Topias Palmilla vaiherikas kesä – ”En tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli”

16.9.2020 16:15 Italialaisessa Vanoli Cremonassa pelaavan Topias Palmin kesä oli varsin vuoristoratamainen. Ensin seurasta ilmoitettiin, ettei se pysty pelaamaan Serie A:ssa tulevaa kautta, mutta kurssi saatiin kääntymään ja seura pysyi pystyssä. Palmi on aloittanut vahvasti uudistuneessa joukkueessa ja lähtee toiveikkaana tulevaan kauteen.

Topias Palmilla alkaa toinen kausi Vanoli Cremonassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Palmi teki viime vuonna kolmevuotisen sopimuksen Vanoli Cremonan kanssa. Koronapandemia päätti myös Italiassa kauden ennen aikojaan ja seurat olivat tiukassa taloudellisessa tilanteessa. Cremona ilmoitti heinäkuun alkupuolella, ettei se pysty enää pyörittämään edustusjoukkueen toimintaa ja keskittyy jatkossa vain junioripuoleen. Muutamaa viikkoa myöhemmin lisärahoitusta oli löytynyt ja seura pystyikin jälleen operoimaan.

Palmi myöntää kesän olleen melkoista aaltoliikettä.

- En tasan tarkkaan tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli. Kun lensin Suomeen, niin seura sanoi, että heillä on taloudellisia vaikeuksia, mutta ne eivät välttämättä vaikuta mihinkään. Heinäkuussa he ilmoittivat sitten agentilleni, että nyt kannattaisi alkaa katsomaan uutta seuraa. Valmentajat ja pelaajat lähtivät aika nopeasti muualle. Itse en ehtinyt, kun ei oikein löytynyt sellaista sopivaa vaihtoehtoa. Elokuussa seura sitten elvytettiin ja he onnistuivat löytämään rahoitusta ja sponsoreita. Sitten joukkue kasattiin nopeasti parissa viikossa ja saimmekin kokoon ihan mielenkiintoisen joukkueen.

- Kyllähän siinä oli alkuun aika huonot fiilikset, kun tein kuitenkin kolmen vuoden sopimuksen ja tarkoituksenani oli olla täällä useampi vuosi. Osasin kuitenkin henkisesti valmistautua, kun paljon liikkui kaikenlaisia huhuja. Silti, kun virallinen ilmoitus tuli, että seuran edustustoiminta lakkaa eikä tule pelaamaan Serie A:ssa, niin olihan se shokki. Yhtä lailla se oli sitten positiivinen shokki, kun selvisi, että seura jatkaakin. Olihan se aika vuoristoratamainen kesä, Palmi kertaa kesän tapahtumia.

Topias Palmilla oli vaiherikas kesä. (Kuva: Ville Vuorinen)

Palmi oli ainoa pelaaja edelliskauden joukkueesta, jolla oli vielä sopimus voimassa. Cremona joutuikin nopeaan tahtiin kasaamaan sekä valmennusjohdon että uudet pelaajat. Palmin mukaan joukkueen rakentaminen onnistui yllättävänkin hyvin.

- Pelaajat hankittiin aika kovalla kiireellä, mutta meillä on mielestäni aika laaja ja yllättävän monipuolinen joukkue, joka voi pelata eri tavoilla koripalloa. Meiltä löytyy myös kokemusta aika hyvin, ettei meillä ole mikään junnuporukka, mikä oli jossain vaiheessa kesää pelkona. Menemme ainakin alkuun aika pienellä rotaatiolla ja meillä on kymmenen pelaajaa ja sitten pari omaa junnua täyttämässä rosteria.

Italiassa kilpailukausi on saatu jo käynnistettyä Supercupin merkeissä. Supercupissa 16 joukkuetta jaettiin neljään neljän joukkueen lohkoon, joista lohkovoittajat etenevät Final Four –turnaukseen. Viime kaudella Palmi jäi Cremonassa suhteellisen vähälle vastuulle, mutta Supercupin peleissä vastuuta tuli hyvin. Palmi pelasi kuudessa ottelussa keskimäärin 23,5 minuuttia ja heitti 11,8 pistettä. Parhaassa pelissään Palmi upotti 18 pistettä ja jäi alle kymmenen pisteen vain kerran.

- Nyt olen saanut vastuuta mukavasti. Pelaamme täysin erilaista koripalloa kuin viime kaudella ja mielestäni pystyn auttamaan tässä pelitavassa joukkuetta paremmin kuin viime vuonna. Nähtävästi valmentaja on ollut samaa mieltä, kun minuutteja on tullut. Tietenkin meillä on vain kymmenen pelaajaa, niin vastuuta tulee sitäkin kautta, mutta on tuntunut erittäin hyvältä pelata nyt.

Viime kaudella Palmi sai suurimmat minuuttinsa paikatessaan loukkaantumisia, mutta saattoi välillä olla koko pelin penkillä tai jopa katsomon puolella. Nyt hän on kuulunut pelaavaan rotaatioon heti alusta saakka.

- Tällä hetkellä olen joko ensimmäinen tai toinen pelaaja, joka tulee penkiltä. Yhdessä Supercupin ottelussa olin avausviisikossa, mutta ei se ole minulle niin tärkeää, kunhan saan pelata. Saan ottaa ratkaisuja ja minulla on aika vapaa rooli. Saan pelata pallollisena ja lukea hyökkäyssettejä. Meidän hyökkäyspelaaminen on aika vapaamuotoista, ja on kiva kokeilla vähän eri juttuja ja miten ne toimivat.

Topias Palmi oli tehokkaana Supercupissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Cremonan Supercupin lohkossa olivat lisäksi Virtus Bologna, Fortitudo Bologna sekä Reggio Emilia. Cremona voitti otteluistaan yhden jääden lohkossa lopulta viimeiseksi. Palmin mukaan tulos ei ollut Supercupista pääasia.

- Aloitimme Supercupin siten, että meillä oli parissa ensimmäisessä pelissä 6-7 pelaajaa ja ne menivät vielä pelituntumaa hakiessa. Otimme ne enemmän harjoituspeleinä emmekä niinkään lähteneet voittamaan niitä, vaan rakentamaan peliämme. Emme saaneet Final Four -paikkaa, mutta Supercup antoi osviittaa siitä mihin suuntaan pelimme menee. Meillä oli kova lohko, mutta pystyimme pitämään pelit tiukkoina yleensä kolme neljännestä ja viimeisessä loppui sitten joko bensa tai valmentaja alkoi peluuttaa nuorempia. Meillä on ihan hyvä ja iskukykyinen joukkue.

Supercupin otteet antavat uskoa siitä, että Palmilla on edessään läpimurtokausi Serie A:ssa. Samaan hän pyrkii itsekin.

- Tavoitteena on parantaa viime kaudesta. Nyt on tullut paljon vastuuta ja haluan jatkaa sitä. Pyrin siihen, ettei kausi olisi samanlaista vuoristorataa kuin viime vuonna, ja pystyisin pitämään roolini sekä vastuuni eikä tulisi sellaisia nollapelejä tai katsomokomennuksia mitä tuli viime kaudella.

Italian Serie A käynnistyy Cremonan osalta 27.9.

Henkilöt

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

Näytä lisää vastaavia