Möttölä poistui korisparketeilta omilla ehdoillaan

24.9.2008 Suomen kaikkien aikojen menestyneimmän koripalloilijan Hanno Möttölän ura on paketissa. Keskiviikkona Möttölä valaisi lauantaina julkaisemansa päätöksen taustoja. Vuosia Suomi-koriksen keulakuvana toiminut Möttölä jättää parketit tavalla, jolla halusikin: huipulla ja suhteellisen terveenä.

Möttölän viimeiseksi otteluksi jäi Suomen EM-karsintaottelu Unkaria vastaan, joka sattumalta oli 32-vuotiaan helsinkiläisen uran sadas maaottelu. Suomi voitti ottelun ja varmisti paikan ensi vuoden EM-lisäkarsinnassa. Möttölän uran jatkumiseksi olisi tarvittu astetta enemmän.  

- Ei päätös lopettamisesta syntynyt pukukopissa Unkari-pelin jälkeen, vaan on tätä alettu hahmotella jo vuosia sitten. Olen projekti-ihminen ja viime kauteen lähdettäessä projektin nimi oli suoran EM-kisapaikan saavuttaminen Suomelle, kertoo Möttölä.  

- Suora kisapaikka ei toteutunut. On kaikille parempi, etten pelaa yhtä kautta vain pysyäkseni kunnossa ensi vuoden karsintoja varten. Motivaation pitää kuitenkin olla ammattilaisurheilussa kohdallaan.  

Maajoukkueen tulevaisuuden Möttölä näkee valoisana. Kapteenin roolia usean vuoden ajan kantanut Möttölä uskoo näkevänsä Suomen pian arvokisoissa. 

- EM-kisoihin pääsy tulee tapahtumaan. Toivottavasti nykyisellä joukkueella jo ensi kesänä tai sitä seuraavissa karsinnoissa. Maajoukkue on minun urani aikana ottanut suuren harppauksen eteenpäin ja pelaajat ovat nykyisin aivan eri tasolla kuin aiemmin. On jännä nähdä kumpi ehtii ensin kisoihin: jalkapallo- vai koripallomaajoukkue. 

Möttölä myöntää maajoukkueen olleen hänelle paitsi tärkeä motivaation lähde myös henkireikä ammattilaiskausiin valmistautuessa. Maajoukkue on Henrik Dettmannin johdolla viime vuodet panostanut kesät paitsi joukkuepelinsä hiomiseen myös pelaajien henkilökohtaiseen harjoitteluun.  

- Ilman maajoukkuekesiä olisin varmasti lopettanut jo aiemmin. Minulle harjoitusmalli on sopinut. Kun joukkue on pysynyt yhdessä, on meillä ollut vuosi vuodelta hauskempaa ja luotto toisiin on noussut, Möttölä kehuu. 

Koti-isäksi 

Lopetuspäätökseensä Möttölä listaa oman itsensä lisäksi vaikuttaneen eniten perheensä ja terveytensä, vaikka pelivuosia eurokentillä olisi vielä ollut tarjolla.  

- Kroppa on ollut kovilla. Viime kausi meni enemmän pillereiden kuin omien lihasten voimalla. Koripallo on peli, jossa pitää pysyä vastustajan mukana. Halusin lopettaa pisteessä, jossa tiedän vielä 100-prosenttisesti pärjääväni.  

Elämän prioriteetit muuttuivat Möttölälläkin, kun perheeseen tuli lisäystä. Kotona odottaa Ulla-vaimon lisäksi kohta viisivuotias tytär ja reilu kaksivuotias poika. 

- Haluan olla hyvä isä. Se, että saan hyppiä ja pomppia lasten kanssa ryteikössä on minulle paljon arvokkaampaa kuin eurojen haaliminen tilille.  

Lähitulevaisuutensa Möttölä aikookin omistaa perheelleen.  

- Tarkoitus olisi ryhtyä koti-isäksi ja pyörittää arkea. Vaimo sai tutkinnon samaan aikaan kuin minä Utahin yliopistosta ja maisterin tutkinnon saaminen Atlantassa (NBA-vuosina) jäi pienestä kiinni. Nyt on Ullan vuoro.  

Reilut 12 vuotta ulkomailla on saanut myös Möttölän arvostamaan kotimaataan entistäkin enemmän.  

- Arvostus on Suomea, suomalaista yhteiskuntaa, perhettä ja sukulaisia kohtaan noussut. Olemme melkoisia Suomi-faneja. Suomessa kun kääntää hellan päälle, ei mene sähköt ja hanastakin tulee lämmintä vettä. Perheellisenä kun on maailmalla, kokee kaikenlaista.  

Koripalloa Möttölä ei aio jättää kokonaan, vaikka vähintään yhden sapattivuoden aikookin pitää.  

- Polte lajiin tulee aina olemaan. Koko elämäni on kuitenkin enemmän tai vähemmän pyörinyt koripallon ympärillä. Haluan antaa takaisin suomalaiselle koripallolle. Missä muodossa ja milloin se tapahtuu, jää nähtäväksi. Antaa nyt ensin pölyn laskeutua.  

”Saavutuksia ei voi verrata” 

Möttölän ura on täynnä toinen toistaan hienompia saavutuksia ja merkkipaaluja. Hän esiintyi ensimmäisenä suomalaisena NBA:ssa ja Euroliigassa, pelasi yliopistokoripalloilun sekä Euroliigan finaalissa, EM-lopputurnauksessa ja Suomi-paidassa tasan sata miesten maaottelua.  

Mitä Möttölälle sitten itselleen jää päällimmäisenä mieleen?  

- Saavutuksia ei voi verrata. NBA on hohdokkain ja parhaiten markkinoitu sarja maailmassa. Euroliigassa puolestaan pelataan maailman kovatasoisinta joukkuekoripalloa. Toivoisinkin, että yleisö ja lehdistö seuraisivat Euroliigaa, joka on vanhan mantereen kovin sarja jalkapallon Mestarien liigan jälkeen.  

- Minulle yliopistovuodet olivat tärkeitä. Pelillisesti varmasti Skipper Bologna ja Atlanta Hawks olisivat voittaneet Utahin yliopistojoukkueen – ainakin omilla säännöillään.  

- Olen hakenut kokemuksia ja fiiliksiä ja yliopistossa ne olivat vahvimmillaan. Yliopistourheilussa on etiikka tallella. Kukaan ei saa pelaamisesta rahaa, vaan kaikki pelaavat yliopistolle ja sen näkee. Yliopistossa tuli koettua hetkiä, joita vanhempana muistellessa leiritulella tulee varmasti itku silmään.  

Vaikka Möttölä pelasikin valtaosan urastaan Yhdysvaltain ja Euroopan suurimmilla areenoilla, löytyy mieleen painautuneiden muistojen seasta pienemmissä ympyröissä pelattu koitos.  

- Muistan edelleen kuin eilisen, kun summeri pärähti ja voitimme ensimmäisen juniorimestaruuden. Harvoin olen kokenut sellaista äkillistä ilon tunnetta, päätti Möttölä.

Lue lisää aiheestaLisätietoja: /maajoukkueet/miesten_maajoukkue/
 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

NBA-matkasta unohtumaton startti 6. pelaajien vuodelle – ”Upea kokemus”

NBA-matkan voittajat Matti ja Henri näkivät aitiopaikoilta Lauri Markkasen ennätysillan ja pääsivät tapaamaan suomalaistähteä New Yorkissa.

17.1.2018 12:00 Suomalaiset ulkomailla

Lauri Markkasesta ensimmäistä kertaa vuoden koripalloilija

Vastikään NBA:n ennätyksen taalaliigan historian kaikkien aikojen nopeimmin 100 onnistunutta kolmen pisteen heittoa upottaneena pelaajana kirjauttanut Lauri Markkanen, 20, on nimetty ensimmäistä kertaa urallaan Suomen urheilutoimittajien valinnoissa vuoden koripalloilijaksi. Markkanen katkaisi Petteri Koposen kuusivuotisen putken vuoden koripalloilijana.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

Erik Murphy ei jatka Nanterressa

Ranskan Pro A -liigan kärkikahinoissa pelaavaa Nanterre-92:a syyskaudella edustanut Susijengi-laituri Erik Murphy, 27, ei jatka ranskalaisjoukkueessa uuteen vuoteen. 208-senttinen Murphy pelasi viimeisen ottelunsa Nanterren paidassa viikonloppuna, kun joukkue voitti kotikentällään Chalon/Saonen.

2.12.2017 15:00 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisoissa menestynyt Susijengi ja Lauri Markkanen ehdolla vuoden urheiluilmiöksi, Markkanen kisaa myös vuoden läpimurrosta

Vuoden 2017 EM-kotikisoissa voittoja kerännyt ja ennätysyleisöjä hurmannut Susijengi nuoren tähtensä Lauri Markkasen johdolla kisaa vuoden 2017 urheiluilmiön palkinnosta Suomen Urheilugaalassa. Markkanen nimettiin lauantaisessa ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa myös kisaamaan vuoden läpimurrosta.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

18.11.2017 16:00 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin Carl Lindbom ei jatka Liettuassa

Alkusyksyllä kaksivuotisen sopimuksen liettualaisen Juventus Utenan kanssa allekirjoittanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 26, ei jatka Liettuassa. Susijengiä viime syyskesän EM-kotikisoissa edustanut 206-senttinen iso laitahyökkääjä etsii paraikaa uutta seuraa.

Jamar Wilson Nanterreen Murphyn joukkuetoveriksi

Susijengin sähikäinen Jamar ”Jammu” Wilson, 33, siirtyy loppukauden kattavalla sopimuksella Ranskan Pro A -liigaa sekä FIBA Mestarien Liigaa pelaavaan Nanterreen Erik Murphyn joukkuetoveriksi. Kahdet EM-kisat Susijengin paidassa pelannut 185-senttinen Albanyn yliopiston kasvatti aloitti kautensa oikeanlaista sopimusta odotellessa, eikä epäröinyt lähteä sopivan tilaisuuden osuessa kohdalle.

17.10.2017 12:45 Suomalaiset ulkomailla

NBA on täällä jälleen, Bulls ja Markkanen kauteen haastajina

NBA-kausi alkaa jo ensi yönä kahden ottelun merkeissä, mutta Lauri Markkasen, 20, ja Chicago Bullsin kohdalla kausi pyörähtää käyntiin torstain ja perjantain välisenä yönä. Tulokaskauttaan pelaava NBA-varaustilaisuuden seitsemäs valinta Markkanen ja nuori Bulls saa vastaansa avausottelussaan Toronto Raptorsin.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

14.10.2017 09:05 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen antoi sitoumuksensa Arizona Stateen

Helsinki Basketball Academyn keväällä 2018 valmistuvien kaartiin kuuluva Euran Veivin kasvatti Elias Valtonen, 18, on antanut suullisen sitoumuksensa USA:n yliopistoliiga NCAA:n Arizona Stateen siirtymisestä. Nuorten maajoukkueiden vakiokasvoihin kuuluva 198-senttinen Valtonen siirtyy Yhdysvaltoihin pelikaudeksi 2018-19.

12.10.2017 13:20 Liittoa koskeva tiedote

Lauri Markkanen vahvasti esillä Ruudun koripallopaketissa

Uusittu yhteistyösopimus tuo NBA:n entistä vahvemmin esille Ruudun urheilutarjontaan. Susijengin nostattama sinivalkoinen koripallobuumi jatkuu runsaan viikon päästä Atlantin toisella puolen, kun Lauri Markkanen vetää legendaarisen Chicago Bullsin pelipaidan päälleen NBA:n runkosarja-avauksessa.

18.9.2017 15:15 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen Ruotsin Jämtlandiin

Korisliiga-joukkueiden päävalmentajien ja kapteenien viime keväänä liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi äänestämä vantaalaislähtöinen pelinrakentaja Antto Nikkarinen, 26, siirtyy alkavaksi kaudeksi Ruotsin pääsarjaan. 185-senttisen Susijengi-takamiehen uusi työnantaja on Jämtland Basket, joka tähtää Basketliganin mitalipeleihin.

1.9.2017 18:10 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin Roope Ahonen Kreikasta Espanjaan

Monivuotinen Susijengi-takamies ja Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyy Kreikan pääsarjasta Espanjan kakkosliiga Adecco Oroon liigan pudotuspelijoukkueisiin lukeutuvan Ourensen riveihin. Viimeiset kaksi kautta Kreikassa pelannut Ahonen kertoo hakevansa Espanjasta uutta ”lukua” uralleen.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

Kuusi uutta legendaa Suomi-koriksen Hall of Fameen

Suomen itsenäisyyden 100-juhlavuonna valintaraati päätti täydentää Hall of Famea kuudella uudella ansioituneella legendalla. Tänä vuonna kunniagalleriaa täydentävät Martti Huhtamäki, Mikko Koskinen, Sakari Pehkonen, Anja Suomalainen, Timo Suviranta ja Veikko Vainio.

15.8.2017 08:55 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutinen jatkaa uraansa Romanian Pitestissa

Kaksi viikkoa sitten Venäjällä uransa 50. miesten A-maaottelun pelannut kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, jatkaa uraansa Romaniassa. Aiemmalla ammattilaisurallaan Kreikassa ja Ranskassa pelanneen Nuutisen uusi seura on Romanian mitalipeleihin tähtäävä BCM U Pitesti.

Näytä lisää vastaavia