Seurauutisia #32: Tapiolan Honka lähestyi uudella tavalla kiusaamisen ennaltaehkäisemistä

8.1.2020 10:24 Ennaltaehkäisy on keskeisessä asemassa epäasiallisen käytöksen vähentämisessä ja se on myös yksi Et ole yksin -kampanjan pääteemoista. Tapiolan Honka toteutti hienon kiusaamista ennaltaehkäisevän kampanjan seuran sisällä.

Et ole yksin on kohdennettu tukipalvelu, johon kiusaamisen, seksuaalisen hyväksikäytön ja häirinnän tai epäasiallisen käytön kohteeksi joutunut voi olla yhteydessä ja saada ammattilaisen apua.

Valtakunnallisen tukipalvelun lisäksi Et ole yksin -hankkeessa vahvistetaan lasten ja nuorten itsemääräämisoikeutta sekä lisätään tietoutta nuorten kokeman väkivallan ja häirinnän ehkäisystä järjestämällä aiheesta koulutuksia valmentajille ja vanhemmille sekä tekemällä helposti käytettäviä materiaaleja seuroille.

- Kun Koripalloliitto kertoi tukevansa seurojen varhaisen puuttumisen toimenpiteitä, päätimme Niina Helakorven ja Valmennusstudio Rohkean Joutsenen johdolla pitää ns. erilaisen pelaajakoulutuksen, jossa lajiasiat jätetään syrjään ja keskitytään vuorovaikutustaitoihin ja kiusaamisen ennaltaehkäisyyn, kertoo Hongan toiminnanjohtaja Anne Eklund seuran nettisivuilla.

Honka on yksi Suomen suurimmista seuroista, joten on mahdollista, että kiusaamista tai jonkin asteista syrjintää voi juniorijoukkueissa tapahtua, vaikka valmentajat tai joukkueen jäsenet eivät siitä olisikaan tietoisia. Kohderyhmäksi valikoitui 2005-2008 syntyneet Hongan juniorit.

Hongassa toteutettiin Punainen Kortti Kiusaamiselle -teemaa ja samalla mietittiin, miten asiassa voitaisiin toimia ennaltaehkäisevästi eikä reagoida vasta siinä tilanteessa, kun ikäviä välikohtauksia olisi tapahtunut. 

- Kouluttajana halusin lähestyä aihetta nimenomaan ennaltaehkäisyn näkökulmasta. Ryhmäytyksen merkitys kiusaamisen ennaltaehkäisyssä on äärimmäisen tärkeää. Kun tutustutaan paremmin, poistetaan samalla ennakkoluuloja ja yhdessä toimimisen esteitä. Siinä ikään kuin sivutuotteena luodaan hyvää joukkuehenkeä ja arvostusta sekä herkkyydelle että toisten huomioon ottamiselle, jokaisen yksilön osallisuudelle, Niina Helakorpi avaa.

- Kiusaamisesta ei tutkitusti kerrota aikuisille. Siksi nuorten asiantuntijuuden arvostus on tärkeää. Nuoret näkevät asioita, joita aikuiset eivät näe, ja pystyvät näin ollen omalla toiminnallaan vaikuttamaan siihen, että kiusaamiseen puututaan, ja että sitä tehokkaasti yhdessä myös ennaltaehkäistään.

- Pienet teot ovat suuria tekoja, kun puhutaan muiden huomioimisesta ja siitä, että voit omalla toiminnallasi ehkä vaikuttaa toisen tulevaisuuteen. Kiusaamista kokeneelle jo hyväksyvä katse, ehkä jopa moikkaaminen voi olla todella iso juttu. Korjaavat kokemukset turvallisesta ryhmästä kiusaamisen jälkeen vahvistavat kiusatun minäkuvaa ja tuovat uskoa siihen, että pystyn ja kykenen, olen osa tätä jengiä, yhtä arvokas kuin kuka tahansa, Helakorpi summaa.

Lue lisää Hongan nettisivuilta >

 
22.11.2023 09:45 Seurauutinen

Seurauutisia #83: Et ole yksin -palvelu järjestää infotilaisuuden katusovittelusta nuorten konfliktien ratkaisumallina

Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.

3.11.2023 08:15 Seurauutinen

Seurauutisia #82: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2024 haku on käynnissä 1.-30.11.2023. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

21.9.2023 10:17 Seurauutinen

Seurauutisia #81: Seurapaitapäivää juhlitaan tiistaina 26.9

Jälleen on aika kaivaa kaapeista seurapaidat, -pipot ja muut seuravärein varustetut kamppeet. Tiistaina 26.9. juhlistetaan syksyn kohokohdaksi noussutta seurapaitapäivää.

2.5.2023 11:53 Seurauutinen

Seurauutisia #80: Unelmien liikuntapäivää vietetään 10.5.

Unelmien liikuntapäivää vietetään jälleen keskiviikkona 10.5. Unelmien liikuntapäivä on seuroille loistava tilaisuus avata ovensa, esitellä toimintaansa ja kutsua mukaan kaiken ikäisiä liikkujia.

16.3.2023 12:54 Seurauutinen

Seurauutisia #78: Koripalloliitto mukana lahjoittamassa liikuntavälineitä Ukrainaan

Koripalloliitto oli yksi lajiliitoista, jotka olivat mukana lähettämässä sodan keskellä eläville ukrainalaisille harrastusvälineitä.

10.2.2023 08:00 Seurauutinen

Seurauutisia #77: Olympiakomitea haastaa kansanedustajaehdokkaat edistämään liikuntaa ja urheilua

Suomen Olympiakomitea on julkaissut Liikettä Suomeen – liikunnan ja urheilun manifestin, johon on koottu liikunnan ja urheilun edistämisen tavoitteita seuraavalle hallituskaudelle. Kaikki eduskuntavaaliehdokkaat kutsutaan allekirjoittamaan manifestin tavoitteet. Allekirjoittaneiden liikuntaehdokkaiden lista julkaistaan Olympiakomitean nettisivuilla.

1.12.2022 13:16 Seurauutinen

Seurauutisia #76: SPORTTI-hankkeen verkkokurssi tutustuttaa nuorten digipelaamiseen

EHYT ry:n SPORTTI-hankkeen uusi verkkokurssi on suunnattu erityisesti kaikille lasten ja nuorten urheilun parissa toimiville valmentajille ja muille urheiluseuratoimijoille.

14.10.2022 12:47 Seurauutinen

Seurauutisia #74: Lisenssiwebinaari tarjosi tärkeää lisenssidataa seuroille

Webinaarissa käytiin läpi kauden 2021–2022 loppuun saakka kerättyä lisenssidataa ja siitä työstettyä jatkoanalyysia. Uutena osana lisenssidatasta on irrotettu Koripallon suosio lasten keskuudessa -osio.

20.9.2022 20:33 Seurauutinen

Seurauutisia #73: Pikkusudet-rieha liikutti 350 lasta Tikkurilan Urheilutalolla

Tikkurila-Seuran jo perinteiseksi muodostunut lähialueen alakoululaisille tarkoitettu Pirkka Pikkusudet-rieha oli jälleen menestys, kun viskarit, eskarit ja ekaluokkaiset opettelivat koriksen saloja.

13.9.2022 12:57 Seurauutinen

Seurauutisia #72: Syksyn Pirkka Street Basket -kiertue liikutti yhteensä 3850 koululaista

Syksyn 2022 Pirkka Street Basket -kiertue kiersi elo-syyskuun vaihteessa ympäri Suomen ja vuoden hauskinta koulupäivää vietettiin kaikkiaan 15 pelipaikalla. Yhteensä mukana tapahtumissa liikkumassa oli 3850 koululaista.

Näytä lisää vastaavia