Susijengillä ja Venäjällä 25 vuoden historia kiihkeistä maaotteluista

28.11.2018 11:41 Suomi kohtasi Venäjän kansainvälisillä koripallokentillä miesten maaottelussa ensimmäisen kerran 10. marraskuuta 1993, jolloin Suomi haki yllätysvoiton ja petasi tietään Ateenan EM-kisoihin. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Suomi ja Venäjä ovat kohdanneet isoilla estradeilla useiden ikimuistoisten otteluiden merkeissä.

10.11.1993

 • Paikka: Helsingin urheilutalo, Helsinki, Suomi
 • Ottelu: EM-karsintaa, Suomi – Venäjä 98-96 (50-51)
 • Suomi: Kari-Pekka Klinga 23/4/5 syöttöä, Sakari Pehkonen 22/9, Pekka Markkanen 21/8, Riku Marttinen 9/3.

35-vuotiaan Henrik Dettmannin valmentama Suomi oli edennyt koripallon EM-karsintohin kesäkuussa 1993 päihittämällä Unkarissa pelatussa esikarsintaturnauksessa viimeisessä ottelussaan Englannin yhden heiton erolla.

Suomelta ei odotettu EM-karsinta-avauksessa Venäjää vastaan ihmeitä – etenkin, kun Venäjä saapui Helsinkiin parhaalla karsintamiehistöllään takakenttänään kenties Euroopan paras kaksikko Sergei Bazarevits-Vasili Karasev ja Suomen peliä rakentaneen Petri Niirasen nilkka oli vääntynyt ratkaisevassa vaiheessa.

Kari-Pekka Klinga, Sakari Pehkonen ja Pekka Markkanen ylsivät kuitenkin huippuvireeseen (66 pistettä kolmeen pekkaan) ja viimeistä piippuhyllyä ja puolapuuta myöten täyteen ammuttu Helsingin urheilutalo eli tunteella mukana kenttätapahtumissa.

Venäjä sai viimeisen pallonhallinnan Suomen 98-96-johtotilanteessa ja sai vielä potentiaalisen voittoheiton ilmaan, mutta pallo kimposi Helsinginkadun korispyhätön rautoihin ja Suomi aloitti matkansa kohti Ateenan EM-kisoja jättiyllätyksellä.

Ottelutilastot täällä.

 

21.6.1995

 • Paikka: OAKA-halli, Ateena, Kreikka
 • Ottelu: EM-kisat, avausottelu, Suomi – Venäjä 74-126 (33-62)
 • Suomi: Martti Kuisma 13/2, Sakari Pehkonen 10/2, Riku Marttinen 9/5, Petri Niiranen 8/0, Hanno Möttölä 7/6.


Coach Dettmann kutsui Ateenan kisoihin koolle kaikki parhaat pelaajansa: mm. vanhan kaartin sotaratsut Klinga, Pehkonen ja Markkanen, parasta peli-ikäänsä lähestyvä Martti Kuisma sekä tulevaisuuden toivot Markku Larkio, Jyri Lehtonen ja Hanno Möttölä.

Helsingin urheilutalon kahden vuoden takainen ihme mielissään Suomi valmistautui Venäjä-otteluun parhaan tietotaitonsa mukaan ja järjesti kukonlaulun aikaan aamuharjoitukset ollakseen parhaassa terässä kisa-avauksessa.

Valmistautuminen ei auttanut: Moskovan TsSKA:n kaiken nähneistä sotureista koottu, Sergei Belovin valmentama Venäjä heitti, prässäsi ja mursi rautaisella rutiinilla Suomen taistelusuunnitelman. Selkäbanja Suomen ensimmäisessä EM-kisaottelussa 15 vuoteen päättyi Venäjän 52 pisteen voittoon.

Ottelutilastot täällä.

 

23.7.2003

 • Paikka: Töölön Kisahalli, Helsinki, Suomi
 • Ottelu: Ystävyysottelu, Suomi – Venäjä 97-81 (42-49)
 • Suomi: Teemu Rannikko 33/2/4 syöttöä, Tuukka Kotti 20/7, Antti Nikkilä 15/6, Olli Nikitin 12/2, Mikko Noopila 8/3/4 riistoa.

Ari Tammivaaran valmentama Suomi ei pelannut FIBA:n alaisia maaotteluita vuoden 2003 aikana, mutta sai mahdollisuuden antaa peliaikaa nuoremmalle miehistölleen. Heinäkuussa joukkue sai harjoitusvastustajan suoraan huipulta, kun Ruotsin EM-kisoihin valmistautuva Venäjä Euroliiga-pelaajineen saapui Töölön Kisahalliin.

Sergei Monia, Viktor Hrjapa ja kumppanit dominoivat kenttää vielä avauspuoliskolla, mutta tauon jälkeen Kisahallissa alkoi Teemu Rannikko show. 22-vuotias pallotaikuri upotti kaikki kahdeksan vapaaheittoaan ja seitsemän kolmen pisteen heittoa ja hätää kärsivän venäläispuolustuksen keskittyessä Rannikkoon pääsivät nuoret isot miehet Tuukka Kotti ja Antti Nikkilä donkkaamaan palloa takaovista koriin.

Venäjä päätyi Ruotsin EM-kisakentillä lopulta kahdeksanneksi. Suomi kohosi Euroopan B-divisioonasta A-divisioonaan ja EM-karsintoihin voittamalla B-divisioonan mestaruuden syyskuussa 2007.

Ottelutilastot täällä.

 

8.9.2011

 • Paikka: Siemens Areena, Vilna, Liettua
 • Ottelu: EM-kisat, jatkosarjaa, Suomi – Venäjä 60-79 (14-18, 20-33, 38-59)
 • Suomi: Shawn Huff 14/2, Gerald Lee Jr. 11/2, Teemu Rannikko 11/1, Petteri Koponen 10/1.

Suomi eteni ensimmäisiin EM-kisoihinsa 16 vuoteen, kun FIBA nosti EM-kisojen osallistujamäärän 16 maasta 24 maahan ja ”Susijengiksi” ristitty joukkue peittosi EM-jatkokarsinnoissa Portugalin ja Unkarin puhtaalla pelillä.

Alkusarjassa haetut Bosnia- ja Montenegro-voitot yhdistettynä alkusarjan muiden joukkueiden suotuisaan ristiinpeluuseen johtivat Susijengin EM-jatkosarjaan, joka alkoi treffeillä Venäjän Neuvostoliiton jälkeisen historian parhaan maajoukkueen kanssa.

Susijengi pysyi vielä avausneljänneksellä neljän pisteen tuntumassa, mutta sai aikaiseksi toisella neljänneksellä vain kuusi pistettä, kun Timofej Mozgov ja Andrei Kirilenko tukkivat suomalaisten tiet korille ja kolmoset kalahtelivat rautoihin. Toisessa päässä kenttää Kirilenko pitkine käsineen upotti hyppyheittoja suomalaispuolustuksen tavoittamattomista ja Andrei Vorontsevitsh ja Aleksei Shved takoivat alley oop -donkkeja omista korkeuksistaan.

Venäjä saalisti tähtijoukkueellaan EM-pronssia ja vuotta myöhemmin olympiapronssia.

Ottelutilastot täällä.

Hanno Möttölä ulvoi Koperin EM-kisakentillä 2013. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

8.9.2013

 • Paikka: Bonifika Areena, Koper, Slovenia
 • Ottelu: EM-kisat, alkusarjaa, Suomi – Venäjä 86-83 (16-18, 31-30, 41-46, 67-67, 75-75)
 • Suomi: Shawn Huff 20/9, Sasu Salin 12/10/4 syöttöä, Tuukka Kotti 12/10, Hanno Möttölä 12/2, Petteri Koponen 11/2/11 syöttöä, Gerald Lee Jr 9/4.

Kaksi vuotta Vilnan tapahtumien jälkeen Susijengi sai revanssimahdollisuutensa Slovenian Koperissa.

Susijengi aloitti kisansa voitolla olympiahopeajoukkue Turkista ja haastaja Ruotsista, mutta tipahti kolmannessa alkusarjan ottelussaan Italialle saatuaan aikaan vaivaiset 44 pistettä. Haaste ei helpottunut alkusarjan neljännessä pelissä, jossa olympiamenestyskrapulasta kärsinyt ja nuorennusleikkauksen kokenut Venäjä taisteli selkä seinää vasten paikasta EM-jatkosarjassa.

Kolmen neljänneksen ajan Susijengi takelteli Venäjän ylifyysisen joukkuepuolustuksen siimeksessä, kunnes Shawn Huff alkoi säkittää hyppyheittojaan liukuhihnalta. Varsinaisen peliajan viimeisillä sekunneilla Hanno Möttölä upotti kahdella vapaaheitolla pelin jatkoajalle.

Huffin ja Möttölän uroteot sytyttivät joukkueen ja Koperiin saapuneen suomalaisyleisön. Gerald Lee Jr. donkkasi ja pyörähteli Dmitri Sokolovin ohi korille, Möttölä ja Sasu Salin ampuivat kolmosillaan Susijengin hurmokseen. Kahden jatkoajan jälkeen Venäjä oli lyöty pistein 86-83 ja Susijengi varmisti paikkansa EM-jatkosarjassa Ljubljanassa.

Ottelutilastot täällä.

 

7.9.2015

 • Paikka: Park & Suites Arena, Montpellier, Ranska
 • Ottelu: EM-kisat, alkusarjaa, Suomi – Venäjä 81-79 (16-20, 36-38, 63-61)
 • Suomi: Erik Murphy 19/7, Sasu Salin 16/4, Petteri Koponen 12/3/6 syöttöä, Shawn Huff 10/2, Tuukka Kotti 7/7/4 syöttöä.


Montpellierin EM-kisakentillä Susijengi oli kaatunut aiemmissa peleissään Ranskaa ja Israelia vastaan. Ottelu Venäjää vastaan oli Susijengille pakkovoitto EM-jatkosarjahaaveiden kannalta.

Pelissä nähtiin kahden eri pelityylin kamppailu. Venäjä pääsi kuskin paikalle hidastettuaan pelin puolen kentän palloksi, kun taas Susijengin päästessä juoksemaan Erik Murphy ja Sasu Salin saivat heittonsa osumaan naruihin.

Päätösneljänneksellä Susijengi ja Venäjä pelasivat asemasotaa, jossa iskuja vaihdettiin rehdisti puolin ja toisin. Sasu Salin tasoitti pelin vapaaheittoviivalta kaksi minuuttia ennen loppua, jonka jälkeen Susijengi pelasi palloa järjestelmällisesti Petteri Koposella. Koko ottelun ajan heittopelinsä kanssa takellellut Koponen nakkeli neljä perättäistä heittoa rautoihin mutta se viides – ja tärkein – osui 3,5 sekuntia ennen loppua.

Venäjän viimeisessä pallonhallinnassa Matti Nuutinen laittoi kulmaan itsensä pelanneen Vitali Fridzonin käsirautoihin. Susijengi haki toisissa perättäisissä EM-kisoissa trillerivoiton Venäjästä ja petasi tietään kohti Lillen EM-jatkosarjaa.

Ottelutilastot täällä.

Susijengi ja Venäjä kohtaavat Espoo Metro Areenalla MM-karsintaottelussa perjantai-iltana 30.11.

 
14.2.2019 14:17 Susijengi

Susijengi nimetty helmikuun ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan

Päävalmentaja Henrik Dettmann on lähettänyt kuudelletoista pelaajalle kutsun osallistua Susijengin viimeisen ja ratkaisevan MM-karsintaikkunan maanantaina käynnistyvään leiritykseen. Susijengin matkalla kohti Kiinan MM-kisoja viimeiset kannot kaskessa ovat lohkokärki Ranska sekä Susijengin kanssa viimeisestä kisapaikasta kisaava Venäjä.

28.1.2019 14:24 Susijengi

Sasu Salin: ”Tavoite on voittaa molemmat jäljellä olevat ottelut”

Susijengin lähtölaskenta helmikuun 2019 ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan on alkanut. Asetelma on kutkuttava, sillä MM-jatkokarsintalohko K:n kolmannesta ja viimeisestä kisapaikasta kisaavat rinta rinnan Susijengi ja Venäjä. ”Malmin roskidyykkari” Sasu Salin, 27, odottaa helmikuun karsinnoista kutkuttavaa jatkoa Susijengin tarinalle.

11.1.2019 18:27 Susijengi

Tule tekemään Susijengin MM-karsintaottelua – vapaaehtoisten haku käynnissä

Miesten koripallon MM-karsintaottelu Suomi–Ranska pelataan torstaina 21.2.2019 Espoo Metro Areenalla. Iloiseen ja osaavaan vapaaehtoisten joukkoon haetaan nyt uusia vapaaehtoisia. MM-karsintaottelun järjestämisessä tarvitaan noin 100 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 27.1. saakka.

13.12.2018 09:22 Susijengi

Susijengin helmikuinen MM-karsintaottelu jo nyt loppuun varattu

MM-kisapaikasta Kiinaan kynsin ja hampain taisteleva Susijengi on saamassa helmikuun kotiotteluun jälleen täyden tuen kotiyleisöltä. Espoo Metro Areenan katsomopaikat 21. helmikuuta pelattavaan Ranska-otteluun on loppuun varattu jo reilut kaksi kuukautta ennen ottelua.

4.12.2018 14:34 Susijengi

Huikea voitto sähköisti Susijengin Ranska-ottelun lipunmyyntiä entisestään – jo 5200 lippua myyty

Susijengin MM-kisapaikan kohtalo ratkeaa helmikuun karsintaikkunassa, kun joukkue kohtaa Espoossa lohkokärki Ranskan ja matkaa sen jälkeen Venäjän vieraaksi. Maanantai-iltana sinnikkyytensä osoittanut Susijengi on saamassa Ranska-otteluun tuekseen jälleen täyden kotiareenan.

4.12.2018 11:45 Susijengi

Juho Nenonen: ”Susipaita päällä pelissä on aina lisälatausta”

Viime helmikuun MM-karsintaikkunassa Juho Nenonen kunnostautui Susijengin jokerikorttina ja toi joukkueelleen tarvittavan energialatauksen kotivoitossa Bulgariasta. Nenosta tarvittiin uudelleen maanantaina Zenicassa, kun Susijengi oli taipumassa siltaan Bosniaa vastaan. 31-vuotias ikitaistelija kertoo vaalivansa jokaista Suomi-paidassa viettämäänsä hetkeä.

4.12.2018 10:36 Susijengi

Koponen yli 1800 maaottelupisteen, Huff ohitti Heikkisen

Susijengin kokenut kaarti jatkoi nousuaan miesten kaikkien aikojen maaottelutilastoissa marras-joulukuun MM-karsintaikkunan kahdessa ottelussa. Korintekijätilaston kuudetta sijaa isännöivä Petteri Koponen nousi yli 1800 maaottelupisteen Bosniaa vastaan ja Shawn Huff jätti Jouko Heikkisen taakseen pelattujen maaotteluiden kakkossijalla.

3.12.2018 23:44 Susijengi

Venäjä, Susijengi ja Bulgaria ratkaisevat viimeisen kisapaikan kohtalon

Venäjä nappasi vahvan otteen MM-jatkokarsintalohko K:n viimeiseen MM-kisapaikkaan nujertamalla Tshekin kotonaan Himkissä pistein 81-61 (44-28). Raivokkaan nousun jälkeen Bosnian kukistanut Susijengi ja Ranskalta kurinpalautuksen saanut Bulgaria ovat myös mukana lohkon viimeistä MM-kisapaikkaa jaettaessa.

3.12.2018 23:08 Susijengi

Susijengi kohosi kanveesista voittoon Zenicassa, taistelu MM-kisapaikasta jatkuu

Viime perjantaina Espoossa Venäjä kohosi yli kymmenen pisteen takamatkalta viime hetken voittoon Susijengiä vastaan. Susijengi imitoi temppua maanantai-iltana Zenicassa nousemalla kanveesista ja kohoamalla päätösjaksolla ilmiömäisesti 18 pisteen takaa 77-81 (50-31) -voittoon. Karsintalohko K:n viimeisen MM-kisapaikan kohtalo ratkeaa helmikuussa.

2.12.2018 22:15 Susijengi

Koponen, Nenonen ja Palmi kokoonpanoon Bosniaa vastaan

Petteri Koponen, Juho Nenonen ja Topias Palmi nousevat Susijengin kokoonpanoon maanantai-illan MM-karsintaotteluun Bosnia & Hertsegovinaa vastaan Zenicassa. YLE TV2:n suora lähetys ottelusta käynnistyy maanantaina klo 19.55.

2.12.2018 16:59 Susijengi

Nuori ja energinen Bosnia Susijengin haasteena maanantaina

Susijengin MM-kisapaikan metsästys jatkuu maanantaina Zenicassa, missä jatkokarsintalohkon hännänhuipuksi valahtanut Bosnia & Hertsegovina isännöi Suomea uuden päävalmentajansa Vedran Bosnicin komennossa. MM-kisapaikka on Bosnian käsistä karannut, mutta joukkueen ennakkoluulottomuus ja energia tulevat olemaan kovia koetinkiviä Susijengille.

2.12.2018 11:17 Susijengi

Petteri Koponen: ”Päätetään karsintaikkuna voittoon”

Susijengin taistelu Kiinan MM-kisapaikasta jatkuu maanantaina, jolloin revanssia syyskuisesta tappiosta hakeva Bosnia-Hertsegovina isännöi suomalaisvieraitaan Zenicassa. Münchenissa lauman vahvuuteen liittynyt joukkueen pitkäaikainen keulakuva Petteri Koponen vakuuttaa, että joukkueen fokus on nyt täydellisesti maanantaisessa tehtävässä.

1.12.2018 14:03 Susijengi

Koponen liittyy Susijengin vahvuuteen, 14 pelaajaa Bosniaan

Susijengin kenraali Petteri Koponen matkustaa sunnuntaina Münchenista Bosniaan Susijengin matkassa ja kuuluu neljäntoista pelaajan joukkoon, josta päävalmentaja Henrik Dettmann valitsee miehistönsä maanantain MM-karsintaotteluun.

1.12.2018 10:31 Susijengi

Juhlakalu Sasu Salin: ”Taistelu jatkuu”

Sadannen miesten maaottelunsa pelannut Sasu Salin oli Venäjää vastaan kärsityn jatkoaikatappion jäljiltä pettynyt mutta määrätietoinen. Espoo Metro Areenan kotiyleisön maasta taivaisiin suitsuttanut Malmin roskisdyykkari vannoo Susijengin lähtevän Bosniaan määrätietoisena ja keskittyneenä.

30.11.2018 22:37 Susijengi

Ranska varmisti MM-kisapaikan, Bulgaria hiipi Susijengin kantaan

Toinenkin MM-jatkokarsintalohko K:n joukkue varmisti paikkansa vuoden 2019 Kiinan MM-kisoissa, kun Ranska nujersi Tshekin vieraskentällä Pardubicessa pistein 65-79 (37-39). Alkulohkossa kahdesti Susijengille taipunut Bulgaria puolestaan kaatoi Bosnia & Hertsegovinan 89-82 (45-51) ja saavutti Susijengin neljässä voitossa.

30.11.2018 22:36 Susijengi

Susijengille sydäntäsärkevä tappio, Venäjä vei jatkoajalla

Susijengin päätösneljänneksen 13 pisteen johto ei riittänyt, kun Venäjä kipusi rinnalle ja jatkoajalla ohitse MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla. 6. pelaaja tuki Susijengiä antaumuksella ja sydämellä loppuun asti, mutta itänaapuri väänsi 75-77 (36-27, 68-68) -voiton.

30.11.2018 10:30 Susijengi

Sata ottelua Sasua: Sasu Salinin Greatest Hits Susijengi-paidassa

Susijengin hengenluoja ja pitkäaikainen fanien suosikki, MaSu-Basketin kasvatti Sasu Salin, 27, juoksee perjantaina kentälle uransa sadannessa miesten maaottelussa. Elokuussa 2010 laumaan kutsuttu Salin ollut mukana Susijengi-ilmiön rakentumisessa aina varhaisista EM-karsintavuosista arvokisahuipulle asti.

29.11.2018 22:53 Susijengi

Susijengin tusina Venäjää vastaan valittu, Salin pelaa 100. maaottelunsa

Päävalmentaja Henrik Dettmann on valinnut kahdentoista pelaajan susilauman perjantai-illan MM-karsintaotteluun Venäjää vastaan loppuunmyydylle Espoo Metro Areenalle. Ottelussa tehdään myös suomalaista urheiluhistoriaa, kun kahdeksan vuotta sitten samaisella areenalla ensiesiintymisensä susipaidassa tehnyt Sasu Salin pelaa uransa 100. A-maaottelun.

29.11.2018 11:28 Susijengi

Perjantain MM-karsintavastus Venäjä haavoittunut mutta vaarallinen

Venäjän maajoukkue elää haastavia aikoja. MM-karsintatappiot Bosniaa, Ranskaa ja Tshekkiä vastaan mutkistavat 2010-luvun alun menestyjäjoukkueen tietä Kiinan MM-kisoihin ja sormensa murtanut ykköstykki Aleksei Shved on sivussa marras-joulukuun karsintaikkunasta. Takaiskuista huolimatta Venäjä on aina vaarallinen, fyysinen ja monipuolinen vastustaja.

27.11.2018 09:25 Susijengi

Kovakuntoiset Koivisto ja Murphy taas Susijengin matkassa: ”Vähän jännitystäkin ilmassa”

Erik Murphy veti Susijengin paidan ylleen edellisen kerran vuoden takaisessa MM-karsintaottelussa Tshekkiä vastaan ja tarkka-ampuja Mikko Koivisto oli syyskuun karsintaikkunasta loukkaantuneena sivussa. Kahteen pekkaan kahdeksat arvokisat uurastaneet veteraanit ovat täydessä iskussa, kun Susijengi valmistautuu kohtaamaan Venäjän ja Bosnian.

Näytä lisää vastaavia