Miesten Korisliigan ennakko 1/3: Nokia ja Lapua tavoittelemassa pudotuspelipaikkaa, Vilpas ja Seagulls tähtäävät mitaleille

30.9.2015 Miesten Korisliiga vuosimallia 2015/2016 käynnistyy perjantaina. Ennakkoasetelmien puolesta ennätystasaiselta vaikuttavan sarjan ”häntäpää” on laadukkain pitkiin aikoihin kuten koko Korisliiga, sen supistuttua kymmenen joukkueen kokoiseksi. Nousijajoukkue Nokia ja viime kaudella yhdeksänneksi sijoittunut Lapuan Kobrat tavoittelevat paikkaa pudotuspeleissä, kun taas Salossa ja Helsingissä hamutaan paluuta mitalipelien kirkkaisiin valoihin.

Eldar Skamo oli nostamassa Nokiaa 1-divisioona A:sta Korisliigaan. Nyt tavoitteena ovat pudotuspelit.

Vuoden Lapualla viettämisen jälkeen, vaihtui Juho Nenosen osoitteeksi Salon Vilpas. Nähtäväksi jää, yltävätkö Nenonen ja Vilpas mitalipelien tavoitteeseensa.

Tuomas Viertola on Kobrien suomalaisrungon tärkeimpiä palasia. Nähdäänkö Lapualla vihdoin pudotuspelejä?

Susijengin EM-joukkueen portteja kolkutellut Carl Lindbom ja Seagulls ovat asettaneet tähtäimekseen kotiedun pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Kuvat: Francois Perthuis, Erkki Hautaviita, Seagulls

Miesten 1-Divisioona A:n viime kaudella kovan taistelun jälkeen voittanut BC Nokia lukeutuu tulevalla kaudella mielenkiintoisimpien liigaryhmien joukkoon. Sarjanousun ansainnut ryhmä on vahvistunut nuorilla ja lupaavilla pelimiehillä kun Niko Mattila (192cm/21v), Daniel Dolenc (205/22) ja Joni Herrala (191/21) lähtivät Nokialle hakemaan vastuuta sekä onnistumisia, ja viemään nousijajoukkuetta kohti pudotuspelejä.

Ryhmästä on divarivoiton jälkeen poistunut Troyn yliopistoon lähtenyt 20-vuotias juniorimaajoukkueiden vakiokasvo Shawn Hopkins, sekä Uruguayn sarjaan siirtynyt serbi Nikola Jeftic.

Ryhmää vahvistaneiden nuorten pelaajien lisäksi Nokian rotaatio saa jenkkiväriä joukkueen mukana jo divarissa 11,6 pisteen ja 7,3 levypallon keskiarvoilla pelanneesta laiturista Daniel Baileysta (196/25), takamies Isaiah Wilkersonista (191/24) ja 208-senttisestä vitospaikalla tonttiaan pitävästä David Kravishista. Kravishin kanssa vitospaikan minuutteja palaa jakamaan ikinuori, kansainvälisen tason niskaskriinien tekijä Antti Nikkilä (210/37).

- Meillä on hyvä joukkue, kokenut joukkue. Tietysti Korisliiga eroaa divarista, etenkin pelin fyysisyyden ja pelaajien henkilökohtaisen taitotason kohdalla, mutta meillä on liigakokemusta joukkueessa paljon. Taidan itseasiassa olla melkein joukkueemme ainoa jäsen jolle tämä on ensimmäinen kausi Korisliigassa, hymähtää BC Nokian päävalmentajana jatkava serbialainen Oliver Vidin.

Vidin on oikeassa. Nokia on tietyllä tapaa todella epätavallinen sarjanousija. Ylempänä mainitun rungon täyttävät liigakartalle Nokian paidassa palaavat Eldar Skamo (198/28) ja seuran oma kasvatti Henri Hirvikoski (191/29). Hirvikoskelle tuleva kausi on kahdeksas Korisliigan parketeilla, Skamolle jo yhdeksäs.

- Todella hienoa että Nokia nousi takaisin liigakartalle. Itse sain viime kaudella pelata vähän erilaisessa roolissa kuin aiemmin, sain vastuuta ja menin eteenpäin, kertoo Skamo.

- Fyysisesti olemme kovassa kunnossa, vielä pitää saada pelillinen puoli samalle tasolle. Lähdetään voittamaan jokaista ottelua ja pyritään pääsemään pudotuspeleihin. Liiga näyttää etukäteen aika tasaiselta ja kokonaisuutena taso tuntuu taas nousseen.

Lisätietoja: BC Nokia

Vilppaan tavoitteena mitalipelit

Kahden pettymykseen päättyneen kauden jälkeen ollaan Salossa panostettu joukkueen kokoamiseen siinä määrin, että tavoitteeksi joukkue on asettanut jopa mitalipelit. Tavoite on kova sarjan supistuttua kymmeneen joukkueeseen ja neljän jenkin säännön annettua jokaiselle joukkueelle yhden lisäpanoksen kokoonpanon parantamiseen.

- Aikaisempina vuosina on enemmän puhuttu jostain abstraktimmasta asiasta kuin varsinaisesta tuloksesta. Aika sen sitten näyttää. Leveyttä kokoonpanossa on ehkä enemmän kuin ennen, pyörittelee päävalmentaja Mikko Tupamäki.

Leveyttä salolaisten kokoonpanosta kieltämättä tuntuu etukäteen ajateltuna löytyvän hyvissä määrin. Viime kauden joukkueen rungosta jatkavat jo Korisliiga-veteraanin titteliä pelivuosien määrässä lähestyvä Sami Ikävalko (188/25), sekä nuoremmat roolipelaajat Ville Hänninen (194/20) ja Ilmari Kallio (194/23). Suomalainen runko on täydentynyt Lapualla askeleen eteenpäin urallaan ottaneella Juho Nenosella (202/28), sekä Hännisen tavoin kesän U20-maajoukkueen kokoonpanoon kuuluneella Okko Järvellä (192/19).

Vilpas on myös yksi niistä joukkueista joka lähtee kauteen neljällä amerikkalaispelaajalla. Jukka Kataja ja Samu Kaaresvirta lopettivat liigauransa viime kauteen, mutta Nenosen, Järven ja neljän amerikkalaispelaajan lisäysten myötä joukkue on ainakin paperilla leveämpi kuin aiempina vuosina.

- Loppujen lopuksi se meidän taso määräytyy paljolti siten, että mikä on minkäkin yksittäisen pelaajan taso. Ja sen loppuviimein näyttää sitten se kun päästään pelaamaan. Neljä harjoitusottelua on niin pieni otanta, ettei pitkälle meneviä johtopäätöksiä voi niistä vielä vetää, Tupamäki jatkaa.

Neljän amerikkalaisen sallivaa sääntöä heti kauden alusta hyödyntävä Vilpas on kiinnittänyt uusina jenkkihankintoina riveihinsä pelintekijä Doug Wigginsin (185/27), Tanskan liigan korikuninkaan Darryl Partinin (198/27), sekä nelos-vitospaikkojen isot pelaajat Austin Dufaultin (205/25) ja Cavell Johnsonin (205/30).

Isojen jenkkien kanssa minuutteja jakava Nenonen lähtee luottavaisin mielin kauteen uudessa seurassa. Seurassa, johon miehen on huhuttu muutamana aikaisempana kesänä jo siirtyvän, lopullisen osoitteen osoittauduttua kuitenkin joksikin ihan muuksi.

- On ollut muutamaan otteeseen jo puhetta Mikon (Tupamäki) kanssa, että olisin siirtynyt Saloon. Nyt kaikki asiat loksahtivat paikalleen ja täällä ollaan. Ja on ihan mahtavaa hei, tunnin ajomatkan päässä Espoosta. Ilolla, ilolla asutaan Salossa, liigan parhaaksi pukukoppipelaajaksi itsensä taannoin julistanut Nenonen vitsailee hymynkare kasvoilla.

- Hyvä valmennus, viimeisen päälle fasiliteetit, hyvä joukkue ja mahtava meininki. Eihän sitä paljon muuta voi toivoa. Mutta tosissaan, niin hyvältä tuntuu olla joukkueen kanssa. Oma rooli on sellainen, että meillä on kolme isoa pelaajaa ja aika tasaisesti pelataan. Ihan varmasti saa just sen roolin minkä ansaitsee.

Lisätietoja: Salon Vilpas

Pudotuspelit Kobrien tähtäimessä

Korisliigaan nousunsa jälkeen pudotuspelien ulkopuolelle tähän asti jääneet Lapuan Kobrat ovat asettaneet kevään kovimpiin peleihin pääsyn tavoitteekseen täksi kaudeksi. Tavoite on kova, mutta joka vuosi pelaamistaan parantaneet lapualaiset olivat viime kaudella ensimmäinen pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt joukkue.

Eikä tuon joukkueen runko ole liiemmin muuttunut. Suomalaisista ainoastaan Vilppaan paitaan siirtynyt Juho Nenonen voidaan laskea merkittäväksi menetykseksi, mutta neljännen jenkkivahvistuksen peluuttamisen mahdollistava sääntö antaa oivan mahdollisuuden korvata jopa Nenosen tasoisen pelaajan lähtö.

- Nenonen tosiaan lähti ja jenkki tuli tilalle. Katsotaan nyt miten jenkki pärjää ”Neposen” kengissä. Näyttäisi että ihan hyvin ollaan onnistuttu hankinnoissa. Me suomalaiset sitten vissiin puolustetaan enemmän ja annetaan jenkkien hoitaa hyökkääminen, naurahtaa Kobrien suomalaiseen runkoon kuuluva Tuomas Viertola (194/25).

Neljän amerikkalaispelaajan sääntöä hyödyntävän Lapuan joukkuetta täydentää myös suomalaistunut, Namika Lappeenrantaa aikaisemmin edustanut takamies Aubrey Conerly (182/32). Conerlyn ja Viertolan lisäksi ryhmän suomalaisrungon muodostavat Jussi Turja (194/25), Pyry Rainamaa (194/24) ja Panu Peltokangas (198/23).

Kobrat lähtevät kauteen jenkkinelikolla, joka koostuu takamies Lamont Jonesista (183/25), 2-3 paikkoja pelaavasta Darien Brothersista (190/24), sekä 4-5 paikkoja miehittävistä Dom Morrisista (201/24) ja Damen Bell-Holterista (206/25).

- Meillä näyttäisi olevan pelaajia, jotka osaavat laittaa palloa säkkiin. Toivottavasti amerikkalaiset pelaajamme syöttävät suomalaisille pelaajille myös palloa, vitsailee Kobrien pääkäskijä Derrick Crayton.

- Mutta tosissaan, puolustuksemme on yksi asioista joita meidän pitää parantaa. Olen ihan tyytyväinen pre-seasoniin, mutta luonnollisesti on paljon asioita joita pitää parantaa ja meidän kohdallamme isoimmat asiat ovat puolustuspäässä. Pelaajat jotka olemme tuoneet uusina joukkueeseen ovat tulleet hyvällä asenteella sisään, ja suomalainen runkomme on pysynyt isoksi osaksi samana. Pelaajat tietävät roolinsa ja sen, mitä heiltä vaaditaan jotta joukkueemme voi menestyä.

Lisätietoja: Lapuan Kobrat

Pudotuspelien kotietu Seagullsin tavoitteena

Tulokaskautensa Helsinki Seagulls –nimen alla pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle päättänyt joukkue ei jäänyt kesän aikana lepäämään laakereilleen, vaan panosti joukkueen pelaajamateriaalin leveyteen ja suomalaisrungon vahvistamiseen.

Tämän tuloksena lähteneiden Eero Lehtisen, Jouko Järvisen ja Anton Odabasin tilalle saapuivat Bisonsista Antto Nikkarinen (185/24), KTP:sta Timo Heinonen (198/33), Katajasta Marcel Moore (200/21), paluun liigaparketeille tekevä Nanayaw Awauh-Addae (178/31) ja Kouvoista Jason Conley (196/34).

- Minusta meillä on hyvä joukkue, on riittävästi taitoa ja laajuutta, niputtaa Seagullsin peräsimessä jatkava Mikko Larkas.

- On lähdetty valmistautumaan kauteen vähän eri tavalla juuri pelaajamateriaalin laajuuden takia. On koitettu saada hyökkäystä kollektiivisemmaksi, ja sitten pitäisi tietysti puolustaa kovaa jotta saadaan materiaalin leveyttä hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla. Mielummin kolme minuuttia täysillä kuin kymmenen säästöliekillä.

Edellämainittujen pelaajien lisäksi joukkue on vahvistunut tulevaksi kaudeksi heittävällä takamiehellä James Sinclairilla (198/22),  sekä korinaluspelaaja Ryan Watkinsilla (206/23)

Suomalaisen rungon joukkueessa täydentävät toista kauttaan joukkueessa pelaavat Antti Niskanen (188/29), Lauri Toivonen (200/24), sekä Susijengin EM-joukkueen portteja kesällä kolkutellut Carl Lindbom (206/23).

Mitä sitten kesä maajoukkueen kanssa antoi 23-vuotiaalle Lindbomille, ja kuinka valmis miehen itsensä mielestä Seagulls tulevaan kauteen on?

- Kaikkea koitin parantaa henkilökohtaisella tasolla, etenkin puolustuksen kanssa on tehty paljon töitä ja siihen on keskitytty varmaan eniten, Lindbom paljastaa.

- Toimistolla on tehty todella hyvää työtä, kovia vahvistuksia on tullut sisään. Pantteri-patsaasta lähdetään taistelemaan ja kotietu pudotuspeleissä olisi hyvä ensimmäinen askel sen tavoitteen saavuttamiseen. Jos kotietu saadaan, niin miksei mestaruuskin olisi täysin mahdollinen.

Lisätietoa: Helsinki Seagulls
 
15.1.2021 20:39 Korisliiga

Vilpas otti vierasvoiton Kouvolassa – Koivisto–Nenonen-tandem iskussa

Miesten Korisliigassa Kouvot kärsi roiman kotitappion Salon Vilppaan käsittelyssä.

15.1.2021 17:00 Korisliiga

Sarjamääräyksiin muutoksia: Koripallon pääsarjoista ei putoa yksikään joukkue kauden 2020–21 päätteeksi

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on hyväksynyt aikuisten pääsarjaryhmän esitykset naisten Korisliigan, miesten I divisioona A ja B:n sekä naisten I divisioonan seurakokousten muutosehdotukset liittyen sarjasta putoamiseen.

14.1.2021 09:40 Susijengi

Samuel Haanpään ansiokas pelaajaura päätökseen

Ikäpolvensa ansiokkaimpiin suomalaisiin koripalloilijoihin lukeutuva Keravan Kori-80:n kasvatti Samuel Haanpää, 34, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. Haanpää ehti pitkän uransa aikana edustaa Suomea EM-kisoissa, rikkoa yliopistonsa kolmen pisteen heittoennätyksen ja pelata ammattilaisena mm. Espanjassa, Kyproksella ja Argentiinassa.

13.1.2021 20:20 Korisliiga

Aapeli Alanen toi penkiltä tehoa Katajan voitossa – Seagulls jatkoi vottokulkuaan Lahden loppukiristä huolimatta

Illan Korisliiga-kierroksella voittajiksi kruunattiin Kataja Basket, Helsinki Seagulls ja Kauhajoki.

12.1.2021 20:05 Korisliiga

Osku Heinonen laittoi satamaan – Pyrintö ryöväsi ilon Sami Toiviaisen 600. päävalmentajaottelusta

Tampereen Pyrintö otti tiukan ja tärkeän kotivoiton Salon Vilppaasta ja säilytti samalla kakkossijansa Korisliigan runkosarjassa.

6.1.2021 20:54 Korisliiga

Trey Zeigler johti Korihait kauden ensimmäiseen voittoon – Ura taipui Matti Nuutisen kuumasta kolmoskädestä huolimatta

Miesten Korisliigan viiden ottelun kierros tarjoili toinen toistaan tiukempia vääntöjä, joissa voittajiksi selvisivät KTP-Basket, Salon Vilpas, Kouvot, Tampereen Pyrintö ja kauden ensimmäisen kerran myös Korihait.

30.12.2020 20:02 Korisliiga

Jeremiah Woodilla sensaatioilta – vuoden viimeinen Korisliiga-ottelu päättyi Vilppaan voittoon

Salon Vilpas puolusti kotikenttäänsä KTP:tä vastaan konkari Jeremiah Woodin ja ensimmäistä Korisliiga-otteluaan pelanneen Deondre Parks Jr:n johdolla.

28.12.2020 20:06 Korisliiga

Korisliigassa putket jatkuvat – voittoja Seagullsille ja KTP:lle

Helsinki Seagulls venytti voittoputkensa 11:een ja Korihait tappioputkensa 12:een, kun miesten Korisliiga palasi ottelutauolta. Korihaiden havittelemat sarjapisteet vei KTP-Basket.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 17:45 Korisliiga

Korisliigan kilpailujärjestelmään muutoksia loppukauden osalta: jatkosarjoista luovutaan, mestari selvillä huhtikuussa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on hyväksynyt kokouksessaan Korisliigan seurakokouksen esityksen, jonka mukaisesti Korisliigan kauden 2020–21 kilpailujärjestelmää muutetaan luopumalla jatkosarjoista. 22 ottelun runkosarjan jälkeen käynnistyy kahdeksan joukkueen pudotuspelivaihe.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

10.12.2020 17:15 Korisliiga

Karhu Basket rakennuttaa oman monitoimiareenan, 2300-paikkainen areena valmistuu 2022

Korisliigan kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Karhu Basket kertoi torstaina tiedotustilaisuudessaan uudesta monitoimiareenasta.

4.12.2020 17:00 Korisliiga

Korisliiga jää tauolle 4.-23.12. väliseksi ajaksi

Miesten Korisliiga on päätetty asettaa pelitauolle 4.-23.12 väliseksi ajaksi Aluehallintovirastojen asettamien rajoituksien johdosta. Korisliiga-seurat päättivät asiasta perjantaina pitämässään seurakokouksessa.

4.12.2020 08:56 Korisliiga

Helsinki Seagulls kiinnitti valmennusjohtonsa pitkillä jatkosopimuksilla

"Kerrassaan mahtavaa, että meillä oli mahdollisuus tämän kaiken synkkyyden keskellä kiinnittää koko valmennustiimimme pitkäksi aikaa eteenpäin", Helsinki Seagullsin toimitusjohtaja iloitsee valmennusjohdon jatkosopimuksista.

3.12.2020 14:45 Korisliiga

Korisliigan ensimmäiseksi Kuukauden Valopilkuksi on nimetty Pyrinnön Marcus Lewis

Tuhoisaa jälkeä tehnyt Tampereen Pyrinnön Marcus Lewis on nimetty miesten Korisliigassa marraskuun pelaajaksi. Palkinto kantaa vastaisuudessa nimeä Kuukauden Valopilkku.

3.12.2020 08:15 Korisliiga

Korisliigan kuukauden pelaaja on jatkossa Kuukauden Valopilkku

Korisliigan ja Taksi Helsingin solmiman markkinointiyhteistyön myötä Korisliigan kuukauden pelaaja on jatkossa Kuukauden Valopilkku. Valopilkku on Taksi Helsingin omistama taksintilaussovellus, millä kuluttajat voivat tilata taksin vuorokauden ympäri, lähes koko maassa.

2.12.2020 20:11 Pääjuttu

Alanen ja Wilson huippuvireessä maajoukkueviikon jälkeen – Korisliiga-ilta tarjosi kaksi tiukkaa kamppailua

Miesten Korisliiga-illan voittajat olivat Kataja Basket ja Kauhajoki. EM-karsinnoista palanneet Aapeli Alanen ja Jamar Wilson esittivät vakuuttavia otteita.

1.12.2020 19:57 Korisliiga

Shawn Hopkins liekeissä Pyrinnön kotivoitossa – kolmoset upposivat Korihaita vastaan virheettömästi

Illan ainoassa miesten Korisliigan ottelussa Tampereen Pyrintö taivutti Korihait 128–67.

1.12.2020 18:17 Korisliiga

Otteluiden peruutuksia miesten Korisliigassa – perjantain seurakokouksessa päätetään jatkosta

Miesten Korisliigan otteluohjelmaan on tulossa pikaisia muutoksia. Neljä ottelua on peruttu toistaiseksi. Jatkosta tiedotetaan perjantain seurakokouksen jälkeen.

Näytä lisää vastaavia