Suomen upea nousu jäi vajaaksi Italiassa

9.8.2010 Suomen koripallomaajoukkue kaivoi itsensä kuoppaan EM-karsintaottelussa Barissa, nousi hienosti kaukaa takaa-ajoasemasta taistelemaan voitosta Italiaa vastaan, mutta joutui lopulta antautumaan. Italia avasi EM-karsintojen voittotilinsä kukistamalla Suomen 82-73 (47-34).

Suomi nousi Teemu Rannikon johdolla voittotaistoon Italiaa vastaan, mutta susipaitojen kiri jäi vajaaksi.

Andrea Bargnanin johtama Italia hyökkäsi alussa aggressiivisesti ja antaumuksella.

Suomi menetti alussa paitsi liikaa palloja myös hävisi liikaa kaksinkamppailuja. Kuvassa vääntävät Italian Stefano Mancinelli (vas.) ja Suomen Tuukka Kotti.

Pelin käänsi Suomen hallinnaksi siirtyminen mies- ja paikkapuolustuksen sekoitukseen, joka sai Italian ahdinkoon.

Ottelun lopulliseksi ratkaisijaksi nousi Antonio Maestranzi, joka katkaisi Suomen kirin kolmosellaan.

Liukkaalla pelipäällä ollut Petri Virtanen (kuvassa) lukeutui Rannikon ohella Suomen parhaimmistoon.

Seuraavaksi Geral Lee ja Suomi käyvät Israelin kimppuun. EM-karsintaottelu Suomi-Israel pelataan Espoon Barona Areenalla keskiviikkona 11.8. Kuvat: Ville Vuorinen.

Viime torstaina pelatun EM-karsinta-avauksen tapaan Suomi jäi takaa-ajajan rooliin varhaisessa vaiheessa. Suomen ongelmatkin olivat samat kuin avauspelissä Montenegroa vastaan. Suomi ei pitänyt pallosta tarpeeksi hyvää huolta ja Italia pääsi juoksemaan ensimmäisellä puoliajalla peräti 16 pistettä 13 suomalaismenetyksestä.

Lähes 4500-päisen kotiyleisön edessä pelannut Italia oli lisäksi löytänyt kateissa olleen heittojyvänsä kolmoskaaren takaa. Italialaiset viimeistelivät ensimmäisen 20-minuuttisen aikana kuusi kolmosta hyvällä 43 prosentin sihdillä.

- Alku meni aikalailla kiville, puhisi Suomen Teemu Rannikko pelin jälkeen.

- Italia oli huomattavasti aktiivisempi ja aggressiivisempi alussa, Petri Virtanen lisäsi.

Italian päävalmentaja Simone Pianigiani ehti jo ennen peliä heiluttella valkoista lippua joukkueen hävittyä avauspelinsä Israelia ja Latviaa vastaan. Kentällä antautumisen elkeitä ei italialaisilta nähty. Avausjakso oli kotijoukkueelta näyttävää show’ta. Italialaiset haastoivat Suomen puolustusta aktiivisesti Suomen hävitessä kaksinkamppailuja. Korilinko Marco Belinelli näytti taidoistaan harvemmin nähdyn puolen, kun hän löysi oivallisilla syötöillään joukkuekavereitaan.

Parhaimmillaan Italia oli avauspuoliskolla 18 pisteen karussa, kun Belinelli onnistui reilun seitsemän minuutin pelin jälkeen kolmosessaan ja viimeisteli Italian 14-2-irtioton (26-8).

Ottelun toisella jaksolla Suomi sai kuitenkin peliään järjestykseen. Siinä auttoivat Rannikko ja juonikkaalla pelipäällä ollut Virtanen, joka haki tärkeitä riistoja, johti varmasti peliä ja heitti ohessa viisi pistettä. Rannikko oli Suomen tehokkain tauolle mentäessä 13 pisteellään.

Suurin avu Suomen suunnanmuutokseen löytyi kuitenkin puolustuspäässä, jossa sinipaidat siirtyivät mies- ja paikkapuolustuksen sekoitukseen, joka hämmensi italialaiset.

Super-Teemu

Rannikon johdolla Suomi tuli kolmannella neljänneksellä myrskyn lailla takaisin peliin.

Italian NBA-tähden Andrea Bargnanin vietyä Italian 57-38-johtoon, alkoi Suomen kiri. Rannikko ja Tuomas Iisalo käynnistivät rynnistyksen. Suomen onnistui pitämään Italia yli neljä minuuttia pisteittä ja vajaan kuuden minuutin pätkä kirjattiin Suomelle murhaavasti 17-2.

Rannikko näytti kirivaiheessa korintekotaitojaan paitsi kolmoskaaren takaa myös upottamalla kauniita kaariheittoja keskietäisyyksiltä italialaispuolustuksen yli ja kalastelemalla virheitä vastustajalle.

Antti Nikkilä nosti Suomen Kimmo Muurisen mainiosta syötöstä jo neljän pisteen päähän (59-55). Lähimmäksi suomalaiset pääsivät, kun reilut viisi minuuttia oli peliä jäljellä. Tuukka Kotin näyttävän torjunnan jälkeen Kotti seurasi toisessa kenttäpäädyssä oman ohiheittonsa sisään ja tilanne oli 68-65.

- Uskallettiin toisella puoliajalla haastaa Italiaa paljon paremmin niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin, Rannikko arvioi.

Ottelun lopullisiksi ratkaisijoiksi nousi Italian takamieskaksikko Antonio Maestranzi-Marco Carranetto. Kaksikosta jälkimmäinen villitsi ensin italialaisyleisön hurmokseen onnistumalla kolmoskaaren takaa. Reilut kaksi minuuttia myöhemmin Maestranzi teki saman tempun siirtäen Italian 76-69-johtoon.

- Matchup-paikkaan siirtyminen antoi meille mahdollisuuden. Siihen puolustukseen kuuluu se valitettava mahdollisuus, että vastustaja voi päästä nurkasta lataamaan kolmosen. Nyt kaveri pisti pari sellaista ratkaisuhetkillä sisään, lisäsi Rannikko.

Jobinpostia ja selkärankaa

Suomen päävalmentaja Henrik Dettmannilla riitti pelin jälkeen mietittävää.

- Pelivireemme ei ollut alussa samalla tasolla kuin Italialla. Olimme valitettavan pehmeitä. Syitä siihen on äkkiseltään vaikea löytää. Voi olla, että se johtuu osittain rutiinin puutteesta ja osittain vieraskentästä. Tekemisiämme pitää kuitenkin analysoida tarkasti, sillä seuraavissa peleissä meidän on voitettava tilanteita alusta lähtien. Näitä pelejä ei yksinkertaisesti voi voittaa, jos menettää pallon 22 kertaa, Dettmann pohti.  

- Samaan hengenvetoon on kuitenkin sanottava, että mieluummin minä valmennan joukkuetta, joka pelaa välillä vähän huonommin, mutta taistelee loppuun asti.

Dettmann antoikin miehistölleen täyden kunnian voittotaistoon noususta.

- Aika kova moraali joukkueella on, kun pystyi tuollaisen alun jälkeen kokoamaan itsensä. Mies- ja paikkapuolustuksen sekoitus toimi erinomaisesti ja iski Italian heikkouksiin, jotka löytyvät pelintekemisestä, Dettmann analysoi.

Suomen nousun arvoa nostaa se, että joukkue sai jobinpostia ottelun tiimellyksessä, kun kapteeni Hanno Möttölä joutui jättämään leikin kesken jalkavamman vuoksi. Möttölän vamman laatu selviää Suomessa tehtävissä tutkimuksissa.

Jo ennestään Suomella oli Italia-pelistä sivussa polvitähystykseen alkavalla viikolla joutuva Samuel Haanpää sekä rasitusmurtuman jäljiltä jalkaansa kuntouttava Petteri Koponen.

- Jos Suomen kokoiselta koripallomaalta puuttuu miehistöstä Koposen, Möttölän ja Haanpään tasoiset pelimiehet, niin eihän se voi olla näkymättä, Dettmann huokaisi.

Möttölä pelasi ottelussa 13 minuuttia, kaikki ensimmäisellä puoliajalla, ja teki viisi pistettä.

Suomen ykköspeluri Rannikko kokosi tililleen lopulta peräti 26 pistettä ollen kentän korikuningas. Virtanen heitti 13 ja Shawn Huff kymmenen pistettä.

Italian 213-senttinen Bargnani viimeisteli 24 pistettä. Bargnanin lailla NBA-seura Toronto Raptorsia edustava Belinelli nakutti 15 pistettä ja jakoi viisi koriin johtanutta syöttöä.

Suomen EM-karsinta jatkuu keskiviikkona, jolloin Espoon Barona Areenalla saapuu vieraaksi Israel. Ottelu käynnistyy klo 20. Ennen miesten peliä Suomi ja Montenegro kohtaavat naisten EM-karsinnan merkeissä klo 17 alkaen.

Italia – Suomi 82–73 (28-13, 19-21, 13-21, 22-18), Bari (ITA) 8.8.2010

Italia: Stefano Mancinelli 8/4, Andrea Bargnani 24/5, Giuseppe Poeta 0/0, Marco Mordente 0/1, Andrea Crosariol 0/3, Tomas Ress 3/2, Angelo Gigli 9/2, Luca Vitali 2/0, Pietro Aradori 4/0, Marco Belinelli 15/2/5 syöttöä, Antonio Maestranzi 10/1, Marco Carraretto 7/3/4 syöttöä.

Suomi: Mikko Koivisto 0/0, Antti Nikkilä 4/1, Kimmo Muurinen 1/9, Shawn Huff 10/6, Gerald Lee Jr 6/3, Samuel Haanpää 0/0, Tuukka Kotti 2/6, Tuomas Iisalo 3/0, Hanno Möttölä 5/0, Petri Virtanen 13/0/3 riistoa, Teemu Rannikko 26/0, Antti Kanervo 3/2.

Yleisöä: 4500

Lisätiedot: Ottelutilastot
 
20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

24.8.2012 Maaottelu

Suomi nuiji Belgian kanveesiin kärkiottelussa, Dettmannin juhlapelissä

Päävalmentaja Henrik Dettmannin 200. ottelu Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä oli kuin unelma. ”Susijengi” pääsi kolmannen jakson alussa EM-karsintavieraansa Belgian pään sisään puolustuksellaan ja alkoi takoa isolla lekalla eroa taululle kolmen pisteen heitoillaan. Ottelun lopussa Helsingin Jäähallin yleisöä osoitti seisaaltaan suosiota, kun Suomi otti jättiharppauksen kohti Slovenian EM-kisoja 97–60 (37–32)-voitollaan.

22.8.2012 00:21 Maaottelu

Susijengi raatoi kahden pisteen voiton Puolasta EM-karsintojen vierasavauksessaan

Suomen Susijengi haki jälleen maailmanluokan vastustajan päänahan, ja tärkeimmässä mahdollisessa paikassa: NBA-jätti Marcin Gortatin johtama Puola nöyrtyi Suomelle kotonaan Koszalinissa myöhään tiistaina 79–81 (40–42). Läpi ottelun puolustustaan tiivistäneestä Suomesta kunnostautuivat huikeita otteitaan jatkanut Petteri Koponen sekä viime minuuttien ratkaisukoreista vastanneet Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Gerald Lee jr.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

25.8.2011 Maaottelu

Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

21.8.2011 Maaottelu

Suomi läksytti Unkaria läksiäisissään

Suomen koripallomaajoukkue halusi järjestää runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä voitokkaat läksiäiset ja järjesti myös sellaiset. Susipaidat kyykyttivät EM-kisamahdollisuutensa menettänyttä Unkaria loppuluvuin 87-65 (44-39). Helsingin Jäähalliin pakkautunut 6278-päinen yleisö lähetti Suomen kohti viimeistä EM-karsintaottelua (Portugalissa 24.8.) ja EM-kisoja seisaallaan hurraten.

Näytä lisää vastaavia