljon asioita joita pitää parantaa ja meidän kohdallamme isoimmat asiat ovat puolustuspäässä. Pelaajat jotka olemme tuoneet uusina joukkueeseen ovat tulleet hyvällä asenteella sisään, ja suomalainen runkomme on pysynyt isoksi osaksi samana. Pelaajat tietävät roolinsa ja sen, mitä heiltä vaaditaan jotta joukkueemme voi menestyä.

Lisätietoja: Lapuan Kobrat

Pudotuspelien kotietu Seagullsin tavoitteena

Tulokaskautensa Helsinki Seagulls –nimen alla pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle päättänyt joukkue ei jäänyt kesän aikana lepäämään laakereilleen, vaan panosti joukkueen pelaajamateriaalin leveyteen ja suomalaisrungon vahvistamiseen.

Tämän tuloksena lähteneiden Eero Lehtisen, Jouko Järvisen ja Anton Odabasin tilalle saapuivat Bisonsista Antto Nikkarinen (185/24), KTP:sta Timo Heinonen (198/33), Katajasta Marcel Moore (200/21), paluun liigaparketeille tekevä Nanayaw Awauh-Addae (178/31) ja Kouvoista Jason Conley (196/34).

- Minusta meillä on hyvä joukkue, on riittävästi taitoa ja laajuutta, niputtaa Seagullsin peräsimessä jatkava Mikko Larkas.

- On lähdetty valmistautumaan kauteen vähän eri tavalla juuri pelaajamateriaalin laajuuden takia. On koitettu saada hyökkäystä kollektiivisemmaksi, ja sitten pitäisi tietysti puolustaa kovaa jotta saadaan materiaalin leveyttä hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla. Mielummin kolme minuuttia täysillä kuin kymmenen säästöliekillä.

Edellämainittujen pelaajien lisäksi joukkue on vahvistunut tulevaksi kaudeksi heittävällä takamiehellä James Sinclairilla (198/22),  sekä korinaluspelaaja Ryan Watkinsilla (206/23)

Suomalaisen rungon joukkueessa täydentävät toista kauttaan joukkueessa pelaavat Antti Niskanen (188/29), Lauri Toivonen (200/24), sekä Susijengin EM-joukkueen portteja kesällä kolkutellut Carl Lindbom (206/23).

Mitä sitten kesä maajoukkueen kanssa antoi 23-vuotiaalle Lindbomille, ja kuinka valmis miehen itsensä mielestä Seagulls tulevaan kauteen on?

- Kaikkea koitin parantaa henkilökohtaisella tasolla, etenkin puolustuksen kanssa on tehty paljon töitä ja siihen on keskitytty varmaan eniten, Lindbom paljastaa.

- Toimistolla on tehty todella hyvää työtä, kovia vahvistuksia on tullut sisään. Pantteri-patsaasta lähdetään taistelemaan ja kotietu pudotuspeleissä olisi hyvä ensimmäinen askel sen tavoitteen saavuttamiseen. Jos kotietu saadaan, niin miksei mestaruuskin olisi täysin mahdollinen.

Lisätietoa: Helsinki Seagulls
 
16.1.2020 16:21 Korisliiga

Tobin Carberry tekee paluun Vilppaan paitaan

Teemu Rannikon loukkaantumisesta toipuva Salon Vilpas saa takakentälleen tutun vahvistuksen, kun Tobin Carberry palaa Venäjältä takaisin Korisliigaan.

14.1.2020 12:30 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrike ja epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

13.1.2020 20:37 Korisliiga

Kobrat ei päässyt yllättämään Etelä-Pohjanmaan derbyssä

Ennakkosuosikki Kauhajoki otti odotetun voiton Kobrien vieraana Lapualla. Illan ottelu päättyi 71–89.

13.1.2020 10:26 Korisliiga

Korismaanantai: Kobrat isännöi Kauhajokea Etelä-Pohjanmaan derbyssä

Elisa Viihteen Korismaanantai-lähetyksessä seurataan tänään, kuinka Kobrat haastaa Korisliigan kolmatta paikkaa pitävän Kauhajoen, ja nähdään videoterveiset Vilma Kesäseltä.

12.1.2020 21:08 Korisliiga

Lahti yllätti sarjakärki Seagullsin – altavastaajat ottivat roiman voiton

Miesten Korisliigassa pelattiin tänään kaksi ottelua, joissa voittajiksi selvisivät Lahti Basketball ja BC Nokia.

6.1.2020 20:51 Korisliiga

Pyrintö katkaisi Uran kotivoittoputken jännitysnäytelmän päätteeksi

Tampereen Pyrintö vei pisteet Ura Basket eGame Starsin nenän edestä Kupittaalla 82–85 päättyneessä ottelussa.

6.1.2020 10:00 Korisliiga

Korismaanantai: Piristyneen Ura Basketin tähtäimessä Pyrinnön kaataminen

Elisa Viihteen vuosikymmenen ensimmäinen Korismaanantai-lähetys tulee tänään Kupittaan Palloiluhallista, jossa Ura Basket eGameStars isännöi Tampereen Pyrintöä.

5.1.2020 21:58 Korisliiga

Ennätystäydessä Salohallissa juhlittiin tiukan väännön päätteeksi kotivoittoa – Rannikko poistui kentältä loukattuaan polvensa

Salon Vilpas otti kotonaan ennätysyleisön edessä 93–82-voiton Kouvoja vastaan, vaikka tunnelmaa latisti Teemu Rannikon poistuminen kentältä loukkaantumisen takia. Illan toisessa ottelussa voittoa juhli Kauhajoen Karhu.

3.1.2020 21:52 Korisliiga

Seagulls vahvisti sarjajohtoaan – joulukuun pelaaja Elijah Stewart jatkoi näyttäviä otteita

Korisliigassa kuukauden pelaajan palkinnon juuri napannut Elijah Stewart oli tehokkaalla tuulella Helsinki Seagullsin kotivoitossa. Muita voittajia illan kierroksella olivat BC Nokia, KTP ja Pyrintö.

2.1.2020 08:44 Korisliiga

Korisliigan joulukuun kuukauden pelaajaksi Seagullsin Elijah Stewart

Joulukuun parhaaksi pelaajaksi valittiin helsinkiläisjoukkueen 196-senttinen Elijah Stewart, joka oli johdattamassa Helsinki Seagullsin kuuteen voittoon kuukauden aikana.

31.12.2019 13:51 Susijengi

2019 oli suomalaisen tyttökoripallon supervuosi

WU18-tyttöjen B-divisioonan EM-kulta, WU20-naisten B-divisioonan EM-hopea ja WU16- tyttöjen EM-kisojen 10. sija nostivat tyttöjuniorit Suomi-koriksen puheenaiheiksi vuodella 2019. Vuoden muita kohokohtia olivat mm. Lauri Markkasen näytöt Chicago Bullsissa, Antti Zittingin nimitys FIBA:n hallitukseen sekä Karhu Basketin ja Peli-Karhujen tuplamestaruudet.

30.12.2019 21:38 Korisliiga

Kataja jatkoi KTP:n vierastappioiden putkea

Kärkijoukkueet Vilpas ja Seagulls hakivat vierasvoitot vuoden 2019 päättymisen kunniaksi. Ura kellisti BC Nokian kotonaan.

30.12.2019 07:47 Korisliiga

Korismaanantai: Kataja saa vieraita Kotkasta vuosikymmenen viimeiseen koitokseen

KTP-Basket on hävinnyt edelliset kolme vierasotteluaan.

29.12.2019 19:12 Korisliiga

Jordan Capps siivitti Kobrat kauden toiseen vierasvoittoon – Pyrintö kukisti Karhu Basketin

Hallitsevan mestarin neljän ottelun voittoputki katkesi Tampereella.

28.12.2019 21:10 Korisliiga

Korisliiga palasi lyhyeltä joulutauolta täyden kierroksen voimin

Vilppaan Aatu Kivimäki ja Karhu Basketin Mikael Laihonen avittivat joukkueensa kotivoittoihin.

22.12.2019 20:18 Korisliiga

Lahti Basketball kaatoi toistamiseen Katajan

Sarjanousija otti kauden kolmannen voittonsa kotiparketillaan. Kaikkiaan lahtelaisjoukkueella on voittoja kasassa seitsemän.

21.12.2019 18:52 Korisliiga

Karhu Basket jatkoi joulun alla kotivoittojensa putkea

Turun NMKY:n kasvatti Eero Innamaa tehoili uudeksi ennätyksekseen 19 pistettä.

20.12.2019 20:49 Korisliiga

KTP tasoitti voitot kauden Kymenlaakson paikalliskohtaamisissa

Myös Seagulls, Vilpas ja BC Nokia pääsevät joulutauolle kotivoitot taskussaan.

19.12.2019 09:00 Korisliiga

Korisliigan sarjajärjestelmä muuttuu kaudelle 2020-21, ottelumäärä pienenee merkittävästi

Suomen Koripalloliiton liittohallitus hyväksyi kokouksessaan Korisliigan seurakokouksen esityksen uudeksi kilpailujärjestelmäksi, joka astuu voimaan pelikaudella 2020-21. Tulevalla kaudella Korisliigan runkosarjassa joukkueet pelaavat 32 ottelua nykyisen 44 ottelun asemesta.

18.12.2019 20:53 Korisliiga

Pyrintö johti BC Nokiaa vastaan alusta loppuun asti Pirkanmaan derbyssä

Korihait piinasi pitkään Karhu Basketia Uudessakaupungissa.

Näytä lisää vastaavia