Seurauutisia #34: Uudet katukoriskorit valmistuvat nuoruuden innolla opiskelijoiden käsistä

29.1.2020 07:20 Koripalloliiton vuosikymmeniä palvelleet katukoriskorit ovat nähneet lukuisia pelaajia, onnistuneita koreja ja ohiheittoja. Nyt vanhat telineet ovat hiljalleen matkalla ansaituille eläkepäiville, kun uusien korien valmistus on alkanut Salon Seudun Ammattiopistolla.

Hetkessä on jotain ainutlaatuista. Vanhat koritelineet ovat kiertäneet Suomea ristiin rastiin ja palvelleet vuosikymmenten aikana sadoissa tapahtumissa ottaen vastaan kymmeniä, ellei jopa satoja tuhansia heittoja. Aika on samalla jättänyt jälkensä katukoriskoreihin.

Parhaillaan Salossa valmistuu ensimmäinen osa uusia katukoriskoreja. Prototyypit näkivät päivän valon marraskuussa 2019. Idean puuhamiehenä toimii Mikko Viitanen, joka aiemmin on toiminut Salon Vilppaan seuratoiminnassa. 

Seurapalvelun yksikön jäsenenä toimiva Viitanen muisti, että Vilpas oli aiemmin tehnyt yhteystyötä Salon Seudun Ammattiopiston kanssa. 

- Kuulin sivukorvalla, että Koripalloliitolla olisi tarvetta uusille koreille vanhojen rapistuessa. Samalla muistin, että opisto oli valmistanut laadukkaita koreja Vilppaalle. Kerran sattumalta törmätessäni Ammattiopiston opettajaan tiedustelin, että onko mahdollista valmistaa telineitä myös Koripalloliiton tarpeisiin. Ja olihan se. Ilmoitin tästä Koripalloliittoon, ja jonkin ajan päästä asiaa alettiin jalostaa eteenpäin, Viitanen muistelee.

Tarve uusille koritelineille on jo ollut muutaman vuoden ajankohtainen, mutta tarjolla olevat valmistelineet eivät kiertuemaailmaan sovellu, joten käsintehdyt erikoiskorit olivat vaatimuksena. Se, että Salon Seudun Ammattiopisto näki projektissa mahdollisuuden mielenkiintoiseen ja erilaiseen opiskelijatyöhön, on Koripalloliitolle ilon ja kunnian asia.

Mikko Viitanen (oik.) ihailee työnjälkeä.
Mikko Viitanen (oik.) ihailee työnjälkeä.

Viitanen kertoo, että yhteistyö lähti nopeasti etenemään. 

- Heti ensimmäisestä hetkestä lähtien oli mukava huomata, että molemmilla tahoilla, Ammattiopistolla ja Koripalloliitolla, oli yhteisiä tavoitteita projektille. 

Aloituspalaverissa olivat mukana Viitasen lisäksi metalliosaston opettaja Olli-Pekka Suominen (SSKKY), työelämäpalveluiden johtaja Elina Korkeaoja (SSKKY), Koripalloliiton seura- ja kilpailutoiminnan johtaja Susanna Strömberg sekä Pekka Väänänen, joka vastaa katukoristapahtumien ja -materiaalien ilmeestä, varastoinnista ja logistiikasta. 

Palaverissa laadittiin suunnitelma ja aikataulu projektille. Aloituspalaverin jälkeen on pidetty yksi palaveri, jossa testattiin koreja, tehtiin pieniä viilauksia protoversioon ja soviteltiin Pekka Väänäsen toimittamia kori- ja taustalevyjä.

 

Juha-Matti ahertanut korien kimpussa

Juha-Matti Peräntie aloitti opiskelun levyseppähitsaajaksi maaliskuussa 2019. Huhtikuun puolesta välistä lähtien Peräntien koulupäivät on pitkälti menneet korien parissa. Kevään 2020 aikana opiskelijoiden on tarkoitus valmistaa kymmenen koritelinettä, jotka pääsevät heti kiertämään ympäri Suomea Pirkka Street Basket -kiertueilla.

- Projekti on ollut haastava ja useampi versio valmistettiin ennen onnistumista. Mittoja on muuteltu matkan varrella ja saranat ovat olleet vaikeinta saada osumaan. Taisi olla yhdeksäs saranasetti, kun sitten viimein toimi. Lämpö muuttaa sauman muotoa, joten haasteena ollut, että linjat pysyvät suorassa. Oma kädenjälki on kyllä jätetty, Juha-Matti kommentoi työn lomassa.

Juha-Matti Peräntie hitsaamassa saranoita paikalleen.
Juha-Matti Peräntie hiomassa saumoja kuntoon.

- Kun kahden korin metalliosat ovat valmiit, niin ne toimitetaan teollisuusmaalaamoon Salossa. Tämän jälkeen korit palautuvat koululle ja koulu suorittaa korien kokoamisen sekä levyjen kiinnitykset, Viitanen avaa.

Kehitys kehittyy – niin myös koritelineissä. Viime vuosituhannen malli oli osittain kömpelö liikuttaa ja varastoida. Uudessa mallissa kaiken lähtöpisteenä on turvallisuus, mutta myös käytännöllisyys on ollut läsnä suunnittelusta lähtien.

- Korit ovat kokoontaitettavaa mallia, jotta menevät pieneen tilaan ja niitä on helppo kuljettaa Pirkka Street Basket -kiertueen kuorma-autossa. Painoa koreihin tulee väkisin "rohkeat toistasataa kiloa", koska rauta painaa aina. Tämä paino tuo kuitenkin samalla tuo vakautta koreihin, Viitanen vakuuttaa.

Peräntie lupaa, että koreihin saa donkkailla rauhassa.

- Heittelemään sitten vaan – ja roikkumista on testattu kyllä, naurahtaa Juha-Matti.

Salon Seudun Ammattiopisto >

 
16.11.2020 10:00 Seurauutinen

Seurauutisia #48: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2021 haku on käynnissä 13.11.-18.12.2020. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

9.10.2020 08:12 Seurauutinen

Seurauutisia #47: Seuratuen haku lähestyy – valmistaudu hakuun huolellisesti

Haku seuratoiminnan kehittämistukeen käynnistyy 12.11.2020 ja päättyy 17.12.2020 klo 16:15. Hakuprosessin tueksi Liikunnan aluejärjestöt järjestävät Seuratuki-infoja. Hakuun voi valmistautua jo etukäteen mm. päivittämällä yhdistysrekisteriotteen.

28.9.2020 19:40 Seurauutinen

Seurauutisia #46: Koripalloliiton palkitsemismuodot seurojen käytettävissä

Seurojen on hyvä säännöllisin väliajoin seuloa kaikki vapaaehtoistyötä tekevät ja myös palkalliset toimijat ja hakea heille sopivaa Koripalloliiton ansiomerkkiä tai muuta huomioimista.

24.9.2020 08:04 Seurauutinen

Seurauutisia #45: Osoita tukea seurallesi – #Seurapaitapäivä vietetään tiistaina 29.9.

Jälleen on aika kaivaa kaapeista seurapaidat, -pipot ja muut seuravärein varustetut kamppeet. Tiistaina 29.9. juhlistetaan #Seurasydän-kampanjan kohokohdaksi noussutta seurapaitapäivää.

2.9.2020 15:09 Seurauutinen

Seurauutisia 44: Koripalloliitto suosittelee Koronavilkku-sovelluksen käyttöönottoa kaikille

Koripalloliitto suosittelee Koronavilkku-sovelluksen käyttöönottoa mahdollisten tartuntatapausten jäljittämisen helpottamiseksi. Voit ladata maksuttoman sovelluksen älypuhelimesi sovelluskaupasta.

25.8.2020 20:44 Seurauutinen

Seurauutisia #43: Rauma Basketin pelitapahtumien koronaohjeet yleisölle ovat kaikkien seurojen käytössä

Vallitseva koronapandemia vaatii ottelutapahtumiin saapuvilta katsojilta huolellista hygieniaa ja tarkkaavaisuutta. Tärkein ohjenuora on se, että ottelutapahtumiin saavutaan ainoastaan terveenä.

31.7.2020 10:31 Seurauutinen

Seurauutisia #42: Pikkusudet-koriskoulut valtaavat jälleen koko Suomen

Suomen Koripalloliiton ja K-ryhmän päivittäistavaratoimialan Pikkusudet-yhteistyö jatkuu myös kaudella 2020-2021. Koripalloliitto kannustaa kaikki seurat mukaan Pikkusudet-laumaan ja järjestämään Pikkusudet-koriskouluja.

25.5.2020 09:54 Seurauutinen

Seurauutisia #41: Urheiluseuroille verkkokurssi häirinnän ennaltaehkäisyyn ja siihen puuttumiseen

Väestöliitto on julkaissut kaikille avoimen ja ilmaisen verkkokurssin lapsiin kohdistuvan häirinnän ennaltaehkäisystä ja siihen puuttumisesta. Kurssi on suunnattu erityisesti urheiluseurojen valmentajille, työntekijöille ja vapaaehtoisille.

7.5.2020 07:57 Seurauutinen

Seurauutisia #40: Unelmien liikuntapäivää vietetään äitienpäivänä 10.5.

Perinteinen Unelmien liikuntapäivä saa koronavirustilanteen vuoksi tänä vuonna uuden muodon: se toteutuu kodeissa ja somessa. Päivä tarjoaa seuroille mahdollisuuden aktivoida jäseniään ja tutustuttaa uusia ihmisiä lajin pariin.

2.5.2020 20:30 Seurauutinen

Seurauutisia #39: Seuratoiminnan kehittämistukea myönnettiin seitsemälle koripalloseuralle

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa vuosittain tukea seuratoiminnan kehittämiseen. Vuonna 2020 tukea sai seitsemän seuraa koripallotoiminnan järjestämiseen.

30.4.2020 17:38 Seurauutinen

Kuukauden korissydän #4: Pekka Paulomäelle karkkilalainen koripallo on kaikki kaikessa

Pekka Paulomäki on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan neljäs persoona. Hän on kiitollinen karkkilalaiselle koripalloyhteisölle, joka nosti hänet takaisin jaloilleen.

30.4.2020 09:24 Seurauutinen

Koripalloa ja kielikylpyjä Kainuussa – valmentaja Alex Tricoli haluaa rakentaa Pohjois-Suomeen vahvempaa koripalloinfrastruktuuria

Floridasta Kainuuseen muuttanut koripallovalmentaja Alex Tricoli luotsaa Pohjois-Suomessa kaksi vuotta sitten käynnistynyttä Kielikylpykoripallo-hanketta. Tarkoituksena on hänen mukaansa kehittää yhtä aikaa sekä englannin taitoja että koripalloinfrastruktuuria.

16.4.2020 20:50 Seurauutinen

Seurauutisia #38: Tutustu Koripalloliiton vastuullisuusohjelmaan

Koripalloliiton vastuullisuusohjelma sisältää kolme pääteemaa: sosiaalinen, taloudellinen ja ympäristövastuullisuus otetaan tasapuolisesti huomioon toinen toisiaan tukien. Vastuullisuus on kiinteä osa Koripalloliiton strategiaa.

31.3.2020 18:24 Seurauutinen

Kuukauden korissydän #3: Tapio Riutta huoltaa pelaajia, mutta myös omaa mieltään koripallon kautta

Tapio ”Tapsa” Riutta on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan kolmas persoona. Kataja Basketin huoltajana vapaa-aikaansa viettävälle Riutalle koripallo on henkireikä, jonka merkitys on hänelle korvaamaton.

26.3.2020 11:14 Seurauutinen

Seurauutisia #37: Osoita tukea seurallesi – #Seurapaitapäiväkotona vietetään tiistaina 31.3.

Urheiluseuratoiminnan suurin vahvuus on yhteisöllisyyden voima – ja nyt sitä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Tänä vuonna seurapaitapäivää vietetään poikkeusolosuhteiden takia vain kotona sekä somessa.

9.3.2020 14:11 Haastattelu

Kuukauden korissydän #2: Aulikki Koskinen pitää huolen minipojistaan!

Aulikki Koskinen on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan toinen persoona. Koskinen toimii joukkueenjohtajana Tampereen Pyrinnön minipojissa ja pitää huolen, että pelaajat ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa – ilman, että tavarat olisivat hukassa.

24.2.2020 12:25 Seurauutinen

Seurauutisia #36: Seurapäivä 2020 – junioriseurojen asialla

Juniorityötä tekeville seuroille kohdistettu Seurapalveluyksikön järjestämä Seurapäivä kokosi kaikkiaan 35 seurahenkilöä 20 eri seurasta Honkahallin liikuntatilaan torstaina 20.2. ennen Susijengin peliä.

3.2.2020 12:02 Seurauutinen

Seurauutisia #35: Häirintävapaa urheilu -koulutuskiertue urheiluseuroille käynnistyy

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry, Väestöliitto ja Suomen Olympiakomitea järjestävät yhteistyössä liikunnan aluejärjestöjen kanssa koko maan kattavan koulutuskiertueen urheiluseuroille.

31.1.2020 11:15 Haastattelu

Kuukauden korissydän #1: Harri Vallilalle kuvattu ilo on jaettu ilo

Harri Vallila on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan ensimmäinen persoona. Vallila on vuosikymmenen ajan ollut kameransa kanssa vangitsemassa peli-ilmeitä kuvien muodossa sarjatasosta riippumatta.

15.1.2020 08:21 Seurauutinen

Seurauutisia #33: Feeniks Basketin esimerkki innoittaa muistuttamaan hyvästä katsomokäytöksestä

Koripallon arvoihin ovat aina kuuluneet hyvät käytöstavat kentällä. Yhtä tärkeässä roolissa on myös hyvät käytöstavat pelikentän ulkopuolella katsomoissa ja kenttien laidoilla. Katsomossa oleva aikuinen toimii esimerkkinä jokaiselle nuorelle.

Näytä lisää vastaavia