Pyrintö jahtaa kolmatta mestaruuttaan, nousuvireinen KTP hakee jättiyllätystä

8.4.2012 Kahtena edellisenä keväänä Suomen mestaruutta juhlinut Tampereen Pyrintö aloittaa tiistaina kolmannen peräkkäisen mestaruutensa metsästyksen. Kevättalvella hyvään tahtiin päässyt Pyrintö-kone kohtaa puolivälierissä perinteikkään KTP:n, joka käänsi alle odotusten menneen syksyn menestyksekkääksi kevätkaudeksi ja selvisi runkosarjan kuudenneksi.

Antwine Williamsin Pyrintö aloittaa kolmannen peräkkäisen mestaruuden jahtinsa KTP:ta vastaan.

Pyrinnön runkopelaajiin on kuulunut kauden aikana uudelle tasolle peliään nostanut Antero Lehto.

Pieti Poikola luotsaa tänä keväänä Pyrintöä toistaiseksi viimeistä kertaa.

Tehomies Tim Bluen KTP jahtaa Pyrinnön päänahkaa.

Michael Pounds tuo räjähtävyyttä ja taitoa KTP:n vaihtopenkiltä.

Sami Toiviainen käärsi KTP:n kurssin joulukuusta alkaen. Kuvat: Tytti Nuoramo & Kai Kilappa & Matti O. Koskinen.

Kahden voitetun Suomen mestaruuden jälkeen Tampereen Pyrinnön kausi 2011/12 kului ensimmäisinä kuukausina yllättävän takkuilevasti. Vaikka tamperelaiset pysyttelivät itsepintaisesti liigan kärkiviisikossa, jäi joukkueen paikka eurokentillä saavuttamatta, Suomen cupin finaali Joensuun Katajaa vastaan päättyi tappioon ja joulu-tammikuun taitteessa kärsitty neljän tappion sarja viidessä pelatussa ottelussa herätti kysymyksiä.

 

Helmikuun alusta alkaen Pyrinnön punakone on kuitenkin jyllännyt tuttuun malliin. Joukkue haki runkosarjan viimeisestä 16 ottelustaan 14 voittoa keskimääräisellä 13,4 pisteen voittomarginaalilla ja pelasi molemmissa tappio-otteluissaan voitosta viimeisille sekunneille asti. Joukkueen kiintotähtiin kuuluva Antwine Williams vakuuttaa joukkueensa olevan pudotuspelien kynnyksellä iskussa.

 

– Kun kausi on näin pitkä, on oletettavaa, että jokaisella joukkueella on kauden aikana omat vaikeutensa. Meidän tapauksessamme hallitsevan mestarin rooli vaikuttaa myös, sillä kaikki haluavat voittaa juuri meidät. Olemme yrittäneet vaikeinakin hetkinä keskittyä kehittämään omaa peliämme ja uskon, että pelaamme juuri nyt kauden parasta koristamme, Williams linjaa.

 

Nyt alkavien pudotuspelien jälkeen Pyrinnön jättävä päävalmentaja Pieti Poikola liikkuu Williamsin linjoilla.

 

– Koen, että meillä on ollut selkeä ohjelma, jonka mukaan olemme parantaneet pelaamistamme. Mielestäni pelaamme selkeästi parempaa koripalloa kuin vuosi sitten. Tietenkin liiga ja vastustajat kehittyvät yhtä lailla, ja sehän tästä tekee mielenkiintoista. Odotankin nautinnollisia pudotuspelejä.

 

Pyrintö joutuu suoraan tuleen jo puolivälierävaiheessa, kun vastaan asettuu keväällä mitalisuosikkien joukkoon kiilannut KTP. Runkosarjassa Pyrintö voitti KTP:n kolmasti neljässä ottelussa, mutta Poikola ja Williams tietävät, että KTP:lla on riittävästi aseita haastaa Pyrintö todelliseen taisteluun välieräpaikasta.

 

– KTP:lla on yksi sarjan kovimmista aloitusviisikoista, jonka lisäksi joukkue on hyvin valmennettu. Olen vilpittömästi iloinen siitä, että kohtaamme heti alkuun kovan vastustajan, Poikola virkkoo.

 

– On helppo ennustaa, että tulossa on fyysinen ottelusarja, komppaa Williams.

 

KTP itsevarmana mestarin kimppuun

 

Eräänä runkosarjan ennakkosuosikeista kauteen lähtenyt KTP yskähteli pahasti alkukaudesta, ja lokakuun lopun lyhyen noususuhdanteensa jälkeen ajautui syksyn pimetessä syvään lamaan.

 

Vaikka joulukuussa päävalmentajaksi kiinnitetty Sami Toiviainen onnistui kääntämään perinteikkään kotkalaisjoukkueen kurssin, KTP ylsi lopulta runkosarjassa ”vain” kuudenneksi. Näin ollen eräs sarjakauden ennakkosuosikeista kohtaa puolivälierissä kaksi viimeisintä Suomen mestaruutta voittaneen väkivahvan Tampereen Pyrinnön.

 

– Kun joulukuussa tapahtui mitä tapahtui, oli minun tietenkin helpompaa lähteä hommaan kuin jonkun muun valmentajan, koska olin ollut alusta saakka joukkueen mukana. Tiesin, mitä pelaajat osaavat ja mihin he pystyvät. Tuska joukkueessa ja sen ympärillä oli kova, mutta pikkujutuilla ja pikku hiljaa homma lähti kääntymään, muistelee Toiviainen hyppäystään KTP:n ruoriin.

 

– Joulun jälkeen olemme kuitenkin pelanneet hyvin. Vaikka olemme välillä pelanneet heikkojakin otteluita, ei minulla ole yhtään sellainen olo, ettemmekö voisi voittaa Pyrintöä, Toiviainen jatkaa.

 

Vaikka Pyrintö on viime viikkojen otteidensa perusteella sekä historian huomioon ottaen puolivälieräsarjan ennakkosuosikki, on KTP kaikista puolivälierien haastajajoukkueista ehkäpä vahvin. Muun muassa liigan tehotilaston kärkimies Timothy Blue, täsmäheittäjä Antonio Crocker sekä ikityylikäs Jukka Matinen tietävät tarkoin, mitä ottelun voittaminen vaatii. Lisävaarallisuutta KTP:lle tuovat huippulupaus Joonas Lehtorannan ja monipuolisen Michael Poundsin kaltaiset energiapelaajat.

 

– Kova puolustuspään intensiteetti on löydettävä ja sitä kautta nopeat hyökkäykset. Meillä on urheilulliset jenkkilaiturit ja sitä pitää hyödyntää. Muutama pelaaja vastustajalta aina onnistuu, mutta laajalla rintamalla emme saa antaa Pyrinnölle onnistumisia, arvioi Pounds.

 

– Emme voi antaa Pyrinnön määrätä pelin tempoa. Kun Pyrintö haluaa juosta, on meidän käveltävä ja kun he haluavat kävellä, meidän on juostava. Pyrintö kokeneena joukkueena tietää tasan tarkkaan, mitä näissä peleissä pitää tehdä voittaakseen, ja meidän on oltava henkisesti valmiita, täydentää Toiviainen Poundsia.

 

– Tietäen Pietin (Poikola) nerouden ja kyvyn muuttaa asioita pelin aikana ja pelien välillä, yritän tietenkin parhaani mukaan vastata siirtoihin. Mukavaa playoff-shakkia on luvassa, Toiviainen päättää.

Keskinäiset ottelut

 

13.11. Pyrintö – KTP 100-83 (43-47)

5.12. KTP – Pyrintö 75-90 (35-42)

8.1. KTP – Pyrintö 96-83 (47-44)

24.2. Pyrintö – KTP 82-71 (40-38)

 

Keskinäisten otteluiden hahmot

 

Damon Williams, Pyrintö:
Pts 20,3 Lev 6,5 Sy 3,5 Ri 2,0 2p 58,1% 3p 41,7% 1p 57,1%

Timothy Blue, KTP:
Pts 22,0 Lev 100 Sy 1,8 Bl 1,0 2p 57,1% 3p 30,8% 1p 50,0%

 

Otteluparin tärpit

 

 • Tampereen Pyrinnön edelleen jatkuva kukoistuskausi sai alkunsa maaliskuussa 2009, jolloin Damon Williams siirtyi KTP:sta takaisin Pyrintöön. Williamsin paluun jälkeen Pyrintö on voittanut 79,3% runkosarjaotteluistaan ja 71,9% pudotuspeliotteluistaan sekä voittanut kaksi Suomen mestaruutta.

 

 • Pyrinnön menestyskauden ensimmäinen mitali oli kevään 2009 SM-pronssi. Ryhmässä on jatkuvuutta, sillä joukkueesta ovat edelleen jäljellä Damon Williamsin lisäksi Kenneth Lowe, Antero Lehto, Joni Harjula, Antti Nikkilä, Jesse Niemi, Olli Ahvenniemi sekä suurin osa valmennusjohdosta.

 

 • KTP:lle olennainen päivämäärä on vastaavasti 8. joulukuuta 2011, jolloin Sami Toiviainen korvasi Lars Ekströmin joukkueen peräsimessä. KTP voitti Ekströmin valmentamasta 17 ottelusta vain neljä (23,5%), mutta Toiviaisen mukaantulon jälkeen 23 ottelusta tarttui matkaan vain 14 voittoa (60,9%).
 • Joukkueet kohtasivat pudotuspeleissä viimeksi kiivastunteisen puolivälieräsarjan merkeissä keväällä 2010, joka päättyi Pyrinnön 3-1-voittoon pedaten tietä tamperelaisjoukkueen seurahistorian ensimmäiselle koripallon Suomen mestaruudelle.
 • Puolivälieräsarjan joukkueiden päävalmentajista kumpikin on nimetty Korisliigan vuoden valmentajaksi. KTP:n Sami Toiviainen keväällä 2009 (Namika Lahden mestaruusvuosi) sekä Pyrinnön Pieti Poikola 2010 ja 2011 (Tampereen Pyrinnön mestaruusvuodet).
 • Myös tässä puolivälieräsarjassa kentällä nähdään maajoukkuekokelaita, tosin varttuneimmasta päästä: 1978 syntyneet Antti Nikkilä (Pyrintö) ja Jukka Matinen (KTP) kuuluvat päävalmentaja Henrik Dettmannin nimeämiin maajoukkue-ehdokkaisiin.
 • Pyrintö nimesi tulevan kauden päävalmentajakseen päättyneellä divarikaudella BC Nokiaa luotsanneen Ville Tuomisen, joka korvaa penkin päässä Pieti Poikolan. KTP puolestaan rakensi tulevaisuuttaan solmimalla pitkät jatkosopimukset Jukka Matisen ja Joonas Lehtorannan kanssa.
 • Molempiin joukkueisiin myönnettiin runkosarjakauden aikana yksi Korisliigan kuukauden pelaajan palkinto. Timothy Blue sai kunnian osakseen tammikuussa, Pyrinnön Kenneth Lowe helmikuussa. Blue oli Korisliigan runkosarjan tehotilaston ykkönen 23,3 pisteen, 10,7 levypallon, 1,8 syötön, 1,5 blokin ja 1,1 riiston keskiarvoillaan.

Otteluaikataulu

 

 • Ti 10.4. klo 18:30 Tampereen Pyrintö – KTP-Basket (Pyynikin palloiluhalli, Tampere)
 • To 12.4. klo 18:30 KTP-Basket – Tampereen Pyrintö (Steveco Areena, Kotka)
 • La 14.4. klo 17:00 Tampereen Pyrintö – KTP-Basket (Pyynikin palloiluhalli, Tampere)
 • Ma 16.4. klo 18:30 KTP-Basket – Tampereen Pyrintö (Steveco Areena, Kotka)*
 • Ke 18.4. klo 18:30 Tampereen Pyrintö – KTP-Basket (Pyynikin palloiluhalli, Tampere)*

  * = tarvittaessa
 
14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.

4.4.2024 08:33 Korisliiga

Playoff-ennakossa Seagulls, Nokia, Kouvot ja Kobrat: ”Tämä on tasaväkisin Korisliiga-kausi vuosiin”

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Ensimmäisessä playoff-ennakossa esittelyssä kotietua nauttivat Helsinki Seagulls ja BC Nokia sekä alemmasta jatkosarjasta ponnistaneet vastustajat Kobrat ja Kouvot.

Näytä lisää vastaavia