Paluun pudotuspeleihin tekevä Vilpas Katajan kiusaksi puolivälieriin

6.4.2012 Viime kaudella voiton päähän Suomen mestaruudesta jäänyt Joensuun Kataja saa puolivälierissä kiusaksensa Salon Vilppaan, joka edellisen kerran nähtiin pudotuspeleissä keväällä 2003. Kataja lähtee pudotuspeleihin yhtenä mestarisuosikeista, mutta Vilpas ei lupaa päästää joensuulaisia helpolla.

Jared Newsonin ja Joensuun Katajan mestaruusjahti alkaa puolivälieräsarjalla Salon Vilpasta vastaan.

Helmikuussa Pohjois-Karjalaan saapunut Elias Kajander on tuonut syvyyttä ja kokemusta Katajan rotaatioon.

Päävalmentaja Jukka Toijala ja joukkueenjohtaja Jukka Törmälä eivät aliarvioi Vilpasta.

Mikko Tupamäki luotsasi Vilppaan pudotuspeleihin jo ensimmäisellä päävalmentajakaudellaan.

Merkatut miehet Katajan scouting-raportissa: Roope Ahonen..

..ja Emmanuel Holloway. Kuvat: Tytti Nuoramo, Francois Perthuis & Kai Kilappa.

Joensuun Kataja tyylitteli tiensä Korisliigan runkosarjan kärkisijaan miltei suvereenilla esityksellä. Jukka Toijalan valmentama ryhmä voitti runkosarjan 40 ottelustaan peräti 31 siitä huolimatta, että runkopelaajien loukkaantumiset (Juha Sten, Juho Nenonen) pakottivat joukkueen operoimaan paikoin hyvinkin pienellä rotaatiolla.

 

Runkosarjan kääntyessä lopuilleen pilvet ovat kuitenkin väistyneet Katajan taivaalta. Nenonen on palannut kentälle levättyään lähes koko runkosarjan, uudet vahvistukset Samuel Haanpää ja Elias Kajander ovat päässeet hyvin sisään porukkaan ja Steniä lukuun ottamatta Toijalalla on paras mahdollinen ryhmänsä käytettävissään.

 

– Pystyimme loukkaantumisista huolimatta olemaan tasaisen vahva suorittaja ja olen siitä iloinen. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta pelasimme jokaisessa ottelussa voitosta. Ja kun runkosarjan voittaa, niin kai sitä voi todeta tehneensä jotain oikein, arvioi Toijala päättynyttä runkosarjakautta.

 

Joensuulaisjoukkueella on pudotuspeleihin lähdettäessä yksi ainoa tavoite: Suomen mestaruus. Vaikka Katajalle on satanut viimeisen kymmenen vuoden aikana kolme cupin mestaruutta, neljä SM-hopeaa ja kolme SM-pronssia, Kataja odottaa monivuotisen uurastuksensa palkitsemista viimein kaikkein kirkkaimmilla mitaleilla.

 

– Nyt on alkamassa aivan uudet pelit, mutta kotietua ei koripallossa kannata tai voi aliarvioida. Se on merkittävä, etenkin kun muilla on pitkä matka tulla Joensuuhun. Kotiedun varaan ei kuitenkaan näissä peleissä voi pelkästään laskea, vaan jokaista peliä lähdetään voittamaan, arvioi ensimmäistä kauttaan Kehä III:n ulkopuolella pelaava Kataja-laituri Elias Kajander, joka pelasi Pussihukkien paidassa Vilpasta vastaan salolaisten edellisessä pudotuspelisarjassa yhdeksän vuotta sitten.

 

Ensimmäisenä kantona Katajan kaskessa vastaan asettuu pitkän tauon jälkeen paluun pudotuspeleihin tekevä Salon Vilpas. Vaikka runkosarjan perusteella Kataja on vahva ennakkosuosikki, Katajan leirissä Vilpasta ei aliarvioida.

 

– Hyvä takakenttä ja sarjan paras joukkue hyökkäyslevypalloissa. Jo pelkästään tämä kombinaatio kertoo vaarallisuudesta. Vilpas on osoittanut 40 ottelun aikana, että se voi voittaa kenet tahansa ja pitää muistaa, että tässä vaiheessa kautta on jäljellä enää kahdeksan hyvää joukkuetta, Toijala puntaroi puolivälierävastusta.

 

Vilpas kiusaajana Katajan kaatoon

 

Salolaisen koripalloyleisön riemu puhkesi ylimmilleen Korisliigan runkosarjan toiseksi viimeisellä kierroksella. Vaikka Vilpas hävisi oman ottelunsa Loimaalla, joutui viimeisestä pudotuspelisijasta kisannut Kouvolan Kouvot puolestaan myöntämään Tampereen Pyrinnön paremmakseen varmistaen siten Vilppaalle pudotuspelipaikan.

 

Edellisen kerran Vilpas nähtiin pudotuspeleissä keväällä 2003, jolloin ”viikinkilaivan” tahdinlyöjänä kunnostautui amerikkalainen levypallohirmu Derrick Stroud. Noista päivistä on jäänyt Vilppaaseen jotain tuttua, sillä tätä nykyä ryhmän kokeneeseen kaartiin kuuluvat Jukka Kataja ja Samu Kaaresvirta kunnostautuivat tuolloin roolipelaajina.

 

– Pelaajilta tämä kausi on vaatinut hirmuisesti sitkeyttä. Kauteen on mahtunut loukkaantumisia, amerikkalaispelaajien vaihdoksia ja paljon muutakin. Kiitos pelaajille siitä, että he ovat kaiken keskellä jaksaneet uskoa omaan juttuun, kiittelee Vilppaan päävalmentaja Mikko Tupamäki.

 

Jos Vilpas pystyy Katajaa horjuttamaan, suuri panos tulee olemaan seuran omalla kasvatilla Roope Ahosella, 21, joka oli päättyneen runkosarjakauden paras kotimainen pistemies. Ahonen palasi ToPosta Saloon keväällä 2009 nostamaan Vilppaan divarista liigaan ja on kasvanut vuosien aikana kovan tason profiilipelaajaksi.

 

– Viime vuosiin on mahtunut paljon ylä- ja alamäkiä. Haasteita on riittänyt, mutta hyvä niin. Suuri kiitos Mikolle (Tupamäki), joka on tuonut harjoitteluumme paljon uusia juttuja, joiden myötä olen nyt mielestäni monipuolisempi pelaaja, arvioi Ahonen.

 

Katajan ja Vilppaan puolivälieräkohtaamisessa kyseessä on klassinen Daavid & Goljat -asetelma. Kataja lähtee pudotuspeleihin vain mestaruus mielessään, kun taas Vilpas pyrkii horjuttamaan vahvempaansa ottelu kerrallaan. Salolaisleirissä myönnetään Katajan olevan ennakkosuosikki, mutta samalla tulokset kertovat omaa kieltään: Vilpas on onnistunut voittamaan runkosarjassa kaikki runkosarjan kolme kärkijoukkuetta vähintään kerran.

 

– Ei meitä totisesti voi ennakkosuosikiksi sarjaan nimetä, mutta jokainen ottelu on erillinen tapahtuma. Ei kannata miettiä, että pitää voittaa kolme ottelua, vaan lähdetään siitä yksittäisestä tilanteesta ja sen voittamisesta liikkeelle. Tilanne on meille aika helppo, sillä meillä on pelkästään voitettavaa. Runkosarjassa hakemamme voitto Katajasta lisäsi uskoa siihen, että pystymme tekemään tästä hyvän ottelusarjan, virkkoo Tupamäki.

 

Keskinäiset ottelut

 

5.10. Joensuun Kataja – Salon Vilpas 91–68 (46–40)

19.11. Salon Vilpas – Joensuun Kataja 69–73 (29–40)

10.1. Joensuun Kataja – Salon Vilpas 75–67 (42–32)

2.3. Salon Vilpas – Joensuun Kataja 76–74 (29–37, 64–64)

 

Keskinäisten otteluiden hahmot

 

Jared Newson, Kataja:

Pts 20,5 Lev 9,3 Sy 1,8 Ri 2,0 Bl 1,3 2p 52,2% 3p 47,1% 1p 64,3%

 

Emmanuel Holloway, Vilpas:

Pts 19,3 Lev 3,7 Sy 5,0 Ri 2,7 2p 29,6% 3p 45,8% 1p 56,3%

 

Tärpit

 

  • Salon Vilpas ja Joensuun Kataja eivät ole vielä kauden aikana olleet kertaakaan yhtäaikaisesti täysilukuisia keskinäisissä kohtaamisissaan, vaikka Katajan pitkäaikaistoipilaita Juho Nenosta ja Juha Steniä ei laskettaisi lukuun.

 

  • Joukkueiden kahden pisteen heittoprosenteissa keskinäisissä kohtaamisissa on merkittävä ero: joensuulaiset ovat säkittäneet kakkosensa 54,4% onnistumisprosentilla salolaisten tarkkuuden ollessa 39,9%. Kaikissa muissa kategorioissa joukkueet olivat suhteellisen tasaisia keskinäisissä peleissä.

 

  • Kun tarkasteluun otetaan kaikkien runkosarjajoukkueiden heittoprosentit, Vilpas heitti niin kakkosensa (49,2%), kolmosensa (30,5%) kuin vapaaheittonsakin (63,7%) kaikista liigajoukkueista alhaisimmilla prosentilla. Kataja oli vastaavasti koko runkosarjan tarkin kahden pisteen heittojoukkue (56,4%) sekä kolmanneksi tarkin kolmen pisteen heittojoukkue (36,0%).

 

  • Salolaiset myös menettivät kaikista runkosarjajoukkueista eniten palloa: 16,43 kertaa/ottelu. Tätä kompensoidakseen Vilpas vei kuitenkin nimiinsä runkosarjan levypallokuninkuuden 40,7 ottelukohtaisella irtopallolla. Saloon levypallovoiton toivat levyrikuningas John Fields (12,4) sekä tilastokakkonen Allen Durham (11,2).

 

  • Puolivälieräsarjan aikana parketilla nähdään viisi miesten maajoukkue-ehdokasta: Petri Virtanen, Antti Kanervo ja Samuel Haanpää (Kataja) sekä Roope Ahonen ja Mikael Sandberg (Vilpas).

 

  • Korisliigan kuukauden pelaajan palkinnoista peräti kaksi matkasi kauden aikana Joensuuhun: Jared Newson valittiin marraskuussa 2011 ja Sami Lehtoranta joulukuussa 2011.

 

  • Vilpas pelaa ensimmäisen kerran SM-pudotuspeleissä sitten kevään 2003, jolloin joukkue hävisi puolivälierissä Vantaan Pussihukille otteluvoitoin 2-3. Salolaisten avainpelaajina olivat tuolloin Derrick Stroud, Donta Bright, Ilpo Jalonen, Jukka Kataja, Samu Kaaresvirta, Erik Iltanen ja Markku Koivisto. Ryhmää valmensi Tommi Koskinen, joka sittemmin valmensi Suomen naisten maajoukkuetta 2009–11.

 

Otteluaikataulu

 

  • Ti 10.4. klo 18:30 Joensuun Kataja – Salon Vilpas (Joensuun Areena)
  • To 12.4. klo 18:30 Salon Vilpas – Joensuun Kataja (Salohalli)
  • La 14.4. klo 17:00 Joensuun Kataja – Salon Vilpas (Joensuun Areena)
  • Ma 16.4. klo 18:30 Salon Vilpas – Joensuun Kataja (Salohalli)*
  • Ke 18.4. klo 18:30 Joensuun Kataja – Salon Vilpas (Joensuu Areena)*

* = tarvittaessa

 
8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.

4.4.2024 08:33 Korisliiga

Playoff-ennakossa Seagulls, Nokia, Kouvot ja Kobrat: ”Tämä on tasaväkisin Korisliiga-kausi vuosiin”

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Ensimmäisessä playoff-ennakossa esittelyssä kotietua nauttivat Helsinki Seagulls ja BC Nokia sekä alemmasta jatkosarjasta ponnistaneet vastustajat Kobrat ja Kouvot.

3.4.2024 13:45 Korisliiga

Jatkosarjat triplatuplaan lopettanut Korihaiden Jalen Jackson maaliskuun kuukauden pelaaja

Kotiedun ja kolmannen sijan napanneen Korihaiden monipuolinen Jalen Jackson on valittu Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.

3.4.2024 13:34 Erotuomarit

Korisliigan pudotuspelivaiheen erotuomarit on valittu

Korisliigakausi huipentuu perjantaina alkaviin pudotuspeleihin, jotka ovat kauden kohokohta myös erotuomareille. Tänä vuonna pudotuspelikierrokset hoidetaan yhteensä 17 erotuomarin voimin.

30.3.2024 19:24 Korisliiga

Korisliigan playoff-parit ratkottu – Hannes Pöllä palasi pelikentille, Lauri Kallio rikkoi piste-ennätyksensä

Korisliigan jatkosarjat pelattiin loppuun, ja viimeisetkin otteluparit puolivälieriin vahvistuivat.

30.3.2024 07:55 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat huipentuvat TV:ssä – Korihaiden ja Kauhajoen ottelu suorana Jimillä

Korisliigan lauantaisessa päätöskierroksessa suurin mielenkiinto osuu taisteluun puolivälierien kotiedusta, jossa kahdesta paikasta taistelevat Korihait, Kataja Basket, Kauhajoki ja Salon Vilpas.

27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

Näytä lisää vastaavia