8.1.2020 10:24 Ennaltaehkäisy on keskeisessä asemassa epäasiallisen käytöksen vähentämisessä ja se on myös yksi Et ole yksin -kampanjan pääteemoista. Tapiolan Honka toteutti hienon kiusaamista ennaltaehkäisevän kampanjan seuran sisällä.
Et ole yksin on kohdennettu tukipalvelu, johon kiusaamisen, seksuaalisen hyväksikäytön ja häirinnän tai epäasiallisen käytön kohteeksi joutunut voi olla yhteydessä ja saada ammattilaisen apua.
Valtakunnallisen tukipalvelun lisäksi Et ole yksin -hankkeessa vahvistetaan lasten ja nuorten itsemääräämisoikeutta sekä lisätään tietoutta nuorten kokeman väkivallan ja häirinnän ehkäisystä järjestämällä aiheesta koulutuksia valmentajille ja vanhemmille sekä tekemällä helposti käytettäviä materiaaleja seuroille.
- Kun Koripalloliitto kertoi tukevansa seurojen varhaisen puuttumisen toimenpiteitä, päätimme Niina Helakorven ja Valmennusstudio Rohkean Joutsenen johdolla pitää ns. erilaisen pelaajakoulutuksen, jossa lajiasiat jätetään syrjään ja keskitytään vuorovaikutustaitoihin ja kiusaamisen ennaltaehkäisyyn, kertoo Hongan toiminnanjohtaja Anne Eklund seuran nettisivuilla.
Honka on yksi Suomen suurimmista seuroista, joten on mahdollista, että kiusaamista tai jonkin asteista syrjintää voi juniorijoukkueissa tapahtua, vaikka valmentajat tai joukkueen jäsenet eivät siitä olisikaan tietoisia. Kohderyhmäksi valikoitui 2005-2008 syntyneet Hongan juniorit.
Hongassa toteutettiin Punainen Kortti Kiusaamiselle -teemaa ja samalla mietittiin, miten asiassa voitaisiin toimia ennaltaehkäisevästi eikä reagoida vasta siinä tilanteessa, kun ikäviä välikohtauksia olisi tapahtunut.
- Kouluttajana halusin lähestyä aihetta nimenomaan ennaltaehkäisyn näkökulmasta. Ryhmäytyksen merkitys kiusaamisen ennaltaehkäisyssä on äärimmäisen tärkeää. Kun tutustutaan paremmin, poistetaan samalla ennakkoluuloja ja yhdessä toimimisen esteitä. Siinä ikään kuin sivutuotteena luodaan hyvää joukkuehenkeä ja arvostusta sekä herkkyydelle että toisten huomioon ottamiselle, jokaisen yksilön osallisuudelle, Niina Helakorpi avaa.
- Kiusaamisesta ei tutkitusti kerrota aikuisille. Siksi nuorten asiantuntijuuden arvostus on tärkeää. Nuoret näkevät asioita, joita aikuiset eivät näe, ja pystyvät näin ollen omalla toiminnallaan vaikuttamaan siihen, että kiusaamiseen puututaan, ja että sitä tehokkaasti yhdessä myös ennaltaehkäistään.
- Pienet teot ovat suuria tekoja, kun puhutaan muiden huomioimisesta ja siitä, että voit omalla toiminnallasi ehkä vaikuttaa toisen tulevaisuuteen. Kiusaamista kokeneelle jo hyväksyvä katse, ehkä jopa moikkaaminen voi olla todella iso juttu. Korjaavat kokemukset turvallisesta ryhmästä kiusaamisen jälkeen vahvistavat kiusatun minäkuvaa ja tuovat uskoa siihen, että pystyn ja kykenen, olen osa tätä jengiä, yhtä arvokas kuin kuka tahansa, Helakorpi summaa.
Lue lisää Hongan nettisivuilta >
Koulutus on suunnattu mm. valmentajille, seuratoimijoille ja muille urheilun ruohonjuuritasolla työskenteleville. Se sopii myös laajemmin urheilujärjestöissä toimiville ihmisille. Koulutus on tehty urheilutoimijoiden kanssa yhteistyössä.
Vuoden nuori seuratekijä -palkinto nostaa esiin nuorten tekemää seuratyötä. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa ja sen vastaanotti Tikkurila-Seuran Rianna Soppela. Palkinnon lahjoitti Tähtiseura-ohjelman pääyhteistyökumppani Cloetta.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT järjestää yhteistyössä Tampereen urheilulääkäriaseman/Terve urheilija -ohjelman, UKK-instituutin ja Syöpäjärjestöjen kanssa miniwebinaarin Päihteet eivät kuulu urheiluun – miten ja miksi tukea nuoren urheilijan päihteettömyyttä?
Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2025 haku on käynnissä 1.11.-2.12.2024. Seuratukea haetaan OKM:n kautta.
Kysely on suunnattu Suomessa asuville harrastavien lasten ja nuorten (kotona asuvat alle 18v.) vanhemmille. Tarkoituksena on selvittää lasten ja nuorten kouluajan ulkopuolella tapahtuviin harrastuksiin kulkemisen määrää, kulkumuotoja ja toisteisuutta.
Seuratuen avulla edistetään ja toteutetaan tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia liikunnan harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille erityisesti matalan kynnyksen toiminnan kautta.
Raholan Pyrkivälle ja Äänekosken Huimalle myönnettiin maaliskuussa lasten ja nuorten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta seuratoiminnasta. Tähtimerkin saaneita seuroja on nyt kaikkiaan 16.
Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.
Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2024 haku on käynnissä 1.-30.11.2023. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.
Jälleen on aika kaivaa kaapeista seurapaidat, -pipot ja muut seuravärein varustetut kamppeet. Tiistaina 26.9. juhlistetaan syksyn kohokohdaksi noussutta seurapaitapäivää.