Teemu Rannikko palaa Italiaan

21.7.2010 Viime kaudella Espanjassa pelannut Teemu Rannikko tekee paluun Italian pääsarjaan viiden vuoden jälkeen. Syyskuussa 30 vuotta täyttävän Rannikon uusi työnantaja on Cimberio Varese, joka kiinnitti suomalaistakamiehen riveihinsä kaksivuotisella sopimuksella.

Teemu Rannikko palaa viiden vuoden Italiaan, Cimberio Varesen riveihin.

Rannikko pääsee Varesessa Italian maajoukkuetta 2000-09 valmentaneen Carlo Recalcatin alaisuuteen.

Rannikko toivoo suurempaa roolia pelinrakentajan tontilla kaudelta 2010/11.

Tässä Ranskan kaatoa juhlivat Rannikko ja Petteri Koponen kohtaavat toisensa tulevalla kaudella ainakin kahdesti.

Rannikon uran tilastollisesti paras kausi oli 2006/07, jolloin hän edusti slovenialaista Olimpija Ljubljanaa. Kuvat: Tomi Kaminen ja Euroleague Pictures.

Rannikolle italialainen koripallo on tuttua, sillä hän aloitti ammattilaisuransa kaudella 2000-01 Reggio Emilian riveissä. Rannikko viihtyi "saapasmaassa" kaikkiaan viisi kautta Reggio Emilian, Euro Roseton ja Scavolini Pesaron joukkueissa.

- Italiaan on hyvä palata. Maa on entuudestaan tuttu, liiga on hyvätasoinen ja osaamme vaimon kanssa sen verran kieltä, että pärjäämme arkipäivän askareissa, kertoo Rannikko.

Cimberio Varese kuuluu italialaisen huippukoripallon menestyksekkäimpiin seuroihin. Joukkue on voittanut peräti kymmenen Italian mestaruutta, joista viimeisen keväällä 1999. Lisäksi Varese on juhlinut Euroliigan mestaruutta viidesti, viimeisimpänä vuonna 1976.

- Varese on perinteikäs koripallopaikkakunta ja seura oli vielä 1970-luvulla yksi Italian maineikkaimmista. 2000-luvun alkuun Vareselle tuli huonompi vaihe ja seura tippui liigasta, mutta pari vuotta sitten he nousivat uudelleen liigaan ja ovat tekemässä uutta tuloaan, kertoo Rannikko uudesta seurastaan.

Peliaikaa tiedossa

Rannikko edusti viime kaudella Espanjassa CB Granadaa ja pelasi runsaat 16 minuuttia ottelua kohden joukkueensa kakkospelinrakentajana. Rannikko paljastaa, että Varesen kanssa solmitun kaksivuotisen sopimuksen taustalla on halu saada suurempi rooli joukkueessa.

- Granada tarjosi minulle uutta sopimusta, mutta Varesen paketti vaikutti houkuttelevammalta. Valmentaja Carlo Recalcati kertoi, että Varese on kiinnittänyt amerikkalaispelaajat molemmille takamiehen paikoille, mutta kumpikaan heistä ei ole puhdas pelinrakentaja, Rannikko selvittää.

- Jos pelit kulkevat, minulle pitäisi olla tiedossa paljon vastuuta ensi kaudeksi. Granadassa pelasin 16 minuuttia ottelua kohden, mutta Varesessa pitäisi tulla vielä viitisen minuuttia lisää keskiarvoon.

Italian maajoukkuetta vuosina 2001-09 valmentanut Recalcati kiinnitettiin alkukesästä Varesen uudeksi päävalmentajaksi. Rannikko kertoo keskustelleensa Recalcatin kanssa useasti viime vuosien maaotteluiden yhteydessä.

- Yksi iso syy siirtooni oli se, että olen pelannut monta kertaa Recalcatin valmentamia joukkueita vastaan. Hän on todella kokenut ja hyvä valmentaja, ja hän tuntee vahvuuteni läpikotaisin.

Oman mausteensa tulevaan kauteen tuo Italian liigan suomalaistakamiesten kohtaaminen. Rannikon Varese ja Petteri Koposen Virtus Bologna kohtaavat toisensa ainakin kahdesti runkosarjassa.

- Tämähän on historiallinen skenaario, sillä kaksi suomalaista takamiestä eivät aiemmin ole kohdanneet Italian liigassa. Vaikka odotan koko kautta mielenkiinnolla, Petteriä vastaan pelaaminen tuo matseihin oman mausteensa. Toivotaan, ettei nuori poika vie vanhaa pappaa sata-nolla, Rannikko virnistää.

Pitkä ja värikäs ura

Rannikko pelasi ensimmäiset pääsarjan koripallo-ottelunsa kaudella 1996/97 kasvattajaseuransa Turun NMKY:n edustusjoukkue Piiloset Basketissa.

Rannikko pelasi Piilosetissa neljä kautta 13,7 pisteen, 6,3 korisyötön ja 2,0 riiston keskiarvoilla, jona aikana Piiloset juhli kerran Suomen cupin mestaruutta sekä kerran SM-pronssia. Rannikko valittiin SM-sarjan parhaaksi pelaajaksi vuosina 1999 ja 2000.

Kesällä 2000 Rannikko allekirjoitti nelivuotisen sopimuksen italialaisen Benetton Trevison kanssa. Treviso kuitenkin vuokrasi Rannikon Reggio Emiliaan, jonka Rannikko johdatti Italian kakkosliigan finaaleihin keväällä 2002.

Kaudeksi 2002/03 Rannikko siirtyi Italian liigan Euro Rosetoon, jossa hän pelasi loukkaantumisista huolimatta tuloksellisen kauden. Pelikaudet 2003-05 Rannikko sai vaihtelevasti peliaikaa Scavolini Pesarossa, mutta hän teki myös debyyttinsä Italian liigan All Stars -ottelussa joulukuussa 2004.

Pelikausina 2005-07 Rannikko edusti slovenialaista Olimpija Ljubljanaa ja teki esiinmarssinsa eurooppalaiseen takamieseliittiin. Ljubljana juhli Rannikon komennossa Slovenian mestaruutta keväällä 2006, jonka lisäksi Rannikko valittiin Euroliigan viikon pelaajaksi saman vuoden marraskuussa tämän heitettyä 26 pistettä KK Partizan Belgradia vastaan.

Kaudet 2007-09 Rannikko edusti moskovalaista Himkiä, joka pelasi Venäjän Superliigan lisäksi Eurocupia. Erinomaisesti alkanut kausi 2007/08 päättyi helmikuussa 2008 kantapäävammaan, joka piti Rannikon sairastuvalla loppukauden ajan. Kaudella 2008/09 Rannikko pelasi harvakseltaan, sillä Himki oli hankkinut kesällä riveihinsä tukun NBA- ja Euroliiga-veteraaneja, ja Rannikko jäi usein kokoonpanon ulkopuolelle Venäjän Superliigan ulkomaalaissääntöjen vuoksi.

Viime kaudella Rannikko pelasi Euroopan kovatasoisinta kansainvälistä sarjaa, Espanjan ACB:ta, CB Granadan paidassa. Rannikko urakoi 4,8 pistettä ja 1,5 syöttöä 16,4 minuutissa ottelua kohden. Granada taisteli koko kevätkauden pudotuspelipaikasta, mutta jäi lopulta niukasti pudotuspelien ulkopuolelle.

Miesten maajoukkueessa Rannikko on pelannut 86 ottelua 11,5 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla. Maaotteludebyyttinsä Rannikko teki 28. joulukuuta 1997 Latviaa vastaan, ja hänen yhden maaottelun piste-ennätyksensä on 33, jonka hän viimeisteli Venäjää vastaan 2002.

Henkilöt

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

24.1.2018 Ajankohtainen

NBA-matkasta unohtumaton startti 6. pelaajien vuodelle – ”Upea kokemus”

NBA-matkan voittajat Matti ja Henri näkivät aitiopaikoilta Lauri Markkasen ennätysillan ja pääsivät tapaamaan suomalaistähteä New Yorkissa.

17.1.2018 12:00 Suomalaiset ulkomailla

Lauri Markkasesta ensimmäistä kertaa vuoden koripalloilija

Vastikään NBA:n ennätyksen taalaliigan historian kaikkien aikojen nopeimmin 100 onnistunutta kolmen pisteen heittoa upottaneena pelaajana kirjauttanut Lauri Markkanen, 20, on nimetty ensimmäistä kertaa urallaan Suomen urheilutoimittajien valinnoissa vuoden koripalloilijaksi. Markkanen katkaisi Petteri Koposen kuusivuotisen putken vuoden koripalloilijana.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

Erik Murphy ei jatka Nanterressa

Ranskan Pro A -liigan kärkikahinoissa pelaavaa Nanterre-92:a syyskaudella edustanut Susijengi-laituri Erik Murphy, 27, ei jatka ranskalaisjoukkueessa uuteen vuoteen. 208-senttinen Murphy pelasi viimeisen ottelunsa Nanterren paidassa viikonloppuna, kun joukkue voitti kotikentällään Chalon/Saonen.

2.12.2017 15:00 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisoissa menestynyt Susijengi ja Lauri Markkanen ehdolla vuoden urheiluilmiöksi, Markkanen kisaa myös vuoden läpimurrosta

Vuoden 2017 EM-kotikisoissa voittoja kerännyt ja ennätysyleisöjä hurmannut Susijengi nuoren tähtensä Lauri Markkasen johdolla kisaa vuoden 2017 urheiluilmiön palkinnosta Suomen Urheilugaalassa. Markkanen nimettiin lauantaisessa ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa myös kisaamaan vuoden läpimurrosta.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

18.11.2017 16:00 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin Carl Lindbom ei jatka Liettuassa

Alkusyksyllä kaksivuotisen sopimuksen liettualaisen Juventus Utenan kanssa allekirjoittanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 26, ei jatka Liettuassa. Susijengiä viime syyskesän EM-kotikisoissa edustanut 206-senttinen iso laitahyökkääjä etsii paraikaa uutta seuraa.

Jamar Wilson Nanterreen Murphyn joukkuetoveriksi

Susijengin sähikäinen Jamar ”Jammu” Wilson, 33, siirtyy loppukauden kattavalla sopimuksella Ranskan Pro A -liigaa sekä FIBA Mestarien Liigaa pelaavaan Nanterreen Erik Murphyn joukkuetoveriksi. Kahdet EM-kisat Susijengin paidassa pelannut 185-senttinen Albanyn yliopiston kasvatti aloitti kautensa oikeanlaista sopimusta odotellessa, eikä epäröinyt lähteä sopivan tilaisuuden osuessa kohdalle.

17.10.2017 12:45 Suomalaiset ulkomailla

NBA on täällä jälleen, Bulls ja Markkanen kauteen haastajina

NBA-kausi alkaa jo ensi yönä kahden ottelun merkeissä, mutta Lauri Markkasen, 20, ja Chicago Bullsin kohdalla kausi pyörähtää käyntiin torstain ja perjantain välisenä yönä. Tulokaskauttaan pelaava NBA-varaustilaisuuden seitsemäs valinta Markkanen ja nuori Bulls saa vastaansa avausottelussaan Toronto Raptorsin.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

14.10.2017 09:05 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen antoi sitoumuksensa Arizona Stateen

Helsinki Basketball Academyn keväällä 2018 valmistuvien kaartiin kuuluva Euran Veivin kasvatti Elias Valtonen, 18, on antanut suullisen sitoumuksensa USA:n yliopistoliiga NCAA:n Arizona Stateen siirtymisestä. Nuorten maajoukkueiden vakiokasvoihin kuuluva 198-senttinen Valtonen siirtyy Yhdysvaltoihin pelikaudeksi 2018-19.

12.10.2017 13:20 Liittoa koskeva tiedote

Lauri Markkanen vahvasti esillä Ruudun koripallopaketissa

Uusittu yhteistyösopimus tuo NBA:n entistä vahvemmin esille Ruudun urheilutarjontaan. Susijengin nostattama sinivalkoinen koripallobuumi jatkuu runsaan viikon päästä Atlantin toisella puolen, kun Lauri Markkanen vetää legendaarisen Chicago Bullsin pelipaidan päälleen NBA:n runkosarja-avauksessa.

18.9.2017 15:15 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen Ruotsin Jämtlandiin

Korisliiga-joukkueiden päävalmentajien ja kapteenien viime keväänä liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi äänestämä vantaalaislähtöinen pelinrakentaja Antto Nikkarinen, 26, siirtyy alkavaksi kaudeksi Ruotsin pääsarjaan. 185-senttisen Susijengi-takamiehen uusi työnantaja on Jämtland Basket, joka tähtää Basketliganin mitalipeleihin.

1.9.2017 18:10 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin Roope Ahonen Kreikasta Espanjaan

Monivuotinen Susijengi-takamies ja Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyy Kreikan pääsarjasta Espanjan kakkosliiga Adecco Oroon liigan pudotuspelijoukkueisiin lukeutuvan Ourensen riveihin. Viimeiset kaksi kautta Kreikassa pelannut Ahonen kertoo hakevansa Espanjasta uutta ”lukua” uralleen.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

Kuusi uutta legendaa Suomi-koriksen Hall of Fameen

Suomen itsenäisyyden 100-juhlavuonna valintaraati päätti täydentää Hall of Famea kuudella uudella ansioituneella legendalla. Tänä vuonna kunniagalleriaa täydentävät Martti Huhtamäki, Mikko Koskinen, Sakari Pehkonen, Anja Suomalainen, Timo Suviranta ja Veikko Vainio.

15.8.2017 08:55 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutinen jatkaa uraansa Romanian Pitestissa

Kaksi viikkoa sitten Venäjällä uransa 50. miesten A-maaottelun pelannut kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, jatkaa uraansa Romaniassa. Aiemmalla ammattilaisurallaan Kreikassa ja Ranskassa pelanneen Nuutisen uusi seura on Romanian mitalipeleihin tähtäävä BCM U Pitesti.

Näytä lisää vastaavia