Susijengi ja Slovenia kohdanneet neljään kertaan arvokisakentillä

25.2.2022 10:27 Perjantain MM-karsintaottelu Susijengin ja Slovenian maajoukkueiden välillä tulee olemaan historian kymmenes miesten maaottelukohtaaminen kahden maan kesken. Pelatuista yhdeksästä ottelusta Slovenia on voittanut kahdeksan. Arvokisakentillä joukkueet ovat kohdanneet neljästi, ja näistä kohtaamisista Susijengi on vienyt voiton kerran.

Lauri Markkanen nuiji Sloveniaa vuoden 2017 EM-kisoissa. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Ensikohtaaminen: Ateena 1995

Slovenia itsenäistyi entisestä Jugoslaviasta kesällä 1991 ja kohtasi Suomen miesten maajoukkuetasolla ensimmäistä kertaa itsenäisen historiansa aikana neljä vuotta myöhemmin, kesän 1995 EM-kisoissa Ateenassa.

Ensikohtaaminen Ateenan EM-kisojen alkulohko B:ssa päättyi Slovenian selkeään 72–94 (33–43) -voittoon. Martti Kuisma oli Suomen selkeä koritykki 17 pisteellään, kun taas Sloveniasta Slavko Kotnik johti rynnistystä 20 pisteellä ja 12 levypallolla.

Slovenia päätyi Ateenan kisoissa 10. sijalle voitettuaan kuudesta pelaamastaan ottelusta kaksi, kun taas Suomi jakoi 13. sijan Ruotsin kanssa kisojen toisena voitottamana joukkueena.

Toinen arvokisakohtaaminen: Vilna 2011

Susijengi esiintyi seuraavan kerran arvokisoissa kuusitoista vuotta myöhemmin selvitettyään EM-jatkokarsintojen voittajana tiensä Liettuan EM-kisoihin.

Kumpikin joukkue selvitti EM-alkulohkosta tiensä jatkosarjaan ja paikka kisojen puolivälierissä oli kummankin tavoiteltavissa, kun joukkueet ryhmittyivät 12. syyskuuta keskinäiseen kamppailun Vilnassa.

Arvokisa- ja seurajoukkuekokemuksella punnittuna rutinoituneempi hallitseva EM-4. Slovenia hallitsi levypallopeliä, puristi Susijengin heittäjiltä tilan pois ja rynnisti parhaimmillaan 42–26-johtoon Uros Slokarin sivaltaessa kaksitoista pistettä ennen taukoa.

Toisella puoliskolla Susijengi tiivisti puolustustaan ja nousi viimeisellä minuutilla Teemu Rannikon ja Petteri Koposen kolmosilla viiden pisteen päähän. Viimeisten hyökkäysten harmillisten ohiheittojen jälkeen Susijengi joutui kuitenkin rikkomaan Sloveniaa, joka eteni kisojen kahdeksan parhaan joukkoon 67–60 (42–28) -voitollaan.

Susijengin kärkikolmikon muodostivat Petteri Koponen (14/2/3 syöttöä), Shawn Huff (13/4) ja Tuukka Kotti (7/7). Sloveniasta Erazem Lorbek upotti 14 ja Uros Slokar 12 pistettä, Slokarin ja Mirza Begicin käsiin jäi kahdeksan levypalloa mieheen.

Slovenia päätyi kisoissa lopulta seitsemänneksi, kun taas Susijengille kirjattiin yhdeksäs sija.

Susijengin ensimmäinen voitto: Ljubljana 2013

Susijengi saalisti tähänastisen historiansa ainoan voittonsa Sloveniasta miesten maajoukkuetasolla ikimuistoisissa syyskesän 2013 EM-kisoissa.

Susijengi kuului kisojen alkulohkon suurimpiin yllättäjiin sijoittumalla Koperin EM-alkulohkon toiseksi voittamalla neljä ottelua viidestä. EM-jatkosarjan alun perättäistappiot Kroatiaa ja Espanjaa vastaan suistivat Susijengin ulos puolivälieristä, mutta jatkosarjan päätösottelussa Susijengillä oli edelleen mahdollisuus pedata itselleen villiä korttia seuraavan kesän MM-kisoista sijoittumalla yhdeksänneksi.

Kun täpötäydellä Ljubljanan Stozice Areenalla (10 000 katsojaa) oli pelattu kaksi ja puoli minuuttia, Susijengi oli karannut jo 0–9-johtoon. Tauolle edettiin tasalukemissa, jonka jälkeen Susijengi hyydytti isäntäjoukkueen liikkeen 2–3-paikkapuolustuksellaan ja löysi lähes koko kisojen ajan kateissa olleen kaukoheittojyvänsä. Susijengi päätti kisansa 76–92 (42–42) -voittoon ja kisojen yhdeksänteen sijaan, kun taas Slovenia eteni lopulta viidenneksi.

Susijengin voitto kirjattiin lopulta todellisella joukkueonnistumisella, kun kaksinumeroisille pisteille ylsivät Gerald Lee Jr. (17/6), Sasu Salin (16/5), Mikko Koivisto (16/0), Petteri Koponen (14/4/6 syöttöä) ja Roope Ahonen (11/1/3 syöttöä), unohtamatta ensimmäisellä puoliskolla kolmasti onnistunutta Samuel Haanpäätä (9/4).

Susijengi heitti ottelussa kolmosensa sensaatiomaisesti 17/32 ja sai vaihtopenkiltään peräti 36 pistettä.

Edellinen kohtaaminen: Helsinki 2017

Edellisen kerran Susijengi ja Slovenia iskivät yhteen Helsingin EM-kotikisoissa syyskuussa 2017.

Susijengi oli päihittänyt kisojen avausottelussaan jatkoajalla Ranskan ja Slovenia Puolan. Täpötäyden Hartwall Areenan (11 963 katsojaa) edessä pelatun ottelun ensimmäisen puoliajan ehdoton hahmo oli Goran Dragic, joka hurjasteli peräti 24 pistettä ennen taukoa ja johdatti Slovenian 42–52-johtoon.

Tauon jälkeen Susijengi sai Dragicin solmuun ja nousi pari minuuttia ennen ottelun loppua Jamar Wilsonin kolmosella tasoihin tilanteessa 72–72. Täysi Areena huusi ja mylvi, kun tulokassensaatio Lauri Markkanen siirsi Susijengin 78–77-johtoon 38 sekuntia ennen loppua.

Goran Dragic palautti kuitenkin tahtipuikon Slovenialle vapaaheittoviivalla. Susijengi pelasi viimeiset ratkaisunsa Wilsonille ja Markkaselle, mutta hetkeä aiemmin kahdesti vapaaheittoviivalta kivittänyt Anthony Randolph nousi joukkueensa ratkaisijaksi donkkaamalla pallonriiston jälkeen taululle loppulukemat 78–81.

Susijengin vahvan nelikon ottelussa muodostivat Lauri Markkanen (24/7), Sasu Salin (11/5), Shawn Huff (7/8) ja Petteri Koponen (7/1/9 syöttöä), kun taas Slovenian ehdoton kärkinimi oli Goran Dragic (29/4/5 syöttöä).

Slovenia voitti kisoissa kaikki yhdeksän otteluaan ja juhli kisojen päätteeksi historiansa ensimmäistä Euroopan mestaruutta. Kolmen pisteen voitto Susijengistä oli Slovenian niukin koko turnauksessa. Susijengin kisat päättyivät puolestaan menestyksekkään alkulohkon jälkeen neljännesvälierätappioon Italiaa vastaan.

 
28.2.2023 13:07 Susijengi

Kroatian kaatajaiset ja mestari-Slovenian tuplavoitto – näin Susijengi selvitti tiensä Aasian MM-kisoihin

Susijengi selvitti eilen päättyneissä MM-karsinnoissa tiensä Aasian MM-kisoihin ensimmäisenä joukkueena Euroopasta. MM-kisapaikka irtosi seitsemän ottelun mittaisella voittoputkella vuoden 2022 helmikuun ja elokuun välisenä aikana. Elä uudelleen Susijengin matka karsintojen haastavilta alkumetreiltä Aasian kisaparketeille!

27.2.2023 21:25 Susijengi

Susijengi lohkokakkoseksi MM-karsinnoissa, maagisesti heittänyt Saksa lohkovoittoon

Susijengi antoi ensimmäisen iskun, puolusti antaumuksella ja toteutti pelisuunnitelmaansa rohkeasti, mutta Saksa näytti, miksi on hallitseva EM-pronssimitalisti. Loppuunmyyty Espoo Metro Areena sai nähdä trillerimäisen MM-karsintahuipennuksen, jonka voittajaksi selvisi kolmosensa käsittämättömällä 62,5% tarkkuudella upottanut Saksa.

27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

26.2.2023 19:18 Susijengi

Susijengi ja Saksa julkistivat kokoonpanot MM-karsintahuipennukseen, Kaukiainen debytoi

Susijengi ja Saksa ovat vahvistaneet kahdentoista hengen miehistönsä maanantai-iltana Espoo Metro Areenalla pelattavaan MM-karsintojen huipennukseen, joka ratkaisee samalla karsintalohkon ykkössijan. Erinomaista kautta Karhu Basketissa pelaava Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 24, nousee ensimmäistä kertaa uransa aikana Susijengin tusinaan.

26.2.2023 09:48 Susijengi

Susijengin MM-karsinnat huipentuvat maanantain Saksa-otteluun – voitolla lohkovoittoon

Vuosien 2021–23 MM-karsinnat huipentuvat maanantaina Espoo Metro Areenalla, kun viime syksyn EM-kisat pronssiin päättänyt isokokoinen ja organisoitunut Saksa saapuu Susijengin vieraaksi. Panoksena ottelussa on ei enempää eikä vähempää kuin karsintalohkon voitto.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 17:40 Susijengi

Ilari Seppälä jatkoajan kultaranne, Susijengi jatkoaikavoittoon Tel Avivissa

Vapautuneesti pelannut Israel otti aloitteen omiin käsiinsä helmikuun MM-karsintaikkunan avausottelussa ja oli tyrmätä suomalaisvieraansa jo lähtötelineisiin. Susijengi löysi kuitenkin intensiteettinsä puolustuspäässä ja jahtasi pelin jatkoajalle, jossa ”Lapuan pehtoori” Ilari Seppälä petasi perättäisillä onnistumisillaan vieraille 95–97 (46–35, 83–83) -trillerivoiton.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

23.2.2023 17:33 Susijengi

Susijengi ja Israel nimesivät tusinansa perjantain maaotteluun

Susijengi ja Israel ovat vahvistaneet kaksitoistapäiset miehistönsä perjantai-iltapäivän MM-karsintaotteluun. Israel isännöi Susijengiä Tel Avivin Drive In Arenalla perjantaina klo 14.30. Ottelu televisioidaan suorana Nelosella ja Ruudussa.

23.2.2023 10:11 Susijengi

Uudistunut Israel luottaa vanhaan ja hyväksi havaittuun

Israelin maajoukkueen kokoonpanossa on käynyt puhuri sitten marraskuun MM-karsintaikkunan, jolloin joukkue karsiutui ensi syyskesän MM-kisoista. Kaksi viisikollista pelaajia ovat sivussa ja päävalmentaja vaihtunut, mutta tästä huolimatta valmentaja Mikko Larkas odottaa Israelin saapuvan perjantain iltapäiväpeliin omilla vahvuuksillaan.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

15.2.2023 11:35 Susijengi

Susijengi viimeiseen MM-karsintaikkunaan lohkovoitto mielessään

Paikkansa Aasian MM-kisoissa jo hyvän aikaa sitten valmistautunut Susijengi kerääntyy sunnuntaina yhteen viimeisen MM-jatkokarsintaikkunan merkeissä. Viimeisessä kahdessa karsintaottelussa kantoina Susijengin kaskessa seisovat ensiksi Israel ja sen jälkeen lohkojohtaja Saksa, joka peittosi suomalaisvieraansa viime marraskuussa.

31.12.2022 14:22 Susijengi

Teneriffan kolmoslinko Sasu Salin: ”Tämä on hyvä paikka olla”

Susijengin kapteeni ja helsinkiläisen MaSu-Basketin kasvatti Sasu Salin, 31, sai suotuisien otteluohjelmien ansiosta kokea ammattilaisurallaan tuiki harvinaisen Suomen joulun. Nyt joulu on vietetty ja Sasu on palannut Espanjan liigaan siivittämään joukkuettaan, sarjakärkeä hätyyttelevää Lenovo Teneriffaa kohti uusia urotekoja yhtenä sen kärkipelaajista.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

14.11.2022 21:18 Susijengi

Susijengi rynni ryhtiliikkeen jälkeen Virolta karkuun

Jälleen kerran Viro teki MM-karsintaottelusta Susijengille vaikean, mutta toisen jakson alhosta noustuaan Susijengi hallitsi peliä. Mikael Jantunen säkitti piste-ennätyksensä, Alexander Madsen ja Daniel Dolenc dominoivat korinalustaa ja Sasu Salin säkitti karkumatkan ratkaisuheitot, kun Susijengi nautti 5528-päisen kotiyleisön edessä 91–71 (39-41) -voiton.

13.11.2022 20:25 Susijengi

Susijengi ja Viro vahvistivat maanantain kokoonpanonsa

Lassi Tuovin valmentama Susijengi ja Jukka Toijalan luotsaama Viro ovat nimenneet pelaajatusinansa maanantai-illan MM-karsintaotteluun. Ottelu pelataan Espoo Metro Areenalla klo 18.30 alkaen ja televisioidaan suorana Nelosella klo 18.20 alkaen.

13.11.2022 10:05 Susijengi

Viro juoksee nuorisokaartilla Susijengin kimppuun maanantaina

Jukka Toijalan luotsaama Viro menetti perjantaina mahdollisuutensa selvitä Aasian MM-kisoihin. Joukkueen tähtäimessä on kuitenkin menestys 2020-luvun jälkipuoliskolla, ja lähtee jokaiseen jäljellä olevaan MM-karsintaotteluun kiusaajana, joka härnää, prässää ja juoksee vastustajaltaan jalkoja alta.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

Näytä lisää vastaavia