Seurauutisia #34: Uudet katukoriskorit valmistuvat nuoruuden innolla opiskelijoiden käsistä

29.1.2020 07:20 Koripalloliiton vuosikymmeniä palvelleet katukoriskorit ovat nähneet lukuisia pelaajia, onnistuneita koreja ja ohiheittoja. Nyt vanhat telineet ovat hiljalleen matkalla ansaituille eläkepäiville, kun uusien korien valmistus on alkanut Salon Seudun Ammattiopistolla.

Hetkessä on jotain ainutlaatuista. Vanhat koritelineet ovat kiertäneet Suomea ristiin rastiin ja palvelleet vuosikymmenten aikana sadoissa tapahtumissa ottaen vastaan kymmeniä, ellei jopa satoja tuhansia heittoja. Aika on samalla jättänyt jälkensä katukoriskoreihin.

Parhaillaan Salossa valmistuu ensimmäinen osa uusia katukoriskoreja. Prototyypit näkivät päivän valon marraskuussa 2019. Idean puuhamiehenä toimii Mikko Viitanen, joka aiemmin on toiminut Salon Vilppaan seuratoiminnassa. 

Seurapalvelun yksikön jäsenenä toimiva Viitanen muisti, että Vilpas oli aiemmin tehnyt yhteystyötä Salon Seudun Ammattiopiston kanssa. 

- Kuulin sivukorvalla, että Koripalloliitolla olisi tarvetta uusille koreille vanhojen rapistuessa. Samalla muistin, että opisto oli valmistanut laadukkaita koreja Vilppaalle. Kerran sattumalta törmätessäni Ammattiopiston opettajaan tiedustelin, että onko mahdollista valmistaa telineitä myös Koripalloliiton tarpeisiin. Ja olihan se. Ilmoitin tästä Koripalloliittoon, ja jonkin ajan päästä asiaa alettiin jalostaa eteenpäin, Viitanen muistelee.

Tarve uusille koritelineille on jo ollut muutaman vuoden ajankohtainen, mutta tarjolla olevat valmistelineet eivät kiertuemaailmaan sovellu, joten käsintehdyt erikoiskorit olivat vaatimuksena. Se, että Salon Seudun Ammattiopisto näki projektissa mahdollisuuden mielenkiintoiseen ja erilaiseen opiskelijatyöhön, on Koripalloliitolle ilon ja kunnian asia.

Mikko Viitanen (oik.) ihailee työnjälkeä.
Mikko Viitanen (oik.) ihailee työnjälkeä.

Viitanen kertoo, että yhteistyö lähti nopeasti etenemään. 

- Heti ensimmäisestä hetkestä lähtien oli mukava huomata, että molemmilla tahoilla, Ammattiopistolla ja Koripalloliitolla, oli yhteisiä tavoitteita projektille. 

Aloituspalaverissa olivat mukana Viitasen lisäksi metalliosaston opettaja Olli-Pekka Suominen (SSKKY), työelämäpalveluiden johtaja Elina Korkeaoja (SSKKY), Koripalloliiton seura- ja kilpailutoiminnan johtaja Susanna Strömberg sekä Pekka Väänänen, joka vastaa katukoristapahtumien ja -materiaalien ilmeestä, varastoinnista ja logistiikasta. 

Palaverissa laadittiin suunnitelma ja aikataulu projektille. Aloituspalaverin jälkeen on pidetty yksi palaveri, jossa testattiin koreja, tehtiin pieniä viilauksia protoversioon ja soviteltiin Pekka Väänäsen toimittamia kori- ja taustalevyjä.

 

Juha-Matti ahertanut korien kimpussa

Juha-Matti Peräntie aloitti opiskelun levyseppähitsaajaksi maaliskuussa 2019. Huhtikuun puolesta välistä lähtien Peräntien koulupäivät on pitkälti menneet korien parissa. Kevään 2020 aikana opiskelijoiden on tarkoitus valmistaa kymmenen koritelinettä, jotka pääsevät heti kiertämään ympäri Suomea Pirkka Street Basket -kiertueilla.

- Projekti on ollut haastava ja useampi versio valmistettiin ennen onnistumista. Mittoja on muuteltu matkan varrella ja saranat ovat olleet vaikeinta saada osumaan. Taisi olla yhdeksäs saranasetti, kun sitten viimein toimi. Lämpö muuttaa sauman muotoa, joten haasteena ollut, että linjat pysyvät suorassa. Oma kädenjälki on kyllä jätetty, Juha-Matti kommentoi työn lomassa.

Juha-Matti Peräntie hitsaamassa saranoita paikalleen.
Juha-Matti Peräntie hiomassa saumoja kuntoon.

- Kun kahden korin metalliosat ovat valmiit, niin ne toimitetaan teollisuusmaalaamoon Salossa. Tämän jälkeen korit palautuvat koululle ja koulu suorittaa korien kokoamisen sekä levyjen kiinnitykset, Viitanen avaa.

Kehitys kehittyy – niin myös koritelineissä. Viime vuosituhannen malli oli osittain kömpelö liikuttaa ja varastoida. Uudessa mallissa kaiken lähtöpisteenä on turvallisuus, mutta myös käytännöllisyys on ollut läsnä suunnittelusta lähtien.

- Korit ovat kokoontaitettavaa mallia, jotta menevät pieneen tilaan ja niitä on helppo kuljettaa Pirkka Street Basket -kiertueen kuorma-autossa. Painoa koreihin tulee väkisin "rohkeat toistasataa kiloa", koska rauta painaa aina. Tämä paino tuo kuitenkin samalla tuo vakautta koreihin, Viitanen vakuuttaa.

Peräntie lupaa, että koreihin saa donkkailla rauhassa.

- Heittelemään sitten vaan – ja roikkumista on testattu kyllä, naurahtaa Juha-Matti.

Salon Seudun Ammattiopisto >

 
22.11.2023 09:45 Seurauutinen

Seurauutisia #83: Et ole yksin -palvelu järjestää infotilaisuuden katusovittelusta nuorten konfliktien ratkaisumallina

Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.

3.11.2023 08:15 Seurauutinen

Seurauutisia #82: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2024 haku on käynnissä 1.-30.11.2023. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

21.9.2023 10:17 Seurauutinen

Seurauutisia #81: Seurapaitapäivää juhlitaan tiistaina 26.9

Jälleen on aika kaivaa kaapeista seurapaidat, -pipot ja muut seuravärein varustetut kamppeet. Tiistaina 26.9. juhlistetaan syksyn kohokohdaksi noussutta seurapaitapäivää.

2.5.2023 11:53 Seurauutinen

Seurauutisia #80: Unelmien liikuntapäivää vietetään 10.5.

Unelmien liikuntapäivää vietetään jälleen keskiviikkona 10.5. Unelmien liikuntapäivä on seuroille loistava tilaisuus avata ovensa, esitellä toimintaansa ja kutsua mukaan kaiken ikäisiä liikkujia.

16.3.2023 12:54 Seurauutinen

Seurauutisia #78: Koripalloliitto mukana lahjoittamassa liikuntavälineitä Ukrainaan

Koripalloliitto oli yksi lajiliitoista, jotka olivat mukana lähettämässä sodan keskellä eläville ukrainalaisille harrastusvälineitä.

10.2.2023 08:00 Seurauutinen

Seurauutisia #77: Olympiakomitea haastaa kansanedustajaehdokkaat edistämään liikuntaa ja urheilua

Suomen Olympiakomitea on julkaissut Liikettä Suomeen – liikunnan ja urheilun manifestin, johon on koottu liikunnan ja urheilun edistämisen tavoitteita seuraavalle hallituskaudelle. Kaikki eduskuntavaaliehdokkaat kutsutaan allekirjoittamaan manifestin tavoitteet. Allekirjoittaneiden liikuntaehdokkaiden lista julkaistaan Olympiakomitean nettisivuilla.

1.12.2022 13:16 Seurauutinen

Seurauutisia #76: SPORTTI-hankkeen verkkokurssi tutustuttaa nuorten digipelaamiseen

EHYT ry:n SPORTTI-hankkeen uusi verkkokurssi on suunnattu erityisesti kaikille lasten ja nuorten urheilun parissa toimiville valmentajille ja muille urheiluseuratoimijoille.

14.10.2022 12:47 Seurauutinen

Seurauutisia #74: Lisenssiwebinaari tarjosi tärkeää lisenssidataa seuroille

Webinaarissa käytiin läpi kauden 2021–2022 loppuun saakka kerättyä lisenssidataa ja siitä työstettyä jatkoanalyysia. Uutena osana lisenssidatasta on irrotettu Koripallon suosio lasten keskuudessa -osio.

20.9.2022 20:33 Seurauutinen

Seurauutisia #73: Pikkusudet-rieha liikutti 350 lasta Tikkurilan Urheilutalolla

Tikkurila-Seuran jo perinteiseksi muodostunut lähialueen alakoululaisille tarkoitettu Pirkka Pikkusudet-rieha oli jälleen menestys, kun viskarit, eskarit ja ekaluokkaiset opettelivat koriksen saloja.

13.9.2022 12:57 Seurauutinen

Seurauutisia #72: Syksyn Pirkka Street Basket -kiertue liikutti yhteensä 3850 koululaista

Syksyn 2022 Pirkka Street Basket -kiertue kiersi elo-syyskuun vaihteessa ympäri Suomen ja vuoden hauskinta koulupäivää vietettiin kaikkiaan 15 pelipaikalla. Yhteensä mukana tapahtumissa liikkumassa oli 3850 koululaista.

Näytä lisää vastaavia