Paluun pudotuspeleihin tekevä Vilpas Katajan kiusaksi puolivälieriin

6.4.2012 Viime kaudella voiton päähän Suomen mestaruudesta jäänyt Joensuun Kataja saa puolivälierissä kiusaksensa Salon Vilppaan, joka edellisen kerran nähtiin pudotuspeleissä keväällä 2003. Kataja lähtee pudotuspeleihin yhtenä mestarisuosikeista, mutta Vilpas ei lupaa päästää joensuulaisia helpolla.

Jared Newsonin ja Joensuun Katajan mestaruusjahti alkaa puolivälieräsarjalla Salon Vilpasta vastaan.

Helmikuussa Pohjois-Karjalaan saapunut Elias Kajander on tuonut syvyyttä ja kokemusta Katajan rotaatioon.

Päävalmentaja Jukka Toijala ja joukkueenjohtaja Jukka Törmälä eivät aliarvioi Vilpasta.

Mikko Tupamäki luotsasi Vilppaan pudotuspeleihin jo ensimmäisellä päävalmentajakaudellaan.

Merkatut miehet Katajan scouting-raportissa: Roope Ahonen..

..ja Emmanuel Holloway. Kuvat: Tytti Nuoramo, Francois Perthuis & Kai Kilappa.

Joensuun Kataja tyylitteli tiensä Korisliigan runkosarjan kärkisijaan miltei suvereenilla esityksellä. Jukka Toijalan valmentama ryhmä voitti runkosarjan 40 ottelustaan peräti 31 siitä huolimatta, että runkopelaajien loukkaantumiset (Juha Sten, Juho Nenonen) pakottivat joukkueen operoimaan paikoin hyvinkin pienellä rotaatiolla.

 

Runkosarjan kääntyessä lopuilleen pilvet ovat kuitenkin väistyneet Katajan taivaalta. Nenonen on palannut kentälle levättyään lähes koko runkosarjan, uudet vahvistukset Samuel Haanpää ja Elias Kajander ovat päässeet hyvin sisään porukkaan ja Steniä lukuun ottamatta Toijalalla on paras mahdollinen ryhmänsä käytettävissään.

 

– Pystyimme loukkaantumisista huolimatta olemaan tasaisen vahva suorittaja ja olen siitä iloinen. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta pelasimme jokaisessa ottelussa voitosta. Ja kun runkosarjan voittaa, niin kai sitä voi todeta tehneensä jotain oikein, arvioi Toijala päättynyttä runkosarjakautta.

 

Joensuulaisjoukkueella on pudotuspeleihin lähdettäessä yksi ainoa tavoite: Suomen mestaruus. Vaikka Katajalle on satanut viimeisen kymmenen vuoden aikana kolme cupin mestaruutta, neljä SM-hopeaa ja kolme SM-pronssia, Kataja odottaa monivuotisen uurastuksensa palkitsemista viimein kaikkein kirkkaimmilla mitaleilla.

 

– Nyt on alkamassa aivan uudet pelit, mutta kotietua ei koripallossa kannata tai voi aliarvioida. Se on merkittävä, etenkin kun muilla on pitkä matka tulla Joensuuhun. Kotiedun varaan ei kuitenkaan näissä peleissä voi pelkästään laskea, vaan jokaista peliä lähdetään voittamaan, arvioi ensimmäistä kauttaan Kehä III:n ulkopuolella pelaava Kataja-laituri Elias Kajander, joka pelasi Pussihukkien paidassa Vilpasta vastaan salolaisten edellisessä pudotuspelisarjassa yhdeksän vuotta sitten.

 

Ensimmäisenä kantona Katajan kaskessa vastaan asettuu pitkän tauon jälkeen paluun pudotuspeleihin tekevä Salon Vilpas. Vaikka runkosarjan perusteella Kataja on vahva ennakkosuosikki, Katajan leirissä Vilpasta ei aliarvioida.

 

– Hyvä takakenttä ja sarjan paras joukkue hyökkäyslevypalloissa. Jo pelkästään tämä kombinaatio kertoo vaarallisuudesta. Vilpas on osoittanut 40 ottelun aikana, että se voi voittaa kenet tahansa ja pitää muistaa, että tässä vaiheessa kautta on jäljellä enää kahdeksan hyvää joukkuetta, Toijala puntaroi puolivälierävastusta.

 

Vilpas kiusaajana Katajan kaatoon

 

Salolaisen koripalloyleisön riemu puhkesi ylimmilleen Korisliigan runkosarjan toiseksi viimeisellä kierroksella. Vaikka Vilpas hävisi oman ottelunsa Loimaalla, joutui viimeisestä pudotuspelisijasta kisannut Kouvolan Kouvot puolestaan myöntämään Tampereen Pyrinnön paremmakseen varmistaen siten Vilppaalle pudotuspelipaikan.

 

Edellisen kerran Vilpas nähtiin pudotuspeleissä keväällä 2003, jolloin ”viikinkilaivan” tahdinlyöjänä kunnostautui amerikkalainen levypallohirmu Derrick Stroud. Noista päivistä on jäänyt Vilppaaseen jotain tuttua, sillä tätä nykyä ryhmän kokeneeseen kaartiin kuuluvat Jukka Kataja ja Samu Kaaresvirta kunnostautuivat tuolloin roolipelaajina.

 

– Pelaajilta tämä kausi on vaatinut hirmuisesti sitkeyttä. Kauteen on mahtunut loukkaantumisia, amerikkalaispelaajien vaihdoksia ja paljon muutakin. Kiitos pelaajille siitä, että he ovat kaiken keskellä jaksaneet uskoa omaan juttuun, kiittelee Vilppaan päävalmentaja Mikko Tupamäki.

 

Jos Vilpas pystyy Katajaa horjuttamaan, suuri panos tulee olemaan seuran omalla kasvatilla Roope Ahosella, 21, joka oli päättyneen runkosarjakauden paras kotimainen pistemies. Ahonen palasi ToPosta Saloon keväällä 2009 nostamaan Vilppaan divarista liigaan ja on kasvanut vuosien aikana kovan tason profiilipelaajaksi.

 

– Viime vuosiin on mahtunut paljon ylä- ja alamäkiä. Haasteita on riittänyt, mutta hyvä niin. Suuri kiitos Mikolle (Tupamäki), joka on tuonut harjoitteluumme paljon uusia juttuja, joiden myötä olen nyt mielestäni monipuolisempi pelaaja, arvioi Ahonen.

 

Katajan ja Vilppaan puolivälieräkohtaamisessa kyseessä on klassinen Daavid & Goljat -asetelma. Kataja lähtee pudotuspeleihin vain mestaruus mielessään, kun taas Vilpas pyrkii horjuttamaan vahvempaansa ottelu kerrallaan. Salolaisleirissä myönnetään Katajan olevan ennakkosuosikki, mutta samalla tulokset kertovat omaa kieltään: Vilpas on onnistunut voittamaan runkosarjassa kaikki runkosarjan kolme kärkijoukkuetta vähintään kerran.

 

– Ei meitä totisesti voi ennakkosuosikiksi sarjaan nimetä, mutta jokainen ottelu on erillinen tapahtuma. Ei kannata miettiä, että pitää voittaa kolme ottelua, vaan lähdetään siitä yksittäisestä tilanteesta ja sen voittamisesta liikkeelle. Tilanne on meille aika helppo, sillä meillä on pelkästään voitettavaa. Runkosarjassa hakemamme voitto Katajasta lisäsi uskoa siihen, että pystymme tekemään tästä hyvän ottelusarjan, virkkoo Tupamäki.

 

Keskinäiset ottelut

 

5.10. Joensuun Kataja – Salon Vilpas 91–68 (46–40)

19.11. Salon Vilpas – Joensuun Kataja 69–73 (29–40)

10.1. Joensuun Kataja – Salon Vilpas 75–67 (42–32)

2.3. Salon Vilpas – Joensuun Kataja 76–74 (29–37, 64–64)

 

Keskinäisten otteluiden hahmot

 

Jared Newson, Kataja:

Pts 20,5 Lev 9,3 Sy 1,8 Ri 2,0 Bl 1,3 2p 52,2% 3p 47,1% 1p 64,3%

 

Emmanuel Holloway, Vilpas:

Pts 19,3 Lev 3,7 Sy 5,0 Ri 2,7 2p 29,6% 3p 45,8% 1p 56,3%

 

Tärpit

 

 • Salon Vilpas ja Joensuun Kataja eivät ole vielä kauden aikana olleet kertaakaan yhtäaikaisesti täysilukuisia keskinäisissä kohtaamisissaan, vaikka Katajan pitkäaikaistoipilaita Juho Nenosta ja Juha Steniä ei laskettaisi lukuun.

 

 • Joukkueiden kahden pisteen heittoprosenteissa keskinäisissä kohtaamisissa on merkittävä ero: joensuulaiset ovat säkittäneet kakkosensa 54,4% onnistumisprosentilla salolaisten tarkkuuden ollessa 39,9%. Kaikissa muissa kategorioissa joukkueet olivat suhteellisen tasaisia keskinäisissä peleissä.

 

 • Kun tarkasteluun otetaan kaikkien runkosarjajoukkueiden heittoprosentit, Vilpas heitti niin kakkosensa (49,2%), kolmosensa (30,5%) kuin vapaaheittonsakin (63,7%) kaikista liigajoukkueista alhaisimmilla prosentilla. Kataja oli vastaavasti koko runkosarjan tarkin kahden pisteen heittojoukkue (56,4%) sekä kolmanneksi tarkin kolmen pisteen heittojoukkue (36,0%).

 

 • Salolaiset myös menettivät kaikista runkosarjajoukkueista eniten palloa: 16,43 kertaa/ottelu. Tätä kompensoidakseen Vilpas vei kuitenkin nimiinsä runkosarjan levypallokuninkuuden 40,7 ottelukohtaisella irtopallolla. Saloon levypallovoiton toivat levyrikuningas John Fields (12,4) sekä tilastokakkonen Allen Durham (11,2).

 

 • Puolivälieräsarjan aikana parketilla nähdään viisi miesten maajoukkue-ehdokasta: Petri Virtanen, Antti Kanervo ja Samuel Haanpää (Kataja) sekä Roope Ahonen ja Mikael Sandberg (Vilpas).

 

 • Korisliigan kuukauden pelaajan palkinnoista peräti kaksi matkasi kauden aikana Joensuuhun: Jared Newson valittiin marraskuussa 2011 ja Sami Lehtoranta joulukuussa 2011.

 

 • Vilpas pelaa ensimmäisen kerran SM-pudotuspeleissä sitten kevään 2003, jolloin joukkue hävisi puolivälierissä Vantaan Pussihukille otteluvoitoin 2-3. Salolaisten avainpelaajina olivat tuolloin Derrick Stroud, Donta Bright, Ilpo Jalonen, Jukka Kataja, Samu Kaaresvirta, Erik Iltanen ja Markku Koivisto. Ryhmää valmensi Tommi Koskinen, joka sittemmin valmensi Suomen naisten maajoukkuetta 2009–11.

 

Otteluaikataulu

 

 • Ti 10.4. klo 18:30 Joensuun Kataja – Salon Vilpas (Joensuun Areena)
 • To 12.4. klo 18:30 Salon Vilpas – Joensuun Kataja (Salohalli)
 • La 14.4. klo 17:00 Joensuun Kataja – Salon Vilpas (Joensuun Areena)
 • Ma 16.4. klo 18:30 Salon Vilpas – Joensuun Kataja (Salohalli)*
 • Ke 18.4. klo 18:30 Joensuun Kataja – Salon Vilpas (Joensuu Areena)*

* = tarvittaessa

 
12.4.2021 12:05 Korisliiga

Korisliigan finaalien otteluohjelma vahvistettu

Karhu Basket ja Salon Vilpas aloittavat finaalisarjan torstaina 15.4. kello 18.00 Kauhajoella. Mestariksi vaaditaan neljä voittoa. Ruutu-palvelu välittää kaikki finaalit kotikatsomoihin.

11.4.2021 19:29 Korisliiga

Vilpas finaaliin – Aatu Kivimäen kylmähermoinen ajo ratkaisi välierät

Salon Vilpas selätti vaikeat ennakkoasetelmat ja lähetti ennakkosuosikki Helsinki Seagullsin pronssipeliin.

9.4.2021 20:56 Korisliiga

Kauhajoki varmisti finaalipaikan – Seagulls kavensi Vilppaan johtoa ja sinnittelee yhä mukana

Kauhajoki eteni miesten Korisliigan välieristä finaaliin ja lähetti Pyrinnön pronssiotteluun. Seagullsin ja Vilppaan sarjassa johto kapeni.

8.4.2021 11:10 Susijengi

Teemu Rannikon muistelmateos ilmestyy syyskuussa

Suomi-koriksen kaikkien aikojen ikoneihin lukeutuvan, Susijengin pelinrakentajana vuosikausia ihastuttaneen turkulaislähtöisen ja Salon Vilpasta Korisliigassa edustavan Teemu Rannikon, 40, muistelmateos ilmestyy syksyllä. Valtteri Mörttisen kirjoittaman kirjan ”Teemu Rannikko – Pelin tekijä” julkaisee Docendo.

7.4.2021 20:20 Korisliiga

Vilppaan tarkka-ampujat pelasivat Seagullsin pään pyörälle – myös Kauhajoki voiton päässä finaalista

Miesten Korisliigassa molemmat välieräsarjat päätyivät kutkuttavaan 3–1-tilanteeseen.

6.4.2021 20:52 Korisliiga

Vesa Mäkäläisen upea pelaajaura päätökseen – näin entiset joukkuelaiset ja vastustajat häntä muistelevat

Lahden NMKY:n kasvatti Vesa Mäkäläinen, 34, on päättänyt lopettaa ansiokkaan uransa. Kaksi Suomen mestaruutta voittanut Mäkäläinen oli Susijengin EM-joukkueessa Liettuan kisoissa 2011.

5.4.2021 20:10 Korisliiga

Kauhajoki haki voiton Tampereelta – Anthony Hilliard johti taidokasta ryöstöretkeä

Kauhajoki otti välierissä Tampereen Pyrintöä vastaan 2–1-johdon illan tiukan taisteluvoiton seurauksena.

4.4.2021 20:15 Korisliiga

Vilpas näytti Seagullsille kaapin paikan palaamalla takaisin sarjajohtoon

Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan kolmas välierävääntö venyi jatkoerään, josta vieraat poistuivat voittonsa ansainneina.

3.4.2021 08:50 Susijengi

Aapeli Alanen loppukaudeksi Tshekin pääsarjaan

Vahvan kauden joensuulaisessa Kataja Basketissa pelannut 201-senttinen ja 25-vuotias lahtelaiskasvatti Aapeli Alanen siirtyy loppukaudeksi Tshekin pääsarjaan. Susijengissäkin viisi ottelua pelanneen Alasen kevään työnantaja on Tshekin liigan viidennellä sijalla majaileva Basket Brno.

2.4.2021 19:39 Korisliiga

Kauhajoki löysi lääkkeen Pyrinnön paikkaa vastaan – Okko Järvi sai heittokoneensa käyntiin

Kauhajoki tasoitti välieräsarjan Tampereen Pyrintöä vastaan 1–1:een.

1.4.2021 20:12 Korisliiga

Seagulls tasoitti ottelusarjan loppuhetken trillerissä – Vilppaan takamiesten kaukoheittosade ei riittänyt hoitamaan hommaa kotiin

Korisliigan välierätaisto tiukkeni, kun Helsinki Seagulls tasoitti sarjansa Salon Vilpasta vastaan.

30.3.2021 21:19 Korisliiga

Pyrinnön kuuluisa paikka oli liikaa Kauhajoelle – välieräsarja 1–0 tamperelaisten hyväksi

Miesten Korisliigan toisessa välieräsarjassa Pyrintö isännöi Kauhajokea ja otti ensimmäisen voiton itselleen.

29.3.2021 20:08 Korisliiga

Vilpas ryösti Seagullsin kotiedun välieräavauksessa – kentän tähtinä takamiehet Rannikko ja Kivimäki

Runkosarjavoittaja Helsinki Seagulls joutui yllättäen taipumaan kotikentällään Salon Vilppaalle miesten Korisliigan ensimmäisessä välieräottelussa.

29.3.2021 14:21 Korisliiga

Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki yrittää hidastaa Pyrinnön vauhtia

Korisliigan toisessa välieräsarjassa kohtaavat tämän kauden ehdoton valopilkku Tampereen Pyrintö ja kaksi edellistä mestaruutta voittanut Karhu Basket. Ennakossa äänessä joukkueiden tähtipelaajat Shawn Hopkins ja Bojan Sarcevic.

28.3.2021 11:45 Korisliiga

Korisliiga-välierässä kohtaa kaksi joukkuetta, jotka tavoittelevat seurahistorian ensimmäistä Suomen mestaruutta

Sekä Helsinki Seagulls että Salon Vilpas ovat kuuluneet miesten Korisliigan eliittiin jo muutaman vuoden, mutta kummallekaan ei ole tippunut mestaruutta. Nyt he kohtaavat toisensa jo välierissä.

26.3.2021 12:18 Korisliiga

Michael Pounds lopettaa ansiokkaan pelaajauransa

KTP:n kasvatti Michael Pounds, 32, on päättänyt ripustaa koripallokenkänsä naulaan. Päättynyt kausi oli ensiesiintymisensä Korisliigassa 2006–07 tehneelle Poundsille uran 15:s pääsarjassa.

24.3.2021 17:24 Korisliiga

Korisliigan välierien otteluohjelma vahvistettu

Helsinki Seagulls ja Salon Vilpas aloittavat välieräsarjansa maanantaina 29.3. Tampereen Pyrintö ja Karhu Basket päivää myöhemmin. Kaikki välierät ovat katsottavissa Ruutu-palvelun kautta.

23.3.2021 20:46 Korisliiga

Korisliigan puolivälierät päätökseen – Kauhajoki ja Pyrintö etenevät

Kauhajoki ja Tampereen Pyrintö etenivät miesten Korisliigassa välieriin. Kesälomalle lähtevät Kataja Basket ja BC Nokia.

21.3.2021 18:50 Korisliiga

Kataja perui Pyrinnön voitonjuhlat – pari tuntia myöhemmin Nokia teki saman Kauhajoelle

Korisliigan viimeiset käynnissä olevat puolivälieräsarjat kaventuivat kumpikin 3–1-tilanteeseen.

20.3.2021 19:59 Korisliiga

Korisliigassa ratkesi kaksi puolivälieräsarjaa – jatkoon Seagulls ja Vilpas

Helsinki Seagulls ja Salon Vilpas veivät omat puolivälieräsarjansa voitoin 4–0.

Näytä lisää vastaavia