Pantterit suosikki, haastajiakin löytyy

7.10.2004 Naisten SM-sarjakausi alkoi keskiviikkona viime kevään finalistien kohtaamisella Helsingissä. Mestari-Pantterit aloitti siitä, mihin lopettikin voittaen Espoo Teamin selkeästi luvuin 87–56 (46–27). Voitollaan Pantterit vankisti asemaansa ennakkosuosikkina. Haastajia mestaripokaalin ottajiksi löytyy silti viime kautta enemmän.

Sarjan voimasuhdepakkaa ovat sekoittaneet lukuisat pelaajien joukkuevaihdokset ja myös uudet valmentajat. Joukkueiden kokoonpanot ovat muuttuneet käytännössä kaikilla. Vähäinen tekijä ei ole myöskään se, että kaudella 2004-05 naisten SM-sarjassa sallitaan jälleen yksi EU-/ETA-alueiden ulkopuolinen pelaaja. Hyvät vahvistushankinnat saattavat kellauttaa nopeastikin asetelmia. 

Pantterit lähtee kauteen ilman ulkomaalaisvahvistuksia, mutta on silti kotimaisten vahvistustensa myötä se joukkue, jota kaikki lähtevät haastamaan. Pantterit sai kesällä lisävoimia riveihinsä Hanna Rotisesta ja Vuokko Timolasta, jotka Lotta Koskelan jalanjälkiä seuraillen siirtyivät Vantaalta Helsinkiin. Uudet kasvot ovat tuoneet mestarijoukkueen jo ennestään vahvaan kalustoon levypallo- ja heittovoimaa. Avauspelinsä Pantterit pelasi ilman vuoden pelaaja- ja vuoden puolustuspelaaja –palkinnot keväällä pokannutta Susanna Rintaa, joka kertoo paljon ”petolauman” nykykunnosta.

- Viime vuotisia sijoituksia SM-sarjassa ja Suomen Cupissa lähdetään säilyttämään, kertoi päävalmentaja Mikko Kurki viitaten viime kauden tuplamestaruuteen.  

FoA, Huima ja PeKa ykköshaastajat 

Panttereiden suunnitelmien pilaajiksi ovat vahvimmin ehdolla Forssan Alku, Peli-Karhut Kotkasta ja Äänekosken Huima. 

Äänekosken Huima on saanut tutun vahvistuksen takaisin riveihinsä. Kenya Robinson on ollut voittamassa Suomen mestaruutta niin Panttereiden kuin Huimankin paidassa. Tällä kaudella Robinson saa apuja ruotsalaiselta Angelica Gabrielssonilta ja maajoukkueessa hyvin onnistuneelta Sanna Jämseniltä (os. Puskala). Huima hankki myös takapelaajaksi Noora Kotisaaren, joka viime kaudella pelasi BC Nokian riveissä. 

- Sarjasta odotan tasaista ja kovaa. Joukkueena lähdemme tavoittelemaan mitalipeleihin selviytymistä. Itse haluan täyttää oman paikkani vastuupelaajana, kommentoi Huiman kapteeni Jämsen. 

Forssan Alku on tehnyt kosoti töitä iskukykyisen joukkueen rakentamisessa. Niinikään kotimaisin voimin kauteen lähtevästä Alusta löytyy niin pituutta kuin kokemustakin. Viime kauden korikuningatar Saara Lind ja maajoukkuepelaaja Siiri Nuutinen muodostavat vahvan kaksikon korin alle. Vahvistusta on myös tullut takakentälle. Paluun tekevät Minna Myllylä ja Sari Puranen muodostavat yhdessä Erja Hakamäen ja Pauliina Oksasen kanssa kovan nelikon senttereiden tueksi. 

-Jokaiselle löytyy joukkueessa tärkeitä rooleja, en halua yksilöidä. Uskon joukkueemme yhdeksi vahvuudeksi tasaisuuden, kertoi Forssan valmentaja Pentti Kanerva. 

Peli-Karhut on nousemassa muutaman heikomman kauden jälkeen takaisin kärkikamppailuun. Maajoukkueen ykköspelintekijän Reetta Piiparin saaminen joukkueeseen on yksi menestyksen avaintekijöistä. Piiparin ohella maajoukkueen aisapari Auli Nyman sekä ulkomaalaisvahvistus Lindsey Hicks tulevat kantamaan suurimman vastuun. Joukkueen kyvyistä saatiin ensimmäinen näyte keskiviikkona, kun PeKa kaatoi Suomen Cupissa Huiman vieraskentällä lukemin 94-81.  

-Joukkueelta odotan parannusta viime kauden sijoitukseen ja ehjää kautta. SM-sarjalle kokonaisuudessaan voi povata mielenkiintoista kautta, jota ovat lisänneet useat pelaajasiirrot ja EU:n ulkopuolisten pelaajien salliminen, ennakoi Nyman. 

Yllätyksiä ja kovia suorituksia voitaneen odotella myös lupaavilta nuorilta pelaajilta Jutta Richteriltä, Henna Launiaiselta ja Saara Silvoselta.  

Paikallisjännitteitä 

Tampereen Pyrinnön noustua takaisin SM-sarjaan on seudulle luvassa paikalliskamppailuita, joista tuskin tulee jännitteitä puuttumaan. Naapurikaupungin BC Nokia on ollut kovan tilanteen edessä, kun joukkue menetti lähes koko aloitusviisikkonsa. Avainpelaajista Paula Penttilä, Satu Raimesalo ja Nina Sandell siirtyivät juuri paikallisvastustaja Pyrintöön. Kun Kotisaari vielä matkasi Äänekoskelle, Nokialla ollut täysi työ paikata aukkoja omilla junioreilla, joiden avuksi on löydetty myös ulkomaanapuja. Amerikkalaisen Randie Wirtin ja slovaki Renáta Kozmonován ohella suurta roolia on luvassa Nokian kokeneemmalle kotimaiselle kaartille, johon kuuluu mm. viime kaudella kentille paluun tehnyt Reetta Ojala.  

- Uuden joukkueen myötä vanhat pelaajat ovat saaneet lisää virtaa. Vahvistukset kantavat suuren vastuun joukkueen levypallo- ja pistetehoista. Reetta Ojala, Laura Koskela ja Saara Vanhalahti tuovat joukkueeseen arvokasta kokemusta, selvitti BC Nokian valmentaja Kimmo Kujansivu.

Tampereen Pyrintö koostuu pääosin nuorista lupaavista pelaajista. Ulkomaalaisvahvistus DeVonda Williams on hankittu joukkueeseen kantamaan levypallovastuuta ja tuomaan voimaa korin alle. Williams yhdessä pelintekijä Penttilän kanssa tulevat muodostamaan kaksikon, jonka avulla Pyrintö saattaa nousta kauden ”mustaksi hevoseksi”. Lisäksi Raimesalo ja Sandell tuovat tarvittavaa kokemusta nuoreen Pyrinnön joukkueeseen. Pyrintö osoitti vaarallisuutensa kaatamalla viidellä pisteellä Suomen Cupin ottelussa Forssan Alun. 

Ovet käyneet Turussa ja Vantaalla

Viime kauden pronssimitalisti Pussihukat on uudistunut isolla kädellä tulevalle kaudelle. Joukkue menetti pelaajamarkkinoille koko ison kalustonsa: Rotisen ja Timolan Panttereihin sekä Laaksosen siskokset ammattilaiskentille, Jennin Espanjaan ja Niinan Saksaan. Vastuuta on siis tarjolla.

- Uskon, että joukkueestamme tulee vahvistusten ohella esiin nousemaan nuoria ja lupaavia pelaajia. Tämä kausi on etenkin nuorille pelaajillemme todellinen mahdollisuus näyttää, mihin heidän taitonsa riittävät, kertoi PuHu-kapteeni Tiina Lehto. 

Myös Turun Riennossa on käynyt vilske. Viime kaudella joukkue luotti paljon Tiina Stenin ja Fia Ohtosen tekemisiin. Nyt molemmat pelurit ovat siirtyneet muualle. Sten lähti koripallon perässä St. John’s -yliopistoon Ohtosen suunnatessa takaisin Ruotsiin, jonka lisäksi Jaana Holm siirtyi Forssaan. Riento on ottanut pelaajia rinkiinsä omista kakkos- ja juniorijoukkueistaan. Viime vuoden joukkueesta Laura Hänninen ja Minna Sten sekä kokenut Kirsi Dietrich tulevat kantamaan osan Riennon pelin pyörittämisestä. Uutena valmentajana on Pieti Poikola. 

Kuten tunnettua, viime vuoden hopeajoukkue EBT ja Tapiolan Honka yhdistivät kesällä voimiaan, jonka seurauksena sarjassa pelaa EBT:n paikalla Espoo Team ja Hongan paikalla Espoo Akatemia. Urheilulliseen menestykseen tähtäävä Espoo Team on menettänyt viime vuoden runkopelaajistaan Heidi Adlerin ja Anu Flinkin (os. Mahlamäen), joilla on välivuosi menossa koripallosta. Joukkueen uusia kasvoja ovat mm. Tapiolan Hongan Linda Ansa ja Riikka Sario sekä Kapo Basketista siirtynyt maajoukkuepelaaja Riikka Terävä, jolle monet povaavat läpimurtokautta. Espoo Teamin pääasialliset vastuunkantajat löytynevät kuitenkin akselilta Salla Järviluoma-Heidi Lönnberg. 

- Tuleva kausi on todella mielenkiintoinen ja uskon sen olevan tasaisempi kuin pitkään aikaan. Monet joukkueet ovat vahvistuneet joko kotimaisilla tai ulkomaisilla pelaajilla ja näin useiden joukkueiden materiaali on leveämpi ja parempi kuin esimerkiksi viime kaudella. Oma joukkueeni on kokenut suuria muutoksia viime vuoteen verrattuna. Me olemme yksi niistä joukkueista, joka lähtee kauteen ilman ulkomaalaisvahvistusta ja kaudesta tulee varmasti haasteellinen, kertoi Järviluoma. 

Kuinka mielenkiintoinen sarjasta on tulossa, alkaa muotoutua paremmin tulevana viikonloppuna (9.-10.10.), kun naisten SM-sarjassa pelataan kahdeksan ottelua.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/naisten_sm-sarja/
 
4.6.2023 17:44 Naisten Korisliiga

Petra Noponen palaa Tapiolan Honkaan

Välikauden verran sivussa ollut Petra Noponen, 26, palaa Naisten Korisliigaan kasvattajaseuransa Tapiolan Hongan edustusjoukkueeseen. Noponen, 174 cm, pelasi pääsarjatasolla edellisen kerran kaudella 2021-22, jolloin hän juhli Peli-Karhujen kanssa Suomen mestaruutta.

1.6.2023 13:50 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan vuoden pelaaja Roosa Kosonen: ”Yksin ei pärjää, vaikka pelaisi kuinka hyvin”

Monipuolinen laitapelaaja Roosa Kosonen liittyi syksyllä Kotkan Peli-Karhujen menestysjoukkueeseen uutena mutta jätti välittömästi jälkensä.

1.6.2023 08:40 Korisliiga

Jussi Laakso ja Mika Haakana pokkasivat Vuoden valmentaja -palkinnot

Seagullsin mestarivalmentaja Jussi Laakso on Korisliigan vuoden valmentaja. Naisten Korisliigassa valinta osui Peli-Karhut mestaruuteen luotsanneeseen Mika Haakanaan.

31.5.2023 14:50 Naisten Korisliiga

Niemi ja Kanerva palkittiin korisliigojen kehittyneimpinä, Carroll ja Thomas Vuoden ulkomaalaispelaajat

Korihaiden Trey Niemi ja ToPon Meri Kanerva äänestettiin korisliigojen vuoden kehittyneimmiksi pelaajaksi. Seagullsin Jeffrey Carroll ja ToPon IImar’I Thomas puolestaan parhaat ulkomaalaispelaajat.

30.5.2023 14:25 Korisliiga

Blomgren ja Vehka-aho Vuoden puolustuspelaajat, Kaukiainen ja Kujala toivat penkiltä voimaa

Vilppaan Perttu Blomgren ja Peli-Karhujen Lotta Vehka-aho äänestettiin liigojen puolustuspelaajaksi. Parhaiksi kuudensiksi pelaajaksi puolestaan Kauhajoen Severi Kaukiainen ja ToPon Saana Kujala.

29.5.2023 15:07 Korisliiga

Ogun ja Tumba Vuoden tulokkaat, Selkee ja Kaminen Vuoden erotuomarit

Korisliigojen kapteenit ja päävalmentajat ovat äänestäneet vuosittaiset valinnat sarjojen vuoden parhaiksi. EBT:n Nicole Ogun ja Kataja Basketin Thomas Tumba äänestettiin Vuoden tulokkaiksi.

22.5.2023 14:18 Naisten Korisliiga

Räty, Blomfelt ja Frimodig jatkosopimuksiin Kouvottarien kanssa - Erlund uutena pelaajana mukaan

Kouvottaret on solminut jatkosopimukset viime kauden runkopelaajiin kuuluneiden Johanna Rädyn, Yasmine Blomfeltin sekä Roosa Frimodigin kanssa. Uutena kasvona Taret-paidassa nähdään Sofie Erlund, joka siirtyy Kouvolaan Helsingin Namikasta.

8.5.2023 16:33 Naisten Korisliiga

Sandra Prieto ToPon naisten päävalmentajaksi

Päättyneellä kaudella naisten SM-hopeaa ja Suomen Cupin voittanut Torpan Pojat on pestannut uudeksi päävalmentajaksi espanjalaisen Sandra Prieton.

21.4.2023 20:43 Naisten Korisliiga

Peli-Karhuille viides peräkkäinen Suomen mestaruus

Peli-Karhut nappasi seurahistorian kahdeksannen mestaruuden. Se vei kolmannen ottelun 85-83 ja koko finaalisarjan otteluvoitoin 3-0.

19.4.2023 09:44 Naisten Korisliiga

Naisten toisessa finaaleissa ennätyskirja uusiksi: Thomasin 44 pistettä kaikkien aikojen ennätys

Torpan Poikien IImar’I Thomasin 44 pistettä on naisten Korisliigan pudotuspelien kaikkien aikojen ennätys. Thomas nousi jaetulle ykkössijalle yhdessä Jurgite Kausaiten kanssa.

18.4.2023 21:25 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut vei huiman trillerin ja siirtyi finaaleissa 2-0 johtoon

PeKa nappasi toisen voiton naisten finaalisarjassa. Joukkue haki vierasvoiton kahden jatkoajan jälkeen 103-93 ja on voiton päässä mestaruudesta.

16.4.2023 19:29 Naisten Korisliiga

ViVe avasi mitalitilinsä

Vimpelin Veto päätti kautensa pronssijuhliin, kun joukkue kukisti pronssiottelussa Forssan Alun jännittävien vaiheiden jälkeen 80-76. Mitali oli ViVe:n seurahistorian ensimmäinen.

15.4.2023 18:30 Naisten Korisliiga

Peli-Karhuille ensimmäinen kiinnitys mestaruuteen

Kotkan Peli-Karhut aloitti finaalisarjan väkevästi. Joukkue nappasi johdon itselleen, kun se voitti kotikentällään 80-71.

14.4.2023 07:00 Naisten Korisliiga

Suomen Cupin finaalista tutut PeKa ja ToPo taistelevat Suomen mestaruudesta

Naisten Korisliigakausi huipentuu lauantaina alkavaan finaalisarjaan. Vastakkain ovat viidettä peräkkäistä mestaruuttaan tavoitteleva PeKa sekä ensimmäistä mestaruuttaan havitteleva ToPo.

11.4.2023 16:37 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalien otteluohjelma vahvistettu

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy lauantaina 15.4. klo 17.00 Kotkassa. Mestariksi vaaditaan kolme voittoa. Ruutu lähettää kaikki naisten finaaliottelut monikameratuotantona ja selostettuna kanavillaan.

10.4.2023 19:18 Naisten Korisliiga

ToPo:lle ensimmäinen finaalipaikka

ToPo nappasi seurahistoriansa ensimmäisen finaalipaikan Naisten Korisliigassa. Joukkue voitti neljännessä ottelussa vieraskentällä ViVe:n 84-77 ja eteni finaaleihin otteluvoitoin 3-1.

9.4.2023 19:09 Naisten Korisliiga

Peli-Karhuille viides peräkkäinen finaalipaikka

PeKa eteni jälleen finaaleihin ja tavoittelee viidettä peräkkäistä mestaruutta. Se haki päivän ottelussa vierasvoiton 95-67 ja vei välieräsarjan 3-1.

7.4.2023 19:29 Naisten Korisliiga

ToPo:lle toinen kiinnitys finaalipaikkaan

Torpan Pojat otti toisen voiton välierissä, kun se kaatoi ViVe:n 78-66. Helsinkiläiset johtavat välieräsarjaa 2-1.

6.4.2023 21:10 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut voiton päässä finaaleista

Kotkan Peli-Karhut oli toipunut tappiosta ja esiintyi vakuuttavasti kotiyleisönsä edessä. Se ei antanut FoA:lle mahdollisuutta ryöstöön, vaan voitti selvästi 95-61. Samalla se siirtyi ottelusarjassa 2-1 johtoon.

5.4.2023 20:30 Naisten Korisliiga

ViVe tasoitti ottelusarjan

Vimpelin Vedon ja ToPo:n välieräsarjassa pelattiin toinen ottelu. Vimpeli oli vahvempi kotonaan 88-81 ja tasoitti ottelusarjan tilanteeseen 1-1.

Näytä lisää vastaavia