Tuukka Kotti siirtyy Italian pääsarjaan

22.7.2007 Kaksi ammattilaiskautta Italian kakkosliiga Legaduossa pelannut maajoukkuemies Tuukka Kotti siirtyy tulevaksi pelikaudeksi Italian pääliiga Serie A:han. 205-senttisen, 26-vuotiaan Kotin kaappasi riveihinsä liiganousija Nuova AMG Sebastiani Rieti. Kotti on kautta aikojen vasta neljäs suomalaispelaaja Serie A:ssa.

Italian kakkosliigan Castelletto Ticinossa kahden kauden taipaleen päättänyt Kotti neuvotteli kahden joukkueen kanssa pelipaikasta Italian pääliigassa.

 

- Tasaista oli, sopimusneuvottelut etenivät rinta rinnan, Kotti kertoo.

 

- Rieti näytti kuitenkin kaikin puolin vakaalta vaihtoehdolta. Rietin valmentaja Lino Lardo on todella arvostettu Italiassa ja hänen läsnäolonsa kentän laidalla vaikutti valintaani. Kyseessä on kunnianhimoinen seura, joka hoitaa toimintaansa ammattimaisesti.

 

Ennen forssalaissyntyistä Kottia Serie A:ssa on pelannut vain kolmesuomalaispelaajaa. Hanno Möttölä ja Teemu Rannikko ovat edustaneet uransa aikana Scavolini Pesaroa, jonka lisäksi Möttölä on pelannut yhden kauden Skipper Bolognan riveissä ja Rannikko kauden Rosetossa. Kaudella 1996/1997 ensimmäisenä suomalaispelaajana Italian pääsarjassa pelasi Martti Kuisma, joka edusti Scavolini Pesaroa.

 

Polvivaivat menneisyyttä

 

Neljän vuoden NCAA-koripallotaipaleensa jälkeen Kotti siirtyi Providencen yliopistosta Castelletto Ticinoon. Kotin alkuperäisenä suunnitelmana oli hypätä Italian kakkosliigasta pääliigaan kauden tai kahden viiveellä. Aikataulumuutos alkoi näyttää pelottavan ajankohtaiselta, kun Kotti loukkasi polvensa alkutalvesta 2006-2007 ja joutui vajaaksi kahdeksi kuukaudeksi sairastuvalle.

 

- Kauden lopussa alkoi vähän pelottaa, että meneekö tuleva kausi kokonaan välistä loukkaantumisen vuoksi. Onneksi toivuin aikataulun mukaisesti ja pääsin pelaamaan vielä kevätkaudella, tyytyväinen Kotti kertaa.

 

Kotti on harjoitellut maajoukkueen EM-karsintoja ja tulevaa kautta varten vapusta lähtien.

 

- Kauden aikana tuli niin pitkä tauko treenaamisesta, että kesäloman viettäminen on jäänyt vähemmälle. Polvi on jo ihan kunnossa, mutta jalan lihaksisto ei parane hirveän nopeasti ja sen kanssa joutuu edelleen tekemään paljon töitä.

 

Kova harjoittelurytmi ei kuitenkaan ole vierasta Kotille, joka on kerännyt huomiota erityisesti huippufysiikallaan.

 

- USA:ssa juostiin ja treenattiin lihaksia niin huolella, että kova fysiikkaharjoittelu ehti muodostua rutiiniksi. Se ei kuitenkaan tarkoita lajitreenien laiminlyömistä: Sekä laji- että fysiikkaharjoituksia tarvitaan, kun puhutaan kovan tason atleettisuudesta.

 

Kotti valmistautuu kovaan kilpailuun

 

Tulevaan kauteen valmistautuessa Tuukka Kotti korostaa, että Euroopan parhaimpiin sarjoihin kuuluvassa Italian pääliigassa kamppailu pelipaikoista on kovaa.

 

- Tavoitteena on oikeastaan se, että pääsen vakiinnuttamaan roolini joukkueessa ja pelaavassa rotaatiossa. Minuutit eivät tule helpolla, mutta tarkoitus on ennakkoluulottomasti katsoa, minne asti siivet kantavat.

 

Rietin liigajoukkueen kokoaminen on vielä alkuvaiheessa, mutta seurajohdolla on tarkka näkemys tarpeistaan.

 

- Vain pari pelaajaa on toistaiseksi tehnyt sopimuksen, mutta minulla on aika hyvä käsitys siitä, minkälainen joukkue meille on muodostumassa, ison laitahyökkääjän roolissa viihtyvä Kotti kertoo.

 

- Italian liigassa saa olla neljä amerikkalaispelaajaa ja ilmeisesti joukkueeseen tulee USA:sta ainakin kaksi korinaluskaveria. Niiden lisäksi kilpailu minuuteista tulee olemaan kovaa myös isoja italialaisia vastaan.

 

Kolmannen kautensa Italiassa aloittava Kotti kertoo viihtyvänsä Välimeren vanhassa kulttuurimaassa erinomaisesti.

 

- Pidän Italiasta maana varsin paljon. Ihmiset ovat siellä aika fanaattisia urheilun suhteen, mikä tuo vielä pelaamiseen omaa lisähienouttaan. Ruoastakaan ei ole tietenkään mitään valittamista, hymyilee Kotti.

 

Kieliopinnot ovat Kotilta vielä puolitiessä, mutta kuuluvat lähitulevaisuuden suunnitelmiin.

 

- Ihan käyttökieleksi asti tuo italia ei ole vielä päätynyt, mutta tarkoitus olisi opiskella sitä vähän tiiviimmin jo ensi kaudella. Olisihan se hyvä saada yksi kieli lisää taskuun.

 

Suomalaiskannattajilla on mahdollisuus nähdä Kotti tositoimissa maajoukkueen riveissä elo- ja syyskuun aikana.

 

Tuukka Kotti pähkinänkuoressa

 

Pituus: 205 cm

Pelipaikka: Iso laitahyökkääjä

Syntymäaika: 18.3.1981

Kasvattajaseura: Forssan Koripojat

Edelliset seurat: Forssan Koripojat, Salon Vilpas, Providence Friars (USA), Castelletto Ticino (ITA)Lisätietoja: http://www.nsbrieti.it/
 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

NBA-matkasta unohtumaton startti 6. pelaajien vuodelle – ”Upea kokemus”

NBA-matkan voittajat Matti ja Henri näkivät aitiopaikoilta Lauri Markkasen ennätysillan ja pääsivät tapaamaan suomalaistähteä New Yorkissa.

17.1.2018 12:00 Suomalaiset ulkomailla

Lauri Markkasesta ensimmäistä kertaa vuoden koripalloilija

Vastikään NBA:n ennätyksen taalaliigan historian kaikkien aikojen nopeimmin 100 onnistunutta kolmen pisteen heittoa upottaneena pelaajana kirjauttanut Lauri Markkanen, 20, on nimetty ensimmäistä kertaa urallaan Suomen urheilutoimittajien valinnoissa vuoden koripalloilijaksi. Markkanen katkaisi Petteri Koposen kuusivuotisen putken vuoden koripalloilijana.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

Erik Murphy ei jatka Nanterressa

Ranskan Pro A -liigan kärkikahinoissa pelaavaa Nanterre-92:a syyskaudella edustanut Susijengi-laituri Erik Murphy, 27, ei jatka ranskalaisjoukkueessa uuteen vuoteen. 208-senttinen Murphy pelasi viimeisen ottelunsa Nanterren paidassa viikonloppuna, kun joukkue voitti kotikentällään Chalon/Saonen.

2.12.2017 15:00 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisoissa menestynyt Susijengi ja Lauri Markkanen ehdolla vuoden urheiluilmiöksi, Markkanen kisaa myös vuoden läpimurrosta

Vuoden 2017 EM-kotikisoissa voittoja kerännyt ja ennätysyleisöjä hurmannut Susijengi nuoren tähtensä Lauri Markkasen johdolla kisaa vuoden 2017 urheiluilmiön palkinnosta Suomen Urheilugaalassa. Markkanen nimettiin lauantaisessa ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa myös kisaamaan vuoden läpimurrosta.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

18.11.2017 16:00 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin Carl Lindbom ei jatka Liettuassa

Alkusyksyllä kaksivuotisen sopimuksen liettualaisen Juventus Utenan kanssa allekirjoittanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 26, ei jatka Liettuassa. Susijengiä viime syyskesän EM-kotikisoissa edustanut 206-senttinen iso laitahyökkääjä etsii paraikaa uutta seuraa.

Jamar Wilson Nanterreen Murphyn joukkuetoveriksi

Susijengin sähikäinen Jamar ”Jammu” Wilson, 33, siirtyy loppukauden kattavalla sopimuksella Ranskan Pro A -liigaa sekä FIBA Mestarien Liigaa pelaavaan Nanterreen Erik Murphyn joukkuetoveriksi. Kahdet EM-kisat Susijengin paidassa pelannut 185-senttinen Albanyn yliopiston kasvatti aloitti kautensa oikeanlaista sopimusta odotellessa, eikä epäröinyt lähteä sopivan tilaisuuden osuessa kohdalle.

17.10.2017 12:45 Suomalaiset ulkomailla

NBA on täällä jälleen, Bulls ja Markkanen kauteen haastajina

NBA-kausi alkaa jo ensi yönä kahden ottelun merkeissä, mutta Lauri Markkasen, 20, ja Chicago Bullsin kohdalla kausi pyörähtää käyntiin torstain ja perjantain välisenä yönä. Tulokaskauttaan pelaava NBA-varaustilaisuuden seitsemäs valinta Markkanen ja nuori Bulls saa vastaansa avausottelussaan Toronto Raptorsin.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

14.10.2017 09:05 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen antoi sitoumuksensa Arizona Stateen

Helsinki Basketball Academyn keväällä 2018 valmistuvien kaartiin kuuluva Euran Veivin kasvatti Elias Valtonen, 18, on antanut suullisen sitoumuksensa USA:n yliopistoliiga NCAA:n Arizona Stateen siirtymisestä. Nuorten maajoukkueiden vakiokasvoihin kuuluva 198-senttinen Valtonen siirtyy Yhdysvaltoihin pelikaudeksi 2018-19.

12.10.2017 13:20 Liittoa koskeva tiedote

Lauri Markkanen vahvasti esillä Ruudun koripallopaketissa

Uusittu yhteistyösopimus tuo NBA:n entistä vahvemmin esille Ruudun urheilutarjontaan. Susijengin nostattama sinivalkoinen koripallobuumi jatkuu runsaan viikon päästä Atlantin toisella puolen, kun Lauri Markkanen vetää legendaarisen Chicago Bullsin pelipaidan päälleen NBA:n runkosarja-avauksessa.

18.9.2017 15:15 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen Ruotsin Jämtlandiin

Korisliiga-joukkueiden päävalmentajien ja kapteenien viime keväänä liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi äänestämä vantaalaislähtöinen pelinrakentaja Antto Nikkarinen, 26, siirtyy alkavaksi kaudeksi Ruotsin pääsarjaan. 185-senttisen Susijengi-takamiehen uusi työnantaja on Jämtland Basket, joka tähtää Basketliganin mitalipeleihin.

1.9.2017 18:10 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin Roope Ahonen Kreikasta Espanjaan

Monivuotinen Susijengi-takamies ja Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyy Kreikan pääsarjasta Espanjan kakkosliiga Adecco Oroon liigan pudotuspelijoukkueisiin lukeutuvan Ourensen riveihin. Viimeiset kaksi kautta Kreikassa pelannut Ahonen kertoo hakevansa Espanjasta uutta ”lukua” uralleen.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

Kuusi uutta legendaa Suomi-koriksen Hall of Fameen

Suomen itsenäisyyden 100-juhlavuonna valintaraati päätti täydentää Hall of Famea kuudella uudella ansioituneella legendalla. Tänä vuonna kunniagalleriaa täydentävät Martti Huhtamäki, Mikko Koskinen, Sakari Pehkonen, Anja Suomalainen, Timo Suviranta ja Veikko Vainio.

15.8.2017 08:55 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutinen jatkaa uraansa Romanian Pitestissa

Kaksi viikkoa sitten Venäjällä uransa 50. miesten A-maaottelun pelannut kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, jatkaa uraansa Romaniassa. Aiemmalla ammattilaisurallaan Kreikassa ja Ranskassa pelanneen Nuutisen uusi seura on Romanian mitalipeleihin tähtäävä BCM U Pitesti.

Näytä lisää vastaavia