Susijengillä ja Venäjällä 25 vuoden historia kiihkeistä maaotteluista

28.11.2018 11:41 Suomi kohtasi Venäjän kansainvälisillä koripallokentillä miesten maaottelussa ensimmäisen kerran 10. marraskuuta 1993, jolloin Suomi haki yllätysvoiton ja petasi tietään Ateenan EM-kisoihin. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Suomi ja Venäjä ovat kohdanneet isoilla estradeilla useiden ikimuistoisten otteluiden merkeissä.

10.11.1993

 • Paikka: Helsingin urheilutalo, Helsinki, Suomi
 • Ottelu: EM-karsintaa, Suomi – Venäjä 98-96 (50-51)
 • Suomi: Kari-Pekka Klinga 23/4/5 syöttöä, Sakari Pehkonen 22/9, Pekka Markkanen 21/8, Riku Marttinen 9/3.

35-vuotiaan Henrik Dettmannin valmentama Suomi oli edennyt koripallon EM-karsintohin kesäkuussa 1993 päihittämällä Unkarissa pelatussa esikarsintaturnauksessa viimeisessä ottelussaan Englannin yhden heiton erolla.

Suomelta ei odotettu EM-karsinta-avauksessa Venäjää vastaan ihmeitä – etenkin, kun Venäjä saapui Helsinkiin parhaalla karsintamiehistöllään takakenttänään kenties Euroopan paras kaksikko Sergei Bazarevits-Vasili Karasev ja Suomen peliä rakentaneen Petri Niirasen nilkka oli vääntynyt ratkaisevassa vaiheessa.

Kari-Pekka Klinga, Sakari Pehkonen ja Pekka Markkanen ylsivät kuitenkin huippuvireeseen (66 pistettä kolmeen pekkaan) ja viimeistä piippuhyllyä ja puolapuuta myöten täyteen ammuttu Helsingin urheilutalo eli tunteella mukana kenttätapahtumissa.

Venäjä sai viimeisen pallonhallinnan Suomen 98-96-johtotilanteessa ja sai vielä potentiaalisen voittoheiton ilmaan, mutta pallo kimposi Helsinginkadun korispyhätön rautoihin ja Suomi aloitti matkansa kohti Ateenan EM-kisoja jättiyllätyksellä.

Ottelutilastot täällä.

 

21.6.1995

 • Paikka: OAKA-halli, Ateena, Kreikka
 • Ottelu: EM-kisat, avausottelu, Suomi – Venäjä 74-126 (33-62)
 • Suomi: Martti Kuisma 13/2, Sakari Pehkonen 10/2, Riku Marttinen 9/5, Petri Niiranen 8/0, Hanno Möttölä 7/6.


Coach Dettmann kutsui Ateenan kisoihin koolle kaikki parhaat pelaajansa: mm. vanhan kaartin sotaratsut Klinga, Pehkonen ja Markkanen, parasta peli-ikäänsä lähestyvä Martti Kuisma sekä tulevaisuuden toivot Markku Larkio, Jyri Lehtonen ja Hanno Möttölä.

Helsingin urheilutalon kahden vuoden takainen ihme mielissään Suomi valmistautui Venäjä-otteluun parhaan tietotaitonsa mukaan ja järjesti kukonlaulun aikaan aamuharjoitukset ollakseen parhaassa terässä kisa-avauksessa.

Valmistautuminen ei auttanut: Moskovan TsSKA:n kaiken nähneistä sotureista koottu, Sergei Belovin valmentama Venäjä heitti, prässäsi ja mursi rautaisella rutiinilla Suomen taistelusuunnitelman. Selkäbanja Suomen ensimmäisessä EM-kisaottelussa 15 vuoteen päättyi Venäjän 52 pisteen voittoon.

Ottelutilastot täällä.

 

23.7.2003

 • Paikka: Töölön Kisahalli, Helsinki, Suomi
 • Ottelu: Ystävyysottelu, Suomi – Venäjä 97-81 (42-49)
 • Suomi: Teemu Rannikko 33/2/4 syöttöä, Tuukka Kotti 20/7, Antti Nikkilä 15/6, Olli Nikitin 12/2, Mikko Noopila 8/3/4 riistoa.

Ari Tammivaaran valmentama Suomi ei pelannut FIBA:n alaisia maaotteluita vuoden 2003 aikana, mutta sai mahdollisuuden antaa peliaikaa nuoremmalle miehistölleen. Heinäkuussa joukkue sai harjoitusvastustajan suoraan huipulta, kun Ruotsin EM-kisoihin valmistautuva Venäjä Euroliiga-pelaajineen saapui Töölön Kisahalliin.

Sergei Monia, Viktor Hrjapa ja kumppanit dominoivat kenttää vielä avauspuoliskolla, mutta tauon jälkeen Kisahallissa alkoi Teemu Rannikko show. 22-vuotias pallotaikuri upotti kaikki kahdeksan vapaaheittoaan ja seitsemän kolmen pisteen heittoa ja hätää kärsivän venäläispuolustuksen keskittyessä Rannikkoon pääsivät nuoret isot miehet Tuukka Kotti ja Antti Nikkilä donkkaamaan palloa takaovista koriin.

Venäjä päätyi Ruotsin EM-kisakentillä lopulta kahdeksanneksi. Suomi kohosi Euroopan B-divisioonasta A-divisioonaan ja EM-karsintoihin voittamalla B-divisioonan mestaruuden syyskuussa 2007.

Ottelutilastot täällä.

 

8.9.2011

 • Paikka: Siemens Areena, Vilna, Liettua
 • Ottelu: EM-kisat, jatkosarjaa, Suomi – Venäjä 60-79 (14-18, 20-33, 38-59)
 • Suomi: Shawn Huff 14/2, Gerald Lee Jr. 11/2, Teemu Rannikko 11/1, Petteri Koponen 10/1.

Suomi eteni ensimmäisiin EM-kisoihinsa 16 vuoteen, kun FIBA nosti EM-kisojen osallistujamäärän 16 maasta 24 maahan ja ”Susijengiksi” ristitty joukkue peittosi EM-jatkokarsinnoissa Portugalin ja Unkarin puhtaalla pelillä.

Alkusarjassa haetut Bosnia- ja Montenegro-voitot yhdistettynä alkusarjan muiden joukkueiden suotuisaan ristiinpeluuseen johtivat Susijengin EM-jatkosarjaan, joka alkoi treffeillä Venäjän Neuvostoliiton jälkeisen historian parhaan maajoukkueen kanssa.

Susijengi pysyi vielä avausneljänneksellä neljän pisteen tuntumassa, mutta sai aikaiseksi toisella neljänneksellä vain kuusi pistettä, kun Timofej Mozgov ja Andrei Kirilenko tukkivat suomalaisten tiet korille ja kolmoset kalahtelivat rautoihin. Toisessa päässä kenttää Kirilenko pitkine käsineen upotti hyppyheittoja suomalaispuolustuksen tavoittamattomista ja Andrei Vorontsevitsh ja Aleksei Shved takoivat alley oop -donkkeja omista korkeuksistaan.

Venäjä saalisti tähtijoukkueellaan EM-pronssia ja vuotta myöhemmin olympiapronssia.

Ottelutilastot täällä.

Hanno Möttölä ulvoi Koperin EM-kisakentillä 2013. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

8.9.2013

 • Paikka: Bonifika Areena, Koper, Slovenia
 • Ottelu: EM-kisat, alkusarjaa, Suomi – Venäjä 86-83 (16-18, 31-30, 41-46, 67-67, 75-75)
 • Suomi: Shawn Huff 20/9, Sasu Salin 12/10/4 syöttöä, Tuukka Kotti 12/10, Hanno Möttölä 12/2, Petteri Koponen 11/2/11 syöttöä, Gerald Lee Jr 9/4.

Kaksi vuotta Vilnan tapahtumien jälkeen Susijengi sai revanssimahdollisuutensa Slovenian Koperissa.

Susijengi aloitti kisansa voitolla olympiahopeajoukkue Turkista ja haastaja Ruotsista, mutta tipahti kolmannessa alkusarjan ottelussaan Italialle saatuaan aikaan vaivaiset 44 pistettä. Haaste ei helpottunut alkusarjan neljännessä pelissä, jossa olympiamenestyskrapulasta kärsinyt ja nuorennusleikkauksen kokenut Venäjä taisteli selkä seinää vasten paikasta EM-jatkosarjassa.

Kolmen neljänneksen ajan Susijengi takelteli Venäjän ylifyysisen joukkuepuolustuksen siimeksessä, kunnes Shawn Huff alkoi säkittää hyppyheittojaan liukuhihnalta. Varsinaisen peliajan viimeisillä sekunneilla Hanno Möttölä upotti kahdella vapaaheitolla pelin jatkoajalle.

Huffin ja Möttölän uroteot sytyttivät joukkueen ja Koperiin saapuneen suomalaisyleisön. Gerald Lee Jr. donkkasi ja pyörähteli Dmitri Sokolovin ohi korille, Möttölä ja Sasu Salin ampuivat kolmosillaan Susijengin hurmokseen. Kahden jatkoajan jälkeen Venäjä oli lyöty pistein 86-83 ja Susijengi varmisti paikkansa EM-jatkosarjassa Ljubljanassa.

Ottelutilastot täällä.

 

7.9.2015

 • Paikka: Park & Suites Arena, Montpellier, Ranska
 • Ottelu: EM-kisat, alkusarjaa, Suomi – Venäjä 81-79 (16-20, 36-38, 63-61)
 • Suomi: Erik Murphy 19/7, Sasu Salin 16/4, Petteri Koponen 12/3/6 syöttöä, Shawn Huff 10/2, Tuukka Kotti 7/7/4 syöttöä.


Montpellierin EM-kisakentillä Susijengi oli kaatunut aiemmissa peleissään Ranskaa ja Israelia vastaan. Ottelu Venäjää vastaan oli Susijengille pakkovoitto EM-jatkosarjahaaveiden kannalta.

Pelissä nähtiin kahden eri pelityylin kamppailu. Venäjä pääsi kuskin paikalle hidastettuaan pelin puolen kentän palloksi, kun taas Susijengin päästessä juoksemaan Erik Murphy ja Sasu Salin saivat heittonsa osumaan naruihin.

Päätösneljänneksellä Susijengi ja Venäjä pelasivat asemasotaa, jossa iskuja vaihdettiin rehdisti puolin ja toisin. Sasu Salin tasoitti pelin vapaaheittoviivalta kaksi minuuttia ennen loppua, jonka jälkeen Susijengi pelasi palloa järjestelmällisesti Petteri Koposella. Koko ottelun ajan heittopelinsä kanssa takellellut Koponen nakkeli neljä perättäistä heittoa rautoihin mutta se viides – ja tärkein – osui 3,5 sekuntia ennen loppua.

Venäjän viimeisessä pallonhallinnassa Matti Nuutinen laittoi kulmaan itsensä pelanneen Vitali Fridzonin käsirautoihin. Susijengi haki toisissa perättäisissä EM-kisoissa trillerivoiton Venäjästä ja petasi tietään kohti Lillen EM-jatkosarjaa.

Ottelutilastot täällä.

Susijengi ja Venäjä kohtaavat Espoo Metro Areenalla MM-karsintaottelussa perjantai-iltana 30.11.

 
28.2.2023 13:07 Susijengi

Kroatian kaatajaiset ja mestari-Slovenian tuplavoitto – näin Susijengi selvitti tiensä Aasian MM-kisoihin

Susijengi selvitti eilen päättyneissä MM-karsinnoissa tiensä Aasian MM-kisoihin ensimmäisenä joukkueena Euroopasta. MM-kisapaikka irtosi seitsemän ottelun mittaisella voittoputkella vuoden 2022 helmikuun ja elokuun välisenä aikana. Elä uudelleen Susijengin matka karsintojen haastavilta alkumetreiltä Aasian kisaparketeille!

27.2.2023 21:25 Susijengi

Susijengi lohkokakkoseksi MM-karsinnoissa, maagisesti heittänyt Saksa lohkovoittoon

Susijengi antoi ensimmäisen iskun, puolusti antaumuksella ja toteutti pelisuunnitelmaansa rohkeasti, mutta Saksa näytti, miksi on hallitseva EM-pronssimitalisti. Loppuunmyyty Espoo Metro Areena sai nähdä trillerimäisen MM-karsintahuipennuksen, jonka voittajaksi selvisi kolmosensa käsittämättömällä 62,5% tarkkuudella upottanut Saksa.

27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

26.2.2023 19:18 Susijengi

Susijengi ja Saksa julkistivat kokoonpanot MM-karsintahuipennukseen, Kaukiainen debytoi

Susijengi ja Saksa ovat vahvistaneet kahdentoista hengen miehistönsä maanantai-iltana Espoo Metro Areenalla pelattavaan MM-karsintojen huipennukseen, joka ratkaisee samalla karsintalohkon ykkössijan. Erinomaista kautta Karhu Basketissa pelaava Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 24, nousee ensimmäistä kertaa uransa aikana Susijengin tusinaan.

26.2.2023 09:48 Susijengi

Susijengin MM-karsinnat huipentuvat maanantain Saksa-otteluun – voitolla lohkovoittoon

Vuosien 2021–23 MM-karsinnat huipentuvat maanantaina Espoo Metro Areenalla, kun viime syksyn EM-kisat pronssiin päättänyt isokokoinen ja organisoitunut Saksa saapuu Susijengin vieraaksi. Panoksena ottelussa on ei enempää eikä vähempää kuin karsintalohkon voitto.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 17:40 Susijengi

Ilari Seppälä jatkoajan kultaranne, Susijengi jatkoaikavoittoon Tel Avivissa

Vapautuneesti pelannut Israel otti aloitteen omiin käsiinsä helmikuun MM-karsintaikkunan avausottelussa ja oli tyrmätä suomalaisvieraansa jo lähtötelineisiin. Susijengi löysi kuitenkin intensiteettinsä puolustuspäässä ja jahtasi pelin jatkoajalle, jossa ”Lapuan pehtoori” Ilari Seppälä petasi perättäisillä onnistumisillaan vieraille 95–97 (46–35, 83–83) -trillerivoiton.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

23.2.2023 17:33 Susijengi

Susijengi ja Israel nimesivät tusinansa perjantain maaotteluun

Susijengi ja Israel ovat vahvistaneet kaksitoistapäiset miehistönsä perjantai-iltapäivän MM-karsintaotteluun. Israel isännöi Susijengiä Tel Avivin Drive In Arenalla perjantaina klo 14.30. Ottelu televisioidaan suorana Nelosella ja Ruudussa.

23.2.2023 10:11 Susijengi

Uudistunut Israel luottaa vanhaan ja hyväksi havaittuun

Israelin maajoukkueen kokoonpanossa on käynyt puhuri sitten marraskuun MM-karsintaikkunan, jolloin joukkue karsiutui ensi syyskesän MM-kisoista. Kaksi viisikollista pelaajia ovat sivussa ja päävalmentaja vaihtunut, mutta tästä huolimatta valmentaja Mikko Larkas odottaa Israelin saapuvan perjantain iltapäiväpeliin omilla vahvuuksillaan.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

15.2.2023 11:35 Susijengi

Susijengi viimeiseen MM-karsintaikkunaan lohkovoitto mielessään

Paikkansa Aasian MM-kisoissa jo hyvän aikaa sitten valmistautunut Susijengi kerääntyy sunnuntaina yhteen viimeisen MM-jatkokarsintaikkunan merkeissä. Viimeisessä kahdessa karsintaottelussa kantoina Susijengin kaskessa seisovat ensiksi Israel ja sen jälkeen lohkojohtaja Saksa, joka peittosi suomalaisvieraansa viime marraskuussa.

31.12.2022 14:22 Susijengi

Teneriffan kolmoslinko Sasu Salin: ”Tämä on hyvä paikka olla”

Susijengin kapteeni ja helsinkiläisen MaSu-Basketin kasvatti Sasu Salin, 31, sai suotuisien otteluohjelmien ansiosta kokea ammattilaisurallaan tuiki harvinaisen Suomen joulun. Nyt joulu on vietetty ja Sasu on palannut Espanjan liigaan siivittämään joukkuettaan, sarjakärkeä hätyyttelevää Lenovo Teneriffaa kohti uusia urotekoja yhtenä sen kärkipelaajista.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

14.11.2022 21:18 Susijengi

Susijengi rynni ryhtiliikkeen jälkeen Virolta karkuun

Jälleen kerran Viro teki MM-karsintaottelusta Susijengille vaikean, mutta toisen jakson alhosta noustuaan Susijengi hallitsi peliä. Mikael Jantunen säkitti piste-ennätyksensä, Alexander Madsen ja Daniel Dolenc dominoivat korinalustaa ja Sasu Salin säkitti karkumatkan ratkaisuheitot, kun Susijengi nautti 5528-päisen kotiyleisön edessä 91–71 (39-41) -voiton.

13.11.2022 20:25 Susijengi

Susijengi ja Viro vahvistivat maanantain kokoonpanonsa

Lassi Tuovin valmentama Susijengi ja Jukka Toijalan luotsaama Viro ovat nimenneet pelaajatusinansa maanantai-illan MM-karsintaotteluun. Ottelu pelataan Espoo Metro Areenalla klo 18.30 alkaen ja televisioidaan suorana Nelosella klo 18.20 alkaen.

13.11.2022 10:05 Susijengi

Viro juoksee nuorisokaartilla Susijengin kimppuun maanantaina

Jukka Toijalan luotsaama Viro menetti perjantaina mahdollisuutensa selvitä Aasian MM-kisoihin. Joukkueen tähtäimessä on kuitenkin menestys 2020-luvun jälkipuoliskolla, ja lähtee jokaiseen jäljellä olevaan MM-karsintaotteluun kiusaajana, joka härnää, prässää ja juoksee vastustajaltaan jalkoja alta.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

Näytä lisää vastaavia