Naisten Korisliiga-ennakko 3/3: PeKa, Catz ja HyPo uudistuivat kesällä, Kouvottaret pysyi yhdessä

26.9.2019 08:03 Viime vuoden mitalistit lähtevät alkavaan kauteen uudistuneena. Sen sijaan neljänneksi sijoittunut Kouvottaret pysyi yhdessä ja vahvistui entisestään kesän aikana – sen takia monet valmentajat nostavat joukkueen sarjan kärkeen ennakkoveikkailuissa.

Elena Melto (os. Reshetko) vaihtoi täksi kaudeksi Catzin peliasun Peli-Karhujen vastaavaan. Melto on voittanut naisten Korisliigassa 13 mitalia. Kuva: Ville Vuorinen

Kouvottaret sai pidettyä tähtensä joukkueessa, haastaa viime vuoden mitalistit

Kouvottaret aloittaa neljännen kautensa naisten korkeimmalla sarjatasolla mielenkiintoisesta tilanteesta. Viime kaudella joukkue sijoittui hienon kauden päätteeksi lopulta neljänneksi, kun Hyvinkään Ponteva oli pronssiottelussa parempi.

Usein joukkueet joutuvat lähtemään suhteellisen tyhjältä pöydältä uuteen kauteen, mutta Kouvottaret on tässä mielessä poikkeus. Joukkueen valmennus pysyi samana ja joukkue onnistui pitämään viime kaudella kovaa jälkeä tehneet Claire Lamunun sekä Camille Zimmermanin joukkueessa. 

Lisäksi kovat meriitit omaava Ameryst Alston saapui Kouvolaan.

- Tietenkin se helpottaa, että kaksi ulkomaalaisvahvistusta jatkavat joukkueessa. Olemme varmasti tehneet paljon oikein, kun he halusivat palata joukkueeseen, päävalmentaja Mika Hartonen avaa.

- Toki olemme mekin muuttuneet alkavaksi kaudeksi. Mukana on pelaajia, jotka olivat viime kaudella kokonaan pois loukkaantumisien tai sairastelun takia. Tilannetta helpottaa se, että monet heistä ovat pelanneet aiemmin samanlaisen systeemin alla, joten kulttuurishokkia ei ole luvassa.

Monet päävalmentajat nostivat ennakkoveikkailuissa Kouvottaret sarjan kärkipäähän. 

- Olemme varmasti jättäneet itsestämme sen kuvan parketeilla ja vastustajat joutuvat valmistautumaan meitä vastaan erityisesti. On hienoa, että kukaan ei ajattele, että meiltä saisi helposti sarjapisteitä. 

Kouvolassa on ollut viime vuodet hyvä pöhinä naiskoriksen ympärillä. Perinteisen koripallokaupungin korisjännärit ovat ottaneet Kouvottaret siipiensä alle ja löytäneet tiensä katsomoihin. Nyt joukkue yrittää tosissaan haastaa keväällä suurimpia kilpailijoitaan.

- Harjoituspelit ovat antaneet itseluottamusta omaan tekemiseemme. Kaikki ovat sopeutuneet joukkueeseen todella hyvin ja kaikki ovat puhaltaneet yhteen hiileen. Olemme pystyneet pelaamaan isolla rotaatiolla, joka luo hyvät lähtökohdat kauteen, Hartonen uskoo.

Hartonen nostaa ennakkosuosikeiksi Peli-Karhut, Forssan Alun sekä hyvää työtä viime vuodet tehneen EBT:n. 

Omasta joukkueesta Hartonen ei mielellään nosta esiin ketään, vaan hän puhuu mieluummin kollektiivin voimasta.

- Toki ulkomaalaispelaajamme ovat hyviä tähän sarjaan. Yksi mielenkiintoinen seurattava on Elli Salovaara, joka oli loukkaantumisen takia sivussa koko viime kauden ja on ollut yksi joukkueemme parhaimmista pelaajista harjoitusotteluissa.

- Meillä ei ole kotimaisia tähtipelaajia, vaan olemme enemmän joukkue, jonka johtavat pelaajat ovat ulkomaalaisia. Joukkueessa on äärettömän hyvä fiilis ja kaikki ovat sopeutuneet yhteiseen tekemiseen, Hartonen summaa.

Kouvottaret 19-20 pähkinänkuoressa

 

Viime vuosien kestomenestyjä Hyvinkään Ponteva on uuden alussa

Viimeisen neljän kauden aikana Hyvinkään Ponteva on juhlinut yhden Suomen mestaruuden lisäksi yhtä hopeaa sekä viimeisempänä kahta pronssia. Pontevan penkin päässä Miikka Sopanen aloittaa nyt neljännen kautensa Hyvinkäällä. 

- Kauteen valmistautuminen on ollut haastavaa. Olemme eläneet kesän epätietoisuuden keskellä, koska seuran taustalla on käynnissä muutokset. Me emme joukkueessa voi asioille mitään, vaan meidän elättävä näiden asioiden kanssa. 

- Meiltä puuttuu vielä pari aloitusviisikon pelaajaa, jos saamme ne, meidän joukkueemme olisi hyvinkin asiallinen ja pystymme kilpailemaan mielestäni varteenotettavasti tulevalla kaudella. Muuten kaudesta voi tulla suhteellisen rankka ja vaikea kausi, Sopanen avaa.

Joukkueen avainpelaajat siirtyivät tulevaksi kaudeksi uusien haasteiden perään. Sopasella ei ole takana viime vuosien pelaajarunkoa, johon päävalmentaja voisi nojata luottavaisena.

- Mutta se on samalla myös valmentajalle uudistumisen paikka. Ei ole optimista, jos joka vuosi mennään samalla kaavalla. Siinä mielessä, jos saamme pari pelaajaa lisää, projekti näyttää lähtökohtaisesti mielenkiintoiselta.

Omasta joukkueestaan Sopanen nostaa esiin yhden nimen, Titta-Riina Lepistön. 28-vuotias ja 13. kautensa naisten Korisliigassa aloittava Lepistö saa nyt viime vuosia suuremman vastuun hyökkäyspäässä.

- Lepistö tulee olemaan paljon vartijana. Hän on pelannut eri joukkueissa ja erilaisissa rooleissa, nyt hän saa ykköspelaajan viitan ja uskon, että hän pystyy vastaamaan huutoon, Sopanen ennakoi.

Sopanen uskoo, että sarjan kärkipäässä nähdään viime vuosilta tutut joukkueet.

- Peli-Karhu on voittanut kaksi edellistä mestaruutta. Roope Mäkelä jatkaa puikoissa ja joukkue on vahvistunut Lena Meltolla (ent. Reshetko), joten joukkue on helppoa pitää suursuosikkina sarjaan. Forssan Alku oli siirtomarkkinoilla suhteellisen aktiivinen, joten on mielenkiintoista seurata, miten se realisoituu esityksiin parketilla. 

HyPo 19-20 pähkinänkuoressa

 

Catz lähtee nuorella nipulla kiusaamaan ennakkosuosikkeja

Lappeenrantalaisen Catzin menestysputki suomalaisen palloilun lähihistoriassa hakee vertaistaan. Edellisen 13 kauden aikana Catzin palkintokaappi on täyttynyt kuudella SM-kullalla sekä -hopealla ja yhdellä pronssisella mitalilla.

Viime kaudella joukkue sijoittui runkosarjassa vasta viidenneksi, mutta lopulta se kampesi vaikean kauden päätteeksi hopealle.

- Valmistautuminen tulevaan kauteen ei ole ollut optimaalisin monellakin tasolla. Kotisalimme on ollut remontissa ja olemme joutuneet pomppimaan hallista toiseen. Lappeenrantalaisen naiskoriksen puolesta on tärkeää, että meillä on Korisliiga-joukkueen lisäksi joukkue ykkösdivarissa, mutta pelaajamäärämme on ollut turhan pieni kahteen joukkueeseen, päävalmentaja Mika Haakana avaa.

- Tosin viime kaudella oli myös kaikenlaisia vastoinkäymisiä ja lopulta pelasimme finaaleissa. Kun kausi on pitkä, ei kannata hätäillä asioiden suhteen. Treenipeleissä otimme Kouvottaria vastaan 40 pistettä turpiin, mutta muutama päivä sen jälkeen mestarisuosikki Peli-Karhut kaatui, joten hätäily on tässäkin mielessä turhaa. Meillä on paljon aikaa valmistautua kevään tärkeisiin otteluihin.

Haakana on maltillinen joukkueen tavoitteissa.

- Jos ei meiltä viime vuonna odotettu hirveästi, niin sama on varmaan tälläkin kaudella. Kaudet ovat erilaisia, olemme vuosia lähteneet sarjaan selkeänä ennakkosuosikkina, mutta tykkään nykyisestä tilanteesta, jossa saamme lähteä kiusaamaan muita tietyllä tapaa takamatkalta. Tavoitteena on runkosarjassa selvitä neljän joukkoon ja pudotuspelit ovat sen jälkeen oma maailmansa, Haakana avaa.

Catz koki siirtomarkkinoilla takaiskun, kun naisten Korisliigan yksi kaikkien aikojen parhaimmista pelaajista, Elena Melto (os. Reshetko) siirtyi Lappeenrannasta Peli-Karhujen riveihin.

- On selvää, että sarjan parhaimman pelaajan lähtö satuttaa ja on iso menetys meille. Useana vuonna oli lähellä, että hän olisi lähtenyt Euroopan kentille. Nyt hän lähti uusien haasteiden perään ja meidän onni on, että hän pelasi meillä vuosia ja toivottavasti vielä jonain päivänä uudestaan. Nyt seuraaville vastuunkantajille on luvassa isompaa roolia.

Yksi näistä vastuunkantajista on seuran oma kasvatti, 19-vuotias Roosa Kosonen.

- Hän oli viime keväänä pudotuspeleissä huikea. Vaikka pelasimme tiukkoja pelejä, hänen plus-miinus-tilastonsa oli +81 puolivälierissä ja välierissä. Uskon, että hän pystyy tällä kaudella ottamaan seuraavan askeleen pelaajana. 

- Vahvistuksistamme Jordan Jones ja Natalie Day olivat viime vuoden pelaamatta loukkaantumisen takia. Jones on vielä kaukana parhaasta kunnosta, mutta on mielenkiintoista nähdä hänet parin kuukauden päästä. Monipuolisen Dayn merkitystä joukkueelle ei voi vähätellä, hän pelasi meillä toissakaudella ja se auttaa meitä paljon.

Catz 19-20 pähkinänkuoressa

 

Hallitseva tuplamestari PeKa kaappasi tähtipelaajan kilpailijasta, nuorille luvassa vastuuta enemmän

Yksi naisten Korisliigan suurimmista mestarisuosikeista on kaksi edellistä mestaruutta voittanut Peli-Karhut. 2000-luvulla viisi mestaruutta voittanut kotkalaisjoukkue koki suuria muutoksia täksi kaudeksi. Viime vuoden mestaruusjoukkueesta jatkoi omien junioreiden lisäksi vain kaksi pelaajaa.

- Meillä on nyt uusi joukkue ja prosessi. Harjoituskausi sujui hyvin, mutta paljon vaatii vielä töitä, että pääsemme samalle sivulle. Olemme alkuvaiheessa, jossa pelaajat opettelevat tuntemaan toisiaan niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin, PeKan päävalmentaja Roope Mäkelä avaa.

Peli-Karhu on ollut naisten Korisliigassa 2000-luvulla suurimpia mitalirohmuja lappeenrantalainen Catzin vanavedessä. Tavoitteet PeKa-leirissä ovat selkeät tällä kaudella.

- Minulla on se periaate, jos sarjaan osallistutaan, niin silloin lähdetään voittamaan ja mestaruus on ainoa tavoite. Hampaat irvessä sitä ei tarvitse toteuttaa tai pelaajien kantaa taakkaa, mutta kilpailussa tavoitteiden pitää olla korkealla ja ne pitää uskaltaa sanoa ääneen. 

- Meidän kohdallamme se vaatii paljon töitä, mutta kukapa nyt tässä vaiheessa esittäisi vielä sellaista peliä, joka keväällä riittää johonkin suurempaan, Mäkelä jatkaa.

Vaikka mestarijoukkue hajosi, PeKa on ollut aktiivinen siirtomarkkinoilla. Naisten Korisliigan 2000-luvun yksi parhaimmista pelaajista, Elena Melto (os. Reshetko) siirtyi Lappeenrannasta Kotkaan. Melto voitti Catzissa kuusi Suomen mestaruutta ja seitsemän himmeämpää mitalia.

- Hän on todellinen huippupelaaja, ammattilainen sekä hieno ihminen. Meidän joukkueemme on nuori, jos jätetään Elena ja Minna Sten laskuista. On selvää, että Lenan rooli tulee olemaan suuri niin pelaajana kuin johtajana. 

Mäkelä nostaa Mellon lisäksi joukkueesta esiin arvostetun Gonzagan yliopiston käyneen Zykera Ricen. 

- Hän on todellinen huippu-urheilija, jonka taustoilla ei ihan joka vuosi Suomeen tulla. Voi olla, että kaudella nähdään donkkeja ainakin hänen toimestaan, Mäkelä vinkkaa.

- Ellen Järvinen oli viime vuonna ensimmäistä vuotta meillä ja tällä kaudella rooli on varmasti suurempi. Uskon, että hänestä kasvaa todella hyvä SM-sarjatason pelaaja. Muutenkin meillä on tarkoitus ajaa omia junioreita sisään naisten joukkueeseen.

- Aiempina vuosina emme ole olleet varmastikaan paras paikka nuorelle pelaajalle peliajan suhteen, vaikka pelaajat ovatkin saaneet kovia harjoituksia ammattilaisten kesken. Peli-Karhuissa on pitkään tehty hienoa juniorityötä ja nyt tarkoituksena on antaa myös peliaikaa nuorille pelaajille viime kausia enemmän. 

Ennakkosuosikin viittaa Mäkelä vyöryttää Forssan Alun suuntaan.

- Materiaali on ylivertainen tähän sarjaan, toivottavasti pystytään haastamaan. Myös Kouvottaret tulee olemaan hyvä, heidän huippuvahvistukset jatkavat joukkueessa ja he ovat tehneet pitkäjänteisesti hyvää työtä, joka varmasti näkyy tulevaisuudessa menestymisenä. Eikä koskaan pidä unohtaa Catzia – Mika Haakanalla on taito saada aina joukkue pelaamaan hyvin.

Peli-Karhut 19-20 pähkinänkuoressa

 

 

 
24.1.2020 13:14 Suomen Cup

Ennakko: Naisten Suomen Cupin finaalissa luvassa huima Kymenlaakson paikalliskamppailu

Kouvottaret kohtaa sunnuntaina Kouvolan Jatke Areenalla Peli-Karhut. Ottelu alkaa kello 19.00 ja se on nähtävissä YLE TV2:ssa suorana lähetyksenä. Voittajajoukkueelle on luvassa 10.000 euron pääpalkinto.

16.1.2020 21:13 Naisten Korisliiga

HBA-Märsky kaatoi Hongan - Awak Kuierilla huimat tilastot

HBA-Märsky kesti vierasjoukkueen kirin ja voitti 83-78. Voiton kulmakivenä toimi Awak Kuier, joka teki 47 pistettä

13.1.2020 10:15 Naisten Korisliiga

Joulukuun kuukauden pelaajan Elena Melton mukaan joukkueella on edelleen varaa parantaa peliään

Joulukuussa Naisten Korisliigan pelaajaksi valittiin Peli-Karhujen Elena Melto. Hän on matkustanut Lappeenrannan ja Kotkan välillä koko kauden ajan, mutta se ei ole näkynyt hänen otteissaan.

2.1.2020 09:24 Naisten Korisliiga

Peli-Karhuille kärkipaikan ratkaissut Elena Melto on Naisten Korisliigan kuukauden pelaaja

Sarjakärki Peli-Karhuja edustava 24,3 pistettä ja 30,3:n teholukeman tilastoinut Elena Melto valittiin Naisten Korisliigassa joulukuun pelaajaksi.

31.12.2019 13:51 Susijengi

2019 oli suomalaisen tyttökoripallon supervuosi

WU18-tyttöjen B-divisioonan EM-kulta, WU20-naisten B-divisioonan EM-hopea ja WU16- tyttöjen EM-kisojen 10. sija nostivat tyttöjuniorit Suomi-koriksen puheenaiheiksi vuodella 2019. Vuoden muita kohokohtia olivat mm. Lauri Markkasen näytöt Chicago Bullsissa, Antti Zittingin nimitys FIBA:n hallitukseen sekä Karhu Basketin ja Peli-Karhujen tuplamestaruudet.

18.12.2019 21:29 Naisten Korisliiga

Kuier palasi kentälle, mutta Louin veti pidemmän korren – Honka ja ToPo illan voittajat

Naisten Korisliigassa pelattiin tänään kaksi ottelua, joissa voittajiksi selvisivät Tapiolan Honka ja Torpan Pojat. HBA-Märskyn Awak Kuier palasi takaisin pelikentille, mutta Alex Louinin johtama ToPo oli lukiolaisille liikaa.

14.12.2019 21:21 Naisten Korisliiga

Kouvottaret vahvisti johtoaan Naisten Korisliigassa – Claire Lamunu loukkaantui, mutta 17-vuotias Henriikka Vähäuski paikkasi huippusuorituksella

Voittajia Naisten Korisliigassa olivat tänään Kouvottaret, Catz Lappeenranta ja Tapiolan Honka. Illan näyttävin sentterien kaksintaistelu käytiin yli 20 vuotta pelanneen Taru Tuukkasen ja vasta 17-vuotiaan Henriikka Vähäuskin välillä.

12.12.2019 20:54 Naisten Korisliiga

Vimpelin Veto oli vedossa – Amy Griffinillä ennätyksiä hipova 58:n teholukema

Naisten Korisliigan toiseksi viimeistä sijaa pitävä Vimpelin Veto haki HBA-Märskyn luota reilun 58–91-voiton. Ottelun tehosankari oli Amy Griffin.

3.12.2019 10:12 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan kuukauden pelaaja jälleen Kouvottarista – marraskuun valinta on Camille Zimmerman

Kouvottarissa kovaa jälkeä tehnyt Camille Zimmerman on Naisten Korisliigan marraskuun pelaaja.

1.12.2019 19:49 Naisten Korisliiga

Yllätyskäänne Kymenlaakson derbyssä – Peli-Karhut katkaisi Kouvottarien voittoputken yli 50 pisteen voitossa

Peli-Karhut järjesti yllätyksen Kotkassa katkaisemalla Kouvottarien voittoputken kymmeneen otteluun ja nappaamalla samalla sarjataulukon kärkipaikan itselleen.

23.11.2019 20:57 Pääjuttu

Suomen Cupien kahdeksikot selvillä – Puolivälieräparit valitaan torstaina

Sekä naisten että miesten Suomen Cupin finaalin voittaja saa kymmenen tuhannen euron ja hävinnyt kolmen tuhannen euron rahapalkinnon.

9.11.2019 20:43 Naisten Korisliiga

EBT juhli sarjapisteitä kotonaan, Kouvottaret ja Catz voittivat vieraskentillä

Kouvolalaisjoukkue jatkaa yhä sarjakärjessä ilman ainuttakaan tappiota.

8.11.2019 10:38 Naisten Korisliiga

Lokakuun pelaaja Claire Lamunu ei tyydy voittoputkesta huolimatta – ugandalaissentterin vapaa-aika kuluu Kouvolassa avantouimalla

Claire Lamunu valittiin kuukauden pelaajaksi Naisten Korisliigassa toisen perättäisen kerran. Edellinen valinta tuli viime runkosarjan viimeisenä kuukautena. Hänen edustamansa Kouvottaret porskuttaa parhaillaan sarjan kärjessä 7–0-tuloksella, mutta Lamunu sanoo, että työtä on silti tehtävänä kevättä ajatellen.

2.11.2019 19:42 Naisten Korisliiga

Kuukauden pelaaja Lamunu loisti Kouvottarien seitsemännessä perättäisessä voitossa – ToPon Louinilla 43 pisteen ilta

Naisten Korisliigan hallitseva kuukauden Claire Lamunu teki vaikuttavaa työtä Kouvottarien kaataessa Vimpelin Vedon. Illan muita voittajia olivat Lappeenrannan Catz ja Torpan Pojat.

24.10.2019 21:50 Naisten Korisliiga

HBA rökitti ToPon Naisten Korisliigan helsinkiläiskohtaamisessa

Huippulupaus Awak Kuier oli raivokkaana korin alla, kun HBA Märsky kukisti illan ainoassa ottelussa Torpan Pojat 84–62.

18.10.2019 09:00 Korisliiga

Elisa Viihde Sport vapaassa katselussa sunnuntaista perjantaihin – tarjolla huimat 33 ottelua!

Elisa Viihde Sport -kanavat sekä -kirjasto ovat vapaassa katselussa 20.-25.10., kun televisioviikko tuo huippukoripallon kaikkien katsottavaksi.

12.10.2019 19:50 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut mätti tulostaululle tylyt lukemat viime kauden finaalistien kohtaamisessa

Peli-Karhut ei jättänyt epäselvyyttä iskukyvystään, kun se kaatoi viime vuoden finaalistien kohtaamisessa Catzin 82-43. Lauantaina toisessa ottelussa Kouvottaret jatkoi voittokulkuaan HyPon kustannuksella.

11.10.2019 21:14 Naisten Korisliiga

Forssan Alku kaatoi ToPon kärkiottelussa, kotijoukkue onnistui laajalla rintamalla

Naisten Korisliigan perjantain ainoassa kohtaamisessa kauden tappiotta aloittaneet Forssan Alku ja Torpan Pojat kohtasivat toisensa. Tiukka ottelu ratkesi vasta päätösneljänneksellä FoA:n 87-80-voittoon.

10.10.2019 20:46 Naisten Korisliiga

Honka karkasi Pontevalta heti alussa, EBT kesti HBA:n kirin

Naisten Korisliigassa pelattiin torstaina kaksi ottelua. Espoolaisjoukkueet olivat voitokkaita, kun EBT haki pisteet naapuripitäjästä ja Tapiolan Honka voitti kotonaan.

9.10.2019 13:07 Korisliiga

Elisa Viihteeltä lähemmäs 900 kotimaista koripallo-ottelua

Tällä kaudella Elisa Viihde näyttää Korisliigan ja miesten I divisioona A:n lisäksi naisten Korisliigan ja I divisioonan sekä miesten I divisioona B:n kaikki runkosarja- sekä pudotuspeliottelut.

Näytä lisää vastaavia